Results 1 to 11 of 11
Thread: Πως ξεκιναω την θεραπεια;
-
27-05-2013, 16:57 #1
Πως ξεκιναω την θεραπεια;
Γεια χαρα σε ολους ..μου φαινετε ότι πλεον ειμαι πιο κοντα από ποτε στο να παρω την αποφαση να επισκευτω ένα γιατρο να με συμβουλεψει για την ψυχολογικη κατασταση που βρισκομαι τα τελευταια χρονια. Εχω καταληξει ότι πασχω από καταθλιψη και μαλλον τεινω προς την διπολικη διαταραχη.
Ποια είναι η διαδικασια εναρξης της θεραπειας ..θελω να πω τι ειδους γιατρο πρεπει πρωτα να επισκεφτω, για μια πρωτη συζητηση (ψυχιατρο ψυχολογο..) επισης υπαρχει η δυνατοτητα να γινει αυτό μεσω του ταμιου μου η πρεπει να παω μονο σε ιδωτη. Επισης με τι κριτηρια να διαλεξω γιατρο ;
Τελος αποτι εχω ακουσει οι θεραπειες σχετικα με τα ψυχολογικα νοσηματα είναι εξαιρετικα ακριβες ..ισχυει αυτό; Θα μπορεσω να εχω μια ειδους θεραπεια οικονομικη;
Ευχαριστω πολύ.
- 27-05-2013, 17:53 #2
από όσο ξέρω σε ψυχίατρο μπορείς να πας μέσω του ταμείου σου, πρέπει να πας σε κάποιον που να είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠYY. ή κάτι τέτοιο.
επίσης για φάρμακα αν χρειαστείς, πληρώνεις κάποια συμμετοχή και τα υπόλοιπα το ταμείο σου. δεν ξέρω ακριβώς ποιο είναι το ποσοστό σε κάθε περίπτωση, εγώ πχ πληρώνω το 25% μέσω του ΟΑΕΕ.
για ψυχολόγο δεν ξέρω αν καλύπτουν τα ταμεία. νομίζω πως όχι.
υπάρχουν ωστόσο τα κέντρα ψυχικής υγειινής, που κάποιος μπορεί να κάνει ψυχοθεραπεία εκεί πληρώνοντας μια μικρή συμμετοχή της τάξεως 5 ευρώ τη φορά.
το κόστος μπορεί να ποικίλει αρκετά, ανάλογα αν θα πας σε ιδιώτη ή μέσω του ταμείου σου ή σε κέντρο ψυχικής υγιεινής.
αν πας σε ιδιώτη επίσης οι τιμές ποικίλουν, κάποιοι χρεώνουν πιο νορμάλ, υπάρχουν και οι φίρμες-καρακαβαλημένοι. ψυχολόγοι και ψυχίατροι κυμαίνονται στην αθήνα γύρω στα 50 με 70 ευρώ την ώρα, στην επαρχία νομίζω είναι πιο χαμηλές οι τιμές. επίσης οι ψυχίατροι νομίζω ότι είναι λίγο πιο ακριβοί από τους ψυχολόγους [στατιστικά]. οι καρακαβαλημένοι μπορεί να ζητούν ακόμα και 300 ευρώ την ώρα, χωρίς να σημαίνει ότι είναι καλύτεροια από τους υπόλοιπους! [μπορεί να είναι και χειρότεροι]
επίσης αν χρειαστείς φάρμακα, και αυτών η τιμή κυμαίνεται. κάποια ψυχιατρικά φάρμακα είναι πάμφτηνα, μπορεί να έχουν 2 ευρώ το κουτι. και κάποια άλλα είναι πανάκριβα. κυρίως τα αντιψυχωσικά δευτερης γενιάς, που μπορει να εχουν 200 ευρω το κουτι! [αρχική τιμή πριν τις συμμετοχές ταμείων].
δύσκολη ερώτηση αν πρέπει να επισκεφτείς ψυχολόγο ή ψυχίατρο. εξαρτάται από το τι φύσης είναι το πρόβλημά σου. αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να επισκεφτείς ψυχίατρο. αν χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία, θα πρέπει να επισκεφτείς ψυχολόγο.
επειδή προφανώς εκ των προτέρων δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς τι χρειάζεται, μάλλον θα πρέπει να διαλέξεις με τη διαίσθησή σου και θα πεις το πρόβλημά σου και αν δεν είναι κατάλληλος θα σε απευθύνει αλλού.
με τι κριτήρια να διαλέξεις γιατρό. αρχικά να λάβεις συστάσεις από κάποιον ότι είναι καλός. μετά αν πας, να σου εμπνέει εμπιστοσύνη, να σε ακούει, να σε σέβεται και να τον συμπαθείς. και να σου δίνει την εντύπωση ότι ξέρει τη δουλειά του και δεν είναι άσχετος!
μετά είναι και το οικονομικό, όπως επίσης και η απόσταση, αν είναι κοντά ή μακριά από το σπίτι σου!
27-05-2013, 18:28 #3
..συμφωνώ με τη Λου.
Το θέμα που πρέπει να προσέξεις περισσότερο απ όλα και χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, είναι το που αναφέρεται αυτό που σε απασχολεί.
Εγώ θα σου έλεγα να πας πρώτα σε ψυχολόγο και αν έχεις οικονομικό θέμα απευθύνσου στο κέντρο ψυχικής υγείας της περιοχής σου.
Θα το βρεις μέσω Δήμου.
28-05-2013, 16:42 #4
Τι νιώθεις και τι σκέφτεσαι?
29-05-2013, 00:53 #5
παιδια ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις ..λου σε ευχαριστω παρα πολυ που εκανες τον κοπο να γραψεις ολα αυτα και ηδη με εβαλες σε μια κατευθυνση.
Τωρα για το τι σκεφτομαι ..εν συντομια.
Παντα ειχα μια πεσιμιστικη - μηδενιστικη διαθεση που θεωρω οτι εχει επηρεασει γενικοτερα την ζωη μου και τις επιλογες μου. Κοιμαμε λιγο τρωω λιγο εχω χαμηλη αυτοπεποιθηση παντα εστιαζω στα λαθη μου και σε αυτα που δεν εκανα. Δεν μπορω να παρω αποφασεις, παραιτουμαι ευκολα απο τα παντα, νιωθω αποτυχημενος (ειμαι) και αμηχανα κοντα στους ανθρωπους ειδικα σε αυτους που φαινοντε επιτυχημενοι και δυναμικοι. Δεν ανοιγομε ευκολα, δεν μιλαω για τα προσωπικα μου αποφευγω να κανω σχεσεις. Τις λιγες φορες που ανοιγουνε καποιες πορτες αγχωνομε και τις κλεινω. Τις "δυσκολες" μερες νιωθω φοβερα κουρασμενος κλεινομαι σπιτι αποφευγω ανθρωπους,περπαταω στα στενα, κρυβομαι ..νιωθω αδιαφορος για οτιδηποτε. Πλεον εχω χασει και το ενδιαφερον μου για τις γυναικες ..τις γνωριζω ευκολα για ενα διαστημα και οταν σοβαρευει κατι τις αποφευγω ..εχει πεσει και η λιμπιντος μου ..μαλλον πιο πολυ απο το αγχος της γνωριμιας και το οτι αναγκαζομε να "ανοιχτω" και να φαινομε ευχαριστος και φυσιολογικος. Τις καλες μερες (λιγες) εχω φοβερη ενεργεια ειμαι κοινωνικος κανω σχεδια ειμαι αισιοδοξος ..αλλα δυστηχως δεν διαρκει για πολυ.
Με ενοχλει που δεν μενω μονος μου, οτι εδω και λιγους μηνες δεν εχω δουλεια ..ποτε δεν ειχα σοβαρη δουλεια, Με ενοχλει που δεν κυνηγαω αυτα που μου αρεσουνε που δεν ειμαι πουθενα σε κατι ιδιαιτερα καλος.
πανω κατω αυτα..
29-05-2013, 15:17 #6
Οτι και να αποφασίσεις πάντως μην απογοητευτείς αν δεν πετύχεις αμέσως τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή.Είναι και λίγο θέμα τύχης να βρεις αυτόν που θα σου "ταιριάξει" ώστε να βοηθηθείς.
29-05-2013, 16:12 #7
..φολ φαίνεσαι σκεπτόμενο και σοβαρό άτομο.
Μη πελαγώνεις, ξεκίνα με έναν θεραπευτή που θα τον εμπιστευεσαι πάνω απ όλα.
Αν πεις εδώ την περιοχή σου, μπορεί να σου συστήσει κάποιος σε πμ έναν καλό ψυχολόγο ώστε να μη πας στα τυφλα.
19-05-2015, 23:42 #8
...μετα απο τοσο καιρο και δυο αποτυχημενες αποπειρες εχω φτασει πλεον στα ορια μου. Οποιος εχει να μου προτεινει εναν ψυχιατρο -που "ειδικευετε" στα ψυχοσωματικα- στην Αθηνα, ας μου στειλει πμ
Ευχαριστω
20-05-2015, 01:08 #9
πρέπει να συμπληρώσεις 50 μην...αλλιώς δεν γίνεται....
20-05-2015, 01:41 #10
απλο.μπορουν να σου στηλουν με απο 51 μυνηματα.
21-05-2015, 08:13 #11
..δεν ξερω αν επιτρεπεται αλλα οποιoς θελει να επικοινωνησει ας μου στειλει σε αυτο το mail.
[email protected]
ευχαριστω