Results 1 to 12 of 12
-
22-06-2011, 16:39 #1
ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
Σκεφτηκα οτι ισως να σας ενδιεφερε αυτο το θεμα.Ηρθε και το καλοκαιρι...
"Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να "πιάσουν στον ύπνο" τους καταναλωτές. Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων εταιρειών ώς επιλογή για την αντιμετώπιση της ζέστης και την αναζήτηση δροσιάς. Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά! Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας τιτλοφορείται ώς "παγωμένο γλύκισμα".
Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν τη διαφορά που αξίζει να τη δούμε αναλυτικότερα: Η διαφορά είναι τεράστια! Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα. Δηλαδή με απλά λόγια επιτρέπονται ζωικά και όχι φυτικά λιπαρά!
Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη φαντάζεστε (και τους συμφέρει). Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο.
Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο "παχύ" και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου γλυκίσματος για να μην ξεχνάμε γρήγορα). Το καρυδέλαιο, το ξέρετε πιστεύω πολλά χρόνια από τα αντηλιακά. Έδινε το χρώμα, ως φυσική χρωστική, και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone (ο τόνος του χαλκού). Πιστεύω να μη σας πειράζει αν ο εντερικός σας σωλήνας λαμβάνει το "επιθυμητό μαύρισμα" εσωτερικά χωρίς κόπο.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι διπλό :
Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα. Αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.
Λόγος για όλα τα παραπάνω? Σας λέει κάτι η λέξη κέρδος?
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση της τηλεόρασης δεν αναφέρεται προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό. Έχει αντικατασταθεί με ατάκες "Απόλαυση", "Δροσιά", "Παγωμένη Δροσιά" και άλλα κωμικά. Ψάξτε στο παγωτό (που νομίσατε ότι πήρατε, καθώς μόνο ώς παγωτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί) τη σύσταση και θα διαπιστώσετε ότι δώσατε τα ωραία σας ευρώ για ένα "παγωμένο γλύκισμα"."
- 22-06-2011, 16:46 #2
Κι ετοιμαζόμουν να πάω σούπερ μάρκετ μόλις... θα κάνω την έρευνα μου. Αυτό που παίρνω εγώ πάντως(0% ζάχαρη της κρι κρι) γάλα έχει σα συστατικό και δεν έχει φυτικά έλαια, μόλις το τσέκαρα. Λέει και στη συσκευασία οτι είναι παγωτό. Είναι φουλαρισμένο βέβαια σε γλυκαντικές ουσίες αλλά αυτό το ήξερα.
22-06-2011, 16:58 #3
Aν γραφει παγωτο εισαι οκ.Αν πας σουπερμαρκετ κοιτα διαφορες συσκευασιες και θα δεις οτι καποια γραφουν παγωμενο γλυκισμα.Εγω παρολιγο να την παθω.
22-06-2011, 18:48 #4
Χωρίς προφανώς να κοιτάξω οτι παγωτό υπήρχε και δεν υπήρχε μόνο σε παγωτά της Αlgida είδα να γράφει παγωμένο γλύκισμα στα συστατικά, σε όλες τις άλλες μάρκες(ΕΒΓΑ, ΔΕΛΤΑ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Ben & Jerry's και κάτι ετικέτας του σουπερμάρκετ, Haagen Dazs δεν είχε) έγραφε παγωτό.
16-10-2011, 13:00 #5
καρυδέλαιο = coconut oil ;
αυτο το λαδι το χρησιμοποιω πολυ εγω για τη χοληστερινη μου, (βασικα οταν κανω ομελετα η τιγανητα αυγα, και αραια και που καμια μπριζολα). Αν ειναι αυτο, ισα ισα ειναι πολυ καλο και εμενα προσωπικα με εχει βοηθησει.
16-10-2011, 19:31 #6
Παντως αυτο που εχω παρατηρησει ειναι ο χρονος ξεπαγώματος. Οταν φτιαχνω παγωτο και οταν παιρνω ετοιμο πχ. Το δικο μου κανει αιωνες να ξεπαγωσει ενω το ετοιμο ξεπαγωνει αμεσως. Αυτο εχει να κανει με την συσταση που λετε?
17-10-2011, 07:28 #7
εχει να κανει απο οτι ξερω με τον τροπο παρασκευασματος. Η ζαχαρη εμποδιζει να κρυσταλωσει, επισης βαζουν αερα και γινεται αφρατο (οπως η μαρεγκα χρειαζεται να το εχεις χτυπησει και να εχει αερα μεσα).
16-06-2012, 20:50 #8
Και για να ξέρουμε τι τρώμε προτείνω μία συνταγή για γρανίτα φράουλα:
-250 γραμμάρια φράουλες
-4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
-100 ml νερό
-χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
Εκτέλεση:
-Βράστε το νερό με τη ζάχαρη και αφήστε το μείγμα να κρυώσει καλά
-Πολτοποιήστε τις φράουλες και ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί
-Γεμίστε τις ειδικές θήκες για παγωτό (ή αν δεν έχετε γεμίστε τα μπωλάκια σας) και αφήστε τα για 5 ώρες στην κατάψυξη να παγώσουν
Καλή επιτυχία!
Υ.Γ.: Αν τυχόν κάποιος δεν θέλει φράουλες ας βάλει κεράσια ή ότι άλλο φρούτο επιθυμεί!
16-06-2012, 21:25 #9
Originally posted by MerryMaker_Misery
αυτο το λαδι το χρησιμοποιω πολυ εγω για τη χοληστερινη μου, (βασικα οταν κανω ομελετα η τιγανητα αυγα, και αραια και που καμια μπριζολα). Αν ειναι αυτο, ισα ισα ειναι πολυ καλο και εμενα προσωπικα με εχει βοηθησει.
ενώ το coconut oil είναι λευκό, πολύ πιο παχύρευστο από λάδι, σχεδόν σαν βούτυρο και άνοστο-άγευστο γιατί επεξεργάζονται το λίπος από την καρύδα
τα χρησιμοποιώ και τα δύο
υπάρχει επίσης φουντουκέλαιο <- τελειο για μάφιν, τι άρωμα :starhit:
16-06-2012, 21:29 #10
Originally posted by mitsimou
Παντως αυτο που εχω παρατηρησει ειναι ο χρονος ξεπαγώματος. Οταν φτιαχνω παγωτο και οταν παιρνω ετοιμο πχ. Το δικο μου κανει αιωνες να ξεπαγωσει ενω το ετοιμο ξεπαγωνει αμεσως. Αυτο εχει να κανει με την συσταση που λετε?
16-06-2012, 22:39 #11
Από τα πρώτα που έκοψα...τα περίφημα παγωμένα γλυκίσματα...
@ Aquarium ωραία συνταγή. θα την τιμήσω δεόντως !!!
17-06-2012, 02:27 #12
Originally posted by otiosa
Originally posted by MerryMaker_Misery
ενώ το coconut oil είναι λευκό, πολύ πιο παχύρευστο από λάδι, σχεδόν σαν βούτυρο και άνοστο-άγευστο γιατί επεξεργάζονται το λίπος από την καρύδα
τα χρησιμοποιώ και τα δύο
υπάρχει επίσης φουντουκέλαιο <- τελειο για μάφιν, τι άρωμα :starhit:
Εγω ψηφιζω να παρουμε παγωτομηχανη, να ξερουμε τι μας γινεται...
Can Zopiclone Really Help You Sleep Better Tonight?
30-07-2025, 14:13 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή