Μυθοι και Απαντησεις (Σχετικα με διαιτα) - Page 4
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Results 46 to 53 of 53
    Senior Member
    Originally posted by otiosa
    Originally posted by MerryMaker_Misery
    - Καταναλωνουμε τροφες που τα συστατικα τους δεν μας θυμιζουν χημειο του κρατους (δεξτροζη, μαλτοδεξτρινη, ασκουφελικο-ο-θεος-και-η-μοιρα-μας κτλ κτλ)
    το ξαναδιάβασα γιατί έψαχνα για τη δεξτρίνη και πέθανα στα γέλια με το ο-θεός-και-η-μοιρα-μας
    φαντάζομαι τον υπεύθυνο να μιλάει στο τηλέφωνο και να παραγγέλνει "θα ήθελα χ κιλά ασκουφελικολατορα..... οξύ για το τυρί με χαμηλά λιπαρά" :tumble: τι μας επιφυλάσσει ακόμα η μοίρα να καταναλώσουμε, τι χημικά δεν έχουν σκεφτεί να φτιάξουν ακόμα για να μας ταίσουν

λοιπόν, το γράφω γιατί και εγώ τα μπέρδευα. Δεξτρόζη και δεξτρίνη είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Δεξτρόζη = υδατάνθρακας υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σαν την ζαχαρη. Εάν στα συστατικά της συσκευασίας δεν δείτε ζάχαρη αλλά δείτε δεξτρόζη, γλυκόζη ή μαλτοδεξτρόζη πονηρευτείτε

Δεξτρίνη = δεν έπιασα καλά την χημεία του πράγματος αλλά είναι χημική ουσία που υπάρχει στο άμυλο του ψωμιού. Χρησιμοποιείται ως κόλλα (χωρίς πλάκα) αλλά και σε χάπια-κάψουλες για να κρατήσει τα συστατικά κολλημένα σε σχήμα χαπιού. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι φυτική ίνα, θα το βρείτε σε φαρμακεία ή βιολογικά είδη και πωλείται ως φυτική ίνα, μια λευκή σκόνη είναι, χωρίς γεύση.
    Benefits of dextrin

Γιατί υδατάνθρακας με υδατάνθρακα έχει διαφορά?
    Εδω: http://genenutrition.gr/index.php/di...-glykemicindex

Οι υδατάνθρακες είναι μια κατηγορία ενώσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διατροφή του ανθρώπου. Είναι ένα από τα τρία θερμιδογόνα συστατικά των τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) και αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο ανεξάρτητα από το είδος τους. Διαχωρίζονται σε τέσσερις κύριες ομάδες οι οποίες είναι:

Οι μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη, οι δισακχαρίτες σουκρόζη (ζάχαρη), μαλτόζη και λακτόζη, οι ολιγοσακχαρίτες ραφινόζη και σταχυόζη και τέλος οι πολυσακχαρίτες όπως είναι το άμυλο, οι δεξτρίνες, η κυτταρίνη, το γλυκογόνο και οι ημικυτταρίνες. Όσο ανεβαίνουμε σκαλοπάτι από τους μονοσακχαρίτες προς τους πολυσακχαρίτες τόσο πιο σύνθετο και πολύπλοκο γίνεται το μόριο του υδατάνθρακα προκαλώντας το σώμα να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια για να το διασπάσει σε μικρά κομμάτια. Αντίθετα, όσο κατεβαίνουνε σκαλοπάτια από τους πολυσακχαρίτες προς τους μονοσακχαρίτες τόσο πιο απλό γίνεται το μόριο, δεν δαπανάται αρκετή ενέργεια για τη διάσπαση του και κατ' επέκταση εισέρχεται γρήγορα στη κυκλοφορία του αίματος.
    ...
    Η παραπάνω σελίδα δίνει μία λίστα με "συνήθη" τρόφιμα και τον γλυκαιμικό δείκτη* τους, π.χ. μακαρόνια, ζάχαρη, ρυζογκοφρέτες, δεν αναφέρει όμως τον γλυκαιμικό δείκτη πολλών λαχανικών που είναι πολύ χαμηλός.

*Γλυκαιμικός δείκτης (glycemic index, GI) το αποτέλεσμα του τροφίμου στο ζάχαρο του αίματος. Όσο περισσότερο ανεβεί το ζάχαρο τόσο περισσότερο θα δουλέψει το πάγκρεας και θα εκκρίνει παραπανίσια ινσουλίνη. Αυτό δημιουργεί ένα καλό και δύο κακά. Το καλό είναι ότι ρυθμίζεται το ζάχαρο στο αιμα μας (γιατί το πάγκρεας λειτούργησε παραπάνω από ότι θα έπρεπε). Το πρώτο κακό είναι ότι η ινσουλίνη σαν ορμόνη βοηθά στην αποθήκευση του λίπους, οπότε θα αποθηκευθεί άμεσα σε μορφή λίπους αυτό που καταναλώσαμε, το δεύτερο κακό (το οποίο είναι και το χειρότερο) θα πεινάσουμε μετά από λίγο (η φωτογραφία κάτω) με αποτέλεσμα να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο που "πρέπει" να τρώμε παραπάνω για να μην αισθανόμαστε πείνα.
    α γεια σου!!!!!

" Το πρώτο κακό είναι ότι η ινσουλίνη σαν ορμόνη βοηθά στην αποθήκευση του λίπους, οπότε θα αποθηκευθεί άμεσα σε μορφή λίπους αυτό που καταναλώσαμε, το δεύτερο κακό (το οποίο είναι και το χειρότερο) θα πεινάσουμε μετά από λίγο (η φωτογραφία κάτω) με αποτέλεσμα να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο που "πρέπει" να τρώμε παραπάνω για να μην αισθανόμαστε πείνα."

βρηκες τα λογια που προσπαθω να εξηγω τι γινεται με τη ινσουλινη.

πρεπει να'χω ADD, δε μπορω να βρω τη καταλληλη σειρα των λεξεων για να εξηγησω κατι που καταλαβα.

Senior Member
    Ο,τι διαιτα/διατροφη κανουμε, τη ακολουθαμε ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ!!

- Δεν υπαρχει "ελα μωρε, δεν πειραζει" . Πειραζει!
    - Δεν υπαρχει " λιγο". Ειναι πολυ.
    - Δεν υπαρχει "μια φορα". Καμια, μεχρι να σου επιτρεπει η διαιτα/διατροφη.
    Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω στο συγκεκριμένο θέμα (στα υπόλοιπα είμαι σύμφωνος).
    Τα πράγματα δεν μπορεί να είναι ή άσπρο ή μαύρο. Ότι ατασθαλία κάνουμε πειράζει αλλά μπορεί να πειράζει πολύ ή να πειράζει λίγο. Είναι και αυτό κάτι που πρέπει να μάθουμε και να συγχωρούμε τον εαυτό μας. Αν κάνω μια δίαιτα την οποία τηρώ κατά γράμμα και μια μέρα παρεκτραπώ γιατί πολύ απλά "δεν μπορούσα να κρατηθώ" τότε πρέπει να καταλαβαίνω ότι πάω πίσω και το πόσο πίσω πάω εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο άφησα τον εαυτό μου να παρεκτραπεί. Αλλιώς μπαίνουμε στη λογική του αφού την χάλασα την δίαιτα ας φάω ότι βρω μπροστά μου (που είναι απλά μια φτηνή δικαιολογία για να φάω όσο θέλω)

Πρέπει να μάθουμε να βάζουμε όρια στον εαυτό μου και στην παρεκροπή!

Senior Member
    να το πω απλα.

Αν κανεις το εγκλημα, θα εκτίσεις τη ποινη.

Υπαρχει ασπρο-μαυρο στη διατροφη, γιατι μιλαμε για διατροφη, δεν μιλαμε για ψυχολογια.
    Η ψυχολογια ειναι εντελως διαφορετικος τομεας.
    Για ψυχολογικα, χρειαζεται ψυχοθεραπια, πειθαρχεια κτλ κτλ.
    Για διατροφη χρειαζεται να ακολουθας τους κανονες κατα γραμμα.

ολοι μας εδω, εχουμε διαφορετικα ψυχολογικα που μας οδηγησαν στη Α η Β κατασταση, πρεπει να ξεπερασουμε τα ψυχολογικα μας, και μετα να ακολουθησουμε τη διατροφη μας. Οι οποιοι βασικοι κανονες (και δεν εννοω μενου) ειναι ιδιοι.

Senior Member
    εάν κατάλαβα καλά μιλάτε με διαφορετικές αφετηρίες,
    ο Μπακλαβάς μιλάει σχετικά με ψυχολογία, που σίγουρα υπάρχει περίπτωση η λογική του άσπρου-μαύρου να οδηγήσει σε απογοήτευση και στην παραίτηση, ενώ η Merry_MakerMisery μιλάει για το ότι χημικά ο οργανισμός, είτε το θέλουμε είτε όχι, θα επηρεαστεί από αυτό που έχουμε καταναλώσει. π.χ. έφαγα ένα κομμάτι τούρτα, θα πεινάσω αργότερα, το πως θα ανταποκριθώ σε αυτήν την αίσθηση πείνας - σε επίπεδο συναισθημάτων και επίπεδο συμπεριφοράς - είναι το κλειδί για το πως θα πορευτώ μετά την ατασθαλεία.

βρε μερρυ, σκιάχτηκα που διάβασα περι εγλημάτων και ποινής :kiss: το παράδειγμα παραπάνω είναι αληθινό, προ ολίγων ημερών έφαγα ένα κομμάτι τούρτα, βγήκα από κέτωση, το επόμενο πρωί πεινούσα, δεν έφαγα τίποτα επεξεργασμένο (αν και ήμουν στο παραπέντε να "λυγίσω") και το απογευματάκι είχε περάσει η πείνα και τώρα ακολουθώ την διατροφή μου κανονικά χωρίς να εκτίσω άλλη ποινή περα από εκείνη την βασανιστική πρωινή πείνα. Αλλά σίγουρα η παρασπονδία με έβγαλε εκτός της ομαλής ορμονικής πορείας που είχα χτίσει με τη διατροφή μου για ένα 24-ωρο περίπου.

Senior Member
    εκανα απευθειας μεταφραση του "if you do the crime, you'll do the time" που επειδη μιλαω με αγγλοφωνους, οταν μου μουρμουριζουν που δε μπορουν να φανε σοκολατα/τουρτα/πατατες και τα ορεος τα μπισκοτα (σε πλειοψηφια για αυτα ακουω) ασχετα που τους εξηγω ξανα και ξανα οτι δεν ειναι για παντα, βρηκα οτι αυτη η φραση τους δινει και καταλαβαινουν τη κατασταση.

Αλλα οπως ειπες, (θα σε προσλαβω για μερρυ-μεταφραστρια), τα παραπανω ειναι τα βηματα/εξηγησεις/χημεια σωματος κτλ, που ειναι ασπρο μαυρο.

Το ασπρο-μαυρο, στη περιπτωση με τη τουρτα, ειναι οτι εφαγες τουρτα-βγηκες απο κετωση-πεινασες παραπανω. Διοτι αυτο γινεται.

Ο ψυχολογικος τομεας ειναι, οτι αλλος στη περιπτωση σου μπορει να ενιωθε τη αναγκη να φαει κι αλλη τουρτα/μπισκοτα/μελι/ζαχαρη κτλ, το πρωι που θα νιωσει παραπανω πεινα.

Που δεν εχει σχεση με τη διατροφη, αυτη καθ΄αυτη, εχει να κανει με το τι αποφασιζει και πως μπορει, να το αντιμετωπισει.

Senior Member
    εκανα απευθειας μεταφραση του "if you do the crime, you'll do the time" που επειδη μιλαω με αγγλοφωνους, οταν μου μουρμουριζουν που δε μπορουν να φανε σοκολατα/τουρτα/πατατες και τα ορεος τα μπισκοτα (σε πλειοψηφια για αυτα ακουω) ασχετα που τους εξηγω ξανα και ξανα οτι δεν ειναι για παντα, βρηκα οτι αυτη η φραση τους δινει και καταλαβαινουν τη κατασταση.
    Δεν καταλαβαίνω τι βρίσκουν σε αυτά τα oreo και τους ξετρελαίνουν... Ενώ υπάρχουν τα εξαιρετικά Μιράντα τα οποία μάλλον δεν κυκλοφορούν στις χώρες τους παρά μόνο στην Ελλαδάρα μας η οποία ως γνωστόν είναι ευλογημένη.
    Μιράντα! Το λες και γεμίζει το στόμα σου! Αυτά είναι μπισκότα... Να τα βουτάς μέσα σε γαλατάκι και να τα παπαριάζεις ώστε να λειώνουν γλυκά γλυκά μέσα στο στόμα... αχ μόνο που το σκέφτηκα είναι σαν να το έφαγα (το πακέτο όχι το μπισκότο) Μια απόλαυση που μόνο με παπάριασμα τσουρεκιού μέσα σε γάλα μπορεί να συγκριθεί...
    Κάτω τα oreo!! Ζήτω τα Μιράντα!!

Senior Member
    Αχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ χχχχχχχχχχχχχχχ τι πληγές ξυνειςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς ςς.
    Μην το ξαναπεις αυτο με το τσουρεκακιιιιιιιιιιιιιιιι ιιιιιιιιιιιιιιι.
    Καπως ετσι πρεπει να ειναι το πρωινο στον παραδεισο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Senior Member
    μου αρέσει στα oreo ο συνδυασμός αλμυρού/πικρού (μπισκότο) και γλυκού (κρέμα)

δεν είναι δύσκολο να τα φτιάξετε μόνοι σας χωρίς ένα τόνο ζάχαρη
    το έχω βάλει στόχο να μάθω να τα φτιάχνω :bouncing:

Page 4 of 4 FirstFirst ... 234