Results 1 to 15 of 21
Thread: ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
-
06-04-2006, 02:34 #1
- Join Date
- Mar 2006
- Posts
- 18
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Μηπως μπορει κανεις να μου εξηγησει τι ειναι ακριβως το μεταβολικο συνδρομο? Ακουσα οτι το εχουν ανθρωποι που εχουν σωμα ''μηλου''.Για να διαγνωστει που μπορει κανεις να απειθυνθει? Ευχαριστω.
- 06-04-2006, 03:22 #2
- Join Date
- Mar 2006
- Posts
- 18
Εχω και πολυκυστικες ωοθηκες...Σε καποιο αλλο ποστ ειδα οτι χορηγουνται χαπια εκτος των αντισυλληπτικων. Σχετιζεται το μεταβολικο συνδρομο με τις πολυκυστικες?
06-04-2006, 04:11 #3
- Join Date
- Mar 2006
- Posts
- 96
Originally posted by petalouda
Μηπως μπορει κανεις να μου εξηγησει τι ειναι ακριβως το μεταβολικο συνδρομο? Ακουσα οτι το εχουν ανθρωποι που εχουν σωμα ''μηλου''.Για να διαγνωστει που μπορει κανεις να απειθυνθει? Ευχαριστω.
Ένας διαβητολόγος είναι αυτός που θα σου έκανε την διάγνωση.
Από όσο μπορώ να γνωρίζω, δεν έχει άμεση σχέση με τις πολυκυστικές ωοθήκες.
06-04-2006, 10:22 #4
- Join Date
- Mar 2006
- Posts
- 58
Η παχυσαρκια έχει παρα πολλους παραγοντες!!!!!!!! και συνηθως συντρεχουν πανω απο 3 σε καθε ατομο...
Το μεταβολικο συνδρομο ειναι πραγματι η υπερεκριση ινσουλινης και εχει σχεση με τις πολυκυστικες ωοθηκες διοτι επιρρεάζουν ολο το σωμα, με την δυσλειτουργεια των ορμονων . Δεν αυξανει το λιπος στο σωμα απλα δημιουργει μια συνεχη ορεξη για γλυκα και υδατανθρακες που σαν αποτελεσμα εχει την υπερφαγια και την παχυσαρκια.
Υπαρχουν θεραπειες με οιστρογονα και εχουν καλα αποτελεσματα στις πολυκυστικες οπως και στο μεταβολικο συνδρομο. (ειχα κανει μια πριν απο χρονια και σε συνδιασμο με μια διαιτα ειχα δει πολυ καλα αποτελεσματα αλλα....
ηταν σχετικα επιπονη διοτι καθε βραδυ ιδρωνα τοσο πολυ που επρεπε να γυριζουμε το στρωμα και να αλλαζω 5-6 φορες νυκτικες. Επισης ειχαν ανεβασει παρα πολυ την ερωτικη μου διαθεση και με ειχαν επιρρεασει αρνητικα ψυχολογικα) Η θεραπεια αυτη μπορει να προκαλεσει αμα δεν γινει σωστα καρκινο στις ωοθηκες και στην μητρα και δεν πρεπει να μεινει κανεις εγκυος οσο καιρο περνει τα φαρμακα.
Ολοκληρωμενη λυση για το μεταβολικο συνδρομο δεν υπαρχει..μπορεις ομως να το φερεις βολτα με διαιτες χαμηλες σε υδατανθρακες π.χ. ατκινς αλλα παντα υπο παρακολουθηση γιατρου.
06-04-2006, 15:58 #5
- Join Date
- Mar 2006
- Posts
- 171
Παραθέτω ένα άρθρο που βρήκα στο mednet.gr και βρήκα ενδιαφέρον... Ελπίζω να σου λύσει τις απορίες!
"Το Μεταβολικό Σύνδρομο
Φίλιππος Καλδρυμίδης
Ιατρός
Εισαγωγή
Μια μεγάλη πρόκληση για τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τους διαβητολόγους είναι τα άτομα που παρουσιάζουν μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη - ΜΙΕΣΔ, (ο τύπος διαβήτη που τουλάχιστο αρχικά δεν χρειάζεται ινσουλίνη αλλά δίαιτα ή δισκία), υπέρταση, κεντρική παχυσαρκία (στην οποία το λίπος συσσωρεύεται στον κορμό - κυρίως στην κοιλιά), μαζί με διαταραχές των λιπιδίων. Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο, αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια και διαφόρου σοβαρότητας προβλήματα από τα περιφερικά αγγεία των κάτω άκρων, διότι ενώ καθεμιά από τις παραπάνω παραμέτρους αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, όταν συσσωρευτούν στο ίδιο άτομο περισσότεροι του ενός από αυτούς, ο κίνδυνος δεν διπλασιάζεται απλώς αλλά πολλαπλασιάζεται.
Το Μεταβολικό Σύνδρομο - μια ομάδα παραγόντων κινδύνου
για το καρδιαγγειακό σύστημα
Αρκετά συχνά, ένα άτομο παρουσιάζει δύο η περισσότερους από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου. Η συγκέντρωση αυτών, σε διάφορους συνδυασμούς, ήταν γνωστό αρχικά ως Σύνδρομο Χ (διότι ελάχιστα γνωρίζαμε για τον παράγοντα 'Χ' που συνδέει τους επί μέρους παράγοντες κινδύνου μεταξύ τους), ή ως Σύνδρομο Αντοχής στην Ινσουλίνη (διότι διαπιστώθηκε ότι η ινσουλίνη δύσκολα επιτελούσε τις διάφορες λειτουργίες της). Σήμερα η συσσώρευση αυτών των παραμέτρων είναι γνωστή ως Μεταβολικό Σύνδρομο αφού γνωρίζουμε ότι οι αιτίες και οι συνέπειές του είναι άρρηκτα συνδεμένες με τον μεταβολισμό του οργανισμού. Τα επί μέρους στοιχεία του Μεταβολικού Συνδρόμου φαίνονται στον πίνακα.
Στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου
Δυσανεξία στη γλυκόζη * Μείωση HDL-χολιστερίνης
Υπερινσουλιναιμία ** Υπέρταση
Ινσουλινοαντιχή *** Κεντρική παχυσαρκία
Αύξηση των VLDL-Τριγλυκεριδίων*** Μικρολευκωματινουρία****
*Διαταραχή στον χειρισμό της γλυκόζης όχι μόνο στα άτομα με εμφανή διαβήτη
** Δυσανάλογα ψηλά επίπεδα ινσουλίνης σε σχέση με την γλυκόζη του αίματος
***Τριγλυκερίδια ιδιαίτερα επιβλαβή για τα αγγεία
****Ανίχνευση πολύ μικρών ποσοτήτων λευκώματος στα ούρα
Παρότι οι παράγοντες κινδύνου περιγράφηκαν αρχικά πριν είκοσι χρόνια, μόλις το 1988 ο Reaven, ένας Αμερικανός ιατρός και ερευνητής, επανεκτίμησε αυτήν την ομάδα κινδύνου την οποία ονόμασε Σύνδρομο Χ. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι και η κεντρικού τύπου παχυσαρκία αποτελούσε παράγοντα κινδύνου και μέρος αυτής της ομάδος. Σήμερα προτιμάται ο όρος "Μεταβολικό Σύνδρομο".
Η υπερινσουλιναιμία και/ή η ινσουλινοαντοχή και το μεταβολικό σύνδρομο
Από μεγάλο αριθμό επιδημιολογικών μελετών, διαπιστώθηκε ότι η υπερινσουλιναιμία αποτελεί προγνωστικό δείκτη για την εμφάνιση ΜΙΕΣΔ αλλά επίσης ότι σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο (ΣΝ) στα άτομα με ΜΙΕΣΔ. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η υπερινσουλιναιμία και/ή η ινσουλινοαντοχή αποτελούν τον συνδετικό κρίκο, τον παράγοντα 'Χ', του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε θεραπευτική στρατηγική η οποία ελαττώνει την υπερινσουλιναιμία και/ή την ινσουλινοαντοχή πιθανόν να είναι ευεργετική για το σύνολο των παραγόντων κινδύνου και τις επιπλοκές που προκαλεί.
Η πιθανότερη εξήγηση της αυξημένης συχνότητας ΣΝ στον ΜΙΕΣΔ, από την οποία κυρίως κινδυνεύει η ζωή αυτών των ατόμων, είναι ότι στην εμφάνισή της συμβάλλουν και οι άλλοι παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου. Κάθε συστατικό του μεταβολικού συνδρόμου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ΣΝ. Η συνύπαρξη και των άλλων συστατικών της ομάδας γίνεται 'ωρολογιακή βόμβα' αφού πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακών συμβαμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι η αντιμετώπιση του ΜΙΕΣΔ δεν πρέπει να εστιάζεται στη λήψη μέτρων με αποκλειστικό σκοπό την ομαλοποίηση της γλυκόζης του αίματος, αλλά σε στρατηγικές για τη μείωση και των άλλων παραμέτρων κινδύνου για ΣΝ.
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα άλλα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου μπορούν να προϋπάρχουν περισσότερα από 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση του ΜΙΕΣΔ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ ΜΙΕΣΔ και του αυξημένου κινδύνου όχι μόνο της εμφάνισης ΣΝ αλλά κυρίως της βαρύτερης πορείας της ΣΝ στα άτομα με ΜΙΕΣΔ. Με άλλα λόγια ο κίνδυνος και η εξέλιξη της ΣΝ ξεκινά πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Έτσι, θα πρέπει η πρόληψη της ΣΝ να αρχίζει από το γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης πριν από την εμφάνιση του ΜΙΕΣΔ. Αυτό μπορεί να ηχεί παράδοξο, αλλά η άμεση και επιθετική αντιμετώπιση των εμφανών στοιχείων του μεταβολικού συνδρόμου (π.χ. της κοιλιακής παχυσαρκίας, της υπέρτασης, και της υπερχοληστεριναιμίας) μπορεί να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην πρόληψη του ΜΙΕΣΔ όσο και στην καλύτερη έκβαση της ΣΝ.
Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό δείκτη του κινδύνου εμφάνισης ΣΝ. Έτσι η περίμετρος της μέσης στο ύψος του ομφαλού σχετίζεται με τον κίνδυνο ΣΝ αλλά και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Μετρήσεις μεγαλύτερες από 95 cm για τις γυναίκες και 100 cm για τους άνδρες συνδέονται με εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο.
Η παρακολούθηση και η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου
Ο ιατρός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί όχι μόνον να αναγνωρίσει τους ασθενείς με το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και τα άτομα με επιρρέπεια στο να το εμφανίσουν μελλοντικά. Οι υποψήφιοι εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από τα εξής: κοιλιακή παχυσαρκία, υπέρταση, διαταραχές των λιπιδίων του αίματος π.χ. αυξημένη χοληστερόλη, ιδίως LDL χοληστερόλη, χαμηλή HDL χοληστερόλη, και εμφανή ή όχι ΜΙΕΣΔ.
Ένα άτομο που παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω είναι φρόνιμο να ελεγχθεί και για τα υπόλοιπα στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τα εξής:
* Μέτρηση σωματικού βάρους και περίμετρο μέσης
* Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
* Προσδιορισμός της γλυκόζης του αίματος
* Προσδιορισμός των λιπιδίων του ορού
* Προσδιορισμός της μικρολευκωματινουρίας
Η αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου
Η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου, έχει ιδιαίτερη σημασία αφού υπάρχουν στρατηγικές που τροποποιούν ευνοϊκά την εξέλιξή τους. Όπως ειπώθηκε ήδη συνδετικός κρίκος των παραγόντων του μεταβολικού συνδρόμου αποτελεί η υπερινσουλιναιμία και/ή η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η ελάττωση του βάρους και η άσκηση μειώνουν την υπερινσουλιναιμία και την αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά και τους άλλους παράγοντες κινδύνου για ΣΝ.
Στο μεταβολικό σύνδρομο ορισμένα φάρμακα π.χ. αντιυπερτασικά (β-αναστολείς, διουρητικά), ή τα αντιδιαβητικά δισκία (σουλφονυλουρίες), μπορούν να επιδεινώσουν ή και να επισπεύσουν την εμφάνιση άλλων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Θα πρέπει λοιπόν στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο αυτές οι ουσίες να χρησιμοποιούνται με προσοχή.
Στόχος μας θα πρέπει να είναι η εξάλειψη ή η βελτίωση κάθε παράγοντα κινδύνου χρησιμοποιώντας τα παρακάτω θεραπευτικά μέτρα:
* Κατάλληλη δίαιτα, σωματική άσκηση, απώλεια σωματικού βάρους.
* Υπογλυκαιμικά δισκία για τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη, όποτε αυτό είναι αναγκαίο.
* Μείωση της υπερινσουλιναιμίας και/ή της ινσουλινοαντίστασης με άσκηση και ενδεχομένως στο μέλλον με φάρμακα.
* Ρύθμιση της υπέρτασης.
* Χορήγηση υπολιπιδαιμικών φαρμάκων όταν ενδείκνυται.
* Αποφυγή φαρμάκων που προκαλούν υπεργλυκαιμία, υπερινσουλιναιμία και/ή ινσουλινοαντίσταση (π.χ. γλυκοκορτικοειδή και ορισμένα διουρητικά).
Δεν υπάρχουν όμως άκαμπτοι κανόνες. Η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να εξατομικεύεται. Σε μερικά άτομα ή σωματική άσκηση ή η απώλεια βάρους θα μπορούσαν να εξαλείψουν τους περισσότερους παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κάπνισμα, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ΣΝ, ιδιαίτερα στο διαβήτη. Διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά την πιθανότητα βλάβης όχι μόνο των στεφανιαίων αλλά και των αγγείων των κάτω άκρων.
Εφόσον δεν αποδώσει αυτή η τακτική, υπάρχουν φαρμακευτικοί παράγοντες που μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και αναφέρεται ότι μειώνουν και την ινσουλινοαντοχή π. χ. η μετφορμίνη, η ακαρβόζη, και ορισμένα νέα φάρμακα όπως η γλιμεπιρίδη αλλά και μια νέα κατηγορία, οι θειαζολιδενδιόνες που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν η υπέρταση και η μικρολευκωματινουρία που ανταποκρίνονται στα περισσότερα αντιυπερτασικά. Τα αντιυπερτασικά της κατηγορίας των αναστολέων της αγγειοτασίνης αναφέρεται ότι έχουν ιδιαίτερο ευνοϊκό ρόλο εδώ. Τέλος μείωση του κινδύνου επιτυγχάνεται με τη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων χρησιμοποιώντας συντηρητικά μέσα αρχικά και φαρμακευτική αγωγή όπου χρειάζεται ανάλογα με το ποια λιπίδια είναι αυξημένα (χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια ή και τα δύο).
Συμπέρασμα
Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελείται από ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από ζωτικά όργανα όπως τα στεφανιαία αγγεία, τα αγγεία του εγκεφάλου αλλά και των κάτω άκρων. Κάθε στοιχείο του μεταβολικού συνδρόμου αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου, συνήθως όμως αυτοί συσσωρεύονται στο ίδιο άτομο με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος επιπλοκών. Απλά μέτρα, όπως η απώλεια βάρους, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και όπου χρειάζεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή απομακρύνουν σε σημαντικό βαθμό των κίνδυνο επιπλοκών."
06-04-2006, 22:04 #6
- Join Date
- Mar 2006
- Location
- Αθήνα, Κηφισσιά
- Posts
- 150
Ξέρει κανείς για τον λιποδιαλύτη L - ΚΑΡΝΙΤΙΝΗΣ (ΛΕΒΟΚΑΡΝΙΤΙΝΗ). Αν κυκλοφορεί σε κάποιο σκεύασμα και τι ακριβώς κάνει;
06-04-2006, 22:05 #7
- Join Date
- Mar 2006
- Location
- Αθήνα, Κηφισσιά
- Posts
- 150
Ο ενδοκρινολόγος λέει πως εγώ έχω μεταβολικό σύνδρομο. Και το μόνο που μου συστήνει είναι άσκηση.
06-04-2006, 23:44 #8
- Join Date
- Mar 2006
- Posts
- 18
Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας..Ειδικα εσυ Κλειω με το αρθρο σου μου ελυσες ολες τις αποριες..Θα απευθυνθω σε διαβητολογο η ενδοκρινολογο για να διαπιστωσω αν εχω και γω μεταβολικο συνδρομο γιατι το υποπτευομαι..Η βοηθεια σας ειναι πολυ σημαντικη!!! Φιλακια
07-04-2006, 11:23 #9
- Join Date
- Mar 2006
- Posts
- 171
Πεταλουδίτσα πάντα στη διάθεσή σου!!
Λίνα η L-Καρνιτίνη ανήκει στην κατηγορία των γηριατρικών-τονωτικών ουσιών και την περιέχει μια πληθώρα φαρμάκων, όπως το SUPERAMIN και το CARNIDOSE . Ενδείκνυται κυρίως για την αντιμετώπιση μυοπαθειών και μπορεί να προκαλέσει επίσης αναστολή της αύξησης του σωματικού βάρους. Ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι προκαλεί απώλεια σωματικού βάρους ή διάσπαση λιποκυττάρων...
Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο...
07-04-2006, 21:56 #10
- Join Date
- Feb 2006
- Location
- Distant skies...
- Posts
- 1,226
Βασικά η L - Carnitine είναι κάποιο αμίδιο (κάτι σαν αμινοξύ) το οποίο έχει βιταμινοειδή δράση...Κυρίως χορηγείται σε περιπτώσεις μυοωπαθειών ή σε άτομα που θέλουν να τονώσουν τον μυ της καρδιάς.
Αναφέρεται ως βοηθημα για την καύση του λίπους ΑΛΛΑ προσοχή γιατί ανοίγει την όρεξη και ως πάρεργο μπορεί να προκαλέσει διάθεση για μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.
Προσωπικά την χρησιμοποιήσα για κάποιο καιρό και πήρα κάποιο βάρος γιατί πείναγα συνέχεια...Γενικώς είναι ακίνδυνη αν υπαρχει αυτοσυγκράτηση και δεν προκαλεί κάτι η μακροχρόνια χρήση της καθώς είναι μια ουσία που την παράγει ο οργανισμός.
08-04-2006, 03:14 #11
- Join Date
- Mar 2006
- Location
- Αθήνα, Κηφισσιά
- Posts
- 150
Ευχαριστώ πάρα πολύ παιδιά για τις πληροφορίες σας περί Καρνιτίνης. Έχουμε καταντήσει γιατροί εδώ μέσα.... τι να πει κανείς!!!!! Λέω να την δοκιμάσω...
09-04-2006, 23:52 #12
- Join Date
- Mar 2006
- Location
- Αθήνα, Κηφισσιά
- Posts
- 150
Αν θα μπορούσε κανείς να μου πει τι να πάρω καλύτερα, διάδρομο, ή ελλειπτικό για να αρχίσω την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για μένα άσκηση... θα με βοηθούσε ιδιαίτερα. Είμαι άσχετη τουλάχιστον σε ό,τι αφορά γυμναστική. Κι αν είναι καλύτερο ας πούμε το ελλειπτικό, γιατί; Και τι θα πρέπει να προσέξω όταν αγοράσω ό,τι αγοράσω; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ παιδιά, έχω άγχος μην κάνω βλακεία και μετά το μετανιώσω...
10-04-2006, 02:27 #13
- Join Date
- Mar 2006
- Posts
- 18
Εγω εχω παρει ελλειπτικο ποδηλατο γιατι μου ειπαν οτι ασκει περισσοτερα μελη του σωματος και γιατι 15 λεπτα ελλειπτικου ισοδυναμουν με 30 λεπτα διαδρομο...Απ΄ο, τι ξερω ειναι σχετικα καινουριο οργανο και αρκετα δημοφιλες..Εγω παντως ειμαι ευχαριστημενη, ειναι πιο ευχαριστο απο το διαδρομο.
10-04-2006, 03:43 #14
- Join Date
- Apr 2006
- Posts
- 5
Αν μπορούσες να ρωτήσεις κανέναν γυμναστή ή φυσιοθεραπευτή. Εγώ που είμαι πολλά.... μα πολλά... κιλά... μου είπαν ότι είναι "θάνατος" για τα γόνατα και μου σύστησαν το "καθιστό" ποδήλατο που είναι σαν να είσαι ψιλιξαπλωμένη όταν κάθεσαι.
10-04-2006, 09:34 #15
- Join Date
- Feb 2006
- Location
- Distant skies...
- Posts
- 1,226
Βασικά κι εγώ έχω ακούσει ότι είναι καλύτερα το καθιστό ποδήλατο για αρχή, γιατί με τον διάδρομο, όταν υπάρχει αρκετό βάρος, πιέζονται πολύ τα γόνατα και είναι καταστρεπτικό - άσε που δεν μπορείς να κάνεις και αρκετά αν πονάς...
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία