Χορτοφαγια-Κρεατοφαγια - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 6 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 16 to 30 of 80
    Senior Member
    Το ''δικαιωμα'' να σκοτωνει ενα ελαφι η μια αγελαδα,ειναι το μονο πραγμα για το οποιο ενα μεγαλο μερος της ανθρωποτητας βρισκεται αδελφικα συμφωνη,ακομα κ στη διαρκεια των πιο αιματηρων πολεμων.
    .Το δικαιωμα αυτο μας φαινεται αυτονοητο γιατι ειμαστε εμεις που βρισκομαστε στην κορυφη της ιεραρχιας.Θα εφτανε ομως να παρεμβει ενας τριτος στο παιχνιδι,για παραδειγμα ενας επισκεπτηςπου θα ειχε ερθει απο αλλον πλανητη ενας επισκεπτης ανωτερης νοημοσυνης απο τον ανθρωπο,για να τεθει σε αμφισβητηση ολος ο χαρακτηρισμος.Ο ανθρωπος δεμενος σε μια αμαξα απο εναν Αριανο η ψητος στη σουβλα απο εναν κατοικο του Γαλαξια,θα θυμοταν ισως τοτε τη μοσχαρισια μπριζολα που ειχε τη συνηθεια να τεμαχιζει στο πιατο του και θα ζητουσε(πολυ αργα)συγνωμη απο την αγελαδα.
    Η αληθινη καλοσυνη του ανθρωπου δεν μπορει να φανερωθει παρα μονον απεναντι σαυτους που δεν εκφραζουν καμμια δυναμη.Ειναι οι σχεσεις με αυτους που ειναι στο ελεος μας:τα ζωα.
    Μιλαν Κουντερα ''Η αβασταχτη ελαφροτητα του ειναι''.

Και αυτο το κειμενο λεει πολλα.Οτι κ να λεμε, οτι διαφορες κ να εχουμε με τα ζωα,ενα πραγμα εχουμε κοινο:Τον πονο.Τα ζωα πονανε οσο κ οι ανθρωποι.Αυτο δεν μπορει κανεις να το αρνηθει.

Senior Member
    θα παιξω τον δικηγόρο του διαβόλου:
    και ποιός είπε ότι τα φυτά δεν πονάνε; επειδή δεν μπορούν να το εκφράσουν;
    ζωή είναι κι αυτά.

προσωπικά δεν έχω τύψεις που τρώω το φαγητότων ζώων που αγαπάμε (χόρτα, φυτά κλπ) ούτε τα ζώα και τα παράγωγά τους (ποιός μας είπε ότι η αγελάδα/κατσίκα/πρόβατο δεν πονάει όταν τα αρμέγουμε; ) διότι καλώς ή κακώς ο άνθρωπος επικράτησε επί των άλλων όντων για κάποιο λόγο. Και ένα από τα βασικά που μας διακρίνει από τα άλλα ζώα είναι ο νους και η επιλογή.
    Αυτά πιλέγω να καταναλώσω και σκεφτόμενη (με τη δική μου λογική, σέβομαι τις επιλογες των άλλων) επιλέγω να κάνω περιορισμένη και λογική χρήση αυτών που μου προσφέρει η φύση. Κατά το δυνατόν για την επιβίωσή μου και όχι για την ευχαριστησή μου.

Όπως κι εγώ είμαι μέρος της αλυσίδας, και κάποτε θα χρησιμεύσω ως τροφή για κάποια ζώα (μ'αρεσει δεν μ'αρεσει) έτσι και θεωρώ ότι και αυτά είναι μέρος της τροφικής αλυσίδας.

άλλο ελαφρό επιχείρημα: κι εγώ πονάω όταν με τσιμπαει το κουνούπι ή όταν καποιο ζώο που θα με βρει την κακια στιγμή θα με κατασπαράξει. Έτσι όμως είναι ο κύκλος της ζωής

φιλικά

Προσωπικά και εγώ το βρίσκω ανήθικο να κακοποιείς ένα πλάσμα προς δική σου τέρψη. Ημουν 2 χρόνια χορτοφάγος, χωρίς να έχω κάτσει να το ψάξω και να το αναλύσω, απλά λυπόμουν τα ζώα.
    Δεν είμαι ιδιαίτερα ζωόφιλη, δεν έχω σκύλο πχ αλλά ε όχι και να τα σκοτώνουμε με το έτσι θέλω, μου φαινόταν αδιανόητο.

Δυστυχώς μετά από μεγάλη πίεση απ΄το οικογενειακό κυρίως περιβάλλον, έχω στη διατροφή μου ψάρια (για κάποιο ?χαζό ίσως- λόγο πάντως δεν τα λυπάμαι τόσο) και φιλέτο στήθος κοτόπουλο- η παραμικρή υποψία αίματος με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα, ούτε δέρμα μπορώ να βλέπω.

Σχετικά με όσα ειπώθηκαν να πω εν συντομία ότι :
    1. Κυνόδοντες έχουν και άλλα φυτοφάγα ζώα, μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν για να δαγκώνουμε σκληρά φρούτα και ξηρούς καρπούς.
    Μη μου πείτε ότι έχουμε τόσο αιχμηρούς κυνόδοντες ώστε να μπορούμε να σκίζουμε σάρκες;! Και στο κάτω κάτω αν είμαστε πραγματικά σαρκοφάγα γιατί δεν τα τρώμε ωμά; Εγώ δεν έχω δεί κανένα λιοντάρι να ψήνει το θήραμα του.
    2. Η έκταση γης που απαιτείται για να τραφεί ένας κρεατοφάγος είναι εως και 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή για έναν vegan.
    Για να μην μιλήσω για το νερό που δαπανάται. Αυτά είναι στοιχεία που είχε δημοσιευσει ο ΟΗΕ, δεν μπορώ να τα βρώ τώρα αλλά ευτυχώς φιλιππάρα ούτε εσύ αναφέρεις στοιχεία επίσημα.
    3. Το ότι οι χορτοφάγοι είναι πιο υγιείς δεν αμφισβητείται νομίζω. Ειδικά αυτοί που έχουν αποκλείσει και τα γαλακτοκομικά/αυγά από τι κινδυνεύουν; Από έμφραγμα ή από εγκεφαλικό; Όσο για την αναιμία, αν η διατροφή είναι ισορροπημένη και με σωστούς συνδυασμούς τότε όχι μόνο μπορεί να αποφευχθεί αλλά ο αιματοκρίτης θα είναι και στα ιδανικά του επίπεδα.

Δεν συνεχίζω, και πολλά είπα, γενικά έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην μπαίνω στη διαδικασία να αραδιάζω επιχειρήματα σε κρεατοφάγους, γιατί έχουν παγιωμένες θέσεις που ούτε θέλω ούτε πρόκειται να αλλάξουν. Γιαυτο το λόγο λέω απλά ότι δεν μ? αρέσει γευστικά το κρέας και τελειώνει εκεί. Φανατική πάντως δεν είμαι, όπως και σε όλα τα θέματα δέχομαι ότι υπάρχουν και άλλες οπτικές και ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του.

Λέσσινγκ δες οπωσδήποτε αυτό το βιντεάκι θα σου φανεί πολύ ενδιαφέρον http://www.youtube.com/watch?v=37GRXaIgVwY

Senior Member
    Νομίζω πρέπει να θέσουμε εκ νέου τη βάση επί της οποίας γίνεται η συζήτηση, γιατί σε κάτι τέτοια θέματα είναι πολύ εύκολο να γίνουν παρεξηγήσεις.
    Ίσως κι εγώ να ήμουν από τους πρώτους που μπορώ εύκολα να παρεκτραπώ.
    Κι αυτό γιατί μερικές φορές οι προσωπικές επιλογές μπλέκονται με τα επιστημονικά επιχειρήματα.

Να γίνω πιο σαφής:
    Θα μου άρεζε στη συζήτηση (δεν ξέρω κατά πόσο αυτό ειναι εφικτό βέβαια), να υπήρχε ένας διαχωρισμός σε κάθε επιχείρημα, στο τι ειναι προσωπικη αποψη και τι επιχείρημα.
    Κι αυτό, ώστε κάθε "πλευρά" (αλιμονο, δεν ειμαστε εδω για να μαλώσουμε, αλλά για να συζηταμε και να μαθαινουμε, οποτε ας πω "υποστηρικές της καθε αποψης" καλυτερα) να παραθέτει και να αντιπαραθέτει τα επιχειρήματα.
    Θα το ήθελα αυτό, διότι πραγματικά, θα ήθελα να γίνω χορτοφάγος, αλλά τα επιχειρήματά τους δεν με έχουν πείσει ακόμα, όσα κι αν έχω διαβάσει. Οπότε θα ήθελα να ακούσω επιχειρήματα και να συζηταμε πάνω σε αυτά.

Και ας δώσω ένα παράδειγμα:
    Το ότι είμαι παμφάγος, είναι προσωπική μου επιλογή. Δεν μου αρέσει το κόκκινο κρέας, αλλά προσπαθώ να το τρώω γιατί "πρέπει". Όταν πηγαίνω στην Ελλάδα, κάνω τη ζωή της μάνας μου δύσκολη με το "δεν μ'αρεσει αυτό, μου βρωμαει το άλλο κρεας κλπ". Αλλά εδω, που είμαι υπεύθυνη του εαυτού μου, προσπαθώ να τρωω απο ολα, εστω κι απο λιγο.

Από την άλλη, σέβομαι την επιλογή των χορτοφάγων. Η καλύτερή μου φίλη είναι χορτοφάγος, και το σέβομαι. Δεν συμφωνώ με την άποψή της να αποκλείει το αυγό (διοτι λεει τρώει το κοτοπουλάκι, ενώ προσπαθούμε να της εξηγησουμε ότι αλίμονο! τα αυγά που τρώμε ΔΕΝ ειναι γονιμοποιημένα! τα γονοποιημένα τα κρατάνε για να γίνουν κοτοπουλα!) Όμως, όσο και να με δυσκολεύει όταν την καλώ για φαγητό με τις "ιδιοτροπιες της" (δεν αναφερομαι στο θεμα χορτοφαγιας τόσο, οσο στο να ειναι καυτο το φαγητό και τίγκα στο πιπερι-Ινδή γαρ), σέβομαι την επιλογή της και της προσφέρω αυτό που τρώει.

Και τελευταια προσωπική άποψη, αλλά σημαντική. Από εκεί ξεκινάνε όλα:
    Ο άνθρωπος είναι άλλο είδος ζώου. Δεν μου αρέσει που μας θέτουμε στην ίδια κατηγορία με τα ζώα, και έτσι κάνουμε τον διαχωρισμό.
    ΔΕΝ είμαστε όπως τα άλλα ζώα. Πώς να το κάνουμε; αν είμαστε, δεν θα ειμαστε αυτό που είμαστε τώρα. Έχουμε νου και ελεύθερη βούληση. Αυτή είναι η εξέλιξή μας, καλώς ή κακώς. Δεν λέω ότι ντε και καλά είμαστε ανώτεροι. Όχι, αλλά είμαστε σίγουρα άλλο είδος ζώου. Με την έννοια τελείως διαφορετικό, όχι "ειδος" οπως γάτα, σκυλος κλπ.

Οπότε, για εμενα προσωπικά, μην το παιρνετε στραβα, αλλα το "αυτο γινεται στη φυση" δεν ειναι ιδιαιτερα ισχυρο επιχειρημα. Στη φυση γινονται και άλλα, άγρια πράγματα. Και εκεί δεν εχουν επιλογή ούτε νου. Όμως ο άνθρωπος, πρώτα σκέφτεται, και ενώ εχει επιλογή, παίρνει την τελικη αποφαση. Αλλιώς ας γινουμε σαν τα ζώα. Δεν είναι όμως έτσι Στο χερι μας ηταν να κάνουμε τη διαφορά, να γινουμε κοινωνία και όχι αγέλη, να υπάρχουν κανόνες και νόμοι και όχι "θα φαω τον μικροτερο διοτι πειναω ΤΩΡΑ"

Και ας πάμε τώρα στα επιχειρήματα:
    1. Νομιζω και τα 2 είναι θέμα επιλογής. Και ο χορτοφάγος επιλέγει τι θα φάει. Ως άνθρωπος, είναι ικανός να φάει και να μεταβολίσει το κρέας. ʼρα δεν τίθεται θέμα "ειναι χορτοφαγο ον ή παμφαγο". Από τη στιγμή που μπορεί να το επεξεργαστεί, που ενεργοποιούνται τα καταλληλα ενζυμα όταν τρωει κρεας, σημαινει ότι υπάρχουν εκεί.
    Από την άλλη, δεν είναι σαρκοβόρο. Δεν τρώει σάρκες. Εκεί δεν είναι επιλογή του. Αν φάει, θα πεθάνει (τωρα πώς μπορουν και τρωνε το κρεας με αιμα βεβαια εδώ στη βορεια ευρωπη ειναι ενα θεμα:S)
    ʼρα καταλήγω, και διορθωστε με φυσικά αν κανω καπου λαθος στον συλλογισμο, είναι επιλογή του αν θα είναι παμφάγο ή χορτοφάγο (μονο σαρκοφαγο, λιγο δυσκολα μου φαινεται..)

2. Εδώ θέλω να κάνω αντιλογο σε ένα προηγουμενο επιχειρημα: το οτι καποιος ειναι χορτοφαγος, δεν σημαινει οτι ειναι υγιής. Υπάρχουν πάμπολλοι παχύσαρκοι, υπερβαροι και ασθενεις χορτοφάγοι. Η φιλη μου για παραδειγμα μπορει να μην ειναι υπερβαρη, αλλα πασχει απο δερματικα προβληματα και αιματολογικά (ενω παντα προσεχε να κανει ολους τους καταλληλους συνδιασμους τροφους) τα οποια προηλθαν απο ελλειψη βιταμινης Β12 και εξασθενιση του ανοσοποιητικου της συστηματος.
    ΌΜΩΣ δεν σημαινει και οι παμφαγοι ειναι πιο υγιείς!
    ΟΧΙ! Οποτε για εμενα προσωπικα αυτο το επιχειρημα δεν με πειθει, διοτι δεν μπορουν να γινουν ντε φακτο γενικευσεις.

3. Περι βιταμινων και θρεπτικών συστατικών: το αντεπιχειρημα το δικο μου ειναι οτι η απορροφητικοτητα δεν ειναι η ίδια. Υπαρχουν διαφορες στην ιδια βιταμινη αν την παιρνεις απο φυτό ή από ζώο.
    Το επιχειρημα όμως το οποιο δεχομαι, είναι ότι μπορούν να γινουν καταλληλοι συνδιασμοί.
    (εδω δυστυχως υπαρχει ενα "αλλα", ότι πρεπει να φας τεραστιες ποσοτητες. π.χ ξηροι καρποι: για να παρεις τα θρεπτικα πρεπει να φας τετοια ποσοτητα που εμενα προσωπικα δεν με συμφερει απο αποψη θερμιδων) Ασχετα με την προσωπική μου αποψη όμως, μπορώ να το δεχτω ως επιχειρημα, διότι μπορεί να μην το έχω ψάξει, αλλά εμπιστευομαι χορτοφαγους που το έχουν κάνει.

4.Και τελευταιο, για το αυγό. νομιζω υπάρχουν αμινοξεα και Β12 που ειναι δυσκολα να τα βρεις σε άλλες τροφές στην ιδια ποσοτητα και απορροφητικότητα. Είναι από τις πιο πλήρεις τροφές. Επισης έχει καλή χοληστερινη, που χρειαζεται στον οργανισμό. Σε ενα ντοκιμαντερ θυμαμαι έλεγε οχι μονο δεν πρεπει να τα αποφευγουμε, αλλα για να παρουμε την ποσοτητα καλης χοληστερινης που χρειαζεται ο οργανισμος, πρεπει να τρωμε 4 τη μερα! ομως αυτο ειναι συνηθως δυσκολο, οποτε πρεπει να την λαμβανουμε ή να την ενεργοποιουμε μέσω άλλων τροφών.
    Το γάλα δυστυχώς ουτε εγώ το πίνω, μου δημιουργεί φουσκώματα. Όμως τρώω γιαούρτια και τυρί, που έχουν άλλα θετικά.

Μεγάλο κειμενο έγραψα (μολις ηπια καφε βλεπετε)
    αλλά πραγματικά θα ήθελα να ακουσω τις απόψεις και των 2 πλευρων. Δεν ειμαι προκατειλημένη εναντι των χορτοφάγων. Ειμαι ξεκαθαρη σε αυτό. Ισα ισα που θελω να κοψω τελειως το κοκκινο κρεας, διοτι δεν μου αρέσει. Το προβλημά μου είναι άλλο: τα επιχειρήματά τους δεν τα βρίσκω ισχυρά. Και κατα καποιον τρόπο "προκαλώ" ώστε να σας "αναγκάσω" να με βομβαρδίσετε με ισχυρά επιχειρήματα.
    Για να καταλήξω: δεν είμαι αντίθετη στην επιλογή του καθενός, αλλά χρειάζομαι καλύτερα επιχειρήματα...
    όχι για να πειστώ να γίνω χορτοφάγος από μόδα, αλλά επειδή νοιάζομαι για την υγεία μου. Ό,τι μαθαινω, καλό ειναι...

Αχ Redish με δελεάζει πολύ το γεγονός ότι θα ήθελες να γίνεις χορτοφάγος και θές να βομβαρδιστείς με επιχειρήματα περισσότερο για να πειστείς παρά απλά να τα ακυρώσεις αλλά εγώ δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να το κάνω. Όπως ανέφερα πιο πάνω, οι λόγοι που οδήγησαν εμένα στη χορτοφαγια είχαν να κάνουν με την ηθικη και καθόλου με την υγεία, οπότε δεν με απασχόλησε ποτέ ιδιαίτερα να μάθω.
    Ειδικά για τους vegan είχα διαβάσει τα λιγότερα γιατί δεν είχα ποτέ σκοπό να πάρω τόσο ακραία θέση.
    Η Β12 όμως σε ένα διαιτολόγιο που περιλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά σίγουρα δεν λείπει.
    Για το ανθρώπινο είδος αναφέρεις <Στο χερι μας ηταν να κάνουμε τη διαφορά, να γινουμε κοινωνία και όχι αγέλη, να υπάρχουν κανόνες και νόμοι και όχι "θα φαω τον μικροτερο διοτι πειναω ΤΩΡΑ"> και η ερώτηση μου είναι μα το μικρότερο και ανήμπορο δεν τρώμε; Για ποιους κανόνες μιλάς; Ο άνθρωπος δηλαδή που τρώει το φιλετάκι του είναι πολιτισμένος ενώ ο λύκος που τρώει το προβατάκι άξεστος; Ισα ισα που ο λύκος το κάνει γιατί είναι πλασμένος από τη φύση να ακολουθεί το ένστικτο του προκειμένου να επιβιώσει, αν βάλεις όμως ένα μικρό παιδάκι (και δε λέω ενήλικα για να τονίσω το ένστικτο) απέναντι σε ένα μήλο και ένα κουνελάκι, ε θα φάει το μήλο και θα παίξει με το κουνελάκι, δεν θα κάνει το αντίστροφο.
    Προσωπικά δεν έχω καταλήξει αν είμαστε παμφάγα η φυτοφάγα και ούτε καίγομαι.
    Αλλά ξαναλέω αν είμαστε πλασμένοι να τρώμε κρέας τότε γιατί χρειάζεται να το μαγειρέψουμε; Είναι τυχαίο που λείπουν απ? τον οργανισμό μας τα απαραίτητα ένζυμα για τον μεταβολισμό του ωμού κρέατος;
    Οσο για το κόκκινο κρέας δεν καταλαβαίνω γιατί σε προβληματίζει τόσο πολύ. Οι περισσότερες διατροφικές πυραμίδες το έχουν στην κορυφή, προτρέποντας να το καταναλώνουμε 1 φορά τον μήνα και αν. Εγώ δεν το θεωρώ απαραίτητο, είχα και εγώ πρόβλημα αναιμίας και ο γιατρός με είχε κατσαδιάσει άγρια επιβάλλοντας μου να τρώω 2-3 φορές/εβδομάδα κόκκινο κρέας.
    Η μαμά μου το μαγείρευε κανονικά και εγώ λυπάμαι και που το λέω και που το έκανα αλλά το πετούσα κρυφά. Τότε είχα ψάξει πάρα πολύ και για τους συνδυασμούς (πχ θυμάμαι ότι έτρωγα συχνά φακές με ρύζι) και το αποτέλεσμα μετά από 3 μήνες στις επαναληπτικές ήταν ο γιατρός αφενός να είναι ενθουσιασμένος αφετέρου να κομπάζει που επιβεβαιώθηκε ότι τάχα ο δικός του τρόπος είναι ο σωστός. Εγώ δεν μίλησα αλλά από μέσα μου κρυφογελούσα ειρωνικά χιχι.
    Θέλω να πώ ότι αν το κάνεις σωστά δεν κινδυνεύει καθόλου η υγεία σου, ίσα ίσα που ωφελείται. Το κόκκινο κρέας μπορεί να δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο (που δεν είναι πια και τόσο αναντικατάστατα) παράλληλα όμως αυξανει τις πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.α. Ειδικά αν έχεις στη διατροφή σου ψάρια όπως σολωμό, τόνο, ξιφία και συνδυάζεις φυτικές πηγές σιδήρου όπως φακές, σπανάκι με βιταμίνη C, δεν υπάρχει περίπτωση να σου λείψει ουσιαστικά κάτι.
    Όσο για τις θερμίδες θα συμφωνήσω, πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός ωστέ να μην ξεφύγεις. Οι υδατάνθρακες δεν μας χορταίνουν τόσο, αυτή είναι η αλήθεια αλλά τα άπαχα γαλακτοκομικά και αυγά βοηθάνε πολύ. Όσο για τα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε 1 κρόκο και όσα ασπράδια θέλουμε, εγώ αυτό κάνω.

Senior Member
    Originally posted by Ασημένια

Λέσσινγκ δες οπωσδήποτε αυτό το βιντεάκι θα σου φανεί πολύ ενδιαφέρον http://www.youtube.com/watch?v=37GRXaIgVwY
    Ασημενια σε ευχαριστω πολυ για αυτο το video ειναι καταπληκτικο.

Senior Member
    Οι ανθρωποι διαθετουν μηδεν σαρκοφαγα ενστικτα κ μηδεν παμφαγα.Οποιος ενδιαφερεται μπορει να δει το παραπανω video που παραθεσε η Ασημενια.

Senior Member
    Kαι αν βαριεστε τις διαλεξεις κ προτιματε εικονες,δειτε αυτο;
    http://www.youtube.com/watch?v=MMtlM...eature=related

Senior Member
    Ασημενια, σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Σε θαυμάζω που το επέλεξες με κύριο κριτήριο την ηθική σου. Σημαίνει ότι είσαι δυνατός άνθρωπος, με πίστη στα πιστεύω σου, και δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω!
    Από την άλλη, παρόλο που λες "οι λόγοι δεν είχαν να κάνουν με την υγεία", βλέπω ότι έψαξες και τους συνδιασμούς, και έτσι αυτή η πίστη σου σε βοήθησε και στην υγεία σου! Μπράβο!

Θα απαντήσω πρώτα στα επιχειρήματα, και αύριο με το καλό, θα θέσω κάποιες προσωπικές απόψεις, σχετικά με τις επιλογές μου.

Code:
    "μα το μικρό και ανήμπορο δεν τρώμε;"
    φυσικά. Γιατί δεν υπάρχει κάτι "ανώτερο' να φάμε. Τρώμε τα χόρτα και τα ζώα, που και τα δύο είναι κάτω από εμάς στην τροφική αλυσίδα. Και μάλιστα τα χόρτα πιο κάτω από τα ζώα Σε αυτό δεν έχουμε επιλογή, εννοώ δεν υπάρχει κάτι άλλο να φάμε...και τα δύο που μπορούμε να επιλέξουμε, είναι ανήμπορα. Και μάλιστα τα χόρτα ακόμα πιο ανήμπορα από τα ζώα...
    Καταλαβαίνω ότι δίνω την εντύπωση ότι προσπαθώ συνέχεια να βρω αντεπιχειρήματα. Δεν είναι όμως έτσι, αυτό εννοούσα νωριτερα σήμερα ότι "χρειαζομαι πιο ισχυρά επιχειρήματα". Για παράδειγμα, ένα ισχυρό vegetarian-επιχειρημα είναι ναι, και τα δύο είναι ανήμπορα, ΑΛΛΑ τα ζώα όταν πεθαίνουν, απελευθερώνονται στο σώμα τους τοξίνες. Στα φυτά δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. ʼρα είναι πιο ασφαλές για την υγεία μας να επιλέγουμε τα φυτά/καρπούς.
    Το ξέρω ότι το πάω από το θέμα της ηθικής στο θέμα της υγείας, όμως καταλαβαινεις ότι για την τελική μου προσωπική επιλογή, εκεί μπορώ να εστιάσω.

(για το κουνελακι, για χαρη αστεϊσμού, θα θέσω το άλλο δίλημμα που λενε πολλοί (πλακα κάνω, ετσι
    "βαλτου όμως ένα πιατο γιουβετσι κι ένα μάτσο χόρτα φρεσκοκομμένα, να δούμε τι θα επιλέξει Πάντα σημασία έχει πώς προσφέρεις κάτι"
    Σοβαρά τώρα: πιστεύω ότι υπάρχουν περιπτωσεις και περιπτώσεις. Όπως κάποια παιδιά θα παιξουν μαζί του, έτσι κάποια άλλα θα του επιτεθούν, θα το βασανίσουν κι ας μην εχουν δει ποτέ τους κάποιον άλλο να το κάνει. Μπορεί όχι για να το φάνε, αλλά μονο και μόνο για να το βασανίσουν, για την ευχαρίστηση. Είναι στο ένστικτο μερικών ανθρώπων
    ή παράδειγμα στο survivor: φυσικα και επιβιώνουν με καρπούς. Δεν θα πεθάνουν 40 μέρες μονο με ρύζι και φρούτα.
    Χαρά που κάνουν όμως όταν έχουν ψάρι ή κρέας από κοτούλες!!! και όχι γιατί θέλουν να σκοτώσουν το έρμο το ζώο, αλλά γιατί άλλο είναι 100gr. χόρτα και άλλο 100gr ζωική πρωτεϊνη. Η ιδια ποσότητα, θα τους προσφέρει περισσοτερη ενέργεια για περισσότερο χρόνο συν τα θετικά του πιθανού λίπους που δινει και σηματα θετικά στον εγκέφαλο,ενεργοποιηση ορμονών, αλλαγές διάθεσης κοκ)

-περι ενζυμων
    Εδώ -που και πάλι λέω, μπορει να κάνω και λάθος- αλλά πιστεύω ότι έχει να κάνει με τη διαφορετικότητά μας (αν και υπάρχουν φυλές που τρώνε ωμό κρέας, ψάρι κλπ και δεν παθαινουν τιποτα)
    Δηλαδή σε πολλά λειτουργούμε διαφορετικά από ό,τι άλλα ζώα, αλλά αυτό δεν μας κατατάσσει σε μια δική τους κατηγορία. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί "τυχαίο είναι που μόνο τα δελφινια και οι άνθρωποι κανουν σεξ για την ευχαριστηση;" Ε..τι να κάνουμε, έτσι μας έκανε η φύση. Δλδ θα πρέπει να κάνουμε σεξ μόνο για την αναπαραγωγή, γιατί έτσι επέλεξε η φύση για τα άλλα ζώα δλδ γι'αυτήν αυτό ειναι το 'φυσιολογικό'; Κατά την άποψή μου όχι. Ειμαστε άλλο είδος, και το "φυσιολογικό" των ανθρωπων δεν είναι κατ'αναγκην το "φυσιολογικο" της φύσης.

Επίσης, υπάρχουν καρποί που απαγορευεται να τις φαμε ωμές. Ή αν τις φάμε, μας προκαλούν προβλήματα. Και είναι καλό/ή και πρέπει να τις μουλιάζουμε, ξεφλουδίζουμε, μαγειρεύουμε κλπ.

Code:
     Ειδικά αν έχεις στη διατροφή σου ψάρια όπως σολωμό, τόνο, ξιφία και συνδυάζεις φυτικές πηγές σιδήρου όπως φακές, σπανάκι με βιταμίνη C, δεν υπάρχει περίπτωση να σου λείψει ουσιαστικά κάτι.
    Αυτό το πιστεύω. Ακόμα δεν έχω πειστεί 100% γιατί το κόκκινο κρέας είναι αναγκαίο και μάλιστα τόσο συχνά.
    Από την άλλη λυπάμαι που αναγκαζομαι να τρώω, αλλά νιωθω συχνά κόπωση και ζαλάδες, ειδικά τις μέρες πριν την περίοδο, και πάντα μια φορά το μήνα τρώω συκώτι, που βλέπω ότι την ιδια μερα και τις επομενες νιώθω πολύ πιο τονωμένη. Προσπαθησα να πολεμήσω την κόπωση της αναιμιας (οχι απο σιδηρο!) με βιταμινες και συμπληρωματα, αλλα πρώτον είδα ότι δεν με έπιαναν σε βάθος χρόνου και δεύτερον δεν θέλω να εξαρτώμαι -οσο είναι δυνατόν- από τεχνητά μέσα (βιταμινες παραγμενες στο εργαστηριο, ακομα κι αν ειναι φυτικες 100%).
    Και από την άλλη, εδώ που ζω δεν έχουμε φρέσκο ψάρι σε προσιτή τιμή, οπότε από ψαρια τρωω μονο pangasius και τονο.
    Φυσικά αυτο εχει επίδραση στην ψυχολογική μου κατασταση, τους κρύους μήνες του χειμώνα

Code:
    "Όσο για τα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε 1 κρόκο και όσα ασπράδια θέλουμε, εγώ αυτό κάνω"
    -κι εγώ αυτό έκανα για 9 μήνες, αλλά με έκραξε ο γιατρός (καλώς ή κακώς...όπως λες κι εσύ, στο χερι μας ειναι να τους αποδειξουμε λαθος). Αρα, εν τέλει, το αυγό είναι χρήσιμο στην διατροφή μας...

Και τέλος, να θέσω άλλο ένα επιχείρημα:
    όπως κακό κάνουν οι τοξινες από τα ζώα, τόσο και περισσότερο κακό προκαλούν κάποιες χορτοφαγικές τροφές. Το αλεύρι και η ζάχαρη είναι οι χειρότερες τοξικές ουσιες στον οργανισμό. Και οι δύο φυτικής προέλευσης. Καρκίνοι, τριγλυκερίδια και πόσες άλλες ασθένειες προκαλούνται από αυτά. Μελετες έχουν δείξει ότι τα λίπη από μονα τους δεν είναι βλαβερά στον οργανισμο(ισα ισα ειναι εξαιρετικα χρησιμα) αλλά η ζαχαρη, το αλεύρι, οι πρωτεϊνες και ακομα χειροτερα ο συνδιασμος των δύο πρώτων.

Στο επόμενο, αύριο με το καλό, θα αναλύσω περισσοτερο τις προσωπικές μου επιλογές, ώστε να ακούσω κριτική και από τις δύο πλευρές. Για να προϊδεάσω, είμαι υποστηρικτής της αποψης κομμενα ΜΑΧΑΙΡΙ αλευρα και ζαχαρη και από εκεί και πέρα τα πάντα με μέτρο. Όπως η υπερβολικη καταναλωση κρεατος ειναι κακη λογω τοξινων (και ακομα χειροτερα χωρίς αρκετό νερο), το ιδιο και μια διατροφή αποκλειστικά με λαχανικα/καρπους/φρουτα ΧΩΡΙΣ προηγούμενη μελέτη, είναι ανθυγιεινή και ίσως και επικίνδυνη. Θα θελήσω όμως κριτική, διότι βλέπω στον εαυτό μου ότι τους τελευταιους μήνες (αν εξαιρεσουμε το κρεας) καταναλώνω κυρίως ωμά τρόφιμα (όχι από άποψη!απλά έτυχε και το πρόσεξα τελευταια) και θα ήθελα να μάθω πόσο καλό/κακό μπορεί να ειναι αυτό. Πόσο επηρεάζει το έντερο κλπ..Επίσης πόσο η αποχή από κάποιες τροφές μπορεί να μου προκαλέσει προβλήματα.

τα ξαναλέμε λοιπόν!

Senior Member
    Τα ζωα δεν ειναι ''κατωτερη τροφικη αλυσσιδα'' ειναι πλασματα που πονανε αγαπανε κ υποφερουν.
    Αν καποιος ''ανωτερος'',πολιτισμος εβλεπε εσενα τον ανθρωπο σαν ''τροφικη αλυσιδα'' τα πραγματα θα ηταν δυσαρεστα για σενα.Θα κατεληγες ψητη κ συ κ ολοι μας
    Eπειτα αν τα ζωα ειναι κατωτερα στη τροφικη αλυσσιδα γιατι δεν τρωμε το σκυλο μας;Με τι κριτηρια εμεις το ''''
    ''ανωτερο'' ειδος, επιλεγουμε ποιος θα σφαγιασθει,θα τεμαχιστει κ θα φαγωθει;Και το κυριωτερο με ποιο δικαιωμα ;

Σχετικά με το πρώτο επιχείρημα σου θυμίζω ότι ήταν απάντηση στο δικό σου ότι και καλά ο άνθρωπος κατάφερε να ξεχωρίσει και με νόμους και κανόνες να είναι ανώτερος.
    Στην ούσια όμως κάνει ο,τι κάνουν και αυτά, τρώει άλλους οργανισμούς, αυτό ήθελα να τονίσω, άρα στο συγκεκριμένο σημείο τίποτα δεν μας κάνει να ξεχωρίζουμε ούτε δείχνει την ανωτερότητα μας.

Στο παιδάκι ήθελα να δείξω το ένστικτο και όχι τη γεύση ή οτιδήποτε άλλο.
    Αν σημασία έχει πως του το προσφέρεις τοτε μη διαλέγεις απτη μία γιουβέτσι και απτην άλλη ωμά χόρτα, μόνη σου το κάνεις άνισο. Ανάμεσα σε γιουβέτσι και σπανακόρυζο πάντως εγώ πάντα διάλεγα το δεύτερο χεχε.

Αυτό που προσέχω πάντως είναι ότι αναφέρεσαι περισσότερο στην αυστηρά χορτοφαγική διατροφή μόνο με φρούτα, λαχανικά, καρπούς, την οποία ούτε εγώ ξέρω κατά πόσο είναι υγιεινή ή όχι.
    Έχω 2 θείες ωστόσο, 52 και 58 ετών, που ακολουθούν vegan διατροφή αποκλειστικά για λόγους υγείας, δεν εννοώ ότι είχαν κάτι απλά πιστεύουν ότι είναι ο πιο υγιεινός τρόπος. Μόνο αυτό το παράδειγμα έχω, τις βλέπω πολύ σπάνια και οπτικά έχω προσέξει ότι αφενός είναι πολύ κίτρινες στο πρόσωπο, απτην άλλη όμως τις ζηλεύω που είναι «τσίτα» με τόσο λείο δέρμα σε αυτή την ηλικία.

Για το λευκό αλεύρι και την άσπρη ζάχαρη όντως δεν είναι και οι καλύτερες επιλογές, αλλά ποιος σου είπε ότι οι χορτοφάγοι τα προτιμούν; Γενικά αποφεύγουν κάθε τι επεξεργασμένο, άρα και αυτά. Εγώ τα έτρωγα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη χορτοφαγία, το θέμα είναι ποια είναι η φιλοσοφία τους. Δεν έχω δεί καμία συνταγή τους με άσπρο αλεύρι ή ζάχαρη.

Θα διαβάσω τις σκέψεις σου αλλά δεν έχω κάτι άλλο να γράψω.
    Κλείνω εδώ, αλλά εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω χρόνια (λεσσινγκ ευχαριστώ που μου το θύμισες) είναι γιατί οι ίδιοι που με κράζουν όταν κάνω μπλιαχ για το αρνίσιο παϊδάκι, αηδιάζουν στην ιδέα μιας μπριζόλας σκύλου; Τι στο καλό διαφορά έχει ένα αρνάκι από ένα σκυλάκι; Είμαι πεπεισμένη πλεον ότι οι περισσότεροι τρώνε κρέας για τη γεύση του και μόνο και όχι για τις βιταμίνες του. Καλά κάνουν, αλλά όχι 2 μέτρα και 2 σταθμά, το «άλλο το γουρούνι άλλο η γάτα» δεν έχει καμία υπόσταση και κανένα επιχείρημα, όλα είναι ζώα τέλος. Ας παραδεχτούν ότι είναι το ίδιο επιτέλους, συγγνώμη αλλά με εκνευρίζει αφόρητα αυτή η επιλεκτική ζωοφιλία. Και ζωόφιλοι και κρεατοφάγοι, απο μόνο του είναι οξύμωρο και θα συμπηρώσω γελοίο για όποιον το ισχυρίζεται.

(Redish μου αν πραγματικά θέλεις να γίνεις χορτοφάγος για λόγους υγείας, θα πρότεινα να κάνεις τον κόπο και να πας έστω μια φορα σε έναν τέτοιο διαιτολόγο που και θα σου τα εξηγήσει και θα σου δώσει διατροφή. Δοκιμάζεις, κάνεις εξετάσεις και κρίνεις. Μόνο έτσι μπορείς με τα «αν» δεν θα καταλήξεις ποτέ, φιλιά)

Senior Member
    Code:
    Τα ζωα δεν ειναι ''κατωτερη τροφικη αλυσσιδα'' ειναι πλασματα που πονανε αγαπανε κ υποφερουν.
    οπως και τα φυτά και μάλιστα δεν έχουν καν τον τροπο να φυγουν από τον θηρευτή τους, όπως μπορούν τα ζώα. Δεν είναι άκαρδο να τα τρώμε εμείς ή τα ζώα επειδή δεν μπορούν να αμυνθούν; Με ποιά λογική κάνουμε διάκριση στο "α, τα φυτα ειναι μεν ζωη, αλλά μπορουμε να τα τρωμε αλλά τα ζωα όχι, επειδή έχουν την ικανοτητα να δειχνουν τον πονο" Και τα δύο είναι ζωή!

Code:
    Αν καποιος ''ανωτερος'',πολιτισμος εβλεπε εσενα τον ανθρωπο σαν ''τροφικη αλυσιδα'' τα πραγματα θα ηταν δυσαρεστα για σενα.Θα κατεληγες ψητη κ συ κ ολοι μας
    Φυσικά, μα αυτό γίνεται! Γινομαστε τροφή για τους μικροοργανισμούς! Είμαστε μερος του κύκλου! Επειδή δεν το καταλαβαίνουμε/νιώθουμε;

Code:
    Eπειτα αν τα ζωα ειναι κατωτερα στη τροφικη αλυσσιδα γιατι δεν τρωμε το σκυλο μας;Με τι κριτηρια εμεις το ''''
    ''ανωτερο'' ειδος, επιλεγουμε ποιος θα σφαγιασθει,θα τεμαχιστει κ θα φαγωθει;Και το κυριωτερο με ποιο δικαιωμα ;
    Με το δικαίωμα της επιλογής και του νου που έχω προαναφέρει. Όπως δεν τρώμε όλα τα φυτά, γιατί θα πάθουμε δηλητηρίαση, με την ιδια λογική δεν τρώμε και όλα τα ζώα. Γιατί κάνουμε διάκριση στα φυτά δηλαδή; (χρησιμοποιώ την ίδια λογική με τη δική σου, όχι ότι εμενα προσωπικά με πειραζει να μην φαω κάτι από το ένα είδος ή το άλλο)
    Επίσης, όπως ξέρεις, κάποιοι άνθρωποι τρώνε και σκύλους, και γάτες, και άλογα. Ο λόγος που η ευρύτερη κοινωνια δεν το κάνει, είναι επειδή ο άνθρωπος όταν άρχισε να οργανωνεται σε κοινωνιες, επελεξε ποιά ζώα είναι καταλληλα για κατοικιδια και ποιά για κτηνοτροφία. Φανταζομαι σε μια πρώτη φάση, είχε δοκιμασει από όλα
    Στο σχολειο αν θυμαμαι καλα, ειχαμε μαθει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να φάει άλλο παμφάγο. Μπορεί σαρκοφαγο ή χορτοφάγο. Κρατώ όμως μια επιφύλαξη, δεν ξέρω αν αυτό όντως ισχύει...

Ασημένια
    Code:
    "Στην ούσια όμως κάνει ο,τι κάνουν και αυτά, τρώει άλλους οργανισμούς, αυτό ήθελα να τονίσω, άρα στο συγκεκριμένο σημείο τίποτα δεν μας κάνει να ξεχωρίζουμε ούτε δείχνει την ανωτερότητα μας."
    Μα στο θέμα της διατροφής πες μου ποιά είναι η λύση για να δείξουμε την ανωτεροτητα. Με το να μην τρωμε τίποτα;
    Αν τρώμε μονο τα φυτά, δειχνουμε ότι τρώμε το πιο αδυναμο από όλα! αυτό που δεν μπορεί καν να βγαλει ποδια να τρεξει! άρα αυτό δεν μας κάνει πιο πολιτισμένους και με μεγαλύτερο σεβασμο στη φύση, ισα ισα το αντιθετο!
    Αν τρώμε μόνο ζώα, λέμε ότι πονάμε τα ζώα, δεν τα σεβόμαστε.
    ʼρα δεν υπάρχει επιλογή. Αν δεν τρώμε ούτε ζώα ούτε φυτά, αφού και τα δύο είναι πιο κάτω στην τροφική αλυσίδα τι να τρώμε;
    Αν δεχεσαι ότι ο ανθρωπος ειναι ανώτερος στην τροφική αλυσίδα, τότε σημαίνει ότι και τα ζώα ειναι ανώτερα των φυτών. Με ποιά λογική λοιπόν επιλέγω να φάω μόνο τον πιο αδύναμο από ολους; το φυτό; Με αυτόν τον τρόπο δείχνω την ανωτερότητά μου; με το να τρώω τον πιο αδύναμο;
    Αν πάλι δεν δέχεσαι ότι είναι ανώτερος, τότε δεν έχει καμια σημασια αν τρώμε τα φυτά ή τα ζώα. και τα δύο είναι το ίδιο.

Θα κάνω μια παρένθεση πριν προχωρήσω με τα επιχειρήματα.
    Γιατί μπορεί να παραθέτω αντεπιχειρήματα, αλλά η κατάληξή μου είναι ίδια με την δική σου, δεν διαφωνούμε σε αυτό: ο καθένας επιλέγει με βάση τα δικά του κριτήρια!
    Και το δεύτερο που πρεσβεύω:
    ο καθένας είναι διαφορετικός! Δεν μπορούμε να γενικεύουμε.
    Θα θέσω ένα παράδειγμα: υπάρχουν πάρα πολλοί αθλητές που είναι χορτοφάγοι και είναι άριστοι στις επιδόσεις τους. ʼρα, αν κάποιος θέλει, μπορεί όχι μόνο να είναι υγιής, αλλά και πολύ αποδοτικός (σωματικά και πνευματικά). Και μάλιστα πιο ικανός από παμφάγους.
    Από την άλλη όμως, δεν μπορώ να πω "οι χορτοφαγοι ειναι πιο ικανοι στα αθληματα" διοτι τοτε θα επρεπε όλοι ή η πλειοψηφία των ολυμπιονικών να ήταν χορτοφάγοι. Αυτό όμως δεν συμβαίνει.
    Αρα προσωπικό μου συμπερασμα είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και ελευθερος να επιλεξει ό,τι επιθυμεί. Δεν τον κάνει αυτό "λιγότερο" από τον άλλο. Είτε κάποιος είναι χορτοφάγος είτε παμφάγος. Ολοι έχουμε μια θέση στον ήλιο, και ο χορτοφάγος είτε το κάνει με βάση την ηθική είτε με βάση την υγεία, δεν είναι πιο "μαγκας" από έναν που τρώει συνειδητά κρέας για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Οτε και αν γίνω χορτοφάγος δεν θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου καλύτερο από τους υπόλοιπους ή πιο υγιή. Πιο υγιής του εαυτού μου, ναι. Αλλά όχι ότι με κάνει αυτό ανώτερο.
    Να ξεκαθαρίσω: δεν υποννοώ ότι αυτό γίνεται απο εσένα Ασημένια! (που οπως λες δεν εισαι πια χορτοφαγος έτσι κι αλλιως) Αλλά δεν μου αρέσει όταν γίνεται προπαγάνδα. Για μένα, το τέλειο παράδειγμα είναι οι χορτοφάγες μητέρες, που τρέφουν τα παιδιά τους με βάση τις οδηγίες του γιατρού και από εκεί και πέρα τους δίνουν οδηγίες και καθοδήγηση, αλλά η τελική απόφαση είναι του κάθε ατόμου.
    Κι εμένα οι γονείς μου με πίεζαν να κάνω νηστεία μέχρι τα 18 μου και βάλε, χωρίς γάλα, χωρίς αυγό, τίποτα. Αυστηρή νηστεία, μονο λαδακι επιτρεποταν. Αλλά στην τελική, η απόφαση είναι δικιά μου πλέον, και το σέβονται (και ας μην το αποδεχονται).
    Ορίστε άλλος ένας λόγος χορτοφαγίας: η πιστη/θρησκεία.
    Αρα τα κίνητρα μπορεί να είναι διάφορα. Δεν έχουν και τοσο σημασια στην τελικη.
    Στο τέλος όμως σημασια εχει ο καθενας να σέβεται τον άλλο και πρώτα από όλα τον εαυτό του(για εμενα σεβασμος εαυτου μου στην παρουσα φαση ειναι να ειμαι υγιής). Ετσι ό,τι αποφαση και να πάρει, θα είναι εντάξει με την συνείδησή του.

και επιστρέφω στα επιχειρηματα:
    -περι ενστικτου: γι'αυτο ειπα οτι το γιουβετσι το λεω στην πλακα. Γιατι αν εστιασουμε στο ενστικτο, υπαρχουν άνθρωποι και ανθρωποι. Δυστυχως δεν μπορω να πω με το χερι στην καρδια οτι ολα τα παιδακια θα επαιζαν με το ζωο. Εχω δει φρικαλεότητες, βασισμένες στο ενστικτο...

-για το αλευρι κλπ, θα παω πισω να απαντήσω στην lessing σχετικά με το τι κριτήρια χρησιμοποιούμε για το τι θα φάμε, αλλά όπως βλέπω απαντάω ταυτοχρονα και στα υπογραμμισμενα.
    βλέπετε, ότι και στα φυτά πρέπει να γίνει διάκριση, όπως -κατα τη γνωμη μου- σε όλα. Η χορτοφαγία δεν ειναι πανάκια. Με το ίδιο κριτήριο που επιλέγω τι χορτοφαγική τροφή θα φάω με την ιδια λογική επιλεγω και το τι ζώο θα φάω. Κάθε τροφή, κάθε υποκατηγορία, μου προσφέρει ή δεν μου προσφέρει καποια πράγματα. πχ το κρέας κοτοπουλο δεν ειναι ιδιο με το χοιρινο ή ιδιο με της γάτας. Δεν προσφέρει τα ίδια πράγματα, όχι ότι δεν τρώγεται. Όπως άλλο το ψάρι και άλλο το κρέας.
    Το ιδιο και με τα φυτά. Το σιταρι και τα προϊοντα του δεν ειναι ιδιο με το μπροκολο, δεν ειναι ιδιο με την σπιρουλινα, δεν ειναι ιδιο με το τσοφλι ενος καρπου, δεν ειναι ιδιο με ενα δηλητηριώδες φυτό ή το ξύλο ενός δέντρου.

Τα κριτήρια λοιπόν ο καθένας είναι "ζωόφιλος" ή "χορτοφάγος" (με ποια κριτήρια τρώνε καποιοι μονο ψαρι ή θαλασσινα και οχι κρεας; γιατι ειναι επιλεκτικοι ζωοφιλοι ;;;και τα δυο πονανε!) δεν έχει να κάνει με θέμα ηθικής στις συγκεκριμένες τροφές, αλλά επιστημονικά κριτήρια.

Senior Member
    Και πάω λίγο στους προβληματισμούς μου.
    Είναι πολλοί, οπότε θα προσπαθήσω να εστιάσω σε ένα θέμα κάθε φορά.

Ωμοφαγία λοιπόν και συγκεκριμενες τροφές, ας ξεκινήσω από αυτό.

Δεν είμαι ωμοφάγος (έχω διαβασει ελαχιστα για το θέμα) αλλά έχω προσέξει τους τελευταίους μήνες προσπαθώ να τρώω τις τροφές μου όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή. Κι αυτό, διότι ο χρόνος και ο χώρος που έχω για μαγειρική, είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Έτσι καταφεύγω σε λύσεις γρήγορες, όπως ωμά λαχανικά, ξηροί καρποί, φρούτα κλπ.

Θα ήθελα να ακούσω απόψεις από αυτούς που όχι μόνο ειναι υποστηρικτές της ωμοφαφίας, αλλά έχουν δει θετικά στην υγεια τους και ποιά είναι αυτά.
    Όπως θα ήθελα να ακουσω και την άλλη πλευρά. Ποιά αρνητικά ισως μπορεί να έχει.
    Ξερω για παραδειγμα, ότι είναι δύσκολο ή αδύνατο κάποια φαγητά να τρώγονται ωμά. Πχ μπαμπού, τα οποία λατρεύω στα φαγητά μου, αλλά πρέπει να τα μαγειρεύω καλά. Ή έχω προσπαθήσει (μου το ειχαν πει οτι γινεται και τους κοιτουσα σαν χανος πρώτη φορα) να φάω ωμά κολοκυθάκια και μπρόκολο (που επισης λατρευω, όπως και το κουνουπίδι)
    Είναι όμως υγιές να τα τρώμε έτσι; δεν δημιουργούν προβλήματα στο έντερο;
    Από την άλλη, όταν τα μαγειρεύουμε χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και πολλές φορές ένα μεγάλο ποσοστό τους! που σημαίνει ότι (επειδή με νοιαζει οχι μονο η γεύση, αλλά και το τι παιρνω) πρεπει να φαω μεγαλη ποσοτητα για να πάρω την συνιστωμενη ημερησια δόση κάποιων συστατικών.

Ποιά είναι η άποψή σας;

Επίσης, να πω, οτι επειδή εδώ τα περισσότερα λαχανικά έχουν γευση πλαστικού, τρώω συγκεκριμένα τρόφιμα. Και αναρωτιέμαι αν αυτό ανήκει στην κατηγορια της μονοφαγιας ή όχι.
    Να γινω πιο συγκεκριμένη. Καθε βδομαδα τρωω μονο τα συγκεκριμενα λαχανικα (ειτε απο τον Τουρκο της γειτονιας που εχει πιο κοντα στις ελληνικες γευσεις είτε κατεψυγμενα)
    τοματες, πιπεριες, κολοκυθακια(οχι τοσο συχνα), μελιτζανες
    λαχανο(το τρωω ωμο σαν σαντουιτς, βαζω μεσα τυρι),αγγουρι, μανιταρια φρέσκα, μπρόκολο και κουνουπιδι κατεψυγμενα.
    Εχετε να μου προτεινετε άλλα λαχανικά που είναι πολύ ωφελιμα στην υγεία; και τρόπους να τα φαω ωμά στο γραφειο σε στυλ σαλατας;
    φρούτα δυστυχώς τρώω ελάχιστα μονο ακτινιδια και αν βρω κατεψυγμενα φρουτα του δασους, blueberries κλπ τα οποία τα βάζω στο γιαούρτι με λιγη κανελιτσα κι εχω γλυκο στο γραφειο...

Από την άλλη, δεν τρώω πατάτες. Έχω να φάω πάνω από 6μηνο.

Υιοθέτησα μια διατροφή(αφου περασα απο διαφορες δοκιμαστικές φασεις) όπου έχω σχεδόν αποκλείσει τροφιμα με βάση τον γλυκαιμικό τους δείκτη. Η πατάτα είναι ένα από αυτά.
    Μετά την Ατκινς, δεν μου κάνει επιθυμία για τίποτα όπως ψωμί, πατάτες, μακαρόνια κλπ. Το μόνο που τρώω από παράγωγο σιτηρών είναι ο τραχανάς (μιαμ μιαμ) και το σιμιγδάλι αν θα φτιάξω κρεμα γλυκο.
    Χθες ανακάλυψα και την κινοα, ειδα οτι δεν εχει γλουτενη και ειμαι κατενθουσιασμενη! Ξερετε αν μπορω να την φαω σαν τραχανα ή αν μπορώ να την κανω σαλάτα(εχω δει κατι εικονες στο ιντερνετ). Και αν γινεται σαλάτα, εσείς με τι λαχανικά προτεινετε;

Γενικώς το πρόβλημά μου είναι ότι θεωρώ είμαι πολύ δύσκολη στο φαγητό. Δεν τρώω πολλά.
    πχ απο ξηρους καρπους τρωω μονο αμυγδαλα
    απο μακαρονια κλπ τιποτα εκτος τραχανα οταν μου στελνει η μανουλιτσα
    απο φρουτα μονο ακτινιδιο και φρουτα του δασους που ειπα παραπανω
    Το κρεας-κρεας(οχι αυγο) θα το βαλω στα λαχανικα μου οταν αισθανομαι πεσμενη σωματικα και πνευματικα. Αλλα κι εκει ειμαι δυσκολη, προτιμώ να αγορασω πχ νωπο κοτοπουλο και οχι κιμα πακεταρισμενο. Ή αποφευγω το κοκκινο κρεας γιατι οταν το βλεπω στο σουπερμαρκετ με αηδιαζει μερικες φορες. Δεν ξερω γιατι, το εχω παθει τους τελευταιους μηνες. Αλλα πιεζω τον εαυτο μου να εχει παντα λιγο στην καταψυξη (αλλα παντα συγκεκριμενο, πχ ψαρονεφρι ή κοτοπουλο) ή πριν την περιοδο παιρνω συκωτι κοτοπουλου. Σπάνια θα φάω άλλο κρέας.
    Από ψάρι δυστυχώς μόνο pangasius και τόνο. Αντε και καμια φορα θαλασσινα, αλλα μια φορα το τριμηνο και αν.ειναι πολύ ακριβά εδώ, και κατεψυγμένα. Δεν υπάρχει φρέσκο ψάρι.

Ακουγομαι πολύ δυσκολη στους φιλους μου, και αυτο μου δημιουργει τυψεις, οτι ισως δεν τρεφομαι επαρκως σωστα.
    Από την αλλη, στην προσπαθεια μου να χασω τα κιλα, ισως εχω γινει πολυ control freak και αυτο εχει επηρεάσει τις επιλογές μου.
    Ειναι τόσο κακό τελικά να τρώω μόνο αυτά;
    Είναι κακό που δεν τρώω πολλά φρούτα;
    Θα ήθελα τις απόψεις σας, γιατί πολλές φορές νομίζουμε ότι κάνουμε το σωστό, μέχρι κάποιος να μας πει πώς βλέπει τα πράγματα απ'έξω

(έχω κι άλλες αποριες, αλλα πολλά ειπα σημερα)

Senior Member
    Originally posted by lessing
    Kαι αν βαριεστε τις διαλεξεις κ προτιματε εικονες,δειτε αυτο;
    http://www.youtube.com/watch?v=MMtlM...eature=related
    Δες λοιπον αυτο το video κ πες μου την γνωμη σου.

Page 2 of 6 FirstFirst 1234 ... LastLast