για οσους-οσες μισουν τα λαχανικα - Page 9
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 9 of 53 FirstFirst ... 789101119 ... LastLast
Results 121 to 135 of 785
    Senior Member
    αχ, κ εγω τρελαινομαι για μελιτζανες!!

Senior Member
    Λοιπόν, καταρχάς το φαγητό αυτό έχει αραβική καταγωγή και λέγετε Μακλούμπα που σημαίνει αναποδογυρισμένο.

Υλικά:
    2-3 μεγαλες Μελιτζάνες
    Κοτόπουλο στήθος βρασμένο (περίπου 350 γραμμάρια)
    1 ποτήρι Ρύζι μπασμάτι
    2-3 κουταλιές λάδι ελιάς
    Τον ζωμό από το κοτόπουλο
    1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου (πχ maggi)
    Λεμόνι
    κανέλα
    αλατακι
    πιπερακι

Βάζουμε το ρύζι μπασματι σε ενα μπολάκι και του βάζουμε νερακι της βρύσης να φουσκώσει. (Πρέπει να μίνει περίπου 1 ώρα).
    πλένουμε τις μελιτζανες και τις κόβουμε σε ροδέλλες πάχους 1 εκατοστού. τους βάζουμε το λαδάκι, λίγο αλατάκι και τις στρόνουμε σε ένα ταψί και τις βάζουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς αν είναι κανονικός φούρνος). (στην κανονική συνταγή τις τηγανήζεις αλλά εμείς θέλουμε διαιτιτικά πράγματα έτσι?)
    Έχουμε βράσει το κοτόπουλο, και το έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια μέσα στο κατσαρολάκι που θα κάνουμε το φαγητό μας. Πρέπει να πιάσει όλο τον πάτο.
    Από πάνω βάζουμε σε στρώσεις τις μελιτζάνες να καλύψουν τελίως το κοτόπουλο και να είναι τσίτα τσίτα στις άκρες της κατσαρόλλας.
    Στραγγίζουμε το ρύζι από το νερό του και το βάζουμε από πάνω. Βάζουμε 2 ποτήρια από τον ζωμό του κοτόπουλου, την κανέλλα, το πιπέρι, λίγο λεμόνι, αλάτι και την maggi.
    Κλείνουμε την κατσαρόλλα και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιεί όλο το νερό του. Για να ξέρουμε πως το έχει πιεί, όταν δούμε ότι από πάνω δεν φένετε να έχει νερό, με ένα πιρούνι σπρώχνουμε λίγο το φαγιτό από το τύχωμα της κατσαρόλας για να δούμε ότι δεν έχει ούτε κατω νερό.
    Το σβήνουμε, το αφήνουμε 10-15 λεπτάκια να σταθεί και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλλα.
    όταν το σερβύρουμε μπορουμε να προσθέσουμε ακόμα λίγο πιπέρι στο πιάτο μας.

Καλή μας όρεξη!!!!

Συμαντικό!!! Το ρίζι πρέπει οπωσδήποτε να το φουσκώσουμε στο νερό, αλιώς θα μας μείνει ομό. Πάντα ψύνουμε σε χαμιλή φοτιά η χαμιλή θερμοκρασία αν είναι ηλεκτικό μάτι.

Senior Member
    ωραιο φαινεται

Senior Member
    νοστιμο είναι, εγώ το έχω κάνει ακόμα και σε τραπέζι που είχα καλεσμένους, πιο μεγάλη ποσότητα φυσικά και τρελλάθηκαν

Senior Member
    Originally posted by click
    προσκληση σε γευμα σε οποιον αντιπαθειτε, στην τριτη αποπειρα φασολαδας μου....
    Ελπιζω να εχεις πολλα φασολια γιατι εχω πολυ κοσμο κατα νου!!:spin:

Senior Member
    Originally posted by polinaki1983
    Λοιπόν, καταρχάς το φαγητό αυτό έχει αραβική καταγωγή και λέγετε Μακλούμπα
    Μακλουμπα;Πεθαινω!Αυριο θα κανω μια Μακλουμπάδα!:thumbup:

Senior Member
    crash test μεταξυ πρωτης και δευτερης φασολαδας

η δευτερη στα αριστερα

μαυρισε...
    δεν ξερω γιατι. ειχε ψιλοπικρη γευση
    υλικα
    φασολια σχεδον 2 μερες σε νερο, τη μια μερα με μουσταρδα σκονη οπως μου ειπατε
    λιγο κρεμμυδι
    σελερυ
    καροτο
    λιγο σκορδο
    πουμαρο
    αλατι πρασινο
    κανελα
    πιπερι
    ελαιολαδο
    Λοιπον ακου τωρα τι πρεπει να κανεις για να μαθαινεις σιγα σιγα μαγειρικη.Περνεις ολα τα υλικα:οπως σου ειπαμε:
    λιγο κρεμμυδι
    σελερυ
    καροτο
    λιγο σκορδο
    πουμαρο
    αλατι πρασινο
    κανελα
    πιπερι
    ελαιολαδο
    και τα βαζεις για 2 μερες μεσα στο νερο εκτος απο τα φασολια
    Ειναι η κλασσικη φασολαδα Μακλουμπα.

Senior Member
    Originally posted by POZ
    Originally posted by smart
    Originally posted by POZ
    μαυριζει τα φαγητα η κανελλα?:shocked2:
    δεν το ηξερα. παντου βαζω κανελλα, παει αυτοματα το χερι.

βασικα καθε 10λεπτα επινε το νερο και επρεπε να προσθετω, μηπως καπως ετσι μαυρισαν?
    καλά κ εγώ παντού κανέλλα!μέχρι και στις μπριζόλες!και στο κουνουπίδι μου αρέσει μια κ το τόπικ είναι λαχανικών:starhit:
    Δεν μου έχει μαυρίσει ποτέ κάτι πάντως..
    αρα τοτε προφανως δε φταιει η κανελα.
    βαζεις στο κουνουπιδι κατα το βρασιμο? :shocked2:

συνήθως βάζω σκόνη απο πάνω αφού βράσει , αλλά έχω βάλει αρκετές φορές και στο βράσιμο ξύλο κανέλλας όμως.Και στις σάλτσες ντομάτας για μακαρονάδα βάζω στο βράσιμο μπόλικη και δν έχω παρατηρήσει να μαυρίζει!
    σωστοοοο στις σαλτσες ντοματας βαζω παντα σκονη και δε μαυριζουν.
    αρα μαλλον απλα τα εκαψα σημερα ορ σαμθινγκ....
    μαλλον τα εκαψες γιατι εμενα ετσι γινονται οι γιγαντες οταν σωθει το νερο τους στο φουρνο.Καποια φορα απο αυτες που σωνοταν το νερο φαινεται πως αρπαξαν αλλα ομως η πικραδα μπορει να ειναι και απο την κανελλα γιατι και η πολυ κανελλα πικριζει ενω οταν βαζεις λιγο ισα ισα παιρνει αρωμα και γευση

παντως δεν εχω ακουσει ποτε κανελλα στη φασολαδα,αν και την βαζω σε παρα πολλα γλυκα και σε σαλτες κοκκινιστα κλπ στη φασολαδα δεν μπορω να φανταστω πως θα ειναι η γευση της,να δοκιμασω η θα την πεταξω μετα? :smilegrin:

Senior Member
    έχω να σου κάνω την εξής πρόταση που εξοικονομεί χρόνο και υλικά: την επόμενη φορά που θα φτιάξεις τα συγκεκριμένα φασόλια, εκτός από κανέλλα προσθέτεις λίγα γαρύφαλλα και καρύδια και σιροπιάζεις. Έτσι έχεις φασολοκαρυδόπιτα. Γεύμα κ επιδόρπιο δύο σε ένα. Χαρά στους καλεσμένους σου... Παρεμπιπτόντως μετακομίζω απ΄τη Θεσσαλονίκη και δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ!

Senior Member
    Λοιπόν, καταρχάς το φαγητό αυτό έχει αραβική καταγωγή και λέγετε Μακλούμπα που σημαίνει αναποδογυρισμένο.

Υλικά:
    2-3 μεγαλες Μελιτζάνες
    Κοτόπουλο στήθος βρασμένο (περίπου 350 γραμμάρια)
    1 ποτήρι Ρύζι μπασμάτι
    2-3 κουταλιές λάδι ελιάς
    Τον ζωμό από το κοτόπουλο
    1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου (πχ maggi)
    Λεμόνι
    κανέλα
    αλατακι
    πιπερακι

Βάζουμε το ρύζι μπασματι σε ενα μπολάκι και του βάζουμε νερακι της βρύσης να φουσκώσει. (Πρέπει να μίνει περίπου 1 ώρα).
    πλένουμε τις μελιτζανες και τις κόβουμε σε ροδέλλες πάχους 1 εκατοστού. τους βάζουμε το λαδάκι, λίγο αλατάκι και τις στρόνουμε σε ένα ταψί και τις βάζουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς αν είναι κανονικός φούρνος). (στην κανονική συνταγή τις τηγανήζεις αλλά εμείς θέλουμε διαιτιτικά πράγματα έτσι?)
    Έχουμε βράσει το κοτόπουλο, και το έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια μέσα στο κατσαρολάκι που θα κάνουμε το φαγητό μας. Πρέπει να πιάσει όλο τον πάτο.
    Από πάνω βάζουμε σε στρώσεις τις μελιτζάνες να καλύψουν τελίως το κοτόπουλο και να είναι τσίτα τσίτα στις άκρες της κατσαρόλλας.
    Στραγγίζουμε το ρύζι από το νερό του και το βάζουμε από πάνω. Βάζουμε 2 ποτήρια από τον ζωμό του κοτόπουλου, την κανέλλα, το πιπέρι, λίγο λεμόνι, αλάτι και την maggi.
    Κλείνουμε την κατσαρόλλα και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιεί όλο το νερό του. Για να ξέρουμε πως το έχει πιεί, όταν δούμε ότι από πάνω δεν φένετε να έχει νερό, με ένα πιρούνι σπρώχνουμε λίγο το φαγιτό από το τύχωμα της κατσαρόλας για να δούμε ότι δεν έχει ούτε κατω νερό.
    Το σβήνουμε, το αφήνουμε 10-15 λεπτάκια να σταθεί και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλλα.
    όταν το σερβύρουμε μπορουμε να προσθέσουμε ακόμα λίγο πιπέρι στο πιάτο μας.

Καλή μας όρεξη!!!!

Συμαντικό!!! Το ρίζι πρέπει οπωσδήποτε να το φουσκώσουμε στο νερό, αλιώς θα μας μείνει ομό. Πάντα ψύνουμε σε χαμιλή φοτιά η χαμιλή θερμοκρασία αν είναι ηλεκτικό μάτι.
    απορια

γιατι χρειαζεται ΚΑΙ ζωμος ΚΑΙ κυβος ΚΑΙ αλατι?

Senior Member
    Originally posted by bomo
    έχω να σου κάνω την εξής πρόταση που εξοικονομεί χρόνο και υλικά: την επόμενη φορά που θα φτιάξεις τα συγκεκριμένα φασόλια, εκτός από κανέλλα προσθέτεις λίγα γαρύφαλλα και καρύδια και σιροπιάζεις. Έτσι έχεις φασολοκαρυδόπιτα. Γεύμα κ επιδόρπιο δύο σε ένα. Χαρά στους καλεσμένους σου... Παρεμπιπτόντως μετακομίζω απ΄τη Θεσσαλονίκη και δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ!
    θα στο στειλω με κουριερ δε γλιτωνεις

Senior Member
    Ο ζωμός του κοτοπουλου είναι ανάλατος αφου δεν θα βαλεις αλατακι άμμα βραζεις το κοτοπουλο. μονο στις μελιτζανες θα έχεις βαλει από πριν λίγο, και αυτό για να κατεβάσουν πιο εύκολα τα υγρά τους. ο κυβος είναι για πιο πολύ νοστιμιά και το αλάτι, για αλάτι!!!! αφού δεν έχει μέσα το υπόλοιπο φαγητό. Αν είσαι σε δυσταγμό, τότε βαλε τον κύβο, βαλε το φαι να αρχισει να σιγοψύνετε και οταν αρχίζει να βράζει δοκίμασε το ζουμάκι από πάνω. και θα δεις αν θέλει κιάλλο αλατάκι. εγώ επιδή είμαι μαθημένη, ξέρω ακριβώς πόσο πρέπει να βάλω στα φαγητά μου χωρίς να δοκιμασω

Senior Member
    Ο ζωμός του κοτοπουλου είναι ανάλατος αφου δεν θα βαλεις αλατακι άμμα βραζεις το κοτοπουλο. μονο στις μελιτζανες θα έχεις βαλει από πριν λίγο, και αυτό για να κατεβάσουν πιο εύκολα τα υγρά τους. ο κυβος είναι για πιο πολύ νοστιμιά και το αλάτι, για αλάτι!!!! αφού δεν έχει μέσα το υπόλοιπο φαγητό. Αν είσαι σε δυσταγμό, τότε βαλε τον κύβο, βαλε το φαι να αρχισει να σιγοψύνετε και οταν αρχίζει να βράζει δοκίμασε το ζουμάκι από πάνω. και θα δεις αν θέλει κιάλλο αλατάκι. εγώ επιδή είμαι μαθημένη, ξέρω ακριβώς πόσο πρέπει να βάλω στα φαγητά μου χωρίς να δοκιμασω
    λιγο δυσκολο να το κανω για 1 ατομο, τι ποσοτητες να βαλω και τι σκευη να χρησιμοποιησω για να ψηθει?
    ισως το επιχειρησω αν παω στο πατρικο μου.

ευχαριστουμε για τη συνταγη Πωλινα!

Senior Member
    πολυ ενδιαφερον ακουγεται πωλινα το μπακλουμπα! κανα αλλο μυρωδικο δεν εχει η αυθεντικη συνταγη, ετσι για να γινει και πιο "αραβικο" ... μονο κανελα?

για το αλατι που λες, εγω θα εβαζα αλατι και στο βρασιμο του κοτοπουλου για να νοστιμισει μεχρι μεσα, και μετα θα εριχνα λιγο αλατι επανω για το ρυζι. παρεπιπτοντως τελειο το μπασματι, φοβερη γευση!

και το νυχακι μου αρεσει εμενα για πιλαφι (δε γινεται σπυρωτο βεβαιως), εχει μια ιδιαιτερη γευση !

Senior Member
    την μισή ποσότητα, και να χρησιμοποιήσεις μικρο κασαρολάκι ή βαθύ τηγανάκι. θα σου βγει 2 μερίδες. εγώ την πιο πάνω ποσότητα την κάνω άμμα είναι να φάμε το βράδυ και επομένη μεσημέρι.

Page 9 of 53 FirstFirst ... 789101119 ... LastLast