Results 1 to 15 of 22
-
04-06-2006, 04:23 #1
Ο ύπνος επηρεάζει το βάρος σώματος
Βρήκα μια ενδιαφέρουσα μελέτη και πιστεύω πως θα ενδιαφέρει όλους σας και λιγάκι παραπάνω τις γυναίκες της παρέας μας.
Εάν καταφέρνετε συνήθως να κοιμάστε καλά και αρκετά, τότε οι πιθανότητες σας να έχετε ένα κανονικό βάρος σώματος και να αποφύγετε την παχυσαρκία, είναι σημαντικά περισσότερες.
Το σημαντικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε από τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ αναφορικά με τη μακροχρόνια σχέση του ύπνου και του βάρους σώματος.
Η αξιόλογη αυτή εργασία άρχισε το 1986 και συμπεριέλαβε περίπου 70.000 μεσήλικες γυναίκες. Έγινε από γιατρούς του πανεπιστημίου Care Western του Οχάιο.
Στην αρχή της έρευνας οι γυναίκες έδωσαν πληροφορίες για τις ώρες που κοιμούνταν και για το βάρος σώματος τους. Η αξιολόγηση τους επαναλαμβανόταν κάθε 2 χρόνια.
- Τα βασικά ευρήματα ήταν:
- Στην αρχή της έρευνας, οι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ώρες ή λιγότερες κάθε νύκτα, είχαν βάρος σώματος κατά μέσο όρο 2,45 κιλά περισσότερα από τις γυναίκες που κοιμούνταν 7 ώρες τη νύκτα
- Οι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ή λιγότερες ώρες κάθε νύκτα, είχαν 32% πιο πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμούνταν 7 ώρες κάθε νύκτα
- Οι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ή λιγότερες ώρες κάθε νύκτα, κέρδισαν κατά μέσο όρο 15 κιλά περισσότερα για 16 χρόνια που έτυχαν παρακολούθησης και οι πιθανότητες τους να γίνουν παχύσαρκες ήταν 15% περισσότερες σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμούνταν 7 ώρες κάθε νύκτα.
- Υπολογίστηκε ότι οι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ώρες ή λιγότερες κέρδιζαν κάθε χρόνο 0,7 κιλά. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τα περιττά κιλά που συσσωρεύονται για 10, 20 ή 30 χρόνια είναι πολλά και αιτία παχυσαρκίας
- Οι γυναίκες που κοιμούνταν 6 ώρες κάθε νύκτα, είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες απόκτησης σημαντικού αριθμού περιττών κιλών και 6% πιο πολλές πιθανότητες να καταστούν παχύσαρκες σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμούνταν 7 ώρες κάθε νύκτα
- Η αξιολόγηση όλων των παραγόντων που εμπλέκονταν έδειξε ότι η διαφορά στο βάρος σώματος μεταξύ των γυναικών που κοιμούνταν 5 ώρες ή λιγότερο και εκείνων που κοιμούνταν 7 ώρες, δεν οφειλόταν σε διαφορές της διατροφής και της σωματικής άσκησης
Μια πολύ σημαντική παρατήρηση σχετικά με τα ευρήματα των ερευνητών, είναι το γεγονός ότι ο ύπνος των γυναικών είχε μακροχρόνια πολύ μεγαλύτερη επιρροή στο βάρος των γυναικών από ότι οι συνήθειες διατροφής και η σωματική τους δραστηριότητα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, επηρεάζονται ακόμη και μετά από λίγες νύκτες με στέρηση ύπνου.
Εκείνο που ήταν απρόσμενο και εξέπληξε τους επιστήμονες, ήταν ότι οι γυναίκες που κοιμούνταν λιγότερο, φάνηκε ότι έτρωγαν λιγότερο σε σύγκριση με εκείνες που κοιμούνταν ικανοποιητικά. Αυτό συμπεραίνουν είναι ένδειξη ότι για το βάρος σώματος, ο ύπνος παίζει μακροχρόνια σημαντικότερο ρόλο από ότι οι συνήθειες διατροφής.
Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται αρκετά, κινούνται περισσότερο όταν είναι ξύπνιοι. Αυτό τους βοηθά να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, είναι πολύ πιθανόν να διακυμαίνονται ανάλογα με τις ώρες ύπνου και αυτό έχει σχέση με το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε κάθε μέρα.
Συνοπτικά εμείς θα συγκρατήσουμε ότι για να διατηρούμε κανονικό βάρος σώματος, είναι πολύ σημαντικό να εστιαστούμε σε τρεις βασικούς άξονες που είναι ο ικανοποιητικός ύπνος, η ορθή διατροφή και η σωματική άσκηση.
Εάν δεν δώσουμε τη σημασία που πρέπει έστω και σε ένα από τους τρεις αυτούς πυλώνες που σχετίζονται με το βάρος του σώματος μας, κινδυνεύουμε από περιττά κιλά και παχυσαρκία.
medlook.com.cy
- 04-06-2006, 08:28 #2
Αλέξη και εγώ από αυτό το έπαθα...από την αυπνία...χαχαα
04-06-2006, 12:34 #3
ωραια η μελετη σου αλεξη μου, αλλα προσωπικα και καλα κοιμαμαι, και αργα τρωω αλλα δεν αρκουν ουτε αυτα...εν ολιγοις, με τον ηλιο τα βγαζω, με τον ηλιο τα βαζω, τι εχουν τα ερμα και ψοφανε
βεβαια ισως αν δεν κοιμομουν να ημουν σε ακομα χειροτερη κατασταση, δεν το ξερω αυτο...στην σωματικη ασκηση εχουμε ενα χοντροπροβληματακι....δεν μπορω να πω οτι αθλουμαι...
04-06-2006, 13:03 #4
Πάντως εγώ sweet ξεκίνησα πριν κανα 2 μήνες σιγά σιγά να κάνω λίγο διάδρομο. Και με έχει βοηθήσει πολύ. Στην αρχή στα πρώτα 5 λεπτά τα έπαιζα. Τώρα κάνω μισή ώρα και τα παίζω. Μου φτιάχνει την διάθεση. Επίσης έχουν αυξηθεί οι αντοχές μου σε διάφορα πράγματα που κάνω και αυτό μου αρέσει. Κάνω δουλειές ας πούμε τώρα στο σπίτι και δεν λαχανιάζω όπως πριν...το προτείνω ανεπιφύλακτα....
05-06-2006, 00:11 #5
Originally posted by sonia
Πάντως εγώ sweet ξεκίνησα πριν κανα 2 μήνες σιγά σιγά να κάνω λίγο διάδρομο. Και με έχει βοηθήσει πολύ. Στην αρχή στα πρώτα 5 λεπτά τα έπαιζα. Τώρα κάνω μισή ώρα και τα παίζω. Μου φτιάχνει την διάθεση. Επίσης έχουν αυξηθεί οι αντοχές μου σε διάφορα πράγματα που κάνω και αυτό μου αρέσει. Κάνω δουλειές ας πούμε τώρα στο σπίτι και δεν λαχανιάζω όπως πριν...το προτείνω ανεπιφύλακτα....
06-06-2006, 01:05 #6
Originally posted by 2sweet2b4go10
ωραια η μελετη σου αλεξη μου, αλλα προσωπικα και καλα κοιμαμαι, και αργα τρωω αλλα δεν αρκουν ουτε αυτα...εν ολιγοις, με τον ηλιο τα βγαζω, με τον ηλιο τα βαζω, τι εχουν τα ερμα και ψοφανε
βεβαια ισως αν δεν κοιμομουν να ημουν σε ακομα χειροτερη κατασταση, δεν το ξερω αυτο...στην σωματικη ασκηση εχουμε ενα χοντροπροβληματακι....δεν μπορω να πω οτι αθλουμαι...
06-06-2006, 08:50 #7
Είχα καμιά βδομάδα είχα ψιλοκολλήσει δεν είχα χάσει. Είχα κάνει και τις βλακειούλες μου βέβαια. Αυτές τις μέρες κάνω πολλές δουλειές στο σπίτι. Ανέβα κατέβα πέρα δώθε. Ανεβαίνω να ζυγιστώ... τσακ ένα κιλάκι κάτω...θα μου πεις τι είναι 1 κιλο μπροστά στα... από το ένα συν καλύτερα το ένα πλυν. Η κίνηση παιδιά είναι πολύ σημαντική... εγώ αυτό έχω καταλάβει... όσο περισσότερα είναι τα κιλά τόσο περισσότερο κάθεσαι... και αυτό δεν βοηθάει καθόλου.... Πρέπει να κουνήσουμε τον ....
06-06-2006, 10:43 #8
Ακριβως οπως τα λες ειναι Αλεξη... και ο πιο σημαντικος απο τους πολλους αυτους παραγοντες, ειναι ο τελευταιος που ανεφερες..ο λογος δλδ που μας ωθει να διαιωνιζουμε αυτη την κατασταση, να σαμποταρουμε τις προσπαθειες, να γυρναμε στα ιδια...οταν δουλεψουμε μαζι με την διατροφη ΚΑι γι αυτους, θα εχουμε ελπιδες να ξεφορτωθουμε μονιμα το προβλημα...
Οντως Σονια... εγω τον τελευταιο χρονο εχασα 7 κιλα περιπου , πολυ λιγα για τα 100 κιλα μου, αλλα χωρις καθολου διαιτα...με υπερσιτισμο θα ελεγα μαλιστα...μονο επειδη ξεκουνηθηκα λογω δουλειας και εχω περισσοτερη κινηση...τα υπολοιπα ομως θελουν προσπαθεια
06-06-2006, 10:48 #9
γεγονός sweet.. και εγώ είμαι υπέρ του να ανακαλύπτει κανείς τι τον κάνει να λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο και να μην αφήνει τον εαυτό του να κάνει αυτό που θέλει...γιατί μέσα μου αν με ρωτήσεις θα σου πω ότι θέλω τρελά να αδυνατίσω... έξω μου όμως δεν μου φαίνεται...
ΑΠλά είμαι της άποψης ότι πρέπει να δουλεύονται και τα δύο συγχρόνως...ούτε εις χάρην μιας καλής ψυχανάλυσης να επαναπαύεσαι και να παίρνεις 2-3 τα κιλάκια αλλά ούτε και το αντίστροφο.
06-06-2006, 10:58 #10
Originally posted by sonia
γεγονός sweet.. και εγώ είμαι υπέρ του να ανακαλύπτει κανείς τι τον κάνει να λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο και να μην αφήνει τον εαυτό του να κάνει αυτό που θέλει...γιατί μέσα μου αν με ρωτήσεις θα σου πω ότι θέλω τρελά να αδυνατίσω... έξω μου όμως δεν μου φαίνεται...
ΑΠλά είμαι της άποψης ότι πρέπει να δουλεύονται και τα δύο συγχρόνως...ούτε εις χάρην μιας καλής ψυχανάλυσης να επαναπαύεσαι και να παίρνεις 2-3 τα κιλάκια αλλά ούτε και το αντίστροφο.
για την συνδυασμενη προσπαθεια συμφωνω και επαυξανω...εκτος του οτι μονο ετσι θα ειναι αποτελεσματικη μια προσπαθεια, εχεις και την σιγουρια, οτι το ψαξιμο σου ειναι μια πραγματικη αναγκη, κι οχι ενα ακομα αλοθι για να μεινεις στα ιδια...
για να μιλησω και προσωπικα, ο λογος που ειμαι ακομα στην περισυλλογη και δεν κανω κατι δραστικο με την διατροφη (και μιλω για το τωρινο διαστημα, οχι για τα προηγουμενα χρονια) ειναι γιατι...παιρνω φορα .....
τι ειναι αυτο? ειναι μια προσωπικη μου διαδικασια κατα την οποια μαζευω τα στοιχεια και τις διαθεσεις που μου χρειαζονται οταν προκειται να κανω κατι......
απομενει να δουμε αν θα ναι μικρο η μεγαλο το πηδημα.....(με την καλη εννοια)
06-06-2006, 18:39 #11
ΑΛΕΞΗ!
ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΟ SITE ΓΡΑΦΤΗΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ Σ Υ Μ Φ Ω Ν Ω ΑΠΟΛΥΤΑ.
ΠΑΜΠΟΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΡΙΧΝΩ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΙΝΑΩ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΑΥΠΝΗ, ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ, ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, Η ΣΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΥΧΤΑΩ ΑΠΟ ΣΥΝΗΘΕΙΑ, ΕΞΟΥΘΕΝΩΝΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ "ΑΝΕΒΑΣΩ" ΜΕΤΑ.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΟΛΥ.ΑΓΟΡΑΣΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑΤΟΜΕΤΡΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΝΩ 12000 ΒΗΜΑΤΑ ΤΗ ΜΕΡΑ.ΟΤΑΝ ΠΕΡΠΑΤΑΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΕΛΕΓΧΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΩ ΜΙΑ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΟΥ. ΒΕΒΑΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ ΠΕΡΑΣΑ ΜΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗ ΚΡΙΣΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑΣ ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΦΗΣΑ ΠΙΣΩ ΜΟΥ.
06-06-2006, 19:07 #12
Κλεονίκη, καλησπέρα και καλώς ήρθες κι εσύ στην παρέα μας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις ανθρώπους να μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες πάνω σε ένα θέμα που «καίει» πολύ κόσμο.
Πράγματι, πολλές φορές τρώμε επειδή νιώθουμε αδύναμοι εξ αιτίας του κακού ή/και ελάχιστου ύπνου. Είσαι από τους τυχερούς ανθρώπους που κατάφεραν να βρουν τον τρόπο και κυρίως τη δύναμη να καταπολεμήσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα.
Μην σε ρίχνει ένα επισόδειο υπερφαγείας. Συμβαίνει ακόμα και στους πιο λεπτούς ανθρώπους.
Όλα όσα προσπαθείς να κάνεις είναι πολύ σημαντικά και να είσαι σίγουρη πως θα αποδόσουν αυτό που περιμένεις με την πάροδο του χρόνου. Σημασία έχει να νιώθεις δυνατή και να κρατάς μακριά τις αρνητικές σκέψεις που συνήθως οδηγούν σε φαύλο κύκλο.
Συγχαρητήρια και πάλι για την προσπάθειά σου! Δίνεις πολύ κουράγιο σε όσους δεν έχουν βρει ακόμα τη δύναμη να κάνουν πράξη όλα όσα γνωρίζουν καλά στη θεωρία!
Θα χαρούμε πολύ να μας πεις όσα πιο πολλά μπορείς σχετικά με όλα όσα έχεις ζήσει πολεμόντας τον «εχθρό» σου!
07-06-2006, 00:09 #13
ΑΛΕΞΗ ΕΥΧ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ!
SWEET!
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΜΦΙΘΥΜΙΑ.
ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΩ. ΦΟΒΑΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ "ΒΟΛΕΨΕ" ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ!!!
ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΑ ΚΑΠΟΥ "ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ"....ΑΠΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ.
ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!
17-07-2007, 22:19 #14
Τώρα ανακάλυψα το άρθρο και νομίζω ότι έχει απόλυτο δίκιο.
Τα χρόνια που μου φόρτωσαν τα πολλά κιλά, πραγματικά δεν κοιμόμουν πάνω απο 4-5 ώρες το 24ωρο.
Δούλευα νυχτερινές βάρδιες, διπλές βάρδιες κλπ και έτρωγα ότι έβρισκα μπροστά μου και σε άσχημες ώρες.
18-07-2007, 18:17 #15
εδω κα ι4 χρονια πασχω απο αυπνιες και ταραγμενο υπνο.
νιωθω συνεχως κουρασμενη και ατονη και νιωθω οτι το φαγητο
θα με "στυλωσει" .
αποτελεσμα κανω αγωνα για να δω την ζυγαρια λιγο πιο κατω...
Εργασιακός εκφοβισμός και κακοποίηση
30-07-2025, 09:56 in Κακοποίηση