Results 1 to 9 of 9
Thread: Δίαιτα atkins και υγεία.
-
09-07-2009, 21:38 #1
- Join Date
- Jun 2009
- Location
- athens
- Posts
- 258
Δίαιτα atkins και υγεία.
ειχα δοκιμασει αλια την διαιτα Αtkins και η αληθεια ειναι πως ειχε αποτελεσματα. Ξεκίνησα μια νεα προσπάθεια τωρα μα που θα βγουμε στην παραλια και χρειαζομαι γρηγορα αποτελεσματα. Η αληθεια ειναι πως δεν πεινας καθολου αλλα ειναι δυσκολο να τρως πρωτεινες όλη μερα. Επίσης κρατάει μόνο 10 ημέρες. Ξέρει κάποιος αν εχει επιπτώσεις στην θγεία, υποθετω πως όχι. Επίσης ξερει κάποιος μία παρόμοια δίαιτα η ένα ημερίσιο προγραμμα διατροφής που να βασίζεται στην μη πρόσληψη υδατάωθρακων; Ευχαριστώ πολύ όλους. Διαβάζοντας και μόνο τα topics σας παιρνω δύναμη.
- 09-07-2009, 23:53 #2
- Join Date
- Dec 2008
- Location
- ΑΘΗΝΑ
- Posts
- 129
Η Αtkins έχει συζητηθεί πολλές φορές σε αυτό το φόρουμ και είναι Ε Π Ι Κ Ι Ν Δ Υ Ν Η...γι αυτό και οι "εμπνευστές" της επιμένουν να μην την ακολουθεί κανείς για πάνω από 10 ημέρες! Εγώ προσωπικά έχω βρει καλύτερη την Δίαιτα της Ζώνης, και ακόμα καλύτερη την Δίαιτα της Ζώνης για Οικολόγους, που έχει θαυμάσιες ιδέες για πιο υγιεινή διατροφή (βοηθάει πολύ στην κατακράτηση υγρών,κυτταρίτιδας κλπ). Βέβαια το άριστο είναι να μην κάνεις καμμία δίαιτα, να τρως συχνά και μικρά γεύματα και να κινείσαι όσο μπορείς. Με πολλή, απέραντη υπομονή και ανοχή στο σώμα και τις αντοχές του.
10-07-2009, 00:18 #3
- Join Date
- Apr 2009
- Posts
- 512
]Originally posted by kat201161
Βέβαια το άριστο είναι να μην κάνεις καμμία δίαιτα, να τρως συχνά και μικρά γεύματα και να κινείσαι όσο μπορείς. Με πολλή, απέραντη υπομονή και ανοχή στο σώμα και τις αντοχές του.[/quote]
Ήμουν περαστική από αυτό το τόπικ.. ανήκω στην απέναντι όχθη εξάλλου, πάντως έπρεπε να το πω! Τόση ηρεμία.. Μπράβο kat αν έχεις καταφέρει να αντιμετωπίζεις με τόση αγάπη τον εαυτό σου! Ζηλεύω αφόρητα.. :)
10-07-2009, 01:37 #4
- Join Date
- Nov 2008
- Location
- Θεσσαλονίκη
- Posts
- 142
"Το τέλος της κυριαρχίας της δίαιτας Atkins
Φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό: μπορείς να τρως μπέικον και αβγά σε καθημερινή βάση και ταυτόχρονα να χάνεις βάρος. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι δοκίμασαν τη δίαιτα Atkins και πολλές ιστορίες δραστικής απώλειας βάρους αναφέρθηκαν, αλλά οι ανησυχίες αναφορικά με τη διατροφική ισορροπία και τη δυσκολία στη μακρόχρονη τήρησή της μπορεί να σημαίνουν το τέλος της κυριαρχίας της δίαιτας Atkins.
Σε αντίθεση με όλες τις επίσημες συστάσεις για μια υγιεινή διατροφή, η δίαιτα Atkins υποστηρίζει την απεριόριστη κατανάλωση λιπαρών, όπως βούτυρο, κρεάτων, ψαριών, αβγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το αρνητικό είναι ότι απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση υδατανθράκων, τόσο γλυκών (ζάχαρη) όσο και αλμυρών (άμυλο). Η δίαιτα επίσης επιτρέπει περιορισμένη μόνο κατανάλωση λαχανικών και κυρίως φρούτων, τα οποία μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες αμύλου ή σακχάρων. Αν και φαίνεται απίθανο, ο κόσμος χάνει βάρος με τον τρόπο αυτό. Πώς, όμως, γίνεται αυτό;
Απώλεια νερού αρχικά, όχι λίπους
Πρώτον, λόγω της χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων από τον οργανισμό, το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί τις αποθήκες υδατανθράκων του, το λεγόμενο γλυκογόνο. Το γλυκογόνο είναι ενωμένο με νερό στο σώμα και το νερό αυτό περιορίζεται καθώς το γλυκογόνο καταναλώνεται. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική δραστική απώλεια βάρους κατά το ξεκίνημα μιας δίαιτας με χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων οφείλεται κυρίως στην απώλεια νερού και όχι λίπους.
Καταστολή της όρεξης
Μόλις οι αποθήκες του γλυκογόνου εξαντληθούν, ο οργανισμός αρχίζει να χρησιμοποιεί το λίπος και τους μυς για ενέργεια. Όταν χρησιμοποιείται το λίπος απουσία υδατανθράκων, ο οργανισμός παράγει κάποιες ουσίες, που ονομάζονται κετόνες, οι οποίες συνήθως αποβάλλονται με τα ούρα. Εάν τα επίπεδα κετονών είναι πολύ υψηλά, ενδέχεται να αρχίσουν να συσσωρεύονται στο αίμα και γίνονται αντιληπτές στην αναπνοή· μυρίζουν παρόμοια με το βερνίκι νυχιών. Αυτή η κατάσταση κέτωσης μπορεί να προκαλέσει ναυτία και κούραση, αλλά υπάρχει τάση ανοχής της, καθώς θεωρείται ένδειξη συμμόρφωσης με τη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Οι κετόνες συμβάλλουν στην καταστολή της όρεξης, όπως ακριβώς και η φύση της δίαιτας που είναι υψηλή σε πρωτεΐνες, μειώνοντας την αυθόρμητη κατανάλωση φαγητού. Έτσι, μολονότι τα άτομα μπορούν να φάνε όσο θέλουν, στην ουσία καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, επειδή δεν νιώθουν το αίσθημα της πείνας (1).
Δύσκολη η τήρηση της δίαιτας
Η δίαιτα Atkins αντιβαίνει στις συστάσεις για υγιεινή διατροφή και επιτρέπει μόνον την κατανάλωση τροφίμων χαμηλών σε υδατάνθρακες. Αν και ο περιορισμός των επιλογών μπορεί να είναι ένας σημαντικός λόγος που τα άτομα τρώνε λιγότερο, είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος εγκατάλειψης της συγκεκριμένης δίαιτας. Βαριούνται τις επιτρεπόμενες επιλογές φαγητών, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την τήρηση της δίαιτας. Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι, μολονότι εκείνοι που ακολουθούν δίαιτες τύπου Atkins χάνουν πιο γρήγορα βάρος τους πρώτους έξι μήνες σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν κανονική δίαιτα (χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, ελεγχόμενων θερμίδων), δεν υπάρχει διαφορά στο ποσοστό επιτυχίας ύστερα από χρονικό διάστημα 12 μηνών (2, 3). Φαίνεται ότι πολλά διαφορετικά είδη δίαιτας οδηγούν σε παρόμοια μακροπρόθεσμα αποτελέσματα απώλειας βάρους. Πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας τους είναι η τήρησή τους (4).
Μη υγιεινή επιλογή
Για πολλούς λόγους η δίαιτα Atkins είναι μια μη υγιεινή επιλογή. Κατ΄αρχάς, η δίαιτα Atkins είναι συνήθως υψηλή σε λίπος, κυρίως κορεσμένο, και δεν είναι ακόμη γνωστό ποιοι μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της δίαιτας αυτής για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, η πολύ υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε πρωτεΐνες θέτει μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα νεφρά όσον αφορά στην επεξεργασία και στην αποβολή των αποβλήτων των πρωτεϊνών. Επίσης, είναι διατροφικά μη ισορροπημένη, καθώς ο αποκλεισμός τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, σημαίνει ότι βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία που προέρχονται από φυτικά προϊόντα, φυτικές ίνες, καθώς και ουσίες, όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά, απουσιάζουν από τη διατροφή. Πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο και όχι λιγότερο από τα τρόφιμα αυτά, που μας προστατεύουν από νόσους, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.
Βιβλιογραφικές αναφορές
1. Astrup A, Larson T και Harper A (2004) Atkins and other low-carbohydrate diets: hoax or an effective tool for weight loss? The Lancet 364:897-899.
2. Foster GD κ.ά. (2003) A randomized trial of a low-carbohydrate diet for obesity. New England Journal of Medicine 348:2082-2090.
3. Stern L et al. (2004) The effects of low carbohydrate versus conventional weight loss diets in severely obese adults: one year follow up of a randomised trial. Annals of Internal Medicine 140:778-785.
4. Dansinger ML et al. (2005) Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone Diets for Weight Loss and Heart Disease Risk Reduction. A Randomized Trial. Journal of the American Medical Association 293:43-53.
FOOD TODAY 04/2005
Πηγή: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC)
10-07-2009, 11:06 #5
- Join Date
- Jun 2009
- Location
- athens
- Posts
- 258
καλημερα. Κwsta σε ευχαριστω παρα πολυ για την αντικειμενικη σου απαντηση, μπορω να πω πως είναι τελειως επιστημονικα βασισμενη. Απλως πιστευω οτι αφου δεν τρωω καθολου κρεας δεν 8α παθενα τιποτα αν ετρωγα μονο πρωτεινουχα για 10 μερουλες. Να ρωτησω και κατι ακομα.
Ποια η διαφοπα τισ βουλιμιας και τις ανορεξιας. Δηλαδη αν καποιος δεν ειναι παχυσαρκος (οπως εγώ) ουτε πολυ αδύνατος αλλα δεν τρωει και που και που αποβαλλει το φαγητο σε ποια κατηγορια ανηκει?
11-07-2009, 00:18 #6
- Join Date
- Nov 2008
- Location
- Θεσσαλονίκη
- Posts
- 142
Καλησπερα. Eπειδη καμια φορα ειναι καλυτερο να μην τα λεμε εμεις που δεν ειμαστε ειδικοι αλλα οι ειδικοι σου παραθετω ενα ακομα αρθρο, μηπως σε βοηθησει στην απορια σου.
"Διαφορές Ανορεξίας-Βουλιμίας
Τι είναι βουλιμία και τι ανορεξία;
Η βουλιμία είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει "το βόδι" και "η πείνα", επειδή ο πάσχων τρώει όπως ένα πεινασμένο βόδι. Ένας βουλιμικός τρώει πολύ κατά τη διάρκεια ασυγκράτητων ξεσπασμάτων κατανάλωσης τροφίμων. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της βουλιμίας είναι η βουλιμική κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας, ένας βουλιμικός μπορεί να καταναλώσει από 10.000 μέχρι 20.000 θερμίδες. Αυτά τα επεισόδια υπερκατανάλωσης τροφίμων συνοδεύονται συνήθως από επεισόδια καθαρτικής έξαρσης. Αυτή η κάθαρση επιτυγχάνεται με καθεμία από τις ακόλουθες μεθόδους: εμετός, καθαρτικά, διουρητικά, υποκλυσμός, καταναγκαστική σωματική άσκηση, φάρμακα που μειώνουν το βάρος και διαλείπουσες περιόδους αυστηρής δίαιτας.
Η ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που περιλαμβάνει την ανηλεή αναζήτηση της σωματικής λεπτότητας μέσω, ουσιαστικά, της πείνας. Ο ανορεξικός εμφανίζεται συνήθως κάτισχνος, αδυνατισμένος και μπορεί να χάσει μέχρι και το 35% του βάρους του, πριν από την εμφάνιση της διαταραχής. Ο ανορεξικός δείχνει συνήθως τη προτίμησή του σε καταναγκαστικές ασκήσεις για να χάσει βάρος και είναι πολύ απασχολημένος με τον υπολογισμό των θερμίδων και την περιεκτικότητα, που παρουσιάζουν ορισμένα τρόφιμα σε λίπος.
Ποιες είναι οι ομοιότητες μεταξύ βουλιμίας και ανορεξίας;
Αν και η ανορεξία και η βουλιμία είναι δύο διαφορετικές διατροφικές διαταραχές, μοιράζονται μερικές ομοιότητες. Και οι δύο διαταραχές συνδέονται με μια ιδεοληψία για το βάρος και την εικόνα του σώματος και οι δύο εμφανίζονται συνήθως στις λευκές γυναίκες της μεσοαστικής τάξης. Αυτές οι γυναίκες έχουν συνήθως τα χαρακτηριστικά της τελειομανίας, της ικανότητας υψηλής επίτευξης, είναι συχνά ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά επιτυχημένες και παρουσιάζουν μια μεγάλη ανάγκη να ευχαριστήσουν τους άλλους.
Στη θεραπεία αυτών των διατροφικών διαταραχών, όλα τα ακόλουθα συστήνονται και για την ανορεξία και για τη βουλιμία: εισαγωγή σε νοσοκομείο, επικέντρωση στην αποκατάσταση της διατροφικής ισορροπίας του ατόμου, ομαδική, ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμπεριφοριστική θεραπεία και φαρμακευτική θεραπεία, συνήθως μέσω αντικαταθλιπτικών χαπιών.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της βουλιμίας και της ανορεξίας;
Συζητώντας τις διαφορές μεταξύ της ανορεξίας και της βουλιμίας, αυτές οι διαφορές εστιάζονται συνήθως στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην επίτευξη του στόχου του ανορεξικού ή του βουλιμικού. Για τον / την ανορεξική/ο, ο στόχος του / της είναι να χάσει βάρος με την κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων και την κατανάλωση τροφίμων με λίγες θερμίδες. Οι Ανορεξικοι προσπαθούν να κερδίσουν τον έλεγχο της ζωής τους, μέσω του ελέγχου της κατανάλωσης τροφίμων εκ μέρους τους. Η έναρξη της ανορεξίας είναι συνήθως στην πρώιμη εφηβεία.
Για το βουλιμικό, ο στόχος του / της είναι να φάει χωρίς να αποκτήσει βάρος. Εντούτοις, ο βουλιμικός δεν ασκεί τον ίδιο έλεγχο, με αυτόν που ασκεί ο ανορεξικός στην κατανάλωση τροφίμων. Ο βουλιμικός τρώει στη διάρκεια των βουλιμικών κρίσεων του, καταναλώνοντας πολλά τρόφιμα συγχρόνως. Ο βουλιμικός φαίνεται φυσιολογικός στην εμφάνιση, συχνά είναι πολύ ελκυστικός, εντούτοις υπάρχουν πολλές σωματικές ανωμαλίες πάνω του. Η έναρξη της βουλιμίας συνήθως γίνεται αργά στην εφηβεία.
Ποια από τις δυο διαταραχές θεωρείται ως η περισσότερο επικίνδυνη ;
Με λίγα λογία και οι δυο είναι όμοιες στην επικινδυνότητα, και οι δύο μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο και αυτή είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη ομοιότητά τους. "
πηγη http://www.psynet.gr/index.php?optio...d=45&Itemid=26
13-07-2009, 15:28 #7
- Join Date
- Jun 2009
- Location
- athens
- Posts
- 258
ΜΜΜ ευχαριστω για αυτα αν και είχα μια σχετική ενημέρωση. Πα ρ όλα αυτά δεν μπορώ να καταλάβω αν ανήκω κάπου. Πάντως είμαι πάνω από εβδομάδα "καθαρή". ούτε εμμετοί ούτε καθαρκτικα.
17-07-2009, 11:29 #8
- Join Date
- Mar 2008
- Location
- Αθήνα
- Posts
- 519
Mcan,
έχω διαβάσει ότι υπάρχει και η λεγόμενη ΄΄διαταραχή της βουλιμίας΄΄. Σε αυτήν την περίπτωση, αν θυμάμαι καλά, τα επεισόδια υπερφαγίας δεν καταλήγουν πάντα σε κάποια καθαρτική μέθοδο. Μπορεί να ανήκεις σε αυτή την κατηγορία. Την πιο υπεύθυνη απάντηση πάντως θα στη δώσει κάποιος ειδικός.
Κι εγώ αυτοαποκαλούμουν ΄΄βουλιμική΄΄, κανένας όμως δε μπορούσε να διαγνώσει βουλιμάι σε΄μένα. Ο ψυχίατρός μου μάλιστα, την τελευταία φορά που πήγα μου είπε ότι περισσότερο τείνω προς την ανορεξική συμπεριφορά.
24-10-2009, 12:08 #9
- Join Date
- Oct 2009
- Posts
- 3
ekana thn attkins kai exasa ontws polu barros..tn ekana polu austhra kai xwris ta eidika bars klp!exasa peripou 10 kila se 25meres peripou allaaaaaaa lipo8hmhsa!k apo tote opote den trww lupo8hmaw...opote mallon kapoia epiptwsh 8a eixe enw pio prin den eixa lupo8hmhsei pote sthn zwh mou :/ epishs siiigoura kanei kako sthn ugeia(xolisterines kai tetoia) afou trws mono lipara kai oxi frouta,galaktokomika klp !opote prosexete me tis dietes autes!
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία