Results 1 to 12 of 12
Thread: Άσχημη Αρρωστοφοβία!!
-
03-01-2018, 01:32 #1
Άσχημη Αρρωστοφοβία!!
Καλησπέρα σας. Όπως μπορείτε να καταλάβαιτε απο τον τίτλο, είμαι πολύ αρωστοφοβικός και τα τελευταία 2 χρόνια έχω διαγνώσει τον εαυτό μου με κάθε πιθανή ασθένεια. Όλα ξεκίνησαν στα 16 μου που έδινα πανελλήνιες. Όσο πλησίαζε ο καιρός, άρχισα κάθε βράδυ να νιώθω μια ελαφρά δύσπνοια, τότε δεν είχα ιδέα οτι το άγχος μπορούσε να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, συνέχισε αρκετό καιρό αλλα δεν έδωσα πολύ βάση. Μέχρι που ένα απόγευμα ξαφνικά καθώς γύρισα σπίτι απο έξοδο μαθαίνω οτι ο 40 ετων θείος μου πατέρας 2 μικρών παιδιών πέθανε απο έμφραγμα. Περιτό να σας πω το σοκ που ένιωσα όταν το άκουσα( τοτε το θεωρούσα αδιανόητο να πεθάνει κάποιος στα 40 του απο έμφραγμα). Ξαφνικά απο εκκείνη την ημέρα το σύμπτωμα της δύσπνοιας χειροτέρεψε. Όσο πέρναγαν οι μέρες εμφάνιζα κι άλλα συμπτώματα όπως τσιμπίματα στο στήθος και στην πλάτη, βάρος στο στήθος. Έκανα το μέγα λάθος να γράψω στο google τα συμπτώματα μου, αυτό που μου έβγαλε ήταν έμφραγμα, ο πανικός χειροτέρεψε μέχρι που έμεινα άυπνος μια ολόκληρη νύχτα, το πρωί ( όντας άυπνος) όπως καθόμουν στον καναπέ μούδιασε ελαφρώς το αριστερό μου χέρι..... οι παλμοί μου έφτασαν 110 σε κατάσταση ηρεμίας. Να μην τα πολυλογώ πήγα στα επείγωντα στο ιπποκράτειο, έκανα τια εξετάσεις μου και δεν μου βρήκαν τίποτα. Αμέσως απο την επόμενη μέρα τα συμπτώματα σχεδόν υποχώρησαν. Απο τότε όμως έχω αναπτύξει μια άσχημη αρρωστοφοβία με τα πάντα. Οτιδήποτε ασυνήθιστο δω στο σώμα μου ή στις λειτουργίες του. Στα 17 μου για μια περίοδο είχα σύχνους πονοκεφάλους και είχα πιστεί ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο, τελικά τα 3 χρόνια παλιά γυαλιά όρασης μου ήταν το πρόβλημα. Είχα κάποιες διάρροιες συχνές πρόσφατα και μου καρφώθηκε στο μυαλό οτι έχω καρκίνο στο παχύ έντερο. Ευτυχώς βρήκα τι έφταιγε και το ξεπέρασα. Τώρα τελευταία έχω παρατηρήσει οτι έχω κάποια άσπρα σημάδια στο πίσω μέρος της γλώσσας μου μαζι με κατι μικρές ροζ κηλίδες, και έχω ανησυχήσει τρομερα μήπως έχω AIDS ( γιατι καπου διαβασα οτι σχετίζεται). Τα τελευταία 2 χρόνια έχω κάνει συνολικά 6 εξετάσεις αίματος και ούρων. Ποτέ δεν μου βρήκαν κάτι, δεν ξέρω βέβαια αν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος για διάγνωση καρκίνου η AIDS, δεν νομιζω να έχω κάτι αλλα αγχώνομαι. Πως μπορώ να το σταματήσω αυτο το πράγμα, εχει καταντήσει κουραστικό....( ευχαριστώ σε όποιον έκατσε και το διάβασε όλο αυτό)
Last edited by Vaggelis7; 03-01-2018 at 01:50.
- 03-01-2018, 01:53 #2
Οποτε σου ερχεται τετοια σκεψη στο κεφαλι θα λες στον εαυτο σου οτι μιλαει η αρρωστοφοβια. Θα απαγορευσεις παντελως το γκουγκλαρισμα. Παρε και ενα σημειωματαριο και γραφε "Τοσες μερες καθαρος απο γκουγκλ"
Μεχρι να απεξαρτηθεις απο το να ψαχνεις για ασθενειες και κατ επεκταση να νομιζεις οτι τις εχεις ολες. Στο μυαλο σου ειναι το προβλημα, αφου το ξερεις, ειναι μια καλη αρχη...
Βαλε και καποιον αξιοπιστο στο περιβαλλον σου να σε βοηθαει, πεστου οποτε θα του λες κουφά οτι και καλα εχεις aids και τετοια, να σου απανταει κατι συγκεκριμενο που να σε ξεκολλαει.
Αμα θες κατι πιο μεθοδικο, ψυχολογος και ψυχιατρος, ψυχοθεραπεια δηλαδη και δεν ξερω αν θα κρινουν οτι μπορει να χρειαστεις και καποια φαρμακευτικη αγωγη μεχρι να δουλεψεις ψυχοθεραπευτικα καποια κομματια..Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves C G Jung
03-01-2018, 12:55 #3
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Έχεις δίκιο αλλα πολλές φορές μου είναι δύσκολο να συγκρατήσω τις σκέψεις μου. Όποτε βλέπω κάτι ασυνήθιστο στο σώμα μου αμέσως το μυαλό μου πάει στο χειρότερο. Οι γονείς αντιδρούν σχετικά άσχημα γιατί ξέρουν οτι είμαι αρωστοφοβικός και δημιουργώ πρόβλημα εκεί που πιθανόν δεν υπάρχει, οπότε αποφεύγω να τους τα λέω, ειδικά αυτό το τελευταίο με την γλώσσα με έχει αγχώσει αρκετά....
04-01-2018, 01:07 #4
Το μυαλό ενός αρρωστοφοβικού δουλεύει ως εξής:
Κάνεις αναζήτηση στο γκουγκλ για "κόκκινο σημάδι στο χέρι".Και μπαίνεις σε κάποιο άρθρο που εξηγεί ότι τα κόκκινα σημάδια μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμούς, καταπόνηση,καρκίνο.Το μυαλό σου αυτόματα συλλαμβάνει την χειρότερη εκδοχή και σχεδόν έχεις πειστεί ότι κάτι έχεις.Σε έχει πιάσει τρόμος.Εχεις φανταστεί ήδη τον εαυτό σου με πεσμένα μαλλιά να κάνει χημειοθεραπείες.Αραγε σου μένουν λίγοι μήνες ζωής? Μέρες?Θα αφήσω την οικογένειά μου μόνη.Αρχιζεις να μουδιάζεις πονάει το στήθος σου ζαλίζεσαι......Και αναπόφευκτα ανταμοιβεσαι με μια κρισουλα πανικού.Α!! Τελικά το κόκκινο σημάδι ήταν από μια απλή καταπόνηση.OMG δλδ και μας επριξες τα τέτοια ότι θα πάθεις κάτι.
Φίλε μου
Καμιά φορά κάνουμε οι ίδιοι ζημιά στον εαυτό μας χωρίς να υπάρχει λόγος.Γάμησέ τον τον γκουγκλ ειλικρινά.Εισαι νέος.Βγες έξω βγάλε γουστα.Δεν θες να βγεις?Κάτσε μέσα και παιζε 10 ώρες warcraft.Κανε τέλος πάντων αυτό που σε ευχαριστεί.Λιγη διατροφή μόνο.Εισαι νέος.Οι πιθανότητες να πάθεις κάτι είναι όσες να κοιμηθώ με την Monika Belluci.Νιωσε ηλίθιος για όσα πέρασες.Η απάντηση στις φοβίες σου είσαι εσύ ο ίδιος.
Στάλθηκε από το TA-1020 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
04-01-2018, 01:40 #5
Καταρχάς να ξεκινήσουμε από τα βασικά: υπάρχει πιθανότητα να κολλήσεις AIDS; Με άλλα λόγια, κάνεις σεξ χωρίς προφυλάξεις; Αν ναι, καλώς πας και κάνεις εξετάσεις αίματος. Προσωπικά δεν είμαι αρρωστοφοβική, αλλά θεωρώ ότι κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις αίματος. Κι αν είμαστε σε ομάδα κινδύνου (πχ. σεξ χωρίς προφυλάξεις, χρήση ενδοφλέβιων ουσιών, κτλ.) τότε ιδίως δεν είναι υπερβολή.
Είσαι πολύ μικρός σε ηλικία (18 αν κατάλαβα καλά), και δεν ξέρω αν σε βοηθάει αυτό που θα πω, αλλά πολλές αρρώστιες είναι ψυχοσωματικές: όσο πιστεύεις ότι έχεις κάτι, τόσο πιο εύκολα θα βγάλεις κάτι. Αν από την άλλη είσαι στα @@ σου και δεν αγχώνεσαι, τότε θα έχεις και ήσυχο το κεφάλι σου.
Στα λέω όλα αυτά διότι κι εγώ ακριβώς στην ηλικία σου είχα κάτι αντίστοιχο: ήμουν τρομερά υποχόνδρια. Σκεφτόμουν ότι παντού υπάρχουν μικρόβια, και σιχαινόμουν τα πάντα. Μέχρι κι ένα λευκό τοίχο αν κοιτούσα, σκεφτόμουν ότι από μέσα τρέχουν κατσαρίδες και ποντίκια. Παράνοια γενικά. Ε λοιπόν σε πληροφορώ ότι μέσα σε 1 χρόνο έβγαλα 5 διαφορετικά είδη δερματίτιδας, όλες ψυχοσωματικές. Έφταιγε βέβαια κι ότι χρησιμοποιούσα αντιμικροβιακά σκευάσματα και μαντηλάκια με οινόπνευμα συνέχεια. Στην προσπάθεια μου να με προστατεύσω από τα μικρόβια είχα καταστρέψει τους μικροογρανισμούς που έχουμε πάνω στο σώμα μας από την φύση μας και μας προστατεύουν από εξωτερικούς μικροοργανισμούς.
Το άγχος δεν σου κάνει καλό! Προσπάθησε να χαλαρώσεις, μην διαβάζεις από το ίντερνετ (γιατί πολλές πηγές δεν είναι καν αξιόπιστες) και απόλαυσε τα καλύτερα σου χρόνια! :)
04-01-2018, 17:59 #6
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Ναι έχετε δίκιο σε οτι έχετε πει. Στα 16 μου είχα πάει σε οίκο ανοχής, αλλα και εκεί δεν έκανα σεξ χωρίς προφύλαξη, τουλάχιστον όχι την διεισδυση( δεν μπορουσα να σκεφτω πιο κοσμιο τροπο να το πω). Αλλά και πάλι είναι κουλό να σκέφτομαι οτι βγάζω συμπτώματα τώρα μετά απο 4 χρόνια και συγκεκριμένα στην γλώσσα. Αυτό με το γκουγκλ είναι όντως άσχημο αλλα δεν μπορώ να το κόψω είναι η αλήθεια. Με το που βλέπω κάτι ασυνήθιστο στο σώμα μου αμέσως πάω εκεί...
05-01-2018, 12:03 #7
Φυσικα και μπορεις να το κοψεις. Οπως ο κοσμος κοβει τα ναρκωτικα, τα ηρεμιστικα, το αλκοολ, το ανεξελεγκτο φαγητο, το τσιγαρο, ετσι κι εσυ μπορεις να μην πηγαινεις στη σελιδα της γκουγκλ και να μην πληκτρολογεις ασθενειες...
Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves C G Jung
05-01-2018, 21:21 #8
Κι εγώ γκουγκλάρω για να πω την αλήθεια, αλλά μόνο αφότου πρώτα μου πει ο ιατρός ότι έχω κάτι. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση πάντως, δεν βοηθάει κ-α-θ-ό-λ-ο-υ με το άγχος που αναπτύσσεται.
Για παράδειγμα πριν 2,5 χρόνια (για την ακρίβεια μετά το δημοψήφισμα που από "όχι" ο Τσίπρας έκανε "ναι") έβγαλα πάλι ένα δερματικό, ένα σπυράκι στη γραμμή του μπικίνι. Η ιατρός μου στην Ολλανδία μου είπε πως είναι hidradenitis suppurativa και μου έδωσε μια αντιβιοτική κρέμα. Μόλις ήρθα σπίτι το γκούγκλαρα και είδα εικόνες ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ από αυτό που είχα εγώ. Το αποτέλεσμα ήταν να αγχωθώ απίστευτα και να μην μου περνάει με τίποτα. Ήρθα στην Ελλάδα όπου με είδε δερματολόγος, μου εξήγησε ότι δεν είναι σοβαρό, με ηρέμησε, έκανα και τις διακοπές μου, ξεχάστηκα κάπως, κι αυτομάτως αυτό υποχώρησε και δεν ξαναβγήκε έκτοτε.
Με άλλα λόγια, όσο αγχώνεσαι και μεγιστοποιείς τα πράγματα στο μυαλό σου, τόσο χειρότερα τα κάνεις για τον οργανισμό σου. Αυτό στη γλώσσα σου μπορεί να ήταν συνέπεια των αρνητικών σου σκέψεων καθαρά, και τίποτα παραπάνω. Δεν είναι κακό να ενημερώνεσαι (πχ. δεν λέει να είσαι και Νάταλι Ριαρ και να ενθουσιάζεσαι αν κάποιος έχει AIDS... χαχαχαχα! αυτό πρέπει να το γκουγκλάρεις αν δεν το ξέρεις), αλλά είναι κακό να πιστεύεις ότι κάθε τι που διαβάζεις το έχεις εσύ.
Είσαι νέος, υγιέστατος, και προσπάθησε να μην σε "τρώνε" οι ίδιες σου οι αρνητικές σκέψεις. Αν τις αφήνεις ανεξέλεκτες αυτές τις σκέψεις, πιο πολλά προβλήματα θα σου δημιουργήσουν παρά θα σου λύσουν.
06-01-2018, 01:17 #9
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Μόλις σήμερα πήγα στον οδοντίατρο μου και τον ρώτησα για τις ροζ κηλίδες, μου είπε οτι είναι φυσιολογικές αυτές εκεί πίσω και υπάρχουν σσ όλους απλά εγώ έτυχε να τια προσέξω τώρα και οτι η άσπρη πλάκα στην γλώσσα θα φύγει με λίγο βούρτσισμα. Με έκανε να νιώσω τόσο ηλίθιο... ούτε 5χρονο δεν θα αγχωνόταν έτσι για κάτι τέτοιο...
06-01-2018, 15:35 #10
Είδες που είσαι υγιέστατος; Ήμουν σίγουρη για αυτό.
Μην αγχώνεσαι για το παραμικρό και ζήσε τη ζωή σου ανέμελα. Τα καλύτερα σου χρόνια είναι τώρα, απόλαυσε τα όσο μπορείς! :)
11-01-2018, 23:12 #11
Έτσι είναι. Ψάχνεις συνεχώς τα συμπτώματά σου στο Ίντερνετ και γίνεσαι χειρότερα. Κι εγώ τα πέρασα αυτά. Στο παρελθόν είχα συχνές εξάρσεις υποχονδρίας, τώρα είναι πιο σπάνιες αλλά πιο έντονες και ανησυχητικές. Για παράδειγμα πρόσφατα είχα ξύσιμο πάνω από το αυτί και νόμιζα πως είναι καρκίνος δέρματος. Για το AIDS, ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, για τον ιό HIV σίγουρα μπορείς να κάνεις εξετάσεις που έχουν αξιοπιστία πάνω από 99%. Αν και πιστεύω πως δεν έχεις τίποτα, κι εγώ έχω κάνει για τον ίδιο φόβο έπειτα από αρκετή ανησυχία και ευτυχώς δεν είχα κάτι.
Το δυσκολότερο με τους άλλους που δεν έχουν την αρρωστοφοβία είναι να αποδεχτούν ότι κι αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Πολλοί νομίζουν ότι αυτά τα κάνει κάποιος επιτηδευμένα για να τραβήξει την προσοχή των άλλων. Ναι αλλά εξακολουθείς να τα σκέφτεσαι και μόνος σου, και ακόμα και όταν παύεις να πρήζεις τους άλλους, πάλι τα σκέφτεσαι, άρα δεν είναι τόσο επιφανειακό το θέμα.
15-01-2018, 21:56 #12
υπαρχει καποιος λογος που φοβασαι. ψαξε μεσα σου να τον βρεις. και εγω ημουν αρρωστοφοβικη μεχρι μια λαθος διαγνωση οτι πεθαινω. και ειδα πως ο φοβος μου ουσιαστικα ηταν να μην πληγωσω τη μανα μου με το θανατο μου. ε και φυσικα οταν μου ειπαν πως κανανε λαθος..ειπα φακ ιτ. και δεν ξαναασχοληθηκα.