Βρηκαν γιατι αποτυγχανει η διαιτα..
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    thessaloniki
    Posts
    89

    Βρηκαν γιατι αποτυγχανει η διαιτα..

    Ειναι ενα αρθρο που διαβασα στην σελιδα www.tsekouratoi.gr και μου φανηκε πολυ ενδιαφερον γι αυτο και σας το παραθετω...



    Όποιος έχει κάνει δίαιτα ξέρει καλά πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσει το νέο τους βάρος. Γιατί συμβαίνει αυτό;
    Μια νέα μελέτη δίνει την... απάντηση: οι συμπεριφορές που μας βοηθούν να απαλλαγούμε από τα περιττά μας κιλά δεν είναι ίδιες με αυτές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να μην τα ξαναπάρουμε.

    Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι οποίοι μελέτησαν 36 διαφορετικούς τρόπους διατροφής και άσκησης, για να διαπιστώσουν εάν σχετίζονταν με απώλεια βάρους (ορίσθηκε ως η απώλεια του 10% του αρχικού βάρους σε ένα έτος) ή με διατήρηση του βάρους (ορίστηκε ως η διατήρηση της απώλειας του 10% για ένα έτος).

    Χρησιμοποιώντας ένα τυχαίο δείγμα 1.165 εθελοντών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η απώλεια και η διατήρηση απαιτούν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις.

    Όσοι εθελοντές ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη ρουτίνα φυσικής δραστηριότητας και έτρωγαν άπαχες πρωτεϊνες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους και όχι να αδυνατίσουν.

    Αντιθέτως, όσοι ακολουθούσαν ποικιλία φυσικών δραστηριοτήτων ή προγραμμάτιζαν προσεκτικά τα γεύματά τους, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσουν, αλλά όχι να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους.

    Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως οι στρατηγικές αδυνατίσματος και διατήρησης του νέου βάρους πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Οι εθελοντές διάλεξαν μόνοι τους ποια από τις 36 στρατηγικές θα χρησιμοποιούσαν για να αδυνατίσουν και να μην ξαναπαχύνουν. Από αυτές, οι 14 μόνον απέδωσαν στο αδυνάτισμα ή στη διατήρηση του νέου βάρους. Καμία ωστόσο δεν απεδείχθη επιτυχημένη και στα δύο, γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές.Ποιες αποδίδουν

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» (AJPM), στις στρατηγικές που μπορούν να μας αδυνατίσουν συμπεριλαμβάνονται:
    * Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα δίαιτας
    * Η αναζήτηση πληροφοριών για το αδυνάτισμα, τη διατροφή ή/και την άσκηση
    * Ο περιορισμός της ζάχαρης
    * Ο προσεκτικός προγραμματισμός των γευμάτων
    * Τα τακτικά γεύματα
    * Οι σκέψεις για το πόσο καλύτερα θα νιώθουμε όταν χάσουμε τα περιττά μας κιλά
    * Η συστηματική ενασχόληση με ποικιλία φυσικών δραστηριοτήτων

    Οι στρατηγικές που συμβάλλουν στη διατήρηση του νέου βάρους είναι:
    * Η κατανάλωση άφθονων άπαχων πρωτεϊνών
    * Η ακολούθηση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας στην φυσική δραστηριότητα
    * Η επιβράβευση του εαυτού μας όταν κατορθώνουμε να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής
    * Η συνεχής υπενθύμιση στον εαυτό μας ότι πρέπει να ελέγχουμε το βάρος μας

    Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρίστοφερ Σιαμάνα, η βάση της νέας μελέτης ήταν όσα είπαν στους ερευνητές πριν από την έναρξή της άνθρωποι οι οποίοι είχαν κατορθώσει να αδυνατίσουν και να μην ξαναπαχύνουν.

    Οι άνθρωποι αυτοί είχαν χάσει τουλάχιστον 15 κιλά ο καθένας και δεν τα είχαν ξαναπάρει έναν χρόνο αργότερα? και οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν εάν όσα αυτοί έκαναν, ισχύουν και για άλλους.

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    May 2011
    Posts
    445
    Οι άνθρωποι αυτοί είχαν χάσει τουλάχιστον 15 κιλά ο καθένας και δεν τα είχαν ξαναπάρει έναν χρόνο αργότερα

    Ενδιαφέρον, αλλά άραγε είναι έγκυρο το ότι βασίζεται σε ανθρώπους που διατήρησαν τα κιλά μόνο ένα χρόνο; Μικρό χρονικό διάστημα. Συνήθως μετά σε παίρνει η πάνω βόλτα.

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    1,637
    Ωραίο θέμα Δομινίκη!!!

    Από τα θέματα που με απασχολούν ιδιαίτερα, ακόμα περισσότερο όσο φτάνω σχετικά κοντά στο στόχο.΄Ένα σχετικό ποστ που είχα κάνει πριν μήνες στο θέμα "Διατήρηση απώλειας βάρους - σκέψη, συζήτηση", νομίζω πιο ολοκληρωμένο.

    Originally posted by filipparas
    Βρήκα πριν μερικές μέρες ένα site που μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και είναι αυτό. Πρόκειται για ένα μητρώο 5000+ ατόμων τα οποία έχουν χάσει τουλάχιστον 15 κιλά και έχουν διατηρήσει την απώλεια για πάνω από ένα χρόνο και τα οποία παρακολουθούνται ετήσια στη προσπάθεια να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα. Μάλλον θα γράψω αρκετά πράγματα και σχεδόν σίγουρα δε θα βγαίνει ιδιαίτερο νόημα γιατί θα είναι άναρχα και πολλές φορές θα επαναλαμβάνομαι, όσοι ξέρετε Αγγλικά προτείνω να διαβάσετε από τη πηγή αν σας ενδιαφέρει το θέμα.

    Ας ξεκινήσουμε με μερικά στοιχεία για το προφίλ των ατόμων.
    1. 80% είναι γυναίκες και 20% άνδρες, ο Μ.Ο. ηλικίας και το μέσο τωρινό βάρος είναι 45 και 70κιλά και 49 και 90 κιλά για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα.
    2. Το 98% των ατόμων έκαναν αλλαγές στη διατροφή τους για να χάσουν βάρος και το 94% αύξησαν τη φυσική τους δραστηριότητα
    3. Κάποιες συνήθειες που ενώνουν τη πλειοψηφία τους:
    -Το 78% τρώει πρωινό
    -Το 75% ζυγίζονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα
    -Το 62% βλέπει λιγότερες από 10ώρες/εβδομάδα τηλεόραση
    -Το 90% ασκείται συστηματικά, κατά Μ.Ο. μια ώρα την ημέρα.

    Ας δούμε και τα συμπεράσματα για μερικές από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν και βασίζονται σε αρχεία από τη βάση δεδομένων του μητρώου.

    -Τα άτομα που διατηρούν με επιτυχία την απώλεια τους συνεχίζουν να ακολουθούν διατροφή με χαμηλά λιπαρά και χαμηλές θερμίδες.Συγκεκριμένα οι άνδρες καταναλώνουν 1635 θερμίδες τη μέρα με 23.5% από αυτές να προέρχονται από λίπος και οι γυναίκες 1308 θερμίδες/ημέρα με το 24.3% να προέρχεται από λίπη. Επιπρόσθετα έπαιρναν όλοι τη ΣΗΠ σε βιταμίνες Α,C, E και ασβέστιο.

    -Παράγοντες που προδικάζουν επαναπρόσληψη βάρους.. Εδώ παρατηρούν άτομα που έχουν διατηρήσει τουλάχιστον ένα χρόνο απώλειας βάρους και βλέπουν τι γίνεται στον επόμενο χρόνο. Το 35% πήρε βάρος και το 59% διατήρησε το βάρος του. Παράγοντες κινδύνου είναι: Πρόσφατη απώλεια βάρους(όσο πιο πολύ καιρό διατηρείς την απώλεια τόσο μικρότερο το ρίσκο), Μεγάλη αρχική απώλεια βάρους(πάνω από 30% του αρχικού βάρους), κατάθλιψη, άρση αναστολών κατανάλωση τροφής, binge eating, μείωση άσκησης και αύξηση πρόσληψης λίπους. Η αποτυχία διατήρησης της απώλειας σε ένα βαθμό οφείλεται στην αποτυχία διατήρησης των αλλαγών στη συμπεριφορά δλδ.

    -Σύγκριση ατόμων που έχασαν με χειρουργείο με άτομα από το μητρώο εδώ και εδώ. Και στις δύο μελέτες παρατηρείται οτι οι χειρουργημένοι ασκούνται λιγότερο και τρώνε περισσότερα λίπη σε σχέση με αυτούς που έχασαν με το παραδοσιακό τρόπο. Στη δεύτερη παρατηρούνται και μεγαλύτερα επίπεδα κατάθλιψης στους χειρουργημένους. Δε παρατηρείται διαφορά στην επαναπρόσληψη βάρους αλλά σε όσους δεν έκαναν χειρουργείο απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια σε άσκηση και διατροφή.

    -Αυτή η μελέτη δείχνει οτι η διατήρηση της απώλειας γίνεται συγκριτικά ευκολότερη με τη πάροδο των ετών.

    -Αυτή η μελέτη δείχνει οτι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι καλύτερες σε αυτούς που είναι πιο συνεπείς και δε χαλαρώνουν τα Σαββατοκύριακα. Παρόμοιας υφής και αυτή η μελέτη που δείχνει οτι όσοι έχουν χάσει βάρος και το διατηρούν τείνουν να είναι πιο πειθαρχημένοι σε ΣΚ, αργίες, διακοπές σε σχέση με άτομα κανονικού βάρους σε όλη τους τη ζωή.

    -Αυτή η έρευνα δείχνει οτι όσοι διατηρούν την απώλεια βάρους έχουν μικρή ποικιλία στις διατροφικές τους επιλογές από όλες τις ομάδες τροφών και ιδιαίτερα σε τροφές λιπαρές.

    -Εδώ δείχνει οτι όσοι ξεκινάνε να χάσουν βάρος για ιατρικούς λόγους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας και διατήρησης της απώλειας.

    -Εδώ λέει οτι ακόμα και σε αυτά τα άτομα που διατηρούν την απώλεια βάρους αν ξεφύγουν λίγο είναι δύσκολο να ξαναχάσουν κιλά. Παράδειγμα γιατί δε το εξηγώ σωστά: Έχουμε ένα άτομο που ξεκινά από 100 κιλά, χάνει 30 κιλά και διατηρείται στα 70΄. Αν κάποια στιγμή πάρει 5 κιλά και φτάσει 75 είναι ασύνηθες να ξαναγυρίσει στα 70

    -Για τους φίλους της ʼτκινς. Όσοι έκαναν διατροφή χαμηλή σε υδ/κες αποτελούν μόλις το 10.8% του μητρώου. Συγκριτικά με τα άλλα μέλη του μητρώουν αυτά τα άτομα καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και λίπος και ασκούνται λιγότερο. Παρόλαυτα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα 3ετίας.(Παρατήρηση δική μου: Αρκετές ομοιότητες ανάμεσα σε αυτούς με διατροφή χαμηλή σε υδ/κες και στους χειρουργημένους, αρκετά ενδιαφέρον)


    Αυτάαααααααααααααααα, ελπίζω να βγαίνει νόημα. Τέλος αν τα καμάρια μας εδώ που τα έχουν καταφέρει ενδιαφέρονται να γραφτούν εδώ

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2003
    Posts
    1,599
    πολυ ενδιαφερουσα η δημοσιευση δομινικη!
    ευχαριστουμε
    φιλιππαρα, επισης!

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    thessaloniki
    Posts
    89
    τιποτα παιδια... αν και νομιζω οτι τα λενε λες και ειναι τοσο απλα στην πραξη οσο και στην θεωρια...:shocked2:

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •