Φτού και από την αρχή ή φτού και συνεχίζουμε;
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 7 of 7
    Junior Member

Φτού και από την αρχή ή φτού και συνεχίζουμε;

Χαιρετώ τις φίλες και τους φίλους σε αυτόν τον αγώνα κατά της παχυσαρκίας!
    Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το πρόβλημα που έχω με τα γλυκά!
    Έχω αδυναμία με τα γλυκά. Το φαγητό μπορώ να το ελέγξω (κάπως), αλλά τα γλυκά είναι το πιο δύσκολο πράγμα! Πρόσφατα ανακάλυψα ένα κόλπο που με κάνει να ελαττώσω την κατανάλωσή τους. Τα Χριστούγεννα τρώω πολλά μελομακάρονα. Φέτος κάνω το εξής: Κόβω μισό μελομακάρονο το βάζω στο στόμα μου, το μασάω 2-3 φορές και μετά το φτύνω! Ναι καλά διαβάσατε! Έτσι έχω την γεύση, χωρίς τις θερμίδες! Κάποιοι θα γελάσουν, αλλά πιστεύω ότι στον πόλεμο με την παχυσαρκία ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!
    Το κόλπο βέβαια πιάνει μόνο με στερεά γλυκά και όχι με γλυκά που λιώνουν στο στόμα (παγωτό ή σοκολάτα).
    Αυτό είχα ακούσει οτι το κάνουν στην Αμερική κάποια Super Models!
    Πιστεύω οτι είναι ποιο ασφαλές απο την πρόκληση εμετού και χωρίς παρενέργειες.
    Θα ήθελα την γνώμη σας επάνω σε αυτό. Πιστεύω οτι μπορεί να γίνει και με το φαγητό.
    Μας πιάνει λιγούρα για πίτσα; Κανένα πρόβλημα! Μασάμε και φτύνουμε!
    Τώρα βέβαια οι κυρίες μπορούν να το κάνουν με χάρη φέρνοντας μια χαρτοπετσέτα στο στόμα τους!
    Σας χαιρετώ!

Τάκης

Senior Member
    Originally posted by marulenia
    Αγαπητέ Τάκη,

Χρόνια πολλά και καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Συμμερίζομαι την αγωνία σου να μοιραστείς μαζί μας "το κόλπο σου" και φαντάζομαι την καλοπροαίρετη πρόθεσή σου.
    Παρ' όλα αυτά, μιλώντας κυρίως σκεπτόμενη τη δική μου διαταραγμένη σχέση με το φαγητό, φαντάζομαι ότι οι ισορροπίες για πολλούς απο εμάς είναι ταραγμένες και τα όρια λεπτά.

Καλοπροαίρετα λοιπόν και με κάθε επιφύλαξη, γιατί δε σε γνωρίζω, θα σου πω λοιπόν πως το να μασάς και να φτύνεις την τροφή σου αποτελεί διατροφική διαταραχή, μιας κι ο άνθρωπος αν και ζώο δεν ανήκει στα μηρυκαστικά..

Εγώ προσωπικά αυτό το μέσο δε θα το καθαγίαζα...
    Ίσως να εξυπηρετεί έναν λάθος σκοπό.

Σου εύχομαι καλή χρονιά να έχεις
    και με το καλό να βρεις υγιείς ισορροπίες

Καλώς όρισες και πάλι στην παρέα μας

Senior Member
    takis, καλώς ήρθες στο φόρουμ, συμφωνώ με τη marulenia απόλυτα. Η τροφή είναι μέσο επιβιώσης του σώματός μας αλλά και ενέργεια απαραίτητη για τον εγκέφαλό μας. Υπάρχουν περιττές τροφές και άχρηστες θερμίδες , π.χ στα γλυκά στα οποία έχεις αδυναμία, αλλά νομίζω και αυτά εξυπηρετούν κάτι σημαντικό όταν καταναλώνονται με φειδώ και ισορροπία. Εξυπηρετούν την ευεξία μας. Και σίγουρα ευεξία δεν έρχεται όταν επιβάλλουμε στους εαυτούς μας καταναγκαστικές συμπεριφορές τύπου μασάω και φτύνω. Η στέρηση της ευχαρίστησης στον άνθρωπο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διαταραχή πρόσληψης τροφής. Και στερημένοι από ευχαρίστηση άνθρωποι, εντέλει είναι θλιμμένα και με πολλές νευρώσεις πλάσματα. Σου μιλάω βεβαίως εξ ιδίας πείρας και οχι θεωρητικά.

Επίσης με γνώμονα τι κάνουν τα super models , κανένας άνθρωπος που παλεύει με τις διατροφικές του εμμονές, δεν είδε χαϊρι. Ποιος άνθρωπος που σέβεται τον αγώνα του να χάσει ή να διατηρήσει βάρος, μπορεί να ενδιαφέρεται τι κάνει το 0,0001% του πληθυσμού της γης που επάγγελμά του είναι να προωθεί μια σουρεαλιστική σχεδόν εικόνα του ανθρώπινου σώματος που μόνο ίσως οι κούκλες barbie μπορούν να έχουν?
    Καλή χρονιά!

Senior Member
    Double post για λόγο καλό...

Επιπλέον ψάχνοντας στο διαδίκτυο καινούργιε μας φίλε, θα βρεις ότι το να μασάς την τροφή σου και μετά να τη φτύνεις (chew and spit το λένε) μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σου.

Επιπτώσεις όπως:
    -Άφθες στο στόμα (Από το πολύ μάσημα παράγονται οξέα που δημιουργούν τις άφθες)
    -Πρησμένους αδένες
    -Οδοντιατρικά προβλήματα, παρόμοια με αυτά που δημιουργούνται από τα βουλιμικά επεισόδια
    -Έλκη στομάχου, διότι όλες οι αισθήσεις σου προετοιμάζουν το στομάχι σου να δεχθεί τροφή. Η όραση, η όσφρηση, ακόμα και η γεύση!! Έτσι αυτό ξεγελιέται και εκκρίνει γαστρικά υγρά...
    -Το χειρότερο από όλα είναι ότι το πάγκρεας μας ξεγελιέται και ακόμα κι αν δεν καταπίνεις την τροφή, εκκρίνεται ινσουλίνη, που αυξάνει την όρεξη, καθιστά ευκολότερη την αύξηση του βάρους, και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί το άτομο να οδηγηθεί στο διαβήτη...

Αλήθεια, εύχομαι να είσαι καλά

Senior Member
    Originally posted by takis
    στον πόλεμο με την παχυσαρκία ο σκοπός αγιάζει τα μέσα
    Κανένα μέσο δεν αγιάζεται από τον σκοπό Τάκη!

Στον πόλεμο με την παχυσαρκία μπορεί κανείς να βρει ως συμμάχους πολλά κόλπα/κανόνες (πχ δεν έχω ποτέ γλυκά και λιχουδιές στο σπίτι μου, δεν τρώω ποτέ στον δρόμο, στο αυτοκίνητο, πάνω στο γραφείο ή μπροστά στην τηλεόραση κλπ) αλλά δεν υπάρχουν ούτε μαγικά χάπια αδυνατίσματος, ούτε συνδυασμοί τροφών που δεν παχαίνουν ούτε τίποτα τέτοια αχαρακτήριστα. Το φτύσιμο του φαγητό είναι το ίδιο καταστροφικό με τον εμετό ή τα καθαρτικά ή την υποσίτιση!
    Με δυο λόγια ΜΑΠΑ ΚΟΛΠΟ!!!

Senior Member
    Originally posted by marulenia
    -Έλκη στομάχου, διότι όλες οι αισθήσεις σου προετοιμάζουν το στομάχι σου να δεχθεί τροφή. Η όραση, η όσφρηση, ακόμα και η γεύση!! Έτσι αυτό ξεγελιέται και εκκρίνει γαστρικά υγρά...
    Μάλλον δεν ισχύει αυτό αλλιώς όλοι οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, καντίνες, εργοστάσια & εργαστήρια παρασκευής γλυκών και φαγητών κλπ θα υποφέρανε από το στομάχι τους :smilegrin:

Senior Member
    δεν συμφωνω απολυτα...εδω λεμε να μην εχουμε γλυκα στο σπιτι για να μην μπαινουμε σε πειρασμο και αν εχουμε...λογω γιορτων για παραδειγμα να εχουμε ετοιμα σνακς οπως φρουτα ή μπαρες δημητριακων αν πεινασουμε...το να μασας το γλυκο σε παει ακομα πιο κοντα στο να το καταναλωσεις...ειναι σαν να δινεις τσιγαρο σε εναν ανθρωπο που προσπαθει να απεξαρτηθει.εκεινη την ωρα δεν ξερεις πως θα αντιδρασεις...καμια φορα οσο δυνατα και αν ειναι τα κινητρα εκεινη την ωρα τα σβηνεις ολα απο το μυαλο σου... παντως ναι το εχω κανει και γω οχι επιτηδες απλως πηγα να φαω κατι και το ξανασκεφτηκα