Results 1 to 15 of 94
Thread: Χορτοφαγική διατροφή
-
05-05-2012, 12:26 #1
Χορτοφαγική διατροφή
Να ξεκινήσω ένα θεματάκι εδώ θέλω, σχετικά με τη χορτοφαγική διατροφή και τα οφέλη της.
Το σημαντικό της όφελος είναι ότι σε όσες συζητήσεις έχω συμμετάσχει περί αυτής, έχω καταλάβει ότι είναι σε χετικά εύκολο να ελέγχξεις το βάρος σου τρώγοντας τροφές φυτικές.
Ως χορτοφαγική διατροφή θα ορίσω τη διατροφή που ακολουθώ αυτό το διάστημα.
1. Όχι σε ζωικά προϊόντα όπως κρέας, γλακτοκομικά, αυγά και παράγωγα αυτών.
2. Ναι σε φυτικά προϊνόντα,
3. Ναι στο μέλι που είναι ζωϊκό προϊόν ναι μεν αλλά έχει συστατικά παρόμοια των φυτικών (υδατάνθρακες μόνο) και σε και μύκητες (μανιτάρια) που είναι μια κατηγορία από μόνα τους.
- 06-05-2012, 00:57 #2
Κατα τη γνωμη μου, η φυτοφαγικη διατροφη ειναι ηθικη διατροφη, οχι φυσικη.
Η χορτοφαγικη (μονο ελλειψη κρεατος) ειναι μια απο τις φυσικες διατροφες. Οπως με ολες τις διατροφες, η φυτοφαγικη εχει κανονες, αλλα εχει επισεις πολλα προιοντα που εχουν αφυσικη επεξεργασια και μπορουν να προκαλεσουν προβληματα. Προσφατα μιλαγα με μια φυτοφαγος και μου ειπε οτι οι εξετασεις της εδειξαν υψιλη χοληστερινη και ουρία, το ιδιο ειχα παθει και εγω με τη χοληστερινη μου οταν νυστεψα τον πεθερο μου. Τη διορθωσα τελικα με αυγα και ζωικα προιοντα και τα γυρισα ολα σε φυσιολογικα ορια.
Ειναι καλη, εφοσον εχει καποιος χρηματα να προμυθευτει τα ειδικα συμπληρωματα που χρειαζεται η φυτοφαγικη διατροφη.
06-05-2012, 13:20 #3
Η χορτοφαγική διατροφή σε βάθος χρόνου είναι όντως καθαρά ηθική διατροφή.
Ακόμη καλύτερη ίσως είναι η χορτοφαγία συνδυασμένη με αυγά και γαλακτοκομικά. Εξαρτάται τι ταιριάζει στον καθένα.
Ότι μπορείς να παίρνεις τα πάντα από θρεπτικά συστατικά τρώγοντας φυτικά προϊόντα χωρίς συμπηρώματα, σου λεώ ότι μπορείς. Απλά στενεύει κάπως το φάσμα της ποικιλίας του διαιτολογίου σου. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια προϊόντα πρέπει να πασχίσεις να τα βρεις.
Τα ειδικά συμπληρώματα τα παίρνουμε γιατί μας τα πλασάρουμε κι όχι γιατί συνήθως τα χρειαζόμαστε, ασχέτως τύπου διατροφής.
10-05-2012, 21:51 #4
Στον παρακάτω σύνδεσμο είναι μια ταινία που δείχνει την σχέση μας με τα υπόλοιπα ζώα. Δεν την ήξερα, ένας φίλος από άλλο φόρουμ τη γνωστοποίησε.
Είναι ότι πιο συγκινητικό έχω δει. Αν αντέξετε να την δείτε μέχρι τέλους είμαι σίγουρος ότι θα συγκινηθείτε πολύ.
Είναι μια αληθινή ιστορία, μια άλλη ματιά στον κόσμο μας.
Είναι κι ο λόγος που ξανασταμάτησα να τρώω γαλακτοκομικά κι αυγά μιας και κρέας δε μπορώ πια να φάω, εδώ και αρκετά χρόνια.
Η ταινία ονομάζεται earthlings, δηλαδή γήινοι.
http://video.google.com/videoplay?do...31031895551470
Για να ευθυμήσουμε λίγο, κάποτε με ρώτησε μια θεία "Ψάρι; γιατί δε τρως ψάρι". Της απάντησα με ειλικρίνεια "Γιατί με κοιτάει"
11-05-2012, 17:30 #5
Ας φάμε λίγη σοκολάτα τώρα.
Δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?c...ubid=112840845
http://www.aixmi.gr/index.php/sokolata-agapi-mou/
Επισυνάπτω από τα παραπάνω θεματάκια τα εξής αποσπάσματα:
Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη σχεδόν 1.000 Αμερικανών πολιτών που παρείχαν πληροφορίες για την διατροφή τους, την πρόσληψη θερμίδων και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Όσοι λοιπόν έτρωγαν σοκολάτα σε εβδομαδιαία βάση ήταν κατά μέσο όρο πιο αδύνατοι από εκείνους που κατανάλωναν περιστασιακά.
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που συντελούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, ασταθών χημικών ουσιών που επιφέρουν βλάβες στα κύτταρα.
Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.
Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- πολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Η αναλογία αυτή των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη.
Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν βρεθεί ότι προλαμβάνουν την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών (πρόληψη οστεοπόρωσης). Ο χαλκός βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο σίδηρος που περιέχεται στη σοκολάτα είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Η σοκολάτα περιέχει, επίσης, και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες.
Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε πολύ υψηλές τιμές κατά τον οργασμό. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οποιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.
Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών για τη σοκολάτα
- Η μαύρη σοκολάτα πιθανόν να χαμηλώνει την υψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς (πανεπιστήμιο Βοστόνης)
- Η σοκολάτα μπορεί να δρα κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων (πανεπιστήμιο Georgetown)
- Η θεοβρωμίνη της σοκολάτας παρουσιάζεται να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση (Imperial College του Λονδίνου)
- Η σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό
- Η σοκολάτα συμβάλλει στην μακροβιότητα.
02-07-2012, 16:52 #6
Γεια σας ειχα πολυ καιρο να μπω κ χαιρομαι για αυτο το θεμα. Απο προσωπικη εμπειρια επειδη ακολουθω χορτοφαγικη διατροφη μπορω να πω οτι εχω ωφεληθει εξαιρετικα.Οχι μονο εχασα κιλα αλλα αισθανομαι πολυ υγιης κ το δερμα μου ειναι απιστευτα φρεσκο.Και το πιο σημαντικο κ σπουδαιοτερο εχω τη συνειδηση μου ησυχη οτι δεν συμμετεχω στο βασανισμο των ζωων.
Το video που ανεβασε ο φιλος giorgosdelta ειναι εξαιρετικο κ προτεινω σε ολους-ες να το δουνε.
02-07-2012, 17:04 #7
Και ελπιζω να ερθει η μερα που θα καταλαβουμε ολοι οτι το μπεικον η το ζαμπον στην πραγματικοτητα ειναι οι νεκρες σαρκες απο ενα πλασμα που λεγεται γουρουνακι αθωο κ πανεξυπνο.Οτι το μοσχαρισιο κρεας η μοσχαρι γαλακτος ειναι αντιστοιχα μια ηρεμη αγελαδα κ το μικρο της που εχουν χωριστει βιαια κ εχουν θανατωθει με απανθρωπες συνθηκες οπως κ ολα τα υπολοιπα ζωα που τρωμε παραλλαζοντας τα ονοματα τους σε ειδος για βρωση.
03-07-2012, 03:56 #8
Δεν ξερω τι με σταματαει απο το να γινω χορτοφαγος..
Τις περισσοτερες φορες δεν τελειωνω το φαγητο μου αν εχει κρεας γιατι σκεφτομαι το ζωακι που σκοτωθηκε για να το φαω εγω.. Οτι στην ουσια τρωω ενα πτωμα..
Ψαρια δεν τρωω γιατι απλα δεν μπορω! Τα βλεπω ολοκληρα στο πιατο μου και τα φανταζομαι να κολυμπουν ανεμελα στα νερα...
Αυγα=ωαρια=αηδια. Δεν τα ετρωγα μεχρι που εκανα την επεμβαση και πρεπει να τρωω..
Το γαλα μου αρεσει μεχρι την στιγμη που θα σκεφτω απο που βγηκε, τι ειναι (υγρο του σωματος!!!) και τι περναει η καημενη αγελαδα για να το παρουμε.. Αληθεια γαλα απο ανθρωπους γιατι δεν πινουμε;
Τα αλλα ζωα ειτε χορτοφαγα ειτε κρεατοφαγα γιατι στην αρχη της ζωης τους πινουν γαλα αλλα ο ανθρωπος συνεχιζει μεχρι να πεθανει; Μηπως δεν το χρειαζομαστε;
Και τα φυτα ομως, αν τα χαιδεψεις το καταλαβαινουν! Βγαζουν πιο μεγαλα και πιο ωραια μπουμπουκια αν τα χαιδευεις και τους βαζεις και μουσικη.. Εχουν ριζες και πιανονται απο το χωμα.. Ειναι ζωντανοι οργανισμοι αλλιως δεν θα "πεθαιναν" χωρις νερο..
Αρα το δηλημα μου ειναι το εξης: τι να φας; Γιατι πραγματικα δεν μπορω να υπολογιζω μονο τα ζωα σαν ζωντανα οντα και οχι τα φυτα!! Γυριζουν οπου υπαρχει ηλιος, ζουν πολλα χρονια ακομα και πιο πολλα απο τον ανθρωπο..
Εχουμε καταταξει τους εαυτους μας στην κορυφη της τροφικης αλυσιδας αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν ξερω που θα επρεπε να ημασταν.. Γιατι αν ποτε υπαρξει ενα ανωτερο ον απο εμας, και στην τροφικη του πυραμιδα εχει και τον ανθρωπο, και η ομιλια μας του ακουγεται οπως σε εμας ακουγεται ενα νιαουρισμα, τοτε σιγουρα θα σκεφτουμε τα αμοιρα ζωακια!
Αν σκεφτει κανεις οτι σχηματιζουν αγελες, μιλανε ο ενας στον αλλο, κλαινε οταν καποιος δικος τους πεθανει... Αν τα σκεφτομουν αυτα καθε μερα σιγουρα δεν θα ετρωγα κρεας..
Πραγματικα δεν ξερω τι με σταματαει.. Ισως οταν πατησω γερα παλι στα ποδια μου (απο την επεμβαση) να κοψω τελειως το κρεας, αυγα και γαλα.. Αλλα πραγματικα το ιδιο νιωθω και για τα φυτα αρα δεν ξερω τι να κανω...
03-07-2012, 12:11 #9
- Αλλάζουνε Εντός Μου,Τα Σύνορα Όλου Του Κόσμου
wow με το είδος της επέμβασης που έκανες ΔΕΝ μπορείς να γίνεις πλέον χορτοφαγος,θα έπρεπε να το έχεις σκεφτεί πιο πριν,εδώ απαγορεύεται ακόμα και να νηστέψουμε πόσο μάλλον να λαμβάνουμε πρωτείνες μόνο από χορτοφαγικά προιόντα,δεν πρόκειται ποτέ να σε καλύψουν και θα αποκτήσεις τα χίλια μύρια προβλήματα,δεν είναι μόνο ότι ο οργανισμός σου χρειάζεται τις πρωτείνες για να λειτουργήσει αλλά έχει σαν plus και την δυσαπορρόφηση!
03-07-2012, 19:59 #10
Κατάφερα να ελέγξω το βάρος μου με την χορτοφαγική διατροφή. Να το ελέγξω, όχι να χάσω απλά. Να κάνω ότι θέλω, να πάω όσο θέλω. Έτσι απλά είναι τα πράγματα με την χορτοφαγία. Χωρίς νυστέρια, ούτε για τα άμοιρα ζώα, ούτε για εμένα για να χάσω βάρος.
Ξεκίνησα να τρώω έτσι για να αδυνατίσω. Έχασα πολλά κιλά. Μετά κατάλαβα ότι μπορούσα να κάνω ότι θέλω. Το σώμα μας παίρνει τη μορφή που εμείς του δίνουμε. Η ψυχή μας επίσης.
Ο ταύρος τρώει κι αυτός μόνο χορταράκι. Φυτική πρωτεΐνη. Σαν κι εμένα. Όχι ότι είμαι ταύρος. Τρόπος του λέγειν.
Για όποιον δε ξέρει και δεν θέλει να μάθει υπάρχει πάντα η εύκολη λανθασμένη απάντηση. "Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι κατώτερες από τις ζωικές". Για όποιον θέλει να μάθει ας ψάξει να βρει τί είναι οι πρωτεΐνες, τι δουλειά κάνουν και που υπάρχουν. ʼπειρες φυτικές τροφές μόνες τους ή σε συνδυασμούς μας δίνουν πλήρη πρωτεΐνη. Διαβάζοντας ξέρω ότι σε αυτό το φόρουμ οι υποστηρικτές της διατροφής αυτής είναι ανύπαρκτοι και τα μπιφτέκια (σκοτωμένες αγελάδες με βαναυσο τρόπο, ταϊσμένες με τα χειρότερα δηλητήρια και μεταλλαγμένα φυράματα, και στουμπωμένες με άπειρες αντιβιώσεις και ορμόνες) δίνουν και παίρνουν. Ξέρετε άραγε τι τρώτε; Εγώ λέω πως δε θέλετε ούτε να ξέρετε! Η εύκολη λύση είναι να κοιτάξεις αλλού. Να σταματήσεις να διαβάζεις.
Η κορυφή της τροφικής αλυσίδας, είναι τα φυτικά προϊόντα. Από εκεί ξεκινούν όλα. Όλα τα ζώα είναι παράσιτα των φυτών. Τα φυτά καταλαβαίνουν και το άγγιγμα και την αγάπη που θα τους δώσεις. Μας δίνουν τους καρπούς τους για να μεταφέρουμε τις γενετικές τους πληροφορίες, τους σπόρους τους (που κρύβονται μέσα στους καρπούς) και να διαιωνιστούν διαμέσου των ζώων. Μας δίνουν και το οξυγόνο. Είμαστε παράσιτα εξαρτώμενα εντελώς από τα φυτά.
04-07-2012, 15:50 #11
Αυτο σκεφτομουν Ιωαννα μου πριν λιγο!
Απλα θα προσπαθησω να τρωω κρεας, οχι πολυ ομως! Θα πινω το γαλατακι μου, τα τυρια αυγα μου και οσο κρεας μπορω!
16-07-2012, 01:28 #12
Originally posted by -wow-
Δεν ξερω τι με σταματαει απο το να γινω χορτοφαγος..
Τις περισσοτερες φορες δεν τελειωνω το φαγητο μου αν εχει κρεας γιατι σκεφτομαι το ζωακι που σκοτωθηκε για να το φαω εγω.. Οτι στην ουσια τρωω ενα πτωμα..
Ψαρια δεν τρωω γιατι απλα δεν μπορω! Τα βλεπω ολοκληρα στο πιατο μου και τα φανταζομαι να κολυμπουν ανεμελα στα νερα...
Αυγα=ωαρια=αηδια. Δεν τα ετρωγα μεχρι που εκανα την επεμβαση και πρεπει να τρωω..
Το γαλα μου αρεσει μεχρι την στιγμη που θα σκεφτω απο που βγηκε, τι ειναι (υγρο του σωματος!!!) και τι περναει η καημενη αγελαδα για να το παρουμε.. Αληθεια γαλα απο ανθρωπους γιατι δεν πινουμε;
Τα αλλα ζωα ειτε χορτοφαγα ειτε κρεατοφαγα γιατι στην αρχη της ζωης τους πινουν γαλα αλλα ο ανθρωπος συνεχιζει μεχρι να πεθανει; Μηπως δεν το χρειαζομαστε;
Και τα φυτα ομως, αν τα χαιδεψεις το καταλαβαινουν! Βγαζουν πιο μεγαλα και πιο ωραια μπουμπουκια αν τα χαιδευεις και τους βαζεις και μουσικη.. Εχουν ριζες και πιανονται απο το χωμα.. Ειναι ζωντανοι οργανισμοι αλλιως δεν θα "πεθαιναν" χωρις νερο..
Αρα το δηλημα μου ειναι το εξης: τι να φας; Γιατι πραγματικα δεν μπορω να υπολογιζω μονο τα ζωα σαν ζωντανα οντα και οχι τα φυτα!! Γυριζουν οπου υπαρχει ηλιος, ζουν πολλα χρονια ακομα και πιο πολλα απο τον ανθρωπο..
Εχουμε καταταξει τους εαυτους μας στην κορυφη της τροφικης αλυσιδας αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν ξερω που θα επρεπε να ημασταν.. Γιατι αν ποτε υπαρξει ενα ανωτερο ον απο εμας, και στην τροφικη του πυραμιδα εχει και τον ανθρωπο, και η ομιλια μας του ακουγεται οπως σε εμας ακουγεται ενα νιαουρισμα, τοτε σιγουρα θα σκεφτουμε τα αμοιρα ζωακια!
Αν σκεφτει κανεις οτι σχηματιζουν αγελες, μιλανε ο ενας στον αλλο, κλαινε οταν καποιος δικος τους πεθανει... Αν τα σκεφτομουν αυτα καθε μερα σιγουρα δεν θα ετρωγα κρεας..
Πραγματικα δεν ξερω τι με σταματαει.. Ισως οταν πατησω γερα παλι στα ποδια μου (απο την επεμβαση) να κοψω τελειως το κρεας, αυγα και γαλα.. Αλλα πραγματικα το ιδιο νιωθω και για τα φυτα αρα δεν ξερω τι να κανω...
Παραθέτω και κάποιους ενδιαφέροντες συνδέσμους:
Το δίλημμα του παμφάγου: κρεοφαγία ή χορτοφαγία;
Σερβίρουν παγωτό από μητρικό γάλα...
Αποσύρθηκε το παγωτό από μητρικό γάλα...
... Ωμοφαγία (χορτοφαγική πάντα) έχει δοκιμάσει κανείς;
16-07-2012, 11:26 #13
Εγώ προχτές, ανακάτεψα λίγο μέλι με ταχίνι κι άρχισα να τα τρώω.
Και τότε άρχισε να πονάει.
Μα δεν είναι δυνατόν σκέφτηκα.
Και πάνω που δε πίστευα το τι συνέβαινε άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται σε κάθε μου μπουκιά.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να δω τι συνέβαινε πραγματικά.
ʼφησα το ταχίνι με το μέλι στην άκρη κι άρχισα να τρώω καλαμποκογκοφρέτες.
Παρακαλώ μην αλλάξετε θέμα, δώστε προσοχή σε ότι λέω, μιλάω εντελώς σοβαρά.
Είχα μείνει στις καλαμποκογκοφρέτες. Όλα καλά.
Τίποτα.
Βουτάω μια γκοφρέτα στο μέλι, δαγκώνω και άου πόνος, φωνή, τρελάθηκα.
Πήγα κατευθείαν και βούρτισα τα δόντια μου.
Αυτό το μέλι μου έκανε πονόδοντο.
04-01-2013, 17:55 #14
Βασιλόπιτα
Λοιπόν η συνταγή που σας υποσχέθηκα στο σωστό της θέμα.
Χρησιμοποίησα τα παρακάτω υλικά στις σχεδόν παρακάτω ποσότητες:
Αλεύρι Σίτου Ολικής (πάντοτε) 500γρ
Καρύδια χοντροκομμένα 100γρ
Γάλα Σόγιας 400γρ
Κακάο Σκόνη 10γρ
Μέλι 413γρ
Νιφάδες Βρώμης Ψιλοκομμένες 20γρ
Σφένδαμου Σιρόπι 20γρ
Ταχίνι 173γρ
Μηλόξυδο 20γρ (2 κουταλιές της σούπας)
Τρούφα Μαύρης Σοκολάτας 50γρ (βασικά με το μάτι έριξα δε ζύγισα)
Μυρωδικά: Λίγη Μαστίχα, μαχλέπι, γαρύφαλο, βανίλια και κανέλλα σε σκόνη.
Διογκωτικά: διτανθρακικό νάτριο και μπέικιν 50-50, από ένα κουταλάκι γεμάτο.
Διαδικασία.
Α. Ανακατεύω σε ένα δοχείο το αλεύρι, τη βρώμη με τα μυρωδικά και τα διογκωτικά και το κακάο.
Β. Ανακτεύω σε άλλο δοχείο το ρόφημα σόγιας με το μηλόξυδο και το σφένδαμο
1. Στο μίξερ ρίχνω το ταχίνι με το μέλι κι ανακατέυω 1, 2 λεπτά.
Έπειτα ρίχνω σιγά σιγά το ρόφημα σόγιας καιτο αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ανακατεύω άλλα 2 λεπτά κι η ζύμη είναι έτοιμη. Ρίχνω και τα καρύδια κι ανακατεύω με ένα κουτάλι.
Αν θέλετε φλουρί, ρίχτε το μέσα κι αυτό.
Αν η ζύμη βγει μαλακή ρίχνω λίγο ακόμη αλεύρι δημητριακών επιλογής μου, αν σκληρή ρίχνω λίγο ρόφημα. Λίγο.
Ψήνω στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου κι ανάλογα με τον φούρνο ελέγχοντας παράλληλα μη μου καεί. να αποφεύγετε την δυνατή φωτιά για το κεικ για να ψήνετε καλά κι από μέσα.
Όταν βγει κι αφού κρυώσει, ρίχνω και λίγη ζάχαρη άχνη ως βασιλόπιτα που είναι. Αλλιώς για κέικ μπορώ να βάλω λίγο μέλι επιπλέον, πχ 100γρ επιπλέον.
Διατροφικα ανά 100γρ:
Θερμίδες 320,15
Πρωτείνες 9,96
Υδατάνθρακες 49,00
Λιπαρά 11,30
Φ. Ίνες 5,27
13-01-2013, 23:41 #15
Άλλο ένα Βρωμοκέικ
Δυο λόγια για το βρωμοκέικ. Χρησιμοποίησα όσα υλικά είχα διαθέσιμα μπροστά μου. Το Αγάρ αγάρ κι η ρίζα κούζου είναι σταθεροποιητικά που χρησιμοποιούνται για φυτικά γλυκά, τα είχα πάρει παλιότερα και θα χαλάσουν αν δεν τα χρησιμοποιήσω, όπως και το ανθόνερο κι η ζάχαρη άχνη. Έχω μια μανία να μη πετάω τίποτα. Αντί γι αυτά μπορείτε να μη βάλετε τίποτα. Το ανθόνερο έδωσε λίγο άρωμα πάντως. Συνήθως κάνω οποιαδήποτε παραλλαγή ανάλογα με διάφορα φρούτα ιδιαίτερα αν κοντεύουν να χαλάσουν κάποια και με κάθε αλεύρι που μπορεί να έχω.
Υλικά σε γραμμάρια όπως πέσαν με τη μέθοδο του "ότι πέσει, έπεσε!":
Αγάρ Αγάρ / Κούζου Ρίζα 33
Αιθέριο Έλαιο Πορτοκάλι 20σταγόνες
Ανθόνερο 66
Αλεύρι Βρώμης Ολικής 435
Αχλάδια 187
Γάλα Σόγιας 340
Ζάχαρη Άχνη 96
Ιπποφαές 7
Κακάο Σκόνη 10
Κανέλλα 11
Καφές Ελληνικός 8
Λιναρόσπορος 12
Μαχλέπι, Μαστίχα, Γαρύφαλλο, Κάρδαμο: μια ιδέα απ' το καθένα
Μέλι 214
Μήλα 138
Μούρα Διάφορα Σκόνη (Acai, Goji, Noni) 14
Ρεβυθάλευρο 98
Σησάμι Ολικής 17
Σόδα / Μπέικιν Σκόνη 30,5
Σταφίδες 267
Σφένδαμου Σιρόπι 25
Τσία Σπόρος Ολόκληρος 78
Χυμός Μανταρίνι 133
Διαδικασία.
Α. Ανακατεύω σε ένα δοχείο όλες τις σκόνες και τις σταφίδες και τα διάφορα σπόρια.
Β. Ανακατεύω τα υγρά σε ένα άλλο δοχείο.
Γ. Τρίβω καλά τα φρούτα με τη φλούδα τους και χωρίς κουκούτσια στο μπλέντερ.
Δ. Τα ανακατεύω όλα μαζί με ένα κουτάλι για 3 λεπτά.
Το μείγμα θα πρέπει απλά να στέκεται και να είναι αρκετά υγρό εύκολα εύπλαστο.
Δε βάζω καθόλου λαδί/'ελαια/λιπαρα. Παρόλα αυτά όαλ τα παραπάνω έχουν συνολική ποσότητα 88γρ λιπαρών, οπότε μην ανυσυχείτε!!!
Ψήνω στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. (εδώ μου ξέφυγε και βγήκε λίγο σκληρό, έ του έριξα λίγο νεράκι από πάνω να μαλακώσει αφού κρύωσε!!!
Έχω εγκράτεια μέχρι να κρυώσει για να φάω χωρίς να κατακαώ.
Εβγαλα 2 κιλά περίπου ψημένο κέικ!
Διατροφικα ανά 100γρ:
Θερμίδες 270
Πρωτείνες 5,5γρ
Υδατάνθρακες 54,7γρ
Λιπαρά 4,7γρ
Φ. Ίνες 6,2γρ
Προσοχή μεγάλη σε κάθε μπουκιά μην εκραγεί
η αντιοξειδωτική βόμβα.
Συνάντηση με πρώην
28-07-2025, 00:19 in Σχέσεις και Επικοινωνία