Results 1 to 15 of 29
-
08-03-2010, 20:38 #1
Θα ήθελα λίγη βοήθεια για τις θερμίδες και τα ισοδύναμα
Κοριτσάκια μου καλά, όποια γνωρίζει και μπορεί να με βοηθήσει, θα ήθελα λίγη ΒΟΗΘΕΙΑ??..
Με τις θερμίδες και τα ισοδύναμα??..
Θερμίδες οκ μετράω σωστά με ζυγαριά και θερμιδομετριτή , απλώς αποφεύγοντας τις πιο λιπαρές τροφές αν και ίδιες θερμιδικά..
Με αυτά τα ισοδύναμα όμως τι γίνετε?
Βέβαια θα καταφέρω να τα υπολογίσω (μου έχει δώσει η changes πίνακες?)
αλλά δεν ξέρω τι αναλογεί σε μένα.
Παλιότερα είχα γράψει αυτό:
Originally posted by MKEH78
Originally posted by changes
τη μερα ενας μεσος ενηλικας πρεπει να τρωει τουλαχιστον
2-3 ισοδυναμα γαλακτοκομικων
2-3 φρουτων
5 λαχανικων(τα μισα να ειναι ωμα)
4-8 υδατανθρακων
6-8 κρεατος
Δεν ξεπερνάω το (4) στα λίπη, όπως μου είπες.
Έχω πάρει, από το 8 της πρωτεΐνης που με συμβούλεψες, τα 3 των γαλακτοκομικών και συμπληρώνω το υπόλοιπο, με κρέας=5
Πιστεύω πως καλό είναι το κρέας και οι υδατάνθρακες
να μην ξεπερνάνε το 10 οπότε κατέληξα και για τους υδατάνθράκες στα 5
3 ισοδύναμα γαλακτοκομικών
3 ισοδύναμα φρούτων
5 ισοδύναμα λαχανικών(τα μισά να είναι ωμά)
4 ισοδύναμα λιπών
5 ισοδύναμα κρέατος
5 ισοδύναμα υδατανθράκων
Καλά τα κατάλαβα ?
Γιατί νομίζω ότι οι θερμίδες θα είναι πολλές
Και κάτι ακόμα. Κάπου διάβασα ότι:
Ο πιο απλός τρόπος για να υπολογίσεις πόσες θερμίδες χρειάζεσαι είναι ο εξής:
1) Τα άτομα μεγάλης ηλικίας και χαμηλής ενεργητικότητας σπάνια χρειάζονται πάνω από 20 έως 25θερμίδες ανά κιλό ιδανικού βάρους.
2) Ενήλικοι που ασκούν ήπια εργασία χρειάζονται 25-30 θερμίδες ανά κιλό ιδανικού βάρους.
3) ʼτομα με μέσης δυσκολίας εργασία χρειάζονται 30-35
4) ʼτομα με βαριά εργασία 35-40
5) Οι αθλητές χρειάζονται από 30 ? 40 θερμίδες ανά κιλό άπαχης μάζας
Αυτά ισχύουν?
Εγώ ανήκω στην κατηγορία (2) είμαι 32 χρονών και σχεδιάστρια σε PC. Kάνω μόνο ένα μισάωρο περπάτημα
Περίπου 4 -5 φορές τη βδομάδα?..
ʼρα με ύψος 1.56 και θεωρώντας σαν ιδανικό μου βάρος τα 52 κιλά
Είναι σωστό να παίρνω 25θερμίδες * 52 κιλά =1300 θερμίδες
Κάνω κάτι λάθος?
(στο www.dietup.gr μου βγάζει σαν ιδανικό βάρος τα 48.9κ αλλά μου φαίνεται τραγικά μικρό το νουμεράκι )
- 08-03-2010, 20:59 #2
Οι θερμίδες που υπολόγισες μάλλον είναι εντάξει. Όμως από ότι βλέπω τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες είναι πολλά σαν ισοδύναμα.
Τα λιπαρά θα πρέπει να είναι περίπου 2 μερίδες και οι υδατάνθρακες 3 το πολύ.
Το 4 και 5 είναι πάρα πολλά κατα τη γνώμη μου.
08-03-2010, 21:02 #3
Originally posted by BettyG
Οι θερμίδες που υπολόγισες μάλλον είναι εντάξει. Όμως από ότι βλέπω τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες είναι πολλά σαν ισιδύναμα.
Τα λιπαρά θα πρέπει να είναι περίπου 2 μερίδες και οι υδατάνθρακες 3 το πολύ.
Το 4 και 5 είναι πάρα πολλά κατα τη γνώμη μου.
Ιδιως αν εχεις προσεξει τη διατροφικη πυραμιδα θα καταλάβεις γιατι.
08-03-2010, 21:09 #4
Περισσότερο από 3 φέτες ψωμί την ημέρα? περισσότερο από180 γραμ. ρύζι, για μένα τουλάχιστον είναι πολλά, θα παχύνω αν τα φάω.
και από ότι βλεπω η κοπέλα είναι 1.56 ύψος και δεν ξέρω αν γυμνάζεται.
Τι να σου πω για εμένα είναι αρκετά τα 3 ημερησίως, για δίαιτα έτσι?
όχι για καθημερινή υγιεινή διατροφή, τότε συμφωνώ. Αλλά για χάσιμο βάρους μου φαίνονται πολλά.
08-03-2010, 21:13 #5
πόσο αραγε απεχει η διατροφη για χασιμο βάρους απο την κανονικη?
γιατι εγω νομιζω οτι δεν πρεπει να απεχει πολυ.
επισης: οταν φτιαχνουμε το προγραμμα με τα ισοδυναμα κοιταμε και θερμιδες. Αν εχουμε λιγοτερες απ τις θερμιδες συντηρησης, χανουμε. τοσο απλα.
08-03-2010, 21:17 #6
Μπετούλα μου η καθημερινή υγιεινή διατροφή είναι δίαιτα!!!!!!!
αν την κάνεις για αρκετό χρονικό διάστημα και όχι 1-2 μήνες
θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσα απλά σε περισσότερο χρόνο.
εγώ δεν βιάζομαι.....
θέλω απλά να μάθω να τρέφομαι σωστά επιτέλους.
08-03-2010, 21:18 #7
Φυσικά όχι να μην απέχει.
Καλύτερα να μην τραβάμε κανένα άκρο. Εγώ π.χ. έχω βρεί οτι αν φάω πάνω από 2 φέτες ψωμί ή 40 γρ. δημητριακά,
δε κουνιέται η ρημάδα. Προφανώς κάτι υπάρχει και δε χάνω αν δεν μειωθούν οι υδατάνθρακες. (οι αμυλούχοι εννοώ, όχι οι σαλάτες)
Το κουφό είναι οτι δεν παχαίνω κιόλας αν φάω παραπάνω καμια φορά, απλώς μένω στάσιμη. Έτσι κι εγώ τώρα τους έχω μειώσει
αρκετά και μάλλον κάτι αρχίζει να γίνεται.... Θα δείξει....
08-03-2010, 21:21 #8
Originally posted by MKEH78
Μπετούλα μου η καθημερινή υγιεινή διατροφή είναι δίαιτα!!!!!!!
αν την κάνεις για αρκετό χρονικό διάστημα και όχι 1-2 μήνες
θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσα απλά σε περισσότερο χρόνο.
εγώ δεν βιάζομαι.....
θέλω απλά να μάθω να τρέφομαι σωστά επιτέλους.
Σχεδόν πάντα διατρέφομαι με βάση τις αρχές της σωστής διατροφής, όμως έχω το προσόν να δυσκολεύομαι στο χάσιμο βάρους για διάφορους λόγους.
Όταν χάσω τα κιλά μου κι εγω θα προσθέσω κάτι όμως όχι κάτι σπουδαιο, δεν με παίρνει.
Σκέψου οτι δεν τρώγω καθόλου γλυκά!
08-03-2010, 21:27 #9
Originally posted by BettyG
Γράφαμε ταυτόχρονα, ελπίζω να σε κάλυψα στην απάντηση μου.
Σχεδόν πάντα διατρέφομαι με βάση τις αρχές της σωστής διατροφής, όμως έχω το προσόν να δυσκολεύομαι στο χάσιμο βάρους για διάφορους λόγους.
Όταν χάσω τα κιλά μου κι εγω θα προσθέσω κάτι όμως όχι κάτι σπουδαιο, δεν με παίρνει.
Σκέψου οτι δεν τρώγω καθόλου γλυκά!
09-03-2010, 00:18 #10
Καλησπερα, απο θερμιδες δεν ξερω πολλα, τα ισοδυναμα οπως τα γνωριζεις δεν τα γνωριζω...θα μου πεις κ τι γραφω τοτε
Λοιπον θα σου προτεινω ενα εναλλακτικο τροπο υπολογισμου του ποσο τρως απο κατι...
Για τις πρωτεινες:
αν εχεις ή θελεις να φας κρεας το μεσημερι, τρως τοσο οσο ειναι η παλαμη σου, σε παχος σχημα κτλ
αν εχεις να φας ψαρι ψητο τρως ενα ψαρι πχ σαργο, συνηθως αυτα ειναι μεγεθους παλαμης με δαχτυλα
αν εχεις κοτοπουλο τρως 1 παλαμη κ λιγο ακομα
αν προκειται να φας λιπαρο κρεας μειωνεις οσο μπορεις την ποσοτητα...
Τωρα για τα αμυλουχα μπορεις να υπολογιζεις σε κουπες πχ 1 κουπα ρυζι συνοδευτικη του κρεατος ή μπορεις να βαζεις ολα τα φαγητα του γευματος σου σε ενα πιατο αρχιζοντας απο το κρεας (ποσοτητα σε παλαμες), συνεχιζοντας με τη σαλατα κ ο,τι χωρος μενει βαζεις το αμυλο.
Δηλαδη στην περιπτωση που διαλεξεις τον τροπο με το πιατο, αυτο θα πρεπει να ειναι χωρισμενο χοντρικα στα 3...
Στην περιπτωση που προτιμας κουπες μπορεις να δεις τι σε παιρνει θερμιδικα να τρως, πχ 1 κουπα ρυζι με 1 παλαμη κρεας κ αφθονη σαλατα με μετρημνο το ελαιολαδο...
Τα ιδια ισχυουν κ για το βραδυνο, αμυλο πρωτεινη σαλατα, πιατο χωρισμενο χοντρικα στα 3, ομως αυτη τη φορα στο πιατο του φρουτου! (εννοειται οτι τρως κ μια γαβαθα πρασινη σαλατα συνοδευτικα αν θελεις αλλα με προσοχη στο ελαιολαδο)
Αρα ουσιαστικα τωρα εχεις το μεσημεριανο σε μιση περιπου ποσοτητα...
Το πρωι μπορεις παλι να τρως απο ολες τις ομαδες τροφιμων με την ιδια λογικη αλλα αυτη τη φορα οι θερμιδες ναναι οσες αντιστοιχουν συνηθως στο πρωινο σου...
Τα ενδιαμεσα καλο ειναι ναναι φρουτα κ οχι χυμοι.
Τα ισοδυναμα υπο αυτη την σκοπια ειναι πολυ ευκολο να τα φανταζεσαι χωρις να τα μετρας...μετα απο τοσο καιρο που τρεφομαι ετσι αν δε σερβιρω η ιδια το φαγητο μου δεν μπορω να φαω κ να μη παχυνω...συνηθισε το ματι κ τρωει ο,ττι εχει το πιατο, αρα μενει να γεμιζει σωστα το πιατο...αντε να δουμε! καλη μας συνεχεια...
ΥΓ κανω θερμιδικη προσπαθεια εδω κ κανενα μηνα...οχι για αλλο λογο απλα επειδη ετρωγα βλακειες ωστε να μη παχυνω...
Ο,τι ξερεις απο θερμιδες πες μας κ μας! Η λιστα που ειπες apo changes με ισοδυναμα τι ακριβως εχει>? μηπως εννοεις τις αντιστοιχιες πχ 1 φρουτο = 1 φετα ψωμι =1 ποτηρι κραασι?
09-03-2010, 01:57 #11
Αχ σε ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να μου γράψεις.
Μόλις συνειδητοποιήσω καλύτερα τι παίζει με της θερμίδες
μετά θα το κάνω έτσι, αλλά προς το παρόν λέω να το παιδέψω λίγο το θεματάκι.
Μήπως και ασχολούμενη με αυτό έρθω στο σωστό δρόμο.
Καταλαβαίνεις τώρα??έχω ανάγκη να ασχοληθώ με τη διατροφή μου
Δεν θέλω απλά να χάσω κάποια κιλά και μετά να τρώω πάλι βλακείες?..
Αν και αυτή η πιθανότητα υπάρχει πάντα και θα υπάρχει για όσο δουλεύει καλά η μύτη μου??
09-03-2010, 01:59 #12
Originally posted by badgirl11
Η λιστα που ειπες apo changes με ισοδυναμα τι ακριβως εχει>? μηπως εννοεις τις αντιστοιχιες πχ 1 φρουτο = 1 φετα ψωμι =1 ποτηρι κραασι?
09-03-2010, 09:38 #13
πως μπορομε να υπολιζουμε με βαση τα κιλα- υψος μας ποια ειναι η σωστη αναλογια ισοδυναμων που πρεπει να παιρνουμε τη μερα?
ειχα βρε σε ενα περιοδικο πριν χρονια μια τετοια διαιτα.. μιλαμε πριν απο 10 χρονια.. και οταν ητνα καταπληκτικη.. τα ειχε ολα τα τροφιμα χωρισμενα σε ομαδες με ισοδυναμα.. και σου ειχε ποσα πρεπει την ημερα, ετσι εφτιαχνες εσυ το προγραμμα σου οπως ηθελες..
αλλα και την διαιτα εχασα ενω την ειχα βγαλει σε πολλα αντιτυπα και το περιοδικο δεν θυμαμαι πως το ελεγαν για να ψαξω μεσω ιντερνετ... κατι σαν διατροφη... διατροφη και υγεια... λεγοταν.. δεν θυμαμαι..
παντως ειχε παοτελεσμα επειδη εφτιαχνα το προγραμμα μου με οτι φαγητα εγω ηθελα, παντα με βαση τα ισοδυναμα ομως ειχα δει τρελο αποτελεσμα..
09-03-2010, 10:14 #14
http://www.vita.gr/svc/myDiet/ μολις ανακαλυψα αυτο .... βαζεις ποσες θερμιδες θελεις να εχει το διαιτολογιο σου και με βαση τι να ειναι.. εγω επελεξα ισοδυναμα και μου εβγαλε ενα προγραμμα και απο κατω τα ισοδυναμα! δοκιμαστε το!
09-03-2010, 20:39 #15
ευχαριστώ zwhtsa
και εγώ ψάχνομαι ακόμα με το θεματάκι.
αλλά από ότι είδα στο διαιτολόγιο που λες
τα ισοδύναμα είναι διαφορετικά για κάθε μέρα.....
άρα εμείς πως θα τα υπολογίζουμε?
ξέρει κανείς κάποιο βιβλίο ή σάιτ για να μπορώ
να τα κάνω μόνη μου
ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ
22-05-2025, 21:48 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή