Results 1 to 10 of 10
-
22-10-2011, 20:30 #1
reverse anorexia or bigorexia (αντιστροφη ανορεξία)
στα πλαίσια μιας εκπαίδευσης που παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό, μιλήσαμε κ για την διατροφική διαταραχή της αντιστροφης ανορεξίας, δλδ την επιμονη ενασχοληση με το βαρος κ την εικονα του σωματος η οποια εχει σαν στοχο την υπερβολικη αυξηση της μαζας του σωματος με παραλληλη ελαχιστοποιηση του εκατοστιαίου λίπους. το φαινομενο αυτο συνηθως παρατηρειται σε χωρους οπως ειναι το bodybuilding κτλ.
αυτο βεβαια είναι κατι που εχει παρατηρηθει χρονια κ υπαρχουν παρα πολλες πληροφοριες. αυτο που θελω να μοιραστω μαζι σας ειναι μια νεα εκδοχη (ή υποκατηγορια αν θελουμε καλυτερα) της διαταραχης αυτης η οποια φαινεται να εχει προβληματισει την επιστημονικη κοινοτητα. προκειται για πραγματικα "αντιστροφη ανορεξια" καθως τα ατομα που πασχουν απο αυτην αρνουνται πεισματικα να χασουν βαρος, επικαλουμενα απειρες δικαιολογιες που να αιτιολογουν την επιλογη τους, απομονωνονται απο τον κοινωνικο τους περιγυρο αφου αντιλαμβανονται το παχος τους αλλα δεν το αποδεχονται ως προβλημα, αδιαφορουν για (ή συμβιβαζονται με) τα προβληματα υγειας που προκαλουνται απο τον τροπο ζωης τους κ ουσιαστικα αυτοκαταστρεφονται σταδιακα. Αυτου του ειδους η αντιστροφη ανορεξια εχει ακριβως τα ιδια χαρακτηριστικα με την νευρικη ανορεξια,με τη διαφορα οτι εχουμε την ακριβως αντιθετη σχεση με το φαγητο. Παραθέτω τα χαρακτηριστικα που εμφανιζουν κ οι δυο διαταραχες:
1) ειναι εγω-συντονικες διαταραχες (δηλ. το ατομο δεν θελει να απαλλαγει απο αυτες)
2) συνοδα προβληματα υγειας
3) η ζωη του ατομου στρεφεται γυρω απο το φαγητο
4) κοινωνικη απομονωση
5) καταθλιπτικες συμπεριφορες
6) αγχος
7) απορριψη απο το αντιθετο φυλο κ στις ακραιες περιπτωσεις μειωση και της ερωτικης διαθεσης
8) δυσκολια στην επικοινωνια των συναισθηματων (τα ατομα με νευρικη ανορεξια παρουσιαζουν δυσκολια στην εκφραση κ ενω τα ατομα με αντιστροφη ανορεξια στη διαχειριση- τα δυο ακρα δλδ)
9) θεμα με τα ορια (στην νευρικη ανορεξια παρατηρειται εντονη επιβολη οριων -σε σημειο ψυχαναγκασμου- ενω στην αντιστροφη ανορεξια παντελής έλλεψη ορίων και ως προς τον εαυτο κ ως προς τους αλλους)
10) αρνηση να αλλαξουν το βαρος τους με στοχο το φυσιολογικο ΒΜΙ (ή σαμποταζ οποιασδηποτε "προσπαθειας" γινεται)
11) διαστρεβλωμενη εικονα σωματος (όσον αφορα τα της νευρικης ανορεξιας ειναι γνωστα, σχετικα με την αντιστροφη ανορεξια εχει παρατηρηθει οτι μολις το ατομο χασει αρκετα κιλα, ακομα κ αν συνεχιζει να ειναι παχυσαρκο βλεπει τον εαυτο του ως "αδυνατο" και πραττει αναλογως, δλδ σταματαει οποιαδηποτε προσπαθεια διαιτας, νιωθει οκ κ να παρει λιγα κιλα, ψωνιζει ρουχα σαφως μικροτερα απο πριν αλλα καποιες φορες μικροτερα κ απο αυτα που μπορει αυτη τη στιγμη να φορεσει κτλ.)
12) στα πλαισια της διαστρεβλωμενης εικονας αλλα και της κοινωνικης απομονωσης επικρατουν αντιστοιχα οι σκεψεις:
"δεν ειμαι αδυνατη, ειμαι χοντρη και θελουν να με χοντρυνουν κ αλλο"
"δεν ειμαι εγω χοντρη, ειμαι παχια και αυτοι ολοι θελουν τις γυναικες χτικιαρες"
εννοειται οτι τα δεδομενα διαρκως αλλαζουν καθως ειναι μια διαταραχη που εχει αναγνωριστει σχετικα προσφατα, αφου μεχρι τωρα, οποιος πληρουσε αυτα τα χαρακτηριστικα ηταν απλα "χοντρος που δεν θελει να αδυνατησει".
πραγματικα με εντυπωσιασε ως θεωρια κ επειδη πολλες φορες εχει τεθει το ζητημα κ στο φορουμ για το κατα ποσον ειναι οκ να εισαι παχυσαρκος, γι'αυτο την παραθετω εδω. επισυναπτω κ καποια λινκ που βρηκα στο νετ. καλοδεχουμενες ολες οι αποψεις κ οι γνωσεις κ οτι αλλο μαθαινω επ'αυτου θα το προσθετω.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4589010.stm
http://www.reuters.com/article/2010/...69F1AN20101016
http://findarticles.com/p/articles/m.../ai_n12913471/
ΑΑΑ!!! βρηκα κ δυο απαραδεκτες σελιδες. τις ανεβαζω απλα
για να δειτε τι -δυστυχως- μπορει να βρει κανεις στο νετ
http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/H...Morbidly_Obese
http://answers.yahoo.com/question/in...0180939AA34ABz
- 22-10-2011, 21:33 #2
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Eγω θα το χώριζα σε 3 κατηγορίες:
1. ʼνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται την εικόνα τους/κατάσταση τους και έτσι δε προσπαθουν να την αλλάξουν. Θα έβαζα και τον εαυτό μου σε αυτή τη κατηγορία, ποτέ μου δε πίστευα οτι είμαι σε πολύ κακή κατάσταση αναφορικά με το βάρος μου και ειλικρινά μόνο τώρα που το περισσότερο υπερβάλλον βάρος έχει φύγει έχω αρχίσει να καταλαβαίνω διαφορά(αν και θεωρητικά τη καταλαβαίνω, πρακτικά δύσκολα), η εικόνα που είχα για τον εαυτό μου στα 150 κιλά ήταν αυτή που βλέπω στις φωτό στα 110. Θα έλεγα και οτι αναγνωρίζω κάποια από τα σημεία της λίστας που παρέθεσες Κονίνα στον εαυτό μου σε φάσεις της ζωής μου, ειδικά το 9 και το 11(όχι με την έννοια που αναφέρεις εσύ αλλά με αυτή που περιέγραψα παραπάνω οτι δεν έχεις εικόνα του σώματος σου.) και σαφώς σε κάποιες μικρές περιόδους(που συνέπιπταν) τα 4, 7, 10.
2. ʼνθρωποι που από την υπερβολική ενασχόληση με γυμναστική/διατροφή έπαθαν κάποιου είδους εμμονή, oi bodybuilders όπως τους αναφέρεις. Eδω νομίζω πρέπει να διευκρινίσουμε οτι μιλάμε για τη μειοψηφία που έχει ξεφύγει από τα όρια, παίρνει φάρμακα κλπ και όχι για το μέσο bodybuilder που έχει μεν μεγαλύτερη του φυσιολογικού μυϊκή μάζα, ασχολείται αρκετά με το σώμα και την εικόνα του αλλά ούτε ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος και παράλληλα ζει μια φυσιολογική ζωή
3. ʼτομα που έχουν ψύχωση και φτιάχνονται με την αύξηση του βάρους τους σα το λινκ από το yahoo που παρέθεσες, υπάρχουν τραγικά πράγματα στο διαδίκτυο που πραγματικά τρομάζουν ΠΟΛΥ χειρότερα από αυτά...
Θεωρώ οτι η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στη πρώτη περίπτωση και οτι οι 2 άλλες περιπτώσεις είναι πιο επικίνδυνες.
22-10-2011, 22:08 #3
πανω σε αυτο που λες νομιζω οτι ως διαταραχη καθαρη ειναι η πρωτη κατηγορια.. στη δευτερη και στην τριτη εχουμε συννοσυροτητα με αλλες ψυχοπαθολογιες (αρκετα σοβαρες που πρεπει να δουλευτουν εξισου)
επιπλεον να πω οτι αυτο που μου προκαλεσε μεγαλη εντυπωση ειναι οι ομοιοτητες με την νευρικη ανορεξια!!! δυο ακρως αντιθετα πραγματα κ ομως τελικα τοσο ιδια.... το θεμα ομως ειναι -δυστυχως- οτι οπως ειπα κ στις δυο περιπτωσεις, τα ατομα δεν "ενοχλουνται" απο τη διαταραχη και δεν θελουν να αλλαξουν την κατασταση... αυτο εχει ως αποτελεσμα πολυ λιγες περιπτωσεις να καταφερνουν να ξεφυγουν απο αυτες..... σε αντιθεση με τη βουλιμια και την αδηφαγικη διαταραχη (ή αλλιως ψυχογενη υπερφαγια) που το ατομο πραγματικα καταδυναστευεται και σωματικα αλλα κ ψυχικα.....
22-10-2011, 22:52 #4
παααααρα πολυ ενδιαφερον.
δυστυχως,επειδη ειναι παρα πολυ ευαισθητο θεμα το βαρος υπαρχει μια δυσκολια στο να συζητηθει τι ειναι φυσιολογικο- μας ειναι πολυ δυσκολο να διαχωρισουμε κ να δεχτουμε οτι καποιος που θεωρει το βαρος μας μη φυσιολογικο δεν απορριπτει εμας συνολικα.
22-10-2011, 23:17 #5
Originally posted by smart
παααααρα πολυ ενδιαφερον.
δυστυχως,επειδη ειναι παρα πολυ ευαισθητο θεμα το βαρος υπαρχει μια δυσκολια στο να συζητηθει τι ειναι φυσιολογικο- μας ειναι πολυ δυσκολο να διαχωρισουμε κ να δεχτουμε οτι καποιος που θεωρει το βαρος μας μη φυσιολογικο δεν απορριπτει εμας συνολικα.
όσον αφορα όμως αυτο το κομματι, χρειαζονται παρα πολλες ερευνες ακομα κ δεδομενα μεχρι να δημιουργηθει μια ολοκληρωμενη θεωρια οπως πχ στην νευρικη ανορεξια που πλεον ειναι ξεκαθαρο ποια ειναι τα κριτηρια.κ πρεπει παντα να εχουμε υποψιν μας οτι οταν "αντικειμενικα" ειμαστε παχυσαρκοι κ θεωρουμε οτι οι αλλοι ειναι εναντιον μας οταν μας το θετουν ως θεμα, στην πραγματικοτητα δεν μιλαμε εμεις αλλα η διαταραχη... οπως κ στην ανορεξια...
23-10-2011, 16:23 #6
ακριβως... θεωρω οτι το να αναγνωριστει η διαταραχη ειναι ενα τεραστιο βημα για την αντιμετωπιση του προβληματος διοτι οσο το ατομο θωρακιζεται πισω απο την ευθιξια του κ την πεποιθεση του οτι δεν εχει καποιο προβλημα το ιδιο αλλα οι αλλοι, μαλλον ειναι λιγο δυσκολο να αρχισει να αντιμετωπιζει το προβλημα.
23-10-2011, 19:07 #7
λοιπον... θελω να κανω μια διευκρινιση σε σχεση με το αν το να αρεσουν σε καποιον οι παχουλες γυναικες ειναι οκ ή ειναι φετιχ.
καταρχην φετιχ δεν ειναι απαραιτητα μια λεξη αρνητικη. σημαινει το να αρεσει σε καποιον κατι που για το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου ειναι αδιαφορο ή ακομα κ άσχημο.πχ. φετιχ με τα ποδια, με την υψηλη νοημοσυνη, με τα μακρια μαλλια, με τις πολυ αδυνατες, με το μεγαλο στηθος, με τις πληθωρικες γυναικες, με τις γυναικες που φορανε τακουνια, με τις ξανθιες, με τις γυναικες με αντρικα κουρεματα κ σωματοτυπο κτλ ....
αυτο ειναι διαφορετικο απο την σεξουαλικη διαστροφη... πχ με ζωα, με παιδια, με αλλους ανθρωπους χωρις τη συναινεση τους, με το βλεπεις τον τρομο στα ματια του αλλου, με το να νιωθεις τρομο, με νεκρους, με διαφορα "αηδιαστικα" θεματα(!), με το αντικειμενο κ οχι με το ατομο (πχ με το ιδια τα παπουτσια οχι με τα ποδια που τα φορουν,ή μονο με το στηθος οχι με τη γυναικα που το εχει), με την παχυσαρκια την ιδια οχι με το πως φαινεται το άτομο...
σε μερικα θεματα η διαφορα ειναι πολυ λεπτη...
οποτε το να αρεσουν σε καποιον οι παχουλες γυναικες δεν σημαινει οτι ειναι "διεστραμμενος", αλλα αυτο ειναι το φετιχ του (που ξαναλεω δεν ειναι κακο, στην τελικη ολοι καποιο φετιχ εχουμε, ακομα κ αν αυτο ειναι το να εχει ο αλλος "μυαλο" ή να ειναι "μαλλιας")... προφανως ομως ο ανθρωπος που του αρεσουν οι παχουλες, θα επιλεξει μια παχουλη (δλδ υπερβαρη, ελαφρα παχυσαρκη κτλ) το να επιλεγει κατ εξακολουθηση γυναικες νοσηρα παχυσαρκες ξεκιναει να ειναι θεμα κ φευγει απο το επιπεδο του φετιχ...
πως το καταλαβαινουμε αυτο? απο τη σχεση μας θελουμε πολλα που ενας νοσηρα παχυσαρκος δεν μπορει να μας δωσει... απο μια αγκαλια το βραδυ στον υπνο(οι νοσηρα παχυαρκοι εχουν πολλες διαταραχες κ στον υπνο κ στην αναπνοη)... απο το βγαινουμε εξω κ να πηγαινουμε βολτες(συνηθως εχουν προβλημα στη μετακινηση) απο το να μας ακολουθει στις δραστηριοτητες μας (οι νοσηρα παχυσαρκοι δεν πολυβγαινουν απο το σπιτι, ισως μονο για τη δουλεια), απο το καλο σεξ (για ευνοητους λογους δεν μπορουν να κανουν), απο την ασφαλεια (η οποια απουσιαζει πληρως αν εχεις σαφεις ενδειξεις για την ασχημη υγεια του αλλου) και διαφορα αλλα...
ψαχνοντας λοιπον πληροφοριες σχετικα με το ποτε μιλαμε για διαστροφη κ ποτε για φετιχ εμαθα για το λεγομενο ζευγαρι "feeder & gainer" το οποιο προσωπικα μου θυμιζει το σαδομαζοχισμο σε αλλη μορφη... σε αυτη λοιπον τη σεξουαλικη διαστροφη (γτ περι αυτου προκειται) ο ενας συντροφος τεινει να παχαινει κ αλλο (επιτηδευμενα κ εις γνωσιν του) τον αλλο -ηδη παχυαρκο- συντροφο με στοχο την σεξουαλικη ικανοποιηση κ των δυο!! όσο λοιπον περισσοτερο ειναι το παχος, τοσο μεγαλυτερη ειναι κ η ευχαριστηση! μαλιστα φτανουν να χρησιμοποιουν μεχρι κ σωληνες με τους οποιους το ατομο καταναλωνει καθαρο λιπος σε υγρη μορφη!!!!
οποτε αυτο στο οποιο θελω να καταληξω, ειναι οτι το να αρεσουν σε καποιον οι παχουλες γυναικες δεν ειναι σε καμια περιπτωση παθολογικο.... το να επιλεγει ομως καποιος εναν συντροφο που εχει σοβαρα προβληματα υγειας λογω παχους, που ειναι αντιαισθητικα παχυς, που υφισταται κοινωνικη απομονωση λογω αδυναμιας να ενσωματωθει σε κοινωνικες δραστηριοτητες και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ δεν κανει τπτ για να τα αλλαξει αυτα, τοτε αυτο ξεκιναει να ειναι θεμα... ποσο μαλλον οταν αυτος ο καποιος επιλεγει αντι να βοηθησει τον συντροφο του να φροντιστει, να συμμετεχει στην επιδεινωση της καταστασης του!
με αλλα λογια το να αρεσουν σε καποιον οι πολυ παχουλες γυναικες ή οι πολυ αδυνατες ειναι οκ, το να του αρεσουν οι υπερβολικα παχυσαρκες ή οι ανορεκτικες δείχνει σίγουρα διαφορετικο τροπο σκεψης και πιθανη υπαρξη θεματων κ γι'αυτο κανει αυτες τις επιλογες, το να ενισχυει ομως το προβλημα τους με το να βοηθαει στην προσληψη η την απωλεια αντιστοιχα βαρους ειναι διαστροφικο, και κατα την προσωπικη μου αποψη προκειται για ειδος αργης δολοφονιας!!
επισης να πω το παραδοξο-> υπαρχουν κοινοτητες που τα αποδεχονται ολα αυτα ως κατι φυσιολογικο!!!!!και φυσικα ειναι κατι που προς το παρον αφορα τον Αμερικανικο πληθυσμο και τα τελευταια χρονια κ τον πληθυσμο της Αυστραλιας.. δεν εχει καταγραφει ως ταση σε αλλες χωρες.
παραθετω διαφορα λινκ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fat_fetishism
http://www.naafaonline.com/dev2//abo...ATADMIRERS.pdf
http://www.naafaonline.com/dev2//abo.../FEEDERISM.pdf
http://fantasyfeeder.com/cms/index.php
http://fantasyfeeder.com/cms/infusio...get-fatter.php
http://fantasyfeeder.com/cms/infusio...en-someone.php
http://fantasyfeeder.com/cms/infusio...-loving-it.php
http://www.youtube.com/watch?v=mwiBz2l61bQ
http://www.youtube.com/watch?v=FWqnBeNWXa4&NR=1
το πρωτο βιντεο ειναι απο εκπομπη και το δευτερο βιντεο ειναι διαφημιση ευαισθητοποιησης και ενημερωσης του κοινου για το συγκεκριμενο ειδος σεξουαλικης διαστροφης.
28-10-2011, 10:55 #8
Το δευτερο ειναι απο μια ταινια που λεγεται "feed". Στο οποιο αυτος ο τυπος παχαινε γυναικες και βαζανε στοιχηματα στο ιντερνετ ποτε θα πεθανει απο το βαρος. Οταν πεθαινανε επαιρνε το λιπος τους και εκανε εναν χυλο με το οποιο ταιζε τη επομενη. Δεν ειναι -καθολου- για ευαισθητοποίηση......
28-10-2011, 14:55 #9
χμμμ ενδιαφερον αυτο που λες.εγω το βρηκα ως σποτ για ευαισθητοποιηση... εκτος αν η ολη λογικη του σκηνοθετη/σεναριογραφου ειναι να αφυπνισει τρομαζοντας κοσμο......τι να πω.....παντως πραγματικα εγω σοκαριστηκα... κ οχι τοσο απο το βιντεο(και απο αυτο) , οσο απο τις κοινοτητες που προωθουν τετοιες τασεις ως φυσιολογικες
28-10-2011, 15:13 #10
Originally posted by konina
χμμμ ενδιαφερον αυτο που λες.εγω το βρηκα ως σποτ για ευαισθητοποιηση... εκτος αν η ολη λογικη του σκηνοθετη/σεναριογραφου ειναι να αφυπνισει τρομαζοντας κοσμο......τι να πω.....παντως πραγματικα εγω σοκαριστηκα... κ οχι τοσο απο το βιντεο(και απο αυτο) , οσο απο τις κοινοτητες που προωθουν τετοιες τασεις ως φυσιολογικες
Φιλε, μου δημιουργισε ψυχολογικα. το τελος ειναι πολυ καλο, αν θες δες την, αλλα ΜΗΝ εχεις κανενα ειδος τροφης και ΜΗΝ εχεις φαει λιγο πριν.
Αποστολή χειρόγραφου γραμματος
21-07-2025, 18:22 in Σχέσεις και Επικοινωνία