γκαλοπ-ερευνα αναμεσα στα μελη - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 25 of 25
    Senior Member
    Originally posted by spaceride
    Lessing μου, ξερεις πολυ καλα γτ το εχω συζητησει και κατ ιδιαν μαζι σου οτι συμφωνω στο οτι ολα τα υπερφαγικα δεν εχουν συναισθηματικη βαση που τα πυροδοτει.. Πολλοι κανουν υπερφαγικα για λογους βιοχημικους αλλα πολυ γρηγορα γυρναει στο συναισθημα (ενοχη, φοβος για προσληψη βαρους, αυτοτιμωρια κτλ). Σαφως δεν ακυρωνω τον ενα ή τον αλλο λογο.. Νομιζω εχω κανει ξεκαθαρη τη θεση μου σε οτι αφορα το συγκεκριμενο οτι καλυτερη προσεγγιση θεωρω τη σφαιρικη οπου δουλευονται ταυτοχρονα και τα 2 κομματια.. Επειδη ομως η ερωτηση αφορουσε αν εχουμε βοηθηθει απο τη θεραπεια σου απαντω και παλι οτι εγω εχω βοηθηθει. Δε μπορω να δω το φαγητο εξω και ξεχωριστα απο το συναισθημα.. Απο τα πρωτα κιολας σταδια της ζωης μας αλληλλεπιδρουμε με το περιβαλλον μεσω της τροφης. Οσο για τη θεραπεια, πολλοι θεραπευτες δουλευουν τα "απο κατω" συναισθηματα και οχι το συμπτωμα εφοσον υπαρχει και στην οποια μορφη. Ετσι σαφως μενει ενα κομματι αδουλευτο. Απο εκει και περα ειναι στην ευθυνη σου να αναζητησεις αλλο επαγγελματια (ειτε θεραπευτη με γνωσεις στο αντικειμενο της βιοχημιας ή διατοφολογο με γνωση στο αντικειμενο της ψυχολογιας) με συγκεκριμενο πλεον αιτημα το να δουλεψεις την τροφη
    Ναι.Εγω που ειμαι υπερμαχος της ψυχολογιας αναρωτιεμαι μηπως στο συγκεκριμενο ζητημα τον πρωτο ρολο τον παιζει η συνθεση των τροφων.(Τροφες που παραγουν σεροτονινη)Ενας ψυχολογος δεν ειναι διαιτολογος.Αν η θεραπεια δεν συναδει με τις διακυμανσεις ζακχαρου μεσα στη μερα κ την αναλογη διατροφη για να κρατιεται σταθερο πως θα τα καταφερει;Δηλ.αν κανω θεραπεια αλλα παραλληλα ανεβαινω σε κιλα ποιο το οφελος στο συγκεκριμενο αν εγω εχω παει στον θεραπευτη με αιτημα τη λυση του υπερφαγικου;Και ολος αυτος ο προβληματισμος προερχεται ξαναλεω απο το γεγονος οτι τα υπερφαγικα μου σταματησαν μαχαιρι απο τοτε που εκανα τις τριαδες-δυαδες.
    Θα ηθελα να ρωτησω κ τους ψυχολογους τι εμπειρια εχουν.Γιατι ειχαμε συζητησει για περιστατικο που στη διαρκεια της θεραπειας του πηρε πολλα κιλα θυμασαι;
    Τεινω να πιστευω οτι στο συγκεκριμενο οι λογοι των υπερφαγικων ειναι βιοχημικοι στις περισσοτερες περιπτωσεις κ οφειλονται στη συσταση των τροφων.Οποτε αν ενα ατομο που κανει υπερφαγικα δεν κυταξει το βιοχημικο μερος,θα λυσει ολα τα αλλα προβληματα εκτος απο αυτο.Οι ψυχολογοι-ψυχιατροι δεν εχουν τετοια εκπαιδευση κ ακομα οχι κ ολοι οι διατροφολογοι δεν ειναι;Δλδ.υποθετω οτι ειναι μια καινουργια θεωρια για την Ελλαδα τουλαχιστον.Εδω υπαρχουν ανθρωποι που το 2011 μετα απο τοσες ερευνες για τον εγκεφαλο γλυκοζη κ λπ.μιλανε ακομα για ατκινς!!!Οερμος ο εγκεφαλος χωρις την τροφη του στο τελος θα συρικνωθει!!!

Senior Member
    έχω παραθέσει ένα άρθρο στο topic "αυτο-σαμποτάζ: Η επίδραση του Ψυχολογικού παράγοντα στην Παχυσαρκία" που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο

πάντως θεωρώ οτι η ψυχολογία είναι το Α και το Ω που λέει ο λόγος για τη διατροφική μας συμπεριφορά

Senior Member
    Καλημέρα. Πιστέυω πως έχεις δίκιο σ'αυτό που λες, δηλαδή πως τα υπερφαγικα επεισοδια οφειλονται και στο οτι δεν τρωμε σωστα ωστε να καλυπτουμε τις αναγκες μας και σε ψυχολογικους λογους. Η ψυχολόγος μου εκτός από την ψυχανάλυση επικεντρώθηκε και στο να τρωω σωστά ώστε να καλύπτω τις ανάγκες μου. Είναι ένας συνδιασμός και των 2 λοιπόν.Και η διαφορά με τον διαιτολόγο είναι ότι ο ψυχολόγος βρίσκει πιο εύκολα τρόπο να σου το περάσει αυτό γιατί δεν επικεντρώνεται στο να χάσεις βάρος αλλά στο να τρως σωστά. Εγώ προσωπικά έχω κλείσει 3 μήνες με την ψυχολόγο (πήγα λόγω βουλιμίας κυρίως) αλλά έχω δει μεγάλη βελτίωση και με τα υπερφαγικά.

Senior Member
    Α και ξέχασα να σου πω ότι η ψυχολόγος μου έχει κάποια επικοινωνία με τη διαιτολόγο μου, ώστε να δουλεύουμε και στους 2 τομείς ταυτόχρονα

Senior Member
    Originally posted by koukoutsi
    Καλημέρα. Πιστέυω πως έχεις δίκιο σ'αυτό που λες, δηλαδή πως τα υπερφαγικα επεισοδια οφειλονται και στο οτι δεν τρωμε σωστα ωστε να καλυπτουμε τις αναγκες μας και σε ψυχολογικους λογους. Η ψυχολόγος μου εκτός από την ψυχανάλυση επικεντρώθηκε και στο να τρωω σωστά ώστε να καλύπτω τις ανάγκες μου. Είναι ένας συνδιασμός και των 2 λοιπόν.Και η διαφορά με τον διαιτολόγο είναι ότι ο ψυχολόγος βρίσκει πιο εύκολα τρόπο να σου το περάσει αυτό γιατί δεν επικεντρώνεται στο να χάσεις βάρος αλλά στο να τρως σωστά. Εγώ προσωπικά έχω κλείσει 3 μήνες με την ψυχολόγο (πήγα λόγω βουλιμίας κυρίως) αλλά έχω δει μεγάλη βελτίωση και με τα υπερφαγικά.
    Ιδανικα στις ΔΔ ή στη διαταραγμενη σχεση με την τροφη, η απωλεια βαρους δεν είναι στις προτεραιοτητες ουτε και του διαιτολογου

Senior Member
    Originally posted by spaceride
    Originally posted by koukoutsi
    Ιδανικα στις ΔΔ ή στη διαταραγμενη σχεση με την τροφη, η απωλεια βαρους δεν είναι στις προτεραιοτητες ουτε και του διαιτολογου
    Σωστό είναι αυτό που λες, απλά πο περισσότεροι όταν επισκεπτόμαστε διαιτολόγο θέλουμε να δούμε και κάποια απώλεια για να πούμε ότι κάνουμε δουλεια. Και επειδή για μένα μια απώλεια παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία μου, γι 'αυτό τα συνδέω έτσι

Senior Member
    Κι εκει ακριβως ερχεται και ο ρολος του θεραπευτη σου.. Ισως ειναι καλο να αποσυνδεσουμε την ψυχολογια μας απο την απωλεια ή το βαρος μας.. Αυτο δεν ειναι που κανει καποιος σε θεραπεια για ΔΔ? Αποκαθιστα την εικονα σωματος του και βαζει την τροφη στην πραγματικη της διασταση

Senior Member
    Ίσως, αλλά ακόμα είμαστε στη φάση να δουλεύουμε πάνω σε αυτά που μου προκαλουν τα υπερφαγικα και να τα προλαμβάνουμε. θέλει χρόνο όλο αυτό

Senior Member
    μεταφερω την απαντηση μου απο παρομοια συζητηση

:ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ (ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ);

ειμαι ψυχολογος-ψυχοθεραπευτρια και μπορω με βεβαιοτητα να πω σε τι βοηθαει κ σε τι δεν βοηθαει....
    το να κανεις ψυχοθεραπεια δεν σε βοηθαει στο να σταματησεις να τρως, ουτε την ορεξη σου μειωνει, ουτε σε βοηθαει να χασεις κιλά... σε αυτο μπορει να σε βοηθησει ενας διατροφολογος... αυτο που κανει ειναι να σε βοηθησει να καταλαβεις "γιατι" πεινας τοσο, "γιατι" δεν μπορεις να πεις οχι στο φαγητο, "γιατι" παρ'οτι εχεις χορτασει δεν μπορεις να σταματησεις να τρως καθως και μακροπροθεσμα να χαλιναγωγησεις την ταση σου αυτη... ουσιαστικα σε βοηθαει να δεις τι κρυβεται πισω απο το φαγητο κ να το αντιμετωπισεις, κι ετσι το απομυθοποιεις...

επισης δεν ξερω αν αυτο θα βοηθησει αλλα μπορω να μοιραστω κ την προσωπικη μου εμπειρια... ως ψυχολογος κανω κ εγω θεραπεια (και για προσωπικους λογους κ για επαγγελματικους). μεσα απο την δουλεια με τον εαυτο μου ειδα οτι "πασχω" (ας μου επιτραπει ο ορος) απο συναισθηματικη υπερφαγια (ή αλλιως διατροφικη διαταραχη μη οριζομενη ως νευρωδης ανορεξια ή βουλιμια)... Μεσα απο τη θεραπεια μου καταλαβα τι "σημαινει" το φαγητο για εμενα και τι κρυβεται πισω απο καθε υπερφαγικο επεισοδιο.. Αυτο δεν σημαινει οτι ειναι πιο ευκολο να αδυνατησω... Σίγουρα όμως με βοηθαει να αντιστεκομαι στα υπερφαγικα επεισοδια κ αν δεν το κανω,με βοηθαει να ξερω γιατι δεν το εκανα... Και πραγματικα αυτο ειναι πολυ καθαρτικο και λυτρωτικο....

επιπλεον να προσθεσω οτι οπως προαναφερθηκε το ιδανικο ειναι συνεργασια ψυχολογου και διαιτολογου καθως η δουλεια τους ειναι συμπληρωματικη....

τελος christina gavraki για να σου εγραψε φαρμακα προφανως ειχες παει σε νευρολογο-ψυχιατρο, αφου οι ψυχολογοι δεν συνταγογραφουμε φαρμακα...και οι ψυχιατροι απο την αλλη αν δεν εχουν επιπλεον ειδικευση στην ψυχοθεραπεια αντιμετωπιζουν το καθετι με φαρμακα..αυτη ειναι η δουλεια τους, χωρις να ασκω την οποια κριτικη σε αυτο. απλα ετσι εχουν τα πραγματα.. αν εγω ως ψυχολογος δω οτι ενας άνθρωπος χρηζει και ψυχοφαρμακευτικης περιθαλψης παραπεμπω σε ψυχιατρο..αν ο ψυχιατρος δει οτι δεν χρειαζεσαι φαρμακα -κανονικα, στον εξω κοσμο, όχι στην Ελλαδα- παραπεμπει σε ψυχολογο ΧΩΡΙΣ συνταγογραφηση.

Senior Member
    Σωστό είναι αυτό που λες, απλά πο περισσότεροι όταν επισκεπτόμαστε διαιτολόγο θέλουμε να δούμε και κάποια απώλεια για να πούμε ότι κάνουμε δουλεια. Και επειδή για μένα μια απώλεια παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία μου, γι 'αυτό τα συνδέω έτσι [/quote]

αυτό με την "απώλεια" που λες είναι πολύ σωστή κουβέντα

Page 2 of 2 FirstFirst 12