prosoxi stous diaitologous!!!
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 20
    Member

prosoxi stous diaitologous!!!

Πριν απο 8 χρονια περιπου, οταν αποφασισα να ξεκινησω διαιτα εμπιστευτηκα μια διαιτολογο-διατροφολογο, η οποια οφειλω να ομολογησω οτι με εμαθε να τρωω σωστα (ασχετα με το οτι εγς πια εχω φτασει στο αλλο ακρο..)..ΟΜΩΣ...
    Καποια στιγμη κι ενω ειχα φτασει αισιως τα 52 κιλα (Απο 70 που ειχα ξεκινησει) καναμε μια λιπομετρηση (ημουν αθλητρια των 400 μετρων και μολις 19 ετων..)..Το αποτελεσμα εδειξε ενα λιπος στο σωμα μου 14%..τοτε μου προτεινε να χασω 2 κιλα σε λιπος και να παρουμε το 1 σε μυικο ιστο..
    Πριν απο 2μηνε, λογω της διατροφικης διαταραχης που αντιμετοπιζω, επισκεφτηκα εναν παθολογο-ειδκο σε θεματα διατροφης και παχυσαρκειας και οταν του ανεφερα το περιστατικο φρικαρε..Μου ειπε λοιπον, οτι για ενα παιδι 19 ετων ειναι απαραδεκτο το τοσο μικρο ποσοστο λιπους..οι ποδοσφαιριστες εχουν απο 12-15..και πως μια κοπελα με λιπος<20% δεν μπορει να κανει παιδια...
    ενα μικρο παραδειγμα για να επιδυκνιουμε ολοι μας τιν απαραιτητη προσοχη στους ειδικους στους οποιους απευθυνομαστε...καλως ή κακως ολοι εδω μεσα εχουμε παρε-δωσε μαζι τους...

Senior Member
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΤΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΛΙΠΟΣ 2-5% 10-13%
    AΘΛΗΤΕΣ 6-13% 14-20%
    Fitness 14-17% 21-24%
    ΜΗ ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΙ 18-24% 25-31%
    ΥΠΕΡΒΑΡΗ-ΟΣ ΠΑΝΩ ΠΑΝΩ
    τα στοχεια ισχυουν για ενηλικες
    για παιδια και ενηλικες υπολογισμος λιπους με βαση το ΒΜΙ(δεικτη μαζας σωματος) οχι τοσο ακριβης μετρηση
    Child Body Fat % = (1.51 x BMI) - (0.70 x ηλικια) - (3.6 x φυλο) + 1.4

Adult Body Fat % = (1.20 x BMI) + (0.23 x ηλικια) - (10.8 x φυλο) - 5.4

οπου ανδρες = 1, γυναικες=0.
    για αυτό χρειάζεται η πληροφόρηση. όσο αναφορά τα ποσοστά λίπους υπάρχει διακύμανση ανάμεσα σε φυλές. Τόσο η λιπομετρηση αλλά και η μέτρηση ποσοστού λίπους με μέτρηση δερματοπτυχων περιέχουν ένα ποσοστό λάθους και ακόμα περισσότερο οι τύποι που συνδέουν το δείκτη μάζας σώματος + λίπος ,αλλά μπορούμε να πάρουμε μια συνοπτική εικόνα του ποσοστού λίπους στο σώμα μας.

Ηταν χαζό να σου πει η διαιτολόιγος να ρίξεις κιάλλο το ποσοστό λίπους,προφανώς ήθελε να σε έχει πελάτισσα για λίγο καιρό ακόμα.Αυτό που είπε όμως ο παθολόγος,είναι επίσης χαζό,σε καμιά περίπτωση ποσοστό λίπους κάτω απο20%δεν είναι απαγορευτικό για να μείνεις έγκυος,απλά αν πάει πολύ χαμηλά το ποσοστό λίπους επηρεάζονται οι ορμόνες και ο κύκλος σου.Ένα ποσοστό λίπους 15% σε ηλικία 19 ετών είναι μια χαρά και δεν επηρεάζει την ορμονική σου λειτουργία.

Senior Member
    μεγαλη πληγη ξυνεις αγαπητη hairbandou.....
    δυστυχως πληθωρα "ειδικων"διαφορων ειδικοτητων ειναι ασχετοι και ημιμαθεις παρα τις οποιες σπουδες τους....
    θελει μεγαλη προσοχη και ειδικα να μην αφηνομαστε στα χερια τους με κλειστα ματια....
    να απευθυνομαστε σε αυτους για τους οποιους εχουμε συστασεις απο ατομα που εμπιστευομαστε και παντα να διπλοτσεκαρουμε οτι μπορουμε οταν προκειται για πολυ σοβαρα θεματα οπως επεμβασεις, αλλα ακομα και για φαρμακα...
    εννοειται οταν τους επισκεπτομαστε , ειδικα τους διατροφολογους που εχουν πληθος ασχετων στο επαγγελμα τους, παντα ζηταμε αποδεικτικα σπουδων..

Senior Member
    εδωσα τα στοιχεια για τα ποσοστα λιπους , οπως και 2 τυπους για τον υπολογισμο του σε παιδια και ενηλικες. καντε τις πραξεις και βρειτε αν εγινε λαθος ή οχι.

Senior Member
    Δηλαδή η υγεία μας καθορίζεται πλέον από 2-3 μαθηματικούς τύπους, ε? Αυτά τους μαθαίνουν στις σχολές Ιατρικής και Διατροφολογίας. Μάλιστα, να δω τι άλλο θα ακούσω...

Member
    Originally posted by jvanis
    Ηταν χαζό να σου πει η διαιτολόιγος να ρίξεις κιάλλο το ποσοστό λίπους,προφανώς ήθελε να σε έχει πελάτισσα για λίγο καιρό ακόμα.Αυτό που είπε όμως ο παθολόγος,είναι επίσης χαζό,σε καμιά περίπτωση ποσοστό λίπους κάτω απο20%δεν είναι απαγορευτικό για να μείνεις έγκυος,απλά αν πάει πολύ χαμηλά το ποσοστό λίπους επηρεάζονται οι ορμόνες και ο κύκλος σου.Ένα ποσοστό λίπους 15% σε ηλικία 19 ετών είναι μια χαρά και δεν επηρεάζει την ορμονική σου λειτουργία.
    και τοτε γιατι δεν ειχα κανονικη περιοδο? και ακομι και τωρα που το λιπος μου ειναι στο19-20% παλι δεν ειχα..?
    νομιζω θα εμπιστευτω τον γιατρουλη..¨:Ρ

οσο για τους τυπους...
    ρε παιδια ο οργανισμος μας δεν ειναι βιβλια..καθε ανθρωπος λειτουργει διαφορετικα..δεν ειναι δυνατον 5 τυποι να ισχυουν για τα παντα και για ολους..

Senior Member
    μα γιατι υπάρχουν και τα ορμονικά προβλήματα για αυτο.
    Γιατι δε λέω να σταματήσει η περίοδος σε μια κοπέλα λογο μειωμένου ποσοστού λίπους ειναι ενας λόγος άλλα οχι ο μοναδικος γιατί πιθανές αιτίες αποτελούν οι ακόλουθες
    1)σημαντική απώλεια βάρους
    2)εντατική άσκηση (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όσων γυναικών ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό)
    3)έντονη συναισθηματική φόρτιση ή άγχος
    4)Ταξίδια
    5)Η χρησιμοποίηση ορμονικής μεθόδου αντισύλληψης (π.χ. αντισυλληπτικά δισκία, mini-pill, ή ορμονικά εμφυτεύματα) μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει στην εμφάνιση περιόδου η οποία διαρκεί λιγότερες ημέρες, σε παράταση του εμμηνορυσιακού κύκλου ή ακόμη και σε προσωρινή αμηνόρροια
    6)Η νευρογενής ανορεξία ή η βουλιμία
    7)Η εμμηνόπαυση και τα 2 με 5 χρόνια πρίν από την εμμηνόπαυση (προεμμηνοπαυσιακή περίοδος)οχι σε αυτή τη περίπτωση
    8)Η λήψη φαρμάκων όπως τα στεροειδή, τα χάπια αδυνατίσματος, τα ηρεμιστικά
    9)Ορμονικές διαταραχές (π.χ. ανωμαλίες λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)
    10) 0 θηλασμος
    Και φυσικά δεν είναι μόνο αριθμοί γιατί υπάρχουν και γυναίκες με μικρότερο ποσοστό λίπους από το επιτρεπόμενο που έχουν περίοδο . Αν δεν έχουν αξία οι τιμές τότε γιατί πάμε σε ένα μικροβιολόγο να κάνουμε εξετάσεις και να μάθουμε πχ την τιμή του σακχάρου μας; Έτσι και αλλιώς ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός αλλά υπάρχουν και τα στάνταρ που μας επιτρέπουν να ανιχνεύουμε τις αποκλείσεις από τα φυσιολογικά όρια . ποια λοιπον ειναι η αιτια της απωλειας περιοδου (αμηνόρροια) ;
    Η εμφάνιση μιας παθολογικής κατάστασης δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα ενός παράγοντα μόνο ,αλλά συνδυασμός παραγόντων .
    και αν θέλετε να διαβάστε και αυτό.
    http://diatrofi.ultraweb.hu/images/135a.pdf

Senior Member
    κανε μας τη χαρη να μην παριστανεις ΚΑΙ τον γυναικολογο γιατι εκτος απο ενοχλητικος γινεσαι κι επικινδυνος

Senior Member
    η αληθεια παντα κατα την γνωμη μου βρισκεται στο να αλλαξουμε μερικα λανθασμενα προτυπα.
    κοιταξτε αυτο ,εδω βρισκεται η αληθεια παντα κατα τη γνωμη μου .
    (Συμπερασματικά, παρόλο που οι γυναίκες αθλήτριες αποτελουν συχνά πρότυπα ομορφιάς και αθλητικής άσκησης για τη σημερινή κοινωνία, εντουτοις το «κόστος» για τις συγκεκριμένες κοπέλες είναι πάρα πολυ μεγάλο. Διαταραχές στο αναπαρα¬γωγικό συστημα, ορμονικές διαταραχές και ανωμαλίες στον κυκλο συνοδευουν τις αξιόλογες αθλητικές επιδόσεις και μπορουν να οδηγήσουν σε μελλοντικές αρνητικές επιδράσεις στο ερειστικό, καρδιοαναπνευ-στικό, ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό συστημα της γυναίκας-αθλήτριας. Η λυση στην αντιμετώπιση της αθλητικής αμηνόρροιας συνίσταται στην πρό-ληψή της. Αυτό απαιτεί, πρώτα απ' όλα, σωστή ενημέρωση της ίδιας της αθλήτριας, των προπονητών της, των ιατρών της, των παραγόντων και βεβαίως του οικογενειακου της κυκλου. Μόνο έτσι θα αναπτυχθουν στο μέλλον υγιείς αθλήτριες με ολοκλη¬ρωμένα προγράμματα προπόνησης και διατροφής, που θα οδηγουν στην κορυφωση των αθλητικών τους επιδόσεων.)

Τα πρότυπα μας οδηγούν σε λάθη .
    Το ίδιο ισχύει παντού και στην περίπτωση της παχυσαρκίας. Θέλετε την αλήθεια όλα γίνονται από τον υποθάλαμο. Ορμονικές διαταραχές, γενετικά λάθη και περιβαλλοντικά οιστρογόνα, ευθύνονται για το φαινόμενο της παχυσαρκίας. δηλαδη αν εχω εχω ταση σε περιπτωση που φαω παραπανω θα παχυνω.Μπορω να εξηγησω το γιατι αλλα μην κολλησουμε εκει τωρα .απλα το ξαναλεω αυτη τη στιγμη λυση δεν υπαρχει.Να καθομαι να λεω θεωρητικα πραγματα αμα θελετε ενταξη.Θα γραψω ενα αρθρο αμα θελατε.
    Οποτε μπορει τα λεγομενα της sweet να οδηγουσαν εκει οσο αναφορα την παχυσαρκια.
    Είναι σε μερικούς από εμάς γραμμένο στις φλέβες μας . ξέρουμε τι το προκαλεί δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το θεραπευσουμε , παρά μόνο αντιμετώπιση και η πρόληψη.
    Δεν οδηγήσουμε σε λάθος αποτέλεσμα αλλά στην αποτροπή.
    Αυτα που λεω βρισκονται με εξετασεις ,αλλα δεν αντιμετοπιζονται !(για παχυσαρκια μιλαω)
    πχ: τα περιττα σου κιλα οφειλονται σε ελλατωματικη δραση του διαβηβαστη της λεπτινης ή οτι η λετπινη που εκρινεις για καποιο λογο δεν περνα τον εγκεφαλικο φραγμο.και;
    δεν εχω αυτη τη στιγμη κατι στα χερια μου να αλλαξω την κατασταση.
    ωχ πηρε αλλον η μπαλα τωρα.

προτιμότερο να μιλάνε για διατροφή κάποιοι που σπούδασαν διαιτολογία και τώρα σπουδάζουν ιατρική,παρά ή κάθε άσχετη που λέει απλά την προσωπική της γνώμη

Member
    jvanis αν αναφερεσαι σε μενα ως την ασχετη που λεει την προσωπικη της γνωμη..δεν ειπα την προσωπικη μου γνωμη..μιλησα για το τι μου ειπε ο ΓΙΑΤΡΟΣ και τι η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ και τι ο ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ προσφατα (αυτο δεν το ανεφερα στο ποστ μου αλλα ηταν απολυτα συμφωνος με τον γιατρο)...

δεν αναφέρθηκα σε σένα,αλλά στην sweet που χωρίς λόγο και χωρίς γνώσεις πετάει εξυπνάδες.

Senior Member
    δεν αναφέρθηκα σε σένα,αλλά στην sweet που χωρίς λόγο και χωρίς γνώσεις πετάει εξυπνάδες.
    εγω ομως αναφερομουν στην hairdandou
    η οποια πολυ ξεκαθαρα για καθενα που δεν ειναι καθυστερημενος μας ειπε ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΗΣ
    ΚΙ ΕΣΥ Ο ΑΣΧΕΤΟΣ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΘΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ

κι οπως ειδες, κι ο διατροφολογος της συμφωνησε με τον γιατρο, οποτε μαλλον εσυ εισαι αυτος που πεταει τις εξυπναδες εδω μεσα, προφανως γιατι δεν εχεις δουλειες εκει εξω...

Quote:

κανε μας τη χαρη να μην παριστανεις ΚΑΙ τον γυναικολογο γιατι εκτος απο ενοχλητικος γινεσαι κι επικινδυνος

Εσύ τα είπες αυτά και αναφερόσουν σε μένα αφού απάντησες στα όσα έγραφα.Δουλεύω σε δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ως διαιτολόγος και βρίσκομαι στο 5ο έτος της ιατρικής,σίγουρα ξέρω πολλά περισσότερα απο σένα sweet,δεν είναι ανάγκη όποτε λέω κάτι να πουλάς εξυπνάδα.Αυτό που είπε ο γιατρός δεν είναι απόλυτο και για κάθε ηλικιακή ομάδα υπάρχει διαφορετικό επιθυμητό φυσιολογικό ποσοστό λίπους,η περίοδος δεν επηρεάζεται μόνο από το ποσοστό λίπους αλλά από ένα σύνολοο ορμονών,οπότε ίσως το πρόβλημα να βρίσκεται αλλού όπως είπε και ο άλεξ

Page 1 of 2 12 LastLast