Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 4 of 4
    Junior Member

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΟ) αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες ορμονικές παθήσεις των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι 1 στις 15 γυναίκες ηλικίας μέχρι και 40 ετών πάσχει από αυτήν την ορμονική διαταραχή. Όμως, πως ακριβώς εκδηλώνεται η πάθηση; Στο ΣΠΟ διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν την ωορρηξία.

Σε φυσιολογικές καταστάσεις κατά την διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου της γυναίκας οι ορμόνες της αναπαραγωγής όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και η ωχρινοποιητική ορμόνη, αυξάνονται και ελαττώνονται ρυθμικά, μέχρι η γυναίκα να οδηγηθεί σε έμμηνο ρύση. Στις γυναίκες όμως που πάσχουν από ΣΠΟ, οι ορμόνες αυτές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα ωοθυλάκια να ωριμάσουν και να μην συμβαίνει ωορρηξία. Έτσι, οι ωοθήκες διογκώνονται και γεμίζουν με πολλές μικρές κύστες. Το γεγονός αυτό επιφέρει ποικίλα συμπτώματα σε κάθε πάσχουσα. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να πούμε πως μία γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες στην ουσία έχει να αντιμετωπίσει 3 νοσηρές καταστάσεις :

1) Την εμφάνιση των κυστών στις ωοθήκες

2) Την υπερανδρογοναιμία, δηλαδή αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών, και,

3) Την ινσουλινοαντίσταση.

Όταν δύο ή περισσότερες από τις τρεις προαναφερόμενες παραμέτρους συνυπάρχουν, τότε μιλάμε για την εκδήλωση του συνδρόμου.

Τα βασικά συμπτώματα της ασθένειας είναι :

* Ο άστατος κύκλος
    * Η αυξημένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα
    * Η λέπτυνση των μαλλιών
    * Η ακμή
    * Η ανδρικού τύπου παχυσαρκία
    * Η δυσανεξία στους υδατάνθρακες
    * Η δυσκολία στην απώλεια βάρους ή ακόμα και η αύξηση βάρους
    * Η αυξημένη εναπόθεση κοιλιακού λίπους (κοιλιακή παχυσαρκία)
    * Τα προβλήματα γονιμότητας

Ακόμη, μπορεί μελλοντικά να εκδηλωθούν σακχαρώδης διαβήτης (λόγω της ινσουλινοαντίστασης), υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, καρδιοπάθειες, καρκίνος του ενδομητρίου κ.ά.

Λοιπόν εγω ειμαι 25 ετων και μολις τωρα μου διαγνώστηκε η πάθηση
    Εχει καμια απο δω παρόμοια ιστορία?
    Να σας πω την αλήθεια χάρηκα οταν το βρήκαμε γιατι παντα ουρλιαζα οτι δεν τρωω υπερβολικά για να παρω μεσα σε ενα χρονο 17 κιλα, οποτε αυτο με κανει ακομα πιο δυνατή για να μην σταματάω την διατροφή μου

Senior Member
    Eγω απο 10 ετων... και μια σε καθε τρεις ελληνιδες. Δεν επεηρεαζει τοσο πολυ το βαρος. Επηρεαζει αρκετα την εγκυμοσυνη και τη συλληψη ομως και την περιοδο... εγω εχω παρει προληπτικα πριν απο 8 χρονια 3 μηνες αντισυλλιπτικα για να μην χαλασει ο κυκλος μ που ειναι ρολοι...

Junior Member
    Originally posted by penelope1985
    Eγω απο 10 ετων... και μια σε καθε τρεις ελληνιδες. Δεν επεηρεαζει τοσο πολυ το βαρος. Επηρεαζει αρκετα την εγκυμοσυνη και τη συλληψη ομως και την περιοδο... εγω εχω παρει προληπτικα πριν απο 8 χρονια 3 μηνες αντισυλλιπτικα για να μην χαλασει ο κυκλος μ που ειναι ρολοι...
    καλημερα
    εχεις το συνδρομο η απλα πολυκυστικες????
    γιατι εχει μεγαλη διαφορα μου ειπε και ο γιατρος μου

Senior Member
    Δεν ξερω.... μην σου πω ψεμματα...