Πανευρωπαϊκή Ερευνα "Διογένης" για την Παχυσαρκία
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 18
    Senior Member

Πανευρωπαϊκή Ερευνα \"Διογένης\" για την Παχυσαρκία

Η πανευρωπαϊκή έρευνα "Διογένης" προτείνει: Αδυνάτισμα με πρωτεϊνες

Η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και παράλληλα φτωχή σε κατεργασμένους υδρογονάνθρακες και άμυλο, όπως λευκό ψωμί και άσπρο ρύζι, είναι ιδανική για την απώλεια βάρους, χωρίς ακρότητες και?βάσανα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διατροφική έρευνα ευρωπαίων επιστημόνων.

Οι ερευνητές θεωρούν, με βάση τα ευρήματά τους, ότι οι υπάρχουσες διατροφικές συστάσεις στην Ευρώπη «δεν είναι επαρκείς για να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία».

Οι ερευνητές, υπό τον δρα Τόμας Μάινερτ Λάρσεν του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό ?New England Journal of Medicine?, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, ονόμασαν την έρευνά τους -που χρηματοδοτήθηκε με 14,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ- με το ελληνικό όνομα «Διογένης». Στην μελέτη συμμετείχε και η ελληνίδα διατροφολόγος Αγγελική Παπαδάκη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης.

«Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, με πιο πολύ άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά και όσπρια, και παράλληλα με λιγότερες θερμίδες από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ρύζι και ψωμί. Με αυτή τη δίαιτα, μπορείτε να τρώτε μέχρι να χορτάσετε, χωρίς να χρειάζεται να μετράτε τις θερμίδες και χωρίς να παχαίνετε», σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 772 οικογένειες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, αποτελούμενες από 938 ενηλίκους ηλικίας 18 - 65 ετών και 827 παιδιά ηλικίας πέντε έως 17 ετών. Οι υπέρβαροι ενήλικες ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα επί οκτώ εβδομάδες και έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά ο καθένας.

Σημαντικός εμφανίζεται στη νέα δίαιτα ο ρόλος του λεγόμενου «γλυκαιμικού δείκτη», που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωση διαφόρων τροφών. Η νέα δίαιτα δείχνει ότι, εκτός από την αύξηση στην λήψη πρωτεϊνών, οι άνθρωποι, για να χάσουν βάρος, πρέπει να τρώνε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί ολικής αλέσεως. Μια δίαιτα με χαμηλές πρωτεΐνες, αλλά με τροφές που αυξάνουν το γλυκαιμικό δείκτη, τελικά προσθέτουν κιλά. Δυστυχώς οι περισσότερες ετικέτες τροφίμων δεν αναφέρουν το γλυκαιμικό δείκτη τους.

Για τα παιδιά ειδικότερα (το 45% των οποίων ήσαν υπέρβαρα), υπήρξε μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής ?Pediatrics?. Αφού τα παιδιά ακολούθησαν τη δίαιτα των γονιών τους, η παχυσαρκία τους μειώθηκε κατά 15%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Senior Member
    Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται και η δική μου εμπειρία τόσα χρόνια με τις δίαιτες, ότι όταν τρώω γαλοπούλα με σαλάτα, χορταίνω, ικανοποιούμαι, και χάνω βάρος. Αν αρχίσω τα πρασόρυζα, σπανακόρυζα, φακές, και διάφορα αλλά που βάζουν πλέον στις δίαιτες για να μην είναι μονότονες και «επικίνδυνες» για την υγεία, δεν χορταίνω και μετά κατεβάζω ότι βρω, και ξαναρχίζω δίαιτα από Δευτέρα. Τώρα να μου πεις το πρασόρυζο σου φταίει ή η λαιμαργία σου? Μου φταίει και το πρασόρυζο γιατί όταν είσαι άτομο που κάνεις υπερφαγικά επεισόδια, θέλεις από την τροφή να νοιώσεις ικανοποίηση και όχι «ωραία και τώρα τι θα φάμε?». Λες και τα 35 παραπάνω κιλά που έχω είναι «υγεία» ή η επέμβαση που σκεφτόμουν να κάνω είναι «υγεία», η πρωτείνη είναι αυτή που θα με βλάψει ? Τέλος θα γεμίσω το ψυγείο κοτόπουλο, γαλοπούλα, κρέας και σαλάτα και θα τρώω ικανοποιητικές ποσότητες, ώστε να χορταίνω και όχι 120 γρ. Θα βρω και τις τροφές με χαμηλό «γλυκαιμικό δείκτη». Ελπίζω να πιάσει, γιατί αν δεν πιάσει και αυτό, θα πιάσω εγώ τα 100 πολύ σύντομα !!!!!!!!!!!

αυτη τη διατροφη περιπου κανω και εγω και οντως μου παει....

Senior Member
    [i]Originally posted by alalumaki[

Στην έρευνα συμμετείχαν 772 οικογένειες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, αποτελούμενες από 938 ενηλίκους ηλικίας 18 - 65 ετών και 827 παιδιά ηλικίας πέντε έως 17 ετών. Οι υπέρβαροι ενήλικες ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα επί οκτώ εβδομάδες και έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά ο καθένας.

Σημαντικός εμφανίζεται στη νέα δίαιτα ο ρόλος του λεγόμενου «γλυκαιμικού δείκτη», που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωση διαφόρων τροφών. Η νέα δίαιτα δείχνει ότι,... Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕA

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
    ALUMINAKI διαφωνω σε 2 πραγματα:938 ενηλικες που κανεις δεν γνωριζει πως τρωγανε πριν,καναν μια διαιτα επι 8 εβδομαδες.Αν τρωγαν τον αμπακο πριν βεβαιως κ θα χασανε
    Μετα η νεα διαιτα δεν ειναι καθολου ''νεα'' αφου ο γλυκαιμικος δεικτης ειναι παλια κ γνωστη ιστορια.Εν ολιγοις ολοι οι ολικης αλεσεως κ πληρεις υδατανθρακες εχουν χαμηλο γλυκαιμικο.
    Επειτα δεν αναφερεται πουθενα το ψαρι.Ψαρι ,ψαρι που εισαι ψαρι;Που ειναι τα ωφελιμα ω3 λιπαρα;
    Και δυστυχως τα κρεατα πλεον ειναι φορτωμενα με τοσες τοξινες διοξινες αντιβιωτικα που περνανε στον ανθρωπο που μονο τα ελευθερης βοσκης κοτοπουλακια η μοσχαρακια μπορει να καταναλωσει ο ανθρωπος.
    Οι ιαπωνες που τρωνε ψαρια αφθονα με ασπρο!ρυζι,μακαρονια απο ρυζι κ.λ.π.δεν εχουν καθολου θανατους απο καρδια κ επισης πολυ μικρο ως ελαχιστο ποσοστο παχυσαρκιας.Ιαπωνας χοντρος;Δε νομιζω!

Senior Member
    εκτος των παραπανω-συμφωνω με λεσσιγκ δλδ- απο χρονια ειναι γνωστο οτι οι υπερπρωτεϊνικες διαιτες οδηγουν σε γρηγορη απωλεια βαρους ΑΛΛΑ
    1)τα κιλα επιστρεφουν πιο γρηγορα κ
    2)μειωνεται το προσδοκιμο ζωης.

επισης μου φαινεται γελοιο να υποστηριζουμε οτι η απουσια οσπριων απο τη διατροφη ειναι κατι θετικο για την υγεια μας.
    με λιγα λογια:
    οκ ο καθενας οπως βολευεται, κ εγω δεν κυριαρχω στις λιγουρες μου κ προφανως γι αυτο ειμαι εδω μεσα..... αλλα αυτο απεχει απο το να ονομαζω υγιεινο οτιδηποτε εξυπηρετει ανα πασα στιγμη τους σκοπους μιας δεδομενης ερευνας... γιατι ψιλο-δυσκολευομαι να πειστω μ αυτη την ερευνα ,σορι κιολας (υπαρχει κ αλλο τοπικ για την ιδια ακριβως ερευνα )

Senior Member
    Smart αναφερει κ για οσπια λεει απαχο κρεας απαχα λιπαρα κ οσπρια απλως λειπουν ψαρια κ κατα την γνωμη μου το κοτοπουλο ελευθερης βοσκης θα το ετρωγα 2 π.χ.φορες τη βδομαδα,ΤΟ κοκκινο κρεας ελευθερης καθε 15 κ ΑΝ ειχα ελειψη σιδηρου αλλιως σπανια,το ψαρι με ω3σολωμο 2,κ τις υπολοιπες 3 οσπρια πιττες φασολακια ομελετες μπριαμ με φετα κ.λ.π.νΑ ΣΟΥ ΠΩ Κ ΑΝ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ να μου λεει συνδυασμους αμυνοξεων μια χορτοφαγια θα την χτυπαγα!

Senior Member
    ναι.. λεει λιγα..ποσα λιγα?

Senior Member
    Αλαλουμακι παρε να διαβασεις το βιβλιο ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ θα σου αρεσει πολυ νομιζω

Senior Member
    νομιζα οτι το γραψα...το ψαρι ανηκει στις πρωτεινες....

Senior Member
    Originally posted by smart
    ναι.. λεει λιγα..ποσα λιγα?
    λεει γαλακτοκομικα προιοντα με λιγα λιπαρα,κομμα,ΟΣΠΡΙΑ το λιγα δεν ειναι για τα οσρια αλλα για τα λιπαρα των γαλακτοκομικων.Αλλα γιατι δε

λ
    ε
    ε
    ι για ψαρια σουπερ πρωτεινες οεο;
    Ψαχνω ψαρι με ψαχνο με ω3 λιπαρο!ψιτ ψιτ ψαρι...

Senior Member
    παει ... δεν ειμαι καλα κ επισημως :dork: :sniffle:

το ψαρι ανηκει στις πρωτεινες λεμε:P

Senior Member
    Το να τρώμε απλά ισσοροπημένα είναι ότι καλύτερο.

Τα πρασόρυζα - σπανακόρυζα και οι φακές αποτελούν μια χαρά γεύματα για εμένα. Με χορταίνουν μια χαρά.

Οι τροφές οι "κακές" μας πάχυναν, τα ρύζια και οι φακές ? "Θα καταρρεύσω"...

ΥΓ: Μια χορτοφαγία θα την χτύπαγα και εγώ μην σου πώ... ! :dork:

Senior Member
    α καλη ιδεα, θα καταρρευσω κ εγω :eureka:
    αμα κοψω τις φακες κ τα πρασορυζα μπορω αν κρατησω τις πιτσες, τα γλυκα κ τα παρεμφερη?
    θα αδυνατισω?

Senior Member
    ο,τι κατεβαζει τη ζυγαρια δεν ειναι χρυσος

Senior Member
    1ον τα όσα έγραψα είναι ένα άρθρο της μελέτης και όχι η δική μου άποψη
    2ον στα προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι σαφώς και το ψάρι
    3ον αυτό είναι μία παράγραφο της μελέτης η οποία απ' ότι κατάλαβα επιβεβαιώνει κάποια πράγματα που μας ήταν λίγο πολύ γνωστά, τουλάχιστον σε κάποιους, αλλά επιβεβαιώνει και την αξία του γλυκαιμικού δείκτη, απ' ότι κατάλαβα
    4ον εγώ, παιδάκια όταν δεν τρώω καθαρή πρωτεΐνη, πεινάω και χαλάω πολύ γρήγορα τη δίαιτα, ίσως είναι θέμα δικό μου....

Lessing τη Διατροφική Νοημοσύνη την έχω διαβάσει εδώ και 8 μήνες περίπου, και έχω πάει και στο ιατρείο του κ.Ζουμπανέα, ο οποίος ομολογώ ότι είναι εξαιρετικός..... και θέλω να το ξαναδιαβάσω, γιατί όσο το διάβαζα με είχε επηρεάσει πολύ θετικά.

Page 1 of 2 12 LastLast