ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Στον πλανήτη Happy
    Posts
    455

    ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ

    Σκεφτηκα οτι ισως να σας ενδιεφερε αυτο το θεμα.Ηρθε και το καλοκαιρι...

    "Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να "πιάσουν στον ύπνο" τους καταναλωτές. Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων εταιρειών ώς επιλογή για την αντιμετώπιση της ζέστης και την αναζήτηση δροσιάς. Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά! Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας τιτλοφορείται ώς "παγωμένο γλύκισμα".


    Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν τη διαφορά που αξίζει να τη δούμε αναλυτικότερα: Η διαφορά είναι τεράστια! Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα. Δηλαδή με απλά λόγια επιτρέπονται ζωικά και όχι φυτικά λιπαρά!
    Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη φαντάζεστε (και τους συμφέρει). Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο.


    Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο "παχύ" και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου γλυκίσματος για να μην ξεχνάμε γρήγορα). Το καρυδέλαιο, το ξέρετε πιστεύω πολλά χρόνια από τα αντηλιακά. Έδινε το χρώμα, ως φυσική χρωστική, και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone (ο τόνος του χαλκού). Πιστεύω να μη σας πειράζει αν ο εντερικός σας σωλήνας λαμβάνει το "επιθυμητό μαύρισμα" εσωτερικά χωρίς κόπο.

    Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι διπλό :
    Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα. Αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.

    Λόγος για όλα τα παραπάνω? Σας λέει κάτι η λέξη κέρδος?
    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση της τηλεόρασης δεν αναφέρεται προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό. Έχει αντικατασταθεί με ατάκες "Απόλαυση", "Δροσιά", "Παγωμένη Δροσιά" και άλλα κωμικά. Ψάξτε στο παγωτό (που νομίσατε ότι πήρατε, καθώς μόνο ώς παγωτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί) τη σύσταση και θα διαπιστώσετε ότι δώσατε τα ωραία σας ευρώ για ένα "παγωμένο γλύκισμα"."

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    1,637
    Κι ετοιμαζόμουν να πάω σούπερ μάρκετ μόλις... θα κάνω την έρευνα μου. Αυτό που παίρνω εγώ πάντως(0% ζάχαρη της κρι κρι) γάλα έχει σα συστατικό και δεν έχει φυτικά έλαια, μόλις το τσέκαρα. Λέει και στη συσκευασία οτι είναι παγωτό. Είναι φουλαρισμένο βέβαια σε γλυκαντικές ουσίες αλλά αυτό το ήξερα.

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Στον πλανήτη Happy
    Posts
    455
    Aν γραφει παγωτο εισαι οκ.Αν πας σουπερμαρκετ κοιτα διαφορες συσκευασιες και θα δεις οτι καποια γραφουν παγωμενο γλυκισμα.Εγω παρολιγο να την παθω.

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    1,637
    Χωρίς προφανώς να κοιτάξω οτι παγωτό υπήρχε και δεν υπήρχε μόνο σε παγωτά της Αlgida είδα να γράφει παγωμένο γλύκισμα στα συστατικά, σε όλες τις άλλες μάρκες(ΕΒΓΑ, ΔΕΛΤΑ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Ben & Jerry's και κάτι ετικέτας του σουπερμάρκετ, Haagen Dazs δεν είχε) έγραφε παγωτό.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,131
    καρυδέλαιο = coconut oil ;
    αυτο το λαδι το χρησιμοποιω πολυ εγω για τη χοληστερινη μου, (βασικα οταν κανω ομελετα η τιγανητα αυγα, και αραια και που καμια μπριζολα). Αν ειναι αυτο, ισα ισα ειναι πολυ καλο και εμενα προσωπικα με εχει βοηθησει.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    101
    Παντως αυτο που εχω παρατηρησει ειναι ο χρονος ξεπαγώματος. Οταν φτιαχνω παγωτο και οταν παιρνω ετοιμο πχ. Το δικο μου κανει αιωνες να ξεπαγωσει ενω το ετοιμο ξεπαγωνει αμεσως. Αυτο εχει να κανει με την συσταση που λετε?

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,131
    εχει να κανει απο οτι ξερω με τον τροπο παρασκευασματος. Η ζαχαρη εμποδιζει να κρυσταλωσει, επισης βαζουν αερα και γινεται αφρατο (οπως η μαρεγκα χρειαζεται να το εχεις χτυπησει και να εχει αερα μεσα).

  8. #8
    Member
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    33
    Και για να ξέρουμε τι τρώμε προτείνω μία συνταγή για γρανίτα φράουλα:
    -250 γραμμάρια φράουλες
    -4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
    -100 ml νερό
    -χυμό από ένα μέτριο λεμόνι

    Εκτέλεση:

    -Βράστε το νερό με τη ζάχαρη και αφήστε το μείγμα να κρυώσει καλά
    -Πολτοποιήστε τις φράουλες και ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί
    -Γεμίστε τις ειδικές θήκες για παγωτό (ή αν δεν έχετε γεμίστε τα μπωλάκια σας) και αφήστε τα για 5 ώρες στην κατάψυξη να παγώσουν

    Καλή επιτυχία!

    Υ.Γ.: Αν τυχόν κάποιος δεν θέλει φράουλες ας βάλει κεράσια ή ότι άλλο φρούτο επιθυμεί!

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    273
    Originally posted by MerryMaker_Misery
    καρυδέλαιο = coconut oil ;
    αυτο το λαδι το χρησιμοποιω πολυ εγω για τη χοληστερινη μου, (βασικα οταν κανω ομελετα η τιγανητα αυγα, και αραια και που καμια μπριζολα). Αν ειναι αυτο, ισα ισα ειναι πολυ καλο και εμενα προσωπικα με εχει βοηθησει.
    όχι είναι διαφορετικά, καρυδέλαιο είναι από καρύδια και έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού, έχει μορφή λαδιού
    ενώ το coconut oil είναι λευκό, πολύ πιο παχύρευστο από λάδι, σχεδόν σαν βούτυρο και άνοστο-άγευστο γιατί επεξεργάζονται το λίπος από την καρύδα

    τα χρησιμοποιώ και τα δύο
    υπάρχει επίσης φουντουκέλαιο <- τελειο για μάφιν, τι άρωμα :starhit:

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    273
    Originally posted by mitsimou
    Παντως αυτο που εχω παρατηρησει ειναι ο χρονος ξεπαγώματος. Οταν φτιαχνω παγωτο και οταν παιρνω ετοιμο πχ. Το δικο μου κανει αιωνες να ξεπαγωσει ενω το ετοιμο ξεπαγωνει αμεσως. Αυτο εχει να κανει με την συσταση που λετε?
    είχα δει εκπομπή του Κούλογλου παλιά, βάζουν λίπος που δεν παγώνει-πετρώνει όπως το νερό, επίσης φυσάνε αέρα αλλά το λίπος είναι αυτό που το κάνει να είναι μαλακό ακόμα και μέσα στην κατάψυξη

  11. #11
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    chalkida
    Posts
    118
    Από τα πρώτα που έκοψα...τα περίφημα παγωμένα γλυκίσματα...

    @ Aquarium ωραία συνταγή. θα την τιμήσω δεόντως !!!

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,131
    Originally posted by otiosa
    Originally posted by MerryMaker_Misery
    καρυδέλαιο = coconut oil ;
    αυτο το λαδι το χρησιμοποιω πολυ εγω για τη χοληστερινη μου, (βασικα οταν κανω ομελετα η τιγανητα αυγα, και αραια και που καμια μπριζολα). Αν ειναι αυτο, ισα ισα ειναι πολυ καλο και εμενα προσωπικα με εχει βοηθησει.
    όχι είναι διαφορετικά, καρυδέλαιο είναι από καρύδια και έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού, έχει μορφή λαδιού
    ενώ το coconut oil είναι λευκό, πολύ πιο παχύρευστο από λάδι, σχεδόν σαν βούτυρο και άνοστο-άγευστο γιατί επεξεργάζονται το λίπος από την καρύδα

    τα χρησιμοποιώ και τα δύο
    υπάρχει επίσης φουντουκέλαιο <- τελειο για μάφιν, τι άρωμα :starhit:
    δε το'ξερα! Εχω ακουσει για αμυγδαελαιο, για μαλλια και μασαζ.

    Εγω ψηφιζω να παρουμε παγωτομηχανη, να ξερουμε τι μας γινεται...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •