BOΥΛΙΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ SOS
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 19
    Junior Member

BOΥΛΙΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ SOS

Γειά σας! Είναι λίγες μέρες που ανακάλυψα το συγκεκριμένο forum και έτσι για πρώτη φορά θα μιλήσω για το πρόβλημα μου, 7 χρόνια τώρα με βασανίζει, δεν το έχει καταλάβει κανείς, δεν έχω αφήσει να το καταλάβει κανείς, ούτε οι συνάδελφοι στη δουλειά, ούτε σπίτι, ούτε κανείς. Η ειδικότητα μου τελειώνωντας την πριν 6 χρόνια Χαροκόπειο Σχολή είναι κλινική διαιτολογία. και εδώ είναι και η ειρωνία της υπόθεσης, να διδάσκω την σωστή διατροφή και καλή υγεία και εγώ να είμαι σε κατάσταση απελπιστική. δεν ξέρω , ούτε και θυμάμαι πως ξεκίνησε, πάντα ήμουν αδύνατη και δεν αντιμετώπιζα πρόβλημα βάρους. απο τότε λοιπόν ζω με την φίλη μου την βουλιμία, κάθε μέρα τρώω και εν συνεχεία προκαλώ εμετό. κάθε μέρα λέω θα είναι η τελευταία και πάλι τα ίδια. ο άντρας μου δεν έχει καταλάβει τίποτα, τα κάνω όλα γρήγορα και αθότυβα και ίσως αυτό φταίει που δεν με έχει πάρει χαμπάρι. στο τέλος κάθε επεισοδίου νώθω αηδία για τον εαυτό μου, τύψεις που ξοδεύω χρήματα για αγαθά που αποβάλω ενώ κάποιοι δεν έχουν να φάνε και μετά πέφτει η ψυχολογία μου και δεν θέλω κανέναν και τίποτα. θέλω επίσης να κάνω ένα παιδάκι και δεν ξέρω πως να αντιμετωπίσω μία τέτοια κατάσταση με μία ψυχή μέσα μου. ούτε συζήτηση για μα πάω σε κάποιον ειδικό ή να μιλήσω σε κοντινούς μου, θα προκαλέσω σάλο και πανικό γι΄αυτό και τα λέω εδώ μέσα.δοκίμασα πριν λίγους μήνες με ένα βιβλίο για την βουλιμία και τη είχα κόψει την άτιμη για 15 μέρες άλλα πάλι υπέπεσα!
    περιμένω απαντήσεις και κάποια ψυχολογική βοήθεια ευχαριστώ

Senior Member
    indi, από αυτά που γράφεις δεν ξέρω τι να σου πω πέρα από το ότι η βουλιμία δεν είναι πυρετός και δεν έρχεται έτσι από το πουθενά. Δεν ξέρω πως το έζησες εσύ όμως δεν γίνεσαι βουλιμικός όταν όλα πάνε ρόδινα στην ζωή σου. Υπήρχαν περίοδοι μεγάλου άγχους ας πούμε; ακόμα μήπως είχες/έχεις κάποιον άλλον συγγενή με βουλιμία; αν και αδύνατη είχες προβλήματα με το σώμα σου; χαμηλή αυτοπεποίθηση κτλ;

Αυτά που σε ρωτάω εγώ κανονικά πρέπει να πας να στα ρωτήσει ψυχίατρος. Από δω η μόνη συμβουλή μου είναι εάν δεν έχεις πάει μέχρι τώρα σε ψυχίατρο, πήγαινε. Η Βουλιμία θεραπεύεται.

Senior Member
    αν όχι ψυχίατρο, ψυχολόγο θα χρειαστείς σίγουρα! Βρες έναν και ξεκίνα μαζί του, δεν χρειάζεται να πεις σε κανέναν τίποτα απολύτως!

Senior Member
    Για την βουλιμία πολλές φορές χορηγούνται αντικαταθλιπτικά. Άρα καλύτερα να αρχίσεις από ψυχίατρο και αν δεν σου προτείνει φαρμακευτική αγωγή προχώρα σε ψυχολόγο.

Administrator
    Originally posted by indi
    ούτε συζήτηση για μα πάω σε κάποιον ειδικό ή να μιλήσω σε κοντινούς μου, θα προκαλέσω σάλο και πανικό γι΄αυτό και τα λέω εδώ μέσα.δοκίμασα πριν λίγους μήνες με ένα βιβλίο για την βουλιμία και τη είχα κόψει την άτιμη για 15 μέρες άλλα πάλι υπέπεσα!
    Μου έκανε εντύπωση αυτό το σημείο. Με δικά μου λόγια, αυτό που λες είναι ότι δεν απευθύνεσαι για βοήθεια σε ειδικό επειδή το περιβάλλον σου θα το αντιμετωπίσει απορριπτικά.
    Από τη μια το καταλαβαίνω. Εχεις ένα βουνό μπροστά σου και δεν θα ήθελες να προσθέσεις ένα ακόμη βουνό. Από την άλλη όμως, αναρωτιέμαι πόσο τελικά φροντίζεις τον εαυτό σου με μια τέτοια αντιμετωπιση.

Indi, 7 χρόνια βουλιμίας είναι πολλά. Όσο νωρίτερα απευθυνθείς για βοήθεια, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσεις να πας παρακάτω. Τα βιβλία είναι μια σημαντική βοήθεια και καλά κάνεις και διαβάζεις, δεν είναι όμως θεραπεία.
    Δεν είναι θεραπεία γιατί απευθύνονται στο νου και όχι στην ψυχή.

ΥΓ. Μάνος88, τα αντικαταθλιπτικά ως θεραπεία επιλογής για τη βουλιμία είναι μια πονεμένη ιστορία. Πάνε 20 χρόνια από τότε που θεωρήθηκε στους επιστημονικούς κύκλους πως το πρόζακ/λαντόζ και τα συναφή αντικαταθλιπτικά είναι η σωτηρία για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής.
    Από τότε, έγιναν πολλές έρευνες που στην καλύτερη των περιπτώσεων, έδειξαν μια πρόσκαιρη βελτίωση για το πρώτο μόνο εξάμηνο.
    Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.

Senior Member
    Εχω την αίσθηση ότι το ανέφερε ως αρχη για να διορθωθει κάπως η διάθεση και στη συνέχεια να επικεντρωθεί στην ψυχοθεραπεία.

Δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη προσέγγιση αλλά πιστεύω ότι πολλές φορές στη προσπάθεια για την υπέρβαση αυτό που σε κρατάει πισω είναι ο φόβος για αποτυχία και η απελπισία, συναισθήματα που κρατώνται σε χαμηλότερα επίπεδα με τη βοήθεια αυτών των φαρμάκων.
    (αυτό δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει σε περιπτώσεις τροφικών διαταραχών ούτε αν ισχύει γενικότερα)

Administrator
    Ναι. Συχνά η (κατα)θλιψη είναι συνέπεια μιας διαταραχής πρόσληψης τροφής. Συναισθήματα αναξιότητας και αυτομομφής συνοδεύουν επίσης.
    Αλλες φορές (σπανιότερα) η καταθλιψη μπορεί να είναι και αίτιο.

Πράγματι ο φόβος της αποτυχία και η απελπισία απαντώνται πολύ στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπως και σε ένα σωρό άλλες ψυχογενείς διαταραχές. Είτε ψυχοθεραπευτικά, είτε με άλλους τρόπους, είναι παρα πολύ σημαντικό το άτομο να έρθει σε βαθιά επαφή με τον εσώτερο εαυτό του και τα σκοτεινά του αυτά κομμάτια. Κάθε άλλη προσέγγιση που έχει να κάνει με μηχανιστικούς τρόπους αντιμετώπισης (πχ σκέτη δίαιτα, σκέτη φαρμακευτική αγωγή κτλ) εστιάζει μόνο στο σύμπτωμα με αποτέλεσμα μια πρόσκαιρη μόνο βελτίωση (σύνδρομο γιο-γιο).
    Δε θέλω καθόλου να παραγνωρίσω την αξία μιας συμπτωματικής θεραπείας. Κάποιες φορές είναι αναγκαία προκειμένου το άτομο να μπορέσει να βρει την απαιτούμενη ισορροπία ώστε να μπορέσει μετά να δουλέψει σε επίπεδο προσωπικής αναπτυξης.
    Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.

Banned
    indi, γιατί πιστεύεις ότι μια συζήτηση με δικούς σου ανθρώπους θα προξενήσει \'σάλο και πανικό\'; Μπορεί βέβαια να έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες από εσένα, να σε έχουν σαν πρότυπο και φοβάσαι μην τους απογοητεύσεις.

Όμως μάλλον έχεις κι εσύ μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό σου...μήπως το άγχος για τελειότητα σε βάζει σε αυτό τον φαύλο κύκλο; Όσο μένεις χωρίς αντιμετώπιση εκτός από τα προβλήματα υγείας, μεγενθύνεται το άγχος και οι ενοχές. Χρειάζεται λοιπόν να κάνεις κάτι.

Εφόσον επιθυμείς να κάνεις ένα παιδάκι, γιατί δεν λες στον άντρα σου ότι θα απευθυνθείς σε κάποιον ψυχολόγο ώστε να είσαι καλύτερα προετοιμασμένη για αυτό το ρόλο; Μπορεί το ιδανικό να ήταν να παραδεχτείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις και να επισκέπτεσαι τον ειδικό ανοιχτά με ενθάρρυνση από τους δικούς σου, αλλά αν δεν νιώθεις έτοιμη για αυτό, σκέψου τουλάχιστον ότι επείγει να κάνεις κάτι και ξεκίνησέ το. Με την καθοδήγηση του ψυχολόγου θα βρεις στην πορεία και τον καταλληλότερο τρόπο να το χειριστείς σε σχέση με τους δικούς σου.

Senior Member
    παραδέχτηκα μια διαιτολόγο που είχα επισκεφθεί πριν από 10 χρόνια, καθώς με ταλαιπωρούσαν παραπανίσια κιλά, δεν ήμουν βουλιμική, απλά έτρωγα πολύ και μόνο γλυκά, και η οποία γύρισε και μου είπε πως δε χρειάζομαι διαιτολόγο αλλά ψυχολόγο, καθώς από το πρώτο ραντεβού μου μαζί της είχε καταλάβει πως κατεφευγα στην υπερφαγία για συναισθηματικούς λόγους και όχι γιατί δεν έιχα μάθει να τρέφομαι σωστα...

Επισκέψου έναν ψυχολόγο και προσπάθησε λοιπόν να δουλέψεις μαζί του, μόνο καλό θα σου κάνει...

Εγώ πιστεύω πως γενικότερα οι διαταραχές πρόσληψης τροφής έχουν να κάνουν με την ψυχολογία μας γι αυτό πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και καλός διαιτολόγος για να πετύχει μια δίαιτα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάτι σοβαρότερο.
    Για τη βουλιμία δεν ξέρω και πάρα πολλά πράγματα, αν και νομίζω πως το www.Eatingdisorders.gr θα σε βοηθούσε περισσότερο....

Administrator
    Originally posted by Θεοφανία
    Για τη βουλιμία δεν ξέρω και πάρα πολλά πράγματα, αν και νομίζω πως το www.Eatingdisorders.gr θα σε βοηθούσε περισσότερο....
    Δικό μας παιδί είναι και αυτό... αδελφό σάιτ του e-psychology, από τον καιρό που δούλευα με eating disorders.

Το ξέρω αγαπητέ Νίκο....Είμαι επίσης θαυμάστρια......

Junior Member
    Καλησπέρα!
    σας ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή και τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις σας! πριν κάποιες μέρες που αποφάσισα να μιλήσω για το πρόβλημα μου ήμυν σε άθλια κατάσταση και απο το γενικό μου πρόβλημα άλλα και απο τα επεισόδια-κρίσεις βουλιμίας της συγκεκριμένης ημέρας! Νομίζω πως με βοήθησε που έστω και κάποιοι άνθρωποι άηνωστοι και έστω μέσω διαδυκτίου ασχολήθηκαν με το πρόβλημα μου, το δικό μου πρόβλημα και όχι γενικότητες! σε ψυχολόγο δεν πρόκειται να πάω είμαι κάθετη. επισκέφτηκα όμως αρχικά έναν καθηγητή ΩΡΛ και έναν οδοντίατρο προληπτικά να δω άν υπάρχουν βλάβες απο την χρόνια άθλια μεταχείρηση του οργανισμού μου! δοντάκια ευτυχώς αψογότατα. όμως οισοφάγος, ρινική κοιλότητα και αυτάκια χάλια, αφού δεν μπορούσε ο άνθρωπος να καταλάβει πως έγιναν έτσι όλα αυτά! εγώ το καταλαβαινα όμως το τελευταίο διάστημα σε κάθε εμετό, βούλωναν όλα!λογικά απο την σκούμενη πίεση. μου έδω σε θεραπεία 1 μήνα, αρχικά ισχυρή αντιβίοση, λίγη κορτιζόνη, χάπια για το στομάχι και άλλα ... φυσικά μου υπέδειξε και ειδική διατροφή που θα κρίνω εγώ βέβαια και γενικότερα είπα ότι πρέπει να γίνω καλά...
    δεν είμαι σίγουρη αν υποπέσω πάλι, ούτε πότε, δεν έχω ξεκάθαρα συμπεράσματα... δεν είναι κουμπί στο κεφάλι να το πατήσεις και να πεις τέλος, τουλάχιστον είμαι συνηδηοποιημένη προς αυτό!θέλω να γίνω καλά και τουλάχιστον κάνω την αρχή με την βοήθεια σας!
    συγνώμη πάλι για το μεγάλο post...

indi......για τα αυτιά σου πήγες στον ΩΡΛ, για τα δόντια σου πήγες στον οδοντίατρο, για τη βουλιμία που σου προκάλεσε όλα αυτά και ο μόνος που μπορεί να στα λύσει είναι ένας ψυχολόγος, γιατί δεν πας?
    Αυτό θα περίμενα να το ακούσω από ένα άτομο χαμηλού μορφωτικού επιπέδου που λειτουργεί κάτω από αναχρονιστικές αντιλήψεις σε σχέση με την ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.
    Φαίνεσαι καλλιεργημένος άνθρωπος και μου κάνει εντύπωση αυτό το....\"είμαι κάθετη, δεν πάω σε ψυχολόγο\".............

Member
    Το μορφωτικό επίπεδο δεν έχει σχέση με τέτοιου είδους διαταραχές.Άσε που με βάση στατιστικές οι έχοντες ΔΠΤ είναι άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και γενικά ευφυή.Μιλάμε για ψυχογενή κατάσταση.

Page 1 of 2 12 LastLast