Mικρά συχνά γεύματα... τι προσφέρουν τελικά; Είναι τόσο σημαντικά; - Page 4
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 4 of 5 FirstFirst ... 2345 LastLast
Results 46 to 60 of 61
    Senior Member
    Originally posted by Alma libre
    To τσιμπολόγημα σε λιλιπούτειες μερίδες μετράται ως ενδιάμεσο ή κάνουμε το κινέζο;;;;; Τσιμπαω συνεχεια το ψωμο σημερα !!! Φταει το κρυο και το φεγγαρι δεν εξηγειται διαφορετικα ..............:grind::grind::grind::grind::grind:: grind::grind:
    αν κανεις την διατροφη με τις τριαδες και τα σνακ, αυτο δεν επιτρεπεται. το τονιζουν, οτι το μικροτερο διαστημα που τρως οτιδηποτε, ειναι 2,5 ωρες.

Senior Member
    2sweet2b4go10 μου το ξερω απλα για σημερα επειδη κρυωνω και πειναω ολη την ωρα κανω το κινεζο ........ Τωρα μου έκοψε και έκανα τσαι με λιγο μελι και σταματησε καθε επιθυμια για τσιμπολογημα ............ Απο αυριο πιστευω να επανελθω στην ταξη ........

Senior Member
    Originally posted by Alma libre
    2sweet2b4go10 μου το ξερω απλα για σημερα επειδη κρυωνω και πειναω ολη την ωρα κανω το κινεζο ........ Τωρα μου έκοψε και έκανα τσαι με λιγο μελι και σταματησε καθε επιθυμια για τσιμπολογημα ............ Απο αυριο πιστευω να επανελθω στην ταξη ........
    κι εγω οταν δεν θελω να φαω, κανω ενα τσαι χωρις γλυκαντικο (γιατι ετσι το προτιμω)η πινω 1-2 ποτηρια νερο μαζεμενα.

Senior Member
    Καλησπέρα καταρχήν στην παρέα μας και χαίρομαι που επιτέλους έχουμε ξεκινήσει να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο περί διατροφής .
    Σχετικά με τα συχνά και μικρά γεύματα έχω ταχθεί από την αρχή υπέρ αυτών δεδομένου ότι προσωπικά με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να έχω πλέον μία ισορροπημένη διατροφή αλλά κυρίως να περιορίσω δραματικά τα υπερφαγικά επεισόδια του παρελθόντος. Θεωρώ ότι για άτομα με διατροφικές διαταραχές δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ενταχθούν και πάλι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα σε μία φυσιολογική διατροφή άνευ βουλιμικών επεισοδίων και ψυχολογικών διακυμάνσεων. Επίσης είναι μία διατροφή η οποία από τη φύση της προάγει την ποικιλία στις τροφές άρα και την καλύτερη θρέψη. Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει ξεκινώντας να κάνουν μία δίαιτα ή μια διατροφή να αναλογιστούν τις μακροχρόνιες συνέπειες των επιλογών τους και ο κύριος γνώμονας της επιλογής τους αυτής να έχει να κάνει με την διατήρηση μία καλής υγείας και ενός χαμηλότερου σωματικού βάρους μακροχρόνια και όχι μέχρι τον επόμενο γάμο ή τις επόμενες διακοπές. Για να γίνει αυτό όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές στην ζωή μας που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την διατροφή μας αλλά και με το γενικότερο lifestyle αλλιώς καλό θα είναι να συμβιβαστούμε με την τωρινή μας κατάσταση και να μην αυτόμαστιγωνόμαστε.
    Σχετικά με τους ξηρούς καρπούς επειδή έγινε μεγάλο θέμα έχω να συμπληρώσω τα εξής. Καταρχήν κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει τις υψηλές τους θρεπτικές ιδιότητες. Έχουν βγει άπειρες έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν ακριβώς πόσο θρεπτικοί είναι. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Ε και άλλα πολλά και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες

http://www.vita.gr/html/ent/583/ent.4583.asp

http://www.healthalternatives2000.co...ion-chart.html

Και λογικό είναι να είναι υψηλοί σε θερμίδες καθώς είναι τόσο θρεπτικοί. Επίσης όλες αυτές οι έρευνες τονίζουν ότι μία μικρή ποσότητα ξηρών καρπών είναι επαρκής για να πάρεις ότι ωφέλιμο μπορούν να σου προσφέρουν. Δηλαδή 30.γρ ξηρών καρπών (περίπου 200 θερμίδες) τέσσερις φορές την εβδομάδα ή μικρότερες ποσότητες με πιο συχνή κατανάλωση είναι αρκετή για να βελτιώσουν την υγεία μας μακροχρόνια. Μία τέτοια ποσότητα επαρκεί για να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις και την εμφάνιση διαβήτη.

http://www.health.harvard.edu/newswe..._old_myths.htm

Επίσης έρευνες βγαίνουν στο φως που δείχνουν ότι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν την όρεξη μας και μακροχρόνια να συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού μας βάρους.

http://www.health.harvard.edu/health...-healthy-treat

http://www.washingtonpost.com/nation...IgH_story.html

Εννοείται πως μιλάμε πάντα για άψητους ? ανάλατους ξηρούς καρπούς γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε όταν μαγειρεύεις μία τροφή σε υψηλή θερμοκρασία χάνει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά της. Επίσης καλό είναι να είναι μουλιασμένοι για αρκετές ώρες γιατί έτσι εκτός του ότι γίνονται πιο εύπεπτοι, αφομοιώνονται καλύτερα από τον οργανισμό μας. Βασικά με το μούλιασμα απελευθερώνονται θρεπτικά ένζυμα και εξουδετερώνονται τα φυτικά οξέα που είναι υπεύθυνα για την δύσκολη πέψη.

http://www.thenourishinggourmet.com/...king-nuts.html

Αν τώρα μου πείτε ότι προτιμάτε να παίρνετε τις θερμίδες σας με άλλες τροφές αυτό είναι δικαίωμα και επιλογή του καθενός, αλλά προσωπικά επειδή πιστεύω ότι είναι ωφέλιμο ένα μεγάλο μέρος των τροφών μας καθημερινά να είναι ωμές τροφές, γι? αυτό και τους προτιμώ από το να φάω μία φέτα ψωμί με τυρί. Επίσης καλό είναι να έχουμε στα υπόψη μας ότι όσο πιο θρεπτικές είναι οι τροφές που καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο καλύπτουμε τον οργανισμό μας από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται άρα δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής για να μένουμε χορτάτοι, άλλα έξυπνες τροφές, κατά προτίμηση ανεπεξέργαστες και σε σωστούς συνδυασμούς.
    Προσωπικά τους θεωρώ μία εξαιρετική τροφή, πολύ ανώτερη δεδομένου ότι δεν νοθεύεται, δεν έχει ορμόνες και αντιβιοτικά (όπως τα κρέατα που καταναλώνουμε), δεν χρειάζεται να τους μαγειρέψουμε , υπάρχουν σε αφθονία στην φύση (και ειδικά στην Ελλάδα ), έχουν απίστευτη ποικιλία και συνδυάζονται με τα πάντα κάνοντας τα γεύματα μας πιο πλήρη, πιο θρεπτικά και πιο χορταστικά.

Τέλος να σημειώσω ότι το βασικό πρώτα απ όλα που θα έπρεπε όλους να μας ενδιαφέρει είναι η θρέψη, ειδικά στις μέρες μας που οι περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε ακόμη και τα φρούτα και τα λαχανικά μας δεν έχουν τις θρεπτικές ιδιότητες με τα αντίστοιχα προ 10-20-30 χρόνων. ʼρα εκ των πραγμάτων υποσιτιζόμαστε! ʼρα αναγκαζόμαστε να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε θρέψη!

http://www.drtsoukalas.com/subject.php?id=128

Συνεπώς είναι καίριας σημασίας να επιλέγουμε σωστά και έξυπνα με τι θα τραφούμε.

Senior Member
    Originally posted by 2sweet2b4go10
    Originally posted by lessing
    Οταν λεμε 5 γευματα τη μερα ενοουμε 3 κυρια κ 2-3 σνακ οπου το σνακ μπορει να ειναι 1 αμυγδαλο κ μια σταφιδα!Το γραφω αυτο για να μη νομισει κανεις οτι το σνακ ειναι ενα κανονικο γευμα.Βεβαια αν καποιος πειναει πολυ μπορει να φαει περισσοτερο ειναι θεμα επιλογης.Απο την εμπειρια μου εχω να καταθεσω οτι οποτε ετρωγα 3 γευματα τη μερα χωρις ενδοιαμεσα επεφτα με τα μουτρα στο φαγητο κ ετρωγα παρα πολυ.Τωρα που τηρω τα 3 κ τα σνακς,παρατηρω οτι ενω στη αρχη ετρωγα πολυ κ κυρια κ σνακς τωρα εχω ηρεμησει κ τρωω λιγωτερο απολα.Γενικα ενω παντα ετρωγα πολυ μετα απο κανα 2 βδομαδες με τα πολλα γευματα εχω περιορισει τις ποσοτητες σε μεγαλο βαθμο.Προς το παρον τουλαχιστον για να μη λεω κ μεγαλα λογια αφου στην περιπτωση μου η μεγαλη καταναλωση τροφης οφειλεται κ σε συνηθεια κ σε ψυχολογικους λογους του τυπου τροφη ισον παρηγορια-τα γνωστα.
    οταν κανεις τα 5-6 γευματα, με τον τροπο που σε ικανοποιει εσενα, χανεις κιλα, εσυ προσωπικα?
    Δεν ειμαι το ιδανικο ''δειγμα''για να σου απαντησω αφου μολις προσφατα ξανααρχισα την διατροφη,ακομα πιο προσφατα μειωσα τις ποσοτητες χωρις κοπο αφου πριν ετρωγα πολυ οπως ειπα κ επιπλεον δεν εχω ακομα ξεκινησει να γυμναζομαι.Οποτε οπως καταλαβαινεις στη δικη μου ''κατασταση'' το να μην παρω παραπανω βαρος ειναι καλο κ αν στο μελλον χασω κ λιγο,θα ανοιξω σαμπανια!!Να σημειωσω οτι ειχα χασει 9 κιλα με τη μεθοδο των 3 κυριων γευματων κ μετα απο κατι μηνες πηρα 11 αρα θεωρω οτι σε μενα η μεθοδος αυτη δεν ταιριαζει.Επισης να σημειωσω οτι οταν αρχισα τα 5-6 γευματα ετρωγα μεγαλες ποσοτητες σε ολα τα γευματα κ ευτυχως στις 2 βδομαδες που κρατησε αυτο δεν πηρα βαρος παραδοξως.Μονο μετα τις 2 βδομαδες εστρωσα κ σταματησα να θελω μεγαλες ποσοτητες κ αυτο μου συμβαινει 1 βδομαδα τωρα.Οποτε εχω πολυ δρομο μπροστα μου.Πιστευω πως αν δεν περασει λιγος καιρος κ αν δεν βαλω στη ζωη μου την κινηση δεν θα ειμαι σε θεση να σου απαντησω γιαυτο σου λεω οτι δεν ειμαι ιδανικο δειγμα.Παντως σε σχεση με την μια πιτσα 8 κομματια πριν ενα μηνα που κατεβαζα,εχω κανει προοδο!!

Senior Member
    Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το βασικό μεταβολισμό είναι:
    Α) Σωματική επιφάνεια
    Β) Φύλο
    Γ) Σωματικό βάρος
    Δ) Ηλικία
    Ε) Θερμοκρασία σώματος
    Στ) Φυλή
    Ζ) Εγκυμοσύνη ? γαλουχία
    Η) Παθολογικές καταστάσεις
    Ι) Κλιματολογικές συνθήκες
    Ια) Ψυχική ένταση

Γνωρίζοντας πως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα βιοχημικό εργοστάσιο κ τα πάντα εξαρτώνται από τις αντιδράσεις που επιτελούνται μέσα σ΄αυτόν, ακόμα κ τα συναισθήματα είναι θέμα ορμονών!
    Επίσης για την ομαλή λειτουργία του έχει πολλούς μηχανισμούς άμυνας ένας από αυτούς είναι ο ορμονική ρύθμιση της γλυκόζης δηλ μπορεί κ χωρίς καθόλου τροφή για κάποιο χρονικό διάστημα να ρυθμίζει την ινσουλίνη από μόνος του όμως εμείς φροντίζουμε να μην τον φέρουμαι σε τέτοιες συνθήκες για την ομαλή λειτουργία του κ για να μην τον μπλοκάρουμε αυτό το επιδιώκουμε μέσω των τροφών καθώς αποτελούνται από βιταμίνες οργανικά κ ανόργανα στοιχεία που είναι άκρως απαραίτητα για τις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού!
    Έτσι τρώγοντος σε συχνά χρονικά διαστήματα τον τροφοδοτούμε με τα απαραίτητα παραπάνω στοιχεία, θα μου πεις μα καλά εάν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα καταναλώσω σε ένα μόνο γεύμα πειράζει? Θα σου πώ όχι αλλά ο μεταβολισμός θα λειτουργήσει σε εκείνο το γεύμα για να διασπάσει τη τροφή άρα τον επιβραδίνουμε γιατί το σώμα μας δεν γνωρίζει πως το κάνουμε λόγω δίαιτας αλλά θεωρεί πως βρισκόμαστε σε κατάσταση λιμού. Έχοντας αφήσει το στομάχι πολλές ώρες άδειο τα γαστρικά υγρά δεν αραιώνονται κ έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για τη δημιουργία ελκών, επίσης το επίπεδο των ορμονών είναι σε χαμηλά επίπεδα κ μια από αυτές είναι η ινσουλίνη έτσι με την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος θα αυξηθεί απότομα κ η περίσσια θα αποθηκευτεί πρώτα σε γλυκογόνο κ μετά σε λίπος
    Η μυική απόδοση του οργανισμού ελαττώνεται πριν από κάθε γεύμα κ αυξάνεται στο μέγιστο μετά μέχρι κ μία ώρα έτσι όταν τρώμε κ τα 5 γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρα έχουμε σταθερή μυική απόδοση!

Για τους παραπάνω λόγους για τους οποίους δεν έχω να παραθέσω κάποια έρευνα αλλά βιβλιογραφία η ?φιλοσοφία? των μικρών γευμάτων τρίωρα ? δυάδες είναι επιστημονικά τουλάχιστον τεκμηριωμένη (μηχανισμός σεροτονίνης) καθώς υπάρχουν πολλά μοντέλα διατροφής π.χ test δυσανεξίας, σύμφωνα με την ομάδα αίματος, βελονισμός, ισοζύγιο θερμίδων κλπ. Δεν σου κρύβω πως κάποια από τα παραπάνω τα έχω δοκιμάσει κ επέλεξα τη διατροφή με τα συχνά γεύματα!
    Θεωρώ πως είναι θέμα τι ταιριάζει κ τι δουλεύει στον καθένα κ εφόσον έχεις καταφέρει κ πραγματικά είναι αξιοθαύμαστη η όλη προσπάθεια σου να χάσεις τόσα κιλά συνέχισε να ακολουθείς το δοκιμασμένο δρόμο!!! :yes:

Senior Member
    Originally posted by Eli
    Σχετικά με τα συχνά και μικρά γεύματα έχω ταχθεί από την αρχή υπέρ αυτών δεδομένου ότι προσωπικά με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να έχω πλέον μία ισορροπημένη διατροφή αλλά κυρίως να περιορίσω δραματικά τα υπερφαγικά επεισόδια του παρελθόντος. Θεωρώ ότι για άτομα με διατροφικές διαταραχές δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ενταχθούν και πάλι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα σε μία φυσιολογική διατροφή άνευ βουλιμικών επεισοδίων και ψυχολογικών διακυμάνσεων.

Συμφωνώ απόλυτα κ εαν κρίνω απο τη δική μου εμπειρία περίπου δύο μηνών έχω να πω πως έχει μειωθεί πάρα πολύ η επιθυμία μου για γλυκά κ κυρίως ελέγχω τον εαυτό μου διότι εδώ κ πάρα πολύ καιρό η σκέψη μου ήτανε τα τρώω όλα σήμερα κ από αύριο δίαιτα κ πάντα μα πάντα περέκλυνα! Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχω καταφέρει να ελέγχω τον εαυτό μου κ σε κάθε συναισθηματικό σκαμπανέβασμα να μην ξεσπάω στο φαγητό!

Πάντως Fillipara μου αρέσει πολύ που άνοιξες το συγκεκριμένο τόπικ κ έτσι ανταλλάσσουμε απόψεις :thumbup:

Senior Member
    Originally posted by break
    ..........
    Έτσι τρώγοντος σε συχνά χρονικά διαστήματα τον τροφοδοτούμε με τα απαραίτητα παραπάνω στοιχεία, θα μου πεις μα καλά εάν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα καταναλώσω σε ένα μόνο γεύμα πειράζει? Θα σου πώ όχι αλλά ο μεταβολισμός θα λειτουργήσει σε εκείνο το γεύμα για να διασπάσει τη τροφή άρα τον επιβραδίνουμε γιατί το σώμα μας δεν γνωρίζει πως το κάνουμε λόγω δίαιτας αλλά θεωρεί πως βρισκόμαστε σε κατάσταση λιμού. Έχοντας αφήσει το στομάχι πολλές ώρες άδειο τα γαστρικά υγρά δεν αραιώνονται κ έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για τη δημιουργία ελκών, επίσης το επίπεδο των ορμονών είναι σε χαμηλά επίπεδα κ μια από αυτές είναι η ινσουλίνη έτσι με την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος θα αυξηθεί απότομα κ η περίσσια θα αποθηκευτεί πρώτα σε γλυκογόνο κ μετά σε λίπος
    ......
    χμμ
    νομιζω οτι στο παραδειγμα σου αναφερεσαι στο αλλο ακρο..
    δλδ 5-6-7 γευματα vs 1γευμα
    εχουμε καμια ενδειξη. οτι ολα αυτα τα ωραια,δεν μπορουν να συμβουν με 3 γευματα,αλλα συμβαινουν μονο στα 6?εγω προσωπικα δεν εχω δει πουθενα τετοιες αποδειξεις
    κι αν κρινω απο εμενα. με 3 γευματα χορταινω περισσοτερο και χανω με καλυτερο ρυθμο απ οτι με πολλα

Senior Member
    Originally posted by 2sweet2b4go10
    ..........
    ......
    χμμ
    νομιζω οτι στο παραδειγμα σου αναφερεσαι στο αλλο ακρο..
    δλδ 5-6-7 γευματα vs 1γευμα
    εχουμε καμια ενδειξη. οτι ολα αυτα τα ωραια,δεν μπορουν να συμβουν με 3 γευματα,αλλα συμβαινουν μονο στα 6?εγω προσωπικα δεν εχω δει πουθενα τετοιες αποδειξεις
    κι αν κρινω απο εμενα. με 3 γευματα χορταινω περισσοτερο και χανω με καλυτερο ρυθμο απ οτι με πολλα

Εάν διαβάσεις λίγο καλύτερα είπα μετά από κάθε γεύμα

Senior Member
    ...... θα μου πεις μα καλά εάν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα καταναλώσω σε ένα μόνο γεύμα πειράζει? .....
    σε αυτο αναφερομαι break
    κανεις δεν μιλησε για ενα και μοναδικο γευμα.
    γιαυτο ξαναρωταω:ποιος μας λεει οτι ολα αυτα τα ωραια με τις καλες καυσεις δεν μπορουν να συμβουν με 3 ισορροπημενα γευματα αλλα χρειαζονται οπωσδηποτε και τα 2-3 ενδιαμεσα σνακ, δηλαδη 5-6 γευματα?

Senior Member
    Μα δεν είπα πως γίνονται μόνο όταν κάνεις 5 ή 6 γεύματα τη μέρα είπα πως γίνεται μετά από κάθε γεύμα από εκεί κ πέρα ο κάθε άνθρωπος επιλέγει τι τον βολεύει!

Senior Member
    Μα δεν είπα πως γίνονται μόνο όταν κάνεις 5 ή 6 γεύματα τη μέρα είπα πως γίνεται μετά από κάθε γεύμα από εκεί κ πέρα ο κάθε άνθρωπος επιλέγει τι τον βολεύει!
    α ωραια!
    οποτε, αν καταλαβαινω καλα, κατα τη γνωμη σου η επιλογη μεταξυ 3 η 6 γευματων ειναι μονο θεμα του τι ταιριαζει στον καθενα και οχι θεμα απωλειας κιλων η διατροφικης ισορροπιας, κορεσμου, κλπ?

Senior Member
    χθες λόγω ότι έπρεπε να κάνω ένα υπέρηχο στα όργανα της άνω κοιλίας, έπρεπε να μείνω νηστική μόνο με νερό για 6 ώρες. Πέρασα από διάφορα στάδια΄, αρχικά υπερέντασης μετά ελαφρύς πονοκέφαλος και σφήξιμο στο κεφάκι και τέλος υπνηλία. Έμεινα νηστική από τις 10μισι το πρωι έως 4μισι έχοντας φάει καλό πρωινο το οποιό περιείχε ολικής άλεσης υδατανθρακα και πρωτεινη διότι φυτική ινα και γαλακτοκομικά μου είχαν απαγορευτεί λογω εξέτασης.
    όταν γίνονται 2-3 γεύματα την ημέρα δεν βιώνεται παρόμοια συναισθήματα? πως τα διαχειρίζεστε όταν συμβαίνουν?

Senior Member
    Katie πρωτα απο ολα καλα αποτελεσματα στις εξετασεις σου ..............Οσο για αυτο που ρωτας να σου πω οτι εγω απο τοτε που ξεκινησα τριωρα , πολλες φορες τρωω και με το ζορι . Τα συμπτωματα αυτα ανηκουν πλεον στο παρελθον για μενα τα ειχα πριν με τα μεγαλα κενα με τα γευματα , τωρα οχι πια ...........

Senior Member
    Αλμα και εγώ την διατροφή με τα συχνα γεύματα έχω υιοθετήσει και δεν έχω κανένα απολυτως προβλημα απλά χθες αναγκάστηκα λογω εξέτασης σε αφαγία τοσων ωρών λόγω εξέτασης. Απλά αναρωτιεμαι μιας και το συζητάμε το θέμα και θα ήθελα να μαθω από τα παιδιά που ακολουθουν 2-3 γεύματα την ημέρα αν έχουν τετοιου είδους αντιδράσεις ή αισθάνονται καλυμενοι εως το επόμενο γευμα. Είναι σημαντικό για κάποιον που αναρωτιέται στο τι είδους διατροφή να ακολουθησει να γνωρίζει τι να περιμένει στο περίπου
    Παρεπιπτόντως συγχαρητήρια για το κιλάκι !!! είδες που ανυσηχούσες αντε και εις κατώτερα!!!

Page 4 of 5 FirstFirst ... 2345 LastLast