Results 46 to 51 of 51
-
10-06-2008, 18:38 #46
Πιστεύεις ότι η κοινωνική φοβία έχει μεγάλο αντίκτυπο στις διαπροσωπικές σου σχέσεις ; Έχεις φίλους , κοπέλα ; Σε εμποδίζει επαγγελματικά ; Ή είναι κάτι καθαρά εσωτερικό , μια εμμονή , που σε ρίχνει ψυχολογικά ; Γιατί αν το πρόβλημα είναι μόνο στο να διαβάσεις κάτι σε ακροατήριο ή να πας σε ένα πάρτυ με αγνώστους , δεν αξίζει να το μεγαλοποιείς μέσα σου τόσο.
Μήπως είσαι τελειομανής και οι υπερβολικές απαιτήσεις που έχεις από τον εαυτό σου δε σου \"επιτρέπουν\" αυτή την αδυναμία , όπως τη χαρακτηρίζεις ;
Κι εγώ βασικά έχω κοινωνική φοβία και από εκεί ξεκίνησαν όλα για μένα αλλά από ένα σημείο και μετά βελτιώθηκε κάπως αυτή καθ\'εαυτή άλλα άφησε \"άλλα\"...
Αν ήμουν στη θέση σου θα πήγαινα σε ομαδική ψυχοθεραπεία.Έχω την εντύπωση πως για αυτή του είδους το πρόβλημα θα βοηθάει πολύ και μάλιστα μου το είχε προτείνει μια ψυχολόγος που είχα πάει.Δεν πήγα για άλλους πρακτικούς λόγους (χρήμα , χρόνος..) αλλά με το που θα μπορέσω θα πάω τρέχοντας.
- 10-06-2008, 19:15 #47
Η Αλήθεια είναι οτι είμαι τελειομανής και δεν επιτρέπω στον ευαυτό μου να κάνει λάθη. Δύσκολα ανέχομαι να ξέρει κάποιος περισσότερα σε κάποιο θέμα, από εμένα. Επίσης δύσκολα ανέχομαι να είναι κάποιος καλύτερος απο εμένα σε κάτι που ασχολούμαι. Δεν δέχομαι να ταπεινώνομαι και πρέπει να είμαι σε όλες τις διαπροσωπικές μου σχέσεις, με κάποιο τρόπο \"υπεράνω\"... Δεν τα επιδιώκω όλα αυτά συνειδητά, αλλά είναι βαθυά ριζωμένα μέσα στο χαρακτήρα μου και επηρρεάζουνε συνεπώς και την προσωπικότητα μου. Πρέπει δηλαδή να είμαι ο νικητής. Αν δεν είμαι, με ρίχνει ψυχολογικά έστω κι αν ξέρω οτι αυτό ειναι τελείως χαζό.
Φίλους έχω, αν και αυτό το διάστημα εχω απομονωθεί και γι\'αυτό έχω χειροτερέψει. Σχέση δεν έχω για καιρό τώρα...και είναι αποτέλεσμα πολλών λανθασμένων επιλογών μου. Ευκαιρίες δηλαδή που είχα, τις πέταξα.
Το να διαβάσω κάτι σε ακροατήριο ήτανε η αρχή. Αλλά εξαιτίας του βαθύτερου εγωισμού μου, που δε μου επιτρέπει να είμαι ανίκανος στο να κάνω κάτι, το μεγαλοποίησα το θέμα ενω δεν έπρεπε τόσο. Και έτσι σιγά σιγά μεγαλοποίησα και άλλα πράγματα, όπως πχ το να μην αντιδράσω 100% σωστά σε κάτι (οτιδήποτε) και να το σκέφτομαι συνεχώς.
Απο το πιό απλό και γελοίο μέχρι το πιο πολύπλοκο, αν και συνήθως τα απλά είναι που με βασανίζουν.
Όπως για παράδειγμα μπορεί να ξυπνήσω ένα πρωί μια χαρά ορεξάτος, να σηκωθώ να αγοράσω μια τυρόπιτα, να συναντήσω έναν γείτονα να μου πει μια καλημέρα ....να τον χαιρετήσω και γώ ....και μετά να σκέφτομαι αρκετή ώρα το πως ακριβώς τον χαιρέτησα, τι είπα , πως το είπα ....πως θα μπορούσα να το κάνω και αυτό \"καλύτερα\" ....κλπ
Πολύ αυτοκριτική. Αυτο με έχει φάει, αλλά δε μπορώ να το ελέγξω παρόλο που ξέρω οτι είμαι υπερβολικός με το ζήτημα. Δε μπορώ να χαλαρώσω μια στιγμή και να αφεθώ στο να κάνω μια βλακεία ...να πώ κάτι χαζό και ανούσιο...πρέπει να είμαι ο τέλειος :|
εε και αυτές τις μέρες λόγω και τις απομόνωσης νοιώθω οτι θα μιλήσω σε άνθρωπο και θα δείξω το άγχος και τη λύπη μου που έχει βαρέσει κόκκινο, και θα με λυπηθεί κάτα κάποιο τρόπο. Και δε θέλω κανένας να με λυπηθεί σε καμία περίπτωση.
10-06-2008, 19:35 #48
Οταν έχουμε μια συνήθεια , καλή ώρα την δική σου , θέλει προσπάθεια να την αλλάξουμε . Γνωρίζω βέβαια οτι τα γνωρίζεις όλα αυτά , αλλα μερικές φορές βοηθά να ακούσεις πράγματα που ξέρεις . Δυναμώνεις την γνώση αυτή μέσα σου .
Οποτε , όπως ξέρεις και εσύ , πρέπει να αντιδράσεις . Πρέπει να το αποφασίσεις , να το φανταστείς και να συγκεντρωθείς σε αυτό . Ισως το να έρθεις κοντά σε ανθρώπους , να ανοιχτείς , να μιλήσεις , να εκτεθείς , να σπάσεις την τέλεια εικόνα σου να είναι μια καλή αρχή . Επιστράτευσε το χιούμορ σου και άρχισε να γελάς με τον εαυτό σου και τις αυθόρμητες συνήθειές του . Κόψε τις υπερβολικές σκέψεις . Με ποιον τρόπο ? Κοροιδεύοντας τες , πηγαίνοντας για τρέξιμο ή οτι σε βολεύει . Τίποτα δεν θα γίνει απο την μία μέρα στην άλλη , αλλα αν το πάρεις απόφαση θα το καταφέρεις . Εσυ είσαι πιο δυνατός απο μια παλιοσυνήθεια .
10-06-2008, 21:14 #49
Το πιό δύσκολο που πρέπει να αλλάξω (χωρίς όμως να το θέλω) μάλλον είναι το να δεχτώ οτι έχω ανάγκη τους άλλους ανθρώπους γενικά.
Πίστευα...και ακόμα πιστεύω ...οτι δεν έχω ανάγκη κανέναν και οτι μπορώ να τα καταφέρω όλα μόνος μου.
Θα ήμουν πιο ευτυχής αν τα κατάφερνα μόνος μου όλα.
Αλλά για κακή μου τύχη, υπάρχει περίπτωση να χρειαστώ την βοήθεια κάποιον για να προχωρήσω ...
Και η συνήθεια βέβαια είναι πολύ δύσκολο να την αλλάξουμε. Αυτή εξάλλου είναι πολλές φορές η αιτία που \"κολλάμε\" σε μια προηγούμενη μας σχέση και όχι απαραίτητα το πρόσωπο το ίδιο (με το οποίο έχουμε χωρίσει). Η συνήθεια δε μας αφήνει να αλλάξουμε τρόπο ζωής γενικότερα ....
κακο πράγμα η συνήθεια μερικές φορες.
10-06-2008, 21:35 #50
Κακό αλλα και καλό .
Μην ξεχνάς οτι με την συνήθεια , αυτοματοποιούνται κάποιες αντιδράσεις για να αναπτύσεται η ταχύτητα αντιμετώπισης προβλημάτων και καταστάσεων .
Πολλές καλές αντιδράσεις και λίγες κακές . Μην ξεχνάς οτι στη δύναμη της συνήθειας πάλι θα στηριχτείς για να εδραιώσεις μια καινούργια αντίδραση .
11-06-2008, 02:41 #51
Εφόσον η πραγματική ερμηνεία της λέξης \"συνήθεια\" είναι η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, τότε προφανώς υπάρχουν και καλές συνήθειες.
Με βάση αυτό πάντως, ουσιαστικά και εμείς έχουμε συνηθίσει να έχουμε τα -άγνωστης φύσεως- προβλήματα που έχουμε και που έχει εθιστεί ο οργανισμός μας σε αυτά και που μάλλον χρειαζόμαστε κάποια απεξάρτιση από αυτά.
Αν έστω μπορούσα κατ\'αρχήν να κόψω το τσιγάρο, ίσως να είχα ελπίδες να κόψω και τα υπόλοιπα που μου δημιουργώ :Ρ
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία