Results 1 to 15 of 22
-
22-05-2011, 02:09 #1
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 2
Freud και κατανόησή του από μη-ειδικούς.
Καλησπέρα.
Έχω μια ερώτηση, αλλά κυρίως απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχολόγους.
Μετά από κάποια βιβλία που διάβασα (λογοτεχνικά κυρίως) και έπειτα από λίγα άρθρα, επιθυμώ να διαβάσω freud.
Νομίζετε πως θα χάσω το χρόνο μου και δε θα καταλάβω τίποτα λόγω μη-ειδικότητας;
Νομίζετε πως ίσως επειδή μερικά από αυτά που γράφει είναι ξεπερασμένα, ίσως θα έπρεπε να διαβάσω κάτι άλλο (καμιά πρόταση εδώ;);
Μήπως έχετε να προτείνετε κάποιο εισαγωγικό βιβλίο πριν διαβάσω freud (ή κάποια αντιπρόταση);
Η μόνη εμπειρία που έχω από τον χώρο της ψυχολογίας, είναι πως κάνω συνεδρίες με έναν ψυχολόγο, αλλά όχι τακτικά, λόγω της τοποθέτησής μου στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους (γιαυτό και δε ρωτάω αυτόν). Επίσης, αυτή η πληροφορία ελπίζω να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε ψυχολόγους που ελπίζω να μπουν στον κόπο να απαντήσουν την ερώτησή μου.
Ευχαριστώ πολύ.
- 22-05-2011, 02:57 #2
- Join Date
- Nov 2010
- Location
- dark side of the moon
- Posts
- 2,218
kostbill, γεια :)
Οκ, αρχικά να σου πω ότι δεν είμαι επαγγελματίας ψυχολόγος!
Ωστόσο, θέλω να σε ρωτήσω.. γιατί θεωρείς εξαρχής ότι λόγω μη-ειδικότητας δε θα καταλάβεις τίποτα απολύτως διαβάζοντας Φρόυντ και ότι θα χάσεις το χρόνο σου; Αφού έχεις τέτοιο ενδιαφέρον δοκίμασε και βλέπεις στην πορεία :)
Για μια πρώτη επαφή με απλότητα και λίγο χιούμορ υπάρχει αυτό το βιβλίο:
https://www.perizitito.gr/product.ph...d=72843&page=1
Ως εισαγωγή θα μπορούσε να σε ενδιαφέρει κι αυτό:
http://www.papasotiriou.gr/product.g...d=54041&deid=0
Σε ενδιαφέρει ειδικά η ψυχανάλυση, βιβλία ψυχολογίας γενικά, η θεωρία, νεότερες προσεγγίσεις, βιβλία αυτοβοήθειας;
22-05-2011, 18:05 #3
- Join Date
- May 2011
- Location
- Γαλαξίας Ανδρομέδα
- Posts
- 4,434
Ούτε και εγώ είμαι ειδικός, δεν νομίζω να δυσκολευτείς από τα έργα του Φρόιντ αν σου αρέσει το διάβασμα γενικότερα και δεν δυσκολεύσαι από σύνθετα κείμενα. Εγώ αυτό που έχω να προτείνω είναι η Κάρεν Χόρνευ συμπληρωματικά και όχι σαν αντιπρόταση. Το έργο του Φρόιντ έχει κατηγορηθεί για μονομέρεια αφού ασχολέιται αποκλειστικά με το ανδρικό κομμάτι της ανθρώπινης ψυχολογίας. Η Χόρνευ από την άλλη, θεωρώ ότι τον συμπληρώνει αφού ασχολείται και με την γυναικεία ψυχολογία και ήταν από τους πρώτους που διατύπωσε ότι οι ψυχοπαθολογίες οφείλονται και σε κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες. (μεγάλο βήμα στην εξέλιξη της ψυχολογίας)
22-05-2011, 22:51 #4
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 2
crazy_diamond, δε "θεωρώ" τίποτα, ακριβώς γιαυτό μπήκα να ρωτήσω κάποιον που γνωρίζει.
Στην ερώτησή σου αν με ενδιαφέρει η ψυχανάλυση ή γενικά, δεν έχω ιδέα :), δε γνωρίζω τις διαφορές, κυρίως με ενδιαφέρει η ψυχολογία και η λογοτεχνία, πως ερμηνεύει η σύγχρονη ψυχολογία ορισμένα θέματα στην τέχνη και πως η τέχνη δουλεύει με αυτή την ανατροφοδότηση (βλέπε "ο θάνατος του Βιργιλίου" του Hermann Broch).
Gypsy Cello και crazy_diamond, εσείς έχετε διαβάσει freud ή λέτε ότι λέτε χωρίς να έχετε διαβάσει; Δεν υπονοώ τίποτα, απλά ρωτάω.
Ευχαριστώ.
22-05-2011, 23:16 #5
- Join Date
- Nov 2010
- Location
- dark side of the moon
- Posts
- 2,218
kostbill,
τα περισσότερα (σχετικά με το θέμα) βιβλία που έχω διαβάσει αφορούν στην υπαρξιακή / ανθρωπιστική προσέγγιση (Γιάλομ) και στη σχολή Γκεστάλτ (Μπουκάι).
Επειδή όμως μ' ενδιαφέρει κι εμένα τόσο η τέχνη όσο και η λογοτεχνία, με άλλα λόγια το παιχνίδι της φαντασίας, σου προτείνω από Φρόυντ αυτό:
http://www.allbooks.gr/book.php?TitlesID=112256
Ναι, το έχω διαβάσει και θεωρώ ότι είναι και προσιτό και ενδιαφέρον :)
23-05-2011, 00:04 #6
- Join Date
- May 2011
- Location
- Γαλαξίας Ανδρομέδα
- Posts
- 4,434
Εγώ έχω διαβάσει τα βασικά περί ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης. και από εκεί πέρα διάβασα και Χόρνευ. Εσύ σε τι ψάχνεσαι ακριβώς;
έτσι γιατί περίεργα την είδα...
24-05-2011, 02:32 #7
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
O Φρουντ είναι ο πατέρας της ψυχοθεραπείας οπότε σίγουρα αξίζει από ιστορικό respect! Αλλά σαν θεωρία της ψυχολογίας, η κλασική ψυχοδυναμική του θεωρία είναι εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερασμένη. Η σύγχρονη ψυχολογία δεν έχει καμία σχέση πλέον με αυτού του πιο "φιλοσοφικού είδους" ψυχολογίας αρχών-20ου αιώνα τύπου φρουντ και είναι γεμάτη πειράματα, συστηματικές παρατηρήσεις και στατιστικές αναλύσεις. Π.χ. αν θέλει κάποιος να μάθει το κατα πόσο π.χ. ο "συναισθηματικός τόνος" ενός μηνύματος επηρεάζει την αποδοχή του από ένα παραλήπτη, κάνει ένα πείραμα για να το ανακαλύψει (π.χ. παρουσιάζονται προτάσεις που έχουν ίδιο περιεχόμενο αλλά διατυπωμένο με διάφορους-περισσότερο η λιγότερο-έντονους συναισθηματικούς τρόπους και μετράνε ποια είναι η πιθανότητα να συμφωνήσει κάποιος μαζί τους). Αν θέλει να ανακαλύψει κάποιος αν η "εικόνα" βοηθάει την μάθηση κάνει και το ανάλογο πείραμα (π.χ. βάσεις ένα γκρουπ να μαθαίνει κάτι με εικόνες και ένα χωρίς και συγκρίνεις την επίδοσή τους).
Για την αντίληψη, προσοχή, μνήμη, σκέψη, γνώση γλώσσα, συναισθήματα, κίνητρα, κρίση, λήψη αποφάσεων, νοημοσύνη, προσωπικότητα, στάσεις, ανάπτυξη, στερεότυπα, πεποιθήσεις, ψυχοπαθολογία, διαπροσωπικές δυναμικές και πολλά άλλα-για όλα αυτά γίνονται τέτοιες έρευνες.Την θέση μιας "grand" ψυχολογικής θεωρίας του ανθρώπου έχουν πάρει πάρα πολλά θεωρητικά μικρο-μοντέλα που εξηγούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επιστημονικά στοιχεία του φαινομένου που μοντελοποιούν. Είναι κλασικό ότι πολύ πριν μπουν στην σχολή περιμένουν να κάνουν κάτι τύπου freud και jung και καταλλήγουν να κάνουν μαθήματα "γνωστικής", "αναπτυξιακής" "κοινωνικής" ψυχολογίας κλπ. με πάρα πολλά επιστημονικά μικρο-facts και μοντέλων και μπόλικα μαθήματα επιστημονικής μεθοδολογίας, σχεδιασμού ερευνών, ψυχομετρίας και σταστιστικής. Πολλοί (πολύ) απογοητεύονται λολ. Στο εξωτερικό δεν έχουν την ψυχολογία πλέον σαν αυστηρό κλάδο των κοινωνικών επιστημών αλλά και σαν βιολογική επιστήμη και πληροφορική επιστήμη και για να μπεις πρέπει να έχεις κάνει ωποσδήποτε βιολογία και εφαρμοσμένα μαθηματικά. Ο φρουντ είναι ο πιο εύκολος αφού είναι και ο πιο "λαικός/user firendly" . Δηλαδή δεν χρειάζονται προηγούμενες γνώσεις για να τον καταλάβεις. Αν πάντως ξέρεις καλά Αγγλικά και θέλεις να μάθεις πως είναι η σύγχρονη ψυχοδυναμική θεωρία και θεραπεία πολύ καλό είναι αυτό το βιβλίο.
http://www.amazon.co.uk/Psychodynami...6193082&sr=8-1
H σύγχρονη ψυχοδυναμική θεραπεία εμπεριέχει εν μέρη τις βασικές αρχές του freud και άλλων ψυχαναλυτών αλλά είναι ταυτόχρονα και ενημερωμένη από σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα. Είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ κατανοητό βιβλίο!Last edited by PETRAN; 24-05-2011 at 03:10.
24-05-2011, 18:50 #8
- Join Date
- May 2011
- Location
- Γαλαξίας Ανδρομέδα
- Posts
- 4,434
Πολύ σημαντικό αυτό που λες για την επιστήμη της βιολογίας. Είναι απαραίτητη η διεπιστημονική προσέγγιση πιστέυω.
έτσι γιατί περίεργα την είδα...
25-05-2011, 16:14 #9
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
Ναι, η σύγχρονη ψυχολογία είναι εντελώς διεπιστημονική. Αυτά που μελετούσε ο ένας ακαδημαικός μπορεί να μην είχαν καμία εντελώς σχέση με αυτά που μελετούσε ο άλλος. Ένας στο department έκανε έρευνες με υγιείς ενήλικες βάζοντάς τους να λύσουν διάφορα προβλήματα λογικής για να ανακαλύψει πως λειτουργεί η επαγωγική και αναγωγική λογική. Αυτός συνεργαζόταν και με έναν καθηγητή πληροφορικής και προσομοίωναν τα ευρήματα τους σε διάφορα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης (επίσης τα αποτελέσματα των ερευνών τους ενημέρωναν εκπαιδευτικά προγράμματα και τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους) Μία άλλη έβαζε δοκιμασίες μνήμης σε υγιείς και ταυτόχρονα scannare τους εγκεφάλους τους με λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να δει ποιες περιοχές σχετίζοταν με την δοκιμασία μνήμης . Ένας άλλος μελετούσε πειραματικά (προκαλόντας διάφορες κοινωνικές καταστάσεις) πως οι άνθρωποι διαμορφώνουν και αλλάζουν στάσεις και απόψεις .
Γενικά η ψυχολογία έχει γίνει πιο "θετική" (από το 1950 και μετά). Χρησιμοποιεί πειραματικές μεθόδους δηλαδή ανεξαρτήτως αν μελετάει την συμπεριφορά στο νευρολογικό, γνωστικό η κοινωνικό επίπεδο (η μεταξύ αυτών). Όπως είπες μελετάει τον άνθρωπο "βιο-ψυχο-κοινωνικά". Σε όλες τις πλευρές. Πάντως παραμένει η πιο παρεξηγημένη επιστήμη από όλες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων νομίζει ότι η ψυχολογία αρχίζει και τελειώνει στην ψυχανάλυση των αρχών του 20ου αιώνα και ότι ψυχολογία είναι "ξεπέρασε την κατάθλιψη σε 10 βήματα" λολ. Υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα από τα ΜΜΕ, τις ταινίες και το είδος βιβλίων που ονομάζεται "pop psychology" ("λαική ψυχολογία") που οι πιο πολλοί συγχέουν με την επιστημονική ψυχολογία. Τις προάλλες πήγα σε ένα Public στον τομέα "ψυχολογίας" και το 90% των βιβλίων ήταν "pop psychology" "πως να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου με 3 απλά βήματα" και "ο freud και ο έρωτας", "o Lacan και τ' άλλο". Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την σύγχρονη επιστημονική ψυχολογία που μελετάει με πειραματικό τρόπο πράγματα όπως αυτά που γράφω πιο πάνω :pLast edited by PETRAN; 25-05-2011 at 16:30.
25-05-2011, 17:20 #10
- Join Date
- Aug 2010
- Location
- εδω... εκει... παραπερα...
- Posts
- 2,059
ΒΑΣΙΚΑ,Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΠΟΚΤΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ Η' ΜΙΑ ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ! ΑΣ ΠΟΥΜΕ... ΑΠ'ΤΗ ΜΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΠΩΣ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ "POP PSYCHOLOGY" ΚΑΙ ΑΠ'ΤΗ ΑΛΛΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ(ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΕΚΤΕΝΕΣΤΕΡΑ ΙΣΩΣ Μ'ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ! ΘΑ ΔΟΥΜΕ....!) ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕΣ! ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ Ο ΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΑΠ'ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ!!!
Last edited by ALIA; 25-05-2011 at 17:33.
Η ανησυχία μοιάζει με την κουνιστή πολυθρόνα. Σε κρατάει απασχολημένο χωρίς να σε πηγαίνει πουθενά.
25-05-2011, 17:25 #11
- Join Date
- Aug 2010
- Location
- εδω... εκει... παραπερα...
- Posts
- 2,059
ΒΑΣΙΚΑ,Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΠΟΚΤΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ Η' ΜΙΑ ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ! ΑΣ ΠΟΥΜΕ... ΑΠ'ΤΗ ΜΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΠΩΣ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ "POP PSYCHOLOGY" ΚΑΙ ΑΠ'ΤΗ ΑΛΛΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ(ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΕΚΤΕΝΕΣΤΕΡΑ ΙΣΩΣ Μ'ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ! ΘΑ ΔΟΥΜΕ....!) ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕΣ! ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ Ο ΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΑΠ'ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ!!!
Last edited by ALIA; 25-05-2011 at 17:35.
Η ανησυχία μοιάζει με την κουνιστή πολυθρόνα. Σε κρατάει απασχολημένο χωρίς να σε πηγαίνει πουθενά.
25-05-2011, 18:18 #12
- Join Date
- May 2011
- Location
- Γαλαξίας Ανδρομέδα
- Posts
- 4,434
πετράν είσαι ψυχολόγος;
έτσι γιατί περίεργα την είδα...
26-05-2011, 02:50 #13
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
Η Διάφορα της "scientific psych" με την "pop psych" είναι ότι η πρώτη καθοδηγείται από επιστημονικά δεδομένα, η δεύτερη είναι μια μίξη ευρημάτων μαζί με μύθους και το παραμύθι κάθε τύπου που θέλει να βγάλει λεφτά λέγοντας πράγματα που θέλει να ακούσει ο κόσμος, όπως πως να διαλέξει τον/την κατάλληλη/-η σύντροφο και να είναι ατρόμητος στην εργασία του ώστε να γίνει διευθυντής λολ. Ακόμα και οι κοινωνικοί ψυχολόγοι κάνουν επιστημονικές έρευνες για να καταλήξουν σε θεωρίες όπως πως διαμορφώνονται οι στάσεις, που αποδίδουμε τις αιτίες ενός γεγονότος, πως δημιουργούνται οι εντυπώσεις σε μια διαπροσωπική κατάσταση, κλπ.
Οι συμβουλευτικοί ψυχολόγοι είναι όντως οι μόνοι ψυχολόγοι που είναι και οι πιο "φιλοσοφικοί". Παραδοσιακά έχουν σχέση με την ροτζεριανή/ προσωποκεντρική σχολή θεραπείας που είναι και η πιο "ανοιχτή" (κάτι που έχει και αυτό τα πλεονεκτήματά του). Όμως ακόμα και αυτοί πλέον αρχίζουν και ακολουθούν αυτά που κάνουν οι κλινικοί ψυχολόγοι με τα τεστ και τις evidence-based θεραπείες κλπ. κυρίως λόγω μειωμένης οικονομικής στήριξης από διάφορους φορείς. :p
Νευροψυχολογία είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τομέας ALIA! Είμαι στην κλινική νευροψυχολογία της Ιατρικής του Καποδιστριακού. Αυτή την στιγμή είναι το μόνο στην Ελλάδα, στην Κρήτη δεν έχουν "νευροψυχολογία" αλλά "νευροεπιστήμες" (αυτό έχει έμφαση σε κυτταρικούς-μοριακούς μηχανισμούς/φαρμακολογία/νευροεκφυλισμό) και το "εγκέφαλος-νους" (αυτό είναι πιο κοντά στην "νευροψυχολογία" αφού μελετάει το "συστημικό επίπεδο" του εγκεφάλου σε σχέση με τον νου και την συμπεριφορά και μάλιστα είναι διε-επιστημονικό, έχει και φιλοσοφία της νόησης και τεχνητή νοημοσύνη). Και τα δύο μεταπτυχιακά έχουν πολύ καλή φήμη αλλά είναι καθαρά θεωρητικά για έρευνα. Δηλαδή δεν βγαίνεις "κλινικός νευροψυχολόγος" από αυτά-δεν είναι «εφαρμοσμένα». Στο κλινική νευροψυχολογία έχεις το πλεονέκτημα ότι κάνεις τα ίδια πράγματα μόνο που μπορείς και να αξιολογήσεις και να παρέμβεις σε ασθενείς.
Υπόψην ότι κλινικός νευροψυχολόγος είναι αυτός που κάνει "τεστ" προσοχής/αντίληψης/μνήμης/γλώσσας/οπτικοχωρικά/σκέψη/επιτελικές λειτουργίες σε ασθενείς που λόγω νευρολογικού, ψυχιατρικού και γενικότερα ιατρικού προβλήματος παρουσιάζουν ελλείμματα στις ψυχονοητικές ("γνωστικές")) αυτές λειτουργίες. Δηλαδή κάνεις διάφορα τεστ (ψυχομετρικές δοκιμασίες) για να δεις που είναι το πρόβλημα και σε ποιο βαθμό. Σε καταστάσεις όπως εγκεφαλικά, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κλπ. μπορεί να γίνει και κάποια ψυχονοητική αποκατάσταση αν η βλάβη είναι "φρέσκια" και έχουν περάσει λίγοι μήνες (εκεί είναι σημαντικός ο νευροψυχολόγος και παρεμβατικά στο "rehabilitation team"). Στις άνοιες (π.χ. alzheimer, lewy-body, fronto-temporal, αγγειακή κλπ.) είναι επίσης σημαντικός για να γίνει πρώιμη διάγνωση, καθώς και να "μετρηθεί" το κατά πόσο χειροτερεύει ο ασθενής μες στον χρόνο, για να δει ο αγιατρός αν υπάρχει κάποια βελτίωση με τα φάρμακα κλπ. όπως και σε πιο ελαφριές "υπο-φλοικές άνοιες" που μπορούν να υπάρξουν στα πλαίσια parkinson, σκλήρυνση κατα πλάκας κλπ. Επίσης σε αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, υδροκέφαλος, μαθησιακές δυσκολίες) καθώς και στην νευροχειρουργική κλινική "πριν" και "μετά" την εγχείρηση για να δει ο νευροχειρουργός αν "πειράχτηκαν" οι ψυχονοητικές λειτουργίες από την εγχείρηση. Τώρα τελευταία το νευροψυχολογικό τεστινγκ απλώνεται και σε ψυχιατρικές διαταραχές, κυρίως σε ψυχώσεις με γνωστικά προβλήματα και κάποιες φορές σε διαταραχές στο OCD φάσμα. Είναι πολύ ενδιαφέρον τομέας και έχει το καλό ότι μπορείς να ασχοληθείς και καθαρά ερευνητικά για να μελετήσεις πολύπλοκα φαινόμενα όπως η μνήμη, η γλώσσα και οι επιτελικές λειτουργίες αλλά και για να συμβάλλεις στην εξέταση και θεραπεία ανθρώπων που έχουν προβλήματα με τον εγκέφαλο. Αν τελειώνεις πάντως τώρα να ξέρεις ότι βγήκε προκήρυξη και για φέτος!
p.s. Να πάρει, έκλυσε και το άλλο φορουμάκι των ψυχολόγων κρίμα. Είχε γεμίσει τρολλ βέβαια λολ.
Ναι gupsy cello έχω πτυχίο ψυχολογίας :P
26-05-2011, 03:25 #14
- Join Date
- May 2011
- Location
- Γαλαξίας Ανδρομέδα
- Posts
- 4,434
Γιατί μου βγάζεις την γλώσσα, ψιλοζηλεύω! :o
έτσι γιατί περίεργα την είδα...
26-05-2011, 04:06 #15
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
Similar Threads
-
Dark mind Freud
By carrot in forum Ψυχώσεις & ΣχιζοφρένειαReplies: 0Last Post: 31-12-2010, 13:51 -
ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΟΒΙΑΣ.........
By Remedy in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης ΔιαταραχήReplies: 24Last Post: 09-09-2010, 08:24 -
ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ,ΠΑΠΑΣ vs FREUD
By Kassi in forum Ψυχολογική Υποστήριξη & ΑυτοβοήθειαReplies: 13Last Post: 06-03-2007, 13:27
Αποστολή χειρόγραφου γραμματος
21-07-2025, 18:22 in Σχέσεις και Επικοινωνία