Results 1 to 15 of 471
-
24-08-2010, 09:21 #1
οικογενεια με ΔΠΤ (Διαταραχες Προσληψης Τροφης)
αποφασισα μετα απο σκεψη να ανοιξω αυτο το τοπικ και να γραφω τι κανω εγω σαν μαμα οικογενειας με παχυσαρκα ατομα-χωρις καμια αλλη ΔΠΤ.
την αποφαση την πηρα διαβαζοντας το ποστ της click για γονεις με ΔΠΤ. Μου εκανε το κλικ στο μυαλο και σκεφτηκα οτι αν ειναι να μιλανε τα παιδια μου ετσι για εμενα να το βρασω που καταφερα να χασω εγω 20 κιλα. με αυτα τι γινεται? δεν πρεπει εγω η μανα να τα δειξω τον τροπο υγιεινης διατροφης? δεν πρεπει να τα βοηθησω να ειναι σε φυσιολογικα κιλα?
ετσι λοιπον εδω θα γραφω τις σκεψεις μου τις αποφασεις μου, τις κινησεις μου σχετικα με αυτα τα θεματα. ελπιζω δηλαδη. γιατι απο λογια ειμαι πρωτη και απο εργα τελευταια!
θα ηθελα να με κριτικαρετε και να με βοηθατε. οποιος θελει, οποιος μπορει, οποιος νομιζει οτι θα βοηθησει. σας ευχαριστω ολους.
- 24-08-2010, 09:43 #2
και για να αρχισω λοιπον παμε στο τι μαγειρευουμε σημερα. επειδη δουλευω, παντα απο τη προηγουμενη ή νωρις το πρωι.
εχθες το βραδυ λοιπον εκανα πα******κια. λαιτ εκδοχη. τηγανισμενες και στραγγισμενες μελιτζανες, κιμας με πολυ κρεμμυδι και ελαχιστο λαδι. οχι εχτρα λαδι στο φαγητο, οχι κρεμα απο επανω.
επισης χθες το βραδυ η κορη μου, 11 χρονων μας εκανε μια φρουτοσαλατα μουρλια. ειπα οτι θα τους τη κανω εγω και ζητησε να την κανει αυτη. και φυσικα την αφησα. να σας πω οτι πρωτη φορα εφαγα φρουτοσαλατα! παντα πιστευα οτι ειναι το ιδιο με το να τρως 3-4 φρουτα. ε, λοιπον οχι. ειναι φοβερη. μπερδευονται οι γευσεις και γινεται κατι καταπληκτικο. ειχαμε ροδακινο, δαμασκηνο, μηλο, πεπονι, καρπουζι. οποτε και λαιτ και γευστικο βραδυνο!
24-08-2010, 10:36 #3
μια καλή ιδέα για να κάνεις ακόμα πιο λαιτ το φαγητό είναι να βάλεις τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και μετά στον φούρνο να ψηθούν λιγάκι . Δεν υστερούν σε κάτι από τις τηγανητές σε γεύση και είναι πολύ πιο υγιεινές . ʼσε πια για τις θερμίδες.... :P
Επίσης παρόλο που δουλεύεις μπράβο σου που μαγειρεύειςκαι αυτό είναι πολύ σημαντικό ( αν και ειλικρινά είμαστε ότι να ναι οι άνθρωποι, μας ταΐζουν delivery -> δεν μας έχουν μάθει να τρώμε σωστά, δεν μας ταΐζουν -> βγάζουμε τα απωθημένα όταν περνάμε φοιτητές μακρυά απτό σπίτι και τσακίζουμε τα πιτόγυρα και τα σουβλάκια
uzzled:
uzzled: ) ʼβυσσος η ψυχή του ανθρώπου
uzzled:
uzzled:
Επίσης ξέρεις τι θα ήθελα εγώ απο την δική μου μητέρα? Να μην κάνει ότι τα ξέρει όλα. Δηλαδή αυτήν ξέρει τι είναι καλό και τι κακό για την διατροφή μας, πιστεύει πως δεν παχαίνεις αν φας υγιεινά και ας είναι σε τεράστιες ποσότητες και επίσης δεν δέχεται καμία βοήθεια από ειδικό. Αφού ρε καλή μου γυναίκα μια ζωή παχύσαρκη ήσουν και τα τελευταία 25 χρόνια η ζυγαριά βλέπει 100αρια (για 1,55 είναι πολύ) δεν είναι καιρός να σταματήσεις να πιστεύεις πως είσαι ο παντογνώστης και να κάνεις μια δίαιτα με την βοήθεια ειδικού?Μάθαμε να τα χλευάζουμε όλα σε αυτήν την χώρα...
Στα 25 μου δεν έμαθα να τρώω σωστά, όχι ότι δεν μας μαγείρευε καθημερινά αλλά τι να πω, τεράστιες ποσότητες ρε παιδιά!!! Όταν 14 χρονών παιδάκι έτρωγα μια 8αρα πίτσα στην καθισιά...:sniff:
Και ο πατέρας μου? άλλος εκείνος..... Μόνο το κρέας είναι φαΐ ...Τόσο λαίμαργος που όταν βγαίναμε έξω το μόνο που έλεγε είναι φέρε και φέρε. Κάτσε ρε !! Φάε την μερίδα σου και την σαλάτα σου και αν πεινάς ακόμα παρήγγειλε μετά! Τι ,θα φύγει η ταβέρνα από εκεί ?? Μάθαμε να τρώμε πολύ στην Ελλάδα. Και κάτι άλλο τελευταίο , ξέρετε πόσους ξένους έχω δει να πηγαίνουν σε ταβέρνες και ότι δεν τρώνε να το παίρνουν σε αλουμινόχαρτο ? Πόσοι από εμάς το κάνουν ?? Για πείτε ?? Παραγγέλνουμε και τρώμε σαν ζώα όταν πάμε σε μια ταβέρνα το μεσημέρι, πετάμε ότι δεν μπορούμε να φάμε γιατί αν το πάρουμε μαζί μας θα μας πούνε γύφτους, λες και δεν το έχουμε πληρώσει και το βράδυ άμα ξαναπεινάσουμε χτυπάμε ένα πιτόγυρο γιατί " δεν υπάρχει στο σπίτι να φάμε κάτι"...:spin:
Είναι πολύ σημαντικό που προσπαθείς να τρέφεις τα παιδιά σου σωστά αλλά πρέπει να κοιτάξεις και τον εαυτό σου!! Αν εσύ είσαι καλά τότε θα σου φύγουν και οι φοβίες για τα παιδιά σου γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς τα παιδιά είναι προέκταση του εαυτού μας. Αν δεν θές να γίνουν και να περνάνε ότι πέρασες πρώτα θα κοιτάξεις να αλλάξεις εσύ ώστε να παίρνουν το καλό παράδειγμα. Συγγνώμη αν σου μίλησα λίγο απότομα αλλά είναι πράγματα που θα ήθελα να τα πω στην δική μου μαμά , πράγματα που της τα έχω πει κάποιες φορές αλλά που ποτέ δεν με κατάλαβε... Για την δική μου ίσως είναι αργά, αλλά για τα δικά μου παιδιά δεν θα είναι ! Θα αλλάξω εγώ για να μην έχουν τις ψυχολογικές και διατροφικές δυσκολίες που έχω εγώ τώρα...
24-08-2010, 10:55 #4
BARB μου αντί να τιγανίσεις τα λαχανικά μπορείς να τα κάνεις στο γκριλ...
μία φίλη μου όταν φτιάχνει μουσακά τις πατάτες και τις μελιτζάνες τίς βράζει και γίνεται σούπερ...
πάντως μπράβο σου που φροντίζεις την οικογένειά σου και τα παιδιά...να τους χτίσεις καλές διατροφικές
συνήθειες...:wink2:
24-08-2010, 11:54 #5
απο μαγειρεμα εχω μεσανυχτα γενικως αλλα μπορω να βοηθησω στο καλλιτεχνικο κομματι αχαχαχαχαχαχαχα
λοιπον ειχα δει στη μενεγακη μια κυριουλα που εφτιαχνε κατι φοβερα σχεδιακια με φαγητο μεσα στο πιατο, βασισμενα σε λαχανικα και τα εκανε πολυ ωραια. το ψαχνω στο ιντερνετ μηπως βρω φωτογραφιες.
επισης, μπορεις να αρχισεις να χρησιμοποιεις το πρασινο αλατι. ασπρο ειναι, σε πρασινη συσκευασια αντι για μπλε. αλλα δεν κανει κατακρατηση και χρησιμοποιειται στις διαιτες.
α! για το αγγουρι που ειπες. αν δε σας αρεσει δε βρισκω λογο να πιεζεστε να το φατε μιας και ειναι ετσι κι αλλιως πολυ φτωχο σε θρεπτικη αξια.
το καροτο μεσα σε φρουτοκρεμα μπορει να ταιριαξει.
ετσι κι αλλιως αν δεν αρεσει η γευση του μπορει να καλυφθει απο τη γευση νοστιμων φρουτων!
24-08-2010, 11:58 #6
Τι μπορώ να κάνω για να δοκιμάσει το παιδί μου νέα τρόφιμα;
Με τη σωστή αντιμετώπιση το παιδί σας θα ξεπεράσει τη νεοφοβία. Παρακάτω θα βρείτε 10 τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα:
* Προσπαθήστε να κάνετε τα γεύματα σε τακτικές ώρες και να τρώτε μαζί με το παιδί σας. Δώστε το καλό παράδειγμα τρώγοντας εσείς τις τροφές που φοβάται. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν όλοι στο τραπέζι καταναλώνουν κάποιο τρόφιμο το παιδί μαθαίνει να το αποδέχεται εύκολα μέσω της παρατήρησης.
* Δίνετε αρχικά μικρή ποσότητα και προσφέρετε περισσότερο αφού το φάει. Είναι καλύτερο το νέο τρόφιμο να παρουσιάζεται σαν συνοδευτικό και όχι σαν κύριο γεύμα. Ακόμα και αν δεν το φάει αρχικά, με την επαναλαμβανόμενη έκθεση η αρχική απόρριψη συνήθως μετατρέπεται σε αποδοχή.
* Κάνετε τα γεύματα διασκεδαστικά χρησιμοποιώντας πιάτα και ποτήρια με έντονα χρώματα και όμορφα σχέδια, αφήστε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού και ενθαρρύνετέ το να φάει μόνο του. Έχει βρεθεί από έρευνες ότι όταν το φαγητό παρουσιάζεται με θετικό τρόπο είναι πιο πιθανό να γίνει αποδεκτό.
* Προσπαθήστε να τρώτε σε ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον χωρίς περισπασμούς, για παράδειγμα με κλειστή την τηλεόραση. Είναι καλύτερο να μην δίνετε στο παιδί νέες τροφές ενώ είναι ανήσυχο.
* Δείξτε στο παιδί σας ότι είστε ευχαριστημένοι μαζί του όταν τρώει. Ανταμείψτε το χαμογελώντας και επαινώντας το.
* Προσπαθήστε να μην δείχνετε αγχωμένοι ή ενοχλημένοι και μην αναστατώνεστε αν το παιδί αρνηθεί κάποιο φαγητό. Απομακρύνετε το πιάτο χωρίς σχόλια και μην προσφέρετε κάτι άλλο. Τα δικά σας αρνητικά συναισθήματα θα έχουν σαν αποτέλεσμα το παιδί να κωδικοποιήσει την όλη εμπειρία της πρόσληψης του συγκεκριμένου τροφίμου σαν αρνητική, με αποτέλεσμα να αποφεύγει στο μέλλον να το καταναλώσει.
* Προσπαθήστε να μην του δίνετε πολλά σνακ όπως μπισκότα, σοκολάτες κ.α. ή αναψυκτικά στη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα έχει μειωμένη όρεξη την ώρα του φαγητού. Κατάλληλα σνακ είναι τα φρούτα, το γιαούρτι, ένα τοστ με τυρί.
* Προσπαθήστε να μην τρώτε με βιασύνη. Εάν θεωρείτε ότι το παιδί σας αργεί πολύ να φάει επιτρέψτε του περίπου 20-30 λεπτά για το γεύμα του. Στα μεγαλύτερα παιδιά ορίστε ένα χρονικό περιθώριο και ενημερώστε τα για αυτό.
* Να τρώτε το φαγητό καθισμένοι στο τραπέζι όλοι μαζί, ή το παιδί σε μία υπερυψωμένη καρέκλα.
* Αφήστε το να παίξει με το φαγητό αλλά μην του επιτρέπετε να τρέχει και να παίζει με παιχνίδια την ώρα του φαγητού.
* Ποτέ μην απειλήσετε ή επιβάλετε στο παιδί να φάει κάτι, και μην χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν τιμωρία ή ανταμοιβή. Σε πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι η γονική πίεση για την κατανάλωση τροφής συσχετίζεται με αυξημένη νεοφοβική συμπεριφορά των παιδιών.
Εάν το παιδί σας αρνείται να φάει κάποια τρόφιμα για μικρό χρονικό διάστημα μην ανησυχείτε. Η νεοφοβία είναι φυσιολογική και συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στην περίπτωση που το πρόβλημα συνεχίζεται ή το παιδί χάνει βάρος θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας ή με ένα διαιτολόγο για περισσότερες συμβουλές.
iatronet.gr
Γράφει: Δουβόγιαννη Πηνελόπη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
24-08-2010, 13:01 #7
αχ με συγκινησατε παιδια που θελετε να με βοηθησετε.
vanvan σιγα μη πτοηθηκα εγω! μια χαρα τα λες. να πεις κι αλλα μπας και παραδειγματιστουμε. οσο το θεμα με τη ταβερνα, σαν αν βλεπω τον αντρα μου. αραγε μπορουν να συμμαζευτουν αυτοι?
οσο γαι τις ποσοτητες, νομιζω οτι με βλεπω να βαζω τεραστια πιατα στα παιδια!
το θεμα με τις τηγανητες μελιτζανες το ηξερα αλλά ειναι οτι τις εχω ετοιμες στον καταψυκτη για να κερδιζω χρονο. αλλά την επομενη φορα θα τις σκουπησω καλα καλα και με χαρτι κουζινας! το καλο ειναι οτι τις τηγανιζω ολοκληρες οποτε δεν εχουν πολυ λαδι.
herts, thanks για το σχολιο.
κλικ, το αγγουρι το κυνηγαω γιατι εχει μηδενικες ουσιαστικα θερμιδες και γεμιζει το πιατο!
οσο για το αλατι δεν το ηξερα οτι το πρασινο δεν κανει κατακρατηση. θα το δοκιμασω αν και οπως ξερεις δεν μιλαμε για 3-4-5 κιλα οπου οι κατακρατησεις εχουν καποιο ρολο!
και το επιασα το θεμα με το ντεκορ. οσο ομορφοτερο τοσο ευκολοτερα τρωμε κατι που δνε μας αρεσει. και επισης δειχνουμε την αγαπη μας. δεν πεταμε ξερα ενα πιατο φαγητο στον καθενα μπροστα...
το αλλο που σκεφτομουν ειναι οι δραστηριοτητες. φετος λεω να παω κι εγω κολυμβητηριο. το εχω ξαναγραψει για να το αποφασισω. απο τη μια με αρεσει απο την αλλη οχι. υπαρχουν 2 λογοι που δεν με βολευει. ο ενας ειναι τα μαλλια μου που θα χαλανε. χαζος αλλά..... Ο αλλος ειναι που θα γυριζω κουρασμενη στο σπιτι και μαλλον δεν θα θελω να κανω τιποτε. και τα παιδια μαζι. αλλά θα δουμε. το σκεφτομαι σοβαρα και λεω να δοκιμασω τον σεπτεμβρη. next week δηλαδη. λετε να το τολμησω?
24-08-2010, 13:03 #8
δεν ειμαι πολυ καλη οικοδεσποινα. ολες τις απαντησεις μαζι τις εβαλα αλλά μαλλον δεν πειραζει ε?
και ενα αλλο που σκεφτομουν και θελω τη γνωμη σας απο εσας τις νεοτερες.
πειραζει πολυ να τρωμε/τρωτε 2 ημερες το ιδιο φαγητο? δηλ ψυχολογικα ειναι ασχημο? επειδη δεν προλαβαινω, συχνα μαγειρευω για 2 ημερες. αλλά θα ηθελα να ξερω ποσο σας ενοχλει για να δω τι μπορω να κανω να το βελτιωσω
24-08-2010, 13:12 #9
Εγώ δεν έχω πρόβλημα να τρώω για δύο ή και περισσότερες μέρες το ίδιο φαγητό,αλλά ίσως έχω συνηθίσει και δε με πολυνοιάζει.Για άτομα που προσπαθούν να μπουν σ΄ένα νέο διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να τα ενθουσιάζει ( αρχικά - υποθέτω ) ή ιδέα του διαφορετικού,καθημερινά, φαγητού.Μπορείς να κάνεις αλλάγες στους συνδυασμούς των τροφών.Για παράδειγμα, μπορείς να φτιάξεις κιμά και να τον χρησιμοποιήσεις διαφορετικά κάθε μέρα ( τη μία μέρα με κάποιο ζυμαρικό,την άλλη σε γεμιστές ντομάτες κτλ).Όμοιως και με το κοτόπουλο ή το χοιρινό ή τα μπιφτέκια.Και με τις σαλάτες και τα λαχανικά γίνεται.Φαντασία θέλει και χρόνο.
Καλη επιτυχία.
24-08-2010, 13:16 #10
να πας κολυμβητηριο! εγω πιστευω θα γυρνας αναζωογονημενη!
ποιο μαλλι θα χαλασει καλε? βαζε εκεινα τα σκουφακια! ωραιοτατα ειναι.
για το αγγουρι που λες, ναι μηδενικες θερμιδες, λογικο αφου ειναι σα νερο, απλα με αισχος γευση :P
2 μερες το ιδιο φαγητο, δεν ξερω τι να σου πω. Μεσημερι-βραδυ το καταλαβαινω, 2 μερες δεν ξερω.
και το επιασα το θεμα με το ντεκορ. οσο ομορφοτερο τοσο ευκολοτερα τρωμε κατι που δνε μας αρεσει. και επισης δειχνουμε την αγαπη μας. δεν πεταμε ξερα ενα πιατο φαγητο στον καθενα μπροστα...
εγραψα σε αλλο τοπικ ιδεα για να ανεχτουμε εμεις τα παιδακια (μπουαχαχαχαχαχα) τα λαχανικα!
τουρλου με ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ελαιολαδο.
ντοματες τριμμενες στον τριφτη, κολοκυθακια, μελιτζανες, καροτα, πατατα, φασολακια, αγκιναρες και ο,τι αλλο θελεις
24-08-2010, 13:22 #11
Originally posted by click
να πας κολυμβητηριο! εγω πιστευω θα γυρνας αναζωογονημενη!
ποιο μαλλι θα χαλασει καλε? βαζε εκεινα τα σκουφακια! ωραιοτατα ειναι.
αλλά μπορει να αξιζει τη θυσια. αν θα μπει η basia θα επιβεβαιωσει τη διαφορα!
24-08-2010, 13:26 #12
ε δεν το εχω δει το χειμερινο look οποτε δεν μπορω να εκφερω αποψη :P
24-08-2010, 13:49 #13
α γιαυτο δεν ησουν χτενισμενη το Σαββατο, και ηθελα να το σχολιασω καποια στιγμη αλλα το ξεχασα μετα,
κοιταξε καντο κανενα μηνα να δεις αν αξιζει να εισαι ολο το χειμωνα χωρις χτενισμα και βλεπουμε......
παντως στο θεμα μας, εγω δεν μπορω να αναφερω πολλα, γιατι οπως σας ειπα προερχομαι απο μια οικογενεια αδυνατων, με καμμια διατροφικη εμμονη η διαταραχη.
η μητερα μου παντα ετρωγε μικρα και πολλα γευματα, γιατι λογω ελκους την πειραζε το πολυ φαγητο, δηλαδη τωρα να φανταστειτε τρωμε περιπου την ιδια μεριδα καθε φορα,
ο μπαμπας με το πρωινο του γαλατακι, την μεριδα του το μεσημερι και το βραδυ το γιαουρτακι του.
δεν τον εχω δει να τρωει ποτε πιτα γυρο, ασε που δεν του αρεσουν οι ταβερνες, μονο αν φαει ψαρι........, βεβαια οντας εργενης εχει φαει οπως μου εχει πει απειρους τονους απο γυρο, αλλα τωρα να μην του λειπει καθολου?, ακομα και γλυκα που ετρωγε λιγο παραπανω, τωρα δεν τον βλεπω να τα τιμαει ιδιαιτερα,
και οι δυο αδελφες μου με ιδανικες αναλογιες, τρωγοντας ομως φυσιολογικα, χωρις να εχουν κανει ποτε διαιτα στην ζωη τους.
και εκει προκυπτει βεβαια και το μεγα ερωτημα!!!!!!!!
εγω πως κατεληξα με εμμονη για το φαγητο, κυριως για τα γλυκα, και νοσογονα παχυσαρκη απο την παιδικη ηλικια?
αυτο μονο τα γονιδια μπορουν να το λυσουν, γιατι ηξερα τι επρεπε να τρωω, ηξερα πως παχαινα, αλλα ενιωθα να ειναι πιο πανω απο μενα,
ενιωθα πως ειναι η μονη μου ευχαριστιση, αν και δεν μου ελειπε τιποτα,
τελος παντων, περιαυτολογισα αλλα ηθελα να θεσω και αυτην την παραμετρο, οτι δηλαδη δεν φταιει παντα ο περιγυρος μας για το τι ειμαστε και πολλες φορες οσο και να προσπαθει η ερμη η μανα αν το παιδι ειναι λαιμαργο, το τρενο ειναι χαμενο, γνωμη μου παντα, γιατι και η μαμα μου μου μαγειρευε χωρια απο 13 χρονων και εχει δωσει τα απειρα λεφτα σε ινστιτουτα, αλλα εγω μια που τα εχανα και μια που τον αλλο χρονο ημουν με 10+.
24-08-2010, 14:09 #14
εχεις δικιο βασια μου. εισαι μαλλον η εξαιρεση? δεν ξερω. μακαρι να μην εισαι να μη νιωθω τοσες τυψεις.
για να κανουμε μια δημοσκοπηση λοιπον! ακουω παιδια!
24-08-2010, 14:13 #15
καλος μου φιλος μεγαλωσε σε οικογενεια με μαμα υστερικη με την υγιεινη διατροφη. τιγκα στα λαχανικα. μαγειρεμενα οσο πιο υγιεινα γινεται.
απο τα 2 παιδια: καταρχην και οι 2 ηταν παντα 10 κιλα λιγοτερο απο το κανονικο.
η μια, εχει διαφορες διαταραχες, μια απο αυτες ειναι να θελει να κρυβει το σωμα της οσο πιο καλα γινεται, ριχτα ρουχα κλπ.
εχει καποια στοιχεια νευρικης ανορεξιας χωρις ομως να ειναι ανορεξικη
ο αλλος, εχει τρελα απωθημενα. θελει να τρωει συνεχεια junk food, τρελαινεται για ο,τι απαγορευει η μανα του στο σπιτι.
παρολαυτα ειναι μονιμα 10 κιλα κατω του φυσιολογικου.
εν ολιγοις, και η υστερια μπορει να κανω κακο οχι μονο το "χυμα στο κυμα"
Συνάντηση με πρώην
28-07-2025, 00:19 in Σχέσεις και Επικοινωνία