Μυθοι και Απαντησεις (Σχετικα με διαιτα) - Page 3
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 31 to 45 of 53
    Senior Member
    Η λήψη μίας καλής πολυβιταμίνης είναι ωφέλιμη ούτως ή άλλως για τον καθένα μας. Δεν χρειάζεται να στο πει κάποιος ειδικός ούτε θέλει και ειδικές εξετάσεις για να την λάβεις. Το ίδιο ισχύει και για την περιστασιακή κατανάλωση βιταμίνης D, Ω λιπαρών και προβιοτικών που μέχρι τώρα έχω λάβει και εγώ. Όλοι τα έχουμε ανάγκη και όλοι έχουμε μία σχετική ανεπάρκεια σε αυτά. Π.χ. για την D το χειμώνα που δεν μας βλέπει και ο ήλιος. Παρόλα αυτά ο διατροφολόγος μου πριν με αναλάβει μου ζήτησε να κάνω πλήρεις αιματολογικές και ορμονικές εξετάσεις.

Προσοχή και ειδικές εξετάσεις απαιτούνται για τα διατροφικά συμπληρώματα που είναι πιο εξειδικευμένα και στοχεύουν στο να καλύψουν συγκεκριμένες ανεπάρκειες που μπορεί να εμφανίσει κάποιος άνθρωπος. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις για να πιστοποιήσουν την ανεπάρκεια σε συγκεκριμένα στοιχεία. Π.χ. η αδερφή μου που έχει κάνει βαριατρική επέμβαση (sleeve) και είχε για μεγάλο διάστημα μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών έκανε ειδικές εξετάσεις για να δει τα επίπεδα της Β12 και αν ήταν μειωμένη έπαιρνε ειδικά συμπληρώματα για να την εξισορροπήσει, το ίδιο και με τον ψευδάργυρο που είχε έλλειψη και με άλλα στοιχεία αν χρειαζόταν. Ακόμη και τώρα λαμβάνει γλουταμίνη προληπτικά για την πιθανή ανεπάρκεια λήψης πρωτεΐνης από την διατροφή της. Τα συμπληρώματα τα λάμβανε σύμφωνα με τις οδηγίες της διατροφολόγου της με την οποία συνεργαζόταν ο βαρίατρος της.
    Ένας διατροφολόγος θα σου συστήσει ειδικά στοχευμένα συμπληρώματα μόνο αν λάβει από την πλευρά σου τις ανάλογες εξετάσεις.

Αν θέλεις να εντοπίσεις συγκεκριμένα σε ποια στοιχεία έχεις ανεπάρκεια σε κυτταρικό επίπεδο και να λάβεις ανάλογη αγωγή με εξειδικευμένα συμπληρώματα μπορείς να κάνεις ειδικές εξετάσεις για να δεις αν έχεις μεταβολικό σύνδρομο μέσω της επιστήμης της Μεταβολομικής (Metabolomics). Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία...

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα , δεν είμαι και ειδικός, απλά αυτές είναι οι πληροφορίες που έχω λάβει τον τελευταίο χρόνο.

Senior Member
    E, οχι κ να με μπερδεψες βρε Έλλη μου!!! Εσυ μάνα μου εχεις γινει expert!! Κατάβα αρκετά, όσα τελοσπάντων χρειάζονται, για να μπω στη λογική. :starhit:
    Είναι πολυ σπουδαίο κ ταυτοχρονα γενναιόδωρο που μοιράζεσαι μαζί μας τοση πληροφορία την οποία εχεις με κόπο κατακτησει... δειχνει πολλά αυτο... ξέρω οφ τοπικ αλλα εγω προσωπικα ειμαι ευγνωμων που σε γνωριζω εστω απο εδω... ελπιζω να σου ανταποδωθει η αγαπη που δινεις στους ανθρωπους...

Senior Member
    Σε ευχαριστώ Ρία μου, ξαναλέω δεν είμαι ειδικός αλλά το πρόβλημα μου με την παχυσαρκία και το γιο γιο που έχω κάνει με το βάρος μου ήταν η κινητήριος δύναμη για να μάθω όσα μπορώ περισσότερα σχετικά με την διατροφή. Παράλληλα με απασχολεί αρκετά το θέμα υγεία και προβληματίζομαι με τα όσα βλέπω γύρω μου. Αν έχουμε ως σύμβουλο έναν καλό διατροφολόγο και ψάξουμε και στο ιντερνετ που έχει άπειρη πληροφορία σίγουρα όλοι θα βλέπαμε με άλλο μάτι όχι μόνο το πρόβλημα της παχυσαρκίας αλλά και γενικά το θέμα με την ανεπάρκεια στην υγεία και ευεξία μας.
    Εννοείται πως είναι μεγάλη μου χαρά να μοιράζομαι ότι έχω μάθει με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, γιατί αν βοηθήσω έστω και έναν άνθρωπο να νιώθει καλά στην καθημερηνότητα του σημαίνει ότι έχω κάνει τον κόσμο μας λίγο καλύτερο και λίγο πιο ευτυχισμένο και αυτό είναι που μετράει για εμένα πραγματικά. :starhit:

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν να τρώμε όσο πιο θρεπτικά και σωστά γίνεται κάθε μέρα για να έχουμε υγεία και καλή διάθεση, αν έχουμε αυτό όλα τα προβλήματα στην ζωή μας μπορούμε να τα διαχειριστούμε με περισσότερη διαύγεια και επιτυχία.

Senior Member
    Το θεμα με τις βιταμινες, ειναι οτι δεν χρειαζομαστε ενα βουνο τη ημερα οπως μας τρομαζουν τα ΜΜΕ με τις διαφημισεις..

"1000mg βιταμινη C" χαπακια... (χρειαζομαστε καπου 100mg αν δεν εχουμε καποιο προβλημα)

Το μπροκολο εχει 81 mg βιταμινης C ανα κουπα τσαγιου. (4 υδατανθρακες)
    η κοκκινη πιπερια εχει 190 mg βιταμινης C ανα κουπα τσαγιου. (6 υδατανθρακες)

Ειναι σαφως ΠΟΛΥ καλυτερο να λαβεις βιταμινες απο τροφες, τα συμπληρωματα δεν τα συμπαθω και πιστευω οτι μια πληρης διατροφη δεν χρειαζεται κατι φτιαγμενο απο χημειο. Το αν υπαρχει καποιο συνδρομο/προβλημα ουτοσιαλλος, εταιρον-εκαταιρον, εκει θελει τη επιστημη.

Ο,τι υδατοδιαλλυτη βιταμινη λαβεις, το παραπανω φευγει με τα ουρα
    οι λιποδιαλλυτες βιταμινες, θελουν ΜΕΓΑΛΗ προσοχη, τα συμπληρωματα μπορουν να κανουν κακο αν δεν ψαχνει καποιος τι λαμβανει.

Senior Member
    Merry μου θα συμφωνούσα μαζί σου αν όλοι τρώγαμε ποικιλία από βιολογικά φρέσκα τρόφιμα κάθε μέρα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι καλύπτουμε τις θρεπτικές μας ανάγκες. Εννοείται πως δεν είναι σωστό να πάμε για ψώνια στο φαρμακείο και να πάρουμε ότι βιταμίνη μας κατέβει στο κεφάλι επειδή κάπου διαβάσαμε ότι κάνει καλό. Όταν όμως στις δίνει ένας επιστήμονας υγείας που γνωρίζει θεωρώ ότι όχι μόνο είναι ασφαλές αλλά και ωφέλιμο. Σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν μία σωστή διατροφή! Πρέπει να κάνουμε την σωστή διατροφή και μετά να σκεφτούμε αν χρειαζόμαστε και συμπληρώματα και τι είδους. Η διατροφή είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, κανένα χάπι και κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την θρεπτικότητα και την ωφέλεια των φρέσκων τροφών. Με την καθημερινότητα όμως που βιώνουμε και ανάλογα με το ιστορικό διατροφής που έχει ο καθένας προσωπικά δεν με χαλάει να έχω και έναν ακόμη σύμμαχο στο τσεπάκι μου. Ήδη τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται από την ολιστική ιατρική για την θεραπεία χρόνιων νοσημάτων. Ποιος ξέρει τι θα ακολουθήσει...

Senior Member
    Originally posted by Eli
    Η τάση για υπερφαγία πολλές φορές υποκρύπτει έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
    Γι αυτό και οι διατροφολόγοι, ειδικά αυτοί που ειδικεύονται σε διατροφικές διαταραχές συστήνουν συμπληρώματα διατροφής.
    Όπως είπε και ο Γιώργος αν κάνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στερητική διατροφή το πιθανότερο είναι να παρουσιάσουμε ελλείψεις. Οι ελλείψεις αυτές όμως δεν φαίνονται στο αίμα γιατί το σώμα μας έχει την τάση να διατηρεί την σύσταση του αίματος σταθερή. Η έλλειψη είναι σε κυτταρικό επίπεδο και εντοπίζεται μόνο μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις. π.χ. μία γυναίκα μπορεί να έχει οστεοπόρωση και το ασβέστιο στο αίμα της να έχει τιμή σε φυσιολογικά επίπεδα. Θέλει πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για να εντοπίσει την έλλειψη ασβεστίου στα κόκαλά της.

Η άποψη του διατροφολόγου μου είναι η εξής:
    Αν ζεις σε ένα περιβάλλον χωρίς ρύπανση, πίνεις καθαρό φιλτραρισμένο νερό, δεν έχεις συνεχές άγχος, τρως φρούτα και λαχανικά από τον βιολογικό μπαχτσέ σου, χωρίς να έχεις καθόλου επεξεργασμένη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, βγαίνεις κάθε μέρα στον ήλιο και αγναντεύεις το απέραντο γαλάζιο για 30 λεπτά τότε δεν χρειάζεται να λαμβάνεις συμπληρώματα διατροφής. :lol:

Για εμάς όμως που ζούμε σε πόλεις, τρώμε το άγχος του ελέους, ζούμε μέσα στην ρύπανση και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρώμε μόνο βιολογικές τροφές επιβάλλεται για να έχουμε σε βάθος χρόνου καλή υγεία να λαμβάνουμε συμπληρώματα. Δεν είναι τυχαίο που τα χρόνια νοσήματα (ειδικά τα καρδιαγγειακά) , τα αυτοάνοσα και οι καρκίνοι θερίζουν την τελευταία ειδικά 20ετία και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. Η δυνατότητα του οργανισμού μας για αυτοίαση μειώνεται και η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας παίζει τον ύστατο ρόλο.

Μπορεί λαμβάνοντας συμπληρώματα να μην αντιλαμβανόμαστε την θετική τους επίδραση μέσα σε λίγες μέρες, αλλά σε βάθος χρόνου σίγουρα θα νιώσουμε διαφορές.

Προσωπικά ένα ντοκιμαντέρ που με κλόνισε πολύ σε ότι έχει να κάνει με την διατροφή και με τα συμπληρώματα διατροφής ήταν το "Food Matters". Για όποιον δεν το έχει δει, συστήνω ανεπιφύλακτα να αφιερώσει τον χρόνο. Αξίζει τον κόπο.
    http://www.youtube.com/watch?v=0MFP2oHe0yE
    Θα ήθελα από χτες, αλλά δε πρόλαβα, να συμπληρώσω τα εξής:
    Γενικά έχουμε μάθει να τρώμε τροφές στείρες. Αποφλοιωμένα δημητριακά (ρύζι, μακαρόνια). Πετάμε τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά, πετάμε τους σπόρους επίσης σε κάθε ευκαιρία. Η φύση όμως έχει άλλη γνώμη. Κάτω από τη φλούδα των φρούτων και των καρπών βρίσκονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Βρίσκονται λιπαρά οξέα κι αντιοξειδοτικές ουσίες που πετιούνται είτε στα σκουπίδια του σπιτιού μας, είτε οδηγούνται από τη βιομηχανία στον τομέα παραγωγής διατροφικών συμπληρωμάτων.
    Επίσης τα σπόρια πέραν των θρεπτικών ουσιών που έχουν βοηθούν και την πέψη. Μη ξεχνάτε ότι είμαστε παράσιτα των φυτών κι η δουλειά μας είναι να τα μεταφέρουμε διαμέσου του γαστρεντερικού μας συστήματος σε έναν άλλο τόπο και να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των φυτών με αυτόν τον τρόπο. Θέλω να τονίσω ότι είμαστε φτιαγμένοι από τη φύση για να τρώμε αυτά τα πολύτιμα αλλά εμείς τα πετάμε.
    Ένα τραγικό λάθος ακόμη που έχω ξανατονίσει είναι ότι τα κυριότερα φάρμακα της φύσης τα βράζουμε και τα καταστρέφουμε χωρίς να πάρουμε τις πολύτιμες΄ουσίες που έχουν να μας δώσουν. Τρανταχτά παραδείγματα το νέκταρ των θεών, το μέλι, και το λάδι.
    Λέμε για τι βιταμίνες που έχει το μπρόκολο. Μα αν το βράσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών καταστρέφεται. Τρώει κανείς ωμό;

Λοιπόν, θέλει συμπληρώματα.

Senior Member
    Γιώργο συμφωνώ σε όλα :thumbup:
    Προσοχή στο μαγείρεμα των τροφών, έμφαση στην κατανάλωση ωμών μη επεξεργασμένων τροφών, το λάδι όπου μπορούμε να το τρώμε ωμό και στο φαγητό να το βάζουμε στο τέλος και το μέλι εννοείται μόνο ωμό και ποτέ μα ποτέ στο μικροκυμάτων. Γενικά ότι τροφή βάζουμε στο μικροκυμάτων να ξέρουμε ότι της στερούμε ένα μεγάλο μέρος (αν όχι όλο...) των θρεπτικών της συστατικών και ενζύμων!
    Όσο σωστοί και να είμαστε ωστόσο ποτέ δεν θα μπορέσουμε να είμαστε τόσο συνεπείς όσο πρέπει για να καλύψουμε όλες μα όλες τις διατροφικές μας ανάγκες. Και δεν μιλάω απλά για να βγάλουμε την μέρα μας ή και την επόμενη αλλά σε βάθος χρόνου να έχουμε θωρακίσει τον οργανισμό μας όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται για να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. ʼσε που αν το μεγαλύτερο ποσοστό των τροφών μας είναι ωμές στο καθημερινό μας διαιτολόγιο αδυνατίζουμε και πολύ πιο εύκολα , τρώμε λιγότερο και πεινάμε λιγότερο γιατί το σώμα μας δεν "λιμοκτονεί".

Senior Member
    Originally posted by giorgosdelta
    Originally posted by Eli
    Η τάση για υπερφαγία πολλές φορές υποκρύπτει έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
    Γι αυτό και οι διατροφολόγοι, ειδικά αυτοί που ειδικεύονται σε διατροφικές διαταραχές συστήνουν συμπληρώματα διατροφής.
    Όπως είπε και ο Γιώργος αν κάνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στερητική διατροφή το πιθανότερο είναι να παρουσιάσουμε ελλείψεις. Οι ελλείψεις αυτές όμως δεν φαίνονται στο αίμα γιατί το σώμα μας έχει την τάση να διατηρεί την σύσταση του αίματος σταθερή. Η έλλειψη είναι σε κυτταρικό επίπεδο και εντοπίζεται μόνο μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις. π.χ. μία γυναίκα μπορεί να έχει οστεοπόρωση και το ασβέστιο στο αίμα της να έχει τιμή σε φυσιολογικά επίπεδα. Θέλει πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για να εντοπίσει την έλλειψη ασβεστίου στα κόκαλά της.

Η άποψη του διατροφολόγου μου είναι η εξής:
    Αν ζεις σε ένα περιβάλλον χωρίς ρύπανση, πίνεις καθαρό φιλτραρισμένο νερό, δεν έχεις συνεχές άγχος, τρως φρούτα και λαχανικά από τον βιολογικό μπαχτσέ σου, χωρίς να έχεις καθόλου επεξεργασμένη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, βγαίνεις κάθε μέρα στον ήλιο και αγναντεύεις το απέραντο γαλάζιο για 30 λεπτά τότε δεν χρειάζεται να λαμβάνεις συμπληρώματα διατροφής. :lol:

Για εμάς όμως που ζούμε σε πόλεις, τρώμε το άγχος του ελέους, ζούμε μέσα στην ρύπανση και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρώμε μόνο βιολογικές τροφές επιβάλλεται για να έχουμε σε βάθος χρόνου καλή υγεία να λαμβάνουμε συμπληρώματα. Δεν είναι τυχαίο που τα χρόνια νοσήματα (ειδικά τα καρδιαγγειακά) , τα αυτοάνοσα και οι καρκίνοι θερίζουν την τελευταία ειδικά 20ετία και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. Η δυνατότητα του οργανισμού μας για αυτοίαση μειώνεται και η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας παίζει τον ύστατο ρόλο.

Μπορεί λαμβάνοντας συμπληρώματα να μην αντιλαμβανόμαστε την θετική τους επίδραση μέσα σε λίγες μέρες, αλλά σε βάθος χρόνου σίγουρα θα νιώσουμε διαφορές.

Προσωπικά ένα ντοκιμαντέρ που με κλόνισε πολύ σε ότι έχει να κάνει με την διατροφή και με τα συμπληρώματα διατροφής ήταν το "Food Matters". Για όποιον δεν το έχει δει, συστήνω ανεπιφύλακτα να αφιερώσει τον χρόνο. Αξίζει τον κόπο.
    http://www.youtube.com/watch?v=0MFP2oHe0yE
    Θα ήθελα από χτες, αλλά δε πρόλαβα, να συμπληρώσω τα εξής:
    Γενικά έχουμε μάθει να τρώμε τροφές στείρες. Αποφλοιωμένα δημητριακά (ρύζι, μακαρόνια). Πετάμε τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά, πετάμε τους σπόρους επίσης σε κάθε ευκαιρία. Η φύση όμως έχει άλλη γνώμη. Κάτω από τη φλούδα των φρούτων και των καρπών βρίσκονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Βρίσκονται λιπαρά οξέα κι αντιοξειδοτικές ουσίες που πετιούνται είτε στα σκουπίδια του σπιτιού μας, είτε οδηγούνται από τη βιομηχανία στον τομέα παραγωγής διατροφικών συμπληρωμάτων.
    Επίσης τα σπόρια πέραν των θρεπτικών ουσιών που έχουν βοηθούν και την πέψη. Μη ξεχνάτε ότι είμαστε παράσιτα των φυτών κι η δουλειά μας είναι να τα μεταφέρουμε διαμέσου του γαστρεντερικού μας συστήματος σε έναν άλλο τόπο και να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των φυτών με αυτόν τον τρόπο. Θέλω να τονίσω ότι είμαστε φτιαγμένοι από τη φύση για να τρώμε αυτά τα πολύτιμα αλλά εμείς τα πετάμε.
    Ένα τραγικό λάθος ακόμη που έχω ξανατονίσει είναι ότι τα κυριότερα φάρμακα της φύσης τα βράζουμε και τα καταστρέφουμε χωρίς να πάρουμε τις πολύτιμες΄ουσίες που έχουν να μας δώσουν. Τρανταχτά παραδείγματα το νέκταρ των θεών, το μέλι, και το λάδι.
    Λέμε για τι βιταμίνες που έχει το μπρόκολο. Μα αν το βράσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών καταστρέφεται. Τρώει κανείς ωμό;

Λοιπόν, θέλει συμπληρώματα.
    Εγω.

Επισης και κολοκυθακι ωμο, σπανακι ωμο, τις πιπεριες ωμες, και γενικα εχω να φαω ενα μηνα μαγειρεμενο φαγητο.

Οι παππουδες μας ποτε περνανε συμπληρωματα; οι προπαππουδες μου ηταν λιγο ανω των 100, η προγιαγια του αντρα μου πεθανε πριν 6 χρονια στα 105, η γιαγια του η μια στα 93 πριν 2 χρονια. Και βρασμενο να'ναι το φαγητο, και 10% των βιταμινων να εχει, τα αφομοιωνει ο οργανισμος πολυ καλυτερα απο τα τεχνιτα συμπληρωματα.

Τα συμπληρωματα τα παιρνει κανεις ΜΟΝΟ αν υπαρχει προβλημα, ακομα και γιατροι λενε να μην παιρνεις αν μπορεις να το αποφυγεις.

Και μη-βιολογικα να'ναι τα φρουτα/λαχανικα, ειναι το ιδιο, δεν εχει μεγαλυτερη περιεκτικοτητα σε τιποτα. Δειτε

http://www.youtube.com/watch?v=6Jq4DGEn9Is
    http://www.youtube.com/watch?v=9GZckAfFTYE

Senior Member
    αχ κι εμενα ο παππους μου πέθανε 92 χρόνων , αλλα δεν έτρωγε τοξικά τρόφιμα 92 χρόνια! ειχε τον μπαχτσε του, τα προβατάκια του , περπατουσε 10 χιλιομετρα τη μέρα κ ζουσε στο χωριο... που μόνο κοκόρια ακους... ε ναι αυτος σιγουρα δεν χρειαστηκε συμπληρώματα (δεν ξερω αν εμεις χρειαζομαστε... αλλα οι παππουδες μας ειναι σίγουρα αλλη κατηγορια, αλλη γενια , αλλη εποχη...)

Senior Member
    τα τροφιμα δεν ειναι τοξικα, αν ειναι τοξικα ειναι επειδη κοντευουν να μουχλιασουν και η μουχα θα σε δηλητριασει (αν εχεις φαει υπερ-ωριμη ντοματα, θα ξερεις τι εννοω). Τα τροφιμα λαχανικα/φρουτα δεν ειναι τοξικα οταν ειναι στη φαση που μπορουν να φαγωθουν, αν ηταν ετσι θα ειχαμε θανατους απο τροφιμα και τα νοσοκομεια θα τρεχανε και δε θα φτανανε. Οπως και να εχει καλλιεργηθει ενα φυτο, ΠΡΕΠΕΙ να τα πλυνεις πριν τα φας, ειτε εχουν λιπασμα, ειτε φυσικη κοπρια (δεν ξερω κανενα που να θελει να φαει απλυτο σπανακι που ηταν μεσα σε σκατα, κυριολεκτικα).

Αυτο που μπορουμε να κανουμε, ειναι να αγοραζουμε ντοματες λασιθιου αντι βελγιου και γενικα ντοπια προιοντα, συνηθως ειναι ειτε πιο φτηνα, ειτε το ιδιο. Τα ανοστα ειναι λογω θερμοκηπιου εκτος εποχης, για να μεγαλωσει μια ντοματα το χειμωνα θελει μια αλφα θερμοκρασια και εναν αλφα ηλιο, σαφως και δεν θα ειναι σαν τη καλοκαιρινη, αλλα να μη μπερδευομαστε με τα βιολογικα και τα συμβατικα.

Senior Member
    δηλαδή οι θάνατοι απο καρκίνο δε μετράνε? ....καταλαβαινεις τι θελω να πω... η τοξικότητα των κυττάρων μας

Senior Member
    Merry θεωρώ ότι στην Ελλάδα ακόμη αν επιλέγεις καλά φρούτα και λαχανικά δεν είναι ανάγκη να είναι απαραίτητα βιολογικά μιας και ζούμε όπως και να το κάνουμε σε μια προικισμένη χώρα. Μία προσοχή στην προέλευση τους καλό είναι να την έχουμε γιατί καλό είναι να αποφεύγουμε περιοχές που έχουν μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα όπως περιοχές γύρω από την Αττική που είναι βαριά βιομηχανικές. Και εγώ δεν επιλέγω να αγοράσω βιολογικά εκτός από λίγες εξαιρέσεις.

Ωστόσο συχνά διαβάζω και προβληματίζομαι ότι τα εδάφη μας λόγω της υπερκαλλιέργειας είναι πιο φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούν για να τα εμπλουτίσουν είναι πολύ φτωχά σε μέταλλα. Με αυτόν τον τρόπο και τα λαχανικά γίνονται πολύ φτωχά γιατί δεν έχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν, έτσι είναι και πιο ευάλωτα σε αρρώστιες και οι αγρότες αναγκάζονται να τα ψεκάζουν με παρασιτοκτόνα και μυκητοκτόνα γιατί προσβάλλονται από αρρώστιες. Έτσι στο πιάτο μας καταλήγουν φρούτα και λαχανικά ψεκασμένα και ανεπαρκή σε θρεπτικά συστατικά.

http://www.drtsoukalas.com/subject.php?id=128

Senior Member
    ʼνοστα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά όταν βγαίνουν σε εδάφη υπερκαλλιεργημένα και άγονα ως εκ τούτου.
    Η νοστιμιά και η πληρότητα των θρεπτικών συστατικών τους οφείλεται στα νερά που ποτίζονται και το κατά πόσο είναι εμπλουτισμένα με μεταλλικά άλατα και στα ίδια τα εδάφη. Ένα κτήμα που έχει χρόνια να καλλιεργηθεί και θα δώσει ποσότητα και ποιότητα. Το θερμοκήπιο που καλλιεργείται 5 φορές το χρόνο, τί να δώσει; Ρίχνουν λοιπόν ότι θέλουν σαν λιπάσματα από καρκινογόνες κουτσουλιές μέχρι μεταλλαγμένες κοπριές. Καλή μας όρεξη.

Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι ένας τρόπος για να επιλέγεις τρόφιμα είναι να τα δοκιμάζεις. Τα νόστιμα κάτι καλύτερο πρέπει να έχουν από τα άνοστα. Καλό είναι να διαλέγεις και τρόφιμα εποχής.

Τα ολικής άλεσης ζυμαρικά και το ρύζι τρώγονται και σκέτα κι είναι πολύ νόστιμα. Σκέτα άσπρα μακαρόνια, μόνο με 10 κιλά αλάτι και λάδι μπορείς να φας΄.

Κολοκυθάκι και μπρόκολο ωμό δεν έχω φάει. Τοσ πανάκι που έχω δοκιμάσει είναι τέλειο. Δίνει νοστιμιά και όγκο στη σαλάτα. Χορταίνεις για το τίποτα. Πρώτη φορά αυτή τη βδομάδα δοκίμασα ωμό παντζάρι, στο μπλέντερ. Τα φύλλα του παντζαριού είναι νόστιμα σα τυρόπιτες. Δοκιμάστε ένα.

Senior Member
    Originally posted by MerryMaker_Misery
    - Καταναλωνουμε τροφες που τα συστατικα τους δεν μας θυμιζουν χημειο του κρατους (δεξτροζη, μαλτοδεξτρινη, ασκουφελικο-ο-θεος-και-η-μοιρα-μας κτλ κτλ)
    το ξαναδιάβασα γιατί έψαχνα για τη δεξτρίνη και πέθανα στα γέλια με το ο-θεός-και-η-μοιρα-μας
    φαντάζομαι τον υπεύθυνο να μιλάει στο τηλέφωνο και να παραγγέλνει "θα ήθελα χ κιλά ασκουφελικολατορα..... οξύ για το τυρί με χαμηλά λιπαρά" :tumble: τι μας επιφυλάσσει ακόμα η μοίρα να καταναλώσουμε, τι χημικά δεν έχουν σκεφτεί να φτιάξουν ακόμα για να μας ταίσουν

λοιπόν, το γράφω γιατί και εγώ τα μπέρδευα. Δεξτρόζη και δεξτρίνη είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Δεξτρόζη = υδατάνθρακας υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σαν την ζαχαρη. Εάν στα συστατικά της συσκευασίας δεν δείτε ζάχαρη αλλά δείτε δεξτρόζη, γλυκόζη ή μαλτοδεξτρόζη πονηρευτείτε

Δεξτρίνη = δεν έπιασα καλά την χημεία του πράγματος αλλά είναι χημική ουσία που υπάρχει στο άμυλο του ψωμιού. Χρησιμοποιείται ως κόλλα (χωρίς πλάκα) αλλά και σε χάπια-κάψουλες για να κρατήσει τα συστατικά κολλημένα σε σχήμα χαπιού. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι φυτική ίνα, θα το βρείτε σε φαρμακεία ή βιολογικά είδη και πωλείται ως φυτική ίνα, μια λευκή σκόνη είναι, χωρίς γεύση.
    Benefits of dextrin

Γιατί υδατάνθρακας με υδατάνθρακα έχει διαφορά?
    Εδω: http://genenutrition.gr/index.php/di...-glykemicindex

Οι υδατάνθρακες είναι μια κατηγορία ενώσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διατροφή του ανθρώπου. Είναι ένα από τα τρία θερμιδογόνα συστατικά των τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) και αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο ανεξάρτητα από το είδος τους. Διαχωρίζονται σε τέσσερις κύριες ομάδες οι οποίες είναι:

Οι μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη, οι δισακχαρίτες σουκρόζη (ζάχαρη), μαλτόζη και λακτόζη, οι ολιγοσακχαρίτες ραφινόζη και σταχυόζη και τέλος οι πολυσακχαρίτες όπως είναι το άμυλο, οι δεξτρίνες, η κυτταρίνη, το γλυκογόνο και οι ημικυτταρίνες. Όσο ανεβαίνουμε σκαλοπάτι από τους μονοσακχαρίτες προς τους πολυσακχαρίτες τόσο πιο σύνθετο και πολύπλοκο γίνεται το μόριο του υδατάνθρακα προκαλώντας το σώμα να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια για να το διασπάσει σε μικρά κομμάτια. Αντίθετα, όσο κατεβαίνουνε σκαλοπάτια από τους πολυσακχαρίτες προς τους μονοσακχαρίτες τόσο πιο απλό γίνεται το μόριο, δεν δαπανάται αρκετή ενέργεια για τη διάσπαση του και κατ' επέκταση εισέρχεται γρήγορα στη κυκλοφορία του αίματος.
    ...
    Η παραπάνω σελίδα δίνει μία λίστα με "συνήθη" τρόφιμα και τον γλυκαιμικό δείκτη* τους, π.χ. μακαρόνια, ζάχαρη, ρυζογκοφρέτες, δεν αναφέρει όμως τον γλυκαιμικό δείκτη πολλών λαχανικών που είναι πολύ χαμηλός.

*Γλυκαιμικός δείκτης (glycemic index, GI) το αποτέλεσμα του τροφίμου στο ζάχαρο του αίματος. Όσο περισσότερο ανεβεί το ζάχαρο τόσο περισσότερο θα δουλέψει το πάγκρεας και θα εκκρίνει παραπανίσια ινσουλίνη. Αυτό δημιουργεί ένα καλό και δύο κακά. Το καλό είναι ότι ρυθμίζεται το ζάχαρο στο αιμα μας (γιατί το πάγκρεας λειτούργησε παραπάνω από ότι θα έπρεπε). Το πρώτο κακό είναι ότι η ινσουλίνη σαν ορμόνη βοηθά στην αποθήκευση του λίπους, οπότε θα αποθηκευθεί άμεσα σε μορφή λίπους αυτό που καταναλώσαμε, το δεύτερο κακό (το οποίο είναι και το χειρότερο) θα πεινάσουμε μετά από λίγο (η φωτογραφία κάτω) με αποτέλεσμα να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο που "πρέπει" να τρώμε παραπάνω για να μην αισθανόμαστε πείνα.

Senior Member
    ναι, ειναι μονοσαχαριτης, η δεξτροζη.τα μπερδευα συνεχεια, απο ονοματα δεν συγκρατω..

Τα παιρνουν οι bodybuilderαδες, ή οποιος κανει γυμναστικη και θελει να φουσκωσει. Και ειναι και ανελέητοι αυτοι που τα παιρνουν ! Συμπτωματικα, τη προηγουμενη βδομαδα μου ζητησε ενας φιλος μου να του πω, πως να χασει λιπος τωρα που κανει γυμναστικη, του λεω τα καθέκαστα, τον ρωταω

"καπνιζεις ακομα;"
    "ναι"
    "εφοσον κανεις γυμναστικη, τσοπ-τσοπ το να εχεις καλυτερη επιδοση"
    "ναι, καλα λες, εγινε."

μετα που λεει οτι παιρνει δεξτροζη, και αρχιζει

"μη παιρνεις σκονες και τα σχετικα, μια χαρα θα γινεις και χωρις αυτα"
    "μα ενας μονοσαχαριτης ειναι, σιγα"
    "βρε παιδακι μου, δε τον κοψανε τον μονοσαχαριτη απ'το δεντρο και το βαλανε στο κουτι! περναει μια επεξεργασια με καταλύτες κτλ, που θα σου κανουν κακο!"
    "ελα μωρε, τα παρα λες!!"
    "καλα... θα εκοβες το τσιγαρο με τη μια, αλλα οχι τη σκονη.. σιγουρα ειναι δεξτροζη η σκονη;;;;;"
    "τι εχεις εναντιων στις σκονες; και στα μωρα δε δινουν γαλα σε σκονη;"
    "και για δες 2 γενιες κατω μας τι γινεται, που η καινουρια γενια θα πεθανει προ των γονεων...."
    "υπερβολες".

Απο που ξεφυτρωσε η αναγκη για συμπληρωματα γυμναστικης;

τα αρχαια αγαλματα που, συγνωμη κι ολας, εχουν γυναικες/αντρες και γαμω τα κορμια, ουτε σκονες, ουτε υπερτροφες, ουτε χημικα... γιατι ειμαστε ΤΟΣΟ εναντιων στα φυσικα; λες "φαε πραγματα στη φυσικη τους μορφη", και σε κοιταζουν σαν alien Ο_ο.

/end rant

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast