ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 'ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΜΕ'
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 25
  1. #1
    kallia
    Guest

    ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ \'ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΜΕ\'

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ.
    ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΤΤΩΝ ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΗΜΑΤΩΝ. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

    ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΜΕ?
    Η αύξηση του σωματικού βάρους, οφείλεται κυρίως στην ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής σε συνδυασμό με την ποιότητα της. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η υπερβολική αύξηση του βάρους οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές ή σωματικές παθήσεις ανεξάρτητες με συναισθηματικούς και συμπεριφορικούς μηχανισμούς.
    Το να τρώμε για συναισθηματικούς λόγους είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Οι άνθρωποι όλων των εποχών και των φυλών ανέκαθεν γιόρταζαν ένα γεγονός τρώγοντας και πίνοντας. Στα δυσάρεστα αλλά και στα ευχάριστα έρχονται συνήθως συγγενείς και φίλοι φέρνοντας γλυκά, φαγητά και ποτά. Και δυστυχώς είναι αρκετές οι φορές εκείνες στις οποίες τα άτομα διαπιστώνουν ότι δε μπορούν να πειθαρχήσουν στην ποσότητα και την ποιότητα της τροφής που προσλαμβάνουν. Η συστηματική ?συναισθηματική? λήψη τροφής με την χρήση της οποίας ο εγκέφαλος του ατόμου έχει συνηθίσει να διορθώνει αρνητικά συναισθήματα, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και τελικά στην παχυσαρκία.
    Πίσω από αυτή την έλλειψη πειθαρχίας ή τη μειωμένη θέληση επιβολής ορίων κρύβεται αλλαγή στη χημεία των ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Η γνώση και η κατανόηση αυτών των βιολογικών παραμέτρων ενδεχομένως να επιδράσουν στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του ατόμου προς το καλύτερο.


    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
    Κάθε δευτερόλεπτο συμβαίνουν στον εγκέφαλο μας περισσότερες από 100000 χημικές αντιδράσεις. Η βάση αυτών είναι η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου που γίνεται μέσω ?μηνυμάτων?. Τα μηνύματα αυτά στέλνονται μέσω των ουσιών ταχυδρόμων του εγκεφάλου που λέγονται νευροδιαβιβαστές. Πολλοί νευροδιαβιβαστές ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε αλλά και τα συναισθήματα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποιοι δημιουργούν μεγαλύτερη κινητικότητα και ετοιμότητα δράσης ενώ άλλοι παρακινούν πιο κατασταλτικές συμπεριφορές.

    Για τον εγκέφαλο μας που αποτελεί τον βιολογικό μας υπολογιστή ισχύουν τα ακόλουθα:
    1) O εγκέφαλος προσπαθεί πάντα να πετύχει μια ισορροπία. Όταν κάποιος είναι ιδιαίτερα ανήσυχος ή έχει στρες τότε ο εγκέφαλος προσπαθεί να αυξήσει τους νευροδιαβιβαστές εκείνους που θα του επιφέρουν την ηρεμία. Οι τρόποι για την επίτευξη αυτής της ηρεμίας ποικίλουν και εξαρτώνται από την προσωπικότητα του ατόμου αλλά και από το πώς έχει εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο του να λειτουργεί προκειμένου να πετύχει την ηρεμία. Ορισμένοι άνθρωποι βλέπουν τηλεόραση, άλλοι αθλούνται, άλλοι βγαίνουν έξω με φίλους ενώ άλλοι τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού προκειμένου να απαλύνουν το στρες της καθημερινότητας.
    2) Ο εγκέφαλος είναι ?έξυπνο? και ?ξύπνιο? όργανο και γρήγορα μαθαίνει τι του προσφέρει την ηρεμία. Στη συνέχεια αποκτά ?μνήμη? και αποζητά τον τρόπο αποκατάσης της ηρεμίας του αν βρεθεί πάλι σε κατάσταση στρές. Αν για παράδειγμα εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας να ηρεμεί με μια σοκολάτα, τότε κάθε φορά που θα έχουμε στρες το μυαλό μας κατευθείαν θα φανταστεί μια μπάρα σοκολάτας και αυτό γιατί αυτό του έχουμε μάθει εμείς ως εκπαιδευτές του.



    ΟΙ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΡΟΦΗΣ
    Σεροτονίνη: Tα επίπεδα αυτής της ουσίας είναι χαμηλά σε όσους έχουν κατάθλιψη. Όταν βρίσκεται σε φυσιολογική ποσότητα στον οργανισμό, η όρεξη είναι μειωμένη και το άτομο νιώθει αίσθημα πληρότητας. Οι υδατάνθρακες συμβάλλουν στην σύνθεση της σεροτονίνης για αυτό και όταν δε νιώθουμε καλά ο οργανισμός μας σκέφτεται ?να καταναλώσει κάτι γλυκό? ή ?να φάει λίγο ψωμάκι ή ένα κριτσίνι΄. Αυτό συμβαίνει επειδή το γλυκό ή το κριτσίνι θα οδηγήσει στη σύνθεση της σεροτονίνης και θα αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης μας αποτομα, συνεπώς θα νιώσουμε καλύτερα ?αυτομάτως?. Εδώ όμως βρίσκεται και η παγίδα γιατί έτσι εκπαιδεύουμε τον οργανισμό μας να ζητά απαιτητικά γλυκό ή ψωμί κάθε φορά που δε νιώθει καλά, κάτι το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα. Επιπροσθέτως η κατανάλωση γλυκών προκαλεί μετα ? καταναλωτικές τύψεις, αίσθημα απώλειας αυτοελέγχου και κατάθλιψη, κατά συνέπεια η ευχαρίστηση από αυτά είναι ουσιαστικά μόνο στιγμιαία.

    Ενδορφίνες: Eίναι τα φυσικά όπλα του οργανισμού για την καταπολέμηση του πόνου και την πρόκληση αναλγητικής δράσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές που συνδυάζουν υδατάνθρακα με λιπαρά οδηγούν στην μείωση του πόνου και την πρόκληση ικανοποίησης. Η σοκολάτα αποτελεί παράδειγμα ενός τέτοιου είδους τροφής. Η σοκολάτα επιπροσθέτως περιέχει φαινυλαιθυλαλαμίνη, μια ουσία που προκαλεί κατευθείαν την έκκριση ενδορφίνης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλος θυμάται ποια ουσία ή κατάσταση του προκαλεί εύκολα και γρήγορα (χωρίς πολύ κόπο) την κατάσταση ηρεμίας που αποζητά και ανατρέχει κατευθείαν σε αυτή.

    Ντοπαμίνη: Aυτός ο νευροδιαβιβαστής αυξάνει την ετιμότητα και την εγρήγορση και σύμφωνα με νεώτερες έρευνες τροφές όπως το κρέας και το τυρί συντελλούν στην παραγωγή της. Η ντοπαμίνη ανταγωνίζεται τη δράση της σεροτονίνης για αυτό και οι τροφές αυτές δρούν κατά κάποιον τρόπο ?ανταγωνιστικά? σε σχέση με τους υδατάνθρακες για την παροχή ηρεμίας και ικανοποίησης.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    Οι ισορροπίες των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο καθημερινά μετατοπίζονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον προσωπικό, τον επαγγελματικό ή τον κοινωνικό τομέα της ζωής του κάθε ατόμου. Αρκετοί από εμάς ασυναίσθητα αλλάζουν την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής τους, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στους τομείς της ζωής τους για να διατηρήσουν την εγκεφαλική τους ισορροπία.

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
    1) Το στρες, ο φόβος, ο θυμός και το άγχος οδηγούν στην αύξηση κατανάλωσης υδατανθράκων. Το στρες επιπροσθέτως συνδυάζεται με μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης που οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων.
    2) Η μειωμένη αυτοεκτίμηση και οι ενοχές συνδέονται με μειωμένη σεροτονίνη.
    3) Η ελαφριά καθημερινή κατάθλιψη μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και προκαλεί αύξηση κατανάλωσης των υδατανθράκων.
    4) Η μείωση των οιστρογόνων και η αύξηση της προγεστερόνης λίγο πριν την έμμηνο ρύση προκαλούν κατάθλιψη.
    5) Η μειωμένη έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του χειμώνα συμβάλλει στην πρόκληση κατάθλιψης.

    ΩΡΑΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?

    Όταν διακρίνουμε ότι ο εγκέφαλος μας αποζητά την τροφή όχι για να ικανοποιηθεί η φυσική μας πείνα αλλά για να καλύψουμε ψυχοσωματικό κενό που ενδεχομένως να νιώθουμε ή να ξεπεράσουμε το στρες, το άγχος ή το θυμό, τότε καλό θα ήταν να βάλουμε σε λειτουργία σκέψεις για άλλου είδους ευχάριστες δραστηριότητες. Με άλλα λόγια εκείνη την στιγμή μπορούμε να τροποποιήσουμε την ανταπόκριση μας στα αρνητικά συναισθήματα και να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας να ζητά ?άλλες? πηγές ευχαρίστησης πέραν του φαγητού.
    Μια απλή συμβουλή είναι κάθε φορά που σας έρχεται ή ?ψευδής? πείνα δηλαδή η επιθυμία για φαγητό που δεν είναι λόγω βιολογικής ανάγκης, μπορείτε να σκεφτείτε το αγαπημένο σας μέρος για διακοπές, το αγαπημένο σας πρόσωπο και πόσο θα χαιρόταν αν σας έβλεπε πιο αδύνατη ή τα ρουχα που μπορείτε να φορέσετε αν αλλάξετε το βάρος σας. Επιπροσθέτως, μπορείτε να σκεφτείτε που θα πάτε βόλτα το βράδυ ή μια εκδρομή για το σαββατοκύριακο και γενικότερα οτιδήποτε σας ξυπνά θετικές μνήμες ή γεννά ευχάριστα συναισθήματα και μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από την σκέψη του φαγητού.

    Μερικές μέθοδοι που μπορούν να αποτρέψουν την αλόγιστη λήψη τροφής είναι οι ακόλουθες:

    1) Ένα χαλαρωτικό μπάνιο με έλαια.
    2) Μια ευχάριστη σκέψη από ένα ταξίδι ή ένα πρόσωπο ή μια γιορτή ή μια προσωπική σας νίκη που σας έκανε να νιώσετε υπερήφανοι.
    3) ʼκουσμα αγαπημένης μουσικής.
    4) ʼσκηση.
    5) Διάβασμα εφημερίδας/ βιβλίου/ περιοδικού.
    6) Παρακολούθηση μιας σειράς ή μιας ταινίας.
    7) Συνομιλία με μια καλή φίλη.
    8) Βόλτα με το σκύλο.


    ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΝΤΡΟΛΑ
    ΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΦΑΓΙΚΕΣ/ ΒΟΥΛΙΜΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΑΣΕΙΣ?

    Τα άτομα με περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό έχουν λιγότερη επίγνωση των ποσοτήτων τροφής που καταναλώνουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καταγραφή της ποσότητας αλλά και της ποιότητας της τροφής που καταναλώνεται από τα άτομα αυτά, οδηγεί σε πιο επιτυχημένη μείωση του βάρους τους.

    Κατά συνέπεια καλό θα ήταν να καταγράφουμε:

    1) Tι συχνότητα της πείνας μας.
    2) Τι προτιμάμε να τρώμε όταν μας πιάνουν οι βουλιμικές μας τάσεις.
    3) Ποιές ώρες ?χτυπάει? συνήθως η τάση για υπερφαγία (το βράδυ? Στις διακοπές? Το σαββατοκύριακο? Μετά από καβγά με κάποιο δικό μας άτομο?).
    4) Σε ποιούς χώρους μας πιάνει συνήθως η βουλιμική μανία (στο σπίτι? Στο αυτοκίνητο? Μέσα στην κουζίνα?)
    5) Με ποιές δραστηριότητες συνοδεύεται η βουλιμική μας τάση (όταν είμαστε μόνοι μας και βαριόμαστε? Όταν είμαστε σε παρέα μαζί με φίλους?).
    6) Ποιές είναι οι ψυχολογικές καταστάσεις που αυξάνουν την πείνα μας (στενοχώρια? Θυμός? Κούραση? Νεύρα?)
    7) Ποιοί τομείς της ζωής μας επηρεάζονται από τη βουλιμία μας (κοινωνικός? Επαγγελματικός? Προσωπικός?).
    8) Πώς αντιδρούμε μετά από κάθε υπερφαγική μας προσπάθεια? (τιμωρούμε τον εαυτό μας με δυσάρεστες σκέψεις? Νιώθουμε ενοχές/ τύψεις? Δεν τρώμε την επόμενη μέρα? Κάνουμε εντατική γυμναστική την επόμενη μέρα για να κάψουμε τις θερμίδες?).


    ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ.


    ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ?ΠΕΙΝΑ? ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ?

    1) Κάνουμε έναν περίπατο
    2) Πίνουμε ένα ποτήρι νερό
    3) Διαβάζουμε το πρόγραμμα της διατροφής που εφαρμόζουμε
    4) Φέρνουμε στο μυαλό μας το βάρος που έχουμε καταφέρει να χάσουμε και τον τελικό μας στόχο βάρους.
    5) Διαβάζουμε ένα βιβλίο.

    ΤΕΛΟΣ... ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΡΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

    1) Μετά από κάθε πηρουνιά ή κουταλιά να αφήνετε κάτω το πηρούνι και να το ξαναπιάνετε όταν αδειάσει τελείως το στόμα σας.
    2) Να τρώτε αργά και να είστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό σας.
    3) Να κάνετε δίλεπτα διαλείμματα κατά τη διάρκεια του φαγητού.
    4) Να βάζετε μικρές ποσότητες φαγητού στο στόμα σας.
    5) Να μασάτε καλά όλες τις τροφές.
    6) ΝΑ ΖΥΓΙΖΕΤΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ.

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Θεσσαλονίκη
    Posts
    407
    Κάλλια καλώς ήλθες στο eatingdisorders.gr. Ελπίζω η διάθεση σου να αφορά το να συμβάλλεις με τις γνώσεις σου στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που αγωνίζονται να απαλλαγούν από κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής.

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που παρέθεσες. Η μόνη ένσταση μου αφορά τα τιπς που δίνεις. Η "επιπλοκή" των διαφόρων τιπς είναι ότι ενισχύουν την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά μιας βουλιμικής κατάστασης και συντηρούν μια σχέση εμμονής με ότι έχει να κάνει με διατροφή και διατροφικές συνήθειες.

    ΥΓ. Θερμή παράκληση, μη χρησιμοποείς greeklish σε αυτό το φόρουμ.

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    209
    Ερωτηση με πολυ καλοπροαιρετη διαθεση: Ενας βουλιμικος -ετσι οπως το αντιλαμβανομαι εγω τουλαχιστον- εκφραζει πολλες φορες υπερφαγικα επεισοδια λογω ψυχοσωματικου κενου οπως προαναφερεις. Με αυτα τα τιπς που δινεις, δεν περιστρεφεις λιγο ακομα τη ζωη του γυρω απο το φαγητο? Εγω ειχα την εντυπωση οτι το φαγητο απλα εξυπηρετει μια βασικη αναγκη..Οταν το κανουμε τοσο περιπλοκο δεν του δινουμε απο μονοι μας μια διασταση που δεν του πρεπει? (Μπορει να λεω τα ιδια και με τον συνονοματο χωρις την επιστημονικη ορολογια)

  4. #4
    kallia
    Guest
    Ειναι σημαντικο, τα ατομα που δυσκολευονται να ελενξουν την συχνοτητα ληψης της τροφης τους να προσπαθησουν να διερευνησουν περισσοτερο τη γενεσιουργο αιτια της υπερφαγιας ετσι ωστε να καταπολεμησουν απο τη ριζα το θεμα που τους οδηγει στην αυξημενη ληψη φαγητου. Με το να εντοπιζουν ποτε συμβαινουν συνηθως τα βουλιμικα επεισοδια και να κατανοουν την ψυχολογικη κατασταση που τους οδηγει στην υπερφαγια θα μπορεσουν οταν ξαναβρεθουν σε ευαλωτη κατασταση και στα προθυρα του βουλιμικου επισοδειου να το ελενξουν καλυτερα. Ειναι προτιμοτερο να γνωριζουν τους παρακινητες της υπερφαγιας παρα να προσποιουνται οτι αυτοι δεν υπαρχουν.
    Και για να μην παρεξηγηθω, οταν λεω να σημειωνουν τι τρωνε δεν εννοω καθε μερα συνεχως και με εμμονη, αλλα για μια συντομη χρονικη περιοδο 2-3 ημερων μονο και μονο για να κατανοησουν και οι ιδιοι ποτε ειναι πιο επηρρεπεις.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    209
    Απο οτι καταλαβαινω εννοεις το food and mood diary ή κατι παρεμφερες..Αλλα και παλι επιμενω...Νομιζεις οτι οι περισσοτεροι δεν αναγνωριζουμε την γενεσιουργο αιτια? Πιστευεις οτι κανουμε βουλιμικο επεισοδιο και το μονο που αντιλαμβανομαστε ειναι ακατασχετη πεινα που δεν ξερουμε απο που πηγαζει? Εγω ηξερα πολυ καλα απο που ειναι το καθε βουλιμικο μου αλλα δε με εμποδιζε να το κανω..Οταν περνας βουλιμικη κριση δε θελεις να κανεις βολτα ουτε να πιεις νερο..θελεις να φας κατι που νομιζεις οτι θα σε κανει να νιωσεις καλυτερα...ευρυτερα γνωστο και ως comfort eating ή emotional eating...Δεν ξερω κατα ποσο ενα προγραμμα διατροφης εχει θεση στη ζωη ενος βουλιμικου και δη χωρις ψυχολογικη βοηθεια απο πραγματικα εξειδικευμενους ανθρωπους..

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Μακεδονια
    Posts
    1,047
    Καλια μου πολυ ενδιαφερον το αρθρο που μας εδωσες εδω!!
    Περιμενουμε και αλλα τετοια με αγωνια,γιατι μας λυνουν βασικες αποριες και ισως δινουν και πολυ καλες λυσεις.
    Εαν εχεις την καλοσυνη μην γραφεις καθε φορα την ''καρτα εργασιασ σου''τηλεφωνα ,διευθυνσης,ειδικοτητα κτλ,κτλ.
    Να εισαι σιγουρη εαν σε χρειαστει καποιος θα σε βρει με μια φορα που θα τα διαβασει.,σε μια δημοσιευση.
    Μην παρεξηγεις την σταση μου,πολλα ειδαμε και ακουσαμε κατα καιρους εδω μεσα και αλλου μεσα ,και οπου μεσα θελεις.
    Αλλωστε ειναι κοινα αποδεκτο οτι ειμαστε η καλυτερη ομαδα ανθρωπων προς εκμεταλευση,οποτε.........!!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!!!

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    162
    dexa την παρεξήγησες την κυρία. Δεν ψαρεύει :D

    Υποσχέθηκε να μας δώσει απόψε κειμενάκι με εύκολες συμβουλές σωστής διατροφής...

    Λίγο υπομονή κάνε και θα δεις. Μέχρι τότε, διάβασε το ΠΛΗΡΕΣ βιογραφικό της στο Profile της :D

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Μακεδονια
    Posts
    1,047
    ΚΑΛΑ Ε!!!Εχω παθει ενα πραγμα ,κατι δεν ξερω πως να το πω!!!!
    NOUCCA ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕς ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΙΑΤΡΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ
    ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
    ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟς ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ,ΜSC,MBA,SRD
    EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΩΜΑ ΥΓΙΕΣ
    ΚΩΝ/ΛΕΩΣ 22 ΚΑΙ ΓΡΗΓ.ΛΑΜΠΡΑΚΗ 257,ΝΕΑΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
    ΚΤΛ.ΚΤΛ.ΚΤΛ..........ΚΤΛ.......ΚΤΛ. ..!!!!

    Απορω με τη υπομονη τα εγραψε ολα εκεινα!!!
    Μονο που τα διαβαζεις κουραζεσαι!!
    Πρεπει να πω ομως ενα μεγαλο μπραβο για την υπομονη της να τα κανει και να τα σπουδασει ολα αυτα.ΜΠΡΑΒΟ!!
    Ανεξαρτητα απ'ολα αυτα ομως ξεχασε κατι.
    Εμεις ψαχνουμε εκτος απο καλο επιστημονα ,και ανθρωπινο.
    Τα ρομποτ εμας δεν μας εξυπηρετουν καλα.Δεν μπορουν να μας κανουν κουμαντο.Καταλαβες????

    ΦΙΛΙΑ!!!!!!

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    athens
    Posts
    110
    dexa δεν κουραστηκε για μας. τα γραφει στο site της.
    ενα απλο copy-paste ηταν...

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Μακεδονια
    Posts
    1,047
    Χαλαλι της αραχνουλα!!!!
    Μονο να καταλαβει οτι εδω μεσα δεν επιτρεπεται να ψαρευει πελατες.
    Εαν ειναι τοσο καλη και σωστη οπως θελει να δειχνει,και εφοσον οπως λεει μας συμπαθησε τοσο πολυ ,τοτε αφιλοκερδος μεσα εδω να αφιερωνει οσο χρονο νομιζει οτι μπορει και να βοηθαει κοσμο!!
    Τοτε να της ζητησω ταπεινα συγνωμη εαν ειπα και μια κουβεντα παραπανω!!ΠΟΥ ΕΙΠΑ....

    ΦΙΛΙΑ!!!!

  11. #11
    kallia
    Guest
    kalhmera sas. meta apo ola ta proanaferomena prepei na apanthsw.
    katarxas thn epaggelmatikh mou tautothta th grafw pantou, den to kanw mono edw se auto to site alla genikotera. kata deyteron, symfwno apolyta oti ektos apo epaggelmatikh katarthsh xreiazetai megalh dosh anthrwpias ston tomea auto kai to gnwrizw poly kala kathos exw kai egw yparksei me merika kila epoprostheta sto parelthon kai katanow tis dyskolies.
    koritsia, mhn eiste toso epifylaktikes, de psaxnw gia aykshsh pelatias. den peristrefontai ola gyrw apo ta xrhmata se auth th zwh. isws na exoun sto parelthon brethei anthrwpoi kakobouloi mazi sas to katanow, alla egw gia thn wra den exw deiksei tetoia stash, isa isa oi protheseis einai oi kalyteres.
    kai na kleisw me kati ousiwdes, h noucca ethese kapoia erwthmata se ena mhnyma ths ta opoia kai tha apanthsw se ena neo arthro (eykolo kai syntomo) shmera opote na exete to nou sas.
    xarika gia th synomilia. Kai na thymaste oti den eimai ena anthrwpino, psyxro kai ypologistiko rompot pou metraei thermides, alla anthrwpos me adynamies kai synaisthmata opws eseis.
    sas xairetw kai perimenw newtera me to neo arthro
    kallia

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    162
    Λοιπόν, να απαντήσουμε σωστά, χωρίς ειρωνείες και υπεκφυγές.

    Η κυρία Κάλλια, μόλις μπήκε και έκανε τις 5-6-10 αναρτήσεις της, έστειλε και U2U, διαφημιστικό.
    Μιας και είχα όρεξη και δεν είχα ξεχάσει τον jvani (που μόλις πρόσφατα διάβασα ότι σε όλα τα θέματα πετάγεται σαν ελατήριο και φωνάζει "μην ακούτε τον κάθε βλάκα, σε εμένα ελάτε") την πήρα από τα μούτρα: "ʼμα μπήκατε να ψαρέψετε, διαβάστε πώς αντιμετωπίσαμε παλιότερες παρόμοιες κινήσεις και άντε στο καλό. ʼμα θέλαμε διαιτολόγο θα βρίσκαμε έναν, εδώ ψάχνουμε ανθρώπους που έχουν περάσει τα ίδια με εμάς και μας κατανοούν" κλπ.
    Η απάντησή της ήταν πως δεν επιθυμεί να βρει πελατεία, ότι κατανοεί πως πολλοί έχουμε απογοητευτεί από τους διαιτολόγους μας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν κάνουν καλή δουλειά και πως ο σκοπός της είναι να μας βοηθήσει.
    Για να μην τα πολυλογώ, της εξήγησα ότι εγώ ήμουν απόλυτα ικανοποιημένη και με τους 2 που είχα κατά καιρούς, αλλά το πρόβλημά μου ήταν τα υπερφαγικά επεισόδια. Τη ρώτησα λοιπόν (ειρωνικά, το παραδέχομαι) αν μπορεί να μου φτιάξει ένα διαιτολόγιο που να σταματά τα υπερφαγικά κι ότι αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει, ας δώσει 5-10 απλές και εφαρμόσιμες συμβουλές διατροφής, ας απαντήσει στο θέμα που ρωτούσε η Life για τα φάρμακα που παχαίνουν. Κι έτσι δημιουργήθηκε το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε.

    Από εκεί και πέρα. Κυρία Κάλλια και άπαντες ενδιαφερόμενοι:
    Το είπε το dexaκι και δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς. Είμαστε η καλύτερη ομάδα ανθρώπων προς εκμετάλλευση. Στα ρούχα μας ξεπαραδιάζουν, μας παραμυθιάζουν στην τηλεόραση με θαυματουργές λύσεις και είμαι σίγουρη ότι ένα Forum με τέτοια συμμετοχή και τόση κίνηση, είναι όαση για κάποιον που ασχολείται με την παχυσαρκία (είτε σαν διαιτολόγος, είτε σαν ψυχοθεραπευτής, είτε σαν βαριατρικός χειρουργός). Αν θέλετε λοιπόν να βρείτε πελάτες, φροντίστε να μας κερδίσετε την εμπιστοσύνη. Θα σκεφτόμουν να επισκεφθώ κάποιον που έχει δηλώσει την ιδιότητά του αλλά δεν με έχει καλέσει ποτέ στο γραφείο του, κι αυτό το κάνατε ήδη πολλές φορές. Πρώτον με την υπογραφή σας (τη βάζετε παντού, σεβαστό. Στο τελευταίο μήνυμα όμως όχι ε; ), δεύτερον με την ανοιχτή πρόσκληση "ελάτε να φτιάξουμε μαζί το διαιτολόγιό σας, θα σας κάνω καλύτερη τιμή" και τρίτον με τα προσωπικά μηνύματα στον καθένα. ʼρα στις πρώτες εντυπώσεις χάσατε.
    Θα ήθελα αυτός που θα με προσεγγίσει από εδώ, να σπαταλήσει λίγο χρόνο για να μας γνωρίσει. Τουλάχιστον αυτούς που συμμετέχουν αρκετά. Είναι δυνατόν να μου προτείνετε 2 κούπες μακαρόνια όταν στην υπογραφή μου αλλά και σχεδόν σε κάθε μήνυμα αναφέρω ότι έχω δακτύλιο; Πού να τα φάω όλα αυτά η γυναίκα; Ρήξη θα πάθω!
    Σας ρώτησα για το λεμόνι στο κρέας για να σας δώσω πάτημα να πείτε για την βιταμίνη C και την απορρόφηση σιδήρου, δε μας το είπατε, επικεντρωθήκατε στο αν έχει θερμίδες ή όχι. Μπορεί να σκεφτήκατε να μας πείτε τα βασικά πρώτα γιατί πολλοί έχουν εσφαλμένες αντιλήψεις και για τα προφανή, αλλά όταν η απάντηση απευθύνεται αποκλειστικά σε εμένα ("ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ NOUCCA") περίμενα να δείτε ότι ξέρω τα στοιχειώδη και 5 πράγματα παραπάνω.

    Έτσι λοιπόν, όσο αφορά εμένα, συνεχίζετε να βρίσκεστε στη μαύρη λίστα μου, και θα πάρει καιρό να βγείτε. Ακόμα και τότε όμως, αν θελήσω να πάω σε διαιτολόγο, θα προτιμήσω τον Στάθη που τον ξέρω, τον εμπιστεύομαι και έχω χτίσει μία καλή σχέση.

    Τέλος, μία παράκληση. Εδώ δεν μπαίνουν μόνο σαΐνια του Internet. Έχουμε πολλές μανούλες που ξεκλέβουν για λίγη ώρα τον υπολογιστή από τα παιδιά τους για να πουν 2 κουβέντες. Αυτές οι μαμάδες δε μπορούν να διαβάσουν τα greeklish, δεν έχουν χρόνο για κατεβατά, τις κουράζουν τα κείμενα γραμμένα στα κεφαλαία. Αν θέλετε να βοηθήσετε όσο περισσότερους μπορείτε, χρησιμοποιήστε έναν τρόπο γραφής όσο πιο άνετο γίνεται.

  13. #13
    kallia
    Guest
    Αγαπητη noucca,
    Ηθελα η απαντηση να ειναι συντομη και περιεκτικη. Το να μπω σε διαδικασια αναλυσης των βιταμινων του λεμονιου θεωρησα οτι θα ηταν πλατιασμα. Και χωρις να σας γνωριζω δε μπορω να ξερω τις διατροφικες σας γνωσεις.Επιπροσθετως, οσον αφορα τα μακαρονια, δεν γνωριζω προσωπικα το ιστορικο σας οποτε δεν ειμαι σε θεση να απαντησω συγκεκριμενα για εσας μεσα απο μερικα ε μαιλ που ανταλλαξαμε. Η απαντηση ηταν πιο γενικευμενη και οπως καταλαβαινετε δε γινεται μεσα απο ενα forum να δοθει ακριβης δοσολογια αν δεν γνωριζω πως τρωτε και τι εχει συσταθει ειδικα για εσας σε σχεση με το δακτυλιο σας. Δεν στοχευω στο να δημιουργησω πελατολογιο απο εδω μεσα και αυτο σας το ξεκαθαριζω. Θεωρω οτι η απαντηση μου ηταν ευπεπτη και συντομη. Θα μπορουσα καλλιστα να επεκταθω αλλα δεν ηταν αυτος ο στοχος μου.
    Απο οτι φαινεται δυσκολευεστε να φανειτε καλοπροερετη απενταντι μου και θεωρειτε οτι ψαρευω. Ειμαι σιγουρη οτι ο διαιτολογος σας ηταν σωστος και μπορειτε καλλιστα να τον ξαναεμπιστευτειτε. Ο χρονος θα δειξει αν μπορειτε να με εμπιστευτειτε η οχι και αν αξιζει να ειμαι στη λιστα που προαναφερατε.
    Αν εχετε αλλες ερωτησεις παρακαλω να τις θεσετε. Ακομα αν θελετε σχεδιασμο διατροφης απο το φορουμ τοτε και παλι περιμενω να το ζητησετε. Ισως καποια στιγμη κατανοησετε οτι δεν προκειται περι αρπαχτης αλλα για μια προσεγγιση ουσιας.

  14. #14
    kallia
    Guest
    Και κατι ακομα. Εγω δεν σας καλεσα στο γραφειο, ουτε ειπα για καλυτερη τιμη. Εγω ειπα οτι χαιρομαι που ειμαι στο site και οτι αν χρειαστειτε κατι ειμαι στη διαθεση σας. Εσεις μου ειπατε οτι ενδιαφερεστε για διαιτολογο, αν θυμαστε και μπορω να στειλω και το μηνυμα. Και αν θελετε να επεκταθω και αλλο, δεν εχω καμια απολυτως προθεση να σας κανω πελατισσα. Αν ομως χρειαστειτε απο εδω συμβουλες, δεσμευομαι να τις δοσω.

  15. #15
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Athens
    Posts
    257
    Originally posted by kammenos
    Απο οτι καταλαβαινω εννοεις το food and mood diary ή κατι παρεμφερες..Αλλα και παλι επιμενω...Νομιζεις οτι οι περισσοτεροι δεν αναγνωριζουμε την γενεσιουργο αιτια? Πιστευεις οτι κανουμε βουλιμικο επεισοδιο και το μονο που αντιλαμβανομαστε ειναι ακατασχετη πεινα που δεν ξερουμε απο που πηγαζει? Εγω ηξερα πολυ καλα απο που ειναι το καθε βουλιμικο μου αλλα δε με εμποδιζε να το κανω..Οταν περνας βουλιμικη κριση δε θελεις να κανεις βολτα ουτε να πιεις νερο..θελεις να φας κατι που νομιζεις οτι θα σε κανει να νιωσεις καλυτερα...ευρυτερα γνωστο και ως comfort eating ή emotional eating...Δεν ξερω κατα ποσο ενα προγραμμα διατροφης εχει θεση στη ζωη ενος βουλιμικου και δη χωρις ψυχολογικη βοηθεια απο πραγματικα εξειδικευμενους ανθρωπους..
    επαναφέρω λοιπόν το ερώτημα του kammenou προς την Kallia.
    Η αλήθεια είναι ότι συμφωνώ απόλυτα μα τον kammeno όπως και με τον NikosD όταν λέει ότι κάποια από τα tips συντηρούν την σχέση εμμονής με την διατροφη.
    Έχω την αίσθηση ότι αντιμετωπίζεις την βουλιμία σαν διάθεση ή σαν κάτι που κάνουν οι βουλιμικοί για να περάσουν την ώρα τους.... συγνώμη αλλά είναι ασθένεια... μιλάς για ενδορφίνες, ποιος καλύτερος τρόπος για να παράγεις ενδορφίνες από την σωματική άσκηση; Κι όμως 5-6 ώρες σοβαρής σωμακής άσκησης κάθε μερα δεν ήταν αρκετες για να μαστουρώσω enough από ενδορφίνες και να μην αισθάνομαι χάλια... να μην σιχαίνομαι τον εαυτό μου... να μην αισθάνομαι χοντρη, αδύναμη.... μπορούν τα "tips" σου να κάνουν έναν βουλιμικό να κοιτάξει στον καθρέφτη και να δει τον εαυτο του όπως πραγματικά ειναι; μπορείς γιατρέψεις έναν βουλιμικό με την σωστή διατροφή;

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •