Μέτρηση σωματικού λίπους
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 32
    Senior Member

Μέτρηση σωματικού λίπους

Επειδή προσπαθώ να βρω το ποσοστό λίπους που έχω, έψαξα και βρήκα στο internet ότι μόνο στο περίπου μπορούμε να το υπολογίσουμε μόνοι μας είτε με ειδικές ζυγαριές (που έχω) είτε με διάφορους τύπους στους οποίους χρησιμοποιείται η περίμετρος της κοιλιάς και του λαιμού μας, ύψος ηλικία κλπ...

Ο λαιμός ας πούμε ότι μετριέται σχετικά εύκολα.

Πως όμως μετράμε την περίμετρο της κοιλιάς μας;
    Η κοιλιά ανάλογα αν "την ρουφάμε" ή αν "την φουσκώνουμε" έχει μεγάλη διαφορά. Υποτίθεται ότι στη μέτρηση πρέπει να είμαστε χαλαροί. Αλλά ακόμα και όταν "χαλαρώνω" βρίσκω διαφορές ακόμα και 5 εκατοστά που ισοδυναμεί με 3% σε ποσοστό λίπους!!!
    Έχει κανείς κάποιο tip να δώσει;

Υ.Γ. Από αυτά που έχω διαβάσει είδα ότι σε μια δίαιτα/διατροφή δε θα πρέπει να μας ενδιαφέρει αν χάνουμε ή όχι κιλά αλλά μόνο αν μειώνουμε το λίπος και το ποσοστό του κρατώντας την μυϊκή μας μάζα σταθερή. Για να το εξηγήσω, αν χάσει κάποιος 10 κιλά από τα οποία μόνο τα 5 είναι λίπος αυτό είναι εξαιρετικά κακό και καλύτερα να μην τα είχε χάσει. Αντιθέτως αν από τα 10 τα 9 είναι λίπος είναι σε πολύ καλό δρόμο (ιδανικά δε θα πρέπει να χάνεται μυϊκή μάζα ή ακόμα καλύτερα να αυξάνεται, αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο)

Senior Member
    Originally posted by baklavas
    Επειδή προσπαθώ να βρω το ποσοστό λίπους που έχω, έψαξα και βρήκα στο internet ότι μόνο στο περίπου μπορούμε να το υπολογίσουμε μόνοι μας είτε με ειδικές ζυγαριές (που έχω) είτε με διάφορους τύπους στους οποίους χρησιμοποιείται η περίμετρος της κοιλιάς και του λαιμού μας, ύψος ηλικία κλπ...

Ο λαιμός ας πούμε ότι μετριέται σχετικά εύκολα.

Πως όμως μετράμε την περίμετρο της κοιλιάς μας;
    Η κοιλιά ανάλογα αν "την ρουφάμε" ή αν "την φουσκώνουμε" έχει μεγάλη διαφορά. Υποτίθεται ότι στη μέτρηση πρέπει να είμαστε χαλαροί. Αλλά ακόμα και όταν "χαλαρώνω" βρίσκω διαφορές ακόμα και 5 εκατοστά που ισοδυναμεί με 3% σε ποσοστό λίπους!!!
    Έχει κανείς κάποιο tip να δώσει;

Υ.Γ. Από αυτά που έχω διαβάσει είδα ότι σε μια δίαιτα/διατροφή δε θα πρέπει να μας ενδιαφέρει αν χάνουμε ή όχι κιλά αλλά μόνο αν μειώνουμε το λίπος και το ποσοστό του κρατώντας την μυϊκή μας μάζα σταθερή. Για να το εξηγήσω, αν χάσει κάποιος 10 κιλά από τα οποία μόνο τα 5 είναι λίπος αυτό είναι εξαιρετικά κακό και καλύτερα να μην τα είχε χάσει. Αντιθέτως αν από τα 10 τα 9 είναι λίπος είναι σε πολύ καλό δρόμο (ιδανικά δε θα πρέπει να χάνεται μυϊκή μάζα ή ακόμα καλύτερα να αυξάνεται, αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο)
    Όλα όσα διάβασες είναι πράγματι πολύ σημαντικά. Το να χάνεις απλώς βάρος σε καμιά περίπτωση δεν είναι το ζητούμενο. Η περίμετρος της κοιλιάς για τον προσδιορισμό του λίπους είναι πολύ απλοϊκός τρόπος. Μπορεί να έχεις μικρή περίμετρο και παρόλα αυτά να έχεις μεγάλο ποσοστό λίπους, όπως εγώ. Μήπως τυχαίνει να είσαι από Θεσ/νίκη; Έχει μια πολύ καλή προσφορά για προσδιορισμό ποσοστού λίπους, μυικού ιστού κ.τ.λ.

Senior Member
    Originally posted by need2looseΌλα όσα διάβασες είναι πράγματι πολύ σημαντικά. Το να χάνεις απλώς βάρος σε καμιά περίπτωση δεν είναι το ζητούμενο. Η περίμετρος της κοιλιάς για τον προσδιορισμό του λίπους είναι πολύ απλοϊκός τρόπος. Μπορεί να έχεις μικρή περίμετρο και παρόλα αυτά να έχεις μεγάλο ποσοστό λίπους, όπως εγώ. Μήπως τυχαίνει να είσαι από Θεσ/νίκη; Έχει μια πολύ καλή προσφορά για προσδιορισμό ποσοστού λίπους, μυικού ιστού κ.τ.λ.
    Λογικό γιατί εσύ ως γυναίκα είσαι "αχλάδι" ενώ εγώ ως άντρας "μήλο", δηλαδή σε σένα τα κιλά βρίσκονται κυρίως στα ψωμάκια
    Επίσης οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους. Η φόρμουλα του αμερικανικού ναυτικού που θεωρείται κλασική είναι διαφορετική για άντρες

%Fat=495/(1.0324-.19077(log(abdomen-neck))+.15456(log(height)))-450
    και γυναίκες

%Fat=495/(1.29579-.35004(log(abdomen+hip-neck))+.22100(log(height)))-450
    Στους άντρες η κοιλιά μετριέται στον αφαλό και δεν χρειάζεται μέτρηση της περιφέρειας ενώ στις γυναίκες η κοιλιά μετριέται στο πιο αδύνατο σημείο (ψηλότερα δηλαδή από τον αφαλό) και στη φόρμουλα συνυπολογίζεται και η περιφέρεια.

Είμαι Αθήνα και βασικά θα με ενδιέφερε να δω πόσο χρειάζεται να χάσω για να πέσω στα επιτρεπτά όρια λίπους που για μένα είναι 11-22% (που άμα φτάσω στο 22 θα φάω μια πάστα και μετά μια πάστα και μετά μια πίτσα γιατί μετά το γλυκό θέλω και αλμυρό...). Δεν απέχω πάρα πολύ, η ζυγαριά με δείχνει 23% και ο τύπος με την μέτρηση 24%, έχω ήδη χάσει καμιά δεκαπενταριά κιλά (λίπος στην συντριπτική τους πλειοψηφία).

Ο λόγος που ασχολούμαι με το ποσοστό λίπους είναι επειδή αν υπολογίσω να πέσω στο επιτρεπτό ΒΜΙ θα πρέπει να χάσω 11 έως και 31 κιλά. Εγώ όπως είμαι τώρα αν χάσω άλλα 5 (κάπου εκεί ήμουν δηλαδή πριν κανένα εξάμηνο) αρχίζω και μοιάζω σαν τον Όσιο Ονούφριο. Αν χάσω 11 θα με λες αδύνατο, αν χάσω 31 θα με λες "τελευταίο στάδιο νευρικής ανορεξίας"...

Παρεμπιπτόντως αυτό το failed στην υπογραφή σου πολύ μου άρεσε. Επίσης, αν μου επιτρέπεις, έχεις βάλει πολύ γρήγορα τους στόχους σου. Δηλαδή αυτά τα τελευταία 3 κιλά δεν είναι σωστό να τα χάσεις μέσα σε ένα μήνα. Για τα κιλά σου εγώ θα έβαζα στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου γιατί όσο πλησιάζεις στο επιθυμητό θα έχεις πολλά σκαμπαναβάσματα (προφανώς το ξέρεις αλλά στο υπενθυμίζω για να μην σε πιάσει η απογοήτευση). Δεν μπορείς με BMI μέσα στα φυσιολογικά όρια να περιμένεις να χάνεις 3 κιλά το μήνα... αυτό μόνο αν ξεπατωθείς στη γυμναστική και με απόλυτα προσεγμένη διατροφή μπορείς να το επιτύχεις :spin:

Senior Member
    Originally posted by need2looseΌλα όσα διάβασες είναι πράγματι πολύ σημαντικά. Το να χάνεις απλώς βάρος σε καμιά περίπτωση δεν είναι το ζητούμενο. Η περίμετρος της κοιλιάς για τον προσδιορισμό του λίπους είναι πολύ απλοϊκός τρόπος. Μπορεί να έχεις μικρή περίμετρο και παρόλα αυτά να έχεις μεγάλο ποσοστό λίπους, όπως εγώ. Μήπως τυχαίνει να είσαι από Θεσ/νίκη; Έχει μια πολύ καλή προσφορά για προσδιορισμό ποσοστού λίπους, μυικού ιστού κ.τ.λ.
    Λογικό γιατί εσύ ως γυναίκα είσαι "αχλάδι" ενώ εγώ ως άντρας "μήλο", δηλαδή σε σένα τα κιλά βρίσκονται κυρίως στα ψωμάκια
    Επίσης οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους. Η φόρμουλα του αμερικανικού ναυτικού που θεωρείται κλασική είναι διαφορετική για άντρες

%Fat=495/(1.0324-.19077(log(abdomen-neck))+.15456(log(height)))-450
    και γυναίκες

%Fat=495/(1.29579-.35004(log(abdomen+hip-neck))+.22100(log(height)))-450
    Στους άντρες η κοιλιά μετριέται στον αφαλό και δεν χρειάζεται μέτρηση της περιφέρειας ενώ στις γυναίκες η κοιλιά μετριέται στο πιο αδύνατο σημείο (ψηλότερα δηλαδή από τον αφαλό) και στη φόρμουλα συνυπολογίζεται και η περιφέρεια.

Είμαι Αθήνα κα βασικά θα με ενδιέφερε να δω πόσο χρειάζεται να χάσω για να πέσω στα επιτρεπτά όρια λίπους που για μένα είναι 11-22% (που άμα φτάσω στο 22 θα φάω μια πάστα και μετά μια πάστα και μετά μια πίτσα γιατί μετά το γλυκό θέλω και αλμυρό...). Δεν απέχω πάρα πολύ, η ζυγαριά με δείχνει 23% και ο τύπος με την μέτρηση 24%, έχω ήδη χάσει καμιά δεκαπενταριά κιλά (λίπος στην συντριπτική τους πλειοψηφία).

Ο λόγος που ασχολούμαι με το ποσοστό λίπους είναι επειδή αν υπολογίσω να πέσω στο επιτρεπτό ΒΜΙ θα πρέπει να χάσω 11 έως και 31 κιλά. Εγώ όπως είμαι τώρα αν χάσω άλλα 5 (κάπου εκεί ήμουν δηλαδή πριν κανένα εξάμηνο) αρχίζω και μοιάζω σαν τον Όσιο Ονούφριο. Αν χάσω 11 θα με λες αδύνατο, αν χάσω 31 θα με λες "τελευταίο στάδιο νευρικής ανορεξίας"...

Παρεμπιπτόντως αυτό το failed στην υπογραφή σου πολύ μου άρεσε. Επίσης, αν μου επιτρέπεις, έχεις βάλει πολύ γρήγορα τους στόχους σου. Δηλαδή αυτά τα τελευταία 3 κιλά δεν είναι σωστό να τα χάσεις μέσα σε ένα μήνα. Για τα κιλά σου εγώ θα έβαζα στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου γιατί όσο πλησιάζεις στο επιθυμητό θα έχεις πολλά σκαμπαναβάσματα (προφανώς το ξέρεις αλλά στο υπενθυμίζω για να μην σε πιάσει η απογοήτευση)
    Πράγματι ο στόχος μου είναι υπεραισιόδοξος! Ειδικά με βάση τη μέχρι τώρα πορεία μου! Αλλά ήταν καλό το πλάνο για ξεκίνημα, μου έδωσε κουράγιο, ότι κάπου εδώ είναι το φως στο τούνελ. Πράγματι πρέπει να αναπροσαρμόσω τους στόχους μου αλλά αν έβαζα ένα χρόνο μακριά από σήμερα θα με φρίκαρε! Άσε που στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι μπορεί να γίνει και πιο γρήγορα... ας μη μου το χαλάω
    Αυτό με το μήλο και αχλάδι το δέχομαι, εν μέρη. Εγώ πράγματι είμαι αχλάδι (κλεψύδρα για την ακρίβεια) αλλά υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες μήλα. Άντρες βλέπεις πιο σπάνια που να μην είναι μήλα αλλά υπάρχουν μερικοί.
    Τα ποσοστά σου είναι πολύ καλά! Απ' όσο βλέπω από 21–24% είσαι στη κατηγορία Fitness, γυμνάζεσαι; Το bmi είναι μια π@παρια! Εμένα με δείχνει κανονική και είμαι τίγκα στο λίπος! Εσύ από την άλλη έχεις μυικό ιστό σε καλό επίπεδο οπότε είσαι έξω από τον μέσο όρο στον οποίο στηρίζεται ο bmi. Οι bodybuilder για παράδειγμα βγαίνουν σε επίπεδα υπέρβαρων, κάτι που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα!
    Πως τα έχασες τα κιλά; Τα είχες καιρό;

Senior Member
    Fitness για άντρα είναι 14-17%

Εγώ είμαι στην κατηγορία υπέρβαρος 22-28%

Tα κιλά τα μάζευα (με σκαμπανευάσματα) για δεκαετίες και τα έχασα εφαρμόζοντας τους γνωστές κανόνες διατροφής "ξεχνάω την coca cola και μαθαίνω την βρώμη, ξεχνάω τις σοκολάτες και ξαναμαθαίνω τις σαλάτες και τα όσπρια, ελαχιστοποιώ την ζάχαρη και τρώω κυρίως ολικής άλεσης υδατάνθρακες"
    Δεν ήταν εύκολο αλλά δεν ήταν και δύσκολο!!!

Senior Member
    Αχ καλά λες!!!! Sorry!
    Εγώ από συνήθεια είδα τη στήλη για γυναίκες και δεν το πρόσεξα!!!! :smilegrin:
    Σε έκανα και fit, δεν πειράζει!
    Και εγώ στη κατηγορία υπέρβαρη ανήκω, ο bmi μου είναι οριακά κανονικός. Από εκεί και πέρα παίζουν πολλά ρόλο, σημασία έχει και πως φαίνεσαι στον καθρέπτη, εσύ λες με -5 κιλά είσαι πολύ αδύνατος, ε; Αν χάσεις 2-3 κιλά δεν μπαίνεις σε φυσιολογικό επίπεδο λίπους;

Senior Member
    Originally posted by need2loose
    Αχ καλά λες!!!! Sorry!
    Και εγώ στη κατηγορία υπέρβαρη ανήκω, ο bmi μου είναι οριακά κανονικός. Από εκεί και πέρα παίζουν πολλά ρόλο, σημασία έχει και πως φαίνεσαι στον καθρέπτη, εσύ λες με -5 κιλά είσαι πολύ αδύνατος, ε; Αν χάσεις 2-3 κιλά δεν μπαίνεις σε φυσιολογικό επίπεδο λίπους;
    Βρε Μαγδα λυσε μου την απορια δεν μπορω να καταλαβω πως γινεται με 5 κιλα παραπανω να εχω το ιδιο ποσοστο λιπους με οταν ημουν πιο λεπτη οπως στη φωτο που ειδες?? μηπως επειδη ειναι κιλα απο θυροειδη?? δηλαδη μηπως ειναι κατακρατησεις κι οχι λιπους?? ( η ελπιδα πεθαινει τελευταια χαχα)

Senior Member
    Αν χάσω 5 κιλά αρχίζει να είναι φτιάχνει/εξαφανίζεται η κοιλιά (που ήταν πάντα το ένα και μοναδικό μου πρόβλημα) αλλά επίσης αρχίζει να χαλάει κυρίως η μούρη (κρεμάει και λόγω ηλικίας κλαψ).
    Φυσικά για να χαθούν αυτά τα 5 κιλά θέλει πολύ αγώνα.

Σου έστειλα κι ένα pm (αν και μου είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτεί ή κάτι τέτοιο) Αν δε σου ήρθε πες μου

Senior Member
    Originally posted by ton76
    Originally posted by need2loose
    Αχ καλά λες!!!! Sorry!
    Βρε Μαγδα λυσε μου την απορια δεν μπορω να καταλαβω πως γινεται με 5 κιλα παραπανω να εχω το ιδιο ποσοστο λιπους με οταν ημουν πιο λεπτη οπως στη φωτο που ειδες?? μηπως επειδη ειναι κιλα απο θυροειδη?? δηλαδη μηπως ειναι κατακρατησεις κι οχι λιπους?? ( η ελπιδα πεθαινει τελευταια χαχα)
    Τα ρούχα σου πως τα νιώθεις; Μοιάζει σαν να έχεις βάλει πέντε κιλά; Εμένα στα +5 π.χ τα παντελόνια που μου ήταν ίσα ίσα δεν κλείνουν και το φερμουάρ σχηματίζει ένα V.
    Μπορεί και να είναι παρακράτηση υγρών τι να πω;
    Κάτι άλλο που θα κρατούσε σταθερή την αναλογία θα ήταν αν ανέβαζες τόσο κιλά λίπους όσο και τα κιλά μυών. Οπότε πάλι καλά είναι σε σχέση με το να είναι όλα κιλά λίπους. Πήγες για λιπομέτρηση;

Senior Member
    Τονια, και εσυ παθουσα του θυρεοειδη? ε... πολλααααα κοινα...

Επειδη προχτες εκανα λιπομετρηση βγηκα 30% λιπος, δηλαδη συμφωνα με το πινακακι παραπανω ειμαι στα οκ ρε παιδια? Η κοπελα που μου την εκανε μου ειπε οτι ειμαι οριακα κ αν θελω να χασω βαρος, βασικα λιπος για να εχω περιθωρια...
    Επειδη ειχα και γω τις αποριες μου περι θυρεοειδη ρωτησα... Ναι κανει κατακρατηση υγρων, αλλα αν ειναι ρυθμισμενος ειναι ολα οκ!!!

Senior Member
    τωρα αυτη τη βδομαδα μου ειπε να κραταω ημερολογιο να του το παω την Πεμπτη και θα μου τα κανει ολα και λιπομετρηση κλπ....αιντε να δουμε γιατι εχω περιεργεια!!

Senior Member
    Αν χάσω 5 κιλά αρχίζει να είναι φτιάχνει/εξαφανίζεται η κοιλιά (που ήταν πάντα το ένα και μοναδικό μου πρόβλημα) αλλά επίσης αρχίζει να χαλάει κυρίως η μούρη (κρεμάει και λόγω ηλικίας κλαψ).
    Φυσικά για να χαθούν αυτά τα 5 κιλά θέλει πολύ αγώνα.

Σου έστειλα κι ένα pm (αν και μου είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτεί ή κάτι τέτοιο) Αν δε σου ήρθε πες μου
    Αχ αυτή η μούρη!!! Τι να κάνουμε, μεγαλώνουμε... εμένα μου κάνει εντύπωση πόσο πιο γεμάτο ήταν το πρόσωπό μου πιο παλιά, σε λιγότερα κιλά από ότι τώρα, όταν ήμουν μικρότερη. Πλάκα πλάκα μήπως να το σκεφτούμε να πάρουμε λίπος από κάπου που μας περισσεύει και να το βάλουμε εκεί που μας λείπει; Αφού υπάρχει τρόπος, πρέπει να προλάβουμε πριν να εξαφανίσουμε κάθε ίχνος λίπους και μετά δεν μπορούμε. Να προνοήσουμε βρε παιδί μου πριν πέσουμε σε χαμηλά ποσοστά :spin:
    Γυμναστική κάνεις;

* το u2u δεν ήρθε, νομίζω κολλάει αν το προσπαθείς από εδώ μέσα. Πρέπει να πας από πάνω δεξιά και να το στείλεις από εκεί

Senior Member
    Originally posted by nowwhat

Επειδη προχτες εκανα λιπομετρηση βγηκα 30% λιπος, δηλαδη συμφωνα με το πινακακι παραπανω ειμαι στα οκ ρε παιδια? Η κοπελα που μου την εκανε μου ειπε οτι ειμαι οριακα κ αν θελω να χασω βαρος, βασικα λιπος για να εχω περιθωρια...
    Επειδη ειχα και γω τις αποριες μου περι θυρεοειδη ρωτησα... Ναι κανει κατακρατηση υγρων, αλλα αν ειναι ρυθμισμενος ειναι ολα οκ!!!
    παθουσα λεει και προσφατως απορρυθμισμενη !!!εμενα 33% μου εχουν βρει 3 φορες αρα μαλλον δικιο εχουν κι ο βασικος μεταβολισμος μου ηταν (τωρα δεν ξερω) 1400 θερμιδες!!

Senior Member
    Originally posted by nowwhat

Μια χαρά είναι!!!! Αν σκεφτείς ότι έχασες και τόσα κιλά και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς είναι super, τώρα αν προσπαθήσεις με γυμναστική να βελτιώσεις λίγο το ποσοστό φαντάζομαι θα είναι καλύτερα να μην είσαι οριακά. Αλλά πολύ αργά από εδώ και πέρα να μη ζοριστείς μετά από τέτοια πορεία!!!! Να σε ρωτήσω και κάτι που με καίει; Σε όλη την πορεία σου κόλλησες καθόλου; Αν ναι για τι διάστημα και πως το ξεπέρασες; Αν όχι είσαι τόσο τυχερή!!!!

Senior Member
    Και βεβαια κολλησα!!! Αν κολλησα λεει... κολλαγα παντα στην αλλαγη ψηφιου μπροστα αν εξερεσει κανεις το απο 100+ σε 90+ ,
    Απο κει και κατω καθε που παρακαλαγα αντε να δω το 8 αντε το 7, αντε το 6 εκει κολλουσα... Τωρα πως το αντιμετοπισα δεν εκανα κατι ιδαιτερο, υπομονη και εκανα το εξης τρικ ... ετρωγα 2-3 μερες παραπανω (1700-1800 θερμιδες) και μετα μειωνα τις θερμιδες παλι στα νορμαλ... Αλλαζα ενταση ασκησης, αυτο ετσι κι αλλιως γινοταν καθως οσο αδυνατιζα μπορουσα περπατησω πιο γρηγορα κτλ... και ΥΠΟΜΟΝΗΗΗΗΗΗ ....

By the way, επειδη ειδα σε αλλο θεμα οτι περνεις τις τελευταιες μερες γυρω στις 1000 θερμιδες... γνωμη μου ειναι πως κακο κανεις οχι καλο μαθαινεις τον οργανισμο να καιει λιγοτερες (παντα να εισαι πανω απο τις 1000, το λιγοτερο 1200-1300) εκανα και γω την πατατα αυτη οχι ηθελημενα βεβαι και μετα την πληρωσα με υπερφαγικα και 5 κιλα συν...

Page 1 of 3 123 LastLast