Ό,τι έχετε ακούσει για τις δίαιτες είναι χοντρό ψέμα! - ʼρθρο
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 24
    Senior Member

Ό,τι έχετε ακούσει για τις δίαιτες είναι χοντρό ψέμα! - ʼρθρο

Ό,τι έχετε ακούσει για τις δίαιτες, δεν είναι παρά ένα χοντρό ψέμα». Αυτό είναι το συμπέρασμα του Βρετανού Τζέφρι Κάνον, οι απόψεις του οποίου έχουν ταράξει τα νερά. Προκαλεί μάλιστα όποιον διαφωνεί, να «ράψει» το στόμα του για μερικές ημέρες. Τι θα γίνει; «Θα ξαναπάρει τα κιλά διπλά», απαντά κατηγορηματικά! Οι Έλληνες διαιτολόγοι διαφωνούν με το ύφος του, όχι όμως και με όσα λέει!
    Όταν ήταν μικρός, είχε παραπανίσια κιλά. Η κατάσταση χειροτέρεψε τη χρονιά που βγήκε το διαζύγιο των γονιών του. Εκείνη την περίοδο το έριξε στα λίπη: έτρωγε τηγανητές πατάτες συνοδευόμενες από ψάρι που κολυμπούσε στο λάδι και για επιδόρπιο κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες γλυκών. Η ζυγαριά χτυπούσε κόκκινο και κατά τις πρώτες δεκαετίες της ενήλικης ζωής του.
    Η καθημερινή άσκηση, συγκεκριμένα το τρέξιμο, ήταν η χρυσή συνταγή για να χάσει τα συσσωρευμένα παραπανίσια κιλά του. Εν τω μεταξύ ο Τζέφρι Κάνον έγινε ειδικός σε διατροφικά ζητήματα και μεταξύ των άλλων, στέλεχος του Διεθνούς Φόρουμ για την Πολιτική Υγείας. Παράλληλα, φούντωσε και η απέχθειά του για τις δίαιτες και τις «χρυσές» διατροφικές συμβουλές, που στην περίπτωσή του δεν έφεραν αποτέλεσμα.
    Αυτό είναι άλλωστε και το θέμα του βιβλίου του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον τίτλο «Η δίαιτα παχαίνει». Το επιχείρημα του είναι απλό: «Ο ανθρώπινος οργανισμός όταν βρίσκεται σε δίαιτα, παίρνει μήνυμα πως βρίσκεται σε κατάσταση λιμού. Αισθάνεται πως μπαίνει σε μια επικίνδυνη ζώνη, γι΄ αυτό και μειώνει τις ενεργειακές ανάγκες του, ενώ παράλληλα συγκρατεί το λίπος αντί να το καίει». «Δεν έχει άδικο». Η αλήθεια είναι πως δεν έχει άδικο! «Ο τρόπος που εκφράζει τις απόψεις του είναι προβοκατόρικος, όχι όμως και η ουσία όσων υποστηρίζει», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γρηγόρης Ρίσβας. «Πράγματι, το να κάνεις ολιγοθερμιδική δίαιτα και μάλιστα αυστηρή, δεν έχει νόημα. Είναι αλήθεια πως όταν μειώνει κάποιος απότομα τις θερμίδες, ο οργανισμός του μπαίνει σε άμυνα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως το σώμα αρνείται να κάψει λίπος. Γι΄ αυτό και χάνουν τα πρώτα κιλά γρήγορα και ύστερα από λίγο ?κολλάνε? στα ίδια. Οι μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά την απώλεια βάρους σε σύντομο διάστημα, είναι μη εφικτός στόχος. Ο κόσμος όμως δεν είναι έτοιμος να αποδεχθεί πως δεν υπάρχει ?μαγική? δίαιτα, γι΄ αυτό και αντιδρούν σε όσα λέει», συμπληρώνει ο κ. Ρίσβας.

Στη μάχη «γυμναστική- αυστηρό διαιτολόγιο», το αποτέλεσμα για τον Κάνον είναι πάντοτε σίγουρο: «1-0». Όπως υποστηρίζει ο πολέμιος της δίαιτας, «η μείωση των θερμίδων είναι ο χειρότερος τρόπος για να αποκτήσει κάποιος το σώμα των ονείρων του. Ο μοναδικός τρόπος για να κάψει το συσσωρευμένο λίπος, είναι να κάνει γυμναστική». Διαφωνίες. Ο κλινικός διαιτολόγος- εκπρόσωπος Τύπου του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων, Κωνσταντίνος Ξένος, διαφωνεί με τον Βρετανό «γκουρού» της διατροφής. «Είναι μέγα λάθος να θεωρούμε πιο αποτελεσματική τη γυμναστική από μια ισορροπημένη διατροφή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός άνδρα 70 κιλών, ο οποίος κάνει επί μία ώρα στατικό διάδρομο με ταχύτητα 6,5 χλμ./ώρα. Οι θερμίδες που θα χάσει είναι περίπου 300, δηλαδή όσες θα έχανε αν αντί για μία ολόκληρη σοκολάτα έτρωγε τη μισή. ʼρα, αποδεικνύεται ότι το θερμιδικό κέρδος από μια σωστή διατροφή είναι μεγαλύτερο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασκούμαστε. Ίσα ίσα, η γυμναστική είναι το φάρμακο για την καρδιά και τους μυς», λέει και συμπληρώνει ότι μόνο στον πρωταθλητισμό η γυμναστική συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη μείωση των θερμίδων. «Και πάλι όμως, ένα καλογυμνασμένο κορμί οφείλεται κατά 70% στη σωστή διατροφή και κατά 30% στην άσκηση».

Δύσκολα χάνεις, εύκολα παίρνεις

Ο Τζέφρι Κάνον είχε χαρακτηριστεί γραφικός, όταν υποστήριξε πως οι λάτρεις της δίαιτας «καταλήγουν διπλοί». Πέρυσι και ενώ εκείνος έγραφε το νέο- αιρετικό για κάποιους διαιτολόγους- βιβλίο του, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (uclΑ) ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.
    Το συμπέρασμα της μελέτης επιβεβαίωσε την άποψή του, «οι δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα». Όπως διαπιστώθηκε, είναι εύκολο να χάσει κάποιος 5%-10% του συνολικού βάρους του, αποδεικνύεται όμως ακόμη ευκολότερο να ξαναπάρει τα κιλά. Στην πραγματικότητα, από τους ανθρώπους που κάνουν δίαιτα, μόνο το 5% καταφέρνει να διατηρήσει το βάρος του για πέντε χρόνια, ενώ οι άλλοι ύστερα από μερικούς μήνες παίρνουν και πάλι διαζύγιο από τη ζυγαριά.

Απο την εφημεριδα τα νεα...
    Last edited by Aeon; 07-01-2018 at 23:05.

Senior Member
    Λογικά πράγματα λέει. Για να διατηρηθείς σε σωστά κιλά πρέπει να ξυπνήσεις το μεταβολισμό. Προφανώς αυτό δε γίνεται όταν παίρνεις λίγες θερμίδες κι ειδικά όταν τις παίρνεις 2 φορές τη μέρα. Ο οργανισμός δεν έχει να κάψει και τεμπελιάζει.

Η λύση είναι απλή. Υποκατάσταση του λίπους στο σώμα με μύες. Αυτό γίνεται με πολλά γεύματα, σωστή διατροφή ισορροπημένη (καθαρούς υδατάνθρακες χωρίς ζάχαρη, λίγο και ποιοτικό λίπος και φυσικά να μην ξεχνάμε τις πρωτεϊνες) και φυσικά γυμναστική.

Senior Member
    οποτε φανταζομαι ολα αυτα που αναφερεις, θα τα κανεις.... σωστα?

Senior Member
    BLiSS,ωραία...Μας έκανες την καρδιά περιβόλι...
    Και πάνω που πήρα την απόφαση για 6 εβδομάδες αυστηρής ολιγοθερμιδικής δίαιτας...(Θέλω ν'αγιάσω και δεν μπορώ...)
    Η αλήθεια είναι πως κι εγώ όποτε έχω αδυνατίσει έτσι,όχι μόνο δεν τα διατήρησα,αλλά πάντα έπαιρνα και 10 κιλάκια παραπάνω...
    Και πραγματικά όσο δεν αλλάζουμε στάση ζωής εν γένει,καμία δίαιτα δεν έχει διαρκή αποτελέσματα...Μια χαρά τα ξέρουμε...
    Από την άλλη όμως είναι πολύ δελεαστικό και τονωτικό να πάρεις μια δυνατή ώθηση προς τα κάτω...Αδιέξοδο...

Senior Member
    Πάντως έχω παρατηρήσει με τις αμέτρητες δίαιτες που έχω κάνει στη ζωή μου, ότι όταν έτρωγα πολύ λίγο και έχανα βέβαια γρήγορα τα έπαιρνα σε δύο μέρες, τώρα που τρώω καλά αλλά προσεχτικά όταν γουρουνιάζω για μία-δύο μέρες δεν παίρνω πάνω από μισό κιλό. Διαφωνώ βέβαια με το θέμα της γυμναστικής, επειδή κάποτε γυμναζόμουν πολύ, δεν αδυνατίζει η γυμναστική σε καμία περίπτωση, σε βοηθάει πάρα πολύ να έχεις πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα αλλά μόνο σε συνδυασμό με διατροφή. Εγώ πάντως αυτό που κάνω τελευταία νομίζω ότι είναι η καλύτερη δίαιτα που έχω κάνει, έχω βασίσει τη διατροφή μου σε ένα πολύ καλό πρόγραμμα που μου έχει δώσει διαιτολόγος αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας, τρώω ότι έχω μαγειρέψει σε λογική ποσότητα και χωρίς πολλά λάδια, και το δεύτερο γεύμα μικρό με πολλά φρούτα και ένα τοστ για πρωινό. Ούτε πεινάω ούτε έχω το άγχος τι θα φάω σήμερα και να κάνω 2 διαφορετικά φαγητά. Αν έκοβα και τις γουρουνιές κάθε 2 εβδομάδες περίπου που με πάνε λίγο πίσω, θα ήμουν πολύ περήφανη για τον εαυτό μου. Θα τις κάψω και αυτές που θα πάει............

Senior Member
    Για την γυμναστική είσαι λάθος πέρα για πέρα.

Είναι βασικό ισοζύγιο. Αν παίρνεις 2000 θερμίδες τη μέρα και δε χάνεις ούτε παίρνεις κιλά, αν τρως ΤΑ ΙΔΙΑ και γυμνάζεσαι 1 ώρα τη μέρα θα χάσεις μόνο με αυτό χαλαρά 2 κιλά το μήνα. Το θέμα είναι τα τρως ακριβώς τα ίδια, πράγμα δύσκολο γιατί η γυμναστική φέρνει λιγούρα.

Οπότε όποιο από τα 2 επιλέξεις, καλύτερη διατροφή ή γυμναστική, χάνεις. Αλλά και με τα 2 μαζί χάνεις πολύ πιο γρήγορα. Στοιχειώδης λογική είναι, αν μου λες ότι με το ΙΔΙΟ φαγητό γυμνάζεσαι και δε χάνεις κιλά έσπασες το πρώτο θερμοδυναμικό αξίωμα και βρήκες ενέργεια από το τίποτα! Εκτός αν άλλαξες τη σύσταση ή την ποσότητα του φαγητού...

Senior Member
    Εγώ δεν είπα ότι με το ίδιο φαγητό γυμναζόμουν και δεν έχανα. Είπα ότι από μόνη της η γυμναστική δεν αδυνατίζει. Τώρα αν μπεις στη διαδικασία να μετράς κάθε μέρα τις θερμίδες σου και να κάνεις και γυμναστική έχεις ήδη μπει στη φιλοσοφία της διατροφής οπότε ναι βλέπεις διαφορά. Εγώ είπα ότι αν βασιστείς μόνο στη γυμναστική χωρίς να δίνεις βάσει στη διατροφή σου δεν αδυνατίζεις ΟΚ μπορεί να χάσεις 2 κιλά το χρόνο. Αν όμως έχεις 30 κιλά παραπάνω πρέπει να κάνεις διατρφή κυρίως + γυμναστική.

Senior Member
    Εμ...δε συνενοούμαστε! Λέω ότι αν γυμνάζεσαι ΜΟΝΟ και τρως τα ΙΔΙΑ τότε ΧΑΝΕΙΣ! Κι όχι 2 κιλά το χρόνο αλλά το μήνα αν γυμνάζεσαι κάθε μέρα.

Καταλαβαίνεις ότι αυτό που λες δεν έχει νόημα έτσι? Λες για πράγματα χωρίς βάση σύγκρισης. Αν γυμναστείς λες και φας ό,τι να ναι. Είναι σαν να μου λες ότι πήρες αύξηση 4% και ζεις πιο καλά χωρίς να υπολογίσεις ότι ο τιμάριθμος είναι 10%! Τα πάντα είναι σχετικά.

Οπότε αν γυμνάζεσαι και τρως όπως παλιά χάνεις. Μόνο από τη γυμναστική, τόσο απλά.

Senior Member
    Αυτό λέω και εγώ δεν συνεννοούμαστε........ Τα ίδια λέμε με διαφορετικό τρόπο.......... Δύσκολη η συνεννόηση στο διαδίκτυο !!!!!!!!!!!!

Senior Member
    strargazer & alalumaki , γνώμες και απόψεις διατυπώνουμε... μην φαγωνεστε !!!
    ο καθένας μιλάει για τον ευατό του!!! καταθέτει τη δική του εμπειρία...
    μπορεί με τη γυμναστική να μην αδυνατίζεις σε κιλά ( μπορεί σε μεγάλο χρονικό διάστημα )
    αλλά σίγουρα μαζεύεις σε πόντους!!!
    απο το Φεβρουάριο ξεκίνησα στατικό διάδρομο 25 - 30 λεπτά / 3 χιλ.
    Γυμνάζομαι σχεδόν καθε μέρα 3-6 φορές αναλόγως...
    Τώρα εχω χάσει σχεδόν 13 κιλά (12.8 για την ακρίβεια) αλλά φοράω
    τα ρούχα που φορούσα όταν είχα 10 κιλά λιγότερα.... μονο στη γυμναστική το αποδίδω αυτό...
    γυμναστική + ισορροπημένη διατροφή ο απόλυτος συνδυασμός απέναντι στα συσσωρευμένα κιλά..
    φιλιά

Senior Member
    Απλά είπες ότι μόνη της η γυμναστική δεν αδυνατίζει, πράγμα λάθος! Εννοείται ότι αν τρως μια τούρτα τη μέρα δεν θα χάνεις γραμμάριο και 3 ώρες να τρέχεις. Το θέμα είναι σε σχέση με το να μην κάνεις γυμναστική.

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς...
    Εγώ με αυστηρό περιορισμό θερμίδων άρχισα και με αποκλεισμό ορισμένων ειδών τροφής. Μετά ήρθαν τα υπόλοιπα... αλλά όχι και να λέμε ότι δεν αδυνατίζεις εάν σταματήσεις να τρώς λιπαρές τροφές.
    Η αλήθεια είναι όμως ότι με την γυμναστική δεν αδυνατίζεις αν δεν τη συνοδεύεις με υγιεινή διατροφή...

Senior Member
    Anyway...Η ενέργεια στο σώμα μας είναι ένα ισοζύγιο. Παίρνω και καίω. Αν παίρνεις όσα καις ισορροπείς σε χ κιλά. Αν επιπλέον κάνεις βάδην μια ώρα χάνεις 400 θερμίδες τη μέρα οπότε σε ένα μήνα μπορείς να χάσεις 1-2 κιλά.

Πάντως κι εγώ έχω κόψει ή περιορίσει πολύ τα τηγανητά, σνακ, σουβλάκια και πίτσες, αναψυκτικά και τα λοιπά. Αν και τρώω πιο πολύ κανονικό φαγητό από παλιά. Λες να κινδυνεύω???

Senior Member
    Originally posted by stargazer
    Η λύση είναι απλή. Υποκατάσταση του λίπους στο σώμα με μύες. Αυτό γίνεται με πολλά γεύματα, σωστή διατροφή ισορροπημένη (καθαρούς υδατάνθρακες χωρίς ζάχαρη, λίγο και ποιοτικό λίπος και φυσικά να μην ξεχνάμε τις πρωτεϊνες) και φυσικά γυμναστική.
    +

Originally posted by stargazer
    Πάντως κι εγώ έχω κόψει ή περιορίσει πολύ τα τηγανητά, σνακ, σουβλάκια και πίτσες, αναψυκτικά και τα λοιπά. Αν και τρώω πιο πολύ κανονικό φαγητό από παλιά. Λες να κινδυνεύω???

για να μην απαντησω εγω οποιος βγαλει ακρη με οτι λεει, ας το γραψει εδω και κερδιζει δωρο εκπληξη....

Senior Member
    Η Natalia είπε ότι ξεκίνησε κόβοντας ομάδες φαγητών και θερμιδούχα γεύματα. Κι είπα ότι το κάνω κι εγώ και μήπως οδηγηθώ σε ανορεξία.

Page 1 of 2 12 LastLast