Γιατί κολλάει η ζυγαριά μου???
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 42
    Junior Member

Γιατί κολλάει η ζυγαριά μου???

Ο οργανισμός μας είναι ένα πολύπλοκο εργοστάσιο όπως πιστεύω έχετε ακούσει/διαβάσει όλοι (αυτή ήταν και η πρώτη σχεδόν φράση που άκουσα από καθηγητές μου σε διάφορα μαθήματα σχετικά με την ανατομία, την παθολογία και την βιολογία).
    Ο άνθρωπος έχει περάσει σε αρκετά στάδια κατά την εξέλιξή του. Από την εποχή όπου η αφθονία του φαγητού αποτελούσε προνόμιο των λίγων μέχρι την εποχή όπου το φαγητό αποτελεί καθημερινό πονοκέφαλο των νοικοκυριών ως προς την αφθονία και την ποικιλία. Ο οργανισμός από μόνος του είναι ένας ξεχωριστός «εγκέφαλος» που θέτει σε λειτουργία αμυντικούς μηχανισμούς για την συντήρησή του. Το γεγονός ότι θέτουμε το σώμα μας στην πρόσληψη μειωμένων θερμίδων ο οργανισμός μας καταλαβαίνει κάτι δεν πάει καλά και θέτει σε λειτουργία τους αντισταθμιστικούς παράγοντες, δηλαδή τους μηχανισμούς συντήρησης που διαθέτει (όπως είναι οι περίοδοι λοιμού που πέρασαν σε πολλές φάσεις της ιστορίας, ή σε περιόδους πολέμου ή απλώς σε περιόδους όπου η σοδιά δεν ήταν επαρκής).
    Όταν καταναλώνουμε μία τροφή, με διάφορες διαδικασίες, αρχίζει να διασπάται και οργανισμός μας απορροφά τα συστατικά του. Από αυτά ένα μέρος αποθηκεύεται για άμεση χρήση και το υπόλοιπο για βραχέα χρήση. Όταν ξεκινάμε δίαιτα η παραγωγής ενέργειας γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας(!). Έχουμε την αποθήκη υδατανθράκων, την αποθήκη πρωτεϊνών και την αποθήκη λίπους. Κάθε μία αποθήκη έχει και έναν σκοπό, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την σωστή λειτουργία του σώματός μας! Η πρώτη αποθήκη που χρησιμοποιείται για πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας είναι η αποθήκη υδατανθράκων που υπάρχει (αποθήκες γλοκογόνου). Καταναλώνεται σχεδόν ολόκληρη η ποσότητα που έχει αποθηκευτεί καθ? όλη την διάρκεια που θέτουμε τον οργανισμό μας σε «υποσιτισμό» (με αυτό τον όρο λαμβάνει την κατάσταση αυτή ο οργανισμός μας και όχι σαν περίοδος διόρθωσης βάρους για καλύτερη ποιότητα ζωής). Στη συνέχεια δίνεται εντολή από τον εγκέφαλο και σειρά παίρνουν οι αποθήκες λίπους (λιπώδης ιστός). Το ίδιο γίνεται και εκεί, ένα μόνο μέρος χρησιμοποιείται και συνεχίζει με την αποθήκη πρωτεϊνών (μυϊκός ιστός). Όταν καταναλωθεί η αρχική ποσότητα από τον μυϊκό ιστό ξεκινάει ξανά πάλι ο ίδιος κύκλος μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα που υπάρχουν στον οργανισμό μας (χωρίς όμως να σημαίνει ότι όταν είμαστε στην κατανάλωση της αποθήκης του μυϊκού ιστού ότι δεν γεμίζουν λίγο οι υπόλοιπες αποθήκες, έστω και λίγο). Αυτός είναι ο λόγος που οι διάφορες «χημικές» δίαιτες επιφέρουν μεγάλες μεταβολές στο βάρος (αλλά όχι και στην σύσταση του σώματος), όπως για παράδειγμα η Atkins (την αναφέρω γιατί είναι από τις πιο διάσημε δίαιτες και πιθανόν να την γνωρίζετε όλοι σας) όπου δεν έχουμε κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφών (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά κ.α.) με αποτέλεσμα να καταναλώνονται οι αποθήκες υδατανθράκων και όταν φτάσουμε στο σημείο αλλαγής αποθήκης, ο οργανισμός θέτει σε λειτουργία άλλους διαφορετικούς μηχανισμούς για να παράγει ουσίες (ορμόνες) που είναι χρήσιμες για αυτόν (π.χ. ο εγκέφαλος για να λειτουργεί χρησιμοποιεί την γλυκόζη ?υδατάνθρακας. Όταν δεν υπάρχει πρόσληψη γλυκόζης από την τροφή τότε η παραγωγή της γίνεται από άλλες οδούς όπως είναι από την διάσπαση λιπών ή και πρωτεϊνών). Οπότε έχουμε με την ίδια πρώτη ύλη δύο αποτελέσματα. Δηλαδή, πρέπει να κάνει δύο διαφορετικές δουλειές με την ίδια πρώτη ύλη, όπου αυτό θέτει το «εργοστάσιο» σε διπλοβάρδιες και έτσι έχουμε την απότομη μείωση του βάρους.

Junior Member
    Τι γίνεται τώρα με την γυμναστική. Γιατί πρέπει ένας άνθρωπος που κάνει δίαιτα να βάλει και την γυμναστική μέσα στο πρόγραμμά του; Ο λόγος είναι απλός! Με την γυμναστική έχουμε «παραγωγή» μυϊκού ιστού. Θέλουμε ή όχι θα έρθει και η σειρά της αποθήκης πρωτεϊνών για καύση προς παραγωγής ενέργειας! Η γυμναστική αυτό που κάνει είναι να δίνει ώθηση στον οργανισμό να παράγει κύτταρα (τα μυϊκά κύτταρα) λόγω της φθοράς που δημιουργείται (φανταστείτε κάτι σαν χτύπημα! Όταν κοβόμαστε γίνεται παραγωγή κυττάρων από την εν λόγω περιοχή για να σταματήσει η αιμορραγία και να επουλωθεί η πληγή, ακριβώς το ίδιο γίνεται και με τους μύες). Με τον συνδυασμό και των δύο (διατροφής και σωματικής εκγύμνασης) έχουμε μείωση λιπώδους ιστού και σταθεροποίηση, όσο αυτό είναι δυνατόν, του μυϊκού ιστού. Αυτό διότι το σώμα χρησιμοποιεί τις αποθήκες λίπους για παραγωγή ενέργειας και οι αποθήκες πρωτεϊνών παραμένουν σχεδόν γεμάτες με την επαναλαμβανόμενη εναπόθεσή κυττάρων στα ράφια τους!

Senior Member
    καλημεραα !
    Επειδη μπερδευτικα...ολα τα παραπανω ειναι ο λογος που περιπου στα εικοσι κιλα απωλεια χανω με πολυ πολυ κοπο ενα κιλο και εχω τρομερα κολληματα στη ζυγαρια ενω παλια εχανα γυρω στο -1 κιλο την βδομαδα?Μου εχει πιππ την ψυχολογια ολο αυτο:sniff:

Junior Member
    Ω ναι... αυτός είναι πάνω κάτω ο λόγος... και εμένα μου σπάει τα νεύρα αυτό το πράγμα... αλλά έτσι είναι ρυθμισμένο το ρολόϊ μας... μετά από ένα διάστημα μερικών εβδομάδων θα δεις πάλι την ζυγαριά σου να πέφτει με κανονικούς ρυθμούς... Πείσμα θέλει... τίποτε άλλο... επιμονή και υπομονή! Θα το δεις και έχει πίστη στον εαυτό σου! :smilegrin:

Junior Member
    καλημερα τι κανετε; εγω εχω κολλησει εδω και 10 μερες απελπιστικα!!!!

Senior Member
    Originally posted by Cobet
    Ω ναι... αυτός είναι πάνω κάτω ο λόγος... και εμένα μου σπάει τα νεύρα αυτό το πράγμα... αλλά έτσι είναι ρυθμισμένο το ρολόϊ μας... μετά από ένα διάστημα μερικών εβδομάδων θα δεις πάλι την ζυγαριά σου να πέφτει με κανονικούς ρυθμούς... Πείσμα θέλει... τίποτε άλλο... επιμονή και υπομονή! Θα το δεις και έχει πίστη στον εαυτό σου! :smilegrin:
    Μαλλον δεν ημουν σαφης :smilegrin: εχω χασει συνολικα 28 κιλα τα κολληματα αρχησε να μου τα κανει εφοσον εφυγαν τα 20 .Δηλαδη χανω τρομερα δυσκολα ή κ κολλαω απο τοτε αρα αυτο με την υπομονη λιγων βδομαδων δεν πιανει σε εμενα..τι να κανωω θελω να χασω αλλα δεκα τουλαχιστον αμεσα .Δεν μπορω αλλο

Junior Member
    Θα σου πω το εξής... πόσα χρόνια είχες τα κιλά πάνω σου; Τα πιο "πρόσφατα" κιλά χάνονται πιο εύκολα από τα πιο "παλιά" κιλά. Μην περιμένεις να φύγουν χωρίς να αντισταθούν! Αντιστέκεται ο οργανισμός προς συντήρησή της λειτουργικότητάς του! Μην γίνεσαι ανυπόμονη πεταλουδίτσα, έχεις κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια και οι κόποι σου θα ανταμειφτούν

Senior Member
    Θα σου πω το εξής... πόσα χρόνια είχες τα κιλά πάνω σου; Τα πιο "πρόσφατα" κιλά χάνονται πιο εύκολα από τα πιο "παλιά" κιλά. Μην περιμένεις να φύγουν χωρίς να αντισταθούν! Αντιστέκεται ο οργανισμός προς συντήρησή της λειτουργικότητάς του! Μην γίνεσαι ανυπόμονη πεταλουδίτσα, έχεις κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια και οι κόποι σου θα ανταμειφτούν
    Cobet μου καταρχην ευχαριστω που ασχολησε μαζι μου:starhit:
    Λοιπον τα εικοσι τα πηρα μεταξυ 2007-2008 τα υπολοιπα τα ειχα βαλει 2004-2006 μεχρι το 2004 ημιουν 60-68 κιλα .Ξερεις κανενα κολπακι να σταματησει ολο αυτο κολλημα?Σου εχει τυχει παρομοιο περιστατικο με πελατη ή πρωτοπορω και παλι :smilegrin:

Junior Member
    Γλυκιά μου δεν υπάρχει κολπάκι για αυτή την διαδικασία... Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μην το βάλεις κάτω! Απ' ότι καταλαβαίνω έχεις χάσει τα πιο πρόσφατα κιλά σου και τώρα είσαι στα πιο παλιά (κατηγορίες που έχω βάλει για να το εξηγώ πολύ πιο απλά!). Σαφώς και αυτό το έχω συναντήσει σε άτομα και θα το συναντήσω και στον εαυτό μου όταν φτάσω κοντά στα 80 κιλά. Εδώ θα είμαστε και θα με διαβάζεται που θα είμαι τέρμα τσαντισμένη και έτοιμη να τα σπάσω όλα! Αυτό που σου προτίνω εσένα αλλά και σε όσου περνάνε αυτή την φάση (δεν σε ξέχασα lenanikos απλώς έφτιαχνα καφέ και χουζούρευα ) είναι να ηρεμίσουν, να προσδιορίσουν τους στόχους τους, να δουν τον δρόμο που έχουν κάνει ως τώρα, να γεμίσουν τις μπαταρίες του με θέληση και όταν ο οργανισμός μας το πάρει απόφαση ότι δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου και σταματήσει να αντιστέκεται τόσο, να πάρουμε την χαρά της επίτευξης και επιβεβαίωσης των κόπων μας

Senior Member
    Τελευταια ερωτηση για σημερα το υποσχομαι :starhit:
    Πόσο καιρο παίρνει ολο αυτο εννοω να καταλαβει ο οργανισμος οτι δεν ειναι σε πολεμο?Αυτα ολα τα κολληματα μου τα κανει απο τον καιρο που ημουν 90 κιλα περιπου 8 μηνες και βαλε .Μηπως ειμαι εξωγηινος?

Senior Member
    Καλημέρα Cobet , καλημέρα σε όλους......... Λοιπον εγω δεν εχω κολησει αλλα ειπα να "εκμεταλευτω" την Cobet με αφορμη κατι που εγραψε......... Ξεκινησα διαιτα πριν 1 1/2 μηνα για καθαρα λογους υγειας (χτυπησαν πολλα καμπανακια ) . Στην αρχη ξεκινησα θερμιδικη . Στη συνεχεια ομως αρχισα Atkins...... Δεν ειχα ξανακανει Atkins αλλα δεν με δυσκολεψε καθολου .... Το αντιθετο μάλιστα , διαπιστωσα οτι δεν πειναω ,ενω η διαθεση μου εχει φτιάξει κατα πολυ........ Πρωτη φορα που δεν κουραστηκα να χασω τα πρωτα κιλα ........ Αυτο με βοηθησε αφανταστα να συνεχισω και να μην μου φαινεται βουνο η διαιτα ......... Ο επομενος στοχος μου ,μου φαινεται πιο ευκολος .......... Φυσικα δεν θα συνεχισω εσαει να κανω atkins......... Θέλω να ρωτησω λοιπον τι μπορει να μου προκαλεσει η atkins αν σε 2-3 μηνες γυρισω σε θερμιδικη διαιτα.........Να πω οτι μεχρι τωρα ενω λατρευα το λευκο ψωμι (εκοβα φλεβες) πλεον δεν νοιωθω καμμια επιθυμια για ζυμαρικα και γενικοτερα για συνθετους υδατανθρακες ........... Απολαμβανω αυτο που τρωω χωρις αγχος μηπως ξεφυγα απο θερμιδες , τρωω σοκολατα (8 κομματακια ) χωρις αγχος ..........και γενικοτερα νοιωθω καλα............
    Ευχαριστω.......

Junior Member
    petallouditsaa πραγματικά δεν γνωρίζω να σου απαντήσω στην ερώτηση αυτή... μπορώ φυσικά να το ψάξω περισσότερο και να το συζητήσω με συναδέλφους, αν και πιστεύω ότι κάποια απάντηση διαφορετική από αυτή δεν νομίζω να πάρω. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά σε εξωτερικά ερεθίσματα... Θα το ψάξω και θα σου απαντήσω πιο σίγουρα όμως.
    Alma libre φαντάζομαι ότι έχεις ψάξει αρκετά στο internet πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να τρως και τι όχι, πόσα γραμμάρια υδατάνθρακα πρέπει να πέρνεις την ημέρα και πόσα θα προσθέτεις την εβδομάδα. Το σημείο κλειδί σε αυτή την δίαιτα είναι η συντήρηση ή το πέρασμα σε άλλου είδους δίαιτα! Αν από μια δίαιτα όπου το 65 -70% της προσλαμβανόμενης θερμιδικής πρόσληψης προέρχεται από πρωτεϊνες τότε οι αποθήκες υδατανθράκων αδιάζουν τελείως με αποτέλεσμα όταν θα είσαι στην πόρτα της νέας δίαιτας, με την πρώτη εβδομάδα θα πάρει κιλά και αυτό γιατί ο οργανισμός σου θα "ρουφήξει" στην κυριολεξία όλους τους υδατάνθρακες που θα του δώσεις! Για να μπορέσεις να μεταβείς σε άλλη δίαιτα θα πρέπει να προσθέτεις 15 γρ υδατανθράκων στο διαιτολόγιο σου την ημέρα και να αφαίρεις 5 γρ πρωτεινών (δηλαδή με απλά λόγια θα προσθέσης ένα φρούτο την πρώτη εβδομάδα και θα αφαιρέσεις 30 γρ. κρέας ή ψάρι). Την δεύτερη εβδομάδα θα προσθέσεις άλλα 15 γρ και αντίστοιχα θα αφαιρέσεις 5 γρ πρωτεινών. Αυτό θα το κάνεις μέχρις ότου φτάσεις περίπου στισ 190 γρ υδατανθράκων. Δηλαδή... περίπου 3 μήνες προθήκης γραμμάρια υδατανθράκων...Η Atkins αποτελεί δίαιτα με πολύ καλά αποτελέσματα αλλά, αν δεν είσαι γνώστης τόσο των τροφών και της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά όσο και βασικών αρχών διαιτολογίας τα αποτελέσματα δεν κρατάνε και σαν αποτέλεσμα δεν είναι η συντήρηση του βάρους και ο λόγος είναι καθαρά γιατί δεν μπαίνουν σωστός τρόπος σκέψης και σωστή διατροφή...

Senior Member
    Cobet σε ευχαριστω πλυ για την απαντηση και την αναλυση .........Ειδικα αυτο με την αντικατασταση υδατανθρακων -πρωτεινων με βοηθησε πολυ να καταλαβω καλυτερα.........
    Τωρα οσο για τους υδατανθρακες και την αναλυση τροφων το ψαχνω αρκετα ........
    Απο οτι καταλαβα βεβαια αν γυρισω αποτομα σε θερμιδικη διαιτα , θα παρω και αποτομα βαρος ...... στη συνεχεια ομως με θερμιδικη διαιτα , δεν θα τα ξαναχασω?

Senior Member
    petallouditsaa πραγματικά δεν γνωρίζω να σου απαντήσω στην ερώτηση αυτή... μπορώ φυσικά να το ψάξω περισσότερο και να το συζητήσω με συναδέλφους, αν και πιστεύω ότι κάποια απάντηση διαφορετική από αυτή δεν νομίζω να πάρω. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά σε εξωτερικά ερεθίσματα... Θα το ψάξω και θα σου απαντήσω πιο σίγουρα όμως.
    Σε ευχαριστω πολυ Cobet μου αν μαθεις κατι περισσοτερο θα σου ημουν ευγνωμων επειδη αρχισε και με κουραζει το ολο θεμα με την πιπ την ζυγαρια

Junior Member
    Σαφώς και θα τα ξαναχάσεις λίγο πιο δύσκολα όμως απ ότι τα έχασες με την Ατκινς. Εκεί δηλαδή που μπορεί να έχασες μέχρι και 8 -10 κιλά τον μήνα με μία απλή, συμβατική δίαιτα θα χάσεις 4 το πολύ και αυτό με πολύ κόπο, αλλά το θέμα είναι ότι αυτά τα 4 δεν θα τα πάρεις τόσο εύκολα όσο θα πάρεις τα 8 -10 που έχασες με την Ατκινς. Πολύ προσοχή και θα σου πρότινα να μειώσεις το ποσοστό των πρωτεϊνών και να αυξήσεις τους υδατάνθρακες περίπου στα 100 γραμμάρια την ημέρα. Μπορεί να μην έχει θεαματικά αποτελέσματα αλλά η μετάβαση σε πιο συμβατική δίαιτα θα έιναι λιγότερη επίπονη και με λιγότερες επιπτώσεις.
    Προσοχή πάντως, πολλά νερά πρέπει να πίνεις και καθόλου αλκοόλ, αν και σε αυτή την δίαιτα επιτρέπεται μόνο καθαρή αλκοόλη, καλύτερα να μην πίνεις καθόλου γιατί θα επιβαρύνεις περισσότερο τα νεφρά σου και το συκώτι σου!

Page 1 of 3 123 LastLast