Results 1 to 15 of 79
-
04-09-2012, 12:55 #1
Ένα χρόνο μετά ............................
Αυτές τις μέρες έκλεισα ένα χρόνο διατροφής …. Ήθελα να σας πω την εμπειρία μου και αν κάποιον βοηθήσει θα είμαι πολύ χαρούμενη.
Το αποτέλεσμα είναι - 28 κιλά . Και για να μην δημιουργώ και εντυπώσεις 10 κιλά τους 2 πρώτους μήνες και 18 κιλά τους επόμενους 10 .
Δηλαδή ρυθμός 1,8 κιλά ανά μήνα κατά μέσο όρο . Επίσης απώλεια 22cm στη μέση και 12cm στη περιφέρεια . Όχι και τίποτε συνταρακτικό σε σχέση με τις απώλειες άλλων παιδιών , όμως για μένα είναι γιατί
1) Λόγω ηλικίας ( 47 Μάιων ) ο μεταβολισμός μου δεν είναι ο ίδιος που ήταν στα 20 και στα 25
2) Έχω ήδη μπει σε προκλιμακτηριακή φάση , άρα ο μεταβολισμός πέφτει κι άλλο
3) Ποτέ ως τώρα δεν είχα καταφέρει να κάνω μια ισορροπημένη διατροφή . Υπέφερα χρόνια από σχεδόν καθημερινά επεισόδια υπερφαγίας .
4) Λόγω δουλειάς η ζωή μου είναι καθιστική . Η μόνη ας πούμε γυμναστική είναι 2-3 φορες την εβδομάδα περπάτημα κανένα μισάωρο και κάθε Κυριακή 1,5-2 ώρες .
5) Είχα χάσει την πίστη μου σε μένα σ΄ αυτό το τομέα . Αν και γενικά σαν άτομο με χαρακτηρίζει τεράστιο πείσμα επιμονή και υπομονή εδώ υστερούσα .Αν πέρσι τέτοια εποχή μου έλεγε κάποιος ότι σ΄ ένα χρόνο θα είμαι σχεδόν 30 κιλά ελαφρύτερη θα του έλεγα ότι είναι τρελός και φαντασιόπληκτος .
Κι όμως αυτό που τόσα χρόνια με κρατούσε πίσω ότι δηλαδή δεν πίστευα πως υπάρχει ποτέ περίπτωση να χάσω τόσα κιλά , αυτό ήταν που με οδήγησε εδώ . Άρχισα να σκέφτομαι και μου μιλούσα : και λοιπόν ? Μια ζωή εκτός από μικρά διαστήματα παχύσαρκη ήσουν , δεν ήσουν και ποτέ αδύνατη για να γίνεις τώρα , ούτε είναι κάτι που ξέρεις καν πως είναι και σου έχει λείψει . Άρα τι κάνεις ? Σου αρέσει αυτό που κάνεις , έτσι όπως τρως ? Η μια πλευρά του εαυτού μου μου απαντούσε όχι με κατεβασμένο το κεφάλι , αλλά πήγαινε να προβάλλει τις αντιρρήσεις της . Τι αλλά , απαντούσε ή άλλη πριν προλάβει να σηκώσει κεφάλι η πρώτη , κάνε κάτι . ( Είμαι και δίδυμος - το ζώδιο - τρομάρα μου , και τις δύο πλευρές μου δεν ξέρω πότε θα τις συμφιλιώσω - όσοι είναι δίδυμοι ξέρουν το δράμα μας ) Έ και τι να κάνω απαντούσε η άλλη ? Φτιάξε τη διατροφή σου κι έχωνε . Μα δεν θα χει αποτέλεσμα απαντούσε η άλλη , τόσα χρόνια δεν είχε . Ε και ? Τουλάχιστον θα φτιάξεις τη διατροφή σου , τα κιλά αν είναι θα φύγουν . Και σιγά σιγά η μία έπεισε την άλλη να δοκιμάσει , να προσπαθήσει . Κι ευτυχώς τα πρώτα αποτελέσματα ήρθαν γρήγορα , έφυγαν τα πρώτα κιλά , πήρα τα πάνω μου . Μετά τους 2 μήνες άρχισαν τα πρώτα κολλήματα . Ο 2ος εαυτός μου πήγε να βρει την ευκαιρία να πάρει κεφάλι . Η άλλη την πάτησε με τη μία . << Δεν έχεις επιλογές η συνεχίζεις αυτό που κάνεις ή γυρνάς πίσω . Τι θέλεις ? Τι θα κάνεις ? >> Συνεχίζουμε απαντούσε μουδιασμένα η άλλη . Και πιο αργά μεν τα κιλά συνέχιζαν να φεύγουν . Ο πόλεμος ανάμεσα στον καλό και στον κακό μου εαυτό ακόμη συνεχίζεται . Κάποιες μάχες κερδίζει ο κακός , σε γενικές γραμμές όμως τις περισσότερες κερδίζει ο καλός . Και τώρα ξέρω: Ο πόλεμος αυτός θα συνεχίζει για πάντα , θέλω να ελπίζω όμως όλο και περισσότερες φορές θα κερδίζει ο καλός , μέχρι που ο κακός να γίνει μια καρικατούρα και να μην μπορεί να μου κάνει κακό .
Ας σοβαρευτώ
Πολλές φορές , γνωστοί και φίλοι με ρωτάνε τι έκανες ? Κι απ το βλέμμα τους καταλαβαίνω ότι περιμένουν να τους πω κάποια μαγική δίαιτα ή κάποιο μαγικό μαντζούνι ότι πήρα . Λοιπόν φίλοι μου καμία μαγική δίαιτα δεν έκανα , κανένα μαγικό μαντζούνι δεν πήρα .
Καταρχήν απ' την αρχή ευτυχώς συνειδητοποίησα ότι η διαδικασία θα είναι μακρόχρονη και δύσκολη , άρα δεν θα μπορούσα να τη βγάλω με ψητά και νερόβραστα για μεγάλο χρονικό διάστημα .
Επομένως τι μας μένει ? Φαγητό απ όλα , προσεγμένα λιπαρά , αποφυγή της ζάχαρης .
ΜΙΚΡΑ - ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΌΛΑ ΏΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΩ .
Δεν έβγαλα τίποτε απ τη διατροφή μου .
Ανακάλυψα ότι εξίσου νόστιμες με την τηγανητή πατάτα ή τις πατάτες φούρνου που έχουν πιει εκατό κιλά λάδι είναι και οι βραστές ή οι ψητές με λίγο λαδάκι από πάνω . Προσπάθησα να μην κάθομαι να φάω αν δεν έχω και κάτι σε ζαρζαβατικό συγχρόνως . Ευτυχώς οι περίεργες σάλτσες , ντρέσσινγκ , μαγιονέζες κτλ που είναι επιβαρυμένες θερμιδικά δεν μ αρέσουν , οπότε λαδάκι και λεμόνι ή ξύδι στα λαχανικά μου κι ήταν πεντανόστιμα ( για μένα τουλάχιστον Αυτόματα περιορίζω το κυρίως .
Φρούτα , και σύνθετοι υδατάνθρακες , τύπου μπισκότα βρώμης , κριτσίνια ολικής , μπάρες δημητριακών , ξηροί καρποί μου περιόρισαν δραματικά την επιθυμία για γλυκά .
Άνθρωπος είμαι όμως όχι άγιος κι ήρθαν και Χριστούγεννα και παντού κουραμπιέδες και μελομακάρονα , έ υπέκυψα κι έφαγα αρκετά , όμως μόλις πέρασαν τέλος σαν να μην πέρασε μια μέρα γύρισα στη διατροφή μου και το ένα κιλάκι που επέστρεψε στις 10 μέρες έφυγε μαζί με άλλα 4 τον επόμενο μήνα , και καλοκαίρι πέρασε και πηγαίνοντας για τσιγάρα έβλεπα το ψυγείο των παγωτών , και πήρα κάποιες φορές . Και μάλιστα τα ευχαριστήθηκα γιατί δεν έπεσα με τα μούτρα και δεν αηδίασα στο τέλος απ την ποσότητα . Βρήκα εναλλακτικές σε ότι δεν μπορώ να με ελέγξω . Ψωμί ας πούμε αν και ολικής και πολύσπορο δεν μπορώ να ελέγξω την ποσότητα , μια φέτα λέω , 3 τρώω . Το αντικατέστησα με μικρά κρίθινα παξιμαδάκια και βρήκα την υγειά μου .
Καθόμουν και σκεφτόμουν τι λάθη έκανα όλα αυτά τα χρόνια , και για πρώτη φορά όχι για ν΄αυτομαστιγωθώ αλλά για να τα διορθώσω και να σώσω ότι σώζεται . Για παράδειγμα επειδή δουλεύω πολλά χρόνια κι όλη μέρα 9-9 το μεσημέρι ήταν δύσκολο να φάω κανονικό φαγητό , άρα τι επιλογές είχα ?delivery , γαριδοπατατάκια , μπισκότα και λοιπές μ@λ@κίες . Το βράδυ γυρνούσα σπίτι καθόμουν να φάω κανονικό φαγητό και σταματημό δεν είχα αν δεν έφτανα σε σημείο σκασμού . Κι όμως είχα κι άλλες επιλογές : ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑ : ταπεράκι , πλαστικό πιρουνάκι και αλουμινόχαρτο . Φαγητό κανονικό στο ταπεράκι , φρούτα στο ψυγείο του γραφείου , από λαχανικά αγγουράκια , -ντοματίνια και γιαουρτάκια φυσικά φυσικά . Βέβαια δεν το ευχαριστιέμαι το ίδιο με το να το έτρωγα σπίτι μου σε πιάτο , καθιστή και χαλαρή , αλλά το πρόβλημα της βραδινής υπερφαγίας μειώθηκε και τώρα έχει σχεδόν εξαλειφθεί . Φροντίζω την Κυριακή που δεν δουλεύω να απολαμβάνω το γεύμα μου ζεστό , περιποιημένο , καθισμένη χαλαρά κι έτσι αντέχω την υπόλοιπη εβδομάδα με ότι μπορώ να κάνω .
Ταυτόχρονα δούλευα το ψυχολογικό κομμάτι με τον εαυτό μου . Άρχισα στο μυαλό μου να γυρίζω προς τα πίσω τα χρόνια και να ψάχνω τις ρίζες του κακού . Και ώ του θαύματος !!! Βρήκα πράγματα , βρήκα θησαυρό , βρήκα τους δαίμονες του μυαλού μου . Μόλις τους βρήκα ξαφνικά σαν να συρρικνώθηκαν , σαν να μίκρυναν , σα να έχασαν τη δύναμη τους . Τώρα ξέρω ότι είναι εκεί , τους κοιτάζω καμία φορά σαν για να βεβαιωθώ ότι δεν μπορούν να μου κάνουν κακό και συνεχίζω . Ναι , που κα που μ΄επισκέπτονται , αλλά πλέον οι επισκέψεις τους δεν είναι αρμένικες , είναι πολύ σύντομες κι όχι ικανές να μου κάνουν κακό . Είναι κάτι σαν τα μικρόβια που έχουμε , αλλά περνώντας την ίωση στην βαρια της μορφή , έχουμε αναπτύξει πλέον τέτοια αντισώματα που άντε κανένα δεκατάκι πλέον να μας κάνουν . Δεν θα αναφερθώ εδώ περισσότερο γιατί ακόμη δεν τα έχω συγκροτημένα στο μυαλό μου ή ακόμη δεν έχω τη δύναμη ώστε να τα βάλω κάτω και να τα δω γραμμένα . Ίσως κάποια στιγμή μπορέσω να το κάνω .
- 04-09-2012, 14:19 #2
Μπράβο σου Δώρα.
Σωστοί κανόνες για όλους:
Λίγα λιπαρά - πολλά γεύματα - σωστή λήψη σακχάρων και σύνθετων υδατανθράκων - φαγητό στο τάπερ για τη δουλειά - όχι στα λιπαρογεύματα του κυλικείου.
04-09-2012, 14:33 #3
Ντόρα μου το μήνυμα σου μου δίνει μεγάλη δύναμη και πνοή αισιοδοξίας. Αποτελείς ζωντανό παράδειγμα ότι αν αλλάξουμε τρόπο ζωής και σκέψης τα κιλά φεύγουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο και στέρηση. Τον ίδιο δρόμο έχω επιλέξει και εγώ αν και η πορεία μου είναι πολύ πιο αργή από την δική σου. Εγώ είχα να λύσω πολλά θέματα ψυχολογικά σε σχέση με το φαγητό και επικεντρώθηκα εκεί περισσότερο και όχι στην απώλεια. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια προσπάθειας να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου και τον τρόπο που σκέφτομαι βρίσκομαι να περπατάω στο ίδιο μονοπάτι που επέλεξες και εσύ.
Οι δικές μου διαπιστώσεις; Η απώλεια κιλών μπορεί να γίνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Το έχω ξαναπεί πολλές φορές τα κιλά μας δεν είναι το πρόβλημα είναι το σύμπτωμα. Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τις καθημερινές μας συνήθειες ότι και να κάνουμε όσα κιλά και να χάσουμε πάλι στην ίδια δεινή θέση θα βρεθούμε και με την ψυχολογία μας καταρρακωμένη και την αυτοεκτίμηση μας βαλτωμένη. Αν δεν μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα μας με άλλους τρόπους και να μην ξεσπάμε σε υπερφαγικά για να απαλύνουμε κούραση, νεύρα, απογοήτευση, ανία πάλι στα ίδια θα γυρίσουμε αργά ή γρήγορα... μπορεί και σε χειρότερα.
Τα συγχαρητήρια μου για την προσπάθεια σου και μία ευχή μέσα από την καρδιά μου να συνεχίσεις να προσπαθείς για μία καλύτερη ζωή! Τελικά το ταξίδι για την Ιθάκη μπορεί να είναι δύσκολο αλλά αυτό είναι που σε θωρακίζει και σε δυναμώνει για να φτάσεις στον στόχο σου, στο ευζην! :thumbup:
04-09-2012, 14:57 #4
Γιώργο σ΄ευχαριστώ , αυτοί οι απλοί κανόνες σ' εμένα τουλάχιστον δούλεψαν . Δεν θα μπορούσα να κάνω και τίποτε άλλο .
Δίαιτες με αποκλεισμό τροφών δεν μπορώ ούτε μια μέρα .
04-09-2012, 15:01 #5
Ελάκι θα σε μαλώσω . :starhit::starhit::starhit: Μ΄έκανες να δακρύσω .
Κορίτσι μου σου εύχομαι και σένα να βρεις το δρόμο που θα σε οδηγήσει εκεί που θέλεις . Μάλλον τι λέω , το δρόμο τον έχεις βρει . Αργά ή πιο γρήγορα θα φτάσεις . Είμαι σίγουρη για σένα .
Σ΄ευχαριστώ μέσα απ΄την καρδια μου .
04-09-2012, 15:25 #6
Ιθακορόριτσο μου, όπως σε λέει και η Ναταλία μας, και εμένα με συγκίνησες πολύ. Σε ευχαριστώ για την ευχή σου και ναι πλέον είμαι βέβαιη ότι βαδίζω στον σωστό δρόμο και αργά ή γρήγορα θα φτάσω και εγώ εκεί που θέλω, δεν φοβάμαι τώρα πια...
Θέλω τόσα να σου γράψω αλλά τώρα δεν προλαβαίνω, πάντως νιώθω τον αγώνα σου και είμαι σίγουρη ότι δεν θα αποτύχεις, να δεις που αυτή τη φορά θα καταφέρεις όχι μόνο να χάσεις τα κιλά που θέλεις αλλά θα καταφέρεις και να τα διατηρήσεις. Αυτό που εσύ έκανες μόνη σου, από ένστικτο, αυτό είναι που πλέον πολλοί διαιτολόγοι και ειδικά αυτοί που ασχολούνται με διατροφικές διαταραχές πρεσβεύουν και υποστηρίζουν. Καλή συνέχεια στον δρόμο που χάραξες και εύχομαι να βρεις την δύναμη να φέρνεις συνεχώς νέες αλλαγές στην ζωή σου που θα σου φέρνουν ευτυχία και ισορροπία :kiss:
04-09-2012, 19:53 #7
Ντόρα αξίζεις πολλά συγχαρητήρια για την αξιέπαινη προσπάθειά σου. Είχα κάνει πολλές δίαιτες στο παρελθόν χάνοντας πολλά κιλά κάθε φορά αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να τα διατηρήσω γι'αυτό και ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό που έχεις καταφέρει εσύ και πόση δουλειά έχεις κάνει με τον εαυτό σου για να έχεις τα σημερινά αποτελέσματα. Σου εύχομαι να συνεχίσεις έτσι και να είσαι καλά.
04-09-2012, 23:27 #8
Αχχχ ποσο κουραγιο μου δίνεις για πολλα κιλα ΧΩΡΙΣ ΝΥΣΤΕΡΙ!!!!!!!!!!!
Συνεχισε ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ πολύ να γραφεις.Οτι σουρχεται πανω στην διατροφη σου.Περιεγραφε τις ημερες σου σαν ημερολογιο.Τους δαίμονες και τα θελω του καλου... διδύμου σου.Μου κανει καλο η γραφή σου.
Θα σε παρακολουθω...Καλη συνεχεια!!!!!!!!!!!
05-09-2012, 11:08 #9
@marimari, είναι πολοί οι άνθωποι που με την διατροφή καταφέραν να χάσουν πολλά κιλά.
Θέλει να προσπαθήσεις να σκέφτεσαι τον ευατό σου αλλαγμένο με διαφορετικές συνήθειες.
Η διαφορές δύο ανθρώπων, του ενός στα 115 κιλά και του άλλου στα 68 κιλά έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής - διατροφής. Πίστεψέ με.
Δε θέλει βιασύνες. Ούτε θέλει κόπο. Σαφώς και θέλει λίγη πείνα. Αλλά όχι τρελά πράγματα. Θέλει κάποτε να τρώμε αφού πεινάσουμε κι όχι από συνήθεια. Πολλά γεύματα και δραστήριο τρόπο ζωής.
Πιο παλιά όταν με έβλεπε η φουρνάρισσα με ρώταγε πως τα κατάφερα και μπράβο σου κλπ κλπ κλπ. Έ της απάντησα πως αδυνάτισα γιατί έκοψα το ψωμί. Μετά σταμάτησε νε με ρωτάει τι έκανα.
Δώρα συνέχισε την καλή σου προσπάθεια κι αλλαγή.
05-09-2012, 11:44 #10
Τζίνα σ΄ευχαριστω για τις ευχες σου κορίτσι μου .
Θέλω να ελπίζω οτι θα συνεχίσω έτσι , τουλάχιστον όσο το μυαλό μου είναι στη θέση του και το αλτσχαιμερ δεν μου έχει χτυπήσει την πόρτα .
Σου εύχομαι και σένα να είσαι πάντα χαρούμενη , υγιης και δυνατή .
05-09-2012, 11:48 #11
Ντόρα σ'ευχαριστώ και μην ανησυχείς για το Αλτσχάϊμερ γιατί μπορεί να βγει και σε καλό και να ξεχνάς να φας, εκτός πάλι κι αν ξεχνάς ότι έφαγες και ξανατρώς! χιχιχιχι
05-09-2012, 12:18 #12
Μarimari , είπα και στην αρχή αν η εμπειρία μου βηθήσει έστω κι έναν θα είμαι πολύ χαρούμενη .
Καταρχήν πάρτο λίγο ψυχραιμα , μικρές αλλαγες τη φορά , πχ βάλε σαν στόχο να ξεκινας τη μέρα σου μ΄ένα σωστό πρωινό ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΦΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ ή ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙΣ ΓΕΥΜΑΤΑ . Το τικεράκι μου μετράει απ τα 99 κιλά που είναι η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τη μεγάλη κάθοδο . Είχα φτάσει τα 108 ( για τα καλά μέσα στη νοσηρή παχυσαρκία για το ύψος μου ) όμως και τα 9 κιλά μου πήρε 2 χρόνια να τα χάσω . Είχα χάσει 12 , πήρα 8 , ξανάχασα 9 πήρα 6 και κάθε φορά μέσα στην απελπισία μου σκεφτόμουν πάλι καλά δεν ξανάφτασα τα ίδια ή ακόμη χειρότερα να τα ξεπεράσω . Ακόμη όμως κι αυτά τα 2 χρόνια τα θυμάμαι ευχάριστα τώρα γιατί με οδήγησαν εδώ .
Ναι χάνονται και τα πολλά κιλά , αρκεί να το πιστέψεις .
Βάλε στόχο να διορθώσεις κακώς κείμενα στη διατροφή σου , ξέχνα τα κιλά και την @#%&*$ τη ζυγαριά .
Βάζε εφικτους στόχους . Για μένα στόχος και στα 108 κιλά όταν ήμουν και στα 72 τώρα είναι μόνο το επόμενο κιλο . Ούτε 40 , ούτε 10 , ούτε 5 , όυτε σε μια βδομάδα , ούτε σ΄ενα μήνα . Μόνο το επόμενο κιλό , έτσι σκέτο και χωρις χρονικά περιθώρια . Μπορεί να φύγει 1 κιλό ? Έλα μωρέ σιγά τι είναι 1 κιλό ? Θα φύγει . Κι έφευγε . Πάμε για το επόμενο .
Θα συμφωνήσω σε αρκετά πράγματα με το Γιώργο πιο πάνω , εκτος απο ένα . Δεν θέλει πείνα !!!!!!!!!
ΤΡΩΓΕ ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙΣ . Κάθε 3 ωρες με το ρολόι . Σα να παίρνεις αντιβίωση . Σιγά σιγά ο οργανισμος θα μάθει και δεν θα ζητάει σαβουροτροφες για να καλύψει τις ανάγκες του και ξέροντας οτι σε 3 ώρες θα του ξαναδώσεις θα ερκείται και σε μικρότερη ποσότητα .
Ήμουνα απ τους ανθρώπους που όταν είχα μια σοκολάτα δεν ησύχαζα αν δεν την τελείωνα . Τώρα έχω μία στη τσάντα μου 15 μέρες τώρα και δεν την έχω τελειώσει .
Θα προσπαθήσω να γράφω εδώ κάτι σαν ημερολόγιο , αν νομίζεις οτι θα σε βοηθήσει . Ομως προς Θεού μην προσπαθήσεις ν΄αντιγράψεις διατροφή . Δες εσένα τι σ΄αρεσει και πως μπορεις να χτίσεις σιγά σιγά διατροφικες συνήθειες για μια ζωή κι όχι μέχρι να έρθεις στα κιλα που θέλεις . Γιατί μετά ?
05-09-2012, 12:23 #13
Originally posted by ΤΖΙΝΑ
Ντόρα σ'ευχαριστώ και μην ανησυχείς για το Αλτσχάϊμερ γιατί μπορεί να βγει και σε καλό και να ξεχνάς να φας, εκτός πάλι κι αν ξεχνάς ότι έφαγες και ξανατρώς! χιχιχιχι
Αλλά με αλτσχαιμερ ποιος θα σκοτίζεται για τα κιλά . Θα έχω άλλα να με απασχολούν .
05-09-2012, 12:39 #14
:lol::lol:
05-09-2012, 13:10 #15
Ποσο πολύ μαρεσει να μιλαω με ανθρωπους που εχουν χασει κιλα -πολλα κιλαααα- χωρις νυστερι.
Τα υποστηριζεται τοοοοσο ωραια.
Πολύ μαρεσε αυτο με το ψωμι.Δεν ξαναρώτησε...δεν την συνέφερε...χαχαχχαα
Ειμαι εκρηκτικη στο ξεκινημα και τα χαλαω στο μακροχρόνιο.Εκει χανω το παιχνιδι.Απλως μια μερα ξεφεύγω και δεν ξαναγυρναω...
Συνάντηση με πρώην
28-07-2025, 00:19 in Σχέσεις και Επικοινωνία