Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε μόνοι μας τις θερμίδες συντήρησης?
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 25
    Senior Member

Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε μόνοι μας τις θερμίδες συντήρησης?

Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε μόνοι μας τις θερμίδες συντήρησης? ρωτάω

Και απαντάω. Εάν για διάστημα 1 εβδομάδας (τουλάχιστον)

1. γράφουμε πόσες θερμίδες παίρνουμε ημερησίως (ναι οκ θα έχουμε κάποια σφάλματα +/- αλλά τα ίδια σφάλματα πάνω κάτω θα έχουμε και μετά όταν θα προσπαθούμε να χάσουμε βάρος με το θερμιδομετρητη στο χέρι),
    2. έχουμε καταγράψει το βάρος μας πριν ξεκινήσουμε αυτήν την ιστορία, και
    3. καταγράψουμε και το βάρος μας το πρωινό της 8ης ημέρας (με το που θα τελειώσει αυτη η ιστορία δηλ),

δε μπορούμε να υπολογίσουμε τις θερμίδες συντήρησης? (ανάλογα με το αν πήραμε, χάσαμε, είμαστε στα ιδια, και με δεδομένο ότι 1 κιλό λίπους αντιστοιχεί σε 7700 θερμίδες)

Αυτό να γίνει σε φάση στη μέση του κύκλου για τις γυναίκες (για να μην έχουμε κατακρατησεις), και επίσης να προσπαθήσουμε να τρώμε σε καθημερινή βάση κοντά στις θερμίδες συντήρησης που εκτιμάμε οτι έχουμε (για να μην εχουμε αυξομειώσεις, παρε υγρα, χασε υγρα κοκ)

Απλά σα διασταύρωση το προτείνω, δεν ξέρω....
    Γιατί μου φαίνεται τραγικό π.χ μιλώντας για μένα προσωπικά με 94 κιλά βάρος οι θερμίδες συντήρησής μου να είναι 2000 που μου βγάζει αυτος ο γνωστός μισητός παλιοτυπος :shocked2: , να μου έβγαζε κανα 2300-2400 να πω ενταξει :yes:

Senior Member
    υπάρχει ένα βιβλιο για θερμίδες και κάποιος τύπος που οδηγεί σε υπολογισμό αλλά εξακολουθώ να είμαι άσχετη..η Μπάρμπι μπορεί να βοηθήσει...Μπάρμπι τα φώτα σου!

Senior Member
    ο τυπος που λεω εγω, αυτος ο μισητος παλιο-τυπος, για τις γυναικες είναι ο εξης:

655.1 + (9.563 x Βαρος σε kg) + (1.850 x Υψος σε cm) - (4.676 x Ηλικια) που υποτιθεται σου δινει το βασικο μεταβολισμο

Και αυτό που προκυπτει το πολλαπλασιάζεις με ενα συντελεστη αναλογα με τη δραστηριοτητα που εχεις:
    1,2 καθιστικη ζωη ή καθολου ασκηση
    1,3 ελαφρια ασκηση 1-3 φορες την εβδομαδα
    1,5 3-5 φορες την εβδομαδα ασκηση

και σου βγαζει μία εκτίμηση για τις θερμιδες συντηρησης. Αλλά ειναι απλα μια εκτιμηση ολο αυτό!

Ε, εμενα μου βγαζει 2000.......

Senior Member
    Για να βγαλεις τις θερμιδες συντηρησης παιζει μεγαλο ρολο η ζωη που κανεις και ποσο δραστηρια εισαι,η ηλικια,αν υπαρχει καποιο ορμονικο προβλημα και πολλα αλλα,και βεβαια αν χασουμε κιλα η αν σταματησουμε τη γυμναστικη οι θερμιδες συντηρησης αλλαζουν

Εμενα παντως αυτοι οι τυποι ποτε δεν μου εβγαλαν σωστα τις θερμιδες συντηρησης,παντα μου βγαζουν οτι πρεπει να τρωω παραπανω και αυτο που κανω ειναι να χρησιμοποιω καποιο προγραμμα που καταγραφω οτι τρωω και μου βγαζει θερμιδες καθημερινα και βλεπω ποτε παιρνω βαρος και ποτε χανω.Ετσι εχω μαθει οτι οι δικες μου ειναι 1700-1800,νομιζω οτι ειναι η πιο ασφαλης μεθοδος

Senior Member
    nina sorry πραγματικά σου είναι λίγες ή κάνεις πλάκα είμαι νυσταγμένη ακόμα!:crazy: εμένα αυτός ο τύπος μου βγάζει 1600 περίπου... αλλά είναι ο πιο έγκυρος τύπος, όχι ο καλύτερος τρόπος. Το καλύτερο όχι κατα τη γνώη μου αλλά και σύμφωνα με επαγγελματίες είναι αυτό που προτείνεις. αλλά δεν το κανα ούτε θα το κάνω ποτέ γιατί μου φαίνεται δύσκολο. άσε που με το παραμικρό φουσκώνω και ακόμα κι αν δεν έχω βάλει κιλό νομίζω πως πήρα, και το αντίθετο! αλλά αυτή η μέθοδος είναι εξατομικευμένη κι όχι γενικά κι αόριστα, επομένως η πιο έγκυρη για σένα.

Senior Member
    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Για να υπολογίσετε πόσες θερμίδες πρέπει να λαμβάνετε την ημέρα για να διατηρήσετε το βάρος σας (θερμίδες συντήρησης), υπάρχουν διάφορες προσεγγιστικές εξισώσεις οι οποίες λαμβάνουν υπόψη το φύλο, ύψος, βάρος, δραστηριότητα, κτλ. Μια από αυτές είναι η εξίσωση Harris-Benedict:

Α) Εξίσωση Harris-Benedict:

1) Πρώτα υπολογίζουμε τον BMR (Basal Metabolic Rate, Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό) από την ακόλουθη εξίσωση:

ʼνδρες: BMR = 66 + [13.7 x Βάρος(kg)] + [5 x Ύψος(cm)] - [6.8 x Ηλικία(έτη)]
    Γυναίκες: BMR = 655 + [9.6 x Βάρος(kg)] + [1.8 x Ύψος(cm)] - [4.7 x Ηλικία(έτη)]

2) Και τον αριθμό που βρίσκουμε τον πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή δραστηριότητας (ΣΔ), δηλαδή:

Θερμίδες συντήρησης (TDEE) = BMR x ΣΔ

όπου
    α. Καθιστική ζωή, Λίγο έως καθόλου άσκηση: ΣΔ = 1.2
    β. Ελαφριά άσκηση, Σπορ 1-2 φορές/εβδομάδα: ΣΔ = 1.375
    γ. Μέτρια άσκηση, Σπορ 3-5 φορές/εβδομάδα: ΣΔ = 1.55
    δ. Σκληρή άσκηση, Σπορ 6-7 φορές/εβδομάδα: ΣΔ = 1.725
    ε. Πολύ σκληρή άσκηση, Διπλές καθημερινές προπονήσεις, ΣΔ = 1.9

Το αποτέλεσμα είναι οι θερμίδες συντήρησης.

Παράδειγμα 1: ʼνδρας ηλικίας 30 ετών, ύψους 180 cm και βάρους 85 kg (BMR = 1927 θερμίδες), ο οποίος πάει gym 3 φορές την εβδομάδα (ΣΔ = 1.55) έχει 2986 θερμίδες συντήρησης την ημέρα

Παράδειγμα 2: Γυναίκα ηλικίας 25 ετών, ύψους 165 cm και βάρους 57 kg (BMR = 1382 θερμίδες), η οποία πάει gym 6 φορές την εβδομάδα (ΣΔ = 1.725) έχει 2383 θερμίδες συντήρησης την ημέρα.

Ο αριθμός που υπολογίζουμε είναι προσεγγιστικός και δεν πρέπει να λαμβάνεται απολύτως τοις μετρητοίς, είναι όμως σημαντικός για να μας δώσει μια ιδέα πού περίπου θα κυμανθούμε.

ολα τα ανωτερω ειναι απο εδω http://www.bodybuilders.gr/forum/sho...670#post868670

Senior Member
    το λαθος δεν γινετε στις θερμιδες συντηρησης αλλα στο ποσο των θερμιδων που επιλεγει κανεις να παιρνει ωστε να χασει βαρος.
    αυτο κατ'εμε αν ειναι μικρο δεν προαγει το μακροπροθεσμο σωστο αδυνατισμα.

Μα καλα μπορειτε να ζειτε ετσι καθε μερα;Με το κομπιουτερακι στο χερι για μετρησεις;

Senior Member
    Originally posted by stable
    Μα καλα μπορειτε να ζειτε ετσι καθε μερα;Με το κομπιουτερακι στο χερι για μετρησεις;
    στην αρχη μπορεις απλα να τα καταγραφεις και να κανεις το αθροισμα λιγο πριν το βραδινο.
    Μετα σιγα σιγα μαθαινεις και ξερεις απεξω λιγο πολυ ποσες θερμιδες εχουν.
    Ακομα καλυτερα, ξερεις ποσο πρεπει να τρως και δε μετρας θερμιδες απο ενα σημειο και μετα.

αλλα εδω που τα λεμε, να εβλεπα αντρα να μετραει θερμιδες με θερμιδομετρητη λαλα κουκ και να ψαχνει να βρει το bmr του, θα μου φαινοταν πολυ αστειο :P

Senior Member
    απο το να υπολογιζεις προσεγγιστηκα με το ματι κ να μην αδυνατιζεις ενω προσπαθεις ειναι καλυτερο για λιγο καιρο να καταγραφεις επακριβως τι τρως κ να υπολογιζεις.
    ετσι κ χορτατος εισαι, κ βρισκεις γιατι δεν αδυνατιζεις, κ διορθωνεσαι γενικα.
    ασε που μετα απο λιγο καιρο μεχρι το βραδυ δε χρειαζεται καν να μετρας θερμιδες, κ απλα το βραδυ βλεπεις ποσες θερμιδες σου εμειναν να φας.
    ειναι πολυ ευκολο.
    η εναλλακτικη παω σε διαιτολογο κ κανω ο,τι λεει (κ μετραει εκεινος θερμιδες για μενα) ειναι καλη αλλα δεν μπορεις να φας ο,τι θες παρα μονο οσα σου εχει βαλει για 1-2 εβδομαδες.
    αρα με το μετρημα θερμιδων μεσα στη φυλακη σου εισαι ελευθερος.

Senior Member
    εγω ναι μπορω,δεν ειναι πανω απο 5 λεπτα την ημερα να καταγραψω στον υπολογιστη τη εχω φαει και να μου βγαλει το συνολο.Πολυ λιγοτερο απο το να φαω την ωρα μου να δω δυο διαφημησεις στην τηλεοραση η να χαζεψω σε οτιδηποτε αλλο και ετσι εχω το κεφαλι μου σιγουρο οτι δεν θα ξαναπαρω τα κιλα μου.
    κανουμε τοσα και τοσα για να αδυνατησουμε και να κρατησουμε το βαρος μας,τα 5 λεπτα ειναι το προβλημα?

Senior Member
    για μενα δεν ειναι ακομα 5 λεπτα,
    αλλα καθομαι που καθομαι τωρα στη δουλεια, ας ασχοληθω με το βαρος μου!
    περυσι το χειμωνα εκανα το ιδιο, εχασα τα 20 κιλα, εμαθα πανω κατω τι παιζει με θερμιδες,
    τωρα μου ειναι ακομα πιο ευκολο αλλα οχι 5 λεπτα.
    θελει πειθαρχια, καταγραφη, εγω μολις σερβιρω κ ζυγισω κατι γραφω απευθειας γραμμαρια θερμιδες πριν το φαω σε ενα μπλοκακι στο ψυγειο.
    ετσι τρωω ο,τι θελω ως το βραδυ,
    κ οταν ειμαι εξω απο το σπιτι παιρνω το χαρτακι με οσα εφαγα στο σπιτι
    κ συμπληρωνω στο τευτερι μου τι εφαγα εξω κτλ
    γενικα θεωρω οτι για να μπεις στη διαιδικασια καταγραφης θελει χρονο κ πεισμα,
    εσυ φορτυ μου το κανεις καιρο γιαυτο...
    (τα γραφω αυτα ωστε οποια κοπελα θελει ναρχισει καταγραφη μη νομιζει οτι σε 5' ξεμπερδεψε κ απογοητευτει μετα...)

Senior Member
    καθε κιλο συντηρειται με 35 θερμιδες...
    οποτε το πολαπλασιαζουμε με τα κιλα και το βρισκουμε

Senior Member
    Originally posted by badgirl11
    για μενα δεν ειναι ακομα 5 λεπτα,
    αλλα καθομαι που καθομαι τωρα στη δουλεια, ας ασχοληθω με το βαρος μου!
    περυσι το χειμωνα εκανα το ιδιο, εχασα τα 20 κιλα, εμαθα πανω κατω τι παιζει με θερμιδες,
    τωρα μου ειναι ακομα πιο ευκολο αλλα οχι 5 λεπτα.
    θελει πειθαρχια, καταγραφη, εγω μολις σερβιρω κ ζυγισω κατι γραφω απευθειας γραμμαρια θερμιδες πριν το φαω σε ενα μπλοκακι στο ψυγειο.
    ετσι τρωω ο,τι θελω ως το βραδυ,
    κ οταν ειμαι εξω απο το σπιτι παιρνω το χαρτακι με οσα εφαγα στο σπιτι
    κ συμπληρωνω στο τευτερι μου τι εφαγα εξω κτλ
    γενικα θεωρω οτι για να μπεις στη διαιδικασια καταγραφης θελει χρονο κ πεισμα,
    εσυ φορτυ μου το κανεις καιρο γιαυτο...
    (τα γραφω αυτα ωστε οποια κοπελα θελει ναρχισει καταγραφη μη νομιζει οτι σε 5' ξεμπερδεψε κ απογοητευτει μετα...)
    αν τα γραψω σε χαρτι και εμενα μου παιρνει πανω απο 5 λεπτα,να μην σου πω και 1/2 ωρα μεχρι να βρω ολες τις θερμιδες και να τις προσθεσω αλλα με το fitday δεν ειναι ετσι,τα 5 λεπτα που λεω και πολυ ειναι :thumbup:
    Οπως και να ειναι ομως,ακομα και 1/2 ωρα αξιζει,δηλαδη δεν πρεπει να αφιερωνουμε λιγη ωρα για το σωμα μας?και αυτο μεσα στο προγραμμα ειναι

Senior Member
    [quote]Originally posted by badgirl11

αρα με το μετρημα θερμιδων μεσα στη φυλακη σου εισαι ελευθερος.
    Tι ωραία φράση...και πόσο αληθινή!

Page 1 of 2 12 LastLast