πολυσπορο vs ολικης ψωμι
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 22

πολυσπορο vs ολικης ψωμι

ξερετε να με βοηθησετε ποια ειναι η διαφορα τους;και στις θερμιδες αλλα και στα συστατικα;τι ειναι προτιμοτερο;

Senior Member
    Προσωπικά δε ξέρω ποιο είναι καλύτερο αλλά γευστικά προτιμώ το πολύσπορο!Αλλά σίγουρα θα με ενδιέφερε πολύ κ' μένα να μάθω τις διαφορές τους.

Senior Member
    δεν ξερω υπο την επιστημονικη εννοια, παροτι καποτε ασχοληθηκα, αλλα σαν καταναλωτρια εχω διαπιστωσει οτι το ψωμι ολικης αλεσης μου κανει σαν ψευτικο, ενω το πολυσπορο το νιωθω να εχει σπορους μεσα, το ολικης αλεσης ειναι μπλιαχ ενω το πολυσπορο μμμμμ...
    Απο θεμα θερμιδων, το γερμανικο πολυσπορο που τρωω εγω εχει 100 θερμιδες η 1 φετα, που ειναι αρκετα βαρυα κ χορταστικη, κ συμπαγης. Το αντιστοιχο του φουρνου δεν γνωριζω, google it.
    για μενα πολυσπορο-ολικης 1-0
    Γενικα τα ψωμια που δεν μοιαζουν με ψωμι φουρνου ειναι πιο γευστικα, ενω τα αλλα ειναι σαν λευκα ψωμια χρωματισμενα...Στην τελικη αν ειναι να φαω ψωμι ψωμενιο θα προτιμησω ναναι της ωρας απο καλο φουρνο, αφρατο κ λευκο ψωμι. Αλλα επειδη σπανια ειναι οπως μαρεσει προοτιμω το ολικης το συσκευασμενο (εδω δεν εχει καλα ψωμια ολικης).

Α να προσθεσω κ κατι αλλο, ολα τα λευκα μεταβολιζονται πολυ γρηγορα, ανεβαζουν κατακορυφα το σακχαρο κ μετα πεινας. Ενω τα ολικης προιοντα σε χορταινουν περισσοτερο και κρατουν το σακχαρο σου σταθερο. Ετσι θα καταλαβεις κ ποιο ψωμι ειναι οντως σικαλεως κ οχι...ψευτοσικαλεως

Senior Member
    α σα να θυμηθηκα, νομιζω ολικης αλεσης ειναι με το φυτρο του σταριουενω πολυσπορο το λεει κ η λεξη...διαφοροι σποροι...(αρα να αλλο θετικο αφου περιεχει εκτος απο σιταρη τοσα αλλα)

δεν ξερω γιατι αλλα παντα πιστευα οτι το πολυσπορο παχαινει.οτι ηταν σαν το λευκο.επειδη ακριβως ειχε αυτους τους σπορους.αλλα βρηκα κατι στο ιντερνετ που ελεγε να προτιμαμε ολικης και πολυσπορο.εννοειται οτι ειναι τελειο!

Senior Member
    ολα παχαινουν, καποια το κανουν υγιεινα κ μειωνοντας την πεινακ καλο ειναι να προτιμουμε αυτα,,,

Senior Member
    Εμένα πάντως παιδιά η αδυναμία μου είναι το καλαμποκίσιο. Και με καλαμποκάλευρο και με σπόρους καλαμποκιού στη ζύμη του. Δεν ξέρω τι είναι διατροφικά, αλλά ξέρω καλά εμένα, οπότε είναι μάλλον το πιο παχυντικό...lol!!!

Senior Member
    Originally posted by Erfolg
    ξερετε να με βοηθησετε ποια ειναι η διαφορα τους;και στις θερμιδες αλλα και στα συστατικα;τι ειναι προτιμοτερο;
    Στις θερμίδες η διαφορά τους είναι αμελητέα και άνευ σημασίας, αφού παίζεται στις 10-20 θερμίδες διαφορά , ανάλογα με τα σπόρια που έβαλε ο παρασκευαστής στο ζυμάρι.
    Η ουσιαστική διαφορά είναι μόνο στο αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε, π.χ. το ολικής άλεσης είναι άσχημο στην εμφάνιση μαύρο και βαρύ ψωμί , αλλά υψηλής διατροφικής αξίας, αφού περιέχει όλα τα συστατικά του σπόρου του σταριού και το φλοιό. Είναι τέλειο , για τον οργανισμό, για αποφυγή ανόδου του ζαχάρου στο αίμα, για το έντερο, για τη χώνεψη κ.λ.π.
    Το πολύσπορο μπορεί να γίνει από ανάμιξη αλεύρων και διάφορους σπόρους, οπότε είναι παρασκεύασμα του κάθε φούρναρη, γιαυτό και διαφέρει από φίρμα σε φίρμα.
    Ούτε για τις θερμίδες λοιπόν δε μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος.

Senior Member
    Γι'αυτο λοιπον εγω αγορασα αρτοπαρασκευαστη και φτιαχνω καταπληκτικο ψωμακι, διαλεγοντας εγω το αλευρι και ποση ζαχαρη και αλατι θα βαλω γιατι στους φουρνους εχω μαθει οτι τα ριχνουν με τις χουφτες. Επισης αναλογα με την ορεξη μου προσθετω διαφορους σπορους και το κυριοτερο ειναι οτι δεν περιεχει ουτε διογκωτικα ουτε συντηρητικα ουτε τιποτα αλλο που μπορει να βαλει ο νους τους.

Senior Member
    επειδη τωρα τελευταια εχω ασχοληθει με ψωμια και αλευρια καθως εχω αρτοπαρασκευαστη, να σας πω κι εγω τη γνωμη μου.
    πραγματι, η φουρναρισσα μας εχει δικιο. το σκετο ολικης αλευρι δεν φουσκωνει, γινεται καταμαυρο και συμπαγες. γι'αυτο κι εγω βαζω μισο-μισο το αλευρι. το πολυσπορο γινεται αν σε λευκο, ημιλευκο, ή μαυρο αλευρι προσθεσουμε και διαφορους σπορους. επισης υπαρχει το αλευρι σικαλης που ειναι πολυ γλυκατζουρικο στη γευση και το αλευρι απο κριθαρι που επισης δεν φουσκωνει και δεν λεει και πολλα στη γευση.
    το καλυτερο γευστικα ψωμι ειναι το πολυσπορο με λιγο αλευρι απο ολα και σπορους οπως λιναροσπορο μαυρο και κιτρινο, κεχρι κ.α. δοκιμαστε επισης να προσθεσετε και κουακερ. ενα τετοιο πολυαλευρο και πολυσπορο ψωμι ειναι το καλυτερο που μπορουμε να φαμε και απο αποψη γευσης και απο αποψη υγειας. αν εχετε αρτοπαρασκευαστη πειτε μου να σας πω λεπτομερειες. οσες οχι, αγοραζετε πολυσπορο (ή αρτοπαραστευαστη.....). εγω αγορασα αρτοπαρασκευαστη επειδη ο μοναδικος φουρνος που ειχε ενα καπως καλο/γευστικο ψωμι μαυρο και πολυσπορο ειχε εργατες αλβανους...ο συζυγος οταν σχολουσε στις 6 το πρωι τους εβλεπε με τα χερια μεσα στις ζυμες και μεσα στα διαφορα υλικα.....να μη συνεχισω ε? δεν λεω, ψηνεται μετα αλλά εκτος των μικροβιων υπαρχουν και οι τριχες.....
    το να κανεις ψωμι σε αρτοπαρασκευαστη ειναι 2 λεπτα με το ρολόι....

τι σας εκανα τωρα ε?

Senior Member
    Originally posted by gkate
    Γι'αυτο λοιπον εγω αγορασα αρτοπαρασκευαστη και φτιαχνω καταπληκτικο ψωμακι, διαλεγοντας εγω το αλευρι και ποση ζαχαρη και αλατι θα βαλω γιατι στους φουρνους εχω μαθει οτι τα ριχνουν με τις χουφτες. Επισης αναλογα με την ορεξη μου προσθετω διαφορους σπορους και το κυριοτερο ειναι οτι δεν περιεχει ουτε διογκωτικα ουτε συντηρητικα ουτε τιποτα αλλο που μπορει να βαλει ο νους τους.
    σωστός ο παίκτης!

Senior Member
    Originally posted by BARB3
    επειδη τωρα τελευταια εχω ασχοληθει με ψωμια και αλευρια καθως εχω αρτοπαρασκευαστη, να σας πω κι εγω τη γνωμη μου.
    πραγματι, η φουρναρισσα μας εχει δικιο. το σκετο ολικης αλευρι δεν φουσκωνει, γινεται καταμαυρο και συμπαγες. γι'αυτο κι εγω βαζω μισο-μισο το αλευρι. το πολυσπορο γινεται αν σε λευκο, ημιλευκο, ή μαυρο αλευρι προσθεσουμε και διαφορους σπορους. επισης υπαρχει το αλευρι σικαλης που ειναι πολυ γλυκατζουρικο στη γευση και το αλευρι απο κριθαρι που επισης δεν φουσκωνει και δεν λεει και πολλα στη γευση.
    το καλυτερο γευστικα ψωμι ειναι το πολυσπορο με λιγο αλευρι απο ολα και σπορους οπως λιναροσπορο μαυρο και κιτρινο, κεχρι κ.α. δοκιμαστε επισης να προσθεσετε και κουακερ. ενα τετοιο πολυαλευρο και πολυσπορο ψωμι ειναι το καλυτερο που μπορουμε να φαμε και απο αποψη γευσης και απο αποψη υγειας. αν εχετε αρτοπαρασκευαστη πειτε μου να σας πω λεπτομερειες. οσες οχι, αγοραζετε πολυσπορο (ή αρτοπαραστευαστη.....). εγω αγορασα αρτοπαρασκευαστη επειδη ο μοναδικος φουρνος που ειχε ενα καπως καλο/γευστικο ψωμι μαυρο και πολυσπορο ειχε εργατες αλβανους...ο συζυγος οταν σχολουσε στις 6 το πρωι τους εβλεπε με τα χερια μεσα στις ζυμες και μεσα στα διαφορα υλικα.....να μη συνεχισω ε? δεν λεω, ψηνεται μετα αλλά εκτος των μικροβιων υπαρχουν και οι τριχες.....
    το να κανεις ψωμι σε αρτοπαρασκευαστη ειναι 2 λεπτα με το ρολόι....

τι σας εκανα τωρα ε?
    barby, από άποψη γεύσης μπορεί να είναι καλύτερο, όμως από πλευράς υγιεινής διατροφής, το λευκό αλεύρι είναι ότι χειρότερο, απλά γιατί περιέχει πρόσθετα και διάφορα βελτιωτικά γεύσης, είναι δε ότι πιο βρώμικο.
    Τα δε ψωμιά του φούρνου, συμφωνώ απόλυτα,να μη πω , άσε καλύτερα γιατί δε θα ξαναφάει κανείς ψωμί!

Εμείς φιάχνουμε ψωμί από ολικής αλέυρι μαζί με σίκαλης και καλαμποκιού, η μαμά μου το φιάχνει, και είναι τέλειο!!
    Μερικές φορές βάζει και σποράκια διάφορα, αλλά εγώ πάλι προτιμώ το κατάμαυρο!

Senior Member
    λιλυ, δεν βαζετε καθολου ασπρο αλευρι? και δεν γινεται πολυ συμπαγες?

Senior Member
    Για μένα φιάχνει μαύρο , καραμπλάκ πολύσπορο με αλεύρι ολικής και σίκαλης
    με ένα φρατζολάκι περνάω μια εβδομάδα, είναι βαρύ ψωμί αλλά μ'αρέσει.
    Όταν δε φιάχνει αγοράζω ένα μαύρο πολύσπορο Γερμανικό.
    (καλά εγώ είμαι ψώνιο :P)

Για το σπίτι βάζει αλεύρι κίτρινο χωριάτικο μαζί με άλλα άλευρα και φιάχνει ένα φανταστικό ψωμάκι

Senior Member
    Ανά φέτα 30 γραμμαρίων :

Ενέργεια - Ψωμί Λευκό 73 / Θερμίδες, ψωμί Ολικής ʼλεσης 72 θερμίδες

Πρωτεΐνες - Ψωμί Λευκό 7,6% / Ψωμί Ολικής ʼλεσης 8,8%

Υδατάνθρακες - Ψωμί Λευκό 46,9% / Ψωμί Ολικής ʼλεσης 41,8%

Λίπος - Ψωμί Λευκό 1,3% / Ψωμί Ολικής ʼλεσης 2,7%

Φυτικές Ίνες - Ψωμί Λευκό 4,1 / Ψωμί Ολικής ʼλεσης 8,5%

Ασβέστιο - Ψωμί Λευκό 33mg / Ψωμί Ολικής ʼλεσης 33 mg

Μαγνήσιο - Ψωμί Λευκό 7mg / Ψωμί Ολικής ʼλεσης 31mg

Φώσφορος - Ψωμί Λευκό 32.7mg / Ψωμί Ολικής ʼλεσης 80mg

Σίδηρος - Ψωμί Λευκό 1m / Ψωμί Ολικής ʼλεσης 0,85mg

Ψευδάργυρος - Ψωμί Λευκό 0,025mg / Ψωμί Ολικής ʼλεσης 0.04mg