Results 31 to 45 of 60
Thread: Θέλω τη γνώμη σας
-
03-09-2008, 19:03 #31
Originally posted by Kassi
Η αλήθεια είναι ότι οι ψυχίατροι δεν πρέπει να δέχονται ανταλλάγματα από τους ασθενείς τους πέραν της προκαθορισμένης ανταμοιβής τους.Πράγματι πέρα από ψυχοθεραπευτική σχέση δεν μπορεί να υπάρχει προσωπική....Στον παλιό μου ψυχίατρο όσο και να τον εκτιμούσα δεν πήρα ποτέ τίποτα και αυτό γιατί η σχέση ήταν καθαρά μέσα στο γραφείο....Ήξερα ελάχιστα πράγματα για την προσωπική του ζωή και έτσι έπρεπε να είναι...Καλό θα ήταν να γίνει το ίδιο και με τον δικό σου...Θα το επεκτείνω όμως και για την ομαδική θεραπεία...Όσο είμαι σε θεραπεία απαγορεύονται για το καλό των ασθενών οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ μελών..Και φυσικά και δένομαι με άτομα αλλά δεν μπορεί να επεκταθεί καθώς όλοι μας έχουμε στόχο την θεραπεία μας...
H ψυχοθεραπευτική σχέση δεν ειναι μια μορφή σχέσης? Δεν ειναι κ προσωπική? Δεν συζητάτε για τη μεταξύ σας σχέση? Αυτο δεν σημαινει οτι ο ψυχοθεραπευτης μπορει να ειναι φιλος, αδερφος οτιδηποτε τετοιο.Κάτι τετοιο μάλλον θα μπερδευε τη θεραπεία κ δεν θα βοηθουσε καθολου.
Απο κει κ πέρα το να κανεις ένα δωρο δεν σημαινει οτι μαθαινεις πραγματα γι αυτον ή πας να εισβάλεις παραπάνω....εκτος αν κανοντας ενα δωρο περιμενεις κατι.
Τελος οντας μελος ομαδας, οτι δεν ειναι απαγορευτικο να βγαινεις με μελη της ομαδας. Ή να αναπτύξεις σχεσεις. Μπορει να ναι κ βοηθητικο....τελικα. Ωστε να εξετασεις καποια πραγματα μεσα σου....
- 03-09-2008, 19:08 #32
πωπω...πολλά θέματα, ας τα πάρω με τη σειρά!
- Σοφία, όντως τα πάντα ερμηνεύονται. Είναι όμως άλλο το προσωπικό γούστο π.χ. στη διακόσμηση, άλλο οι προσωπικές εμπειρίες και άλλο οι πεποιθήσεις και αξίες.
Οι προσωπικές απόψεις απαγορεύονται απολύτως και δεν είναι σωστό να βγαίνουν ακόμα και με έμμεσο τρόπο. Πώς θα κατανοήσω το πλαίσιο αναφοράς του πελάτη αν έχω προκαταλήψεις; Πώς θα του δείξω ενσυναίσθηση αν στραβώνω τη μούρη μου κάθε φορά που θα λέει κάτι που δεν εγκρίνω; Πώς θα τον διευκολύνω να ανοιχτεί αν στο χώρο μου έχω κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα πιστεύω του; Εφόσον εκείνος είναι το επίκεντρο της θεραπευτικής διαδικασίας και εγώ ο διευκολυντής, σε τι θα τον ωφελήσει να μάθει τι θρησκεία και αν έχω, τι ψηφίζω, τι ομάδα είμαι ή ποιος είναι ο σεξουαλικός μου προσανατολισμός;
Στην προσωπική μου ζωή έχω δικαίωμα να υποστηρίζω και να πράττω όπως επιθυμώ, αλλά στη συνεδρία οφείλω να δείχνω σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Κάποιες εμπειρίες πιθανόν να τις μοιραστώ στην πορεία, αν ο ίδιος ο πελάτης αναφερθεί πρώτος σε κάτι παρόμοιο κι εγώ κρίνω ότι η δική μου αυτοαποκάλυψη θα τον ωφελήσει, χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα της μεταξύ μας σχέσης. Την οποία μεταξύ μας σχέση ναι, τη συζητάμε.
- Kassi καλά τα λες για τις προβολές και ναι συχνά όλα χρειάζονται επεξήγηση! :) Αλλά για τις απόψεις του ψυχιάτρου σου....τι να πω! Χαχα, τουλάχιστον δεν προσπαθούσε να τις επιβάλλει όπως λες. Αφού όμως τα πάντα αναλύονται....αλήθεια, γιατί είχε ανάγκη να τις δηλώσει; ;)
- Dalia, πώς ο ψυχίατρός σου θα προσεγγίσει τον άθεο πελάτη; Και έστω ότι το κάνει, αλλά επειδή οι πελάτες είναι συχνά ευάλωτοι και ανασφαλείς και ο θεραπευτής λειτουργεί σαν \'πρότυπο\' όπως κάποτε οι γονείς και κάθε είδους \'αυθεντία\', πιθανώς να θεωρήσει ότι η ψυχική υγεία και ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις επιλογές του θεραπευτή.
03-09-2008, 19:21 #33
Originally posted by marina38
Σοφία, όντως τα πάντα ερμηνεύονται. Είναι όμως άλλο το προσωπικό γούστο π.χ. στη διακόσμηση, άλλο οι προσωπικές εμπειρίες και άλλο οι πεποιθήσεις και αξίες.
Οι προσωπικές απόψεις απαγορεύονται απολύτως και δεν είναι σωστό να βγαίνουν ακόμα και με έμμεσο τρόπο. Πώς θα κατανοήσω το πλαίσιο αναφοράς του πελάτη αν έχω προκαταλήψεις; Πώς θα του δείξω ενσυναίσθηση αν στραβώνω τη μούρη μου κάθε φορά που θα λέει κάτι που δεν εγκρίνω; Πώς θα τον διευκολύνω να ανοιχτεί αν στο χώρο μου έχω κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα πιστεύω του; Εφόσον εκείνος είναι το επίκεντρο της θεραπευτικής διαδικασίας και εγώ ο διευκολυντής, σε τι θα τον ωφελήσει να μάθει τι θρησκεία και αν έχω, τι ψηφίζω, τι ομάδα είμαι ή ποιος είναι ο σεξουαλικός μου προσανατολισμός;
Στην προσωπική μου ζωή έχω δικαίωμα να υποστηρίζω και να πράττω όπως επιθυμώ, αλλά στη συνεδρία οφείλω να δείχνω σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Κάποιες εμπειρίες πιθανόν να τις μοιραστώ στην πορεία, αν ο ίδιος ο πελάτης αναφερθεί πρώτος σε κάτι παρόμοιο κι εγώ κρίνω ότι η δική μου αυτοαποκάλυψη θα τον ωφελήσει, χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα της μεταξύ μας σχέσης. Την οποία μεταξύ μας σχέση ναι, τη συζητάμε.
Ο πελάτης ειναι το επικεντρο, αλλα το περιβάλλον δεν ξερω αν ωφελει να ναι \"αποστειρωμενο\".
Ο σεβασμος στη διαφορετικοτητα δεν αποδεικνυεται με σιωπη, αλλα με πραξεις. Κ η αποδοχη επισης.
03-09-2008, 20:56 #34
Αυτό το τελευταίο που λες είναι σωστό και είναι πολύ πιο σημαντικό από το κασκόλ της ποδοσφαιρικής ομάδας. Αλλά για να δουλευτούν τα στοιχεία που επηρεάζουν τη σχέση, χρειάζεται πρώτα να δημιουργηθεί η σχέση. Καλό είναι λοιπόν ό,τι θα μπορούσε να τη διευκολύνει να γίνεται.
Δες τι λέω παραπάνω ως απάντηση στη Dalia. Κι έπειτα, αν η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσει ο πελάτης είναι η θρησκευτική εικόνα, η ομάδα, το κόμμα, η οικογενειακή μου φωτογραφία αφενός κινδυνεύω να γίνω εγώ το επίκεντρο, αφετέρου να τον κάνω να νιώσει ακόμα πιο άβολα από όσο ήδη νιώθει.
Φυσικά και δεν μπορεί να τα προβλέψεις όλα για όλους (μπορεί π.χ. κάποιος να έχει αλλεργία στο λουλούδι που έχω στην είσοδο!), ούτε να σε τρώει το άγχος με αποτέλεσμα να φτιάξεις ένα αποστειρωμένο γραφείο και να νιώθεις κι εσύ ξένος μέσα σε αυτό.
03-09-2008, 21:35 #35
περίεργα όλα αυτά με τη ψυχοθεραπεία...
04-09-2008, 00:11 #36
Originally posted by Sofia
Η αλήθεια είναι ότι οι ψυχίατροι δεν πρέπει να δέχονται ανταλλάγματα από τους ασθενείς τους πέραν της προκαθορισμένης ανταμοιβής τους.Πράγματι πέρα από ψυχοθεραπευτική σχέση δεν μπορεί να υπάρχει προσωπική....Στον παλιό μου ψυχίατρο όσο και να τον εκτιμούσα δεν πήρα ποτέ τίποτα και αυτό γιατί η σχέση ήταν καθαρά μέσα στο γραφείο....Ήξερα ελάχιστα πράγματα για την προσωπική του ζωή και έτσι έπρεπε να είναι...Καλό θα ήταν να γίνει το ίδιο και με τον δικό σου...Θα το επεκτείνω όμως και για την ομαδική θεραπεία...Όσο είμαι σε θεραπεία απαγορεύονται για το καλό των ασθενών οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ μελών..Και φυσικά και δένομαι με άτομα αλλά δεν μπορεί να επεκταθεί καθώς όλοι μας έχουμε στόχο την θεραπεία μας...
H ψυχοθεραπευτική σχέση δεν ειναι μια μορφή σχέσης? Δεν ειναι κ προσωπική? Δεν συζητάτε για τη μεταξύ σας σχέση? Αυτο δεν σημαινει οτι ο ψυχοθεραπευτης μπορει να ειναι φιλος, αδερφος οτιδηποτε τετοιο.Κάτι τετοιο μάλλον θα μπερδευε τη θεραπεία κ δεν θα βοηθουσε καθολου.
Απο κει κ πέρα το να κανεις ένα δωρο δεν σημαινει οτι μαθαινεις πραγματα γι αυτον ή πας να εισβάλεις παραπάνω....εκτος αν κανοντας ενα δωρο περιμενεις κατι.
Τελος οντας μελος ομαδας, οτι δεν ειναι απαγορευτικο να βγαινεις με μελη της ομαδας. Ή να αναπτύξεις σχεσεις. Μπορει να ναι κ βοηθητικο....τελικα. Ωστε να εξετασεις καποια πραγματα μεσα σου....
04-09-2008, 00:19 #37
H ψυχοθεραπευτική σχέση δεν ειναι μια μορφή σχέσης? Δεν ειναι κ προσωπική? Δεν συζητάτε για τη μεταξύ σας σχέση? Δεν νομίζω πως συζήτησα ποτέ για την μεταξύ μας σχέση εφ\'όσον δεν υπήρχε....παρά για τις σχέσεις μου για τους άλλους...εκτός βέβαια αν προέβαλα κάτι πάνω του που θα έπρεπε να αναλυθεί. Αυτο δεν σημαινει οτι ο ψυχοθεραπευτης μπορει να ειναι φιλος, αδερφος οτιδηποτε τετοιο.Κάτι τετοιο μάλλον θα μπερδευε τη θεραπεία κ δεν θα βοηθουσε καθολου.
04-09-2008, 00:23 #38
πωπω...πολλά θέματα, ας τα πάρω με τη σειρά!
- Σοφία, όντως τα πάντα ερμηνεύονται. Είναι όμως άλλο το προσωπικό γούστο π.χ. στη διακόσμηση, άλλο οι προσωπικές εμπειρίες και άλλο οι πεποιθήσεις και αξίες.
- Kassi καλά τα λες για τις προβολές και ναι συχνά όλα χρειάζονται επεξήγηση! :) Αλλά για τις απόψεις του ψυχιάτρου σου....τι να πω! Χαχα, τουλάχιστον δεν προσπαθούσε να τις επιβάλλει όπως λες. Αφού όμως τα πάντα αναλύονται....αλήθεια, γιατί είχε ανάγκη να τις δηλώσει; ;) Θα παραμείνω στο ότι δεν μου τις επέβαλλε..Επίσης όπως είπα τον αισθάνθηκα πιο ντόμπρο απέναντί μου μιας και αφού εγώ του έλεγα διάφορα είχε και αυτός ανοιχτεί..Σα να υπήρχε μια ισοτιμία..Τώρα γιατί είχε ανάγκη να μιλήσει για τις απόψεις του σε εμένα είναι άλλο θέμα....
- Dalia, πώς ο ψυχίατρός σου θα προσεγγίσει τον άθεο πελάτη; Και έστω ότι το κάνει, αλλά επειδή οι πελάτες είναι συχνά ευάλωτοι και ανασφαλείς και ο θεραπευτής λειτουργεί σαν \'πρότυπο\' όπως κάποτε οι γονείς και κάθε είδους \'αυθεντία\', πιθανώς να θεωρήσει ότι η ψυχική υγεία και ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις επιλογές του θεραπευτή. αυτό είναι πολύ καλό σκπετικό Marina38..Όντως ο ψυχίατρος ανάγεται σε πρότυπο θέλοντας και μη.....και δη όταν είσαι οριακός η εξιδανίκευση επιτυγχάνεται ευκολότατα.
04-09-2008, 00:32 #39
Σοφία, όντως τα πάντα ερμηνεύονται. Είναι όμως άλλο το προσωπικό γούστο π.χ. στη διακόσμηση, άλλο οι προσωπικές εμπειρίες και άλλο οι πεποιθήσεις και αξίες.
Ο πελάτης ειναι το επικεντρο, αλλα το περιβάλλον δεν ξερω αν ωφελει να ναι \"αποστειρωμενο\".
Ο σεβασμος στη διαφορετικοτητα δεν αποδεικνυεται με σιωπη, αλλα με πραξεις. Κ η αποδοχη επισης.
04-09-2008, 01:26 #40
Μετά από σκέψη θα συμφωνήσω με την kassi δεν μπορεί να δένεται ένας γιατρός συναισθηματικά με δώρο η χωρίς.Λυπηρό αλλά αληθινό.Δεν πάρω τελικά δώρο.Ποτέ δεν ξέρεις πως αντιδρούν οι άνθρωποι.
04-09-2008, 10:06 #41
Η ομαδική θεραπεία δεν μπορεί να παρομοιαστεί με μια συζήτηση σε καφέ....Δεν είμαστε ομαδούλα που τα λέμε για να περνάει η ώρα και να αναλυόμαστε..Στην ομαδική ο καθένας αποτελεί έναν καθρέφτη για τον άλλο...Οι προβολές που γίνονται στα μέλη από κάθε μέλος αναλύονται και έχουν ένα σκοπό....Το να τα λέτε όπως λες Σοφία μετά αυξάνει την οικειότητα και μειώνει την αντικειμενικότητα στην κριτική που θα ασκήσεις στο άτομο μέσα στην ομάδα.........Επίσης πες ότι βγαίνεις με κάποιον από την ομάδα είτε φιλικά είτε ερωτικά και στο τέλος τα σπάτε...Μετά αλήθεια θα συνεχιστεί η θεραπεία από μέρους σου με την ιδέα ότι θα βλέπεις τον άλλο;Θα είσαι/είναι αντικειμενικός στην κριτική σου/του;
04-09-2008, 10:11 #42
b] Δεν νομίζω πως συζήτησα ποτέ για την μεταξύ μας σχέση εφ\'όσον δεν υπήρχε....παρά για τις σχέσεις μου για τους άλλους...εκτός βέβαια αν προέβαλα κάτι πάνω του που θα έπρεπε να αναλυθεί.[/b]
07-09-2008, 17:44 #43
Η ομαδική θεραπεία δεν μπορεί να παρομοιαστεί με μια συζήτηση σε καφέ....Δεν είμαστε ομαδούλα που τα λέμε για να περνάει η ώρα και να αναλυόμαστε..Στην ομαδική ο καθένας αποτελεί έναν καθρέφτη για τον άλλο...Οι προβολές που γίνονται στα μέλη από κάθε μέλος αναλύονται και έχουν ένα σκοπό....Το να τα λέτε όπως λες Σοφία μετά αυξάνει την οικειότητα και μειώνει την αντικειμενικότητα στην κριτική που θα ασκήσεις στο άτομο μέσα στην ομάδα.........Επίσης πες ότι βγαίνεις με κάποιον από την ομάδα είτε φιλικά είτε ερωτικά και στο τέλος τα σπάτε...Μετά αλήθεια θα συνεχιστεί η θεραπεία από μέρους σου με την ιδέα ότι θα βλέπεις τον άλλο;Θα είσαι/είναι αντικειμενικός στην κριτική σου/του;
07-09-2008, 17:52 #44
Στην θεραπεία που κάνουμε δεν θα πάω να πω \"Μου την σπας\" ή \"Έχει ωραία μάτια το τάδε μέλος και γουστάρω\".Θα προσπαθήσω να μην προβάλλω λοιπόν τα προσωπικά μου συναισθήματα για το χ μέλος αλλά να πω την άποψή μου χωρίς εμπάθεια.
Στην τελικη συναισθηματα εκφραζεις, τα οποια ειναι μονο δικά σου. Πρεπει να ειναι κάπως?Ή υπάρχει αντικειμενικο συναισθημα?
07-09-2008, 17:53 #45
Η σημαντική διαφορά μεταξύ αντικειμενικού και υποκειμενικού κριτηρίου είναι οτι το δεύτερο επηρεάζει το πρώτο ενώ δεν μπορεί να συμβεί το αντίθετο.
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία