Results 1 to 15 of 33
-
25-01-2012, 09:55 #1
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, μία από εσάς.
Καλή χρονιά σε όλους!
Είμαι μέλος του forum εδώ και πολύ καιρό, αλλά παλεύω με τη συναισθηματική υπερφαγία από παιδί. Το φορουμ αυτό με βοήθησε πάρα πολύ, αλλά περισσότερο η ψυχολόγος μου που με βοήθησε να κατανοήσω τον λόγο που τα κάνω αλλά και πώς να ξεφύγω από αυτά, με αποτέλεσμα να περιορίσω τα υπερφαγικά μου επεισόδια.
Ο λόγος που ξεκίνησα το θέμα είναι γιατί είμαι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Βλέπω πολλά θέματα για άσκοπες-γρήγορες δίαιτες, για προσπάθειες που αποτυγχάνουν...και πιστεύω πως μπορώ να βοηθήσω. Δεν ψαρεύω για πελάτες, απλά επειδή το πέρασα και εγώ, γνωρίζω ότι μία γρήγορη δίαιτα δεν είναι η λύση. Επίσης έχω αρκετές σπουδές πάνω στις διατροφικές διαταραχές αλλά και τη διατροφική συμβουλευτική, αρχικά με σκοπό να αυτοϊαθώ, αλλά τελικά για να βοηθήσω και άλλους.
Θα ήθελα να σας πω ότι όποιος ή όποια θέλει να με ρωτήσει κάτι ή να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να απαντήσει ή να στείλει προσ. μήνυμα.
Εύχομαι από καρδιάς σε όλους και όλες που παλεύουν με τις διατροφικές διαταραχές να απαλλαχθούν από αυτές και να πετύχουν αυτό που θέλουν για τον εαυτό τους! Πολύ καλή χρονιά!
Φιλικά,
Έρικα
- 25-01-2012, 14:55 #2
Ευχαριστουμε πολυ.Ηθελα να μου πεις τη γνωμη σου για ττη διατροφη Τριαδες-δυαδες.
25-01-2012, 19:17 #3
Βασικά δεν είχα ακούσει κάτι για αυτό το πρότυπο. Από ότι είδα λιγάκι, αν αφορά την κατανάλωση τριών πραγμάτων στα 3 κύρια γεύματα και 2 πραγμάτων στα ενδιάμεσα γεύματα, τότε είναι πολύ καλό!!! Ειδικά αν η κάθε τριάδα αποτελείται από 1. φρούτο ή λαχανικό, 2. ομάδα πρωτεΐνης (γαλακτοκομικό, αυγό ή κρέας), 3. ομάδα αμύλου (δημητριακά, πατάτα, κτλ).
Με αυτόν τον τρόπο παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, και για να μην στα πολυλογώ, ο οργανισμός παίρνει ό,τι χρειάζεται για να παράγει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ πρόδρομο της σεροτονίνης (η ουσία που μας κάνει να χαιρόμαστε!!!!)
Οπότε, αν κατάλαβα καλά, είναι σούπερ πρότυπο διατροφής!
Αν δεν κατάλαβα καλά, μπορείς να μου πεις δύο λόγια γι αυτήν και θα σου απαντήσω!
25-01-2012, 21:54 #4
Nai καλα καταλαβες.Εσυ σαν διαιτολογος τι προτυπο διατροφης προτεινεις σε ανθρωπους που θελουν να χασουν βαρος;
26-01-2012, 09:23 #5
Κάτι σαν αυτό! Προτείνω ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα μεν, όχι στερητικό δε, που να είναι κοντά στην καθημερινότητα του κάθε ένα, με τα κύρια γεύματα να είναι πλήρη, όπως παραπάνω. Συνήθως το πρόγραμμα το δουλεύουμε μαζί και το χτίζουμε ανάλογα με το τι βολεύει. Αλλά πέρα από το πρόγραμμα, βάζουμε κάθε εβδομάδα κάποιους στόχους, μικρούς, εφικτούς αλλά που προχωρούν τις συνήθειες γύρω από το φαγητό σε ένα καλύτερο επίπεδο!
26-01-2012, 12:54 #6
Originally posted by nocontrolfreak
Κάτι σαν αυτό! Προτείνω ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα μεν, όχι στερητικό δε, που να είναι κοντά στην καθημερινότητα του κάθε ένα, με τα κύρια γεύματα να είναι πλήρη, όπως παραπάνω. Συνήθως το πρόγραμμα το δουλεύουμε μαζί και το χτίζουμε ανάλογα με το τι βολεύει. Αλλά πέρα από το πρόγραμμα, βάζουμε κάθε εβδομάδα κάποιους στόχους, μικρούς, εφικτούς αλλά που προχωρούν τις συνήθειες γύρω από το φαγητό σε ένα καλύτερο επίπεδο!
καλωσύνη σου να προσφερθείς να βοηθήσεις αφιλοκερδώς όποιον θέλει μιας και είσαι ειδικεύεσαι σε θέματα διατροφικά.
ήθελα να σε ρωτήσω αν εσύ κατάφερες να λύσεις μόνιμα τα διατροφικά σου προβλήματα , η είσαι ακόμα στην προσπαθεια, κι αν σε κάποιον με το ίδιο πρόβλημα με σένα , δλδ, συναισθηματικλη υπερφαγία, θα πρότεινες να το διαχειριστεί με την βοήθεια διατροφολόγου η με την βοήθεια ψυχολόγου (η και μόνος του(???) )
26-01-2012, 16:44 #7
Για να σου πω την αλήθεια, δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να απαλλαχθεί εντελώς από τη συναισθηματική υπερφαγία, όπως και από τη συνεχή προσπάθεια για διατήρηση του επιθυμητού βάρους. ¨Αρα για να σου απαντήσω στην ερώτησή σου, όχι δεν απαλλαχθηκα εντελώς. Κατάλαβα όμως τι είναι αυτό που με πιάνει, πότε με πιάνει και γιατί. Κατάλαβα τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω κάποιο υπερφαγικό. Μπορεί να μην το πετυχαίνω πάντα, αλλά θα γλιτώσω τις περισσότερες φορές. Και αυτό είναι μεγάλο κέρδος. Επίσης, έμαθα να μην είμαι τόσο "όλα ή τίποτα". Έμαθα ότι και να μη πετύχω μία φορά, δε σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσω.
Τώρα για το αν καλύτερος είναι ο ψυχολόγος ή ο διαιτολόγος για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων, θα σου πω ότι μάλλον χρειάζεται ένας συνδυασμός. Ίσως πάλι να εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο. ʼλλοι θέλουν διαιτολόγο, άλλοι ψυχολόγο. Για να μιλήσω για τον εαυτό μου, ο ψυχολόγος είναι που με βοήθησε, αλλά πάλι εγώ είμαι διαιτολόγος..και είναι διαφορετικά.
Το να το λύσεις μόνος σου το βρίσκω δυσκολότερο, αλλά όχι και ανέφικτο. Είναι πολλά τα βιβλία που μπορείς να διαβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά πιστεύω ότι θέλει πολλή δύναμη και αυτοπεποίθηση. Και πάλι εξαρτάται από το άτομο!
Πάντως είναι απαραίτητο ο διαιτολόγος να είναι ευαισθητοποιημένος και να κατανοεί τέτοια προβλήματα, γιατί δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι από τους οποίους ακούω το "Απλά σταμάτα να τρως..." που είναι απαράδεκτο!
26-01-2012, 16:49 #8
Να κάνω και εγώ την ερώτηση μου..
Είναι καλό μία μέρα την εβδομάδα να τρώμε μόνο φρούτα? Κάτι σαν αποτοξίνοση δηλαδή..
Και με τις θερμίδες τι παίζει?Να τις μετράμε ή όχι?
Σε ευχαριστούμε για την βοήθεια σου!:wink1:
26-01-2012, 17:14 #9
Originally posted by elafaki20
Να κάνω και εγώ την ερώτηση μου..
Είναι καλό μία μέρα την εβδομάδα να τρώμε μόνο φρούτα? Κάτι σαν αποτοξίνοση δηλαδή..
Και με τις θερμίδες τι παίζει?Να τις μετράμε ή όχι?
Σε ευχαριστούμε για την βοήθεια σου!:wink1:
Πιστεύω επίσης, πως και μόνο μία μερα να το κάνεις, θα σου γυρίσει μπούμεραγκ και θα θέλεις να φας πολύ τις επόμενες. Είναι σαν να σου πω "Κλείσε τα μάτια... και σκέψου ό,τι θέλεις, εκτός από έναν πήθικο." Πίστεψέ με, ότι το πρώτο που θα σου έρθει στο μυαλό θα είναι ένας πήθικος να πηδάει στα κλαδάκια. Έτσι είναι και με το φαγητό και όλες τις στερητικές δίαιτες ( και αντίστοιχα τα παγωτά, τις σοκολάτες και πάει λέγοντας). Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι θα σε βλάψει κιόλας το να φας μία μέρα μόνο φρούτα. Αλλά δεν είναι και απαραίτητο!
Τώρα για το μέτρημα των θερμίδων: Αν δεν γίνεται καταναγκασμός για το άτομο, πιστεύω ότι είναι μία πολύ καλή μέθοδος απώλειας βάρους, γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν στερείσαι τίποτα, γιατί τα πάντα "χωράνε" στις σωστές ποσότητες. Φυσικά δεν χωράνε όλα την ίδια ημέρα, αλλά αν θέλεις να φας μία σοκολάτα και να συνεχίσεις να κάνεις, μπορείς να την εντάξεις στο διαιτολόγιο και να δεις, πως με σωστές επιλογές την υπόλοιπη ημέρα, δεν ξεπερνάς τις θερμίδες σου. Οπότε αν θέλεις να μετράς τις θερμίδες σου και δεν σε αγχώνει, σου προτείνω να το κάνεις. Θα συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να φας τα πάντα και να συνεχίσεις να χάνεις (έτσι δεν θα γίνεται και το κολπάκι με τον πήθικο!)...
Φιλιά!
26-01-2012, 17:20 #10
Για να σου πω την αλήθεια, δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να απαλλαχθεί εντελώς από τη συναισθηματική υπερφαγία, όπως και από τη συνεχή προσπάθεια για διατήρηση του επιθυμητού βάρους. ¨Αρα για να σου απαντήσω στην ερώτησή σου,όχι δεν απαλλαχθηκα εντελώς. Κατάλαβα όμως τι είναι αυτό που με πιάνει, πότε με πιάνει και γιατί. Κατάλαβα τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω κάποιο υπερφαγικό. Μπορεί να μην το πετυχαίνω πάντα, αλλά θα γλιτώσω τις περισσότερες φορές.Και αυτό είναι μεγάλο κέρδος. Επίσης, έμαθα να μην είμαι τόσο "όλα ή τίποτα". Έμαθα ότι και να μη πετύχω μία φορά, δε σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσω.
Τώρα για το αν καλύτερος είναι ο ψυχολόγος ή ο διαιτολόγος για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων, θα σου πω ότι μάλλον χρειάζεται ένας συνδυασμός. Ίσως πάλι να εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο. ʼλλοι θέλουν διαιτολόγο, άλλοι ψυχολόγο. Για να μιλήσω για τον εαυτό μου, ο ψυχολόγος είναι που με βοήθησε, αλλά πάλι εγώ είμαι διαιτολόγος..και είναι διαφορετικά.
Το να το λύσεις μόνος σου το βρίσκω δυσκολότερο, αλλά όχι και ανέφικτο. Είναι πολλά τα βιβλία που μπορείς να διαβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά πιστεύω ότι θέλει πολλή δύναμη και αυτοπεποίθηση. Και πάλι εξαρτάται από το άτομο!
Πάντως είναι απαραίτητο ο διαιτολόγος να είναι ευαισθητοποιημένος και να κατανοεί τέτοια προβλήματα, γιατί δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι από τους οποίους ακούω το "Απλά σταμάτα να τρως..." που είναι απαράδεκτο!
και συμφωνώ στα περισσότερα.
αλλά μιας και το ανέφερες, ποιό είναι αυτό η αυτά που ξέρεις οτι θα σε σταματήσουν όταν έχεις διάθεση υπερφαγίας?
είσαι πλέον στο ιδανικό σου βάρος?
26-01-2012, 17:29 #11
Το βάρος μου είναι καλό για το ύψος μου! Έχω χάσει λίγα κιλάκια που με ενοχλούσαν, αλλά δεν έχω φτάσει στο "ιδανικό" μου βάρος, άν υπάρχει αυτό. Είμαι σε ένα βάρος που νιώθω καλά με το σώμα μου, και μπορώ να διατηρήσω. Αυτό εγώ θα το έλεγα και ιδανικό.
Λοιπόν, είναι πολύ δύσκολο να σου πω τι είναι αυτό που σταματάει τα υπερφαγικά. Βασικό είναι να καταλάβεις γιατί το κάνεις! Γιατί αυτοτιμωρείσαι; Γιατί σαμποτάρεις την προσπάθειά σου; Για μένα ήταν ένα συναίσθημα. Για σένα ή για τον οποιοδήποτε άλλο μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Αν βρεις τι είναι αυτό, και το φέρεις στην αντίληψή σου έχεις κάνει το πρώτο και βασικότερο βήμα. Μετά με βοήθησε μία διαδικασία του να καταλάβω ότι δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Το επόμενο που με βοήθησε είναι ότι απέκτησα χόμπι που μου άρεσαν και με βοήθαγαν να απασχολήσω τα χέρια και το μυαλό μου κάθε φορά που ήθελα να υπερκαταναλώσω.
Σου λέω! Δεν πιάνει πάντα! Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι κερδίσεις είναι καλό!
26-01-2012, 22:36 #12
27-01-2012, 11:21 #13
Βασικά δεν είχα ακούσει κάτι για αυτό το πρότυπο. Από ότι είδα λιγάκι, αν αφορά την κατανάλωση τριών πραγμάτων στα 3 κύρια γεύματα και 2 πραγμάτων στα ενδιάμεσα γεύματα, τότε είναι πολύ καλό!!! Ειδικά αν η κάθε τριάδα αποτελείται από 1. φρούτο ή λαχανικό, 2. ομάδα πρωτεΐνης (γαλακτοκομικό, αυγό ή κρέας), 3. ομάδα αμύλου (δημητριακά, πατάτα, κτλ).
Με αυτόν τον τρόπο παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, και για να μην στα πολυλογώ, ο οργανισμός παίρνει ό,τι χρειάζεται για να παράγει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ πρόδρομο της σεροτονίνης (η ουσία που μας κάνει να χαιρόμαστε!!!!)
Οπότε, αν κατάλαβα καλά, είναι σούπερ πρότυπο διατροφής!
Αν δεν κατάλαβα καλά, μπορείς να μου πεις δύο λόγια γι αυτήν και θα σου απαντήσω!
Όπως είπε και η Έρρικα οι 3αδες βοηθούν στην παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία καταναλώνεται μέσα σε 6 ώρες, γι'αυτό πρέπει Πρ-Μεσ-Βρ να είναι 3αδα. Από την άλλη πλευρά, ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει την οποία καταναλώνει κάθε 4 ώρες οπότε για να μην έχεις "πεινασμένο" εγκέφαλο πρέπει ανα 3ωρο να τρως κάτι Φυσικό (που θα προκαλέσει απότομη αύξηση της γλυκόζης) συνδυασμένο με κάτι Αμυλούχο ή κατι Ζωικό (που θα δώσει διάρκεια στην αίσθηση κορεσμού-αν θυμαμαι καλά-. οπότε όλα τα ενδιάμεσα είνια 2άδες.
ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
1) μιλώντας λίγο υπερβολικά θα έλεγα ότι είναι σαν φυσικο αντικαταθλιπτικό
2) μειώνεται η τάση για συναισθηματική υπερφαγία (η οποία όμως θα πρέρπει να αντιμετωπιστεί εν γένει - ε'ιτε από εμάς είτε με τη βοηθεια κάποιου ψυχολογου-
3) ακριβως επειδη ο οργανισμος νιώθει πλήρης, δεν νιώθει ότι στερειται και δεν νιωθει ότι πρέπει να αποθηκευσει λιπος για τις δυσκολες εποχες που επονται, ενεργοποιειται ο μεταβολισμος και καιει περισσοτερο
4) επειδη ο οργανισμός "μαθαινει" ότι σε 3 ώρες θα του ξαναδωσεις φαγητο, αρκειται σε λιγοτερο φαγητο (δηλ. νιωθεις κορεσμο πιο γρηγορα)
5) είναι η ιδανικη διατροφη γενικοτερα , αλλά ειδικα στα υπερφαγικα κανει θαυματα!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
1) πρέπει όπωσδηποτε να τρως το πολύ ανα 3ωρο! ακόμα κι αν πρόκειται να φας το μεσημεριανό πχ σε 3,5 ώρε πρέπει στο 3ωρο να φας 2αδα κι ας φας σε μιση ώρα μετα το μεσημεριανο
2) ο διαιτολόγος που συνέγραψε τη δίαιτα αυτή απαγορεύει την καταμέτρηση θερμίδων!!!!!θεωρεί ότι τα σωστά γεύματα θα ενεργοποιήσουν τον οργανισμό και θα δουμε σταδιακά απώλεια...
3) πεταμε τις ζυγαριες!!έχουμε σαν μετρο συγκρισης τα ρουχα κ τις μεζουρες
ΚΑΤΑ- από προσωπικη μου απόψη υστερα απο εφαρμογη
1) μου ήταν δυσκολο να τηρω ταυτοχρονα 3αδες και 2αδες και να μένω εντός θερμιδικών ορίων (πχ 1200) με το ζόρι είχα προσαρμοστει στις 1300+ , καθώς δεν μπορώ να ξεχάσω παλιές συνήθειες και μετράω ακόμα θερμίδες.
2) δεν θυμομουν πάντα ή δεν ήταν εφικτό πάντα να τρώω εντός 3ωρου
3) θέλει υπομονή γιατί αρχικά σταματάς τα υπερφαγικά και μετά βλέπεις απώλεια (ενώ εγώ ανεβαίνω κάθε μέρα στη ζυγαριά)
4) μπορεις πανευκολα να την πατησεις και να τρως "κακες" τροφες απλά και μόνο επειδή τηρειται η τριάδα ή η διαδα!!! πχ μπύρα με λουκανικάκι και αγγουράκι (οκ ως συντηρηση, άπαπα αν θες να χάσεις βάρος) ή για απόγευμα μήλο με 1 μπισκοτάκι νταιτζέστιβ (οκ ως λογική αλλά αν παίρνεις μόνο από το απογευματινό 250 θερμίδες την έβαψες). Εγώ πχ έπαιρνα πολλούς επεξεργασμένους υδατανθρακες ήρεμη ότι τηρώ 3αδες και 2αδες... ΣΥΝΕΠΩΣ ακόμα και εδώ χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα και στην ποιότητα
Νομίζω ότι το σημαντικότερο επίτευγμα της διατροφής αυτής είναι η μείωση και ο έλεγχος των υπερφαγικιών... δηλαδη σε περίπτωση βουλιμίας ή αδηφαγικής διαταραχης νομίζω ότι είναι ΤΟΠ!!! τώρα αν καταφέρουμε να ελεγξουμε τα υπερφαγικα, τα βουλιμικά (αν γίνονται) και να σταματησουμε την προσληψη βαρους (που νομιζω ότι είναι ο πρωτος στοχος) τότε ακόμα κι εγώ το ψάχνω πώς ακριβώς θα υπάρχει μια σταθερη απώλεια....
ελπίζω να βοήθησα... Έρικα συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου και για το θάρρος σου να μιλήσεις ανοιχτά...
27-01-2012, 11:28 #14
2sweet2b4go10 οσον αφορα αυτο που εθεσες προς την Ερικα , αφιλοκερδως δεν ειναι!!!! απο κει και περα νομιζω οτι καπου ενοχληθηκα που χρησιμοποιηθηκε το φορουμ ως διαφημιση για διαιτολογικο γραφειο!!!
27-01-2012, 14:04 #15
Originally posted by ton76
2sweet2b4go10 οσον αφορα αυτο που εθεσες προς την Ερικα , αφιλοκερδως δεν ειναι!!!! απο κει και περα νομιζω οτι καπου ενοχληθηκα που χρησιμοποιηθηκε το φορουμ ως διαφημιση για διαιτολογικο γραφειο!!!
Δεν το έκανα ούτε για να κάνω διαφήμηση αλλά γιατί βλέπω διάφορα threads με δίαιτες εντελώς για τα σκουπίδια και δεν μπορώ να μην πω κάτι, γιατί έχω εντελώς άλλη αντίληψη για τη διατροφή! Τώρα αν φυσικά κάποιος προτιμήσει κάποιον διαιτολόγο που τον καταλαβαίνει και έχει κάποιες παρόμοιες εμπειρίες, τότε είμαι εδώ για να τον βοηθήσω και σε προσωπικό επίπεδο. Το ξέρω ότι πιθανώς να ενοχλεί, αλλά από την άλλη έτσι είναι τα πράγματα!
Οι δυνατοί ήχοι από μηχανάκια με κάνουν έξαλλο-το έχει...
05-08-2025, 02:12 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή