Results 16 to 30 of 33
Thread: ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ
-
29-06-2010, 17:47 #16
E ΔΎΣΚΟΛΟ...εγώ έχω κόψει τη φανερή ζάχαρη εντελώς...καφές, ας πούμε, αλλά το γλυκό 2 φορές την εβδομάδα θα το τιμήσω, αν δεν είμαι σε διατροφή!
- 29-06-2010, 18:46 #17
Koralaki μου,
Ίσως να διαβάσες και στο topic μου που απάντησα σε ένα ερώτημα για τη βουλιμία είτε αυτή είναι παθολογική είτε συναισθηματική. Σου παραθέτω παρακάτω ως έχει το απόσπασμα το οποίο και αιτιολογεί το τι συμβαίνει με τη ζάχαρη και γιατί όταν τρώμε κάτι γλυκό μετά θέλουμε κι άλλο κι άλλο!
"Αγαπητή forty,
Το ερώτημά σου είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί ίσως το μυστικό στο οποίο βασίζονται οι διαιτολόγοι με βάση τις εξειδικευμένες πάντα γνώσεις τους προκειμένου να εκδίδουν δίαιτες αποτελεσματικές όχι μόνο για σωστή απώλεια βάρους αλλά και για να ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας και άρα να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας μας.
Ο οργανισμός και η φυσιολογία του δεν διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο σε γενικές γραμμές τουλάχιστον. Σίγουρα πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις γιατί ο κάθε άνθρωπος αποτελεί μία μοναδική οντότητα κι έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε κάθε φορά.
Το θέμα που αναφέρεις έχει να κάνει με τον μεταβολισμό της γλυκόζης και τη λειτουργία της ινσουλίνης.
Η γλυκόζη (που όταν κυκλοφορεί στο αίμα, λέγεται και σάκχαρο του αίματος) είναι ο πιο συνηθισμένος υδατάνθρακας στην ανθρώπινη διατροφή και το καύσιμο του εγκεφάλου. Παρατηρήθηκε λοιπόν πως όταν υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα επέρχεται κορεσμός της πείνας. Αντίθετα, όταν λείπει η γλυκόζη από το αίμα, ο εγκέφαλος αισθάνεται την ελλιπή τροφοδοσία του και προκαλεί πείνα.
Όταν όμως η γλυκόζη ανεβαίνει απότομα στο αίμα υπόκειται σε σκαμπανεβάσματα. Η γλυκόζη ερεθίζει το πάγκρεας το οποίο εκκρίνει μια ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη. Η βασική δουλειά της ινσουλίνης είναι να εναποθέτει τη γλυκόζη στα μυϊκά κύτταρα και στους άλλους ιστούς. Όταν λοιπόν η γλυκόζη ανεβαίνει απότομα στο αίμα, παράγεται μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης που εισάγει γρήγορα τη γλυκόζη στα μυϊκά κύτταρα αλλά και στο λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα αύξηση λίπους και ο εγκέφαλος να ξεμένει από το καύσιμό του προκαλώντας πείνα.
Έτσι λοιπόν έχουμε τους καλούς και τους κακούς υδατάνθρακες. Καλοί είναι αυτοί που διασπώνται αργά στο στομάχι και δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες καθυστερούν την πέψη. Κακοί υδατάνθρακες είναι αυτοί που έχουν επεξεργαστεί και έχουν χάσει τις φυτικές ίνες τους, τα ψωμιά, τα διάφορα αρτοποιήματα, τα μακαρόνια και τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Από τους χειρότερους υδατάνθρακες είναι οι πατάτες, βραστές ή τηγανητές. Οι κακοί υδατάνθρακες οδεύουν γρήγορα στο αίμα, προκαλώντας μεγάλη παραγωγή ινσουλίνης και τελικά πείνα.
Προκειμένου να έχουμε ισορροπημένα και ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και άρα να αισθανόμαστε λιγότερη και πιο φυσιολογική πείνα είναι να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή σε καθημερινή βάση, στην οποία το μυστικό είναι να τρώμε κάθε 3 ώρες περίπου με ιδανικότερη συμβουλή τον συνδυασμό πρωτεΐνης και υδατανθράκων αλλά και λίπους όλα σε σωστούς συνδυασμούς φυσικά και σε ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Δεν είναι τυχαίο που οι διαβητικοί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν μία τέτοια διατροφή προκειμένου να ελέγχουν το σάκχαρό τους που για παθολογικούς λόγους τα επίπεδά του στο αίμα διαταράσσονται πολύ εύκολα αν παρεκκλίνουν έστω και λίγο από την διατροφή τους. Γι' αυτό και προσωπικά θεωρώ την διατροφή ενός διαβητικού κατά κάποιο τρόπο ΠΡΟΤΥΠΟ διατροφής.
Πέρα από όλα άυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και η συναισθηματική πείνα, που φυσικά οδηγεί στα περιστατικά βουλιμίας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με άλλες λειτουργίες του οργανισμού, αφού όλα ξεκινάνε από την ψυχολογία μας. "
Τώρα το μόνο που μπορώ να σε διαβεβαιώσω είναι ότι αν θες να κόψεις τη ζάχαρη θα πρέπει να κάνεις το πρώτο δύσκολο βήμα, να κάνεις πράξη τη πιο πάνω συμβουλή μου, αλλά πρώτα θα πρέπει να νιώσεις έτοιμη για να έχει διάρκεια. Η πρώτες μέρες είναι σαν "απεξάρτηση" του οργανισμού από τη ζάχαρη, μετά θα επανέλθεις σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Λειτουργικά η πρωτεΐνη είναι αυτή που σε βοηθάει εύκολα να μην αναζητάς καθόλου τη γλυκόζη. Ελπίζω να το προσπαθήσεις και να τα καταφέρεις!
29-06-2010, 19:18 #18
δεν θα ήθελα ποτέ να ξεχάσω την γεύση της σοκολάτας! το θέμα πιστεύω δεν είναι να στερείσαι έστω κι απο αυτό, που "υποκειμενικά" νιώθεις να στερείσαι... το θέμα είναι να ελέγχει κάποιος την ποσότητα! ισορροπία...
ʼλλωστε ο οργανισμός μας έχει μνήμη. Και ανατρέχει στις θύμησες, σε αρώματα, γεύσεις κι αισθήσεις έστω κι αν περάσουν κάποια χρόνια.
29-06-2010, 19:23 #19
Εγώ που πήγαινα παλιότερα σε διαιτολόγο για 1 χρόνο,έπίνα καφέ μόνο με ζαχαρίνη,όλο το καλοκαίρι μου επέτρεψε να φάω ΜΟΝΟ 1 ξυλάκι παγωτό light και το σιχάθηκα,το Πάσχα μόνο 1 φέτα τσουρεκάκι,2 αυγά και λίγο κατσικάκι και τα Χριστούγεννα 1 κομμάτι βασιλόπιτα,2 μελομακάρονα και 1 κομμάτι κανταίφι.Και απ'όσο θυμάμαι μέσα στις γιορτές,ετρωγα τις 2 μέρες και κάθε τρίτη μέρα είχα αποτοξίνωση...επί 2 εβδομάδες κάθε φορά....
29-06-2010, 22:21 #20
Originally posted by clindietitian
Koralaki μου, Η πρώτες μέρες είναι σαν "απεξάρτηση" του οργανισμού από τη ζάχαρη, μετά θα επανέλθεις σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Λειτουργικά η πρωτεΐνη είναι αυτή που σε βοηθάει εύκολα να μην αναζητάς καθόλου τη γλυκόζη. Ελπίζω να το προσπαθήσεις και να τα καταφέρεις!
τα προηγουμενα που ειχες γραψει τα ειχα ηδη διαβασει στο αλλο τοπικ αλλα τα γνωριζα ηδη.
Το οτι η πρωτεινη βοηθα στο θεμα γλυκοζη δεν το ηξερα.
Δηλαδη τι θα προτεινες σε καποιον που περναει φαση αντιστοιχη μεμενα κ αναζητα απεγνωσμενα γλυκα
(επειδη τα ετρωγε χωρις μετρο για ακρετο καιρο)?
σκεφτομουν μεχρι να ξαναπαω στο διαιτολογο μου να προσπαθησω να τρωω ταπογευματα γιαουρτι με καρυδια ή λιγο τυρι με τα φρουτα,
και μετα κανονικα το βραδυνο μου,
μηπως ετσι δεν ξυπναω το βραδυ σε αναζητηση γλυκου...
σημερα επειδη η κατασταση εχει φτασει σε...πατο
αποφασισα κ εφαγα απο το απογευμα 2 μεγαλα μπολ γλυκο,
ειπα στον εαυτο μου αφου θα τα φας που θα τα φας θα τα φας τωρα κ οχι 4 το πρωι.
Ετσι ελπιζω θα βγω απο το τρυπακι ξυπναω-τρωω πριν αρχισει.
Συνηθως ξυπνω κ αναζητω τροφη σε πολυ στρεσογονες περιοδους,
μου ειχε πει παλιοτερα οδιαιτολογος οτι παιζει ρολο η συχνοτητα που γινεται αυτο κ καλο ειναι να το αποφευγω.
Οποτε βαζω σε πρωτη προτεραιοτητα να μη ξανασηκωθω βραδυ απ το κρεβατι να φαω,
στη συνεχεια σκεφτομαι να κοψω τα γλυκα κ κατα τη διαρκεια της ημερας,
κ μετα να ξαναμπω σ επρογραμμα διαιτας.
πως ακουγονται αυτα, εφικτα? λογικα?
σευχαριστω προκαταβολικα!
ΥΓ ειμαι σε νησι κ ο διαιτολογος μας,
τουλαχιστο αυτος που παω εγω, δεν ειναι μονιμα εδω, ερχεται μες τη βδομαδα, κ ετσι αναζητησα τη βοηθεια σου γιατι πραγματικα νιωθω να βουλιαζω στη...ζαχαρη.
29-06-2010, 23:50 #21
καλησπερα! ειμαι νεα στη παρεα αλλα κολλησα με τη μια! παιδια τι θα κανουμε με αυτη τη ζαχαρη? οταν λεω ζαχαρη εγω εννοω ζαχαρη! απλη ασπρη κρυσταλλικη ! με τα γλυκα δεν τα παω καλα αλλα με 5 καφεδες την ημερα επι 5 κουταλιες ζαχαρη εκαστος επι 6 χρονια καταναλωσης μας κανουν 40 περιπου περιτα κιλα! ο αντρας μου απορει πωσ περνω κιλα χωρις να τρωω! αλλα εγω ξερω! δοκιμασα και ζαχαρινη και καστανη ζαχαρη αλλα με ανακατευουν λιγο! εχετε καμια συμβουλη? ειμαι και σε φαση που λεω να αρχισω τισ προσπαθειεσ για μωρο. με πολυκυστικες ωοθηκες καπνισμα χωρις γυμναστικη και ατατο ωραριο φαγητου η ζαχαρη ειναι το κερασακι στη τουρτα καταστροφης μου!
30-06-2010, 00:13 #22
Originally posted by koralaki
πως θα απεξαρτηθω ξανα απο τον υπερτατο, αυτο τον καιρο, εχθρο μου?
δεν ειμαι τυπος της ζαχαρης, προτιμω τα αλμυρα,
παρολαυτα εδω κ μηνες αρχισα να τρωω γλυκα κ δεν μπορω να τα κοψω με τιποτε.
Αν εκανα μια ισορροπημενη διατροφη ειμαι σιγουρη θα συνηθιζα κ παλι χωρις ζαχαρη,
αυτη τη φορα ομως μου ειναι πιο δυσκολο να επανελθω στο σωστο δρομο κ μονο αβιαστα δε θαναι!
Ιδεες κ λυσεις για...τη ζαχαρη?
Σ'εμένα λειτούργησε και τώρα δεν έχω πια πρόβλημα με τη ζάχαρη.
Επίσης επειδή η φρουκτόζη έχει το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από όλα τα άλλα είδη ζάχαρης, αν έφιαχνες ένα ρόφημα με 1 κ. φρουκτόζη και λίγο άγλυκο κακάο θα ξεγελούσες τον εαυτό σου και δεν θα ανέβαινε απότομα η γλυκόζη στο αίμα σου, με τις γνωστές συνέπειες (δηλαδή να πεινάς περισσότερο και να αποθηκεύεις λίπος)
30-06-2010, 12:19 #23
Κoralaki ειχα και εγω το ιδιο προβλημα με τα γλυκα,δεν εχει σημασια που δεν σηκωνομουν την νυχτα,ετρωγα αρκετα την ημερα,για να τα κοψω επρεπε να το κανω μαχαιρι.Για 10 μερες το μονο που ετρωγα ηταν υδατανθρακες απο λαχανικα,πρωτεινη και λιπη απο ελαιολαδο,τιποτα αλλο,μετα ολα ηταν ευκολα.
Λιγους μηνες μετα αφοτου αρχισα να τρωω πατατες,φρουκτοζη,σταφιδες ,φρουτα,μελι,δαμασκηνα...η επιθυμια για γλυκο ξαναγυρισε,οχι αμεσως αλλα σιγα σιγα και υπουλα,τοσο που δεν το καταλαβα και τωρα βασανιζομαι να τα ξανακοψω.Δεν αγοραζω ετοιμα,τα γλυκα που τρωω μπορεις να τα πεις υγιεινα ομως δεν παυουν να σου προσθετουν κιλα.Πρεπει να το παρω αποφαση και εγω να τα κοψω για ενα διαστημα παλι μαχαιρι και μετα να εχω τον ελεγχο
30-06-2010, 14:20 #24
forty betty καλα τα λετε,
ΡΕΝΕ γιατι δε δοκιμαζεις να μειωσεις σε καθε καφε σου τη ζαχαρη κατα μια κουταλια?
αμεσως αμεσως θαχεις οφελος καποιες κουταλιες τη μερα...
για αρχη δεν ειναι κι ασχημα!
30-06-2010, 14:31 #25
Originally posted by tidekpe
βρε παιδιά, όταν λέτε να κόψω τη ζάχαρη, εννοείτε και ό,τι γλυκό; Ας πούμε παγωτό;Ή μόνο την εμφανή μορφή της;
Με τρελαινουν, αποπροσανατολιζουν το σωμα μου, τα χαλανε ολα,
μετα πειναω τρελα κ τρωω κ αλλο φαγητο κ γλυκα. ειναι κριμα δεν ειναι?
Δεν τα ετρωγα πριν, γιατι να τα καθιερωσω τωρα?
Πρωτη χρονια φετος που τρωω παγωτα! ουτε στα 100 κιλα δεν ετρωγα!!!
πηρα γρανιτες 40 θερμιδων ωστε να εχω κατι δροσιστικο σε περιπτωση λυσσας.
Ελπιζω ολα θα πανε καλα,
αλλωστε εχω φαει τοσο πολυ απολα που τα σιχαθηκα,
αλλα νομιζω οτι παιζει κ ρολο η ψυχολογια.
Τωρα νιωθω δυνατη,
αποφασισα αντι να ειμαι στα ιδια κιλα επι μηνες κ να κλαιω τη μοιρα μου αρχιζοντας κ σταματωντας διαιτα
να χασω τα κιλα να τελειωνω κ ας κλαιγομαι στα 75+.
Θελω να φυγω απο το 80 κ δεν με αφηνω, δεν με θυμαμαι σε πιο κατω κιλα,
καιρος να με μαθω εκει!
Μετα βλεπω τι κ εαν θα τρωω απολα,
μετα θαχω οριο τα 80, οχι τα 85.
30-06-2010, 19:19 #26
Originally posted by RENE
καλησπερα! ειμαι νεα στη παρεα αλλα κολλησα με τη μια! παιδια τι θα κανουμε με αυτη τη ζαχαρη? οταν λεω ζαχαρη εγω εννοω ζαχαρη! απλη ασπρη κρυσταλλικη ! με τα γλυκα δεν τα παω καλα αλλα με 5 καφεδες την ημερα επι 5 κουταλιες ζαχαρη εκαστος επι 6 χρονια καταναλωσης μας κανουν 40 περιπου περιτα κιλα! ο αντρας μου απορει πωσ περνω κιλα χωρις να τρωω! αλλα εγω ξερω! δοκιμασα και ζαχαρινη και καστανη ζαχαρη αλλα με ανακατευουν λιγο! εχετε καμια συμβουλη? ειμαι και σε φαση που λεω να αρχισω τισ προσπαθειεσ για μωρο. με πολυκυστικες ωοθηκες καπνισμα χωρις γυμναστικη και ατατο ωραριο φαγητου η ζαχαρη ειναι το κερασακι στη τουρτα καταστροφης μου!
30-06-2010, 20:54 #27
πλακα πλακα κ εγω οταν παλια επινα τσαι εβαζα τρεις κουταλιες ζαχαρη κ η μαμα μου που δεν της αρεσουν τα γλυκα αγαπουσε το πρασινο τσαι κ εμενα μου φαινοταν φαρμακι.με το που αρχισα διαιτα κ διαβασα τι καλο κανει το πρασινο τσαι αρχισα να το πινω σκετο κ τωρα το λατρευω!πινω 2 καθε μερα!
01-07-2010, 00:49 #28
Originally posted by Elpis_saurus
Originally posted by RENE
τωρα αν μπερδεψω τους καφεδες κ πιω εστω κ μια γουλια απτου ανδρα μου σιχτιριζω.
02-07-2010, 01:27 #29
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=11995
γιατι καταναλωνουμε γλυκα κ τι πρεπει να κανουμε!
Μικρό τεστ . Το ξέρατε ότι τα παρακάτω έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες ;
1 κομμάτι πάστα σοκολατίνα= μερίδα κοκκινιστό με ρύζι και σαλάτα πράσινη
1 μπάλα παγωτό βανίλια= 2.5 μπάλες παγωτό σορμπέ
1 κουταλάκι γλυκό κουταλιού= 2 φέτες ψωμί του τοστ
1 μπάλα παγωτό σοκολάτα= μικρή άπαχη μπριζόλα
1 φέτα κέικ απλό= τοστ με 1 φ. κασέρι
Σκεφτείτε λοιπόν πόσο σας χορταίνουν τα γλυκά και πόσο σας χορταίνουν τα υπόλοιπα την ώρα που τα τρώτε. Σκεφτείτε επίσης εάν και κατά πόσο σας κρατούν χορτάτους με τις συγκεκριμένες θερμίδες.
02-07-2010, 01:30 #30
Λίγα λόγια για το διατροφικό εθισμό
Παρόλο που δεν είναι ακόμα αποδεκτός όρος από όλη την επιστημονική κοινότητα, υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία που υποστηρίζει πως υπάρχουν κάποιες τροφές που σε μερικούς προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του εθισμού (πρέπει να τρωνε το τρόφιμο καθημερινά, ενώ ικανοποιούνταν με μικρές ποσότητες τώρα χρειάζονται όλο και περισσότερες κτλ). Αν πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα στα οποία δεν μπορείτε να αντισταθείτε με τίποτα και τρώτε μεγάλες ποσότητες, θα πρέπει να τα αποφύγετε εντελώς για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και να συζήσετε το ζήτημα με τη διαιτολόγο σας.
Καρδιακή ανεπάρκεια και άγχος
18-06-2025, 14:03 in Σωματόμορφες Διαταραχές (Υποχονδρίαση, Αρρωστοφοβία κτλ)