Μυθοι και Απαντησεις (Σχετικα με διαιτα)
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 53
    Senior Member

Μυθοι και Απαντησεις (Σχετικα με διαιτα)

Σκεφτικα να ανοιξω ενα τοπικ με διαφορα που εχω βρει μεσα απο πειραματισμους, στη αρχη ελεγα να κανω βιντεακι γιατι πολλοι βαριουνται να διαβασουν ενα κατεβατο κειμενο, αλλα δεν εχω καμερα, αλλα πιστευω οτι οποιος πραγματικα ενδιαφερεται, θα το διαβασει.

1. Χαπια και συσκευασματα

Πολλα χαπια περιεχουν καφεινη, η καφεινη οπως ξερουμε ολοι, προκαλει ταχυκαρδια, για καποιο λογο υπαρχει η αποψη οτι η ταχυκαρδια που προκαλουν τα χαπια ειναι το ιδιο απο το αν πηγαινες στο γυμναστηριο, εξου.. ανεβαζουν μεταβολισμο. Μυθος.

Αυτο το ακουσα προσφατα απο κατι κοριτσια που μιλουσανε για κατι "καινουρια" χαπια αδυνατισματος που αυτα "κανουν δουλεια" (Πειτε μου, ποσες φορες το εχετε ακουσει αυτο; οτι ΑΥΤΑ κανουν δουλεια...) η λογικη πισω του "χαπια να τρεχει η καρδια να ανεβει ο μεταβολισμος" ειναι η ιδια του "πλυσου με Fairy που διαλυει το λιπος".

Ειναι γεγονος οτι αν παθεις καποια ζημια απο χαπια αδυνατισματος, θα ειναι απο υπερδοσολογια καφεινης, αν πιεις 25 φλυτζανια καφε, τη ιδια ζημια θα κανεις.

Απαντηση:
    Το ΜΟΝΟ πραγμα που ανεβαζει μεταβολισμο, ειναι η κινηση. Δυστυχως, δεν υπαρχει μαγικο φιλτρο, ουτε μαγικη τροφη, αν δεν κινηθεις, δεν καις, και οχι μονο δεν καις, αλλα χαμηλωνεις τον μεταβολισμο γιατι δεν ξοδευει ενεργια.

2. 10 κιλα σε 10 μερες διαιτες

Υπαρχει ΜΕΓΑΛΗ διαφορα μεταξυ "χανω βαρος" και "χανω λιπος". Συνηθως ειναι χαμηλες σε υδατανθρακες και θερμιδες, (λαχανικα αρκετα, λιγο πρωτεινη) οι οποιες διαιτες αφαιρουν κατακρατηση πρωτα, αυτη τη κατακρατηση θα τη εχανες ουτοσιαλλος αν μειωνες υδατανθρακες.
    Λογω του οτι δεν εξηγει ποτε ΠΩΣ τα χανεις (και εδω που τα λεμε, σπανια ρωταει κανεις το "πως" και θελουν να μαθουν το "ποτε") μολις φυγει η κατακρατηση, ξαναγυρνανε στη παλια διατροφη και τα ξαναπαιρνουν, και ξαναγινεται κατακρατηση η και αυξηση του λιπους.

Απαντηση:

Αυξανουμε κινηση, καταναλωνουμε ΣΩΣΤΕΣ θερμιδες. Το συνηθες οριο ειναι 1200 θερμιδες, εχει σημασια αν αυτες οι θερμιδες θα ερθουν απο γλυκα και ζαχαρη, η αν θα ερθει απο μπριζολα και λαχανικα.

Οι υδατανθρακες με υψηλο γλυκαιμικο δεικτη προκαλουν :

- Αυξηση πεινας (λιγουρες)
    - Υπερκαταναλωση λανθασμενης τροφης (λογω της λιγουρας)
    - Αισθημα κοπωσης (που εχει να κανει με τα επιπεδα ζαχαρης στο αιμα και οχι με το γεγονος οτι καποιος κανει διαιτα)

Ολα τα παραπανω, συμβαλουν στη κινηση του "τα παραταω/δεν μπορω".

Για να το αποφυγουμε, μετραμε θερμιδες και προσεχουμε ΤΙ υδατανθρακες καταναλωνουμε.

Μια λιστα εδω.
    (http://e-ygeia.pblogs.gr/tags/glykai...eiktis-gr.html)

3. Αποτοξινωση/Αντιοξιδιωτικα

Μια μεγαλη παραπλανηση γυρω απο το θεμα! Το μονο σιγουρο ειναι, οτι χρειαζομαστε αντιοξιδιωτικα.

" Η αποτοξινωση γινεται με μερες μονο με φρουτα" - οχι ακριβως/ημιτελης πληροφοριες.

Αποτοξινωση ΔΕΝ μπορεις να προκαλεσεις με τροφες, το σωμα μας (οπως το συκωτι/καποιο σημειο στο εντερο που δεν θυμαμαι αυτη τη στιγμη) κανει οση αποτοξινωση χρειαζομαστε, για "καλυτερη" αποτοξινωση πρεπει να προσεχουμε τα οργανα μας. (Το οποιο θα εξηγησω πως παρακατω) Γινεται ενα μεγαλο μπερδεμα μεταξυ αποτοξινωσης και αντιοξειδωσης.

Απαντηση:
    Αντιοξειδωση ειναι ο συμαντικος παραγοντας για το σωμα μας, που μας προστατευει απο αρρωστιες και προβληματα υγειας, αυτο ΕΙΝΑΙ αληθεια.

Τι προκαλει αντιοξειδωση : Βιταμινες. Με πιο ισχυρη τη Βιταμινη C.

Υπαρχουν 13 γνωστες βιταμινες.

Βιταμινη Α (Λιποδιαλυτη)
    Βιταμινες Β1-Β2-Β3-Β5-Β6-Β7-Β9-Β12 (Υδατοδιαλυτες)
    Βιταμινη C(Υδατοδιαλυτη)
    Βιταμινη D (Λιποδιαλυτη)
    Βιταμινη Ε (Λιποδιαλυτη)
    Βιταμινη Κ (Λιποδιαλυτη)

Τα φρουτα περιεχουν πολυ βιταμινη C, η οποια ειναι ασφαλης σε μεγαλες δοσεις λογω της υδατοδιαλυτης της φυσης, το οποιο σημαινει οτι θα αποβαλεις μεσω ουρων το παραπανισιο που δεν θα απορροφησεις, οποτε να παθεις υπερδοσολογια απο βιταμινη C, δεν θα παθεις. Επισης ειναι ανουσιο να λαμβανεις παραπανω απο οτι χρειαζεται εφοσον θα το αποβαλεις. Οι λιποδιαλυτες βιταμινες μενουν στον οργανισμο και μπορουν να κανουν ζημια σε υπερδοσολογια. Οι ποσοτητες που χρειαζομαστε καθημερινα, σε μια ισορροπημενη διατροφη, καλυπτονται ανετα.

Λογω αυτου εχει γινει μπερδεμα με τα "υπεραντιοξειδιωτικες" τροφες και συμπληρωματα.

Η βιταμινη C ειναι βιταμινη C, ειτε το παρεις απο πορτοκαλι, ειτε απο μανγκο, ειτε απο τα μαγικα μουρα της ταρζανιας με τις ευλογιες του σαμανου ιερεα των Μαγια.

Σχετικα με αποτοξινωση:

Συκωτι: Φιλτραρει το σωμα/αιμα και επεξεργαζεται τα λιπαρα, αντιοξειδιωτικα (βιταμινη C) βοηθανε ΠΟΛΥ στο να κρατηθει το συκωτι υγειες.
    Νεφρα : Καθαριζει το αιμα και διωχνει τα "αποβλητα" με τα ουρα, (αποβλητα ειναι ο,τι δεν χρειαζεται το σωμα, συμπεριλαμβανομενου παραπανισια θρεπτικα οπως η πρωτεινη [ θολα ουρα], βιταμινες, κτλ ) χρειαζομαστε αρκετο νερο να κρατηθει υγειες.
    Πνευμονια : Η αποβολη του διοξιδιου του ανθρακα ειναι σημαντικο για να μη παθεις οξεωσεις. Ασχετα με διαιτα η οχι. (οποτε... κοψε η τουλαχιστον ελλατωσε το καπνισμα)

Για να βοηθησουμε το συκωτι:
    Το συκωτι κανει 2 δουλειες, 1. φιλτραρει, 2. επεξεργαζεται τα λιπη (η διασπαση γινεται στο εντερο με τη χολη) αν στρεσαρει στη μια εργασια, τη δευτερη δεν θα πολυασχοληθει.

Ειναι δυσκολο για το συκωτι να επεξεργαστει αγνωστα συστατικα, (συστατικα που δεν ειναι στη φυση) οποτε τρελαινεται στο να προσπαθει να τα φιλτραρει, δεν πολυασχολειται με τη επεξεργασια λιπους, και ετσι μπορει καποιος να εχει λιπωδη ιστο στο συκωτι και ας μην εχει προβλημα βαρους.

- Καταναλωνουμε τροφες στη καθαρη τους μορφη. (Κρεας νωπο/κατεψυγμενο χωρις προσθετα, ψωμι απο φουρνο, κτλ)
    - Καταναλωνουμε τροφες που δεν εχουν υποστει αφυσικες επεξεργασιες (μαργαρινη, σογιελαιο, γαλα σογιας, ζαμπον, μπεικον, κτλ κτλ)
    - Καταναλωνουμε τροφες που τα συστατικα τους δεν μας θυμιζουν χημειο του κρατους (δεξτροζη, μαλτοδεξτρινη, ασκουφελικο-ο-θεος-και-η-μοιρα-μας κτλ κτλ)
    - Καταναλωνουμε καθαρα ποτα χωρις περιεργα συστατικα (ανθρακουχο νερο, νερο, φυσικοι χυμοι φρεσκοστυμμενοι, αναψυχτικα που φτιαχνουμε εμεις με ανθρακουχο νερο)
    - Καταναλωνουμε φυσικα γλυκαντικα (οπως το στεβια, αλλα ειναι δυσκολο να το ρυθμισεις για να μη το χαλασεις, μετα ειναι μελι, σιροπι αγκαβης, κ.α)

Για να βοηθησουμε τα νεφρα:

- Χρειαζεται να πινουμε νερο, νερο-νερενιο-νερακι (και το ανθρακουχο ειναι ενταξι, αλλα οχι η σοδα). Τουλαχιστον 2-3 λιτρα τη ημερα, εαν τα ουρα μας ειναι σκουροχρωμα, ζοριζονται τα νεφρα μας και πιθανων ειμαστε αφυδατωμενοι, αν ειναι διαφανες σαν νερο ειμαστε σε καλο δρομο.

- ΔΕΝ πινουμε το νερο αποτομα, εχουμε οοοοοοοοοοολη μερα να πιουμε το νερο, ειναι ασχετο με τα νεφρα, αλλα αν πιεις αποτομα το νερο, θα ανοιξει το στομαχι, 1-2 ποτηρια καθε ωρα αρκει.

Για να βοηθησουμε τα πνευμονια:

- Κοβουμε/ελλατωνουμε το τσιγαρο. Προφανες.

4. Χημικες διαιτες/κετογονες/χαμηλη σε υδατανθρακες

Καταρχας να επισημανω οτι ΟΛΕΣ οι διατροφες(διατροφες, οχι διαιτες) εξαρτωνται απο ατομο σε ατομο και τις μικροπαθησεις/προτιμησεις του καθενα.
    ΠΡΙΝ διαλεξει καποιος μια διατροφη (εφ'ορου ζωης) καλο ειναι να κανει εξετασεις αιματος να ξερει που βρισκεται, τι του λειπει, τι εχει παραπανισιο και να συμβουλευτει εναν ειδικο που εχει σπουδασει το θεμα και ειναι το επαγγελμα του.

Μυθοι για χημικες διαιτες τυπου ατκινς/ντουκαν:

- ΥΠΑΡΧΕΙ οριο θερμιδων (ημιτελης πληροφορια)*
    - ΥΠΑΡΧΕΙ οριο πρωτεινης (ημιτελης πληροφορια)*
    - ΥΠΑΡΧΕΙ οριο λιπαρων (ημιτελης πληροφορια)*

- ΔΕΝ ειναι διατροφη του "τρωω μεχρι να σκασω". Δεν ειναι φυσιολογικη συμπεριφορα/τροπος σκεψης να θελουμε να κανουμε υπερκαταναλωση, θα μιλησω παρακατω για τους ψυχολογικους παραγωντες που εχω βρει.

Υπερβολικη πρωτεινη
    Πρωτο και κυριοτερο! Η υπερβολικη πρωτεινη, χωρις αρκετο νερο, μπορει να αυξησει τη ουρία στο αιμα και να κανει ζ
    ημια στα νεφρα. Ειναι συμαντικο να "ξεπλενεται" η πρωτεινη απο το συστημα με τη καταναλωση αρκετου νερου.

Η πολυ πρωτεινη μπορει να σε πεταξει απο κετωση ευκολα. Η διαδικασια που κανει το σωμα μας να σπασει πρωτεινη σε γλυκοζη για ενεργια λεγεται γλυκογενεση και μπορει να συμβαλει στο να καψεις μυς, διοτι η πρωτεινη διασπαται πιο ευκολα απο το λιπος σε κατασταση αναγκης. Αν το παρακανεις (με τη εννοια του "τρωω μεχρι να σκασω"), οχι μονο ΔΕΝ θα χασεις αλλα στη περιπτωση που θα χασεις, υπαρχει κινδυνος να χασεις μυς.
    Λιγοτεροι μυς = χαμηλωτερος μεταβολισμος.

Υπερβολικα λιπαρα

Το κυριοτερο! Τα λιπαρα διασπωνται απο το συκωτι. Εαν γινεται υπερβολικη καταναλωση λιπαρων, περαν οτι ειναι ΠΟΛΥ ευκολο να ξεφυγεις απο θερμιδες το συκωτι στρεσσαρεται και μπορει να υποστει φλεγμονη (ηπατιτιδα).

Ο σωστος και ασφαλης τροπος:

- Υπαρχει οριο θερμιδων επειδη υπαρχει οριο πρωτεινης/λιπαρων και υδατανθρακων.
    - Μετραμε ΚΑΙ σε αυτες τις διαιτες 1200-1500 θερμιδες ΣΥΝ υδατανθρακες ΣΥΝ κινηση (εστω περιπατο εξω καμια ωρα ή δουλειες στο σπιτι, το παν ειναι να υπαρχει κινηση)

5. Κανω του κεφαλιου μου.

Οπως ειπα πριν, καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος. Ναι, διαβαζουμε αρθρα και ακουμε ιστοριες για ανθρωπους που χασανε βαρος με τον Χ η Ψ τροπο. Και κατα πασα πιθανοτητα να δουλεψει και για μας.

* η ημιτελης πληροφορια σχετικα με κετογωνες διαιτες, ειναι οτι αυτοι που τη κανουν ειναι συνηθως ατομα που κανουν bodybuilding, για αυτους ναι! δεν υπαρχει οριο γιατι περνανε 3-6 ωρες στο γυμναστηριο τη ημερα και καινε μεχρι και 5-8000 θερμιδες την ημερα.

Εγω και εσυ, ΔΕΝ θα τα καψουμε, αν παμε γυμναστηριο για καμια ωρα, 500-800 θερμιδες θα ειναι οι πραγματικοι αριθμοι. Η ωρα στο γυμναστηριο για τον καθημερινο ανθρωπο ειναι 45λεπτα - 1 ωρα. Και δεν πηγαινουμε και καθημερινα, για τους bodybuilders ειναι τροπος ζωης.

Οποτε, σαφως και δεν θα "κανει δουλεια" η διαιτα εφοσον το ατομο 1 με το ατομο 2 δεν εχουν το ιδιο lifestyle.

Ο,τι διαιτα/διατροφη κανουμε, τη ακολουθαμε ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ!!

- Δεν υπαρχει "ελα μωρε, δεν πειραζει" . Πειραζει!
    - Δεν υπαρχει " λιγο". Ειναι πολυ.
    - Δεν υπαρχει "μια φορα". Καμια, μεχρι να σου επιτρεπει η διαιτα/διατροφη.
    - Δεν υπαρχει "χρειαζεσαι αυτο το ειδικο-πραγματα-σκευασμα αλλιως δεν δουλευει" . Σε καμια διατροφη/διαιτα που ειναι ισσοροπημενη, δεν χρειαζεσαι κατι χημικο η "ειδικο". κατα 99,9% ειναι κοροιδια. Μαντεψε ποιοι τα παιρνουν... *σηκωνω χερι*. Επαθα, και εμαθα.

Ο,τι απορια εχει κανεις, μπορει να μου στειλει U2U!

Senior Member
    Μerry θελω και αλλα που εισαι????

πολυ ενδιαφεροντα πραγματα μας λες!!!

Senior Member
    κανω edit! το ξεχασα να γυρισω... ενα μυαλο χειμωνα - καλοκαιρι!

Senior Member
    Φινιτο, για τωρα, εχω κιαλλα που θελω να πω, μαλλον θα κανω αλλο ποστ.

Senior Member
    θα περιμένουμε μαίρη!
    πάντα διαβάζω με ενδιαφέρον αυτά που γράφεις
    Και σε εμπιστεύομαι, γιατί πρώτον καταλαβαίνω ότι έχεις κάνει πολύ προσωπική έρευνα (μελέτη και εφαρμογή-εμπειρία) και δεύτερον διότι βλέπω ότι και τα δικά μου συμπεράσματα δοκιμάζοντας είναι τα ίδια.
    Εν αναμονή λοιπόν...

Senior Member
    *ντουκ*

σκεφτομαι να κανω 2 πειραματα.

- να αφησω αποβραδυς κρεας σε κοκα κολα να δω αν θα εξαφανιστει (και σε αλλο μπολακι με κανονικο μαριναρισμα, λαδι-ξυδι η κρασι με βοτανα και μπαχαρικα)

- να ποτισω 5 φυτα με νερο που εχει ζεσταθει και κρυωσει σε μικροκυματα, 5 με νερο που εχει ζεσταθει σε βραστηρα και κρυωσει και 5 με νερο βρυσης.

θα εχει ενδιαφερον;

Senior Member
    γεια σου ρε Μαιρακι,

θα τα πουμε αυριο τελικα?

Senior Member
    ναι! καλα που μου το θυμησες. Μπορω να πω και στον αντρα μου να ερθει μετα απο τη δουλεια να μας βρει, μου'πε οτι θα σχολασει νωρις.

Senior Member
    Μίζερυ μου!!!! Τί κάνεις κούκλα μου?

Senior Member
    χαλου!!!!!! ολα καλα! κανω πειραματα να καταλαβω πως λειτουργουν τα πραγματα. Πιτισιρικι ακομα, γιοκ, αλλα πηρα ενα μονιτορακι της clearblue και βρισκει τις καταλληλες μερες πιο επισημα, γιατι με μετρημα, δεν γινεται τιποτα. Μαλλον αλλου αντι αλλου ειμαι εγω. Τελος απριλη θα αρχισω σχολη γιατι ερχεται ενας φιλος μου διακοπες και δεν θελω να χασω τις ωρες της σχολης.

πως τα πας εσυ;! πως ειναι το καινουριο το πιτσιρικι? :bouncing::bouncing::smilegrin::smilegrin::smilegr in:

Senior Member
    /bump

Junior Member
    Γεια σας...Ηθελα να πω ενα μεγαλο μπραβο στη Merry που μπηκε στον κοσμο να τα γραψει ολα αυτα. Τα λες πολυ πολυ σωστα και το λεω επειδη σπουδαζω χημεια και εχω παρει πολλα μαθηματα σε σχεση με την χημεια των τροφιμων και ειναι μεγαλη αληθεια αυτα που λες για απωλεια λιπους και οχι υγρων ή μυικου ιστου!!!Ολα πρεπει να γινονται με μια ισορροπημενη διατροφη που να τα περιεχει ολα αλλα με μετρο και με σωστο συνδυασμο!!!Διαιτες με γρηγορα αποτελεσματα να σας προβληματιζουν και οχι να σας δελεαζουν..!!Μακρια τους!!Και παλι μπραβο για το topic!

Senior Member
    ευχαριστω πολυ =D τωρα πειραματιζομαι με φυτοφαγικη/ωμοφαγικη διατροφη και διατροφες σε συνδιασμο με οικονομικη αναγκη. Εχω συμπληρωσει ενα μηνα, περιμενω αλλον εναν να δω τι θα δειξουν οι εξετασεις αιματος. Προσπαθω να ραψω μια διατροφη που αντεχει η τσεπη για περιοδους κρισης.. Λεφτα δεν εχουμε, τουλαχιστον να'χουμε τη υγεια μας.

Senior Member
    Ας πιάσω τα χάπια, μεταβολισμό.
    Τα χάπια καλύτερα πετάξτε τα, ρημάζουν το συκώτι.
    Το μεταβολισμό αλλάζει θετικά, μια τροφή την οποία έχω προσωπικά ως νούμερο 1 στη καθημερινή μου διατροφή, και ονομάζετσαι ταχίνι.
    Πολτός από σησάμι. Έχω βρει πρόσφατα καταπληκτικό ταχίνι, όπως με παρότρυνε ένας φίλος, από τη Δράμα. Μπορείτε να αναζητήσετε και να πάρετε ταχίνι ολικής άλεσης, αν ενδιαφέρεστε να γράψω κι άλλα.
    Το Ταχίνι κι η οποιαδήποτε λιπαρ'η τροφή δεν παχαίνει, μην απατάστε. Η ποσότητα παχαίνει κι η λάθος ώρα λήψης τροφής.

Senior Member
    και εγω σε χαμηλη υδατανθρακων "εποχη" ριμαζω το ταχινι! στη αρχη παιζει να κατεβαζα ενα βαζακι σε 2 μερες, αλλα πλεον με χορταινει 2 κουταλιες της σουπας.

Page 1 of 4 123 ... LastLast