Results 1 to 15 of 474
Thread: Μαγειρικές...αλχημείες
-
18-11-2010, 09:16 #1Senior Member
- Join Date
- Sep 2010
- Posts
- 607
Μαγειρικές...αλχημείες
Καλημέρα. Ελπίζω να ανοίγω το μήνυμα στο σωστό τόπικ. Μου φάνηκε το πιο σωστό και ελπίζω επίσης να σας αρέσει και σαν ιδέα. Να με συγχωρήσετε επίσης αν ήδη υπάρχει κάποιο σχετικό τόπικ και δεν το πρόσεξα.
Λοιπόν επειδή χτες με κάποια μέλη βρεθήκαμε να ανταλλάσσουμε συνταγές και διατροφικούς συνδυασμούς σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το τόπικ για να μοιραζόμαστε τις συνταγές μας, τις διατροφικές μας αμαρτίες και να παίρνουμε έτσι νέες ιδέες και να μαθαίνουμε νέα πράγματα.
Ξεκινάω εγώ με μία αγαπημένη μου συνταγή την οποία αφιερώνω στο γλυκό polinaki. Πωλινάκι έχει χαλούμι μέσα ετοιμάσου.
Για όσους αγαπούν το κρέας και τα τυριά
Τυράτο ριγανάτο
Υλικά
1 κιλό χοιρινό (από λαιμό)
150 γρ. γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια (εγώ προσωπικά βάζω διάφορα τυριά όπως χαλούμι, ξηρό ανθότυρο ή παρμεζάνα)
150 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια
χυμό 1 λεμονιού
1/2 κούπα ελαιόλαδο
300 ml. λευκό, αρετσίνωτο κρασί
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση
Κόβω το κρέας σε κομματάκια.
Τα μεταφέρω σε τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά.
Προσθέτω το κρασί και αφήνω το κρέας να πάρει βράση (περίπου 5-7 λεπτά). Πρέπει να απορροφηθεί όλο το κρασί.
Αλατοπιπερώνω, προσθέτω το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και τσιγαρίζω. Στην συνέχεια ρίχνω τα τυριά και λίγη ρίγανη.
- 18-11-2010, 09:23 #2Senior Member
- Join Date
- Oct 2010
- Posts
- 4,654
Καλημέρα μαράκι μου!!!! Σευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή που μου αφιερώνεις!!!!!
Θα την δοκιμάσω με μια μικρή αλλαγή όμως. Αντί χοιρινό θα βάλω κοτόπουλο. Δεν τρώμε χοιρινό σπίτι (βλέπεις ο άντρας μου, αν και πρώην μουσουλμάνος, κάπιες συνήθειες του έχουν μήνει!!!)
18-11-2010, 09:28 #3Senior Member
- Join Date
- Sep 2010
- Posts
- 607
καλημέρα. Αν την κάνεις με κοτόπουλο να μου πεις εντυπώσεις να το δοκιμάσω και εγώ έτσι άμα είναι αν και νομίζω ότι και έτσι θα ναι νοστιμότατο ίσως και με καμία πιπερίτσα.
18-11-2010, 09:31 #4Senior Member
- Join Date
- Oct 2010
- Posts
- 4,654
Θα το κάνω και θα σου πω και εντυπώσεις και τί άλλος ίσως προκύψει μέσα στη κατσαρόλλαOriginally posted by mariafc
καλημέρα. Αν την κάνεις με κοτόπουλο να μου πεις εντυπώσεις να το δοκιμάσω και εγώ έτσι άμα είναι αν και νομίζω ότι και έτσι θα ναι νοστιμότατο ίσως και με καμία πιπερίτσα.
18-11-2010, 10:56 #5Senior Member
- Join Date
- Sep 2010
- Posts
- 607
πωλινάκι σου αφήνω τη συνταγή για το μπουρέκι που λέγαμε. Να ξέρεις γίνεται και χωρίς φύλλο.
Χανιώτικο μπουρέκι
Για το φύλλο
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές λάδι
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- 1 (περίπου) ποτήρι χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
- 1 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 1 1/2 κιλό κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κιλό μυζήθρα
- 200 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
- 1 (περίπου) φλιτζάνι λάδι
- 1 ποτήρι γάλα
- 2 αυγά
- 4 κουταλιές στάκα
- σουσάμι για το πασπάλισμα
- αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία:
Ετοιμάζουμε το φύλλο : ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί μέσα στο αλεύρι και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε δύο μέτρια φύλλα. Απλώνουμε το ένα φύλλο σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί.
Απλώνουμε μετά σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τη μυζήθρα. Ρίχνουμε πάνω στην κάθε στρώση λίγο αλάτι και πιπέρι, λίγο δυόσμο, λίγο αλεύρι και λίγο κασέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τη στάκα και ρίχνουμε αυτό το μείγμα από πάνω. Περιχύνουμε το μπουρέκι με το λάδι.
Τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε το μπουρέκι σε τετράγωνα κομμάτια και το ψήνουμε για 1 - 1 1/4 ώρα σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C.
18-11-2010, 12:51 #6Senior Member
- Join Date
- Oct 2010
- Posts
- 4,654
Τέλειο!!!!!! θα το κάνω και αυτό και θα σε ενημερώσω αναλόγος!
18-11-2010, 14:08 #7Senior Member
- Join Date
- Oct 2010
- Posts
- 4,654
Μια συνταγή και από μένα, αν και την έχω ξαναδώσει σε άλλο θέμα!!!
Λοιπόν, καταρχάς το φαγητό αυτό έχει αραβική καταγωγή και λέγετε Μακλούμπα που σημαίνει αναποδογυρισμένο.
Υλικά:
2-3 μεγαλες Μελιτζάνες
Κοτόπουλο στήθος βρασμένο (περίπου 350 γραμμάρια)
1 ποτήρι Ρύζι μπασμάτι
2-3 κουταλιές λάδι ελιάς
Τον ζωμό από το κοτόπουλο
1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου (πχ maggi)
Λεμόνι
κανέλα
αλατακι
πιπερακι
Βάζουμε το ρύζι μπασματι σε ενα μπολάκι και του βάζουμε νερακι της βρύσης να φουσκώσει. (Πρέπει να μίνει περίπου 1 ώρα).
πλένουμε τις μελιτζανες και τις κόβουμε σε ροδέλλες πάχους 1 εκατοστού. τους βάζουμε το λαδάκι, λίγο αλατάκι και τις στρόνουμε σε ένα ταψί και τις βάζουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς αν είναι κανονικός φούρνος). (στην κανονική συνταγή τις τηγανήζεις αλλά εμείς θέλουμε διαιτιτικά πράγματα έτσι?)
Έχουμε βράσει το κοτόπουλο, και το έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια μέσα στο κατσαρολάκι που θα κάνουμε το φαγητό μας. Πρέπει να πιάσει όλο τον πάτο.
Από πάνω βάζουμε σε στρώσεις τις μελιτζάνες να καλύψουν τελίως το κοτόπουλο και να είναι τσίτα τσίτα στις άκρες της κατσαρόλλας.
Στραγγίζουμε το ρύζι από το νερό του και το βάζουμε από πάνω. Βάζουμε 2 ποτήρια από τον ζωμό του κοτόπουλου, την κανέλλα, το πιπέρι, λίγο λεμόνι, αλάτι και την maggi.
Κλείνουμε την κατσαρόλλα και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιεί όλο το νερό του. Για να ξέρουμε πως το έχει πιεί, όταν δούμε ότι από πάνω δεν φένετε να έχει νερό, με ένα πιρούνι σπρώχνουμε λίγο το φαγιτό από το τύχωμα της κατσαρόλας για να δούμε ότι δεν έχει ούτε κατω νερό.
Το σβήνουμε, το αφήνουμε 10-15 λεπτάκια να σταθεί και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλλα.
όταν το σερβύρουμε μπορουμε να προσθέσουμε ακόμα λίγο πιπέρι στο πιάτο μας.
Καλή μας όρεξη!!!!
Συμαντικό!!! Το ρίζι πρέπει οπωσδήποτε να το φουσκώσουμε στο νερό, αλιώς θα μας μείνει ομό. Πάντα ψύνουμε σε χαμιλή φοτιά η χαμιλή θερμοκρασία αν είναι ηλεκτικό μάτι.
18-11-2010, 16:59 #8Senior Member
- Join Date
- Sep 2010
- Posts
- 607
τέλειο μου ακούγεται θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε. μου αρέσει πολύ η μελιτζάνα με κρεατάκι
24-11-2010, 19:37 #9Senior Member
- Join Date
- Sep 2010
- Posts
- 607
μήπως έχει κανείς συνταγή για κρέμα λεμονιού;
24-11-2010, 20:46 #10Senior Member
- Join Date
- Aug 2010
- Posts
- 202
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι αραβοσίτου (κορν φλάουερ).
2 ½ φλιτζάνια βραστό νερό.
2/3 του φλιτζανιού χυμό λεμονιού.
Ξύσμα από ένα λεμόνι.
Βάζουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουερ σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε βάζοντας την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε για να μη σβολιάσει η κρέμα. Όταν βράσει, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε την κρέμα σε μπολ. Πασπαλίζουμε από πάνω χοντροκομμένη μαύρη ζάχαρη και στολίζουμε με το ξύσμα από το λεμόνι.
Προσέξτε μόνο, όταν προσθέτετε το βραστό νερό, να το κάνετε αργά και να ανακατεύετε καλά για να μη σβολιάσει το πράμα.
Αν έχετε φτιάξει ποτέ αυγολέμονο, είναι ακριβώς ο ίδιος τρόπος.
Το ξέρω, είμαι ο magic man που ξέρει να μαγειρεύει :duh:
24-11-2010, 21:01 #11Senior Member
- Join Date
- Sep 2010
- Posts
- 2,266
Αχ τι μου κανεις τωρα τι μου κανεις!!!!!Θα αλαξω νικ!απο lessing σε:......ταρατατααν!...κυριες κ κυριοι...ηρθε..η..M-A-C-K-L-U-B-A!(ισως και Macklubah για πιο εξωτικο)Originally posted by polinaki1983
Μια συνταγή και από μένα, αν και την έχω ξαναδώσει σε άλλο θέμα!!!
Λοιπόν, καταρχάς το φαγητό αυτό έχει αραβική καταγωγή και λέγετε Μακλούμπα
24-11-2010, 21:02 #12Senior Member
- Join Date
- Aug 2010
- Location
- Θεσσαλονίκη
- Posts
- 3,484
:smilegrin::smilegrin::smilegrin::smilegrin:Originally posted by PM79
...
Προσέξτε μόνο, όταν προσθέτετε το βραστό νερό, να το κάνετε αργά και να ανακατεύετε καλά για να μη σβολιάσει το πράμα.
...
Το ξέρω, είμαι ο magic man που ξέρει να μαγειρεύει :duh:
24-11-2010, 22:15 #13Senior Member
- Join Date
- Feb 2010
- Posts
- 550
lessing.....όχι πάλι..!!!εκεί που πήγα να ξεχαστώ....!!!!!:tumble::tumble::tumble::tu mble:Originally posted by lessing
Αχ τι μου κανεις τωρα τι μου κανεις!!!!!Θα αλαξω νικ!απο lessing σε:......ταρατατααν!...κυριες κ κυριοι...ηρθε..η..M-A-C-K-L-U-B-A!(ισως και Macklubah για πιο εξωτικο)Originally posted by polinaki1983
Μια συνταγή και από μένα, αν και την έχω ξαναδώσει σε άλλο θέμα!!!
Λοιπόν, καταρχάς το φαγητό αυτό έχει αραβική καταγωγή και λέγετε Μακλούμπα
25-11-2010, 08:14 #14Senior Member
- Join Date
- Oct 2010
- Posts
- 4,654
Lessing φτιαξε το κιόλας κούκλα μου, και αν σαρέσει τότε επάξια να πάρεις και το όνομα
26-11-2010, 20:29 #15Senior Member
- Join Date
- Aug 2010
- Location
- Θεσσαλονίκη
- Posts
- 3,484
heeeeeeeeeelp μαγειρισες και ΜΑΓΕΙΡΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
πηρα ζυμη pilsburry απο σουπερ μαρκετ.
καπνιστη γαλοπουλα, leerdamer, τσενταρ lavache, μανιταρια φρεσκα, ντοματες και πιπεριες κοκκινη, κιτρινη, πορτοκαλι.
ΒΟΗΘΗΣΤΕ!!!!
απλωνω τη ζυμη στο ταψι.
κατω απο το ταψι βαζω κατι??? πχ. λαδοκολλα? ή κατι αλλο?
με το που την απλωσω, αρχιζω να βαζω υλικα κατευθειαν??
πρωτα τη σαλτσα
μετα γαλοπουλα
μετα τυρια
μετα τα υπολοιπα???
η σαλτσα πως φτιαχνεται για να μη βγει νερουλη και χαλασει το συμπαν?
ριγανη ταιριαζει στη σαλτσα?
κανελλα θα βαλω, το ξερετε αλλωστε :P
αλλο??????
:starhit:


Reply With Quote


AI Ψυχολογος
25-10-2025, 16:31 in Με καφέ και συμπάθεια....