Results 1 to 15 of 30
Thread: Χοντρός ή παχύσαρκος;
-
24-10-2011, 16:28 #1
Χοντρός ή παχύσαρκος;
Είναι χαρακτηριστικό για τον τεράστιο αγώνα που δίνεται κατά της παχυσαρκίας η θέση του Υπουργού Υγείας της Αγγλίας, ο οποίος μιλώντας στο BBC τόνισε ότι οι γενικοί ιατροί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο παχύσαρκος αλλά τον όρο χοντρός, γιατί έτσι θα επηρεάζουν περισσότερο τους ασθενείς τους να χάσουν το επιπλέον βάρος τους.
Οι απόψεις αυτές του Υπουργού Υγείας της Αγγλίας στηρίζονται σε γνώμες εμπειρογνωμόνων που ισχυρίζονται ότι ο όρος χοντρός ψυχολογικά δημιουργεί περισσότερες ενοχές και εξαναγκάζει τον υπέρβαρο να αντιδράσει ενεργητικά. Αντίθετα, ο όρος παχύσαρκος θεωρείται περισσότερο ιατρικός και απενοχοποιεί τον υπέρβαρο δημιουργώντας του την εντύπωση ότι κατά κάποιο τρόπο ο ίδιος δεν συμμετέχει στην ευθύνη της παχυσαρκίας.
Πηγή: http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=16058
Και ύστερα τα βάζουμε με τους δικούς μας Υπουργούς Υγείας! Αν δημιουργήσεις στον υπέρβαρο ενοχές, θα δραστηριοποιηθεί και ως δια μαγείας θα πάψει να είναι χοντρός! Το λένε και εμπειρογνώμονες! Οι ιατρικοί όροι να απαγορευτούν δια ροπάλου, καθώς θυμίζουν ιατρικές πράξεις, καλύψεις ασφαλιστικών ταμείων κλπ...
- 24-10-2011, 16:33 #2
Γτ λιγες φορες εχουν αποκαλεσει εναν υπερβαρο χοντρο...και εχουμε δει, μην πω βιωσει, ποσο πολυ εχει λειτουργησει!!
Αισχος!!
24-10-2011, 16:46 #3
Με ενοχλεί περισσότερο ο όρος "παχύσαρκος" από τη λέξη "χοντρός".
Μπορεί το παχύσαρκος να είναι πιο political correct, αλλά δεν ξέρω, μου κάνει πολύ άκομψο (παχύς + σάρκα).
Λες χοντρός και μπορεί ακόμη και να χαμογελάσεις, λες παχύσαρκος και γεμίζει το στόμα σου..
24-10-2011, 16:49 #4
Δε νομιζω οτι το θεμα ειναι το πως θα αποκαλεσεις καποιον...το θεμα ειναι γτ
Το να χρησιμοποιησουν την ενοχη για να παρακινησουνλ, το θεωρω τουλαχιστον απαραδεκτο
24-10-2011, 16:52 #5
Την ενοχή την έχουμε ήδη, δεν χρειαζόμαστε και εξωτερική παρακίνηση.
Μακάρι το κακό με τους δικούς μας πολιτικούς να σταματούσε στη δημιουργία ενοχών στους πολίτες.
24-10-2011, 16:55 #6
Τα ιδια λεμε Αβα!!
24-10-2011, 17:33 #7
Συμφωνω οτι ο ορος χοντρος χτυπαει πιο πολυ...Ναι σου δινει ενα εναυσμα να κανεις κατι για να απαλλαγεις απο τα κιλα σου γιατι αλλο ειναι να σε χοντρη και αλλο παχυσαρκη ...Για εμενα το παχυσαρκος ειναι πιο soft,δε ποναει τοσο.,ενω το χοντρος σε ταραζει την ψυχολογια σου.Τουλαχιστον σε εμενα ετσι λειτουργει.
24-10-2011, 17:39 #8
Τι Γιαννης ,τι Γιαννακης.
Ας μη κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας .
Οι λεξεις δε προσβαλλουν , προσβαλλει μονο η ιδια η προθεση να προσβαλλεις, οτι λεξη κι αν καποιος χρησιμοποιει.
24-10-2011, 20:27 #9
το "χοντρός" όμως είναι και σχετικό. πχ παιδιά αποκαλούν τους συνομιλικούς τους "χοντρέ" ενώ είναι λίγο υπέρβαρος και το παιδί το παίρνει σοβαρά και μπορεί να καταλήξει στο να παχύνει κι άλλο. το παχύσαρκος όμως ειναι ένα βήμα παραπάνω από το υπέρβαρος.
δεν ξέρω...προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν είδα το "παχυσαρκος" στο BMI με ταρακούνησε πιο πολύ. "χοντρή" μπορεί να αποκαλεί και κπ ανορεξική τον εαυτό της. οπότε δεν το έπαιρνα σοβαρά. Το θεωρούσα σχετικό.
24-10-2011, 21:20 #10
Θα συμφώνησω με την angelaorangel....οτι δεν έχουν σημασία οι λέξεις αλλά η πρόθεση!! Όταν κάποιος έχει "πρόβλημα " και νοιώθει άσχημα με αυτό και πας και του το χτυπάς κατάμουτρα, όποια λέξη και να χρησιμοποιήσεις το ίδιο θα τον πείραξει πιστεύω!! Αλλά και εμένα η λέξη παχύσαρκος μου ακούγεται πιο χοντροκομμένη....
24-10-2011, 21:21 #11
Σε μια προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης και κάλυψης κι άλλων ευαίσθητων κατηγοριών συνανθρώπων μας καλούμαστε
ν'αποκαλούμε τον αλκοολικό "μπεκρούλιακα",τον καπνιστή "χασικλή",τον κοντό "ζουμπά",τους φαλακρούς "γλόμπους",
τον ανάπηρο "σακάτη",τους άνεργους "τεμπελχανάδες",τα παιδιά εκτός γάμου "μπάσταρδα",τους άρρωστους "μελλοθάνατους",
τις μη παρθένες νύφες "πόρνες"(για να μην πω την άλλη λέξη από Π"),τους μελαχροινούς "γύφτους",όσους φορούν γυαλιά
"στραβούλιακες",τους μόνους "μαγκούφηδες",τους άπιστους "κερατάδες",τους ομοφυλόφιλους "αδερφάρες του κερατά",
τους άντρες "ξεφτυλάντρες"(το τελευταίο μάλλον ορθώς οφείλει ν'αντικαταστήσει τη λέξη άντρες καθώς πολύ χέστηδες!).
Έγκυρες έρευνες έχουν δείξει πως με την υποστηρικτική αυτή προσέγγιση,οι επικίνδυνοι για την υγεία εθισμοί κόπηκαν μαχαίρι,
οι φαλακροί έγιναν αφάνες,οι ανάπηροι σηκώθηκαν απ'τις καρέκλες τους,οι γονείς των μπάσταρδων παντρεύτηκαν,
οι άνεργοι βρήκαν δύο δουλειές,οι νύφες προχώρησαν σε παρθενοραφή,οι μαυριδεροί ΜάικλΤζακσονιάστηκαν,
οι μόνοι ζευγαρώθηκαν,οι ομοφυλόφιλοι το γύρισαν σε στρέιτ,ωστόσο οι κερατάδες παρέμειναν κερατάδες
κι οι ξεφτυλάντρες ξεφτυλάντρες καθώς θαύματα δε γίνονται!Χοντροί μου φίλοι,καληνύχτα σας!
24-10-2011, 21:27 #12
Μήπως να δούλευες στην τηλεόραση? Αυτό μπορώ άνετα να το φανταστώ παρουσιασμένο ως διαφημιστικό σκετσάκι από την ομάδα του "Ράδιο Αρβύλα"! (Πολύ καλύτερο από τη βλακεία με τη Μέρκελ. Με απογοήτευσε το συγκεκριμένο).
'Εχεις ταλέντο, πάει και τέλειωσε!!!
Καληνύχτα, χοντροφιλενάδα μου!
24-10-2011, 21:44 #13
Originally posted by NADINE
Έγκυρες έρευνες έχουν δείξει πως με την υποστηρικτική αυτή προσέγγιση,οι επικίνδυνοι για την υγεία εθισμοί κόπηκαν μαχαίρι...
24-10-2011, 21:52 #14
Εμενα χειροτερα θα μου ακουγοταν το παχυσαρκος και πιο πολυ θα ανασυντασσομουν παρα το χοντρος.Π.χ.Η λεξη χοντρος μπορει να αναφερεται σε ατομο 75-80 κιλων αλλα και 180,ενω ο ορος παχυσαρκος ειναι ιατρικος και αναφερεται σε ατομα που τα κιλα πλεον κανουν κακο στην υγεια τους και πρεπει αυτο να αλλαξει αμεσα.
24-10-2011, 23:09 #15
Originally posted by angelaorangel
Τι Γιαννης ,τι Γιαννακης.
Ας μη κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας .
Οι λεξεις δε προσβαλλουν , προσβαλλει μονο η ιδια η προθεση να προσβαλλεις, οτι λεξη κι αν καποιος χρησιμοποιει.
Αδυνατος είναι ουσιαστικα ο ελλιποβαρής και αντιστοιχα
χοντρός είναι με αλλα λογια ο παχυσαρκος.
δεν ειδα καμια "ελλιποβαρη" κοπέλα να θιγεται που την αποκαλουν αδυνατη... αντίθετα μπορω να μιλησω για παρα πολλες κοπελες που θιγονται οταν τις αποκαλουν χοντρες.
στην πραγματικοτητα ειναι και οι 4, λέξεις που περιγραφουν το βαρος. απλα εμεις τρομαζουμε στο ακουσμα της τριτης. γι'αυτο κ εχουν επινοηθει τοσες λεξεις που ¨γλυκιζουν στα αυτια μας¨... "δεν ειμαι χοντρη, ειμαι γεματουλα/πληθωρικη/νταρντανα/ δεμενη"...
ουσιατσικα δεν προκειται για αλλεργια στη λεξη, αλλα στην εικονα που αντιστοιχει....
Originally posted by NADINE
Σε μια προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης και κάλυψης κι άλλων ευαίσθητων κατηγοριών συνανθρώπων μας καλούμαστε
ν'αποκαλούμε τον αλκοολικό "μπεκρούλιακα",τον καπνιστή "χασικλή",τον κοντό "ζουμπά",τους φαλακρούς "γλόμπους",
τον ανάπηρο "σακάτη",τους άνεργους "τεμπελχανάδες",τα παιδιά εκτός γάμου "μπάσταρδα",τους άρρωστους "μελλοθάνατους",
τις μη παρθένες νύφες "πόρνες"(για να μην πω την άλλη λέξη από Π"),τους μελαχροινούς "γύφτους",όσους φορούν γυαλιά
"στραβούλιακες",τους μόνους "μαγκούφηδες",τους άπιστους "κερατάδες",τους ομοφυλόφιλους "αδερφάρες του κερατά",
τους άντρες "ξεφτυλάντρες"(το τελευταίο μάλλον ορθώς οφείλει ν'αντικαταστήσει τη λέξη άντρες καθώς πολύ χέστηδες!).
Έγκυρες έρευνες έχουν δείξει πως με την υποστηρικτική αυτή προσέγγιση,οι επικίνδυνοι για την υγεία εθισμοί κόπηκαν μαχαίρι,
οι φαλακροί έγιναν αφάνες,οι ανάπηροι σηκώθηκαν απ'τις καρέκλες τους,οι γονείς των μπάσταρδων παντρεύτηκαν,
οι άνεργοι βρήκαν δύο δουλειές,οι νύφες προχώρησαν σε παρθενοραφή,οι μαυριδεροί ΜάικλΤζακσονιάστηκαν,
οι μόνοι ζευγαρώθηκαν,οι ομοφυλόφιλοι το γύρισαν σε στρέιτ,ωστόσο οι κερατάδες παρέμειναν κερατάδες
κι οι ξεφτυλάντρες ξεφτυλάντρες καθώς θαύματα δε γίνονται!Χοντροί μου φίλοι,καληνύχτα σας!
ξερεις ποτε θα ενιωθα προσβεβλημενη? αν ακαποιος με αποκαλουσε φαλαινα ή τοφαλο ή ζωο και αλλα πολλα. το να με αποκαλεσει ομως χοντρη εφοσον ειμαι, δεν ειναι προσβολη, πραγματικοτητα ειναι.
Φαρμακα και ζαλαδα
16-07-2025, 00:03 in Ψυχώσεις & Σχιζοφρένεια