Οι Φαύλοι Κύκλοι της ψυχογενής Βουλιμίας
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 4 of 4
    Member

Οι Φαύλοι Κύκλοι της ψυχογενής Βουλιμίας

1. Η δίαιτα είναι απότοκος των βουλιμικών επεισοδίων αλλά παράλληλα τα ενεργοποιεί και τα διαιωνίζει: η πείνα, η ψυχολογική στέρηση και οι λανθασμένες διεργασίες στην σκέψη του ασθενούς, οδηγούν το άτομο σε ένα αίσθημα ανεπάρκειας αυτοελέγχου που ακολουθείται από αρνητικά συναισθήματα και τελικά από εγκατάλειψη της προσπάθειας ελέγχου στην κατανάλωση φαγητού.
    2. Ένας άλλος φαύλος κύκλος αφορά τη σχέση της βουλιμίας με τις διάφορες επανορθωτικές ενέργειες για τον έλεγχο του βάρους. Για παράδειγμα, η πίστη στην αποτελεσματικότητα του αυτοπροκαλούμενου εμετού ενισχύει την υπερκατανάλωση τροφής και τα βουλιμικά επεισόδια. Επιπλέον, όταν το στομάχι γεμίζει υπερβολικά, διευκολύνεται η πρόκληση εμετού.
    3. Η υπερβολική ενασχόληση με το βάρος και η μειωμένη αυτοεκτίμηση ενισχύει την απόφαση για δίαιτα και άρα διατηρεί την βουλιμία.

Senior Member
    Από ιδίαν πείρα,και έχοντας ακολουθήσει αρκετές φορές τον φαύλο κύκλο της υπερφαγίας - νηστείας, το πρόβλημα ξεπερνιέται μόνο με την ισορροπημένη διατροφή...Έχω ξεκινήσει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και βλέπω πολύ καλά αποτελέσματα.

Member
    Σίγουρα η ισορροπημένη διατροφή είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά πιστεύω ότι δεν είναι το τέλος του προβλμάτος. Φυσικά πέζει πολύ μεγάλο ρόλο και η σοβαρότητα του προβλήματος και σε ποιο στάδιο έχει φτάσει κάποιος. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός. ʼρα λοιπόν καθένας μας αντιμετωπίζει αλλιώς τα προβλήματα και δίνει ανάλογα με τον χαρακτήρα του και την βαρύτητα που χρειάζετε. Και σαφώς ξεπερνά κάθε πρόβλημα με τα δικά του πιστεύω και τις δικές του λύσεις. Η γνώμη η δική μου πάντως απο αυτά που έχω περάσει και που έχω μάθει είναι ότι ένα πρόβλημα βουλιμίας ρίχνει πολύ γερές ρίζες και δύσκολα ξεπερνιέται με μια απλή διατροφή έστω. Χρειάζονται ειδικοί, βοήθεια απ' το στενό περιβάλλον του ατόμου και σίγουρα πολύ χρόνο, επιμονή και υπομονή.

Senior Member
    Ασφαλώς και ένα πολυπαραγοντικό διατροφικό πρόβλημα δεν μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.Δεν αμφισβητεί κανείς ότι ειδικώς στην βουλιμία η ρίζα είναι αρχικώς ψυχολογική και μετά ενδεχομένως να προκύψουν και σωματικά προβλήματα.ʼλλωστε δεν είναι δυνατόν να πείσεις κάποιον να τρέφεται σωστά αν πρώτα δεν υιοθετήσει την ιδέα ότι πρέπει να σιτίζεται για να ζήσει.
    Προσωπικά kxristina εύχομαι να έχεις ξεπεράσει τις δυσκολίες σου και να νιώθεις καλά.Σε κάποιο βαθμό ( όχι τρομερά ακραίο ) γνωρίζω πόσο δύσκολα φεύγουν τέτοιου είδους προβλήματα και επίσης έχω κάποια γνώση για την νοσηρότητα της κατάστασης.Και πάλι εύχομαι το καλύτερο.