Results 136 to 150 of 391
-
17-04-2012, 18:03 #136
- Join Date
- Sep 2010
- Posts
- 663
Η βιομηχανία των τεστ δυσανεξίας και οι ψεύτικες υποσχέσεις
«Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι για τα επίμονα κιλά σας μπορεί να φταίει το κοτόπουλο, το αυγό ή το μαρούλι και?η ρίγανη ; Μονο με ?? κάντε το πιο αξιόπιστο ιατρικό τεστ δυσανεξίας και μάθετε ποιες τροφες μπλοκάρουν ή ευνοούν τον μεταβολισμο σας και δρουν ενάντια στην κυτταριτιδα, το πάχος και την γήρανση του δέρματος. Προφυλαχθείτε απο τις τροφικές δυσανεξίες σας και ελαττώστε τη συσσώρευση λίπους όσο με καμία άλλη δίαιτα!»
Σας θυμίζει κάτι; Εκτιμώ πως ναι, ειδικά αν ενδιαφερθήκατε μέσα στην τελευταία δεκαετία να χάσετε απο 1 έως και 101 κιλά. Ανάλογες διαφημίσεις σαν την παραπάνω άλλωστε κυκλοφορούν ευρέως στο διαδύκτιο, περιοδικά και διαφημιστικά φυλλάδια. Η προώθησή τους βέβαια δεν σταματά εκεί. Ίσως έχετε παρακολουθήσει διαφόρων ειδών «ειδικούς» να τα εγκομιάζουν σε ενημερωτικές εκπομπές μεγάλης και μικρής τηλεθέασης.
Λαμβάνοντας τόσο μεγάλη προβολή απο τους marketers της υγείας έλαβαν τη σκυτάλη απο την προηγούμενη «μόδα» στο αδυνάτισμα, την διατροφή σύμφωνα με την ομάδα αίματος και κατάφεραν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη σε όσους «εξειδικεύτηκαν» στην τροφική δυσανεξία.
Ιατροί όλων των ειδικοτήτων, μικροβιολόγοι, μοριακοί βιολόγοι, «ολιστικοί διατροφολόγοι», βιοχημικοί, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, αισθητικοί, βελονιστές, «σύμβουλοι διατροφής/ευεξίας», «ιριδολόγοι» εκμεταλεύτηκαν αυτό το νέο «μαγικό εργαλείο».
Όπως το έκαναν ακόμη και άτομα που το γραφείο τους κοσμείται όντως απο ένα πτυχίο διαιτολογίας αλλά δεν έχουν πραγματικά τις απαραίτητες γνώσεις για να κρίνουν την επιστημονική βιβλιογραφία που είναι διαθέσιμη πάνω στο θέμα ή προφανώς απλά εν γνώση τους κερδοσκοπούν σε βάρος των ανενημέρωτων και εύκολα πειθόμενων πελατών-ασθενών τους.
Έξυπνη παραπλάνηση
Ίσως αναρωτιέστε «μα δεν μπορεί να μην έχουν καμία αξία, τόσος κόσμος έχει πειστεί». Κι όμως! Οι θελκτικές υποσχέσεις των τεστ δυσανεξίας τροφίμων υποστηρίζονται συνήθως απο καλά σχεδιασμένες «επιστημονικές» εξηγήσεις που μπορούν να μπερδέψουν ακόμη και άτομα με κάποιες γνώσεις σε θέματα υγείας.
Οι δημιουργοί και οι προωθητές τους χρησιμοποιούν κάποιες επιστημονικές αλήθειες που τους βολεύουν και μετά με ανακολουθίες βγάζουν ανυποστήριχτα συμπεράσματα για να καταλήξουν στο ότι τα τεστ δυσανεξίας τροφίμων είναι όντως αποδεκτά εργαλεία στη διάγνωση και τη θεραπεία πληθώρας συμπτωμάτων και παθήσεων.
Η περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθείται είναι συνήθως σκόπιμα ασαφής για να μπερδέψουν με «επιστημονικότητα» τον αδαή αλλά και τον πιο υποψιασμένο που έχει τάση προς την αυθυποβολή και θέλει πολύ να πιστέψει ότι βρήκε επιτέλους την μαγική λύση-απάντηση στο χρόνιο πρόβλημά του.
Η λέξη «μεταβολισμός» χρησιμοποιείται συχνά στις εξηγήσεις των τεστ διότι καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εννοιών. Εύκολα όμως προδιαθέτει και κατευθύνει τον ενδιαφερόμενο να πιστέψει ότι πρόκειται για τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του σώματος και την ανάλογη ικανότητα του να χρησιμοποιεί μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας (θερμίδες) που καταναλώνει απο τις τροφές.
Τα πιο γνωστά τεστ δυσανεξίας τροφίμων
Πριν ρίξουμε μια ματιά στα πιο διαδεδομένα τεστ δυσανεξίας που κυκλοφορούν στη χώρα μας θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ένα πράγμα. Οι πολυδιαφημιζόμενες δυσανεξίες τροφίμων ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΑΡΚΤΕΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ. Οι δυσανεξίες αυτές αποτελούν όντως παθολογικές καταστάσεις και ανιχνεύονται με ειδικές εξετάσεις.
Τεστ κβαντικής βιοανάδρασης-βιοσυντονισμού ή δυσανεξία με τηλεμετρική μέθοδο (bioresonance)
Πρόκειται για τεστ που υποστηρίζουν ότι μπορούν να προσδιορίσουν επιβλαβείς τροφές για κάθε οργανισμό, μετρώντας τη σχέση και τη συμβατότητά τους με τα μαγνητικά πεδία των ιστών, βοηθώντας έτσι τον ενεργειακό έλεγχο του σώματος!! Αυτή η «ηλεκτρομανητική αντίδραση» στη τροφή μετριέται με κάποιο «υπέρ-εξελιγμένο» μηχάνημα βίο-ανίχνευσης/βιοσυντονισμού που με τα αποτελέσματά του βοηθά τον οργανισμό να «εξισορροπηθεί» και να «θεραπευθεί σε κυτταρικό και οργανικό επίπεδο».
Στη ουσία πρόκειται για ένα γαλβανόμετρο με ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται σε ορισμένα μέρη του σώματος (συνήθως χέρι). Υποτίθεται ότι έτσι μετρά τη διαφορά της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του σώματος σε σύκριση με αυτή των ερευνούμενων τροφών. Ως βάση δεδομένων, εκχυλίσματα των τροφών αυτών είναι τοποθετημένα σε μια μεταλλική θέση, μέρος του μηχανήματος, απο όπου περνά ρεύμα.
Ακόμη και ως θεωρία είναι παρατραβηγμένη αφού η ηλεκτρική αγωγιμότητα του κάθε τροφίμου δεν είναι ποτέ η ίδια και εξαρτάται απο πληθώρα παραγώντων (πχ μέγεθος, υγρασία κ.α.)
Το σημαντικότερο είναι βέβαια ότι κλινικές έρευνες απο ανεξάρητες ερευνητικές ομάδες (1, 2) που ασχολήθηκαν με τα ανάλογα τεστ βρήκαν ότι δεν έχουν καμία επαναληψιμότητα αποτελεσμάτων και καμία διαγνωστική αξία (3).
Μάλιστα το 1999 το Βρετανικό συμβούλιο προτύπων διαφήμισης έκρινε και προειδοποίησε ότι οι υποσχέσεις που έδινε μηχάνημα βιοσυντονισμού ήταν ανυπόστατες και αναληθείς (4)
Τεστ «κλινικής μικρoσκοπίας» ή «μεταβολικής οδού» (live blood analysis)
Με τη βοήθεια ενός απλού μικροσκοπίου, αρκετοί «ειδικοί» υπόσχονται ότι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να διαγνώσουν προδιάθεση χρόνιων παθήσεων που ευθύνονται για τα συμπτώματα απο τα οποία υποφέρει ο ενδιαφερόμενος και ποικίλουν απο πονοκέφαλο, νευρικότητα μέχρι και, μα τι άλλο;?παχυσαρκία βέβαια!
Τρυπώντας το δάκτυλο με μια καρφίτσα, μια σταγόνα αίματος εξετάζεται κάτω απο το φώς του «υπερμικροσκοπίου» για να προσδιοριστεί η «φθορά» των αιματικών κυττάρων, (ανωμαλίες στην πήξη του αίματος, την οξεοβασική ισορροπία των κυττάρων, σπάνια παράσιτα, οξειδωτικό στρές, ορμονολογικά προβλήματα, δυσανεξίες σε τρόφιμα κλπ). Φυσικά με την κατάλληλη εναλλακτική «θεραπεία» και δίαιτα που χορηγείται απο τον ειδικό όλα τα παραπάνω διορθώνονται μαζί και τα συμπτώματά τους.
Αν και ίσως είναι εμφανές πρέπει να τονίσουμε ότι είναι αδύνατον να διαγνωστούν παράσιτα, προβλήματα πήξης αίματος, ορμονολογικά προβλήματα και διαταραχές του μεταβολισμού) απο μια σταγόνα αίμα.
Λευκοκυτταροτοξικό τεστ (Alcat ή Νutron test)
Το κυτταροτοξικό ή λευκο-κυτταροτοξικό τεστ αρχικά δημιουργήθηκε την δεκαετία του 50. Αυτό το τεστ γίνεται με λήψη αίματος και χρησιμοποιούνται τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία αναμειγνύονται με εκχυλίσματα τροφών που έχουν έρθει σε επαφή με ένζυμα του γαστρεντερολογικού σωλήνα. Ύστερα τα λευκά αιμοσφαίρια παρατηρούνται στο μικροσκόπιο και ανάλογα με τις αλλαγές που θα υποστούν μετά την επαφή με τα εκχυλίσματα βγαίνουν και τα ανάλογα συμπεράσματα για τις «δυσανεκτικές» τροφές.
ʼλλη μια θεωρία που όπως μαντέψατε ήδη, δεν ευσταθεί και δεν έχει αποδειχθεί ποτέ. Δεν υπάρχει συσχετισμός των αποτελεσμάτων του τεστ όταν συγκρίνονται με επιβεβαιωμένες κλινικές αλλεργίες και καθορισμένες δυσανεξίες απο δίαιτες αποκλεισμού. Η αξιοπιστία του τεστ άρχισε κιόλας να κλωνίζεται πολύ απο την δεκαετία του 70 (5). Δηλαδή πολύ πριν πλασαριστεί στην Ελλάδα ως ?πρωτοποριακό?.
Έννοείται βέβαια πώς ακόμη και αν αυτό το τεστ μπορούσε να αναδείξει τροφικές αλλεργίες, πάλι δεν θα μπρούσε να ωφελήσει στην απώλεια βάρους αφού η παχυσαρκία ουδεμία σχέση έχει με την αλλεργία και την ανοσολογική αντίδραση.
Τεστ δυσανεξίας με αντίδραση αντισωμάτων IgG
Σε αντίθεση με όσα διαφημίζονται για πιο «έγκυρα» τεστ δυσανεξίας με λήψη αίματος, η μέτρηση ανοσοφαιρινών ΙgG (συνήθως ΙgG4) ως αντίδραση σε τροφικά ερεθίσματα είναι μια ανώφελη εξέταση. Η πολυδιαφημισμένη «καθυστερημένη αντίδραση» στις τροφές είναι ουσιαστικά μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που συνδέεται με την δραστηριότητα των Τ ρυθμιστικών κυττάρων και την ανοσοανοχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθονται επανηλημένα σε κοινά «τροφικά αντιγόνα» θα παράγουν αυξημένες ποσότητες ΙgG σε σχέση με αυτές των τροφίμων που δεν καταναλώνουν τόσο συχνά. Η αντίδραση ανοσοφαιρινών ΙgG στην τροφή δεν αποτελεί ένδειξη «καθυστερημένης υπερευαισθησίας» ή δυσανεξίας αλλά ένδειξη έκθεσης και ανοσοανοχης στην τροφή.
Η αντίδραση των ανοσοφαιρινών ΙgG στην τροφή δεν συνδέεται με τα συμπτώματα που της καταλογούν διάφοροι «ειδικοί» όπως πονοκέφαλος, ατονία, κούραση, μυικοί πόνοι, φουσκώματα, δυσκοιλιότητα, μειωμένος μεταβολικός ρυθμός κ α. Επίσης, το τεστ δυσανεξίας με χρήση ΙgG έχει αποτύχει στο να προσδιορίσει με επιτυχία υπάρχουσες δυσανεξίες τροφίμων που προκαλούν προβλήματα στο πεπτικό και έχουν ήδη διαγνωστεί με τη βοήθεια δίαιτας αποκελισμού (6,7).
Το πιο ενδιαφέρον σημείο βέβαια είναι ότι νέα δεδομένα αναδεικνύουν ότι η παραγωγή ανοσοσφαιρινών ΙgG είναι δείγμα προστασίας του οργανισμού απο την ανάπτυξη πραγματικής τροφικής (και μη) αλλεργίας στην οποία εμπλέκονται οι ανοσοσφαιρίνες ΙgΕ (8,9,10). Όχι μόνο δηλαδή δεν αποδεικνύουν τροφική δυσανεξία αλλά και η παραγωγή τους (μέσω της έκθεσης στο τρόφιμο/α που την προκαλεί) είναι χρήσιμη για να προστατευθεί ένα άτομο στο μέλλον απο την τροφική αλλεργία!
Όπως αναφέρει και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας, τα τεστ «δυσανεξίας» με μέτρηση ΙgG4 δεν έχουν καμία διαγνωστική αξία και γι αυτό το λόγο δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για τη διαχείρηση προβλημάτων με την τροφή (11).
«Ναι αλλά εγώ έκανα το τεστ δυσανεξίας και έχασα βάρος»
Αν ακόμη αναρωτιέστε πώς κάποια άτομα που έχουν κάνει τα εν λόγω τεστ αδυνάτισαν, η απάντηση είναι απλή. Τα περισσότερα απ΄ αυτά τα τεστ συνοδεύονται πάντα απο κάποια δίαιτα ή έστω οδηγίες υγιεινής διατροφής που σας συμβουλεύουν να ακολουθήσετε «για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα».
Στην περίπτωση που δεν συνοδεύονται απο δίαιτα, συνήθως οι «δυσανεκτικές» τροφές που θα πρέπει να βγάλετε απο το διαιτολόγιό σας είναι τυριά, παχιά κρέατα, τρόφιμα με επεξεργασμένους και απλούς υδατάνθρακες (μακαρόνια, γλυκά) και άλλα υψηλά θερμιδογόνα τρόφιμα. Με την αφαίρεση των τροφίμων αυτών ή και ολόκληρων ομάδων τροφίμων (ομάδα δημητριακών, ομάδα γαλακτοκομικών κλπ) η ημερίσια κατανάλωση θερμίδων μειώνεται σημαντικά και έτσι χάνεται βάρος. Παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος έχοντας μπεί σε μια διαδικασία που σκέπτεται τι θα φάει, προσέχει περισσότερο τη διατροφή του γενικά και συνήθως αυξάνει και τη σωματική του δραστηριότητα.
Όμως, χωρίς σωστό διαιτολογικό προγραμματισμό, η αυθαίρετη και συστηματική αποφυγή κάποιων τροφίμων ή χειρότερα ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και προβλήματα υγείας.
Τα τεστ δυσανεξίας τροφίμων συγκεντρώνουν όλα τα χαρακτηριστικά της ψευδοεπιστήμης με κατασκευασμένες θεωρίες βασισμένες σε ελλιπείς γνώσεις που όμως διαδίδονται με μεγάλη αυτοπεποίθηση και ύφος εκγυρότητας.
Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κάποιος απο τις «λύσεις» που υπόσχονται ειδικά όταν αυτές διατυπώνονται με δόλιο τρόπο απο άτομα που κρύβονται πίσω απο το κύρος της ιατρικής ποδιάς και έχουν την δύναμη να πείσουν αλλά και να απειλήσουν σωστούς επιστήμονες με λιγότερες δημόσιες σχέσεις απο τους ίδιους.
ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΨΕΥΔΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΜΠΕΡΔΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ!
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΑΜΕΣΗ Ή ΕΜΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΚΩΝ «ΥΠΕΡΕΥΣΘΗΣΙΩΝ»/ «ΔΥΣΑΝΕΞΙΩΝ» ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΡΥΘΜΟ
ΤΑ ΤΕΣΤ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
www.healthierworld.gr
Αναδημοσιευμένο στο:
http://on-news.gr/2012/04/17/i-viomi...es-iposchesis/
- 18-04-2012, 13:08 #137
- Join Date
- Jul 2011
- Location
- Athens
- Posts
- 5,663
Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. H ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.
Ριγανίζοντας λοιπόν το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.
Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.
Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη στη μερίδα της μπριζόλας που τρώμε είναι περίπου 1 γρ, ποσότητα σχετικά μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30 γρ.
Διαβάστε Περισσότερα: http://www.e-diet.gr/2012/04/valte-r...#ixzz1sNwnkflO
Βρε για δες η ρίγανη!
20-04-2012, 11:58 #138
- Join Date
- Mar 2012
- Posts
- 113
Originally posted by asteropi
Απο τη στιγμη που εκοψα εντελως τη ζαχαρη απο τη διατροφη μου(δηλαδη εδω κ 5 μηνες) εχω βρει την υγεια μου κ εχω ησυχασει απο τις ατελειωτες λιγουρες.Οσο περισσοτερο τρωμε ζαχαρη τοσο την αναζηταμε!!!!!!!!
το λέω πολύ καιρό τώρα, αλλά πάντα βρίσκω μια ωραία δικαιολογία....
απλά να προσθέσω ότι η ζάχαρη ευθύνεται για καρδιακά περισσότερο από το λίπος και, για μας τις γυναίκες, γερνάει το δέρμα...
24-04-2012, 12:07 #139
- Join Date
- Sep 2010
- Posts
- 663
Εσύ ανήκεις σε εκείνες που έχουν κάνει τη ζυγαριά, Θεά τους;; Σηκώνεσαι κάθε πρωί, σκύβεις προς τα κάτω και αναρωτιέσαι ή μάλλον ρωτάς ευθέως, «Ποια είμαι, Θεά μου, σήμερα;». Πραγματικά, ψάχνεις για έναν τρόπο να νικήσεις το σύστημα της δίαιτας, του διατροφικού σου αυτοπεριορισμού, των «παχυντικών φαγητών», που κάνουν πάρτυ στο μυαλό σου και επιτέλους να φας. Πραγματικά, ρωτάς αυτή τη Θεά, «Κατάφερα να ξεφύγω;». Θέλεις να ξέρεις εάν υπάρχουν συνέπειες για αυτό/α που έφαγες και ήδη οι ενοχές σε κατακλίζουν. Εάν έφαγες και δεν πήρες κάποια γραμμάρια, ξεφυσάς, «Ουφ, ευτυχώς κατάφερα και ξέφυγα σήμερα!». Μπορεί να τσεκάρεις την ζυγαριά-Θεά γιατί βρίσκεσαι σε δίαιτα (ας όψεται το καλοκαίρι!) και θέλεις μία γρήγορη ενίσχυση της μεγάλης σου στέρησης. Σκύβεις λοιπόν, προς τα κάτω και ρωτάς τη Θεά, «Θεά μου! Μήπως τα κατάφερα; Μήπως το μαρτύριό μου πιάνει τόπο;».
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ψάχνεις για κάτι έξω από εσένα, για ένα μαραφέτι που με τον τρόπο του θα προσδιορίζει αυτό που είσαι. Ότι και αν δείξει η ζυγαριά-Θεά, απώλεια ή αύξηση βάρους, για εσένα θα γίνει μία δικαιολογία για να τσιμπολογήσεις κάτι. Η Θεά, δείχνει απώλεια, εσύ λές, «Α ωραία, τα πηγαίνω μία χαρά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιάζομαι, νομίζω ότι μπορώ να φάω κάτι!». Εάν δεν έχεις χάσει ούτε γραμμάριο, παραπονιέσαι, «Αχ, αυτό είναι τόσο άδικο!Τόση προσπάθεια, τόση στέρηση..Θα φάω κάτι καλύτερα!». Σε οπoιαδήποτε περίπτωση, το ζύγισμα οδηγεί στο φαγητό. Πήγαινε να ζυγιστείς τώρα, που διαβάζεις αυτό το άρθρο και μετά προσπάθησε να μη ζυγιστείς για τουλάχιστον ένα μήνα. Στο υπογράφω, κατά πάσα πιθανότητα, θα σου είναι πιο δύσκολο να αφήσεις τη φίλη-Θεά-ζυγαριά-σου, παρά το φαγητό! Δοκίμασε να δούμε τι θα συμβεί..
Το βάρος σου δεν είναι καν το θέμα. Είναι να είσαι έτοιμος να αλλάξεις την σχέση σου με το φαγητό. Είναι να βρεις την δύναμη να αλλάξεις αυτό τον δεσμό. Να τολμήσεις να δεις τις συνήθειες σου και να δημιουργήσεις νέες. Το να σκύβεις καθημερινά, ακόμη και πολλές φορές την ίδια μέρα, στη ζυγαριά-Θεά είναι μέρος μιας εμμονής. Η υπερβολική χρήση της ζυγαριάς αποτελεί ένδειξη ανασφάλειας για το σώμα σου. Το τακτικό ζύγισμα και η επικέντρωση στο βάρος , αποσπά την προσοχή σου από τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις σχέσεις σου. Συχνά η αυτό-αξία σου συνδέεται με το νούμερο της ζυγαριάς! Αυτή η Θεά, δεν ξέρει τι γίνεται μέσα στο σώμα σου και στην ψυχή σου. Δεν ξέρει τι συμβαίνει στη ζωή σου. Αυτή η Θεά, δεν ξέρει τι αξίξεις, τι κατάφερες σήμερα και τι επιθυμείς για αύριο. Αυτή η συμπεριφορά απαραίτητα πρέπει να αλλάξει!!
---> http://www.relatecenter.gr/index.php/relate/articles
24-04-2012, 16:06 #140
- Join Date
- Mar 2008
- Posts
- 9,648
Originally posted by spaceride
Το βάρος σου δεν είναι καν το θέμα. Είναι να είσαι έτοιμος να αλλάξεις την σχέση σου με το φαγητό. Είναι να βρεις την δύναμη να αλλάξεις αυτό τον δεσμό. Να τολμήσεις να δεις τις συνήθειες σου και να δημιουργήσεις νέες. Το να σκύβεις καθημερινά, ακόμη και πολλές φορές την ίδια μέρα, στη ζυγαριά-Θεά είναι μέρος μιας εμμονής. Η υπερβολική χρήση της ζυγαριάς αποτελεί ένδειξη ανασφάλειας για το σώμα σου. Το τακτικό ζύγισμα και η επικέντρωση στο βάρος , αποσπά την προσοχή σου από τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις σχέσεις σου. Συχνά η αυτό-αξία σου συνδέεται με το νούμερο της ζυγαριάς! Αυτή η Θεά, δεν ξέρει τι γίνεται μέσα στο σώμα σου και στην ψυχή σου. Δεν ξέρει τι συμβαίνει στη ζωή σου. Αυτή η Θεά, δεν ξέρει τι αξίξεις, τι κατάφερες σήμερα και τι επιθυμείς για αύριο. Αυτή η συμπεριφορά απαραίτητα πρέπει να αλλάξει!!
---> http://www.relatecenter.gr/index.php/relate/articles
:thumbup:
27-04-2012, 09:53 #141
- Join Date
- Sep 2010
- Posts
- 663
Ένα εξαιρετικό βίντεο που βάζει στην πραγματική τους διάσταση τα μηνύματα που διοχετεύονται στους εφήβους σήμερα..
http://www.upworthy.com/what-happens...nut?g=3&c=mrp1
28-04-2012, 12:02 #142
- Join Date
- Jul 2011
- Location
- Athens
- Posts
- 5,663
Το καλοκαίρι έρχεται!...
Written by Βασιλική Παπαδοπούλου Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η παραλία για ακόμα μια φορά θα γεμίσει με γυναίκες καλυμμένες σε ένα παρεό-σεντόνι!.. Η διπλανή σας έκανε τη δίαιτα Atkins, η πιο προχωρημένη και μοντέρνα κυρία μπροστά, δεν θα μπορούσε να μην κάνει την δίαιτα Dukan,άλλωστε αυτή επιβάλλει η μόδα!.. Η νεαρή δεσποινίς στην ξαπλώστρα του beach bar, κάνει αφαγία εδώ και 3 μέρες ενώ η παρέα κυριών παραδίπλα έχει ποικιλία. Η ψηλή βάζει κρέμα με σελοφάν για το τοπικό πάχος-την κυτταρίτιδα και τη χαλάρωση, η ξανθούλα χαπακώνεται με λιποδιαλύτες και η κοκκινομάλλα τρώει μόνο σαλάτες.
Αυτή είναι μια εικόνα που βλέπουμε σε κάθε παραλία!... Λίγες και λίγοι λοιπόν, είναι οι συνειδητοποιημένοι!.. Σκεφτείτε πως ποτέ δεν είναι αργά και ξεκινήστε σήμερα να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Πετάξτε όλο σας το κόμπλεξ και ασχοληθείτε για μία και μοναδική φορά με την υγιεινή διατροφή για πάντα!...
Μην περιμένετε πως ως το καλοκαίρι θα φορέσετε το XS, φόρεμα και μάλιστα καλό θα ήταν να μη γίνει, διότι αν έχετε να χάσετε πολλά κιλά, το στρες που θα υποστεί το σώμα σας θα είναι μεγάλο.
Υπομονή και επιμονή λοιπόν!
Γυμναστείτε για τουλάχιστον 3-4 φορές τη βδομάδα για μια ώρα.
Καταναλώστε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό
Για να χάσουμε κιλά.. πρέπει να «απολαμβάνουμε!». Βάλτε το αγαπημένο σας φαγητό σε μια μικρή μερίδα και καταναλώστε το.. Α-Ρ-Γ-Α!..(αυτό πρέπει να γίνεται με όλα τα φαγητά). Μασήστε καλά!
Όταν θέλουμε να φάμε γλυκό ή απαγορευμένο φαγητό, φεύγουμε από το σημείο και κάνουμε μια βόλτα. Τρώμε ένα φρούτο και προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε
Μην χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως το «ΠΡΕΠΕΙ να αδυνατίσω» είναι καλύτερο το «κάνω κάτι καλό για τον εαυτό μου». Είναι θέμα εγκεφαλικό!.. Μην χρησιμοποιείτε ψυχαναγκαστικές εκφράσεις.
Δώστε προτεραιότητα στον εαυτό σας!.. Αγάπηστε το σώμα σας σήμερα, λατρέψτε το αύριο.
Μη τρώτε μπροστά σε τηλεόραση, όταν έχετε πολλά νεύρα ή όταν δε πεινάτε, έτσι απλά για να πνίξετε το συναίσθημά σας.
Αποφύγετε να αποθηκεύετε στο σπίτι σας τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και πολλά λιπαρά!...
Μη μπαίνεις σε σούπερ μάρκετ όταν πεινάτε!.. Σίγουρα θα ψωνίσετε και άχρηστα τρόφιμα!.
Μην χρησιμοποιείτε την δικαιολογία, ότι πρέπει να έχω, για τους επισκέπτες (π.χ. ξηρούς καρπούς, αναψυκτικά, γλυκά και μπισκότα)Αγοράστε τα τη στιγμή εκείνη, ή κεράστε κάτι υγιεινό, όπως τα φρούτα με το μέλι.
Μάθετε να μαγειρεύετε την σωστή ποσότητα τροφίμων! Μη κάνετε μεγάλη ποσότητα και μη χρησιμοποιήστε τη δικαιολογία του «Δε μου αρέσει να πετώ φαγητό».
Ξεκουράστείτε τουλάχιστον 6-8 ώρες καθημερινά. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί διαταραχές και στον τρόπο θρέψης
ʼλλαξε τη ζωή σου σήμερα, για να αποκτήσεις την ηρεμία για αύριο!...
Μικρές αλλαγές στο τρόπο, είναι αυτές που θα μας διδάξουν πως όλα είναι θέμα χειρισμού!.. Τέλος υπομονή! Το καλοκαίρι έφτασε και αν δε προλάβετε αυτό το καλοκαίρι, το επόμενο θα είστε καλά, αλλά και για ΠΑΝΤΑ!..
Η αγαπημένη μου παροιμία σαν διαιτολόγος είναι: "Αν δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι τον τρέφεις για μια μέρα, αν τον διδάξεις να ψαρεύει τον τρέφεις για μια ζωή".
Διδαχθείτε λοιπόν!
Πηγή: http://www.diatrofi.gr/index.php/dia...bFKVE.facebook
10-05-2012, 09:30 #143
- Join Date
- Sep 2010
- Posts
- 663
Σχολικές εξετάσεις με σύμμαχο την τροφή
Μπαίνοντας στο μήνα του Μαΐου, ένα από τα κυριότερα θέματα, που απασχολεί πολλές οικογένειες και ειδικότερα τα νεότερα μέλη τους, είναι οι σχολικές εξετάσεις. Είτε είναι οι εξετάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είτε απλά το τέλος άλλης μιας σχολικής χρονιάς, τα επίπεδα του άγχους στα παιδιά και στους γονείς αυξάνονται κατακόρυφα. Αν το να φροντίζουμε το σώμα μας με μια ισορροπημένη διατροφή στην καθημερινότητα μας θεωρείται σημαντικό, τις περιόδους με εντονότερο άγχος γίνεται επιτακτική ανάγκη.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αντιδράσεις του σώματός μας σε καταστάσεις άγχους για να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε με τη διατροφή μας. Αν και ζούμε στον 21ο αιώνα, το σώμα μας έχει εξελιχθεί λίγο σε σχέση με τον άνθρωπο των σπηλαίων. Το άγχος ξεκίνησε να είναι μια αντικειμενική απειλή για τη ζωή (ένα άγριο ζώο, έλλειψη τροφής ή μια κλιματολογική αλλαγή) και το σώμα μας συνεχίζει να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, ακόμα και σήμερα σε περιόδους άγχους η αναπνοή μας αυξάνεται, η καρδιά μας χτυπάει πιο γρήγορα και πιο δυνατά και το σώμα μας απαιτεί περισσότερη ενέργεια. Περισσότερη ενέργεια σημαίνει και περισσότερη τροφή κι εδώ μπαίνει το θέμα των διατροφικών επιλογών, που κάνουμε. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές μας επιλογές δε διαμορφώνονται μόνο από τη φυσιολογία του σώματος μας αλλά και από τη γενικότερη σχέση, που έχουμε με την τροφή (διατροφικοί μύθοι, δίαιτες «εξπρές», εμμονή με το βάρος). Δεν είναι τυχαίο ότι σε περιόδους έντονου άγχους αναζητάμε τροφές, που θεωρούμε «παχυντικές» ή «απαγορευμένες». Αφ' ενός με τον τρόπο αυτό, σκεφτόμαστε το πόσο παχυντική ήταν η τροφή, που φάγαμε παρά τι πραγματικά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αφ' ετέρου δεν έχουμε την ενέργεια για να κρατήσουμε τον εαυτό μας μακριά από αυτές τις τροφές όπως στην καθημερινότητά μας. Για το λόγο αυτό έχει παρατηρηθεί σε έρευνες ότι το άγχος έχει μεγαλύτερη επίδραση στη διατροφική συμπεριφορά των κοριτσιών, όπου και τέτοιου είδους πεποιθήσεις είναι συχνότερες. Το φαγητό λοιπόν χρησιμοποιείται με δύο τρόπους:
για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του σώματος, που βρίσκεται στη συγκεκριμένη κατάσταση (ενέργεια και αυτοσυγκέντρωση)
σα μηχανισμός άμυνας, αποσπώντας την προσοχή του ατόμου από το έντονο στρες και στρέφοντας το στην τροφή.
Οι εξετάσεις λοιπόν είναι μια περίοδος δύσκολη για το σώμα μας, με πολύ υψηλά επίπεδα άγχους και εμείς καλούμαστε να τη διαχειριστούμε. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας με μια υγιεινή διατροφή πάντοτε και όχι μόνο κατά την περίοδο των εξετάσεων. Η υγεία μας είναι κάτι, που χτίζεται διατροφικά σιγά σιγά και όχι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πράγματα, που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανέβει το «βουνό», που λέγεται εξετάσεις.
1. Τρώτε ισορροπημένα και υγιεινά.
Ποικιλία, ισορροπία και θρέψη είναι οι λέξεις-κλειδιά, που θα πρέπει να χαρακτηρίσουν τη διατροφή των εξετάσεων. Καμία ομάδα τροφών δεν πρέπει να παραλείπεται ή να απαγορεύεται. Η κάθε μια έχει να μας προσφέρει θρέψη σε διαφορετικά επίπεδα.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μας δίνουν πολύτιμες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και νερό.
Οι αμυλούχες τροφές (ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, ψωμί) μας δίνουν γλυκόζη, το ενεργειακό νόμισμα του σώματος μας.
Οι πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά) μας δίνουν ενέργεια, διαφυλάσσουν τους μύες μας και βοηθούν στην ανάπλαση των ιστών.
Τα λίπη (ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί) μας δίνουν ενέργεια και βοηθούν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία.
Tα γαλακτοκομικά είναι η κυριότερη πηγή ασβεστίου, σημαντικό για την υγεία των οστών.
2. Μην παραλείπετε γεύματα, ειδικά το πρωινό.
Όταν ξυπνάμε έχουμε περάσει ήδη αρκετές ώρες χωρίς φαγητό. Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα, που θα ξυπνήσει και μεταβολικά το σώμα μας και θα το προετοιμάσει για όλες τις δραστηριότητες, που ακολουθούν. Το πρωινό είναι και το γεύμα, που οι έρευνες δείχνουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους μας.
Ακόμα και αν το πρόγραμμα του διαβάσματος σας περιορίζεται σε κάποιες ώρες, αυτό δε σημαίνει ότι το σώμα σας δεν έχει ανάγκες και το υπόλοιπο της ημέρας. Μεγάλες περίοδοι χωρίς τροφή οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας (υπογλυκαιμία) με κύριο σύμπτωμα την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, τους πονοκεφάλους και τις ζαλάδες. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας αποσπάσει και τελικά να επηρεάσει αρνητικά το πρόγραμμα διαβάσματός σας. Προσπαθήστε λοιπόν να τρώτε πάντα πρωινό, δύο κύρια γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, και ενδιάμεσα σνακ για να μπορεί το σώμα σας να ανταπεξέλθει στη δύσκολη αυτή περίοδο.
3. Καταναλώστε πολλά υγρά.
Η κατανάλωση πολλών υγρών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων είναι εξίσου σημαντική όσο και μια ισορροπημένη διατροφή. Το σώμα μας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του νερό και σε ένα τέτοιο περιβάλλον γίνονται όλες εκείνες οι αντιδράσεις, που μας βοηθούν να χρησιμοποιούμε την ενέργεια, που παίρνουμε με την τροφή. Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι ή ληθαργικοί, ίσως είναι ένα σημάδι του σώματός σας ότι δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά. Είναι σημαντικό λοιπόν να καταναλώνετε υγρά, κυρίως νερό ή άλλα ροφήματα. Προσοχή όμως σε εκείνα, που περιέχουν καφεΐνη ή μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Μπορείτε να πετύχετε την επιθυμητή ενυδάτωση και χωρίς τις παρενέργειες της καφεΐνης ή τις θερμίδες των αναψυκτικών.
4. Καφεΐνη- φίλος ή εχθρός;
Ένα σώμα σε κατάσταση άγχους χαρακτηρίζεται από ταχυκαρδία, πιο γρήγορη αναπνοή και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Πόσο καλή μπορεί να είναι η κατανάλωση μιας ουσίας, που έρχεται να εντείνει περισσότερο αυτά τα συμπτώματα;
Επιπλέον, η καφεΐνη προκαλεί αφυδάτωση του σώματος μας λόγω της διουρητικής της ιδιότητας αλλά και υπερδιέγερση, που προκαλεί διαταραχές ύπνου. Προσπαθήστε να μετριάσετε την πρόσληψη καφεϊνούχων ροφημάτων όπως ο καφές και τα αναψυκτικά με καφεΐνη.
5. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αυτοσυγκέντρωση και αίσθημα κόπωσης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες για τα κορίτσια εξαιτίας της περιόδου τους. Οι κύριες τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
6. Τρώτε περισσότερα ψάρια.
Τα ψάρια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε θερμίδες. Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, ξιφίας, σολωμός) ειδικότερα, περιέχουν μια κατηγορία λιπών (ω3), που βοηθάει την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία. ʼλλες πηγές αυτών των λιπαρών είναι οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.
7. Γίνετε περισσότερο δραστήριοι.
Η άσκηση έχει ευεργετικές ιδιότητες και έντονη αντικαταθλιπτική δράση. Εκμεταλλευτείτε ένα διάλλειμα από το διάβασμα και κάντε δραστηριότητες, που πραγματικά απολαμβάνετε. Μπορεί να είναι μια βόλτα με το σκύλο, περπάτημα με φίλους ή ακόμα και χορός μέσα στο δωμάτιο. Θα σας δώσει λίγο χρόνο μακριά από το διάβασμα, πολλή χαλάρωση και σίγουρα καλύτερη απόδοση όταν επιστρέψετε και πάλι στα βιβλία.
8. Ο ύπνος είναι σημαντικός!
Προσπαθήστε να αποφύγετε την παγίδα του διαβάσματος στερώντας από τον εαυτό σας τον πολύτιμο ύπνο, που χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια του ύπνου δίνετε στο σώμα σας την ευκαιρία να αναρρώσει από μία δύσκολη και απαιτητική ημέρα διαβάσματος, να αφομοιώσει τις πληροφορίες, και να είναι έτοιμο να αποδώσει και πάλι.
Οι εξετάσεις σύντομα θα τελειώσουν. Οι διατροφικές συνήθειες, όμως, που διαμορφώνονται από τα σχολικά χρόνια μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, ακολουθούν και έτσι καθορίζουν την υγεία του ατόμου και στο υπόλοιπο της ζωής του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σημερινοί μαθητές είναι οι γονείς και τα πρότυπα του αύριο.
Πηγή: http://www.diatrofi.gr/index.php/bri...BF%CF%86%CE%AE
13-05-2012, 21:12 #144
- Join Date
- Apr 2011
- Posts
- 2,656
ΔΕΗ -Αλλο χαρατσι.....
Είναι περίπου 24% επί της Αξίας του Ρεύματος....
Παράνομα και χωρίς οι καταναλωτές να έχουν ιδέα τι πληρώνουν, η ΔΕΗ εισπράττει δικό της ?χαράτσι? το οποίο αναφέρεται στους λογαριασμούς της σαν ? ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ -Ν.2773/99 άρθρο 29″ το οποίο το υπολογίζει με άγνωστο ποσοστό επί της αξίας του καταναλωθέντος ηλεκτρικού ρεύματος!
Υποτίθεται ότι με τα χρήματα αυτά (κανείς δεν γνωρίζει πόσα συγκεντρώνονται κάθε φορά?) καλύπτονται όσοι είναι εντεταγμένοι στο ?κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ? κ.λ.π.
Το άρθρο 29 του Νόμου 2773/99, όμως, έχει καταργηθεί από τον Αύγουστο του 2010, με νεότερο νόμο που έχει δημοσιευθεί κανονικά και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!
Αυτό σημαίνει ότι η είσπραξη του ?χαρατσιού? αυτού είναι -τουλάχιστον τυπικώς- παράνομη και εφ όσον ασκηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί στην επιστροφή των παρακρατηθέντων παρανόμως χρημάτων. ( εκτός αν σπεύσει η ?κυβέρνηση? να καλύψει την παρανομία με νομικά εφευρήματα?)
Την υπόθεση ανακάλυψε και παρουσίασε ο κ. Παπαδάκης στην πρωινή του τηλεοπτική εκπομπή!
24-05-2012, 18:27 #145
- Join Date
- Apr 2011
- Posts
- 2,656
Επειδή πρόσφατα βάλαμε στόχο με τη διατροφολόγο μου να αυξήσω τα οιστρογόνα μου που είναι χαμηλά, μου πρότεινε την κατανάλωση σόγιας. Παραθέτω ένα άρθρο σχετικά με τη σόγια.
Eίναι η σόγια «μαγική» τροφή;
H σόγια και τα προΪόντα της αποτελούν εδώ και αιώνες καθημερινή τροφή των ασιατικών λαών. Πολλές μελέτες συμπεραίνουν πως η σόγια αποτελεί παράγοντα μακροζωίας για τους λαούς αυτούς, αλλά και καλής υγείας, αφού δρα αποτρεπτικά σε πολλές ασθένειες. Tα τελευταία χρόνια, βέβαια, πολλές είναι οι φωνές που προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της σόγιας στην υγεία μας, ιδίως της μεταλλαγμένης, αλλά όχι μόνο αυτής. Ποιες είναι οι ιδιότητες της σόγιας, λοιπόν, και πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από την κατανάλωσή της, αποφεύγοντας να εκτεθούμε σε πιθανούς κινδύνους;
Η διατροφική αξία της σόγιας (σε 100 γρ.)
Θερμίδες : 141
Aσβέστιο: 83 mg
Λίπος : 7,3 γρ.
Xοληστερίνη : 0
Φυτικές ίνες : 6,1 mg
Σίδηρος : 3 mg
Κάλιο : 510 mg
Πρωτεΐνη : 14 γρ.
Bιταμίνη E : 1,1 mg
Ψευδάργυρος : 0,9 mg
Tα οφέλη της σόγιας
H σόγια έχει κατά καιρούς υμνηθεί για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Aς δούμε όμως με ψυχραιμία ποιες είναι πραγματικά οι ευεργετικές και ποιες οι επιβλαβείς ιδιότητές της.
Yψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη. Όσοι προσέχουν πολύ τη διατροφή τους, αλλά και οι χορτοφάγοι, ξέρουν εδώ και χρόνια ότι τα τρόφιμα που έχουν πρωτεΐνες σόγιας αποτελούν ένα πολύ καλό υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων. Tα παραδοσιακά προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου ή το γάλα σόγιας, έχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Tο τόφου, για παράδειγμα, μας δίνει περίπου 9 γρ. πρωτεΐνης σε μία μερίδα (115 περίπου γραμμαρίων προϊόντος), τη στιγμή που η προτεινόμενη καθημερινή ποσότητα πρωτεΐνης είναι περίπου 63 γραμμάρια για τους άνδρες και 50 γραμμάρια για τις γυναίκες. Aσφαλώς, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι πρωτεΐνες της σόγιας είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας από τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Eίναι καλό, λοιπόν, να συνδυάζουμε τη σόγια με προϊόντα ολικής άλεσης, όταν δεν υπάρχει άλλη πηγή πρωτεΐνης στο τραπέζι.
Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου. Πολλές μελέτες δείχνουν πως η τακτική κατανάλωση σόγιας μπορεί να μας προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου. Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε μια ομάδα φυτικών χημικών, τις ισοφλαβόνες, οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ρυθμίζοντας τις ορμόνες στον οργανισμό μας.
Προστατεύει από καρδιοπάθειες. Έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες η ευεργετική επίδραση της σόγιας στο καρδιαγγειακό σύστημα. Φαίνεται πως, χάρη στις ισοφλαβόνες, η σόγια μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης (και ιδιαίτερα της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης) και την πίεση, ενώ είναι πιθανό να αποτρέπει την αθηροσκλήρωση.
Προστατεύει από την οστεοπόρωση. Ένα φλιτζάνι τόφου περιέχει 204 mg ασβεστίου, ενώ καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 1.000 mg. Ο συνδυασμός, λοιπόν, μέτριας κατανάλωσης σόγιας, όπως και γαλακτοκομικών, μαζί με τακτική άσκηση περιορίζει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Aνακουφίζει στην εμμηνόπαυση. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα προϊόντα σόγιας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικά στάδια.
Bοηθά τα «καλά» βακτήρια. Tο μίζο (παράγωγο της σόγιας), όπως και το γιαούρτι, θεωρείται καλή προβιοτική τροφή. H κατανάλωση τέτοιων τροφών λίγες φορές την εβδομάδα αποτρέπει την ανάπτυξη ζημιογόνων μικροοργανισμών και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Eίναι θρεπτική. Eκτός από καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, η σόγια είναι καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου, ψευδάργυρου και σεληνίου.
Πώς να ωφεληθούμε από τη σόγια
? Nα αγοράζουμε βιολογική σόγια ή πιστοποιημένα μη μεταλλαγμένη σόγια.
? Nα μην αγοράζουμε προϊόντα σόγιας που είναι πολύ επεξεργασμένα και να προτιμάμε τα «κλασικά» προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα, το τόφου, το μίζο.
? Nα τρώμε σόγια με μέτρο και να συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με όσπρια ή άπαχο κρέας για πρωτεΐνη.
? Nα αντικαθιστούμε το 20% του αλευριού που χρησιμοποιούμε με αλεύρι σόγιας, κατά προτίμηση βιολογικό.
? Nα μη θεωρούμε τη σόγια «διατροφικό θαύμα», όπως πολλές φορές την αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά έναν άλλο κρίκο σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Oι κίνδυνοι της σόγιας
Αρκετά δημοσιεύματα έχουν δημιουργήσει θόρυβο γύρω από τους πιθανούς κινδύνους της σόγιας. Tο γενικό συμπέρασμα είναι ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά τα παραδοσιακά προϊόντα σόγιας (τόφου, μίζο κλπ.) και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο. Όμως, στην περίπτωση που η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων προϊόντων σόγιας ή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων σόγιας είναι μεγάλη, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες άμεσα.
Kαρκίνος του μαστού. Δεν είναι σαφές αν η σόγια μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού, καθώς υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν και τα δύο. Mελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πριν από δύο εβδομάδες, αποφαίνεται ότι η σόγια ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αυτό για τις γυναίκες που δεν έχουν ασιατική καταγωγή.
Kίνδυνος από τα φυτο-οιστρογόνα. H υψηλή περιεκτικότητα της σόγιας σε φυτο-οιστρογόνα την καθιστά πιθανώς επικίνδυνη όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από βρέφη. Oπωσδήποτε, το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα είναι προτιμότερα από το γάλα σόγιας.
Aλλεργίες. Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις αλλεργιών και δυσανεξιών στη σόγια. Bρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η γενετικώς τροποποιημένη σόγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες συχνότερα από ό,τι η συμβατική ή η βιολογική σόγια. O καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν έχει αλλεργία στη σόγια είναι να τρώει αρχικά μικρές ποσότητες. Όσοι έχουν αλλεργία στα φιστίκια, στον αρακά, στα ρεβίθια, στη σίκαλη, στο σιτάρι, στο κριθάρι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και στη σόγια.
Ποια σόγια είναι ασφαλής
Σύμφωνα με τις έρευνες της Greenpeace, στη χώρα μας εισάγονται κάθε χρόνο πάνω από 250.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας από τις HΠA και την Aργεντινή. Oι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων οργανισμών έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις 18 Aπριλίου του 2004, και επιβάλλουν να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στα προϊόντα και στις ζωοτροφές που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά σε ποσοστό πάνω από 0,9%, ακόμη κι αν τα προϊόντα αυτά έχουν χάσει το DNA τους κατά την επεξεργασία. Tο γεγονός ότι δεν βλέπουμε την ετικέτα «Mεταλλαγμένο» πάνω στις συσκευασίες σημαίνει ότι είμαστε ασφαλείς; Όχι ακριβώς. Μάλλον σημαίνει πως δεν υπάρχει ακόμη ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός. Πάντως, μετά τη νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα, που ισχύει στη χώρα μας από τον Aπρίλιο του 2004, τα προϊόντα σόγιας που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ και δεν φέρουν ένδειξη γενετικής τροποποίησης θεωρούνται ασφαλή. H λύση, λοιπόν, βρίσκεται στη βιολογική σόγια.
Tα πολλά «πρόσωπα» της σόγιας
Περίπου τα 2/3 των συσκευασμένων τροφίμων περιέχουν παράγωγα σόγιας, όπως σογιέλαιο, λεκιθίνη σόγιας (σε σοκολάτες, δημητριακά, παγωτά, μαργαρίνες, γλυκά) ή σογιάλευρο. Πρωτεΐνη σόγιας βρίσκεται σε πολλές τροφές (αναψυκτικά διαίτης, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, μπισκότα κλπ.). Aς δούμε ποιες είναι οι «καθαρές» μορφές της σόγιας που βρίσκουμε στην αγορά.
Γάλα σόγιας. Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας που έχουν μουλιάσει σε νερό. Tο υγρό που παράγεται είναι το γάλα σόγιας. Συνήθως έχει μια γεύση που θυμίζει όσπριο, αν και πολλά γάλατα σόγιας έχουν φυσικά ενισχυτικά γεύσης.
Eίναι καλό εναλλακτικό γάλακτος για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Γιαούρτι σόγιας. Παρασκευάζεται όπως και το κοινό γιαούρτι, προστίθενται δηλαδή ένζυμα στο γάλα σόγιας.
Tόφου. Mοιάζει με μαλακό τυρί και φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Δεν έχει ιδιαίτερη γεύση, έχει όμως την ικανότητα να απορροφά τις γεύσεις των άλλων συστατικών του φαγητού. Συνήθως, το βρίσκουμε μέσα σε συσκευασίες με νερό. Mπορεί να ψηθεί, να αναμειχθεί με λαχανικά σε stir fry. Ακόμη και καπνιστό τρώγεται!
Mίζο. Oι γιαπωνέζοι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα πιάτο σούπας μίζο. Είναι αρκετά αλμυρό και μοιάζει με πυκν
ή αλοιφή. Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, ρύζι και αλάτι και συχνά παλαιώνεται μέχρι τρία χρόνια. Yπάρχουν διαφορετικά είδη μίζο, γιατί υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι παρασκευής.
Σογιέλαιο. Mε χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, το σογιέλαιο είναι πιο υγιεινό από άλλα σπορέλαια και έχει φυσικά αντιοξειδωτικά.
Πρωτεϊνη σόγιας. Δίνει υφή σε διάφορα προϊόντα, όπως ντρέσινγκ για σαλάτες, σούπες, υποκατάστατα κρέατος. Tη βρίσκουμε και σε μορφή μικρών κομματιών ή νιφάδων σόγιας, που χρησιμοποιούνται σε χορτοφαγικές συνταγές.
Σάλτσα σόγιας. Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, νερό και αλάτι και νοστιμίζει τα φαγητά. Διαβάζετε τα συστατικά και αποφεύγετε εκείνες τις σάλτσες με πολλά τεχνητά αρώματα.
24-05-2012, 21:48 #146
- Join Date
- Apr 2011
- Posts
- 2,656
Υπό διερεύνηση ο συσχετισμόςΚίνδυνος παχυσαρκίας για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν παχυσαρκίας συγκριτικά με εκείνα που γεννιούνται φυσιολογικά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείων Παίδων της Βοστόνης, με επικεφαλής τη Δρ Σουζάνα Χου, μελέτησαν 1.255 ζεύγη μητέρων-βρεφών και διαπίστωσαν ότι ενώ κατά τη στιγμή της γέννησης το βάρος των παιδιών κατά μέσο όρο δεν διαφέρει ανεξάρτητα με την μέθοδο του τοκετού (φυσιολογικός ή καισαρική τομή), στην ηλικία των τριών ετών τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν παχυσαρκία.
Η αιτία γι' αυτό δεν είναι ξεκάθαρη, αν και οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καισαρική τομή μπορεί να επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο των παιδιών, κάτι που στη συνέχεια επιδρά αρνητικά στην ικανότητα επεξεργασίας και πέψης της τροφής τους.
Από την άλλη, οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή, τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο σε σχέση με όσες γεννούν φυσιολογικά, γεγονός που επίσης μπορεί να επηρεάζει το βάρος των παιδιών τους. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι διαφορετικές ορμόνες που επηρεάζουν το μελλοντικό βάρος του παιδιού, απελευθερώνονται ανάλογα με το είδος του τοκετού.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα, ενώ τόνισαν ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει πως η ίδια η καισαρική τομή προκαλεί παχυσαρκία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι μητέρες που σκοπεύουν να γεννήσουν με καισαρική τομή, καλό θα είναι να ενημερώνονται για τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού τους. Σχεδόν ένας στους τέσσερις τοκετούς στις ανεπτυγμένες χώρες γίνεται πλέον με καισαρική. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας του παιδιού, ιδίως αναπνευστικά και αλλεργίες.
24-05-2012, 22:06 #147
- Join Date
- May 2012
- Location
- Ιωάννινα
- Posts
- 481
Σχετικά με την σόγια:
Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες αποδίδουν περίπου 4kcal/γρ.
Τα λιπαρά 9kcal/γρ.
Μεταλλαγμενη σόγια ταΐζουν τα ζώα, γιατί είναι πολυ φθηνότερη ζωοτροφη. Επίσης παράγωγα της Σογιας και του καλαμποκιού, που είναι τα πιο ευρέως καλλιεργουμενα μεταλλαγμένα φυτά έχουν σχεδόν όλες οι έτοιμες τροφές. Μπισκότα, κεικ, τσιπς. Όπως προειπα μέσου του κύκλου της ζωής απο τα ζώα που τα τρώνε περνάνε και σε εμάς, μέσω γαλακτοκομικών, κρέατος.
05-06-2012, 15:28 #148
- Join Date
- Apr 2011
- Posts
- 2,656
Νερό, τσάι και ξηροί καρποί εναντίον διαβήτη
Η κατανάλωση νερού αντί για χυμούς ή αναψυκτικά μπορεί να σώσει τις γυναίκες από τον διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη
Νέες μελέτες μαρτυρούν ότι απλές διατροφικές επιλογές μπορούν να κρατήσουν σε? απόσταση ασφαλείας τον διαβήτη. Η «συνταγή» της υγείας περιέχει νερό, (πολύ) τσάι αλλά και ξηρούς καρπούς.
Το νερό
Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Clinical Nutrition», ότι οι γυναίκες που προτιμούν να πίνουν νερό και αποφεύγουν τα αναψυκτικά ή τους χυμούς, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η αντικατάσταση των ποτών που περιέχουν ζάχαρη με νερό μπορεί να κρατήσει μακριά το μεταβολικό σύνδρομο, ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλη περιφέρεια μέσης, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης , υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλό σάκχαρο του αίματος.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, εάν ένα άτομο καταναλώνει ποτά με ζάχαρη και απλώς προσθέσει σε αυτήν τη συνήθεια και την κατανάλωση νερού, δεν προστατεύει τον οργανισμό του.
Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από μελέτη των διατροφικών συνηθειών 83.000 γυναικών επί περισσότερα από 10 χρόνια. Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές συνελέγησαν από τη μεγάλη αμερικανική διαχρονική μελέτη «Nurses? Health Study» η οποία αφορά καταγραφή της υγείας και του τρόπου ζωής δεκάδων χιλιάδων αμερικανίδων νοσοκόμων.
Στο πλαίσιο της μελέτης περιελήφθησαν 82.902 γυναίκες οι οποίες απαντούσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία και τη διατροφή τους επί 12 έτη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 2.700 γυναίκες ανέπτυξαν διαβήτη.
Όπως προέκυψε, η ποσότητα νερού που κατανάλωνε η κάθε γυναίκα δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο για διαβήτη που αντιμετώπιζε ? είναι χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από έξι ποτήρια νερό την ημέρα αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο για διαβήτη σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτήρι νερό την ημέρα. Ωστόσο, η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη και χυμών συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη? περίπου 10% για κάθε ποτήρι που καταναλωνόταν κάθε ημέρα.
Με βάση τα στοιχεία οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αν η κάθε γυναίκα αντικαθιστούσε ένα ποτήρι αναψυκτικού ή χυμού με ένα ποτήρι νερό, ο κίνδυνος για διαβήτη θα έπεφτε κατά 7%-8%.
Αν και αυτή η μείωση του κινδύνου δεν είναι μεγάλη, με δεδομένη τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη στον πληθυσμό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Φρανκ Χου. Συγκεκριμένα μείωση της τάξεως του 7% στον κίνδυνο διαβήτη μεταφράζεται στο ότι ενώ θα εμφανιζόταν διαβήτης σε 10 στις 100 γυναίκες με τη «συνταγή» του νερού η αναλογία θα έπεφτε στις 9 ανά 100.
Το τσάι
Μελέτη σε πληθυσμούς της Ευρώπης έδειξε ότι τα άτομα που πίνουν τέσσερις κούπες τσάι την ημέρα αντιμετωπίζουν μειωμένο κατά 20% κίνδυνο για διαβήτη. Η μελέτη διεξήχθη από ειδικούς του Κέντρου Λάιμπνιτς για την Ερευνα στον Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και δημοσιεύθηκε στη δικτυακή επιθεώρηση «PLoS One». Περιελάμβανε 12.403 άτομα με διαβήτη τύπου 2 από 26 κέντρα οκτώ ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο) καθώς και δεκάδες χιλιάδες υγιείς εθελοντές.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Κρίστιαν Χέρντερ «από τα στοιχεία μας προέκυψε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών τσάι την ημέρα συνδέεται με μείωση του κινδύνου για διαβήτη της τάξεως του 20%. Ωστόσο για να υπάρχουν οφέλη, η κατανάλωση πρέπει να είναι μεγάλη. Για παράδειγμα η μελέτη μας έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν μια με τρεις κούπες τσάι ημερησίως δεν εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με όσα δεν έπιναν καθόλου τσάι».
Σύμφωνα με τον ερευνητή, το τσάι πιθανότατα επιδρά στην πρόσληψη και στην απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό ενώ παράλληλα προστατεύει τα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος από τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν βλάβες. «Εκτιμάται ότι η ευεργετική δράση του τσαγιού οφείλεται στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχει» κατέληξε ο δρ Χέρντερ.
Οι ξηροί καρποί
Από μια τρίτη μελέτη ειδικών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα προέκυψε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στον διαβήτη και στις καρδιοπάθειες. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν περισσότερα από 13.000 άτομα (μεταξύ των εθελοντών ως ?λάτρεις των ξηρών καρπών? θεωρήθηκαν εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον 7-8 γραμμάρια ξηρών καρπών όπως κάσιους, καρύδια και φιστίκια την ημέρα).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, όσοι κατανάλωναν ξηρούς καρπούς ήταν πιο αδύνατοι και είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ- δείκτης που αποτελεί το πηλίκο του βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς.
Συγχρόνως οι λάτρεις των ξηρών καρπών παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών που συνδέονται με φλεγμονές και καρδιοπάθειες ενώ αντιμετώπιζαν και μειωμένες κατά 5% πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο το οποίο μεταξύ άλλων έχει άμεση σύνδεση με τον διαβήτη.
Όπως συγκεκριμένα εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Κάρολ Ο? Νιλ «η μείωση του βάρους στα άτομα που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς σε σύγκριση με όσα δεν κατανάλωναν ήταν της τάξεως των 1,9 κιλών, η μείωση του ΔΜΣ της τάξεως των 0,9 κιλών/m²και της περιφέρειας της μέσης της τάξεως των 2 εκατοστόμετρων».
Παράλληλα η μείωση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο έπεφτε κατά 5% στα άτομα που έτρωγαν ξηρούς καρπούς σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ενώ τα άτομα αυτά παρουσίαζαν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης τεσσάρων παραγόντων- «κλειδιών» του μεταβολικού συνδρόμου (κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο του αίματος και χαμηλά επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης).
Η κατανάλωση ξηρών καρπών φάνηκε επίσης να συνδέεται με μεγαλύτερη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και φρούτων και μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ και τροφών με επιπρόσθετη ζάχαρηnull
06-06-2012, 00:29 #149
- Join Date
- Dec 2011
- Posts
- 273
Για να χαμογελάσουμε (που απαλλαχθήκαμε) και να μας κοπεί η όρεξη, παραθέτω λινκ με ένα κάρο σαβουροφαγητά που πλασαρίστηκαν ως το νέο τρεντ (για κάποιον λόγο κάποιος νόμιζε ότι θα πουλήσουν-καταναλωθούν) αλλά για κάποιον περίεργο λόγο δεν πούλησαν και αποσύρθηκαν (τι κρίμα :spin: )
Το νούμερο 24 είναι όλα τα λεφτά! Θα ήθελα να γνωρίσω τον εμπνευστή της ιδέας... η φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναχαιτίσει επείγον αίσθημα πείνας
Foods you will never eat again
06-06-2012, 01:47 #150
- Join Date
- Dec 2011
- Posts
- 273
http://kickincarbclutter.blogspot.co...nd-atkins.html
Εξηγεί γιατί χρειάζεται το induction period (2 εβδομάδες) της δίαιτας άτκινς και γιατί τα κιλά που χάνονται συνήθως σε αυτές τις δύο εβδομάδες (που είναι πολλά για τους περισσότερους που την ακολουθούν, γύρω στα 5-6 κατά μέσον όρο) είναι κατά κύριο λόγο νερό.
Είναι μια δημοφιλής παρανόηση που βλέπω να υπάρχει γραμμένη σε πολλά σάιτ. Οι περισσότεροι κάνουν άτκινς για λίγες εβδομάδες ακριβώς επειδή έχουν ακούσει για την γρήγορη απώλεια κιλών... Εάν πίνεις αρκετό νερό δεν χάνεις σχεδόν τίποτα (σαν εμένα).
Το σώμα μας αρχίζει να καίει το αποθηκευμένο λίπος ( :thumbup: ) προς το τέλος της εισαγωγικής περιόδου, αφού έχει προσαρμοστεί στην έλλειψη σύνθετων υδατανθράκων (αποφεύγουμε ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι).
Όσοι κάνουν low carb diet ή το σκέφτονται ας ρίξουν μια ματιά στο συγκεκριμένο μπλογκ, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, μιλάει για την δική της εμπειρία και πολλές συμβουλές είναι εκ των έσω
Διάφορα
02-08-2025, 21:14 in Με καφέ και συμπάθεια....