Results 1 to 7 of 7
Thread: Δίαιτα ʼτκινς
-
18-11-2008, 11:36 #1
- Join Date
- Oct 2008
- Posts
- 52
Δίαιτα ʼτκινς
Η δίαιτα ʼτκινς πήρε το όνομα της από τον καρδιολόγο γιατρό Ρόμπερτ ʼτκινς, ο οποίος περί τις αρχές του 1970 υποστήριξε ότι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Βασικά ο ʼτκινς δεν έλεγε τίποτα νέο, αφού αυτό ήταν γνωστό ήδη από τα τέλη του 1860. Ήταν όμως ο πρώτος που βάλθηκε έναν αιώνα μετά να υποστηρίξει την θεωρία του, παρά τις αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα. 30 χρόνια μετά και λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του χιλιάδες άνθρωποι ορκίζονται στο όνομα του ανθρώπου που έκανε σε όλο τον κόσμο γνωστή την κετογενή δίαιτα.
Θεωρία : Το σώμα μας αποτελείται από 3 βασικά συστατικά. Πρωτεϊνες, λίπος και νερό. Αν ψάχνετε τους υδατάνθρακες δεν θα τους βρείτε σε μόνιμη βάση στο σώμα μας. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την βενζίνη του σώματος, την εύκολη λύση όταν χρειαζόμαστε ενέργεια. Ο οργανισμός μας ?καίει? λοιπόν τους υδατάνθρακες προκειμένου να λειτουργήσει. Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασική πηγή γλυκόζης, η οποία είναι απαραίτητη για την λειτουργία του σώματός μας.
Τι γίνεται όμως όταν στον οργανισμό μας δεν βρίσκονται υδατάνθρακες; Ο οργανισμός μας αρχίζει να καίει το λίπος για να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κέτωση και αφορά την διάσπαση του λίπους για την παραγωγή ενέργειας και κατά συνέπεια γλυκόζης. Έτσι ο οργανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά, παρόλο που η διαδικασία αυτή είναι πιο πολύπλοκη. Σαν επακόλουθο έχουμε την μείωση του λιπώδους ιστού στο σώμα και την αύξηση της πρωτεϊνικής μάζας.
Μύθος : Η κέτωση είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό.
Αλήθεια : Η κέτωση συχνά μπερδεύεται με την κετοαξίδωση, μια όντως επικίνδυνη λειτουργία για τον οργανισμό. Η ίδια η κέτωση είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία του οργνισμού μας.
Μύθος : Η μεγάλη πρόσληψη λιπαρών μπορεί να αυξήσει τα καρδιακά νοσήματα ή να έχει επιβλαβείς συνέπειες για τον οργανισμό, όπως αυξηση της χοληστερόλης κλπ.
Αλήθεια : Η πρόσληψη λιπαρών όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια, το αυγό, το ελαιόλαδο και γενικά μονοακόρεστων λιπαρών είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Η πρόσληψη επεξεργασμένων λιπαρών ουσιών έχει πάντα άσχημες συνέπειες για την υγεία μας.
Μύθος : Η δίαιτα ʼτκινς απαγορεύει τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αλήθεια : Η δίαιτα ʼτκινς προτρέπει την λήψη φυτικών ινών. Βασική αρχή της δίαιτας είναι το ?eat your veggies? (τρώτε τα λαχανικά σας), μια και οι φυτικές ίνες δεν προσμετρόνται στο ισοζύγιο των υδατανθράκων. Τα φρούτα που περιέχουν από μόνα τους ζάχαρη πρέπει να τρώγονται όντως σε μικρές ποσότητες.
Μύθος : Η μεγάλη κατανάλωση αυγών μπορεί να ανεβάσει την χοληστερίνη.
Αλήθεια : Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες ο άνθρωπος πρέπει να τρώει καθημερινά ένα αυγό! Τα αυγά δεν έχουν καμία σχέση με την χοληστερίνη γιατί ο τύπος χοληστερίνης που έχουν, ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε καλή χοληστερίνη.
Μύθος : Η μεγάλη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει καρδιακά νοσήματα.
Αλήθεια : Η μεγάλη πρόσληψη πρωτεϊνών δεν είναι βλαβερή για τον οργανισμό, εφόσον αυτά δεν συνοδεύονται από ζωϊκά λίπη. Ο οργανισμός μας αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από πρωτεϊνες (μυϊκό ιστο).
Μύθος : Η δίαιτα ʼτκινς αποτελεί έναν τρόπο γρήγορης απώλειας βάρους.
Αλήθεια : Η δίαιτα ʼτκινς, η κετογενής δίαιτα, αποτελεί τρόπο ζωής. Αν και η δίαιτα δεν έχει περιορισμό θερμίδων, είναι φυσιολογικό πως η υπερβολική κατανάλωση τους θα οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.
Οφέλη : Με την υιοθέτηση της δίαιτας ʼτκινς ως τρόπου ζωής, ο άνθρωπος βλέπει σημαντικές αλλάγες όχι μόνο στο βάρος του αλλά και στην υγεία του γενικότερα. Επειδή το λίπος αντικαθίσταται σιγά σιγά από μυϊκό ιστό, βλέπει μείωση του όγκου του, ακόμη και αν έχει διατηρήσει το ίδιο βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα κιλό λίπους καταλαμβάνει περίπου τον διπλάσιο όγκο από ένα κιλό μυϊκού ιστού.
Επίσης παρατηρείται αύξηση των σωματικών αντοχών, μεγαλύτερες αντιστάσεις στις ασθένειες, καλύτερη εξωτερική και εσωτερική εικόνα.
Τέλος μετά από έρευνες αποδείχθηκε ότι η δίαιτα ʼτκινς βοηθά αποτελεσματικά τους επιληπτικούς. Οι κρίσεις σταματούν και τα συμπτώματα εξαφανίζονται.
Παρενέργειες : Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάποια σοβαρή παρενέργεια της δίαιτας ʼτκινς. Πρόσκαιρη απώλεια τριχών ή επιμήκυνση κύκλου έχουν παρατηρηθεί, αλλά είναι προσωρινά συμπτώματα μέχρι ο οργανισμός να προσαρμοστεί στον νέο τρόπο διατροφής.
Βασικά χαρακτηριστικά : Η δίαιτα βασίζεται στην χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες μειώνονται στους 20 για τις πρώτες 20 μέρες και μετά αυξάνονται σταδιακά, παραμένοντας όμως πάντα κάτω από το ?φυσιολογικό? όριο.
Τροφές : Επιτρέπονται τα κρέατα πάσης φύσεως και τα λίπη καθώς και τα γαλακτοκομικά, τα τυριά, τα αυγά, τα λαχανικά και μερικά φρούτα. Απαγορεύεται δια ροπάλου η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα όσπρια.
Επίλογος : Αυτά που αναφέρονται παραπάνω ίσως να περιέχουν στοιχεία που δεν είναι διατυπωμένα σωστά, ή πλήρως, αλλά το νόημα παραμένει αναλλοίωτο. Το παρόν κείμενο δεν αποτελεί προτροπή, αλλά παρουσίαση ενός άλλου τρόπου διατροφής.
- 19-11-2008, 02:40 #2
- Join Date
- Oct 2008
- Posts
- 52
Ο λόγος που μιλάω για τη δίαιτα ʼτκινς στο φόρουμ αυτό δεν είναι να σας κάνω να την ακολουθήσετε. Όπως έχω πει πολλές φορές ο κάθε άνθρωπος και ο κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται καλύτερα σε μία δίαιτα η οποία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Απλά είναι καλό να ενημερωθούμε και για αυτήν την εναλλακτική και κυρίως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η δίαιτα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΠΤΙΚΗ για την υγεία μας. Τουλάχιστον έτσι έχουν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες.
Το τι έχει ειπωθεί από τους πολέμιους της δίαιτας αυτής είναι απερίγραπτο. Μπορώ βέβαια να το καταλάβω, μιας και τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω είναι τεράστια.... βιομηχανίες ζυμαρικών, διαφόρων σνακ, αλυσίδες fast food, διατροφολόγοι, ινστιτούτα αδυνατίσματος, φαρμακοβιομηχανίες που φτιάχνουν φάρμακα για αδυνάτισμα, ορισμένοι γιατροί και πάρα πάρα πολλά άλλα.
Το θέμα είναι να ψάξουμε να βρούμε που κρύβεται η αλήθεια και να προβληματιζόμαστε. Εγώ είμαι πεπεισμένη από πολλά δεδομένα ότι η αλήθεια βρίσκεται στην δίαιτα ʼτκινς. Μπορεί να κάνω και λάθος. Ο καθένας πρέπει να έχει τα αυτιά του ανοιχτά και να αποφασίζει σύμφωνα με την κρίση του. Ποτέ δεν πρέπει να τρώμε ότι μας σερβίρουν οι άλλοι χωρίς να ψάχνουμε γι αυτό, ότι και αν είναι αυτό.
Έχω καταλάβει ότι είμαι η μόνη σ αυτό το φόρουμ που ακολουθεί αυτή τη δίαιτα. Οι υπόλοιποι ακολουθείτε άλλες δίαιτες, δίαιτες που ίσως σας ταιριάζουν καλύτερα.
Ο λόγος που μίλησα για αυτή τη δίαιτα (τη δίαιτα ʼτκινς) είναι για να φανερώσω τη δίαιτα αυτή σε αυτούς που θέλουν να αρχίσουν μια προσπάθεια αλλά δεν ξέρουν ποιον δρόμο ν ακολουθήσουν και για να δείξω στους ανθρώπους που ίσως να ταιριάζει περισσότερο η δίαιτα αυτή στον οργανισμό τους αλλά που δεν την έχουν δοκιμάσει πιστεύοντας τις φήμες που κυκλοφορούν, ότι αυτή η δίαιτα δεν έχει αποδειχθεί πουθενά ότι είναι βλαβερή, το αντίθετο μάλιστα και ότι είναι από τις αποτελεσματικότερες.
Αν σας ενοχλούν αυτά που γράφω για τη διατροφή αυτή ή σας βρίσκουν εντελώς αντίθετους πραγματικά καλύτερα να σταματήσω να γράφω γι αυτή. Σκοπός μου δεν είναι σε καμία περίπτωση να έρθω σε αντιπαράθεση και διαφωνία με εσάς. Ούτως ή άλλως εγώ πλέον έχω καταλάβει που βρίσκεται η αλήθεια (σύμφωνα με την κρίση μου), αυτήν ακολουθώ και ευτυχώς μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί 100% σωστή.
19-11-2008, 12:47 #3
- Join Date
- Nov 2008
- Posts
- 10
Καλά τα λές... Σου δίνει κανένα ποσοστό ο ʼτκινς μήπως; (χιούμορ) Όσο για το άν είναι ή όχι βλαβερή η δίαιτα αυτή, έχω ήδη απαντήσει. Τα πάντα μπορεί να είναι ακίνδυνα και επικίνδυνα μαζί , ανάλογα με το ΠΩΣ θα γίνουν. Και 10 γιαούρτια να φάς την ημέρα κινδυνεύεις.Όλοι όσοι θέλουν να χάσουν κιλά το καλύτερο είναι να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό και κατά την προσωπική μου γνώμη καλό είναι να υπάρχει και η συμπαράσταση κάποιου ψυχολόγου.Με δίαιτες που ακούσαμε απο ΄δώ και απο ΄κεί τα αποτελέσματα δυστυχώς δεν είναι μόνιμα...Η δίαιτα ʼτκινς υπάρχει για να εξυπηρετέι κάποιον σκοπό.Την σύντομη απώλεια βάρους. ʼν εσύ τώρα θέλεις να το κάνεις τρόπο διατροφής, είναι δικό σου πρόβλημα...ρώτα και κανέναν άλλον...
19-11-2008, 13:43 #4
- Join Date
- Oct 2008
- Posts
- 52
Αν έχεις διαβάσει το βιβλίο του ʼτκινς θα καταλάβαινες από την αρχή της ανάγνωσής σου ότι ο ʼτκινς προτείνει έναν τρόπο διατροφής και όχι μια απλή δίαιτα απώλειας κιλών. Το ότι πήραν την ιδέα του ʼτκινς μερικοί και την αντιμετωπίζουν σαν πρόσκαιρη δίαιτα είναι τελείως λάθος και την ευθύνη αυτής της πράξης την έχουν οι ίδιοι.
Σέβομαι απόλυτα το ότι σπουδάζεις διατροφολογία. Σαφώς πρέπει να ξέρεις κάποια πράγματα παραπάνω από εμένα που σπουδάζω βιολογία.
Όμως μέσα στις σπουδές μου ανακαλύπτω κάποια πράγματα που με κάνουν όλο και περισσότερο να πιστεύω στη διατροφή αυτή. Ίσως ακουστούν γελοία, αλλά μαθαίνω στην ζωολογία ότι το μικρότερο ποσοστό λίπους από όλα τα ζώα στη Γη το έχει ένα μικρό θηλαστικό το οποίο τρέφεται αποκλειστικά με πρωτείνες και φυτικές ίνες. Μετά στην ανθρωπολογία μαθαίνω ότι οι άνθρωποι πριν ανακαλύψουν την καλλιέργεια σιτηρών δεν τρέφονταν με αμυλούχες τροφές καθόλου και οι μόνοι υδατάνθρακες που λάμβαναν ήταν αυτοί που έπαιρναν απ τα φρούτα και τις ρίζες. Επίσης μαθαίνω ότι από τότε που μπήκαν τα σιτηρά στη διατροφή του ανθρώπου εμφανίστηκαν ξαφνικά ασθένειες που δεν υπήρχαν πριν όπως η τερηδόνα στα δόντια, καρδιοπάθειες, το ζάχαρο κτλ. Έπειτα στη βιοχημεία μαθαίνω όλες τις μεταβολικές πορείες που ακολουθεί ο οργανισμός όταν δεν λαμβάνει άμεσα γλυκόζη μέσα από την τροφή του και που είναι όλες φυσιολογικές.
Μέσα από αυτά και από το ίσως ανώριμο μυαλό μου βγαίνουν πολλά συμπεράσματα τα οποία είναι όλα υπέρ του ʼτκινς. Μπορεί να κάνω και λάθος. Τί να σου πώ...
19-11-2008, 13:48 #5
- Join Date
- Oct 2008
- Posts
- 52
Όσον αφορά το ότι δεν μπορούν όλοι να ακολουθήσουν αυτή τη δίαιτα, αυτό το έχω πει αν ψάξεις στο θέμα "σιρόπι καλαμποκιού". Δεν μπορούν να το ακολουθήσουν άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια και γενικά με πρόβλημα στα νεφρά τους.
Όσον αφορά αυτούς που έχουν υψηλή χοληστερίνη δεν γνωρίζω αν θα πρέπει ή όχι να την ακολουθήσουν με βεβαιότητα, πάντως σύμφωνα με τις έρευνες που δείχνουν ότι μειώνεται η χοληστερίνη σε όσους ακολουθούν αυτή τη διατροφή ίσως προκύπτει το συμπέρασμα ότι είναι ακίνδυνη γι αυτούς. Αλλά όπως έχουμε πει οι υποθέσεις στην επιστήμη είναι γελοίο να λαμβάνονται ως δεδομένο. Αν θέλει κάποιος άνθρωπος με υψηλή χοληστερίνη να ακολουθήσει αυτή τη διατροφή καλό είναι να το ψάξει πρώτα ο ίδιος.
20-11-2008, 01:47 #6
- Join Date
- Nov 2008
- Posts
- 10
φφφφ.....ανούσιο να συνεχιστεί η κουβέντα!Να ΄σαι καλά!
03-12-2008, 17:37 #7
- Join Date
- Oct 2008
- Posts
- 52
Ένα πραγματικά ενδιαφέρον άρθρο... Αξίζει να το διαβάσετε.
http://journals.cambridge.org/downlo...7e3dfa463249ff
Άγχος και συμπτώματα
24-07-2025, 13:14 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή