απορια....Πως εξηγεις την ψυχολογια καποιου με επιπλεον βαρος σε καποιον αλλο?
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 15 of 15

απορια....Πως εξηγεις την ψυχολογια καποιου με επιπλεον βαρος σε καποιον αλλο?

Καλησπερα και καλο μηνα σε ολους!

Δεν ξερω αν σας εχει τυχει αλλα σε διαφορες συζητησεις κατα καιρους με ανθροπους που εχουν ως στοχο να μας βοηθησουν (γιατι για τους κακοβουλους προσωπικα αποφασισα οτι δεν αξιζει πια τον κοπο..) συνχα προσπαθουμε να τους εξηγησουμε την ψυχολογια μας...πως κουραζομαστε απ μια συνεχη διαιτα..πως απογοητευομαστε ευκολα....πως ειναι πολλα στη μεση....

Αλλα πως να εξηγησεις την ψυχολογια ενος ατομου με μεγαλο σωματικο βαρος σε καποιο ανθρωπο που ειναι κανονικος αλλα και ιδιαιτερα σε καποιον που ειναι ελλειποβαρης αλλα ετσι ειναι ο οργανισμος του...δεν εχει κανει ποτε διαιτα στη ζωη του και οσο και να τρωει δεν περνει γραμαριο...
    ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ???

Προσωπικα οσες φορες το προσπαθησα δεν θα ελεγα οτι τα καταφερα...

καλησπέρα!
    ειμαι και εγω ενα υπερβαρο ατομο, που την μια φτανω λιγο πιο πανω απο το νορμαλ. με 4-5 κιλακια επιπλεον και την αλλη τα 4-5 για πλακα γινονται ξανα 20 ολοκληρα κιλα που πρεπει να χασω...τα τελευταια 4 χρονια κανω σχεδον συνεχεια διαιτα..την μια αδυνατιζω την αλλη παχαινω...
    παλιοτερα η ψυχολογια μου ηταν χαλια...(τυπου: ατιμη κοινωνια...αδικη ζωη και τα σχετικα) τωρα πια δεν με νοιαζει ειμαι ξανα στην αρχη μιας νεας προσπαθιας αφου ειχα χασει 15 κιλα πριν...τωρα ειμαι ξανα +8... απο την μεση της διαδρομης....τι να πει κανεις...??

ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ
    κανενας δεν θα μας καταλαβει...
    ΑΠΛΑ ΑΣ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ, ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ!

Senior Member
    Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσεις απολύτως τίποτα. Εσύ έχεις το "πρόβλημά" σου, μπορεί και ο ελλειποβαρής να έχει το δικό του πρόβλημα (στο ίδιο ή σε κάποιο άλλο τομέα) ... Γιατί να μπεις στην διαδικασία να εξηγήσεις??

Καλησπέρα!
    Αναφέρομαι στην περίπτωση που ζεις μαζι με ενα ατομο η με την οικογενεια σου αν θελεις η καποιο φίλο που βλέπεις οτι προσπαθούν να σε βοηθήσουν και να σε καταλαβουν.
    Το αν θα καταφερεις να χασεις κάποιο βάρος ή γενικότερα να πετύχεις ένα στόχο είναι και κατα ένα μεγάλο μέρος θέμα ψυχολογίας..
    Πως θα καταφέρεις αυτό που αισθάνεσαι..τις δυσκολίες που συναντας ....τι σκέψη σου κ.α. σε κάποιον άλλο που ίσως να μην μπήκε πότε στην συγκεκριμένη διαδικασία της διαίτας η σε κάτι άλλο γενικότερα..
    Αυτό ρωταω...

Senior Member
    Από τη στιγμή που ο άλλος έχει καλή πρόθεση απέναντί σου, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μπει νοερά στη θέση σου. Όσοι λυπόμαστε, κατανοούμε ή βοηθούμε τους τοξικομανείς, τους αλκοολικούς, τους χρήσες ουσιών, τους εξαρτημένους γενικότερα, σημαίνει ότι έχουμε περάσει αυτό το λούκι; Όχι, αλλά έχουμε κάθε καλή διάθεση να πλησιάσουμε τον "πάσχοντα" και να φανταστούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
    Όσο για τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστείς, θα σου πρότεινα να μη κάνεις κανένα σχέδιο. Να μεταφέρεις τη σκέψη και το συναίσθημά σου ατόφια, χωρίς επεξεργασία. Πώς μιλάς σε μας; Έτσι, ακριβώς.

Ναι δεν αντιλέγω σε αυτό που λες..αλλά όπως και στους εθισμένους σε άλλα πράγματα (αλκοολ ναρκοτωκα κλπ) δεν μπορεις να καταλαβεςι 100% το ποσο δυσκολο τους ειναι να περασουν απεναντι απ αυτό το ποτάμι...
    Συγουρα θα προσπαθήσει να καταλάβει κάποιος που μας αγαπάει...αλλά αρκεί??
    Δεν εχω κάποιο προσχέδιο ούτε μια ιδέα απ κάποιον με το ίδιο πρόβλημα θα αποτελούσε σχέδιο..απλά μια μικρή βοήθεια..
    Τη σκέψη μου και το συναίσθημα μου ατόφια προσπαθώ να την μεταφέρω...το θέμα είναι οτι έχω μεγάλη δυσκολία να εξηγήσω στον άλλο αυτό που είμαι και νιώθω... (ίσως αποξενώθηκα πολύ και για καιρό... ίσως φταίει και το θεματάκι τις δυσλεξιας που έχω)

Senior Member
    Μην περιμένεις να σε καταλάβει απόλυτα κάποιος που δεν έχει το ίδιο θέμα με σένα. Θεωρώ επιτυχία το να προσπαθήσει να σε καταλάβει, να κάνει μαζί σου μία πολιτισμένη συζήτηση και να μη σε στήσει στον τοίχο. Και ναι, αναφέρομαι σε μέλη της οικογένειας, που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με τα κιλά τους και έχουν τις απαντήσεις εύκολες. Πεινάς; Ε, και τι έγινε; Κι εγώ πεινώ, αλλά κρατιέμαι. Αρκέσου, λοιπόν, στην αγάπη και στην προσπάθεια του άλλου να κατανοήσει το θέμα σου. Προσπάθησα πολλές φορές να πετύχω αυτό που λες, αλλά επειδή δεν τα κατάφερα, παραιτήθηκα. Δεν αρκεί ούτε η αγάπη, ούτε η καλή διάθεση. Θέλει να μπει κάποιος στη θέση σου. Αν δε γίνεται αυτό, άστο καλύτερα.

Μαλλον τελικα εχεις απολυτο δικο Ava.. ισως ειμαι απλα στη φαση που "αρνουμε" να πιστεψω οτι απετυχα σ αυτο...Ναι μου φτανει που προσπαθει και με τον ενα η τον αλλο τροπο ειναι διπλα μου...προσπαθησα για το κατι παραπανω αλλα....
    Προσπαθησα να παρομοιασω την κατασταση με κατι αλλο εθιστικο...αλλα τελικα απλα καταλαβα οτι ολα ειναι διαφορετικα μεταξυ τους και μη συγκρισιμα....
    Και πρεπει να το παρω αποφαση οτι πολυ δυσκολα ουτοπικο σχεδον να αντιληφθει καποιος 3ος την ψυχολογια μου και την ψυχολογια μια διαιτας... παρ ολα αυτα σημαντικη και για μενα και για κεινον ειναι η προσπαθεια του να αντιληφθει..

Senior Member
    Πριν από χρόνια είχα προσπαθήσει να βοηθήσω ένα παιδί, που ήταν στην ηρωίνη, γιατί μου το είχε ζητήσει η μητέρα του. Προσπάθησα να φανταστώ το πώς αισθάνεται και ήμουν στο πλευρό του και νόμιζα ότι τα κατάφερνα. Μέχρι που του ζήτησε ο γιατρός να πάρει κάποια δυνατά φάρμακα. Γύρισε και μου είπε με θυμό ότι αν είμαι τρελή, να τα πάρω εγώ τα χάπια. Τότε συνειδητοποίησα ότι μόνο εικονικά ήμουν στο πρόβλημά του και ότι δε γινόταν να καταλάβω το τι αισθάνεται. Έτσι και με τις δίαιτες. Αν δε βρεθείς σε αυτή τη θέση, δεν καταλαβαίνεις την ψυχολογία του παχύσαρκου. Είναι δύσκολο και για όποιον έχει το πρόβλημα, αλλά και γι' αυτόν που καλείται να βοηθήσει. Γι' αυτό και αρκούμαστε στην αγάπη και στην καλή διάθεση. Για το παραπέρα, άστο, ψιλά γράμματα..

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και τα πράγματα ζόρικα... Αξίζει όμως η προσπάθεια..

Ισως τελικά και εδω ταιργιάζει το γνωστό "Βοήθαμε να σε βοηθώ να ανεβούμε το βουνό" έτσι είναι όλα τα προβλήματα για το κάθε άνθρωπο.. όλοι έχουμε απο κάτι να παλέψουμε!

Senior Member
    Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε εμείς αυτό που περνάμε, πόσο μάλλον να δώσουμε να καταλάβει ένα άτομο που δεν έχει βρεθεί σε αντίστοιχη θέση. Ο κάθες άνθρωπος όμως, έχει το δικό του θηρίο να παλέψει και από την στιγμή που το αντιλαμβάνεται ως "πρόβλημα" τότε δεν έχει να δώσει εξηγήσεις, παρά μόνο να εξωτερικεύσει το συναίσθημα του για να μπει σε διαδικασία αντιμετώπισης του. Η παρηγοριά, η δύναμη, το αποκούμπι ανλούνται αρχικά από την αποδοχή. Αν δεν υπήρχε πρόβλημα ή διαταραχή ή αρρώστια δεν θα υπήρχαν φάρμακα, εγχειρήσεις, γιατροί. Σκέψου πόσες ειδικότητες συγκεντρώνει το κεφάλαιο διατροφικών διαταραχών και πόσα κατα καιρούς, σκευάσματα , διατροφές, μεθόδοι κυκλοφορούν. Μία τεράστια μερίδα του πληθυσμού μας υποφέρει από διατροφικές διαταραχές και άλλη μία μεγάλη μερίδα ιατρικών, παραιατρικών ειδικοτήτων ασχολείται με αυτές. Πως λοιπόν να μην καταλάβει κάποιος ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα, μία αρρώστια, μία διαταραχή;

Senior Member
    Γιατί να σε απασχολεί τόσο αν ο άλλος θα καταλάβει ακριβώς όσα περνάς;

Είμαι σίγουρη πως αυτοί που σε αγαπάνε, ακόμα και αν δεν έχουν βρεθεί ποτέ στη θέση σου,
    1) σε αποδέχονται, 2) αναγνωρίζουν την προσπάθεια σου, 3) προσπαθούν να σε βοηθήσουν όπως μπορούν και
    3) συμπάσχουν όταν βλέπουν πως πονάς...

Nefeli όλοι πια μιλάμε και ξέρουμε οτι είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί και θα απασχολεί για πάντα ίσως την ανθρωπότητα..το θέμα είναι το πως ένας καλός "φίλος" θα μπορέσει να καταλάβει το πόσο δυσκολεύεσαι για να σε βοηθήσει παραγωγικά και όχι αρνητικά...

Sethunya όταν είσαι σε μια οικογένεια με ένα σύντροφο ένα φίλο είναι ένας σύμμαχος στην προσπάθεια και στο πρόβλημα του καθενός..πως όμως θα σε πλησιάσει τόσο ώστε να καταλάβει πως νιώθεις πως είσαι ώστε να σε βοηθήσει να νικήσεις το θηρίο? Αυτή κατα κάποιο τρόπο είναι η ερώτηση.Συμφωνώ με αυτά που λες..αλλά ως άνθρωπος ψάχνεις ίσως πάντα για το κάτι παραπάνω.. αν και όπως καταλήξαμε και παραπάνω για να καταλάβεις απόλυτα τον άλλο είναι λιγάκι ουτοπικό..

Senior Member
    Δεν μπορεί ο κάθε φίλος να σε βοηθήσει παραγωγικά. Ακόμα και να καταλάβει δεν σημαίνει ότι μπορεί να σε βοηθήσει. Το θέμα είναι έστω , να επικαλεστείς τις συνθήκες που επικρατούν και τα στοιχεία που αναφέραμε και αφορούν την ανθρωπότητα, για να μπορέσει να αντιληφθεί το ελάχιστο μέγεθος του προβλήματος, αν εσύ θες βέβαια να το καταλάβει. Οι φίλοι σίγουρα μπορούν να μας στηρίξουν να μας πουν κάτι ανεβαστικό να μας σπρώξουν... οκ. Αλλά δεν μπορούν έξω από τον χωρό να σου μάθουν τα βήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τα νιάτα τους και την ζωή τους κάνοντας το βίωμα και βιοποριστικό επάγγελμα. Δεν είναι όλοι τους καλοί και τις περισσότερες φορές καθόλου επικοινωνιακοί αλλά ψάχνοντας ίσως βρεις τον κατάλληλο. Κάποιοι καλής πάστας νέoι επιστήμονες έχουν καταθέσει και καταθέτουν τον λόγο τους στο forum.

Senior Member
    Σε έναν άνθρωπο που θέλει να σε βοηθήσει δε χρειάζεται να εξηγήσεις τίποτα γιατί έτσι κι αλλιώς σε καταλαβαίνει.
    Στο 99% των υπολοίπων περιπτώσεων είναι άδικος κόπος να ασχολείσαι.