Results 1 to 15 of 24
Thread: Αυτοέλεγχος !!!
-
04-04-2009, 11:48 #1
Αυτοέλεγχος !!!
Γεια σας! Είμαι νέο μέλος... Το πρόβλημα μου είναι δεν έχω αυτοέλεγχο. Δεν μπορώ να μπω σε πρόγραμμα. Νιώθω σαν να είμαι διχασμένη προσωπικότητα, ο καλός εαυτός οργανώνει σωστές διατροφές, μετράει ημερομηνίες κτλ. κτλ. και ο κακός σε μια στιγμή τα ισοπεδώνει όλα... Και μετά είμαι θυμωμένη και απογοητευμένη με τον εαυτό μου. Και αυτός ο φαύλος κύκλος γίνεται συνέχεια και συνέχεια... Έχω κουραστεί!
Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιους τρόπους οργάνωσης και πειθαρχίας??
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
- 04-04-2009, 15:12 #2
Καλημέρα και καλώς ήρθες!
Καταρχήν, όλοι χάνουμε τον αυτοέλεγχό μας κάποιες φορές. ʼλλοι το ρίχνουν στο ποτό, άλλοι στο φαϊ, άλλοι στο ξύλο κτλ κτλ. Κι εγώ όταν χάνω τον αυτοέλεγχό μου μπορώ να καταβροχθίσω όλο το σπίτι. Το έχω κάνει πάρα πολλές φορές.
Θα πρότεινα να ξεκινήσεις καταγραφή ημερήσιας διατροφής. Θα μπορούσες να απευθυνθείς σε κάποιο διαιτολόγο για να σε κατευθύνει και να νιώθεις ότι έχεις ένα μπούσουλα/πρόγραμμα κι έναν άνθρωπο να σε ελέγχει. Τώρα, για τις δύσκολες ώρες που είσαι μόνη σου, δεν ξέρω τι θα ήταν καλύτερο να κάνεις. Κι εγώ αυτό ψάχνω εδώ και καιρό. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντιπερισπασμού όπως περπάτημα, πλύσιμο δοντιών, ντους, τηλέφωνο σε φιλικό πρόσωπο, δουλειές σπιτιού, κατανάλωση νερού ή άλλου ζεστού κατά προτίμηση υγρού (επειδή τα ζεστά κόβουν την όρεξη).
Προσωπικά, όταν με πιάνει η παρόρμηση δε με σταματάει τίποτα από τα παραπάνω. Αυτό που με έχει βοηθήσει πιο πολύ είναι να σκέφτομαι τις συνέπειες αυτού που πάω να κάνω και τον χαμένο μου κόπο ειδικά όταν έχει προηγηθεί μεγάλη περίοδος χωρίς παρασπονδίες. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, πόσο χάλια και φουσκωμένη θα νιώθω, πώς θα απογοητευτώ από τον εαυτό μου και μετά θα μου φταίνε όλα και κάπως έτσι με αποτρέπω από τον πειρασμό. Δεν πιάνει πάντα βέβαια. Το παλεύω πάντως...
Ελπίζω να σου έδωσα καμιά καλή ιδέα. Γράψε μας, αν θέλεις περισσότερα για΄σένα καθώς και το πώς τα πας.
04-04-2009, 18:46 #3
GEO σε χαιρετω!Μεγαλο κομματι πιανεις τωρα...Αυτοελεγχος!Μαλιστα.� �συ δεν εχεις στο φαγητο,ο αλλος στα νευρα του,ο παραλλος στο τσιγαρο,στο ποτο,στα ψεματα,στην καταπιεση στους αλλους,στο αισθημα ανασφαλειας,στο να μιλαει πολυ,στο,στο,στο,στο...Νομιζ� � ειναι ελαχιστοι οι ανθρωποι πανω στη γη που να μην εχουν παθη,εξεις,εμμονες με κατι,ο,τιδηποτε κι αν ειναι αυτο,δεν παιζει ρολο παρα μονο στο ποσο τους δυσκολευει τη ζωη...Οποτε μη νιωθεις μονη σου και ειδικα το θεμα φαγητο εχει μεγαλη "ζητηση" ως αντικειμενο καταρριψης του αυτοελεγχου.ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΟ� � σε πρωτη φαση..και μετα αφου πρωτα το δεις απο αυτην την οπτικη,την πιο ρεαλιστικη θα ελεγα,ισως τα καταφερεις καλυτερα να το κοντρολαρεις.Ασε τα στρατιωτικα προγραμματα στην ακρη που μονο αντιδραση μπορουν να σου "βγαλουν",οχι στερησεις και χρονικες πιεσεις,οχι απολυτες σκεψεις,ακυρωτικες,παραλογ ισμοι και ακροτητες.Καλοπιασε τον εαυτο σου και για ενα μηνα π.χ.φαε οσο θα ετρωγες απλα αν δεν ηθελες να παχυνεις αλλο.Ουτε πολυ,ουτε λιγο δηλαδη.Και ας μη χασεις κιλα για ενα μηνα,δε χαλασε και ο κοσμος.Ετσι θα καλμαρει το στομαχι σου και σιγα σιγα θα σου φευγει η εμμονη.Θελει πολυ πολυ πολυ μεγαλη προσπαθεια,το ξερω και το φανταζομαι,ολοι μας εχουμε τη δυναμη,πρεπει ομως να μαθουμε και να τη χρησιμοποιουμε σωστα.Ετσι νομιζω....
04-04-2009, 20:39 #4
Δεν είσαι η μόνη.........
Α Υ Τ Ο Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ Α Π Λ Α Δ Ε Ν Υ Π Α Ρ Χ Ε Ι
και το μυαλό μου είναι θολό πω πω πω πω
πω πω πω πω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Να το ρίξουμε και λίγο στην πλάκα....
Α! GEO άν βρείς αυτοέλεγχο, παρήγγειλέ μου και εμένα λίγο....Θα τον πάρω για το σπίτι
04-04-2009, 21:00 #5
Originally posted by koko
Δεν είσαι η μόνη.........
Α Υ Τ Ο Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ Α Π Λ Α Δ Ε Ν Υ Π Α Ρ Χ Ε Ι
και το μυαλό μου είναι θολό πω πω πω πω
πω πω πω πω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Να το ρίξουμε και λίγο στην πλάκα....
Α! GEO άν βρείς αυτοέλεγχο, παρήγγειλέ μου και εμένα λίγο....Θα τον πάρω για το σπίτι
κρατηστε μου κι εμενα παιδια ....
(καπου υπαρχει ,δεν μπορει....αλλα τον κρυβουν καλα)
04-04-2009, 21:03 #6
τι ειπες τωρα βρε τζεο....
σε συμπονω μεν, αλλα αν υπηρχε ελεγχομενος -αυτοελεγχος (χα χα χα) κανεις μας δεν θα ειχε τα προβληματα που εχει με την διατροφη
κανεις εκτος ισως απο τους πασχοντες απο ανορεξια που εχουν φτασει σε αλλα ακρα για να αποδειξουν στον εαυτο τους τον αυτοελεγχο τους...
05-04-2009, 01:07 #7
Originally posted by GEO
Γεια σας! Είμαι νέο μέλος... Το πρόβλημα μου είναι δεν έχω αυτοέλεγχο. Δεν μπορώ να μπω σε πρόγραμμα. Νιώθω σαν να είμαι διχασμένη προσωπικότητα, ο καλός εαυτός οργανώνει σωστές διατροφές, μετράει ημερομηνίες κτλ. κτλ. και ο κακός σε μια στιγμή τα ισοπεδώνει όλα... Και μετά είμαι θυμωμένη και απογοητευμένη με τον εαυτό μου. Και αυτός ο φαύλος κύκλος γίνεται συνέχεια και συνέχεια... Έχω κουραστεί!
Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιους τρόπους οργάνωσης και πειθαρχίας??
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
κι εμάς,είτε κάνουν την πρώτη τους δίαιτα κι έχουν όλο τον ενθουσιασμό,την ενέργεια και την αυτοπεποίθηση,που εμείς χάσαμε κάπου
ανάμεσα στην 12η με 727η προσπάθεια είτε είναι άτομα που γενικά χαρακτηρίζονται από πειθαρχία στη ζωή τους(π.χ.στρατιωτικοί,γερμα νοί,
κινέζοι,πρώην αθλητές επιπέδου πρωταθλητισμού)και για κάποιο προσωπικό τους λόγο αφέθηκαν και πήραν βάρος και τώρα επανορθώνουν.
ʼτομα όμως σαν τους περισσότερους από μας που τρώνε συναισθηματικά,που το φαγητό ικανοποιεί κυρίως ανάγκες άλλες πλην της σίτισης
πνιγόμαστε στον ίδιο φαύλο κύκλο μ'αυτόν που περιγράφεις,παλεύοντας ανάμεσα στον "καλό" και "κακό" εαυτό μας που λες κι εσύ...
Αυτή η πάλη είναι η αμφιθυμία μας ανάμεσα στις δύο πλευρές αναγκών μας,που ανάλογα άλλοτε υπερισχύει η μία κι άλλοτε η άλλη...
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι ν'αποδεχτείς αρχικά πως είσαι γυναίκα με πάθος(marie-claire μου εσύ!)κι όχι ξενερουάζ,
πως έχεις ανάγκες που πρέπει ν'αφουγκραστείς,να κατανοήσεις και να τους δώσεις σιγά σιγά χώρο έκφρασης πέρα του φαγητού.
Εύκολο;Καθόλου!Παίζει κι η δύναμη της συνήθειας κι η ευκολία ν'αφεθούμε στο οικείο και γνώριμο...πολλά...Αλλά άμα προσπαθήσεις
ν'απενοχοποιηθείς από την οπτική αποτυχίας κάθε φορά,που σαν άνθρωπος κι εσύ,θέλεις να φας κάτι άλλο της προγραμματισμένης δίαιτας
και συνεχίσεις μετά σαν να μην έγινε τίποτα(γιατί δεν έγινε κιόλας με μία-δύο φορές)και χαλαρά ακολουθείς ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής,
που σίγουρα πάνω κάτω κατέχεις,προσπαθείς ν'αυξήσεις τη σωματική σου δραστηριότητα και ν'ανακαλύψεις πράγματα για σένα και τη σχέση σου
με το φαγητό,τα οποία και θα δουλεύεις,πιστεύω πως χαλαρά και χωρίς πιεστικά χρονοδιαγράμματα θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα και μάλιστα
μ'εναν τρόπο όχι βασανιστικό,που εγγυάται κατά το δυνατόν μονιμότερα αποτελέσματα,εφόσον είναι κιλά λίπους αυτά,που αργά και σταθερά χάνονται
κι έχει πλέον γίνει τρόπος ζωής η νέα σου σχέση με τη διατροφή και την άσκηση...Ωραία τα λέμε,πώς τα κάνουμε;Ξεκινάμε,προχωράμε ,πέφτουμε,
τα χαλάμε,ξαναξεκινάμε,προχωρ άμε,σκοντάφτουμε,σηκωνόμασ τε πιο σύντομα,προχωράμε,προχωράμ ε,κάνουμε μια στάση,συνεχίζουμε και ούτω καθ'εξής...
Πάντως μην αναζητάς τον αυτοέλεγχο,που δεν είσαι ρομπότ για να έχεις κι άδικα χαντακώνεις την αυτοπεποίθηση σου!Δε θα τον βρεις εκβιάζοντας τον!
Ξεκίνα να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς την κάθε σου μέρα και με αγάπη,κατανόηση και φροντίδα του εαυτού σου και των αναγκών σου,πιστεύω
πως κάποια στιγμή με έκπληξη θα διαπιστώσεις πως συμπεριφέρεσαι αρκετά "πειθαρχημένα"κι αυτό ως αβίαστη συνέπεια κι όχι αυτοσκοπό
κι εκβιαστικό ζητούμενο,που βγάζει περισσότερη αντίδραση...Ας μάθουμε από τα λάθη μας κι ας το πάρουμε αλλιώς,σε μια προσπάθεια διάρρηξης του κύκλου.
Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε!Έλα να κοχλάσουμε παρέα...Σαν να είναι μεγαλύτερη η φουσκάλα μου από τη δική σου,δε νομίζεις;
05-04-2009, 01:10 #8
ποσο δικιο εχεις......
05-04-2009, 20:12 #9
Originally posted by NADINE
stellou1989 ,καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις,αλλά νομίζω πως υπάρχουν χίλιοι άλλοι τρόποι να το εκφράσεις από το να επικαλεστείς ένα τόσο λεπτό κι οδυνηρό θέμα,
μια χαμένη παιδική ζωή,μια μάνα που σπαράζει...Με συγχωρείς για την παρατήρηση,αλλά το θεωρώ μεγάλη ασέβεια και θα σε παρακαλούσα να το έσβηνες
(ασφαλώς θα σβήσω μετά κι εγώ αυτό μου το μήνυμα)Ίσως με βρίσκεις υπερβολική,αλλά δεν έχω αίσθηση του χιούμορ με τέτοια ζητήματα...
Σ'ευχαριστώ εκ των προτέρων αν το κάνεις...
Το έσβησα . Συγνώμη ασφαλώς δεν το πα με καποιου ειδους ειρωνεία ή κακία γιατι σέβομαι απόλυτα το γεγονος και τα άτομα τα οποια αυτο επηρεάζει και ήταν καθαρά φράση της στιγμής αλλά μάλλον δεν έπρεπε να πω κάτι τέτοιο , βλακεία μου ... συγνώμη και πάλι
06-04-2009, 02:52 #10
Αχ, αυτός ο αυτοέλεγχος! Όχι μόνο στο φαγητό αλλά σε κάθε απόλαυση...
06-04-2009, 11:40 #11
Σωστα sweety μου!Αχ πραγματι.Το πρωτο που σκεφτηκα ηταν αυτο.Οχι τοσο αρνητικες λεξεις,μας καταπιεζουν,μας βαζουν σε δρομους στερησης,αρα δρομους αυστηροτητας και οχι ελιγμων,που μονο κακο επιφερουν.Καλυτερα να διαλεξουμε κατι αλλο,τι θα ελεγες stellou για πχ εκπαιδευση;Δεν μας προδιαθετει θετικα μια τετοια λεξη;Να εκπαιδευτεις σημαινει να μαθεις,κι ο,τι μαθαινουμε ειναι καλο,μας παει μπροστα.Καλη σου επιτυχια!
06-04-2009, 16:12 #12
Σωστά, η λέξη αυτοέλεγχος σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το φρενάρουμε, να το ελέγξουμε...Όπως και η λέξη πρόγραμμα, τάξη, μέτρο....Όρια δηλαδή, περιορισμός.Κι αν η λογική ξέρει ότι δεν είναι κακές λέξεις και δεν σημαίνουν περιορισμός, υποσυνείδητα, ένας χαρακτήρας ευαίσθητος τα παρερμηνεύει....
Οπότε η λέξη εκπαίδευση, αποπνέει αισιοδοξία, ότι θα γίνει για κάτι καλό. Σημαίνει προσφορά για βελτίωση, δεν αναφέρεται σε λάθος συμπεριφορές και χαρακτήρες.
06-04-2009, 16:31 #13
έμενα πάλι η λέξη εκπαίδευση μου θυμίζει ναζίστρια εκπαιδεύτρια στα ες ες ( http://img266.imageshack.us/img266/6...zzzzzzzqf6.jpg)με αυστήρο σινιόν με μαστίγιο και δυο πεινασμενα ροντβαίλερ(http://assets.tanea.gr/files/2008-10...eiler_232x.jpg)που με κοιτάν λυσσασμένα έτοιμα για έπιθεση . . . όποτε ο αδύναμος χαρακτήρας μου ταιριάζει καλύτερα . .
05-05-2009, 13:57 #14
Εχω γενικα ενα μοτο:
"κανοντας το καλυτερο που μπορεις αυτην τη στιγμη,αυτο θα σε φερει σε μια καλυτερη θεση την επομενη ακριβως στιγμη"
Αν και πολυ απλο,κρυβει ενα τροπο αντιμετωπισης της καθημερινοτητας εξαιρετικα δημιουργικο και ενεργητικο.Και δε μιλαω μονο για τα κιλα...Οσες φορες μεσα στη μερα το φερνω στο μυαλο μου,ανασκουμπωνομαι και κανω ασυναισθητα κατι καλο για μενα,για να μου διευκολυνω τη ζωη,π.χ. κανω μια αγγαρεια για να μην την εχω για μετα,τακτοποιω κατι,αποφευγω να φαω ενα γλυκο,πηγαινω για περπατημα,χιλια δυο...γιατι σκεφτομαι πως κανοντας αυτο αυτην τη στιγμη,θα οδηγηθω σε μια καλυτερη αμεσως μετα..Εχω αντικαταστησει με λιγα λογια την καταπιεστικη λεξη "αυτοελεχγος" με αυτην τη φρασουλα..Και πιανει!Ελπιζω να βοηθησα εστω και λιγο...
05-05-2009, 14:23 #15
EVERYTHING I LIKE IS
ILLEGAL
IMMORAL
OR FATTENING!!!
Γραμμένο σε μια κούπα καφέ που είχα για χρόνια στη δουλειά μου(και τελικά μου τη σπάσανε!)
Πως με εκφράζει ακόμα!!!
Θάνατος κατοικίδιου από δική μου ανευθυνότητα
08-07-2025, 16:44 in Απώλεια, Πένθος