Results 1 to 6 of 6
Thread: Η γυναικεια ομορφια
-
09-03-2009, 18:21 #1
Η γυναικεια ομορφια
Τι ειναι ομορφο;Tι δεν ειναι;
Ειναι γνωστο το ρητο "Beauty is in the Eye of the Beholder".Σε ελευθερη μεταφραση,η ομορφια εξαρταται απο τον ποιον/α την κοιταζει.Οι γενικευσεις στους "κανονες"της γυναικειας ομορφιας,ειναι μαλλον αποτυχημενες,αφου στο περασμα των αιωνων,τα προτυπα ομορφιας εχουν τοσο αλλαξει,σμιλευτει αναλογα με τις επιταγες αλλοτε των οικονομικο-κοινωνικων συνθηκων,αλλοτε αναλογα με τα ηθη,αλλοτε συμπλεοντας με τη μοδα,που το υγιες βλεμμα προς την ομορφια,ειναι ετεροκαθοριζομενο.Οι γυναικες,καταπιεσμενες μεσα στο περασμα των αιωνων,εκαναν απιστευτες θυσιες ενιοτε,για να κατεχουν την πολυποθητη ομορφια.Στην Κινα,οι γυναικες για σχεδον 1000 χρονια,ηταν "υποχρεωμενες"να μενουνε αναπηρες,αφου το προτυπο της ομορφιας επιτασσε τα "δεμενα"ποδια,που μονο με νομο κατορθωσε η Δημοκρατια της Κινας να περιορισει τη βαρβαρη αυτη συνηθεια,το 1949.Τα οστα των ποδιων σπαζονταν απο τη μικρη ηλικια,κατοπιν δενονταν σφιχτα,και αυτη η διαδικασια συνεχιζοταν αδιακοπα,μεχρι η γυναικα να αποκτουσε τα λεγομενα "ποδια με το σχημα του λωτου".Μη μου πειτε,παντως η εκφραση ειναι ποιητικη!
Η αληθεια δεν ηταν καθολου ποιητικη.Οι γυναικες αυτες,εμεναν αναπηρες,στηριγμενες πανω σε αλλους για να περπατησουν,ανικανες να συντηρησουν οι ιδιες τον εαυτο τους,απλα εκαναν εναν ταχαμου καλο γαμο,καθως τα ποδια αυτα θεωρουνταν ιδανικο στοιχειο ομορφιας απο τους επιδοξους μνηστηρες.Το συνεχες κλεισιμο μεσα σε πανια και ο ελλειπης αερισμος του δερματος,δημιουργουσε μυκητες,που εκαναν τα ποδια αυτα τα "λουλουδενια",να βρωμανε αφορητα!
Απειρες θυσιες εκανε το γυναικειο φυλο στο κυνηγι της ομορφιας.Κορσεδες που δεν αφηναν τα πνευμονια να χορτασουν αναπνοη,πανυψηλα τακουνια που δημιουργουν προβλημα μετα απο συχνη τους χρηση,σουτιεν που πιεζαν για να φαινεται το στηθος πιο μεγαλο,η θελκτικο,στενοτατα παντελονια,κρεμες με υδραργυρο για ασπρο δερμα,ολα τα εχουμε κανει για την ομορφια!Και τα κανουμε ακομη.Γιατι παιζει ρολο και ο ετεροκαθορισμος της ομορφιας,που συνηθως,στους δικους μας καιρους,οριζεται απο τα ΜΜΕ,τα γυναικεια περιοδικα,τους image makers,τους δημιουργους μοδας.
Απιστευτες τραγωδιες και δυστυχιες εχουν στηριχτει στο κυνηγι της ομορφιας,που οδηγει πολλες φορες στον παραλογισμο.Ξερουμε ολες επωνυμες γυναικες,που τρεχοντας πισω απο το προτυπο αυτο,οχι μονο δεν εγιναν πιο ομορφες,αλλα παραμορφωθηκαν,απο αλλαγες που ηταν παρα φυσει,υπερβολικες η κακως καμωμενες απο επιτηδειους πλαστικους.Και τι δεν κανουμε για την ομορφια.Λιποαναρροφησεις,ε νεσεις botox,lifting,προσθετικες στηθους,καθομαστε να ψηνομαστε σε μηχανηματα μαυρισματος,λιωνουμε κατω απο σεσουαρς,βαφες για τα μαλλια,στερουμαστε απολαυσεις γευστικες,ξοδευουμε χρηματα για να την αγορασουμε την ομορφια αυτη,ειτε πιστευουμε οτι ειναι ενα μοδατο ρουχο,ενα πανακριβο αξεσουαρ,ειτε ενα σωμα επιθυμητο.
Τα στερεοτυπα,καθοριζουν ενα μεγαλο μερος απο το τι θεωρειται επιθυμητο,οπως και η προσωπικοτητα του καθε ανθρωπου παιζει μεγαλο ρολο σε αυτο.Σκεφτομαι πως η Barbra Streizand,κερδισε δεκαδες βραβεια,τοσο στη μουσικη οσο και στον κινηματογραφο,ενω αρνηθηκε να κανει εγχειρηση στη μυτη της,οπως το Hollywood προετρεπε,για να "χωρεσει"στα δικα του προτυπα ομορφιας.Η Μarilyn Monroe,μια απο τις ομορφοτερες γυναικες που εχουν περασει απο τον κινηματογραφο διεθνως,κατα γενικη ομολογια,αντιθετα,πεθανε μονη της,εχοντας καταπιει βαρβιτουρικα.
Ποιο ειναι το οριο;Που θα φτανατε για να ειστε ομορφη;Tι λεει το Νip/Tuck;To δελτιο καιρου;O ταδε μοδιστρος;
Φυσικα,υπαρχει οριο.Υπαρχει η χρυση τομη.Εξαρταται απο εμας τις ιδιες τις γυναικες,απο το τι υιοθετουμε ως υγιες,η τι αποτιναζουμε ως μη υγιες.Η συγκριση μας με προτυπα ομορφιας,φερνει συγχυση μεσα μας,ακυρωση της εικονας μας στον καθρεφτη και απαξιωση της.
Η ποιητρια ρωταει:γιατι η ταπεινη στην οψη Jane Eyre,φτωχη και τοσο συνηθισμενη εμφανισιακα,ητανε τοσο ομορφη στα ματια του κυριου Rochester;Eνω η Scarlett O'Hara,εγκαταλειφθηκε απο τον Rett;"Ποιος φταιει;Kανενα στομα δεν το'βρε και δεν το΄πε ακομα"...
Για να μη ρωτατε,μα τι επαθε αυτη εδω,σας λεω οτι ανοιξα αυτο το θεματακι,γιατι θα ηθελα να ακουσω τι ειναι για σας η γυναικεια ομορφια.Eχετε προτυπα;Θεωρειτε ομορφο τον εαυτο σας;Θα κανατε κατι ακραιο για να την αποκτησετε;Eχει σημαδεψει τη ζωη σας το κυνηγι της ομορφιας;Εχετε χασει ποτε καποιον/α εξαιτιας της εμφανισης σας;Η ψυχολογια μας πιστευετε οτι παιζει ρολο στο αν ειμαστε ομορφοι η οχι;Aλλοι παραγοντες;
Ν΄απαντησω πρωτη,καθως εγω εθεσα τα ερωτηματα.
Για μενα δεν υπαρχει η απολυτη ομορφια.Πιστευω ακραδαντα στο "beauty is in the eye of the beholder".Υπηρξα θυμα του κυνηγιου της,ενιωθα χρονια μειονεκτικα.Κυριως στην εφηβεια μου,οπου ενιωθα σαν σακι πατατες,χαχα.Περασαν χρονια για να κοιταξω τον εαυτο μου με καθαρο βλεμμα,επηρεαζομουν φοβερα απο σχολια και κριτικες.Πιστευω φυσικα οτι η ομορφια ανοιγει δρομους,αλλα οχι τοσους οσο η εσωτερικη γαληνη.Εναν γκομενο τον εχασα,κι ας μην ειχε η αλλη την εσωτερικη γαληνη.Τοτε εκλαψα,τωρα γελαω.
- 11-03-2009, 22:48 #2
Απόλυτη ομορφιά δεν υπάρχει, συμφωνώ. Είναι θέμα οπτικής γωνίας (κι αν όχι απόλυτα, κατά ένα μεγάλο μέρος). Πρότυπα είχα, πιο μικρή, θα ήθελα διακαώς να είμαι πιο αδύνατη, ή μάλλον να έχω λιγο πιο αρμονικό σώμα. ΄Οχι πως με αυτό το σώμα που είχα, υπήρξε ποτέ πρόβλημα.Εγώ έβλεπα την κυτταρίτιδα, οιάλλοι όχι! Αντρες είχα πάντα, δόξα τω Θεώ, ίσως και λόγω δουλειάς η προσφορά ήταν πάντα μεγαλύτερη απ΄τη ζήτηση. Και ένοιωθα πάντα όμορφη, ακόμα και τώρα που κοντεύω τα 50, με 30 κιλά πάνω απ΄το κανονικό πιστεύω πως είμαι όμορφη και το χαίρομαι. και 'ζήτηση" έχω ακόμα. Νοιώθω πως γερνάω, μου το λέει το σώμα μου καθε μέρα που περνάει, τα γόνατα που κάνουν χρουτς χρουτς, η μέση που πονάει, οι γκρίζες τριχούλες στα μαλλιά...όμως όποτε παραπονεθώ (άντε με λίγο νάζι) μου λένε όλοι τι ανοησίες λέω και πως είμαι μικρή ακόμα...και κάποιοι τολμηροί τι κάνω το βράδυ!
Είναι μέσα μας η ομορφιά. Και αν νοιώθουμε όμορφοι, έτσι μας βλέπουν!
13-03-2009, 15:37 #3
Φυσικά και η ομορφιά είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα...
Η μάλλον όχι.... Αν πάρουμε την ομορφιά ως μια αυθύπαρκτη έννοια, νομίζω πως κατα κύριο λόγο έχει μέσα της αντικειμενικότητα.... Ποτέ μια γυναίκα με κάποια παραμόρφωση στο πρόσωπο δεν προβλήθηκε ως πρότυπο ομορφιάς.. Αντίθετα, μια γυναίκα με όμορφα μεγάλα μάτια, ωραία δέρμα, πλούσια μαλλιά, σαρκώδη χείλη, διαχρονικά θωρείτο όμορφη και επιθυμητη. Δεν κάνω λόγο για τον παράγοντα του κορμιού, γιατί αυτό πράγματι αλλάζει ανάλογα με τις επιταγές και εξελίξεις κάθε εποχής.
Όμως, βασικός παράγοντας για να θεωρηθεί μια γυναίκαόμορφη είναι η σεξουαλικότητα που έχει και το κατα πόσο αυτη είναι συμβατή με τη σεξουαλικότητα του αλλου. Και αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει την ομορφιά υποκειμενικη, η σεξουαλικότητα, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γι'αυτό και για το Χ άτομο η Ψ κοπέλα θεωρείται γοητευτική και ερωτεύσιμη και για κάποιον άλλον θεωρείται αδιάφορη...
Η σεξουαλικότητα είναι αυτή που θα ορίσει το πως θα περπατήσει μια γυναίκα, πως θα κινηθεί, πως θα τινάξει το μαλλί της, πως θα δώσει ένα φιλί... Όχι η ομορφιά. Η σεξουαλικότητα με την ομορφιά έχουν μια παράξενη σχέση, καθώς η σεξουαλικότητα μπορεί να χαρίσει σε κάποια γυναίκα ομορφιά ενώ με αντικειμενικά κριτήρια μπορεί να μην έχει, ενώ η ομορφία αυτούσια δε μπορέι να χαρίσει σεξουαλικότητα δε μια γυναίκα. ʼλλωστε, πόσες κοπέλες έχουμε δεί, όμορφες, αλλά άχαρες, απλώς όμορφες, χωρίς ενδιαφέρον και τύπο....; Πολλές. Εγώ προωπικά βλέπω τυποποιημένες κοπέλες, η μια πίσω από την άλλη, όμορφες, αλλά χωρίς τύπο, στύλ, χωρίς να έχουν κάτι που θα σου μείνει χαραγμένο στο μυαλό... Και στον αντίποδα υπάρχουν κοπέλες οι οποίες είναι σαν αερικό... μπορέι να μην είναι εντυπωσιακά όμορφες, αλλά σε μαγνητίζουν. Για 'μενα αυτό είναι ομορφιά σε μια γυναίκα. Και δεν έχει να κάνει ούτε με το σώμα, ούτε με τη μύτη, τα μάτια, την ηλικία κ.λπ.. Έχει να κάνει με το πόσο έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου και σε τί συμπεράσματα έχεις καταλήξει...
Κι όταν μιλώ για σεξουαλικότητα, δε θέλω να την ταυτίσω με την προκλητικότητα. Σεξουαλικότητα δεν είναι: "το μισό στήθος έξω και την πέφτω πρόστυχα σε όλο τον ανδρικό πληθυσμό", Είναι κάτι πιο βαθύ, το οποίο ούτε εγώ μπορώ ακριβώς να προσδιορίσω και να περιγράψω...
Γενικά έχω προβληματιστεί πάρα πολύ από άυτό το θέμα... Το έχω σκεφτεί και το έχω ξανασκεφτεί... Πολλές φορές, νιώθω πως με τόση ανάλυση πια, καταλήγω σε πομφόλιγες και φληναφήματα, όμως παρόλα αυτά, μ'αρέσει να τα μοιράζομαι...
Τέλος πάντων.... Νομίζω πως είναι ενδιαφέρον θέμα... Για πείτε και εσείς τη γνώμη σας και έχω και εγω με τη σειρά μου κι άλλα να πώ....
13-03-2009, 15:43 #4
Originally posted by kat201161
Απόλυτη ομορφιά δεν υπάρχει, συμφωνώ. Είναι θέμα οπτικής γωνίας (κι αν όχι απόλυτα, κατά ένα μεγάλο μέρος). Πρότυπα είχα, πιο μικρή, θα ήθελα διακαώς να είμαι πιο αδύνατη, ή μάλλον να έχω λιγο πιο αρμονικό σώμα. ΄Οχι πως με αυτό το σώμα που είχα, υπήρξε ποτέ πρόβλημα.Εγώ έβλεπα την κυτταρίτιδα, οιάλλοι όχι! Αντρες είχα πάντα, δόξα τω Θεώ, ίσως και λόγω δουλειάς η προσφορά ήταν πάντα μεγαλύτερη απ΄τη ζήτηση. Και ένοιωθα πάντα όμορφη, ακόμα και τώρα που κοντεύω τα 50, με 30 κιλά πάνω απ΄το κανονικό πιστεύω πως είμαι όμορφη και το χαίρομαι. και 'ζήτηση" έχω ακόμα. Νοιώθω πως γερνάω, μου το λέει το σώμα μου καθε μέρα που περνάει, τα γόνατα που κάνουν χρουτς χρουτς, η μέση που πονάει, οι γκρίζες τριχούλες στα μαλλιά...όμως όποτε παραπονεθώ (άντε με λίγο νάζι) μου λένε όλοι τι ανοησίες λέω και πως είμαι μικρή ακόμα...και κάποιοι τολμηροί τι κάνω το βράδυ!
Είναι μέσα μας η ομορφιά. Και αν νοιώθουμε όμορφοι, έτσι μας βλέπουν!
Και δεν αμφιβάλλω καθόλου πως θα είσαι ωραία γυναίκα, καθώς εφ'όσον είσαι τόσο καλά μέσα σου, σίγουρα αυτό θα βγαίνει και έξω. ʼλλωστε εγώ, θαυμάζω και θεωρώ πολύ όμορφες και γοητευτικές 3 διάσημες γυναίκες που είναι άνω των 50, αλλά κατ'εμέ, είναι πανέμορφες... (και ΟΧΙ η Βίσση δεν είναι μέσα σε αυτές...)
13-03-2009, 16:12 #5
καλά και εγώ που νόμιζα ότι ήσουν 40, φτου σου δεν σου φαίνεται με τίποτα, και είσαι κούκλα......και τσαχπίνα!!!
13-03-2009, 16:15 #6
καλά έκανα βλακεία νόμιζα ότι το 50 πήγαινε για την sabe, λέω και εγώ είναι δυνατόν να είναι 50 και να φαίνεται έτσι, τι στο καλό..... Σαμπάκι μου γλυκιά κοκινομάλλα δεν θυμάμαι πόσο είσαι άλλα είσαι σίγουρα κούκλα και τσαχπίνα....
Τί να αποφεύγετε αν πάσχετε ή έχετε προϊστορία με ΓΑΔ και...
15-06-2025, 01:41 in Κρίση πανικού, Διαταραχή Πανικού, Αγοραφοβία