Results 76 to 83 of 83
Thread: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΒΟΥΛΙΜΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ...ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ!!!
-
14-09-2011, 18:11 #76
Δεν είσαι μόνη....εγώ 5 χρόνια παλεύω με τη βουλιμία. Τα τρία τελευταία αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια. Πέρασα από ψυχίατρο, ψυχολόγο, διατροφολόγους και αποτέλεσμα κανένα. Μόνο τον τελευταίο χρόνο πιστεύω ότι έχω λίγο ανακάμψει... Είχα ένα μήνα αποχή από τα βουλιμικά και μετά ξανά κύλησα, λόγω στερητικής διατροφής(κάτω απο 1200 θερμίδες ημερησίως)
Τις τελευταίες 2 εβδ δεν έχω κάνει κανένα υπερφαγικό όποτε και βουλιμικό ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα που σου προανέφερα, με τις τριάδες, παράλληλα επισκέπτομαι ψυχολόγο ειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές και έχω βάλει και τη σωματική άσκηση στο πρόγραμμά μου. Νομίζω ότι πάω καλά.
- 14-09-2011, 18:14 #77
Θα σου πω τι κάνω εγώ άμεσα, αλλά θα ήθελες να μου πεις πρώτα το ύψος σου και τα κιλά σου, να μπορούμε να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα:wink2:
14-09-2011, 18:17 #78
είμαι 1,66 και την τελευταία φορά που ζυγίστηκα ήμουν 70 κιλά...
14-09-2011, 18:36 #79
Λοιπόν ελπίζω να μην κάνεις κάποια στερητική δίαιτα για να χάσεις αυτά τα ελάχιστα παραπάνω κιλά. Φαντάζομαι γνωρίζεις περί διατροφής, οπότε θα ξέρεις ότι οφείλεις να έχεις 3 γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ. Αν περιμένεις να λιμοκτονήσεις για να φας(όπως έκανα εγώ) και τα γεύματα σου δεν περιέχουν μια πηγή υδατάνθρακα, πρωτεΐνης και σαλάτας ή φρούτου ο οργανισμός σου νιώθει ότι δεν τρέφεται σωστά όποτε αρχίζει να καλλιεργείται μέσα σου η ιδέα ενός υπερφαγικού...
Εγώ ήμουν 1.67 με 57 κιλά και πήρα 3 κιλά λόγω συνεχόμενων υπερφαγικών. Αποφάσισα να σταματήσω τη δίαιτα και ας πήρα τρία κιλά, για εμάς το θέμα είναι να σταματήσουμε τους εμετούς. Έκανα μια διατροφή περίπου όπως σου έγραψα σε προηγούμενο μου ποστ και κάθε φορά που με έπιανε αυτή η μανία να καταβροχθίσω ο,τι βρω μπροστά μου έτρωγα 1 ή και 2 κάποιες φορές μπολάκια ξηρούς καρπούς ανάμεικτους με αποξηραμένα φρούτα και νερό. Σε εμένα λειτούργησε. Σκεπτόμενη ότι ένα υπερφαγικό μου μπορεί να φτάσει και τις 4000 θερμίδες, οι 700 θερμίδες που έπαιρνα από τους ξηρούς καρπούς ήταν ελάχιστες. Έτσι λοιπόν σε μία εβδ έχασα και μισό κιλό.. χωρίς εμετούς και ούσα αδιάθετη. Επίσης έχω καθιερώσει ένα ελεύθερο γεύμα την εβδομάδα, είτε γλυκό είτε αλμυρό, για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα έφαγα μια μεγάλη μερίδα κινέζικο.. ο,τι τραβάει η όρεξη μου! Έτσι νιώθω ότι δε στερούμαι τίποτα και δεν έχω βουλιμικά-υπερφαγικά.:bouncing:
14-09-2011, 18:41 #80
πραγματικά σκέφτομαι κι εγώ όλα αυτά που μου λες, κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ και κάθε πρωί που ξυπνάω. όταν είναι όμως να φάω, κάτι με πιάνει. στο παρελθόν έχω ακολουθήσει ποικίλες δίαιτες, στερητικές και μη. σκέφτομαι ότι έχει κολλήσει ο μεταβολισμός μου και με πιάνει πανικός. πιστεύεις ότι πρέπει να πάω πάλι σε διαιτολόγο, έστω και κρυφά απ' όλους; και αν πάλι δεν τα καταφέρω; απογοητεύομαι όταν το σκέφτομαι...
14-09-2011, 18:53 #81
Ακόμα και τώρα κάποιες τροφές τις θεωρώ "απαγορευμένες" στο μυαλό μου, πχ τα γλυκά ζαχαροπλαστείου για τα οποία τρελαίνομαι. Δε μπορώ να σου πω ότι τα τρώω κάθε μέρα, αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του ενός ελεύθερου γεύματος την εβδομάδα. Έτσι κάθε φορά που με πιάνει λιγούρα για κάτι τέτοιο λέω στον εαυτό μου "ΟΚ αυτό θα το φας, την τάδε μέρα". Kαι επειδή είμαι εθισμένη στα γλυκά κάθε μέρα στο διαιτολόγιο μου έχω κάποιου είδους γλυκάκι είτε φτιαγμένο από 'μενα( Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο για light γλυκά), είτε αποξηραμένα φρούτα, φρουι γλασέ, καραμελίτσες που εντάσσονται στην πιο υγιεινή κατηγορία γλυκών. Τα φουλ παχυντικά τα απολαμβάνω μια φορά την εβδομάδα :smilegrin:
14-09-2011, 19:05 #82
Λοιπόν να πας σε διαιτολόγο, φυσικά. Αλλά όλοι οι διαιτολόγοι δεν είναι ίδιοι, υπάρχουν καλοί και κακοί και ανίδεοι επί του θέματος...εκ πείρας ομιλώ. Θα σου πρότεινα να επιλέξεις εναν ειδικευμένο στις διατροφικές διαταραχές.
Βέβαια επειδή η βουλιμία είναι ψυχογενής νόσο, η διατροφή είναι μόνο το ένα μέρος της προσπάθειας. Το άλλο και σημαντικότερο είναι το μυαλό. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει μόνο κάποιος ψυχολόγος. Για τη βουλιμία η μέθοδος που ενδείκνυται και έχει τα μεγαλύτερα αποτελέσματα επιτυχίας είναι η γνωσιακή ή γνωστική.
Καρδούλα μου θα κάνεις το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό σου αν επισκεφτείς κάποιον ειδικό επί του θέματος αλλά να το ξέρεις ότι η κινητήρια δύναμη της επιτυχίας είναι η θέληση. Θέλεις πράγματι να απαλλαγείς από το πρόβλημα; Και επειδή ξέρω, το πρόβλημα μας δεν είναι τα κιλά, αλλιώς θα γράφαμε στην κατηγορία της παχυσαρκίας...το πρόβλημα μας είναι ότι χρησιμοποιούμε αυτές τις ζημιογόνες καθαρτικές μεθόδους, όπως ο εμετός, τα κιλά είναι το δεύτερο που θα πρέπει να μας απασχολεί, αν και εφόσον έχουμε πραγματικό πρόβλημα βάρους...
15-09-2011, 21:53 #83
Τini μου κατ' αρχήν δεν ξέρεις τι χαρά μου δίνεις όταν μου λες ότι σε βοηθάω, έστω και στο ελάχιστο δυνατόν :grin:
Ίσως γιατί είμαι τόσο αποφασισμένη να βοηθήσω τον ίδιο μου τον εαυτό. Όταν η βουλιμία γίνεται ο μόνιμος εφιάλτης σου και φτάνει στο σημείο να ορίζει τη ζωή σου εκεί μάλλον θα έχεις αντιληφθεί ότι ήρθε ο καιρός να απαλλαγείς, να ξορκίσεις το δαίμονα και να ζήσεις σαν "φυσιολογικός" άνθρωπος. Και όχι.. βρίσκω από απόλυτα φυσιολογικό να νοιάζεσαι για την εξωτερική σου εμφάνιση... αλλά βρίσκω εντελώς απαράδεκτο η εξωτερική σου εμφάνιση να καθορίζει τη ζωή σου....
Σου έχει τύχει να αγαπάς κάποιον-α ανεξαρτήτως από τα κιλά που έχει; Σου έχει τύχει κάποιος αγαπημένος σου άνθρωπος να παίρνει κιλά και παρά ταύτα να τον αγαπάς το ίδιο; Εγώ θα σου απαντήσω: φυσικά και ναι... το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τον εαυτό μας κατ' επέκταση...
Για να απαντήσω στο ερώτημα που μου θέτεις τώρα. Το ξέρω πόσο δύσκολο είναι να μιλήσεις για το πρόβλημα που σε ταλανίζει. Εγώ έκανα τρία χρόνια για να ανοιχτώ, πρώτα στην οικογένεια μου, έπειτα στους καλούς μου φίλους και έφτασα να το συζητάω ακόμα και με κάποιους γνωστούς.. ποιος εγώ;;! Που μία ώρα ήμουν μέσα στο γραφείο του ψυχιάτρου και τα τελευταία πέντε λεπτά του είπα ότι πάσχω από ψυχογενής βουλιμία...Κάποιοι ανενημέρωτοι μπορεί να σε χαρακτηρίσουν και υπερβολική. Μην τους δίνεις σημασία. Αν θέλουν να μάθουν πηγές πληροφόρησης υπάρχουν ποικίλες. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που και να μη γνωρίζουν, θα σε αγκαλιάσουν, θα σε σεβαστούν. Εσένα όμως αποτελεί χρέος προς τον εαυτό σου και ένδειξη αυτοσεβασμού να το παλέψεις, με όσα μέσα διαθέτεις....
"Αν αντιμετωπίσεις τη βουλιμία απερίσκεπτα, αν δεν μάθεις πώς να τη χειρίζεσαι, αν δεν κατανοήσεις τους μηχανισμούς και τις τεχνικές που μπορείς να την δαμάσει, τότε αυτό το θηρίο είναι πολύ πιθανό να γεράσει μαζί σου και να καταντήσεις ακόμα ένας άνθρωπος που πέρασε τη ζωή του κάνοντας αποτυχημένες δίαιτες. Όσο περισσότερες δίαιτες τόση περισσότερη δύναμη για το θηρίο της βουλιμία, μέχρι ότου η δύναμη του να είναι τόσο κυρίαρχη που να αναγκαστείς να συμβιβαστείς μαζί του και φυσικά με το πάχος σου." E.Zουμπανέας-Διατροφική νοημοσύνη
Προσωπικά οι επισκέψεις στην ψυχολόγο μου λειτουργούν απίστευτα βοηθητικά. Θέλω να σου πω επίσης ότι η ψυχολόγος που επισκέπτομαι είναι ειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές(κάτι που σημαίνει ότι είχε, έχει και θα έχει αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις αντίστοιχες με εμένα) και χρησιμοποιεί τη γνωστική μέθοδο, που σημαίνει άμεση και απευθείας επίθεση στο πρόβλημα. Κατά καιρούς έχω επισκεφτεί διατροφολόγους, ψυχίατρο αλλά και μια άλλη ψυχολόγο οι οποίοι στην ολότητα τους ήταν ανίκανοι να μου παράσχουν βοήθεια. Συνεπώς η ορθή επιλογή μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Εγώ το έκανα γιατί πια θέλω να νιώσω ελεύθερη.. τα κίνητρα είναι πολλά... έχεις να μάθεις πολλά για τον εαυτό σου και τον τρόπο που λειτουργεί η διαταραχή μέσα από τις επισκέψεις σου. Η γνώση είναι δύναμη και έτσι μπορείς να παλέψεις με ακόμα πιο ισχυρά όπλα το θηρίο της βουλιμίας.
Σου εύχομαι καλή δύναμη Τini μου και να πράξεις το καλύτερο για τον εαυτό σου, γιατί σου αξίζει... Μια ζωή την έχουμε, εξάλλου ;)
Νέα μαμά με ιστορικό αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης
29-07-2025, 13:00 in Ψυχολογική Υποστήριξη & Αυτοβοήθεια