Παρουσιαση διατροφης - Page 3
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 31 to 45 of 50
    Originally posted by helena73
    θα ηθελα να κανω μια ερωτηση ρε παιδια...
    οταν καποιος λεει οτι σταματαει τηνν ζαχαρη εννοει κ τα φρουτα?
    δεν θυμαμαι που ειχα διαβασει οτι τα φρουτα εχουν πολλη ζαχαρη κ οταν τα τρωμε θελουμε να τρωμε περισσοτερο,ισχυει?
    Τα φρούτα έχουν φρουκτόζη, όχι καθαρή ζάχαρη και επειδή έχουν και φυτικές ίνες, τα περισσότερα έχουν χαμηλό ή μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.

Απλά πρέπει να προσέχουμε τις ποσότητες με τα φρούτα. Όσο πιο γλυκό είναι ένα φρούτο, και όσο μεγαλύτερη ποσότητα καταναλώσουμε, τόσο περισσότερο θ' ανέβει απότομα η γλυκόζη στο αίμα μας, και τόσο πιο σύντομα θα ξαναπεινάσουμε.

Τα φρούτα είναι πολύτιμη τροφή, απλά θέλουν μέτρο.

Senior Member
    αν δηλαδη για πρωινον φαμε 2 μηνα ή 2 νεκταρινια ειναι οκ?

Senior Member
    Τα φρούτα δεν περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες ("κακούς" υδατάνθρακες), αντίθετα περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που μας κάνουν να νιώθουμε το αίσθημα πλήρωσης γρήγορα. Επιπλέον έχουν πολύ λίγες θερμίδες (εκτός από βιταμίνες κ.λ.π.).

Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι το πρόβλημα. Μας προσφέρουν άμεση ενέργεια, "χωνεύονται" αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα το αίσθημα της πείνας να έρχεται γρήγορα.

Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (λευκή ζάχαρη - επεξεργασμένο λευκό αλεύρι κ.λ.π.) σε μια ομαλή διατροφή δεν αποτελεί πρόβλημα. Το πρόβλημα έρχεται όταν η διατροφή μας αποτελείται κυρίως από αυτούς ή ακόμα χειρότερα όταν τρώμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με λιπαρά (junk food, donuts κ.λ.π.).
    Το κακό είναι ότι η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει εθισμό όπως ανέφερε η Μαντζουράνα παραπάνω, με ψυχολογικό και σωματικό αντίκτυπο.

αν δηλαδη για πρωινον φαμε 2 μηνα ή 2 νεκταρινια ειναι οκ?
    Το βασικό είναι να δεις εσένα τί σου ταιριάζει.
    Φάε 2 μήλα για πρωινό και παρατήρησε:
    1) χόρτασα;
    2) μετά από πόση ώρα ξαναπείνασα;
    Και αναλόγως τις απαντήσεις σου θα δείς αν σου ταιριάζει αυτό το πρωινό! :wink1:

Silk, συμφωνώ με αυτά που γράφεις! :thumbup:

Senior Member
    η αληθεια ειναι οτι θελω να απαλλαγω τελειως απο την ρημαδα την ζαχαρη,ετσι σαν δωρο στον ευατο μου!βεβαια υπαρχει παντου κρυμμενη ζαχαρη....

Senior Member
    Originally posted by Μαντζουράνα
    θα ηθελα να κανω μια ερωτηση ρε παιδια...
    οταν καποιος λεει οτι σταματαει τηνν ζαχαρη εννοει κ τα φρουτα?
    δεν θυμαμαι που ειχα διαβασει οτι τα φρουτα εχουν πολλη ζαχαρη κ οταν τα τρωμε θελουμε να τρωμε περισσοτερο,ισχυει?
    Τα φρούτα έχουν φρουκτόζη, όχι καθαρή ζάχαρη και επειδή έχουν και φυτικές ίνες, τα περισσότερα έχουν χαμηλό ή μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.

Απλά πρέπει να προσέχουμε τις ποσότητες με τα φρούτα. Όσο πιο γλυκό είναι ένα φρούτο, και όσο μεγαλύτερη ποσότητα καταναλώσουμε, τόσο περισσότερο θ' ανέβει απότομα η γλυκόζη στο αίμα μας, και τόσο πιο σύντομα θα ξαναπεινάσουμε.

Τα φρούτα είναι πολύτιμη τροφή, απλά θέλουν μέτρο.
    Να διορθώσω ότι με τα φρούτα η γλυκόζη απορροφάται αργά από το σώμα μας και δεν κάνει εξάρσεις στα επίπεδα του σακχάρου.

βεβαια υπαρχει παντου κρυμμενη ζαχαρη....
    Αυτό δύστυχώς είναι μεγάλη αλήθεια!
    Στα περισσότερα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ υπάρχει μέσα ζάχαρη! Την βάζουν πλέον παντού!

Με έκπληξη διαπίστωσα πριν λίγο καιρό ότι ακόμα και στα δημητριακά all-bran me 43% φυτικές ίνες (που υποτίθεται είναι από τα πιο υγιεινά δημητριακά και που τρώω κάθε πρωί), έχουνε βάλει ζάχαρη! 18 gr ζάχαρης στα 100 gr δημητριακών!

Originally posted by Silk

Να διορθώσω ότι με τα φρούτα η γλυκόζη απορροφάται αργά από το σώμα μας και δεν κάνει εξάρσεις στα επίπεδα του σακχάρου.
    Ναι, αυτό ισχύει, όταν τρώμε μια λογική ποσότητα φρούτων.
    Αν όμως φάμε καμιά 20αριά σύκα πχ (που είναι από τα πιο γλυκά φρούτα) τότε ο γλυκαιμικός δείκτης θ' ανέβει.
    Επίσης αν φάμε 1 κιλό σταφύλι θ' ανέβει.
    Οι φυτικές ίνες κρατάνε χαμηλά τη γλυκόζη, αλλά μέχρι ένα σημείο! :tumble:

Senior Member
    Δυστυχώς έχεις δίκιο, πολλοί και εγώ μαζί θα θέλαμε να απαλλαγούμε τελείως από την ζάχαρη, αλλά τα προβλήματα πολλά. Για αρχή είναι κρυμμένη σχεδόν σε όλα τα τυποποιημένα προϊόντα είτε σαν "ζάχαρη", είτε ως "σιρόπι", είτε ως "γλυκόζη", είτε ως "φρουκτόζη" είτε και εγώ δεν ξέρω τι άλλη ονομασία τις έχουν δώσει αυτοί που γράφουν τις ετικέτες τροφίμων. Όλοι μας ψωνίζουμε στα supermarket και οι ετικέτες είναι τις περισσότερες φορές λες και σου κάνουν μάθημα χημείας (προσωπικά απλά αποφεύγω οτιδήποτε μου φαίνεται ότι έχει συστατικά που δεν αναγνωρίζω).

Επιπλέον απαιτεί έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε, π.χ. τον τοματοπελτέ τον αγοράζουμε και έχει μέσα ζάχαρη, το ψωμί του τοστ επίσης. Ποιός έχει τον χρόνο και την διάθεση να φτιάξει τοματοπελτέ. :thumbdown:

Senior Member
    αρα η φρουκτοζη που εχουν τα φρουτα ειναι ζαχαρη ε?
    και κατι αλλο..οταν τρρω ψωμι μαυρο απο τον φουρνο με πιανει τυμπανισμος...

Επιπλέον απαιτεί έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε, π.χ. τον τοματοπελτέ τον αγοράζουμε και έχει μέσα ζάχαρη, το ψωμί του τοστ επίσης. Ποιός έχει τον χρόνο και την διάθεση να φτιάξει τοματοπελτέ. :thumbdown:
    Έχεις και σ' αυτό δίκιο!
    Και πέρα από το καθημερινό μαγείρεμα.. δεν θα ήθελα ν' αποκλείσω τελείως τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Πχ θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να φάω με φίλους 1 φορά το μήνα 1 σουβλάκι κανονικό με πίτα. (Το να παραγγείλω 2 καλαμάκια ενώ όλοι οι άλλοι θα τρώνε τα πιτόγυρα δεν μπορώ να το αντέξω!) Απλά αυτό θα γίνεται σπάνια και θέλω να μένω στο 1 πιτόγυρο.

Επίσης, θα ήθελα αν καμιά φορά βγω έξω για φαγητό (κάτι που γίνεται πολύ σπάνια ούτως ή άλλως), και οι υπόλοιποι παραγγείλουν τηγανητές πατάτες, να φάω και εγώ 3-4 και όχι να κρυφοκοιτάζω το πιάτο με τις πατάτες μ' ενοχές.

Senior Member
    Είναι πιο σύνθετο helena, η φρουκτόζη των φρούτων δεν είναι καθαρή ζάχαρη και μέσα στα φρούτα λόγω των υπολοίπων συστατικών, κυρίως των φυτικών ινών ο οργανισμός μας την "μεταβολίζει" διαφορετικά. Οπότε μην ανησυχείς ότι τρώγοντας ένα γλυκό φρούτο είναι σαν να τρώς ζάχαρη.

Το μαύρο ψωμί του φούρνου (:crazy μπορεί να είναι πολλά πράγματα διότι πολλοί κακοί αρτοποιοί έχουν βρει κόλπα και το "νοθεύουν" είτε "νοθεύοντας" το μη επεξεργασμένο αλεύρι (κοστίζει πιο ακριβά) με επεξεργασμένο αλεύρι (το κοινό λευκό), είτε αν δεις στον Ε.Φ.Ε.Τ. έχουν αναφερθεί αρτοποιεία που μέχρι που χρωμάτιζαν το κοινό αλεύρι και πουλούσαν το ψωμί ως μαύρο. Δοκίμασε ένα άλλο αρτοποιείο, μπορεί να δείς διαφορά.

Senior Member
    μπα,δεν βλεπω διαφορα δυστυχως...................

Senior Member
    Originally posted by Μαντζουράνα
    Και πέρα από το καθημερινό μαγείρεμα.. δεν θα ήθελα ν' αποκλείσω τελείως τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Πχ θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να φάω με φίλους 1 φορά το μήνα 1 σουβλάκι κανονικό με πίτα. (Το να παραγγείλω 2 καλαμάκια ενώ όλοι οι άλλοι θα τρώνε τα πιτόγυρα δεν μπορώ να το αντέξω!) Απλά αυτό θα γίνεται σπάνια και θέλω να μένω στο 1 πιτόγυρο.

Επίσης, θα ήθελα αν καμιά φορά βγω έξω για φαγητό (κάτι που γίνεται πολύ σπάνια ούτως ή άλλως), και οι υπόλοιποι παραγγείλουν τηγανητές πατάτες, να φάω και εγώ 3-4 και όχι να κρυφοκοιτάζω το πιάτο με τις πατάτες μ' ενοχές.
    Τα πιτόγυρα αν είναι φτιαγμένα σωστά δεν έχουν τρελές θερμίδες, και δεν το συγκαταλέγω στα junk food. Εφόσον οι πίτες είναι αλάδωτες και το κρέας καθαρό (όχι κομμάτια λίπος μέσα) εγώ τα τρώω χωρίς ενοχές σαν γεύμα.
    Αν πάω σε σουβλατζίδικο και η πίτα είναι φανερά λαδωμένη την γυρνάω πίσω χωρίς ντροπή και ενημερώνω ότι ζήτησα αλάδωτη.
    Οι φίλοι μου, ο σερβιτόρος και οι λοιποί στην αρχή με κοίταγαν με μισό μάτι, και ακόμα με θεωρούν περίεργη. Προσωπικά χέστηκα, ότι παρήγγειλα θέλω να φάω.
    Από κρέας προτιμώ συνήθως αντί για γύρο το καλαμάκι-σουβλάκι για να ελέγχω το κρέας.

Υποσημείωση, επειδή επαγγελματικά ασχολούμαι με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα μάτια σας δεκατέσσερα όταν τρώτε έξω. :smug::smug b::smug b:

Αν πάω σε σουβλατζίδικο και η πίτα είναι φανερά λαδωμένη την γυρνάω πίσω χωρίς ντροπή και ενημερώνω ότι ζήτησα αλάδωτη.
    Οι φίλοι μου, ο σερβιτόρος και οι λοιποί στην αρχή με κοίταγαν με μισό μάτι, και ακόμα με θεωρούν περίεργη. Προσωπικά χέστηκα, ότι παρήγγειλα θέλω να φάω.
    Μου αρέσεις!! :wink1:
    Μια χαρά το διαχειρίζεσαι!

Από κρέας προτιμώ συνήθως αντί για γύρο το καλαμάκι-σουβλάκι για να ελέγχω το κρέας.
    Και εγώ πάντα καλαμάκι θα έχω μέσα στην πίτα, όχι από προσοχή, απλά μου αρέσει περισσότερο στη γεύση απ' τον γύρο.

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast