Results 46 to 60 of 80
Thread: Χορτοφαγια-Κρεατοφαγια
-
03-04-2012, 12:48 #46
Redish προς θεού δεν χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη!
Αυτά τα έγραψα περισσότερο στα πλαίσια της αυτοκριτικής μου.
Δεν αντέχω να με αμφισβητούν και παράλληλα δεν έχω την υπομονή να εξηγώ τον τρόπο σκέψης μου, το θεωρώ αυτονόητο.
Σε καμία περίπτωση δεν τον θεωρώ τον σωστότερο όλων αλλά απαιτώ να γίνεται σεβαστός όπως και εγώ δεν είμαι ούτε φανατισμένη ούτε απόλυτη.
Είναι μεγάλο ελάττωμα δυστυχώς (δεν έχω εξακριβώσει ακόμα αν έχει να κάνει με τον εγωισμό που με χαρακτηρίζει ή εναπόκειται σε άλλο νέο ελάττωμα λολ) γιατί εκτός των άλλων με κάνει να φαίνομαι αδύναμη σε άτομα που δεν με γνωρίζουν. Πάντως χαίρομαι ειλικρινά αν κατάλαβες έστω και λίγο τον τρόπο σκέψης μου και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Επίσης στο συγκεκριμένο θέμα με ξενίζει ο όρος επιχειρήματα από μέρους μου, καταλαβαίνεις φαντάζομαι τι εννοώ. Ήταν απλά προσωπικές απόψεις και γιαυτο θεώρησα τελικά άσκοπη τη συμμετοχή μου στο διάλογο.
Και ένα άσχετο-σχετικό : Ολα μα όλα τα άτομα που συναναστρέφομαι τρώνε κανονικά κρέας αλλά ποτέ δεν παρεμβαίνω. ΟΚ με πιάνει ένας κόμπος στο λαιμό όταν τρώμε μαζί αλλά προσπαθώ να το κρύβω. Χθες λοιπόν, ενώ έμπαινα σπίτι άκουσα τη γιαγια μου να λέει στη μαμά μου "Φέτος λέω να μην σουβλίσουμε αρνί, να μην στεναχωριέται και το κορίσι...", και όταν μπηκα μέσα άλλαξαν κουβέντα.(Πόσο γλυκούλα θέε μου) Και ενώ καταχάρηκα, είναι ολοφάνερο φαντάζομαι γιατί, πήγα πριν λίγο και της λέω "Γιαγιά, θα σουβλίσουμε κανονικά φέτος ε; Αυτή τη φορά θα δοκιμάσω και εγώ, μου είπαν ότι χάνω τόσα χρόνια που δεν τρώω". ΟΚ είπα ψέματα αλλά αυτό το χαμόγελο της...μέχρι που συγκινήθηκε κιόλας. Μετά βέβαια δεν έχασε λεπτό και πήρε τηλ τον χασάπη,λολ.
Αυτή είναι και ο λόγος που τρώω κοτόπουλο και γαλοπούλα βασικά,της το έχω υποσχεθεί γιατί στεναχωριόταν πάρα πολύ όταν δεν έτρωγα καθόλου. Μάλιστα μου τα αγοράζει η ίδια και μου τα δίνει πάντα με το ίδιο βλέμμα, και αυτο το συναισθημα υπερισχύει αυτού της λύπης για το κοτοπουλάκι. Στη μαμά μου μπορεί να έλεγα ψέματα ότι θα τα φάω αλλά σε εκείνη δεν μπορώ.
(Να Redish γιατί δεν είχα αντεπιχείρημα στο οτι είναι υποκριτικό να τρώμε φέτες γαλοπούλας ενώ δεν τρώμε αρνάκι. Τι να έλεγα; Οτι είμαι η ντροπή των χορτοφάγων γιατί λυγίζω στο βλέμμα της γιαγιάς μου;λολ)
Να έχεις μια υπέροχη μέρα:starhit:
- 03-04-2012, 16:12 #47
Λοιπόν Redish μου,
ας τα πάρω με τη σειρά..
οι χορτοφάγοι (συνήθως) ενδιαφέρονται και για την υγεία τους, οπότε θα ήταν ανόητο να τρώνε επεξεργασμένες τροφές.. (εδώ αποφεύγουν το άσπρο αλεύρι) προσπαθούν όσο μπορούν περισσότερο οι τροφές τους να είναι βιολογικής καλλιέργειας και φυσικές και εποχιακές(!).(Για αυτό δεν συμφωνώ που μιλάς για οικονομικότερη διατροφή.. έχω μια εντύπωση ότι από οικονομικής πλευράς, ίσως και να μην συμφέρει!)
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρέφονται με προϊόντα που παράγονται εως 500 km από την περιοχή που ζουν και είναι αυτονόητο, να είναι της εποχής τους.
Βέβαια καλό θα ήταν (όπως αναφέρεις και εσύ πιο κάτω και όπως νομίζω έχει ξαναειπωθεί κάπου μέσα στο φόρουμ) να πούμε ότι μια χορτοφαγική διατροφή είναι πάαααρα πολύ καλή υπό προϋποθέσεις και συνθήκες. Μας αρέσει ή όχι είμαστε κάτοικοι πόλεων με μολυσμένη ατμόσφαιρα, με νερό γεμάτο φάρμακα και με αεροπλάνα να μας ψεκάζουν και εγώ δεν ξέρω τι και με λαχανικά και φρούτα από θερμοκήπια (αυτό δεν είναι φυσική τροφή)?. Και σε τέτοιο περιβάλλον μην περιμένεις ότι θα δεις θαύματα(σε σχέση με αυτά που ακούς πάντα) Οι περισσότεροι χορτοφάγοι που λένε και έχουν γράψει βιβλία δεν είμαι σίγουρη αν ζουν καν σε πόλεις(διεθνώς μιλάω). ?αυτά τα λέω καθαρά πληροφοριακά βέβαια. Ο καθένας έχει κρίση και το δικαίωμα τη ζωή του να την κάνει ότι θέλει.
Όταν αναφέρθηκα σε τροφές που γίνονται της μόδας είναι οι λεγόμενες Σούπερ Τροφές το είδα και σε διαφήμιση στη τηλεόραση.. Μέχρι πέρσι τους ρωτούσες και σε κοίταζαν λες και ζήταγες φυτό από τον ʼρη.. (τέλοσπαντων.. αυτά είναι δικές μου παραξενιές?) Λοιπόν (δυστυχώς είχα φυλλάδιο που είχε πάρα πολλά μέσα αλλά το έχω δώσει. Όταν μου το επιστρέψουν θα σου συμπληρώσω και από αυτό.)
Ωστόσο δεν είναι και λίγα (όλα τα υπόλοιπα).. οπότε θα τα γράψω όσο πιο επιγραμματικά μπορώ και ότι σε ενδιαφέρει μπορείς να μου ζητήσεις επιπλέον πληροφορίες.
(μια σημείωση. Πολλές από τις τροφές έχουν περίεργη γεύση.. επειδή δεν τις έχουμε μάθει εμείς είναι πολύ δύσκολο να τις φας. Κάποιες βγαίνουν σε ταμπλέτες-δλδ πολύ συμπιεσμένη σκόνη, δεν είναι επεξεργασμένες.)
Λοιπόν τα super foods ή Υπερτροφές(ενδεικτικά σου γράφω μερικές) . Είναι τροφές που περιέχουν 100-200 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας ανάλογα με άλλες.
Αcai(Ασάι): μούρο με σκούρο μωβ χρώμα που συλλέγεται από φοινικόδεντρα στον Αμαζόνιο. Προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση και τις ελεύθερες ρίζες. Έχει μεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες(ανθοκυανίνες), μονοακόρεστα λιπαρά (ωμέγα 3,6,9), φυτοστερόλες, φυτικές ίνες, συμπλέγματα αμινοξέων και μετάλλων. Συμβάλει στην υγεία του καρδιακού και πεπτικού συστήματος και στην υγεία των μυών.
Coji Berry(Γκότζι): προέρχεται από την Ασία, μοιάζει με μούρο. Περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερη Β-καροτίνη από τα καρότα, και περισσότερο σίδηρο από τα κόκκινο κρέας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην όραση, προστατεύει το συκώτι, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνουν την γονιμότητα, ενυδατώνουν τα νεφρά και είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
(Δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά λένε ότι έχουν συμπαθητική γεύση)
Ιπποφαές: (λένε ?φήμες! ότι παραγόταν και στην αρχαία ελλάδα και το έτρωγαν και οι στρατιώτες του Μ.Αλέξανδρου.) πάντως από το όνομα? ελληνικό φαίνεται και μάλιστα το κλίμα μας το ευνοεί(αυτό το ξέρω από γνωστό μου που καλλιεργεί).Καρπός θάμνου (σαν κουκούτσι από λεμόνι σε μέγεθος). Περιέχει βιταμίνη C 15φορές περισσότερη από το πορτοκάλι, μεγάλο μέρος καροτενοειδών και βιταμίνη Ε, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, φλαβονοειδή, λιπαρά οξέα, ζεαξανθίνη κτλ. Έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή, ηπατο-προστατευτικη και ανοσο-ρυθμιστικη δράση. Ρυθμίζει το μεταβολισμό, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, δρα προληπτικά σε οφθαλμικές παθήσεις, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τους πόνους της περιόδου, αποτοξινώνει τον οργανισμό και συμβάλει στην οξυγόνωση και στην ανανέωση των κυττάρων.
(το ιπποφαές το χρησιμοποιώ και εγώ σαν ρόφημα. Μια φίλη μου μασάει τους καρπούς. Έχει έντονη γεύση, αλλά αναγούλα δεν σε πιάνει, τρώγεται.)
Σπιρουλίνα: πράσινο-μπλε μικρό φύκι. Παράγεται πλέον και στην ελλάδα και είναι πολύ καλής ποιότητας μάλιστα. Περιέχει 50-70% πρωτεΐνη και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας ανάλογη με αυτή του κρέατος και της σόγιας, 28 φόρες περισσότερο σίδηρο από το μοσχαρίσιο κρέας,25 φορές β-καροτένιο από το καρότο και περισσότερη βιταμίνη β από το σιτάλευρο. Ενισχύει το πεπτικό, το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτοξινώνει, βοηθάει στην υγεία του δέρματος και μειώνει την όρεξη (η ξαδέλφη μου λέει πως όταν το είχε πάρει για καναμήνα δεν είδε καμιά διαφορά στην όρεξη.)
(εγώ παίρνω δυο χρόνια-με διαλλείματα- από όρεξη.. ποτέ δεν είχα πρόβλημα, οπότε δεν μπορώ να σου πω.. εγώ τρώω βαρεμάρα και συναισθηματικά. Είναι σε μορφή σκόνης, είτε τη διαλύεις στο νερό, είτε σε χάπι-συμπιεσμένη η σκόνη. Για μένα δεν μπορεί άνθρωπος να το πιεί σε νερό-το έπινε μια φίλη μου γιατί την ανάγκαζε η μάνα της, εγώ το βρίσκω αδύνατο. Μόνο σε χάπι και μάλιστα τον πρώτο καιρό θα σου κακοφαίνεται πολύ η μυρωδιά του. Εγώ πλέον το έχω συνηθίσει.)
Να πω εδώ, επειδή αναφέρεται στο σίδηρο. Εγώ πριν γίνω χορτοφάγος, είχα πεσμένο αιματοκρίτη και λίγο πρόβλημα με τον σίδηρο μου, δεν προσέχω την διατροφή μου (θα μπορούσα να έχω τέλεια υγεία) ωστόσο μετά από ένα χρόνο που ξανά έκανα εξετάσεις και είχα κόψει το κρέας, έπαιρνα σπιρουλίνες, ο αιματοκρίτης μου ανέβηκε στη μέση του ορίου τιμών και το σιδηρό μου έφτιαξε επίσης.(και κάπως έτσι και εγώ απέδειξα στη μάνα μου ότι δεν τα ξέρει όλα και με άφησε στην ησυχία μου με το θέμα του κρέατος)
Επίσης επειδή είδα που αναφέρεις ότι είχες πρόβλημα Β12, η σπιρουλίνα ?τα 3 χαπάκια που είναι η ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά, περιέχει Β12 0,6mcg (δεν ξέρω βέβαια αν είναι αρκετό.. δεν είμαι ιατρός. Αλλά στο λέω, αν σε ενδιαφέρει να το ψάξεις)
Σπόροι Chia: Οι σπόροι απορροφούν μέχρι και 9φορές τον όγκο τους σε νερό, δημιουργώντας έτσι έναν ζελέ που βοηθά το σώμα να παραμένει ενυδατωμένο και δίνει αίσθηση κορεσμού. Περιέχει 8 φορές περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα από το σολωμό, 5 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα αλλά και βόριο(που ενισχύει την μεταφορά του ασβεστίου στα οστά), 9 φορές περισσότερο φώσφορο από το πλήρες γάλα. Οι σπόροι είναι σχεδόν άγευστοι, και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε φαγητό. Να συνοδεύονται με πολύ νερό.
(δεν τους έχω δοκιμάσει, έχω πολλά βιβλία και λίστες αλλά δεν τα είχα κοιτάξει όλα, όμως μου κίνησε την περιέργεια.. οπότε θα το πάρω αν σε ενδιαφέρει μπορώ έπειτα να σου πω εντυπώσεις.)
Αυτές είναι μερικές από τις υπερτροφές, οι οποίες φυσικά λειτουργούν σαν συμπλήρωμα διατροφής. Δεν περιμένει κανείς να χορτάσει ούτε με μικροσκοπικούς καρπούς, ούτε με σκόνες.
Υπάρχουν και άλλες, σου έγραψα επιλεκτικά μερικές?
(θα συνεχίσω με τρόφιμα?)
03-04-2012, 16:35 #48
Τώρα θα σου παραθέσω μερικά τρόφιμα χωρισμένα κατά τις θρεπτικές τους αξίες.
(οι πληροφορίες είναι από διαιτολόγο-διατροφολόγο, δεν ξέρω αν επιτρέπεται από το φόρουμ να γράψω το όνομα και την ιστοσελίδα του.(έχει πολλά άρθρα ενδιαφέρον μέσα) ?αν ναι, και την θες ζητησέ την μου.)
Πρωτεΐνη
Οι χορτοφάγοι εύκολα καλύπτουν τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες τρώγοντας μια ποικιλία τροφίμων, αρκεί να καταναλώνουν αρκετές θερμίδες για να
διατηρήσουν το βάρος τους. =εν είναι απαραίτητο να επιλέγουν δύσκολους συνδυασμούς τροφίμων στο ίδιο γεύμα. Ένα μείγμα πρωτεϊνούχων τροφών
κατά τη διάρκεια της ημέρας παρέχει αρκετά απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό. Τα δημητριακά στη χορτοφαγική διατροφή δεν παρέχουν επαρκή
ποσότητα από ένα απαραίτητο αμινοξύ που ονομάζεται λυσίνη και γι? αυτό καλό είναι να συνοδεύονται συχνά με όσπρια ή/και σόγια.
Πηγές πρωτεϊνών: όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα κ.α.), ξηροί καρποί, σπόροι, σόγια, γαλακτοκομικά κ.α. Πολλά κοινά τρόφιμα, όπως το ψωμί
ολικής άλεσης, τα λαχανικά, οι πατάτες, και το καλαμπόκι, συνεισφέρουν σημαντικά στη συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης.
Σίδηρος
Πηγές σιδήρου: αποξηραμένα φρούτα (ιδίως ροδάκινα), μανιτάρια, κάσιους, όσπρια (π.χ. φακές), σπανάκι, αγκινάρες, σέσκουλα, σησάμι, ταχίνι, σόγια,
πλιγούρι, μελάσα και εμπλουτισμένα σε σίδηρο τρόφιμα (όπως τα δημητριακά πρωινού, ειδικά μπισκότα βρώμης, και χορτοφαγικά υποκατάστατα
κρέατος) είναι όλα καλές πηγές σιδήρου. Για να αυξήσετε το ποσό του σιδήρου που απορροφάται σε ένα γεύμα, συνοδέψτε τα με ένα τρόφιμο που
περιέχει βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή ή οι χυμοί τους, οι ντομάτες, το μπρόκολο κ.α. Μη συνοδεύετε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο με άλλα τρόφιμα
που είναι πλούσια σε ασβέστιο, π.χ. γαλακτοκομικά ή ροφήματα όπως το τσάι, ο καφές και το κακάο, γιατί μειώνεται η απορρόφηση του σιδήρου.
Ασβέστιο και βιταμίνη D
Πηγές ασβεστίου: Καλές πηγές είναι το μπρόκολο, τα λάχανα, τα αμύγδαλα, το σησάμι (ταχίνι), τα φασόλια, το τυρί σόγιας (tofu) εμπλουτισμένο με
ασβέστιο, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, και οι
εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων.
Πηγές βιτ. D: Επαρκής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, εμπλουτισμένος χυμός
πορτοκαλιού και ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και μαργαρίνες. Εάν η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και η κατανάλωση
εμπλουτισμένων προϊόντων δεν επαρκούν, τότε είναι απαραίτητη η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D-2 από όσους ακολουθούν χορτοφαγική
διατροφή.
Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη B12 προέρχεται κυρίως από ζωικά τρόφιμα. Μια διατροφή που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά παρέχει συνήθως επαρκή
ποσότητα βιταμίνης B12. Εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως είναι ορισμένες μάρκες δημητριακών πρωινού, η μαγιά μπύρας, το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας ή
ρυζιού κ.α. είναι καλές μη ζωικές πηγές. Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για να ανακαλύψετε και άλλα προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη
Β12. Για να είναι εξασφαλισμένη η πρόσληψη βιταμίνης Β12 εφόσον δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ή εμπλουτισμένα τρόφιμα
τακτικά, θα πρέπει να πάρετε ένα μη ζωικής προέλευσης συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Οι περισσότερες χορτοφαγικές διατροφές δεν παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό επαρκείς ποσότητες ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία
βρίσκουμε κυρίως σε ψάρια. Το εικοσαπεντανοϊκό (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό (DHA) οξύ είναι οι κυριότεροι αντιπρόσωποι αυτής της ομάδας λιπών με
σοβαρές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή λειτουργία και στη οφθαλμική και διανοητική ανάπτυξη. Για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή του DHA και EPA στο
ανθρώπινο σώμα πρέπει κανείς να συμπεριλάβει καλές πηγές α-λινολενικού οξέος (ALA), το οποίο αποτελεί πρόδρομη ένωση από την οποία βιοσυνθέτει ο
ανθρώπινος οργανισμός τα EPA και DHA, στη διατροφή του. Α-λινολενικό οξύ περιέχεται στον λιναρόσπορο και το έλαιό του, στο τυρί σόγιας (tofu), στη
σόγια, και στα καρύδια ανάμεσα στ? άλλα. Μπορείτε επίσης να προσλάβετε απευθείας το DHA από τρόφιμα εμπλουτισμένα με DHA που έχει παραχθεί από
μικροφύκη (όπως σε ορισμένες μάρκες γάλακτος σόγιας και μπάρες δημητριακών) καθώς και από συμπληρώματα DHA και πάλι από μικροφύκη.
Συμβουλές για το σχεδιασμό χορτοφαγικών γευμάτων
1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων.
2. Ο αριθμός μερίδων (servings) για κάθε ομάδα τροφίμων έχει υπολογιστεί για μία ελάχιστη θερμιδική πρόσληψη και γι? αυτό πρέπει να
προσαρμόζεται στις θερμιδικές ανάγκες καθενός χωριστά.
3. Κάθε μερίδα (serving) τροφίμου από την ομάδα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο παρέχει περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας
πρόσληψης σε ασβέστιο για τους ενήλικες. Καταναλώστε 8 ή περισσότερες μερίδες από αυτά τα τρόφιμα καθημερινά. Τα τρόφιμα αυτή της ομάδας
ανήκουν συγχρόνως και σε κάποια άλλη ομάδα, π.χ. . φλ. (125ml) εμπλουτισμένου σε ασβέστιο χυμός φρούτων ανήκει τόσο στην ομάδα των
τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο όσο και στην ομάδα των φρούτων.
4. Καταναλώστε καθημερινά 2 μερίδες τροφίμων με καλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα. Μία τέτοια μερίδα αντιστοιχεί σε . φλ. (60ml) καρύδια ή
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένος λιναρόσπορος ή 3 κγ (κουταλάκι του γλυκού) σογιέλαιο ή 1 κγ λινέλαιο. Προτιμήστε στο μαγείρεμα ελαιόλαδο και
σογιέλαιο.
5. Αντικαταστήστε συχνά τρόφιμα της ομάδας των λιπαρών (fats) με ξηρούς καρπούς και σπόρους.
6. Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D τόσο μέσω της επαρκούς έκθεσης σας στην ηλιακή ακτινοβολία (πάντοτε με τα κατάλληλα μέτρα
προστασίας) όσο και μέσω εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων. Μερικές μάρκες αγελαδινού γάλατος, γάλατος σόγιας και δημητριακών
πρωινού είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D.
7. Συμπεριλάβετε τουλάχιστον 3 καλές πηγές βιταμίνης Β12 στην καθημερινή σας διατροφή. Τέτοιες είναι 1 κουταλιά της σούπας μαγιά μπύρας ή 1 φλ.
(240ml) εμπλουτισμένο γάλα σόγιας ή . φλ. αγελαδινό γάλα ή . φλ. (185ml) γιαούρτι ή 1 μεγάλο αυγό ή 30 γρ. εμπλουτισμένα δημητριακά
πρωινού. Εάν δεν καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες από τα παραπάνω καθημερινά τότε να παίρνετε ένα συμπλήρωμα Β12 είτε καθημερινά 5-10μg
είτε μία φορά την εβδομάδα 2000μg.
8. Περιορίστε την κατανάλωση θερμίδων μέσω γλυκών και αλκοόλ. Επιλέξτε κυρίως τρόφιμα από τις βασικές ομάδες τροφίμων για χορτοφάγους.
03-04-2012, 16:42 #49
Καλησπερα και απο το Ζυμαρακι!
δεν εχω χρονο να διαβασω ολα τα ποστ, απλα εχω να πω πως ολα χρειαζονται στο πιατο μας
και καλο ειναι να τρωμε οσες περισσοτερες ακατεργαστες τροφες μπορουμε
και κρεας και ψαρακι να τρωμε και οσπρια, και απο ολα!
03-04-2012, 17:54 #50
Και μερικές πληροφορίες για συνδυασμούς. Δεν είμαι διατροφολόγος, δεν είναι δικές μου, και φυσικά απλά τις γράφω πληροφοριακά, καλό είναι όποιος τις λάβει υπόψη να ρωτήσει πρώτα κάποιον που να ξέρει?
Χωρίς σωστούς συνδυασμούς τροφών:
Είναι αδύνατη η πλήρη πέψη
Διαταράσσονται τα πεπτικά ένζυμα
Παρεμποδίζεται η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Έχουμε πιθανή εμφάνιση φουσκώματος, ή καούρας, ή δυσπεψίας, ή κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ή δυσκοιλιότητα ή κράμπες, ή κολίτιδα, ή τυμπανισμό κτλ
-Μην προσλαμβάνεται στο ίδιο γεύμα πρωτεΐνες και υδατάνθρακες
-Λαχανικά μπορούμε να συνδυάζουμε με πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες
- Τα φρούτα πρέπει να προσλαμβάνονται μόνα τους, τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν ή μετά από τα υπόλοιπα τρόφιμα.
(αυτό είναι από το βιβλίο της Μακίθ είσαι ότι τρως.. είναι τεράστιος οδηγός)
(το συγκεκριμένο περιέχει τροφές που ενισχύουν διάφορα μέρη του οργανισμού θα στα αναφέρω επιγραμματικά από κάτω)
-Για το πεπτικό σύστημα: αβοκάντο, αγκινάρες, βλαστάρια από κεχρί, γιάμ, γλυκοπατάτες, γογγύλια, καρότα, κολοκύθια, παστινάκες, ρύζι, τόφου (εγώ δεν μπορώ να το φάω.. είναι τυρί από σόγια),
Ροφήματα/βότανα: γλυκόριζα, μάραθος,, μέντα
-Σπλήνα: αστράγαλος, βρόμη, γλυκοπατάτες, κεχρί, λαχανικά με φαγώσιμα ριζώματα, πατζάρια, κανέλα, μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγέν, σκόρδο, σπόροι άνηθου, κτλ
-Νεφρά: γλυκό ρύζι, κινόα, κριθάρι, φασόλια(αντζούκ, μαύρα, κοινά, μάνγκ,), καρύδια, νεροκάστανα, σέλινο, παντζάρια, κρεμμύδια, μαϊντανός, μάραθος κτλ
-Συκώτι: αυγά, γογγύλια, κουνουπίδι, λαχανάκια βρυξελλών, λάχανο, μπρόκολο, ξηρή καρποί, ρίζες ρέβας, σπόροι(λιναρόσποροι, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι)
-Μείωση του στρες: σέλινο, ηλιόσποροι, αναποφλοίωτο ρύζι, αμύγδαλα, λάχανο, αγγούρι, σπαράγγια, αβοκάντο, σκόρδο
-Ακμή: εχινάτσεα, ταραξάκος, αγριολάπαθο,η ρίζα αρκτικού(κολλητσίδας), κόκκινο τριφύλλι.
Επίσης η συγκεκριμένη αναφέρει πως μεγάλη περιεκτικότητα σε Β12 έχουν: βλαστάρια από απόρους, ψάρια, τέμπει(ινδονησιακό φαγητό), σούπα μίσο, ροδοφύκη
Γενικά, αν θες να ψάξεις θα βρεις πάρα πολλές πληροφορίες στο ίντερνετ (και θα χαοθείς? χχαχα)
Είναι πολύ ενδεικτικά όλα αυτά. Αν θες κάτι συγκεκριμένο, που δεν το κάλυψα πες μου.
03-04-2012, 18:49 #51
Εξηγει τι εχουν αυτες οι τροφες και γιατι ευνοουν αυτα τα οργανα;
03-04-2012, 23:11 #52
Krystalenia καταπληκτικες πληροφοριες ευχαριστουμε παρα πολυ.
Ποσο καιρο εισαι χορτοφαγος κ τι αλλαγες ειδες απο τοτε που εκοψες το κρεας;Σε ρωταω γιατι εγω αποφασισα προσφατα να το κοψω.Παντως εισαι φοβερα ενημερωμενη συγχαρητηρια!
03-04-2012, 23:13 #53
Σας βαζω κ φωτογραφιες απο ενα σκυλακι που υιοθετησε ενα παπακι ορφανο.Ειναι πολυ συγκινητικο:
http://www.dailymail.co.uk/news/arti...led-vixen.html
03-04-2012, 23:16 #54
από το βιβλίο της ανέβασα τις λίστες που έχει. (εκεί δεν εξηγεί τι και πως.)
Υποθέτω βέβαια, πως αν καποιο τροφιμο το ψαξεις στο ιντερνετ και δεις τις θρεπτικες του αξιες θα καταλαβεις πως και γιατί.
Εγώ απο κεινο το βιβλίο έμαθα τη τσουκνιδα πχ. Στο βιβλίο της αναφέρει λίγα ευεργετικά που έχει, αλλα έπειτα ψάχνοντας στο ιντερνετ ανακάλυψα πιο πολλα γ' αυτο.
Το συγκεκριμένο βιβλίο (δεν ξέρω αν το έχεις δει ή ακουσει ποτε λέγετε "είσαι ότι τρως") στην ουσία περιέχει μια μεγάλη λίστα απο πάρα πολλές τροφές. (δεν έχει σχέση με χορτοφαγία, εκεινη προτείνει και κρεας και ψαρι ). και σου δείχνει πως μπορεις να τις συνδιασεις, σε τι οφελούν, πως να τις βάλεις στη καθημερινότητα σου.
Redish για τα υπόλοιπα δεν σε ξεχασα... απλα επειδη έφαγα λιγο χρονο με αυτα, οποτε ξαναβρώ θα συνεχίσω με τα υπολοιπα που μου ανέφερες.
Καλο σας βράδυ
03-04-2012, 23:30 #55
Kαλο βραδυ ευχαριστουμε.
Δειτε κ αυτο:http://www.peta.org/b/thepetafiles/a...m_medium=Promo
03-04-2012, 23:32 #56
Originally posted by lessing
Krystalenia καταπληκτικες πληροφοριες ευχαριστουμε παρα πολυ.
Ποσο καιρο εισαι χορτοφαγος κ τι αλλαγες ειδες απο τοτε που εκοψες το κρεας;Σε ρωταω γιατι εγω αποφασισα προσφατα να το κοψω.Παντως εισαι φοβερα ενημερωμενη συγχαρητηρια!
χμμμ κοίτα σου είχα πει, η χορτοφαγια απο μόνη της δεν είναι τιποτα (τουλαχιστον ετσι όπως τα αντιλαμβανομαι εγω τα πραγματα. μην παρεξηγηθω! δεν μειωνω κανεναν)
Η χορτοφαγια στη ζωη μου ήρθε σε συνδιασμο με πολλα πράγματα, και εγω μάλιστα δεν μπορω να πω οτι ειμαι και "καλη χορτοφαγος" τη ζαχαρη και το αλευρι στη ζωη μου δεν μπορω να τα ελαττώσω, όπως ουτε τις βουλιμικες τάσεις που με πιανουν κατα καιρους..
όποτε αν σου πω, αα αλλαξε τελειως η ζωη μου, θα είναι ψέμα, γιατι δεν οφείλεται μονο στο οτι έκοψα το κρεας.
Όσο για την ενημερωση... χαχαχ, δεν ειμαι καθολου! ο καθενας στη θεση μου θα τα ήξερε αυτά καθαρα απο την εμπειρια.. αλλωστε εδω μέσα αν ρωτήσεις, οι περισσότεροι με τοσες διαιτες που έχουν ασχοληθει ξέρουν πολυ περισσοτερα.
Αλλα αν αποφάσισες να κόψεις το κρεας, ψαξε βρες σοβαρες πληροφοριες,(κυκλοφορουν παρα πολλα βιβλιαρακια τυπου "οδηγοι") για το πως θα το αντικαταστησεις (δεν ειναι τοσο βουνο όσο φαινεται.. ψαχνεις, βρισκεις, και επιλεγεις τι σου ταιριαζει)
Και αν παλιότερα έτρωγες κρέας συχνα. Μην σοκάρεις τον οργανισμό σου. Κοψτο σταδιακα.
Δλδ σταματα το κοκκινο κρέας, μια φορα όμως την εβδομαδα θα τρως απο τα υπολοιπα, επειτα απο ένα μηνα 2φορε ανα μηνα μετα απο 2-3 μηνες 1φορα, μετα λιγο κοτοπουλο και μετα τελειως...
Εγω όταν έκοψα το κρεας, για ένα χρονο και έτρωγα ψαρι(λιγο αλλα έτρωγα) και μετα απο καιρο το έκοψα.
Θα προκαλεσεις προβλημα στις αποτομες αλλαγες... Ειναι σαν τις διαιτες.. οταν εχει μαθει μια συγκεκριμενη διατροφη ο οργανισμος αν ξαφνικα τον τιγκαρεις(πχ) θα δυσανασχετισει και οχι με θετικα αποτελεσματα.
Και εξετασεις!!!! ειδικα τον πρωτο καιρο(1-1,5 χρονο) αν μπορεις να πηγαινεις και 4 φορες τον χρονο. Γιατι δεν ξέρεις πως θα το δεχτει ο οργανισμος σου(την αποχη κρεατος λεω).
Αυτά. Αν θες σε κάτι βοήθεια, εγω εδω ειμαι
04-04-2012, 01:44 #57
ok σευχαριστω.Παντως το κρεας δεν θα το κοψω σταδιακα γιατι δεν το κανω για λογους υγειας η μειωσης κιλων η οτιδηποτε αλλα οπως εξηγησα για λογους συναισθηματικους ως προς τα ζωα.Ο οργανισμος μου θα συνηθισει.Σε ευχαριστω θα τα ξαναπουμε!:love::blush:
04-04-2012, 15:22 #58
χμμμ τοτε καλο θα ηταν να φροντισεις πολυ συντομα να φτιαξεις μια λιστα με τι θα το αντικαταστησεις και να τη χρησιμοποιεις αμεσα.
ειναι ανοητο αν θες να σταμτησεις το κρεας για τα καημενα ζωακια, και να μην υπολογιζεις τον εαυτο σου...
Και εμεις ζωα είμαστε.. και με το να μην προσεχουμε τον οργανισμο μας, (και ηθικα να το παρεις) δεν του φερεσαι καλυτερα απο τα ζωα που σφαζονται.
εχω εναν οδηγο σε pdf (μικρο με τα βασικα αλλα σημαντικα). μπορει να τον εχεις ομως και εσυ...(ειναι ενας μπλε και λεγεται "χορτοφαγικος οδηγος για να ξεκινησετε") αν τον θες στειλε μου(με u2u) το mail σου, να σου τον στειλω. ή αν ψαξεις στο ιντερνετ νομιζω θα τον βρεις.
Ο σεβασμος στις αλλες ψυχες ξεκιναει πρωτα απο το σεβασμο στην δικη μας!
04-04-2012, 16:41 #59
Καλησπέρα Redish μου?
-τελικά ήταν πολύ πιο εύκολο από ότι περίμενα?.
ψάχνοντας για ένα παλιό βιντεάκι που είχα δει (και έτσι έμαθα και εγω για τον Μπόζε και τον Μπάξτερ) ανακάλυψα πως υπάρχει όλο το κείμενο το οποίο είχα σκοπό να σου γράψω με τα πειράματα των δύων τους?
http://www.blackstate.gr/plants/plant_senses.htm
εδώ είναι το κείμενο. Και να πω, ότι είναι από το βιβλίο «οι μυστηριώδεις δυνάμεις των φυτών» του Bolton εκδ Ωρόρα.
Εμένα αυτό με κάλυψε, οπότε δεν ασχολήθηκα περαιτέρω?
αν δεν σε καλύψει,θα σε παρακαλούσα να μοιράστεις τους προβληματισμούς σου μαζί μου.. (είναι κάτι που θα εξελίξει και εμένα.)
-Τώρα .. τα περι ενέργειας που σε απασχολούν.
Στο παράδειγμα σου καταρχάς, άμα το ξαναδιαβάσεις θα δεις ότι και πάλι προκύπτει εξοικονόμηση?
Θα σου δώσω παράδειγμα με τους αριθμούς από τα στοιχεία που είχα στην απάντηση μου στο filippara.
πχ έχει υπολογιστεί ότι για 500gr βοδινού κρέατος χρειάζονται 9.300 λίτρα
για 500gr ντομάτες χρειάζονται 110 λιτρα νερο.
Έστω ότι χορταίνεις με 100gr βοδινου αρα χαλάς 1.830 λίτρα νερού
αντίστοιχα χορταίνεις με 1000gr ντομάτας χαλάς 220 λίτρα νερό.
Νομίζω αντιλαμβάνεσαι την διαφορά?! Είναι 1.500 λίτρα νερού διαφορά?..
Κάπως έτσι πάνε όλα?.. σε άλλα μπορεί να μην είναι 1500, θα είναι 1000 ή 500 λίτρα.. δεν έχει διαφορά.
Εδώ είναι ένα φορουμ που έχει άρθρα με στοιχεία που ζητάς.. για να μην στα κάνω copy paste δες τα απευθειας http://www.greenpage.gr/arthra_2.htm#xortofagia
Και άλλη μια για να λύσεις όλες τις υπόλοιπες σου απορίες?.
http://veganoikologikostroposzois.blogspot.com/
(νομίζω πως αυτή η σελίδα θα καλύψει τα πάντα γύρω από το θέμα όρεξη να έχεις και χρόνο να αφιερώσεις.?)
:duh:
04-04-2012, 16:53 #60
Lessing για ηθικους λογους να το κανεις, εγω μαζι σου. Και τιμη σου να το κανεις, ΑΛΛΑ μακρια απο P.e.t.a , δες αυτο (ειναι σε 3 κομματια) ειναι στα αγγλικα http://www.youtube.com/watch?feature...&v=7kXUPy-dCx4 και η Peta δεν εχει διαψευσει τιποτα.
Πού θα μπορούσα να μείνω;
27-05-2025, 02:17 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή