Results 1 to 1 of 1
Thread: Χορτοφαγία και Παχυσαρκία
-
14-02-2008, 03:44 #1
- Join Date
- Feb 2008
- Location
- Thessaloniki
- Posts
- 19
Χορτοφαγία και Παχυσαρκία
Ενα ενδιαφέρον αρθρο
Φυτοφαγία Ωφέλιμη ή στερητική;
Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, MSc, SRD, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστημονική διευθύντρια του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου «Σώμα Υγιές»
Με τον όρο φυτοφαγική διατροφή εννοούμε το είδος της διατροφής εκείνης που αποκλείει μερικά ή όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα το γάλα, τα αβγά, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας και το τυρί. Οι χορτοφάγοι σήμερα εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:
* Αυστηρά Φυτοφάγοι: Εκείνοι που αποκλείουν όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης.
* Γαλακτοωοφυτοφάγοι: Εκείνοι που καταναλώνουν μόνο αβγά και γάλα.
* Γαλακτοφυτοφάγοι: Εκείνοι που καταναλώνουν μόνο γάλα στη διατροφή τους.
* Μερικώς Φυτοφάγοι: Τα άτομα που καταναλώνουν μόνο μερικά είδη κρέατος και αποκλείουν άλλα.
Η φυτοφαγική διατροφή αν περιλαμβάνει τις κατάλληλες ποσότητες απαραίτητων φυτικών προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά, τότε μπορεί να αποτελεί ένα πλήρες διατροφικό σχήμα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκε ότι το 43% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 που ακολούθησαν αυστηρώς φυτοφαγική διατροφή για 22 εβδομάδες, μείωσαν τη δόση των φαρμάκων τους για την αντιμετώπιση του διαβήτη ενώ μόνο 26% όσων ακολούθησαν το διατροφικό πλάνο του Αμερικάνικου Διαβητολογικού Οργανισμού είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. (Μπέρναρντ Ν., Αύγουστος 2006, Περιοδικό «Φροντίδα για το Διαβήτη» (Diabetes Care).
Απώλεια βάρους
Επιπροσθέτως, υποστηρίζεται ερευνητικά πως η φυτοφαγική διατροφή συμβάλλει στην απώλεια βάρους και λίπους στην περιοχή της μέσης και στη μείωση της περιφέρειας. Ο Μπέρναρντ και οι ερευνητές του, το φθινόπωρο του 2006, διαπίστωσαν ότι σε μια ομάδα 64 εμμηνοπαυσιακών και παχύσαρκων γυναικών εκ των οποίων οι μισές ακολούθησαν μια χαμηλοθερμιδική διατροφή και οι άλλες μισές αυστηρώς φυτοφαγική διατροφή, τα αποτελέσματα ήταν υπέρ του δεύτερου γκρουπ. Οι γυναίκες που ακολούθησαν τη φυτοφαγική διατροφή είχαν χαμηλότερο βάρος, μικρότερο ποσοστό λίπους στην κοιλιά αλλά και μικρότερη περιφέρεια μέσης.
Πρόσφατες έρευνες
Αλλες πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει τη φυτοφαγία με χαμηλότερα ποσοστά εκδήλωσης διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης, μερικών μορφών καρκίνου (όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του στομάχου), δυσκοιλιότητας και παχυσαρκίας. Λόγω χαμηλότερης πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών (αφού η κατανάλωση ζωικών τροφών περιορίζεται) και αλατιού αλλά και χαμηλότερου σωματικού βάρους, οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα ποσοστά κακής χοληστερίνης (LDL). Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέους εντέρου στους φυτοφάγους.
Είναι όμως η φυτοφαγική διατροφή 100% «ακίνδυνη» και ικανή να καλύψει τις ανθρώπινες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά ή χρειάζεται προσοχή σε σχέση με την εφαρμογή της;
Η βιοδιαθεσιμότητα
Τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή σιδήρου υψηλής βιοδιαθεσιμότητας. Αν και οι φυτοφάγοι καταναλώνουν συνολικά περισσότερο σίδηρο, αυτός προέρεχεται από προϊόντα χαμηλής βιολογικής αξίας (φυτικά προϊόντα). Η κατανάλωση φυτικών προϊόντων πλούσιων σε σίδηρο όπως οι φακές, το μπρόκολο, η ρόκα και το σπανάκι μαζί με μια πηγή βιταμίνης C (όπως ένα ποτήρι πορτοκαλάδα) αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Οι φυτοφάγοι επίσης κινδυνεύουν από μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β12, που βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα πουλερικά, γι' αυτό και τα συμπληρώματα Β12 συνιστώνται. Οι φυτοφάγοι δεν διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης ασβεστίου αν αυξήσουν την κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε ασβέστιο όπως το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το γάλα σόγιας, τα όσπρια και οι ξηροί καρπούς. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά ψευδαργύρου στους φυτοφάγους είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους παμφάγους. Οι φυτοφάγοι που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως το γιαούρτι, το τυρί, το γάλα, τα πουλερικά και τα ψάρια, δεν κινδυνεύουν ενώ οι λοιποί χρειάζονται συμπληρώματα ψευδαργύρου.
Συμπερασματικά, η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο για την υγεία μας, αρκεί να υπάρχει επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από ποικιλία φυτικών τροφίμων. Σε ελάχιστες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι φυτοφάγοι είναι σε θέση να καλύψουν όλες τις διατροφικές τους ανάγκες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/02/2008
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία