ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΕΞΗ
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 6 of 6
    kallia
    Guest

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΕΞΗ

Αγαπητά μέλη του forum,
    Γειά σας. Ελπίζω να είστε καλα. Θα ήθελα να συζητήσουμε ένα θέμα το οποίο αυτόν τον καιρό με απασχολεί ιδιαίτερα καθώς πολλά από τα άτομα που παρακολουθώ διαμαρτύρονται ότι λόγω του καιρού δε μπορούν να μπούν σε πρόγραμμα διατροφής. Σύχνα ακούω πως 'σήμερα που βρέχει έχω όρεξη για γλυκό' ή 'με πιάνει συχνά πείνα το βράδυ και ξεφεύγω από το πρόγραμμα'. Θα ήθελα πολύ να ακούσω και τις δικές σας θέσεις.
    Αντιμετωπίζετε παρόμοιο πρόβλημα? Θεωρείτε ότι ο βροχερός - άστατος καιρός με συννεφιά σας κάνει περισσότερο ευπαθείς στο να βγείτε από το πρόγραμμα διατροφής σας? Και αν ναι πως το καταπολεμείτε?
    Περιμένω τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις σας.
    Κάλλια Γιαννιτσοπούλου.

Senior Member
    Καλημερα Καλλια
    πολυ σωστη η παρατηρηση σου
    το δευτερο παραδειγμα που αναφερεις, δεν εχει σχεση με τον καιρο, αλλα με καποια συνθηκη (ειναι βραδυ).τετοια παραδειγματα που αφορουν καποιες συνθηκες στην ζωη καποιου, ειμαι σιγουρη οτι θα εχεις συναντησει παμπολλες στην επαγγελματικη σου ενασχοληση,που αλλες αφορουν αντικειμενικα στοιχεια (βρεχει, ειναι νυχτα, βρεθηκα σε ενα παρτυ, περιμενω περιοδο) και αλλες που ειναι και οι περισσοτερες,υποκειμενικα που απασχολουν το ατομο (εχω αγχος, ειμαι χαρουμενος,ειμαι λυπημενος, ειμαι θυμωμενος, εχω ανια, κλπ )..
    σε ολες αυτες τις συνθηκες, η σε καποιες απο αυτες η σε καποιες αλλες παρομοιες , ενα ατομο που εχει προβλημα διατροφικο, ειναι ευαισθητο και δυσκολευεται ειτε να ακολουθησει αυτο που πρεπει, ειτε να ειναι ΚΑΛΑ ακολουθωντας με το ζορι αυτο που πρεπει....
    γι αυτο λεω ανεκαθεν οτι το μεγαλυτερο (μας) προβλημα απο ολα ,ειναι να διαχειριστουμε ολα αυτα που μας κανουν ευαλωτους απεναντι στο φαγητο...

Junior Member
    εγω θα πω απλα οτι οταν κρυωνω θελω κατι να φαω που θα μου δωσει παραπανω ενεργεια-θερμιδες για να ζεσταθω...επισης οταν βρεχει συχνα τυχαινει να θελω να παω σπιτι και αρα να εχω μεγαλυτερη ταση προσ μασουλημα αφου θα ειμαι κλεισμενη...ασε που η βροχη ισως σε καποιους να προκαλει μελαγχολια και να πεφτουν παλι στο φαι..αντιθετα το καλοκαιρι με τις ζέστες θελουμε φρουτακια κ χυμους...φανταζεστε να τρωγαμε ολο φρουτακια και χυμους και εξω να χιονιζει???μππππππρρρρρρρρ� �ρρρρρρρριιιζζζζζζζζζζζζζ. .....

Member
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    εγώ αντιθέτως τον χειμώνα συμαζεύομαι πολυ στο φαγητό. έχει σαλάτες που μου αρέσουν και τρώω άνετα φακές, ρεβύθια που μου αρέσουν στην δίαιτα και καταφέρνω να μπώ σε ενα διατροφικό πρόγραμμα. δεν είμαι συνεχώς έξω, δεν πίνω, δεν κάνω συχνές εξόδους στην θάλασσα για ουζάκια και μπινελικάκια και επιπλέον καταφέρνω να διατηρώ το πρόγραμμα δουλειά, γυμναστήριο, σπίτι. οπότε τον χειμώνα είναι το καλύτερο μου! Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι το καλοκαίρι καταφέρνουν να κάνουνε δίαιτα. εμένα πάλι η θάλασα και η ξεγνιασιά του καλοκαιριού μου ανοίγουν την όρεξη. τα πολλά κιλά α έχασα σε 9 περίπου μήνες. πρίν το κασλοκαίρι΄είχα σταματήσει θυμάμαι. τωρα ξαναρχισα για τα επόμενα 10 κιλακια και τέρμα με την δίαιτα!

Senior Member
    Συμφωνω και επαυξανω με την Καλλια...Ειναι πραγματι κατι που ακουγεται συχνα σε διαιτολογικα γραφεια. Εγω ειχα βρει και κατι που λεγεται SAD (Season Affected Disorder)... Εχει να κανει με το ποσο φως περναει απο την ιριδα. Η αυξημενη ορεξη το χειμωνα εχει και βιολογικη βαση.. Οχι βεβαια ακομα...Ακομα λιακαδες εχουμε.. Αυξανουν οι ενεργειακες απαιτησεις και κατα συνεπεια και ο βασικος μεταβολισμος. Για τους γνωριζοντες εχει να κανει με μια αλλαγη στον αριθμο των μιτοχονδριων στα κυτταρα. Αυτα σε οτι αφορα τη βαρετη φυσιολογια....Εγω πιστευω οτι ειναι κατα βαση ψυχογενες.. Θα παρατηρησες οτι αλλοι μαζευονται, αλλοι ξεφευγουν.. Δεν εχει στανταρ επιδραση στα ατομα.. Αναλογως της αιτιας που εχει ο καθενας για να οδηγειται στην υπερφαγια..

kallia
    Guest
    To zητούμενο είναι να μπορέσουμε όλοι εμείς οι ειδικοί να βρούμε πρακτικές λύσεις για τα ΄τερτίπια' του καιρού. Πάντως έχω διαπιστώσει ότι η εξασφάλιση καλής θερμοκρασίας σώματος και περιβάλλοντος σπιτιού μειώνει κατά πολύ τις διατροφικές παρεκτροπές γιατί πολλές φορές υπερσιτιζόμαστε για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία σώματος όταν κάνει πολύ κρύο...
    Έπισης η ανάγκη για γλυκό μπορεί εύκολα να ξεγελαστεί με μια κουταλιά μέλι ή μια μπάρα δημητριακών ή ένα ρόφημα σοκολάτας light. Eυτυχώς ο ανθρώπινος οργανισμός εύκολα ξεγελιέται με 'υποκατάστατα' που έχουν λιγότερες θερμίδες... Θέλει απλά να το μεθοδεύσει το άτομο... Και όσο για τις ψυχολογικές μεταπτώσεις, όταν συμβαίνουν, αρκούν μερικές θετικές και ευχάριστες σκέψεις για να νιώσει καλύτερα ο οργανισμός.
    Κάλλια Γιαννιτσοπούλου