Νόσος Cushing- Ιστορίες θερινής τρέλας.
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 11 of 11
    Junior Member

Νόσος Cushing- Ιστορίες θερινής τρέλας.

Γεια σας.
    Επανέρχομαι μετά από δυο μήνες ταλαιπωρίας, για να σας διηγηθώ ένα προσωπικό μου βίωμα, που (δεν το εύχομαι) μπορεί να συμβεί στον καθένα (σε μικρό ποσοστό ευτυχώς).
    Μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό μου:
    Τα τελευταία 4 χρόνια εμφάνισα σταδιακή αύξηση βάρους και διαβήτη τύπου 2. Στην αρχή η αγωγή ήταν συντηρητική, με διαιτολόγο και glucophage και τα επίπεδα διαβήτη στο αίμα ήταν ελεγχόμενα. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, περάσαμε σε ενέσεις Lantus και το τελευταίο οκτάμηνο και σε προγευματικές ενέσεις ινσουλίνης Humalog. Παράλληλα, είχα και μια συνεχή επιδείνωση της φυσικής μου κατάστασης, σαν να άδειαζα από ενέργεια και τα πόδια μου κάθε βράδυ που σχολούσα από τη δουλειά μου ήσαν πρησμένα. Στράφηκα στη λύση του γαστρικού bypass. Η εγχείρηση έγινε λαπαροσκοπικά με τη μέθοδο της χολοπαγκρεατικής εκτροπής κατά Roux en Y από τον καθηγητή κο Φώτη Καλφαρέντζο στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών , στις 3/4/2012. Όλα πήγαν καλά , εξιτήριο μετά 8 ημέρες και η μετεγχειρητική πορεία πολύ καλή. Έχασα 26 κιλά σε δυο μήνες. Από κει και πέρα όμως (ίσως και λόγω της απώλειας μυικής μάζας) η αδυναμία και το πρήξιμο στα κάτω άκρα έγινε εμφανέστατη. Σταμάτησα από την εργασία μου και έμεινα κλινήρης για πάνω από ένα μήνα. Στην αρχή μπερδεύτηκα από μια ταυτόχρονη δισκοκήλη που με ταλαιπώρησε για 6 εβδομάδες. Έκανα φυσικοθεραπείες, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Την 1η Αυγούστου, μετά από εξετάσεις αίματος, όπου το κάλιό μου είχε πέσει στο 2,1 , αποφάσια να πάω ξανά στο νοσοκομείο στο Ρίο. Εκεί, πέρα από την προσπάθεια αποκατάστασης των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μου, υποβλήθηκα σε μια σειρά εξετάσεων, όπως αξονική τομογραφία επινεφριδίων, δοκιμασία καταστολής (μικρή και μεγάλη) με δεξαμεθαζόνη και κορτιζόλη ούρων και μαγνητική τομογραφία υπόφυσης, σύμφωνα με την επίβλεψη και τις οδηγίες του καθηγητή κου Θοδωρή Αλεξανδρίδη. Η μαγνητική δεν έδειξε πολλά πράγματα, οι υπόλοιπες όμως εξετάσεις διέγνωσαν νόσο Cushing. Αυτή την εποχή είμαι σε συντηρητική θεραπεία με κετοκοναζόλη. Για όσους δεν γνωρίζουν, η νόσος Cushing είναι υπερβολική έκκριση της ορμόνης ACTH λόγω αδενώματος (όγκου) στην υπόφυση. Η ορμόνη αυτή έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση κορτιζόλης στο αίμα με συνέπειες το πρήξιμο, αύξηση βάρους, διαβήτη και άλλα πολλά. Η μόνη θεραπεία είναι η εύρεση του όγκου και η χειρουργική του αφαίρεση. Συνήθως όμως, αν είναι πολύ μικρός, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και η αγωγή είναι συντηρητική με φάρμακα. Με άλλα λόγια, αρχίζω να αναρωτιέμαι, μήπως έκανα τσάμπα το χειρουργείο;
    Σχετικά με την Cushing

Senior Member
    Palex λυπάμαι για την ταλαιπωρία σου και ελπίζω τώρα που βρήκαν τι σου συμβαίνει να σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις. Είμαι κι εγώ διαβητική και το sleeve που έκανα με βοήθησε ώστε να ρυθμιστώ καλύτερα και να κάνω πολύ λιγότερη ινσουλίνη. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν η χολοπαγκρεατική που έκανες σε βοήθησε κι εσένα στο διαβήτη σου. Επίσης οι γιατροί τι σου είπαν για τη νόσο που έχεις, θα κάνεις τελικά επέμβαση; Εχω την εντύπωση ότι εάν καταφέρεις να αντιμετωπίσεις αυτό που έχεις τώρα με τη σωστή αγωγή θα μπορέσει να λειτουργήσει και το βαριατρικό χειρουργείο που έκανες ώστε να χάσεις και τα υπόλοιπα κιλά που θέλεις. Εύχομαι να σου πάνε όλα καλά.

Senior Member
    Palex έχω ακριβώς αυτά τα προβλήματα υγείας έπαιρνα χάπια και εγώ τα ίδια με σένα και διατροφή αλλα τώρα είμαι με novorapid και insulatard..έχω χειρουργείο σε 3 μέρες για γαστρικό bypass και εγώ. Έχω το ίδιο πρόβλημα με τα πρησμένα πόδια και δάχτυλα στα χερια..λένε πως είναι από in αρθρίτιδα ...όμως άρχισες να με βάζεις σε σκέψης ...διότι ενώ παλιά ήταν μονο το πρωί για δυο το πολύ τρις ώρες, τώρα είναι μόνιμα πρησμένα ...τι αλλα συμπώματα παρουσίασες εκτος από το πρήξιμο? και ήταν το πρήξιμο μονο κάτω στους αστραγάλους και τα δάχτυλα ποντιων - χεριών η και αλλου. έχω παρατηρήσει δε πως και οι γάμπες μου είναι πρησμένες και μάλιστα αν το πόδι μου ακουμπάει κάπου μετά το σημείο αυτό μένει βαθουλωμένο και κάνει πολύ ώρα να επανέλθει..

Παναγια μου βοηθα..δεν αντέχω αλλα προβλήματα ουσίας...

Όσο για το χειρουργείο..έκανες πολύ καλά που το έκανες.γιατί και ο οργανισμός σου είναι καλύτερα τώρα και πιστεύω πως και το ζάχαρο σου είναι καλύτερα τώρα..

Να πιστεύεις πως όλα θα πάνε καλά και να μην δίνεις τροφή στην αρρώστια αυτή η ότι άλλο είναι..
    Τζινάκο νομίζω το αγόρι μας εδώ έκανα ήδη την επέμβαση και έχει χάσει και πολλά πολλά κιλά

Senior Member
    Νίνα η Palex είναι κορίτσι χιχιχι και τη λένε Βιβή. Εκτός από τα 26 κιλά που έχασε στην αρχή της επέμβασης που έκανε, δεν αναφέρει για άλλη απώλεια γι'αυτό της εύχομαι να χάσει και άλλο βάρος.

Junior Member
    Τζίνα, σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Με τη νόσο Cushing τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι προβλέψιμα. Έτσι , πέρα από τα Glucophage, που τα συνεχίζω κανονικά, πότε -πότε ξεφεύγω και κάνω και μια Lantus 12 μονάδες. Όσο για το αδένωμα, έχω κλείσει ραντεβού στον Ευαγγελισμό στις 3/9/12, όπου ελπίζω να μου γράψουν μια μαγνητική υψηλής ανάλυσης 3 Tesla (στο Ιατρόπολις ή στη Βιοϊατρική), μήπως και φανεί. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορώ να κάνω χειρουργείο. Καλοί οι γιατροί στην Πάτρα, αλλά όπως καταλαβαίνεις, η διαδρομή Αθήνα _Πάτρα είναι εξοντωτική σε τακτική βάση.
    Ninap τα συμπτώματα της νόσου επικαλύπτονται από αυτά που ήδη έχουμε λόγω παχυσαρκίας και γι αυτό είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτεί. Μερικά απ'αυτά:
    Διαβήτης
    Πρήξιμο σε άκρα και συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση
    Ασταθεια στο περπάτημα , ζαλάδα και έλλειψη προσανατολισμού
    Δασυτρυχία
    Επιπλοκές στον κύκλο -πρόωρη εμμηνόπαυση
    Buffalo hump, δηλαδή μικρό εξόγκωμα στο σβέρκο.
    Πολλά άλλα , που δεν τα θυμάμαι όλα. Κάνε ένα ψάξιμο στο Google να τα βρεις. Δεν είναι ανάγκη να τα έχεις όλα αυτά, αλλά όπως καταλαβαίνεις, τα συμπτώματα αυτά είναι κοινά με πολλές άλλες παθήσεις και σε ξεγελούν. Για να σε παρηγορήσω πάντως, η νόσος αυτή είναι αρκετά σπάνια (2 στο εκατομμύριο κάθε χρόνο και 40 στο εκατομμύριο σε παγκόσμια κλίμακα για όλα τα χρόνια).

Junior Member
    Originally posted by ΤΖΙΝΑ
    Νίνα η Palex είναι κορίτσι χιχιχι και τη λένε Βιβή. Εκτός από τα 26 κιλά που έχασε στην αρχή της επέμβασης που έκανε, δεν αναφέρει για άλλη απώλεια γι'αυτό της εύχομαι να χάσει και άλλο βάρος.
    Έχω χάσει 32 κιλά, απλά δεν έχω προλάβει να αλλάξω το ticker.

Senior Member
    Palex απ'ότι κατάλαβα στο θέμα του διαβήτη σε βοηθάει από τη μία μεριά η χολοπαγκρεατική αλλά σε επιβαρύνει από την άλλη η νόσος cushing, τουλάχιστον έκοψες τις προγευματικές ενέσεις και το παλεύεις μόνο με χάπια, κάτι είναι κι αυτό. Εύχομαι να σου κλείσουν σύντομα ραντεβού για να κάνεις την μαγνητική που χρειάζεται, καλή επιτυχία και κράτα μας ενήμερους.

Senior Member
    Originally posted by palex
    Με άλλα λόγια, αρχίζω να αναρωτιέμαι, μήπως έκανα τσάμπα το χειρουργείο;
    Σχετικά με την Cushing
    palex,λυπάμαι πολύ που έχεις τόσα μέτωπα υγείας να αντιμετωπίσεις, πραγματικά θέλει καθαρό μυαλό για να τα βάλεις σε τάξη όλα αυτά και να τα αντιμετωπίσεις και σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχεις πάντα δύναμη να προχωράς βελτιώνοντας ένα ένα όσα σε ταλανίζουν. Μια πρωτη σκέψη στο ερώτημα σου, ίσως και απλοϊκή αλλά συγχώρα με, είναι ότι με κανένα τρόπο η επέμβαση δεν έγινε τσάμπα. Η παχυσαρκία είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνη της αλλά δυστυχώς επηρεάζει και άλλους τομείς που αφορούν στην υγεία μας. Χάνοντας βάρος βοηθάς μέρη του σώματός σου να λειτουργούν καλύτερα, τονώνεις την αντοχή σου και την ανθεκτικότητά σου, και σίγουρα έχεις μεγαλύτερη νηφαλιότητα και κουράγιο να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες. Αυτό λέει η εμπειρία μου με το δικό μου χειρουργείο. Είδα δηλαδή να βελτιώνεται π.χ η ορμονική μου δυσλειτουργία, μετά από 20 χρόνια αμμηνόρροιας είχα περίοδο για πρωτη φορά χωρίς φαρμακευτική αγωγή, είχα την αντοχή να γυμναστώ και να τονώσω τη φυσική μου κατάσταση και κυρίως ήμουν ψυχολογικά ψύχραιμη να σταθώ δυνατή σε οικογενειακές δυσκολίες. Για μένα τσάμπα δεν είναι το χειρουργείο και πιστεύω θα το διαπιστώσεις και εσύ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Καλή δύναμη!

Junior Member
    Σας ευχαριστώ όλους από βάθους καρδιάς. Έκανα τόσο δρόμο μέχρι τώρα και εννοείται πως δεν θα τα παρατήσω. Το μόνο που μου μένει είναι μια πίκρα. Πάνω που λες ότι μπήκε το νερό στο αυλάκι, σου ῤχεται η ατυχία και σε ρίχνει ψυχολογικά. Ξέχασα ν 'αναφἐρω ότι στο δεκατετράμηνο από την κατάθεση των χαρτιών στο Ρίο , μέχρι το χειρουργείο, είχα απευθυνθεί και στον κο Μόρτογλου, διακεκριμένο διαιτολόγο-ενδοκρινολόγο στο Ιατρικό Αθηνών. Ούτε αυτός όμως υποψιάστηκε τίποτα για να κάνει την εξέταση δεξαμεθαζόνης. Την ημέρα της εισαγωγής μου στο Ρίο (2 Αυγούστου) ο κος καθηγητής (Καλφαρέντζος) και οι βοηθοί του με κοιτούσαν καχύποπτα, λέγοντας ότι δεν ακολουθούσα πιστά τις συμβουλές που μου είχαν δώσει με το εξιτήριο. Σύντομα όμως και με τη βοήθεια του κου Αλεξανδρίδη, καθηγητή ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κατάλαβαν ότι κάτι άλλο παίζει και άρχισαν να το ψάχνουν. Τους ευγνομονώ γι αυτὀ. Όλη την ώρα με επισκέπτονταν στο νοσοκομείο και έκαναν του κόσμου τις εξετάσεις.
    Θα σας ενημερώσω σχετικά όταν θα έχω νέα. Ευχαριστώ και πάλι για τη συμπαράσταση.
    Βιβή

Senior Member
    Συγγνώμη βρε Palex-Βιβή μου που σε πέρασα για αγοράκι :*

Διαβήτης
    Πρήξιμο σε άκρα και συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση
    Ασταθεια στο περπάτημα , και έλλειψη προσανατολισμού

αυτά τα έχω τρομάρα μου...όταν θα έχω το επόμενο ραντεβού μου με τον ρευματολόγο μου στα τέλη του sepmtemvri θα τον ρωτήσω...

όσο για τα κιλά..e θα φύγουν τα ρημάδια..

πάντως σε καμια περίπτωση δεν θεωρώ πως έκανες την επέμβαση άδικα!!!

Exe πιστη και ελπίδα Βιβή, όλα θα πάνε καλά :*

Senior Member
    Palex μου λυπαμαι πολυ!
    Αν κανεις μαγνητικες, σιγουρα θα βρειτε τον ογκο και θα καταφερεται να τον βγαλετε!
    Δεν ξερω αν ειναι το ιδιο αλλα εγω θα κανω pet ct, μια εξεταση που δειχνει αν υπαρχουν καρκινικα κυταρα η ογκοι (καλοι και κακοι!!)! Κοστιζει 1500ευρω ΑΛΛΑ μπορεις να παρεις εγκριση απο το ταμειο σου και να την κανεις στο Υγεια η στον Ευαγγελισμο και θα σας δειξει αμεσως που βρισκετε ο ογκος!! Πες το στον γιατρο σου, να σου δωσει την βεβαιωση και να την κανεις αν χρειαζεται! Δεν ξερω αν ειναι η πιο καταλληλη για εσενα αλλα ξερω οτι δειχνει τα παντα!
    Ευχομαι να τελειωσει γρηγορα το μαρτυριο σου!! Ενα πριξιμο στο δεξι μπουτι το εχω και εγω και δεν βρισκουμε τι ειναι ρε γαμωτο!!!!