Results 1 to 1 of 1
Thread: Ψυχίατρος-συμπεράσματα-λύσεις
-
20-12-2009, 08:46 #1
Ψυχίατρος-συμπεράσματα-λύσεις
Καλή σας ημέρα!
Την Πέμπτη που μας πέρασε έκανα την εβδομαδιαία μου επίσκεψη στον ψυχίατρο. Εδώ και 15 μέρες, με αφορμή το τραπέζι ενός γάμου που είχα πάει έχω απανωτά βουλιμικά. Του πήγα καταγραφή τροφών και κάποιων σκέψεων-συμπερασμάτων μου.
Μου είπε λοιπόν, ότι τα βουλιμικά είναι ο ατμός (το ξέσπασμα) των ΄΄όχι΄΄ που δε λέω. Ότι δηλαδή προσπαθώ να τους έχω όλους ευχαριστημένους, τρέχω, γίνομαι χίλια κομμάτια, δεν εξωτερικεύω τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μου και κάποια στιγμή κλείνω την πόρτα σε όλους και όλα και ξεσπάω στο φαγητό Εκεί δηλαδή, που νιώθω ότι με παίρνει και που είναι κι εύκολη/άμεση λύση. Επομένως, πρέπει να ξεκινήσω να λέω ΄΄όχι΄΄, να μην καταπιέζομαι τόσο, να μη νιώθω ενοχές όταν δε μπορώ να είμαι σε όλα τέλεια. Η τελειομανία παρεμπιπτόντως είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να οδηγήσει σε διταροφικές διαταραχές.
όσον αφορά τη διατροφή τώρα, μοναδική λύση, σύμφωνα με τον ψυχίατρο είναι να τρώω κανονικές μερίδες από ό,τι μου αρέσει και μετά από το μεσημεριανό και το βραδυνό να τρώω κι από 1 γλυκό έχοντας στο μυαλό μου ότι αυτό θα το κάνω και τις επόμενες μέρες. Έτσι φεύγει από το μυαλό η ιδέα της στέρησης και της λογικής ΄΄ας τα φάω όοοοολα σήμερα γιατί από αύριο έχει δίαιτα...΄΄
Επειδή έχω πάρει βάρος μέσα σε αυτές τις τελευταίες 15 μέρες, δε μπορώ να ακολουθήσω κατά γράμμα τη διατροφική συμβουλή του ψυχιάτρου μου. Αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω όμως, από σήμερα, είναι να τηρήσω ένα δικό μου διατροφικό πλάνο με το οποίο θα νιώθω άνετη, ασφαλής και θα τρώω και τροφές που μου αρέσουν σε λογικές ποσότητες και με ποικιλία.
Επίσης, πήρα το βιβλίο του Ε. Ζουμπανέα ΄΄Διατροφική νοημοσύνη΄΄. Πραγματικά αξίζει και απαντάει σε πολλά κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη βουλιμία αλλά και τη διατροφή, τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, τις χημικές ενώσεις του εγκεφάλου κτλ κτλ.
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία